• BiSon

    Caute, uvazuju, ze bych jako dalsi svetlo poridil celovku. Ale jakou? Mam vybrany: http://jinoli.me.cz/katalog.htm#306 nebo http://www.bateria.cz/…i/615035.htm

    pro tu z baterie slany hovori cena :-) ma nejake nevyhody, nebo doporucili byste mi nejakou uplne jinou? Nevim, jestli ma cenu brat kombinaci s halogenem/kryp­tonem, to na ty dve AA/ tri AAA baterky asi moc nevydrzi, ze? jeste resim, jestli ma cenu tvrde priplatit a jit do Luxeonu. Ovsem rozdil v cene je velkej, hlavne od te celovky ze slaneho. no, snad neco vymyslime :-)

    0 0
    • bajkr  

      ja to sice nepoužívám ale ta ČELOVKA 316S se mi zdá asi jako nejlepčí jen jestli se v tom nepotí moc hlava :o))))))

      0 0
    • orca  

      A není rozumnější dát na řidítka ještě jednu blikačku ?? na tom čele mi to připadá děsně komický a nepraktický…

      0 0
      • BiSon  

        mam jeste halogenku na 5 tuzkovek na riditka. akorat ze je to tezky jako blazen a ty baterky to umi vycucnout nechutne rychle. a celovka mi prijde takova praktictejsi, tak se ptam :-)

        0 0
        • orca  

          A technickej dotaz , potřebuješ vidět a nebo být viděn ?? Pokud jen viděn tak ty blikačky Smart s led diodou kapkovitého tvaru pokud dáš dvě na řidítka tak budou na tebe troubit aby jsi je neoslňoval…

          0 0
          • BiSon  

            tu kapku tam uz mam, ale prave ze se podle ni moc jet neda, tak ve meste. a zas nechci mit riditka plny vsemoznejch drzaku

            0 0
            • orca  

              Já ji mám a cca 4 km jedu mezi vesnicí a městem..a po silnici a OK … ta čelovka soudím ti bude stejně svítit fšude možně…jak se budeš hejbat.. A nejdůležitější je světlo v zadu vepředu pokud nejedeš lesem v terénu stačí ta Smart..

              0 0
              • BiSon  

                zadni mam taky nejakou smartku, s tou jsem zatim docela spokojenej :-) ptam se i proto, jestli ty diody vubec dosviti s rozumnou intenzitou tech x metru pred kolo, to treba ta kapka od smartu vubec nesplnuje (resp poznam, ze tam jeste je cesta, ale nic vic)

                0 0
                • Paja  

                  Potme se s diodama da, samozrejme pomaleji nez ve dne, dosvit 50m je ti stejne nanic, bo musis koukat hlavne na tech 10m, ktery dosviti i diody, samozrejme ze se svetlama typu sigma mirage nebo H.I.D. je to nesrovnatelny. Kapku od smartu mam taky podle te se potme v lese pozna, kde je silnice, s diodovou celovkou se uz da „normalne“ jet.

                  0 0
                  • Lister  

                    Když si zmínil H.I.D. Je u nás dostupné nějaké světlo s tímhle systémem. A je to fakt taková bomba jak všichni píšou – dá se srovnat Halogen versus HID – svítivost, výdrž baterie. Moc uživatelů to asi mít nebude ( na foru myslím akorát Vojtíšek pokud se nepletu) Cena je sice někde úplně jinde, ale zase pak už nemusíš nic řešit.

                    0 0
              • blue  

                a ja si porad blahove myslel, ze to je naopak vyhoda celovky, ze si s ni posvitis, kam chces, nejen tam, kam natocis zrovna riditka se svetlem ;-)

                0 0
                • orca  

                  nevím jak ty ale mé kolo většinou jede tam kam zatočím řidítka a ne tam kam natočím hlavu , ale je možné že jsem si pozorně nepřečetl návod ke kolu a někde to tam jako skrytá funkce je… A tak si svítím tam kam jedu – tedy před řidítka…:-)

                  0 0
                  • blue  

                    no asi mam spatny svetlo, ze mi nesviti ze riditek do zatacky, takze nevidim, co me tam ceka

                    moje kolo samozrejme taky jede tam kam zatocim riditka, ale kdyz tam to svetlo zacne svitit az po zatoceni, muze bejt uz pozde

                    0 0
                    • orca  

                      Jo a ještě nikdy jsem nejel v takové tmě kde bych se musel spolehnout na 100% na světlo na kole, to se zase mám moc rád a cestou do práce je to po silnici v otevřené krajině (4km) kde jedu stále stejně a? je den či noc na cestu vidím díky světlu města . No a ve městě svítí lampy a má blikačka je jen a jen pro protijedoucí řidiče…

                      0 0
                      • blue  

                        no, tou tvoji prvni vetou se vsechno vysvetluje

                        0 0
                        • Lister  

                          taky mi stačila jedna jízda opravdovým nočním terénem, abych zjistil že čelovka je prakticky nutnost. Dá se i bez ní ale není to úplně ono.

                          0 0
                        • orca  

                          nemám důvod. Docela by mně zajímalo kde a proč jezdíte v naprosté tmě…

                          0 0
                          • blue  

                            treba proto, ze se vracime pozde z nejaky vyjizdky, coz zrovna v tomhle obdobi nemusi bejt nic vyjimecnyho… nebo nekdo bajkuje v noci i zamerne

                            0 0
                          • Lister  

                            Protože je to sranda a občas není čas a než se člověk vyhrabe z baráku tak je tma a jezdit asfalt mě nebaví. Te´d se to ještě dá, ale až nastoupí zimní čas tak jsou denní jezdci v pytli :o)

                            0 0
                          • kovar  

                            to se rovnou zeptej, proč vůbec jezdíme na kole. KDyž si chci udělat vyjížďku ve všední den, tak aby to stálo za to, tak se nedá vyhnout dojetí za naprosté tmy, zvláště až zkončí letní čas. Mluvím o horské cyklistice, ne silniční.

                            0 0
                            • orca  

                              No proti gzstu žádnej dišputát , Já za tmy nejezdim za šera co se vracim mi stačí blikačka . A když je tma jak v pytli tak na to kašlu.

                              0 0
                            • RomanH  

                              Zatim jsem toho v noci moc nenajezdil. Kdyz se zacalo stmivat, dojizdel jsem vetsinou jiz zpet do mesta a zde mi stacily blikacky, pripadne obycejne svetlo s halogenovou zarovkou. Na vaznejsi jizdu po tme to ale nebylo. Letos bych to rad zmenil. Nechce se mi ale zbytecne kupovat vice svetel (cim vice zeleza, tim vice problemu). Da se seriozne bikovat (v lese) napriklad s Cateye CAT HL-EL500 http://www.cateye.cz/…dukt_id=2023, pripadne Sigma Mirage (u ni mi vadi slabsi doba provozu), nebo jeste musim vozit dalsi svetlo (celovku – tu mam jen LED Petzl Tikka a to na rychlou jizdu urcite nestaci) ?

                              0 0
                              • Lister  

                                myslím že s tímhle se dá seriozně bajkovat i bez čelovky :o) http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

                                0 0
                                • kámen úrazu1  

                                  nebo to samé přetvořené v čelovku. http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

                                  0 0
                                • RomanH  

                                  Diky, to vypada slusne. A s tou HL-EL500 nekdo zkusenosti nemate ? Nasel jsem foto http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?… ktere na te fotce vypada oproti te Sigme hodne slabe. Ale fotka muze klamat, zajimalo by me, jak je to ve skutecnosti (predsi jen 30 hodin provozu na plny vykon je solidni). Diky.

                                  0 0
                                  • martt  

                                    ak to ide na plny vykon, tak to nikdy nemoze mat 30 hodin provozu. Jednowattovy Luxeon zerie na plny vykon 350mA a najlepsie AA NiMH clanky dnes maju 2500mAh. Takze za teplej letnej noci to moze fungovat tak 7 hodin, za mrazivej zimnej o dost menej.

                                    0 0
                                    • Lister  

                                      když mi Luxeon vydrží na 3×850 svítit na plný výkon 3 hodiny tak budu š?astný jak blecha :o)

                                      0 0
                                      • PePu  

                                        Na 3×850mAh AA tezko. Za pokojove teploty mam overenych 6 hodin na 4×2100mAh (pote uz jen bludicka abys byl viden, ale netusim jak dlouho).

                                        0 0
                                  • Gatier  

                                    Uz sa tu o tej 500vke pisalo. Este som ju nejak zvlast netestoval. Rozhodne ma prijemnejsie svetlo pre oci ako 300vka. Az sa s nou preveziem v zime a s dobrymi aku, dam vediet.

                                    0 0
                              • kovar  

                                bez čelovky v terénu to je fakt NIC MOC. No ale když je mírný opar, tak s čelovkou je to zcela na nic:-) Petl tikka je velice slabá, ta stačí leda tak na chůzi, na kolo v lese za tmy vůbec ne. Cat HLEL500 neznám. Si vystačím s dvěma 1 W diodami (jedna je málo) – na řidítkách a na přilbě. I když světlo žárovky je mnohem příjemnější než studené oslňující světlo diod, tak o halogenu, který opravdu svítí (20W),neuvažuju, jednak protože mi ty diody stačí, jednak se mi nechce tahat těžké akumulátory pro halogena, který je urychleně vyžere .

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  Tak jako noční jezdec se pod toto podepisuju. Mám i 5W halogen ale vystačím s diodou. Čelovku si beru jen když to někde neznám a vím že budu hledat TZ. Na to je samotný světlo na řidítkách nedostačující. (teda pokud tam neni světlo z kombajnu)

                                  0 0
                            • Bobo  

                              Hele, a proč mluvíš jen o „horské cyklistice a ne silniční“? To jako že neznáš nikoho, kdo by si dal občas švih po silnici za tmy? A zrovna já si nějakej sem tam dám. Taky jsem si na to zbastlil světlo 20+50W. Ne že by byla noční silnice něco super, bez čeho bych nemohl být, ale času je málo a někdy to jinak nejde.

                              0 0
                          • fousek  

                            No napriklad v zime z prace domu cca 17 km kolem 20. hodiny po polnich a lesnich cestach obcas i snih, na snehu je to dobry na tom je videt o dost lip a s celovkou je to o dost lepsi

                            0 0
    • pepino  

      Já mam tu 306 (Bateria za 200,–,nevim, proč u ty druhy firmy pod stejnym označenim stoji 568,–),po nějaký době se mi ulomil „nosič“,kterej je na kloubu,ale v poho mě jí vyměnili za novou.Takže když to má 2roky záruku,tak za ty prachy..Svítí dost,v pohodě v noci v terénu(ne padesátkou:-))Jenom ta stará měla černou větší gumu,ta nová má tu s nápisama LED a je na malý hlavy(to já jsem:-)).Ta 316 vypadá super,ale je za 2litry,to bych si radši koupil Sigmu Mirage.

      0 0
      • Paja  

        Se mi podle obrazku zda, ze ma trochu jiny ten odrazovy material paraboly, ale jestli ta za 560kc sviti lip nedokazu posoudit:o) kazdopadne 200 jsou 200:) zvlast pokud ji mas vyzkousenou…

        0 0
      • Paja  

        Ted jsem tu od Bateria slany videl v jednom kramku dokonce za 180Kc, to by me zajimalo, jestli jsou tam stejny diody jak v te za 570Kc (kazdopadneta parabola je jina).

        0 0
    • pepino  

      Jinak já spíš uvažuju kombinaci tu čelovku Bateria a tohle: http://www.akcebike.cz/DetailPage.asp?… jenže u těch joudů jsem dvakrát něco sháněl a velký h…o:-(

      0 0
    • Paja  

      Ja mam v podstate totoznou s tou 316 (ktera je pod ni, koupil jsem ji pred 2 roky v akci:o), ale ted bych zrejme bral tu 306, kvuli AA bateriim (levnejsi, vsude sehnatelny). Druha varianta, pokud ji zamyslis pouzivat casto a tak, ze je kde dobijet, je stejny model jak 306, ale na zarovku (1/2 cena) s dobijecimi AA, pokud pouzivas hodne, vyjde zrejme i levneji nebo pouzit tu diodovou s nabijecimi clanky (nizsi svitivost, pri hodne castem pouzivani asi nejlevnejsi – lepe nektera z diodovych baterek konstruovana primo na dobijeci clanky 1,2V misto 1,5V – nevim, jestli neni jen pri pouziti tech ledkovek) Luxeon pokud nejses kutil (vyroba celovky se vsazenim luxeonu se tu taky rozebirala) mi pripada zatim zbytecne drahy.

      0 0
    • Fisi  

      A co přilba??????

      0 0
      • BiSon  

        tak nejak doufam, ze se to na ni vleze :-) nebo aspon pod

        0 0
      • pepino  

        Přilbu už asi má:-)Já tu čelovku natahnu kolem přilby,jen štítek musim trochu přizvednout.Dřív jsem vyhák gumu a prostrčil ji skrz díry na přilbě,ale to bylo zbytečně komplikovaný.

        0 0
    • Lister  

      hele to není vůbec špatný, uvažoval jsem že koupím od Cateye Hl400 a budu ji používat na přilbu, ale možná bych zkusil tu od té Baterie. Za ty prachy. Bral bych to jako doplněk k hlavnímu světlu na řidítkách, protože občas potřebuju vidět i jinam než kam míří rodla. Myslím že připevnění na přilbu by snad neměl být problém :-?

      0 0
      • gargamel  

        No já mám tu čelovku od baterie vykuchanou a místo diod 1w luxeon a na řidítkách mám HL500 od cateye a je to paráda. Vidím dobře:)

        0 0
    • Glum  

      O Jinoli jsme taky kdysi uvažovali. Pak jsme navštívili někde na Starým městě toho mužíka, co to prodává (nemá prodejnu, prodává v bytě). Předělává levný čínský doma v kuchyni. První nefungovala, druhá ano, ale nešla vypnout. Třetí svítila a šla i vypnout, ale intenzita světla viditelně klesala už asi po dvou minutách svícení. Vše v nejlevnějším čínským plastu, o vodotěsnosti bych silně pochyboval. Mužík vypadal jako bezdomovec. Pak jsme koupili radši značkové Petzl www.rockpoint.cz/…ry/frame.htm#…. kola jsme je jako doplňkový světlo užívali taky (alpský tunely). Spokojenost.

      0 0
      • BiSon  

        aha, tak proto jsem ten obchod nenasel :-) dik za info, jestli je stejna jako ta ze slanyho, tak neni co resit

        0 0
      • djano  

        Petzl je kvalitna celovka. Uvazoval som o diodovej, nakoniec som kupil Zora Belt, svieti pekne, regulacia svet.kuzela, baterie vydrzali prekvapujuco dlho. Potom som kupil Mirage X a celovku nosim iba na nocne akcie bez biku.

        0 0
    • BiSon  

      zda se, ze tu celovku ze slanyho nikde nemaji, tak se budu muset poohlidnout jinde…

      0 0
    • figur  

      Dopředu používám na dojetí čelovku Petzl Myo XP s Luxeonem3W,volím zpravidla blikací mód,kterej je zdaleka vidět.Záleží na přilbě,ale mně sedí bezvadně a váhu 175g ani nevnímám.Na pomalejší jízdu v úplné tmě bohatě stačí užší paprsek taky.Velkou výhodou je širší využití čelovky,minimální spotřeba a taky mně neruší bedrát Sigma BC 800,kvůli čemuž jsem dal pryč blikačku Polaris od Smartu.Vzadu Smart 7 diod.

      0 0
    • vinca  

      jezdim v noci rad, v noci je v lese fajn, v sobotu se jedu projet treba od 21 hod vecer, o pulnoci jsem zpatky a jeste stihnu zakalit , na riditkach mam celkem 30W – viz http://www.sweb.cz/…n/index.html
      to samy planuju na helmu, protoze v lese potrebujes fakt videt tam , kam koukas , a ne tam , kam ukazujou riditka, ale u svela na helme (a celovky) zas o dost vic vadi mlha a takovej opar kterej se v noci v lese dela skoro furt, ale na hrebenech nebejva , spis se vali po udolich.

      0 0
      • Bobo  

        Vyrobil jsem si podle toho něco velmi podobnýho na helmu, dohromady 70W. A ještě se to dá snadno předělat i na světlo na noční OB. To ty jsi prapůvodním autorem? Jestli jo, tak sláva tobě, vynález je to úžasnej, už to nějakou dobu používám a od té doby se debatám typu: „jsou lepší dvě diody nebo tři?“ jenom směju.

        0 0
      • munro  

        Taky jsem si podle tvyho navodu narval 20 W halogen do staryho spreje od WD40 a hodne se mi rozjasnilo. Kdysi jsem do sekce Foto daval, jak sviti Trelock s Luxeonem a tohle je oproti tomu o dost lepsi. Mam to na helme (takze vypadam dost industrialne),ale moznost podivat se do zatacky je k nezaplaceni. Diky za inspiraci.

        0 0
        • Bobo  

          Přihoď foto, tohle mě dost zajímá.

          0 0
          • munro  

            Výrobku nebo jak to svítí? Za vzhled toho světla bych se teda dost styděl… Zkusím to vyfotit dneska.

            0 0
            • Bobo  

              Jak to svítí vím. Spíš bych rád viděl, jak jsi to řešil konstrukčně. Na vzhled kašli, koukni na to moje: http://www.bo.wz.cz/…PA110019.JPG a verze pro noční OB: http://www.bo.wz.cz/…P1010002.JPG

              0 0
              • munro  

                Pozdě, ale přece – fotky jsou ve FOTO-kola komponenty

                0 0
                • Lister  

                  Munro psal jsem ti maila, ale tvoje adresa jaksi nefakčí tak se tě zeptám tady.

                  Všiml jsem si, že si koupil světlo Trelock 600 za super prachy na Sport Lifu. Tohle světýlko se mi hodně líbí, vypadá to že by se s tím + čelovka dalo v pohodě jezdit. Nechci nic šíleně zbastlenýho, potřebuju něco co hodím do batohu a v případě, že se někde zdržím a setmí se tak to hodím na rodla a v pohodě dojedu domů. Myslíš že by se s tím dalo. Nemohl bys to srovnat třeba s Cateyem 500 s Luxeonem nebo podobně nějakým halogenem. Zajímalo by mě jestli si ještě vzpomeneš u koho si ho kupoval. Letos tam jedu taky tak bych se poptal. Díky za odpověď.

                  0 0
                  • munro  

                    Jo, jo, koupil jsem ho loni na Sportlifu. Patrně to byl stánek Trelocku – mluvili tam německy. Na dojezd domů je to víc než dostačující, na známějších cestách s tím můžeš valit dost ostře. Měl jsem Cateye 500, ale bohužel už si nevzpomínám jak svítila, tipoval bych, že toto je silnější (a bílé). Jediná vada je, že si to nemůžeš dát na helmu, přece jen 5 tužkovek vevnitř by ti už dost cvičilo s hlavou. Teď co mám zbastlený ten halogen jsem se už zase trochu zpovykal a jezdím s oběma – Trelock na rodlech a halogen na helmě. Víc už si asi posvítit nepotřebuju. Trelock má i vady – je dost těžký a na řídítkách dost vysazený vpřed, takže držák musíš utáhnout na krev, jinak se ti na rodlech pomalu sklápí dolů. Světlo dost vystupuje z vnějšího krytu, takže oslňuje – to se dá vyřešit, že kolem omotáš např. pruh ze starý duše. Na druhou stranu jsem s ním několikrát spadnul – ačkoliv letěl hodně daleko po asfaltu, kromě škrábanců to vždycky přežil bez úhony.

                    0 0
              • kovar  

                no i domácí kutilství by mělo mít nějaké estetické hranice, za které nelze jít.

                0 0
      • RomanH  

        Moc hezky. Jak dlouho to prumerne vydrzi svitit samostatne 10w, 20w a v plne palbe ?

        0 0
    • tjuren  

      Videl jsem celovku v Lidlu za 300 Kc.

      0 0
    • BiSon  

      Tak jsem jeste nasel http://www.volny.cz/…lovka12.html

      nemate ji nekdo?

      0 0
      • Smazaný účet  

        a visíš na ledkách? já mam to samý ale se žárovkou, prodává to víc firem. svítí gut, neb se dá vyštelovat rozptyl, já jí mam do úzkýho paprsku, neb si s ní spíš „ošahávám“ cestu dál před sebou. a jako AA aku o kapacitě nad 2000 mAh vystačí na dlouho – spíš je nebezpečí že v zimě zamrznou. ale pak stačí vyndat druhej pár z kapsy…

        0 0
        • Smazaný účet  

          jako 12 ledek asi osvítí dost, ale otázka je jak jsou seštelovaný s parabolou, aby tam vůbec k něčemu byly, a taky esli u toho jde poladit rozptyl.

          0 0
          • BiSon  

            To je prave jedna z veci co resim :-)

            Radsi bych LED, pripadaji mi ponekud uspornejsi nez halogen. jak pisu vyse, halogenku obcas vozim na riditkach, ale je tezka a dlouho nevydrzi :-(

            0 0
        • Lister  

          A kdes tu čelovku koupil. je nějaký web kde by se dala sehnat. A kolik ti na ty aku vydrží svítit. By mě zajímalo jak se chovají akumulátory při použítí s ledkama, nikdo asi nebude čekat až mu to světlo umře, ale bude dobíjet už při poklesu intenzity, ale to ještě nebudou aku prázdný, takže by mohla rychle klesat jejich kapacita.

          0 0
          • Smazaný účet  

            nevim, nikdy sem se nedostal k tomu aby došla š?áva, vyjíždim pouze s plnejma baterkama. na webu sem nikdy neviděl, koupil sem to v krámku v praze na florenci, taková šedomodrá s žlutomodrýma popruhama, „diving head lamp“. má těsnění pod víčky, byla k tomu náhradní žárovička a tuba s vazelínou na ty těsnění. stála snad něco kolem 250,–. viděl jsem stejný i levnější, ale nebyly těsněný. jinak pokles kapacity při dobíjení nenabitých článků – není to tak horký, krom toho co ti brání je před nabitím vybít?

            0 0
            • Lister  

              Nemám nabíječku s touhle funkcí a čekat 2 dny u ledek než to dosvítí se mi taky nebude chtít :o)

              0 0
            • kovar  

              no to bych moc nedoporučoval, často vybíjet před nabitím. Ani vůbec nedoporučuju hluboce vybíjet ve světle, tj provozovat světlo do velké snížení intenzity nebo nedej bože do úplného zhasnutí. To jsou nejlepší cesty do akumulátořích ne­bes.

              0 0
              • Smazaný účet  

                proč nevybíjet? jasně že nevybíjet do mrtě, ale pokud má nabíječka funkci vybití se sledováním změny napětí na článku v čase, tak je to myslim dost bezpečný.

                0 0
                • kovar  

                  Netřeba vybíjet NiMH často qůli pamě?ovému efektu, který mnohdy ani nestojí za řeč, zbytečně se tím snižuje životnost článků. No a nevim, jestli nabíječkY s kontrolovaným vybíjením JEDNOTLIVÝCH článků jsou nějak rozšířené, myslím, že vůbec ne.Setkal jsem se v obyčejných elektroobchodech jen s takovýma, co vybíjejí dva v sérii a kdo ví, jak to vybíjení je ošetřeno, moc důvěry bych do nich nevkádal.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    pamě?ový efekt je nafouklá bublina, to vim, nicméně obavám o životnost článků se většinou usmívám… měl jsem Varty se zaručeným tušim 1000 nabíjecích cyklů… jenže po nějakých 50, max. 100 nabíjecích cyklech už byly tak vorvaný, někerý nakorodovaný etc. že byly na vyhození – i když kapacitu měly asi furt dobrou. a neska se aku vyplatí po pár nabíjecích cyklech, to není žádná velká investice… co se nabíječek týče, mám sice taky jen na páry, ale na- i vybíjení je řízeno mikroprocesorem… já většinou aku pouze dobiju, nicméně sem tam je nechám vybít a nabít, nebo když se mi nezdaj, projedu je „formátováním“ – 3× nabití a vybití.

                    0 0
                    • kovar  

                      jó varta :-) Za kolik máš tu nabíječku.? jsem kdysi taky koupil nabíječku s mikroprocesorem, a kouknu do ní a procesor nikde, asi vypadl do moře někde po cestě z asie. Fungovala jen jako pouhý časovač, a s měřením se vůbec neobtěžovala. Od té doby nabíječky si raději vyrábím sám.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        já jí radši nerozebírám. :o) ale vzhledem k tomu, že nabíjecí časy se opravdu liší dle kapacity článků, tak asi bude. nabíječku sem si taky kdysi vyráběl (a? žije amatérské radio), ale nějak se mi jí nepodařilo rozchodit… :o) nabíječku sem koupil v tomdle krámě http://www.ges.cz/, cena je zhruba asi stejná (~570). je to MW 5798, viz internetový obchod, zdroje a nabíječe…, link nedám, maj tam rámy a nějak jim to neska neběhá.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Dal sem na web část staršího katalogovýho listu GES Electronics, kde je docela pěkný povídání o nabíjení akumulátorků. Snad se na mě nebudou zlobit za porušení copyrightu, ale v novym katalogu už to nemaj, a taky je to pro ně vlastně reklama… :o) http://pinguin.wz.cz/…ctronics.pdf

                          0 0
              • blue  

                akumulatory nemaj svoji pojistku proti maximalnimu vybiti?

                0 0
                • kovar  

                  nemají.Když třeba ve světle trápíš hodně vybité akumulátory ještě nějakou dobu, tak jeden nejslabší se zcela vybije a přepóluje se, protože ostatní trochu nabitější, nebo s o málo větší kapacitou pořád přes něj ženou proud do žárovky nebo diody, která furt svítí ač mnohem slaběji, a tudíž se ten nejslabší přepóluje – začne pracovat jako pouhý odpor a tím pádem se obrátí na něm + a – a je pomalu vymalováno.

                  0 0
      • Lister  

        luxeon za skvělý prachy: http://www.volny.cz/…tilna1w.html

        Přidělat to nějakým popruhem na helmu by nemusel být problém. Cena je dost v pohodě. Přemýšlím jestli to a pak to jen komplet přehodil do něčeho skladnějšího co se dá třeba přidělat na řidítka.

        0 0
        • RomanH  

          Tak to vypada za ty prachy slusne

          0 0
        • pepino  

          Vypadá dobře, ale proč himhergottdon­nerwetter dělají spotřebiče na lichej počet baterek,když nabíječky jsou většinou na sudej?

          0 0
          • Lister  

            do mojí můžu dát 1–4 v počtu dle libosti, takže tohle mě netrápí :o). Tak si kup dvě sady a máš počet lichý :o)

            0 0
            • pepino  

              No jo,ale vousostroj mam na tri.Takze nabiju 4 a 2 a nez prvni tri vybiju,tak se druhý tri samovybijou.A? žije krásná modelovací čeština:-)

              0 0
              • jizby  

                to buďte rádi, že nemáte světlo na pět tužkovek. Tři takový zázraky se objevily v testu světel ve Velu 12/2005

                0 0
      • Lister  

        tak jsem ji objednal a ještě vzal i toho Luxeona. Až budou doma tak ozkouším. Pokusím se zatím vymyslet nějaký způsob jak to uchytit na kolo. Uvidíme jak si bude ta čelovka rozumět s mojí přilbou.

        0 0
        • BiSon  

          dej pak vedet, jak to dopadlo, jo?

          0 0
          • Lister  

            snad přijde zítra, už jsem si k tomu vymyslel i uchycení, které by mohlo pomoct i spoustě lidem, kterým se urval Author X-ray. Až to dám dokupy tak nafotím ten držáček a jak to svítí. Doufám, že nebude mít moc úzký světelný kužel, ale v kombinaci as tou čelovkou by to mělo být i tak OK – uvidíme.

            0 0
            • Toams  

              a nechces poskytnut zatial aspon nakresy … prave som si X-ray objednal:-)

              0 0
              • Lister  

                máš to tady, ale nevím jestli z toho něco pochopíš :o)

                http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

                0 0
                • pepino  

                  Dneska při úklidu jsem objevil tři objímky,ještě že jsem je nevyhodil,asi si to objednám a jmu se kutit.

                  0 0
                  • Lister  

                    ještě jsem ji nezkoušel v terénu. budu kombinovat s čelovkou. Parsek světla není tak úzký jak jsem se bál, ale od středu rychle klesá intenzita. Ještě přemýšlím že bych doobjednal tu baterku s 26 diodamam http://www.volny.cz/…na26led.html ta by měla mít mnohem širší rozptyl a v kombinaci s Luxeonem by to už mohlo být hodně zdatné osvětlení. Přidělal bych to na stejnou objímku, jako dvojče. Ozkouším kolik vydrží ten Luxeon – mám trochu strach z malé kapacity AAA baterii a pak se rozhodnu.

                    0 0
                    • pepino  

                      no jo,ale to uz za litr muze bejt ta 6,8 nebo 10W svitilna s aku z Akcebike.Jenže pokud to jsou skutečně schopný sehnat:(Nic, jdu chrnět.

                      0 0
                      • Lister  

                        který světlo máš na mysli ???

                        0 0
                        • pepino  

                          Psal jsem to výš,tohle: http://www.akcebike.cz/DetailPage.asp?… V Googlu jsem našel,že to má přepínání 6,8 nebo 10W a výdrž píšou někde 2,někde 3hodiny.Za litr bych to bral,ale není skladem a u nich…

                          0 0
                          • Lister  

                            Vypadá zajímavě, jen si nemyslím že to za tu cenu seženeš. Navíc by mi asi vadila ta baterka. když už bych kupoval takové světlo tak bzch chtěl nějaký s akumulátorem „flaškadisajn“ :o)

                            Navíc já nejsem nějaký programový nightrider, ale potřebuju jen něco co můžu hodit do batohu a výtáhnout na dojetí, když se mi na vyjíždce setmí abych se neztratil.

                            0 0
    • Bohumyl  

      Ja pouzivam Petzla, 4ledky, 3 intenzity + blikani, 3×AAA, oznaceni si nepamatuji, a jsem s ni naprosto spokojen. Pokud je tma, tak se da bajkovat velice dobre a myslim, ze je to praktictejsi, nez svetlo na riditkach. I kdyz nejakou blikacku by to na riditka chtelo. Za nejvetsi prinos povazuju to, ze te neoslnuji odrazy od bowdenu apod… teda pokud ti nesviti na nos :))

      0 0
      • netuch  

        hele a jak vam ta guma drzi na helme??? ja to zkousel a porad mi to klouzalo dolu…:( nebo si narazite prvne baterku a pak helmu??

        0 0
        • Bohumyl  

          Pravda, nenapsal jsem, ze kdyz vozim celovku, tak nevozim prilbu, ale kolegove psali ze to vozi „normalne“ pod prilbou – tyka se pouze malych celovek. Toto samozrejme zavisi na typu prilby…ale urcite by to slo pridelat i primo na pribu, i kdyz by to asi nebylo stadartni reseni :) Jinak oproti kolegum preferuji delsi vydrz baterii (~100h) oproti svetelnemu vykonu. Kdybych ocekaval nejakej vykon a vydrz, asi bych pokukoval po naboji s dynamem, samozrejme bych ho nejak kombinoval s akumulatorem.

          0 0
    • senožrout  

      Já vozím čelovku PETZL DUO s halogenkou. Udělal jsem si úchyt a vozím to na Cratonce. Pohoda. S nabíjecími články 4×1500 mAh to vydrží svítit 3hodiny na halogenku. Ani jsem se nedíval, jestli už jsem k mání upgrade parabola s Luxenonem. Do toho bych šel.....

      0 0
    •  

      Taky se furt rozmyslim jaky svetlo a ten luxeon se mi celkem libi, kolika wattovej pouzívate a jak sviti v porovnání s treba halogenem, dik

      0 0
    • RomanH  

      Tak jsem vcera nahodou v Careffouru listoval v nemeckym Bike magazinu. Byl tam test svetel. U kazdeho testovaneho svetla tam byla fotka, jak svetlo osviti na polnacce X metru vzdalenou osobu. Vitezem byly nejake dve svetla v hodnote 980 Euro (jedno se tusim jmenovalo LUMID, vydrz psali neco okolo 4h, presne si to nepamatuji). Musim rici, ze z tech fotek v pomeru cena/vykon me nejvice zaujala ta Sigma Mirage. Osvitila tu osobu peknym zlutym svetlem, a za cenu zhruba 10× mensi.

      0 0
    • martt  

      takze dnes som v Lidlovi testoval tuto luxeonku

      http://www.lidl.at/…EDStirnlampe

      mechanicke spracovanie to ma velmi pekne, je to lahucke a malicke. Mam ale pocit, ze nejde uplne na 350mA, nie je taka svetla ako moje domace experimenty s luxeonom a hlavne sa mi nepacila optika, nema specialny kolimator a taku parabolku ako baterka. Takze nakoniec som sa rozhodol ze 27 euronov za to nedam. Skoda, ze som nevidel do elektroniky, ak to ma len odpor z troch clankov, tak s tym bude problem s NiMH clankami. V obchode boli k tomu normalne duracelly.

      0 0
      • vratan  

        ja som objavil nieco taketo: http://www.elektrocoleti.sk/…-3-p-41.html http://www.nuwai.com.tw/…hlx-012l.htm

        za tie prachy to nemusi byt zle. v nasej slovenskej kotline som nic ine okrem lucida na nete nenasiel. ale ostatne vyrobky tej znacky vyzeraju zaujimavo…

        0 0
        • martt  

          dve CR123 to znamena, ze len baterky do toho stoja styri stovky. A bohvieaky to ma regulator, ked tam potrebuju 6 voltov. Na druhej strane za holy jednowattovy luxeon som dal 12 euro, takze tolko kolko chcu za celu celovku.

          0 0
          • Paja  

            Mozna hloupy dotaz. ale elektro nikdy nebyl muj kun:o) Proc jsou vsechny baterky s 1W luxeonem min na 3 1,5V baterie a ne na sudy pocet (2 by to neutahly? a 4 nejsou nutne a zabiraji vic mista?)

            0 0
            • kovar  

              ano, ani dva 1,5V alkalické články by bež měniče neposkytly dostatečné napětí, Luxeon totiž pracuje nějak kolem 3,5V. Tři 1,2V akumulátor. články už poskytují dostatečné napětí, ale je třeba nějak ošetřit, aby proud nepřesáhl 350mA

              0 0
              • Paja  

                A jak funguje ten menic? Kdyz zase das misto 3×1,2V aku. 3×1,5V alk., tak uz bude 4,5V, to mu nevadi?

                0 0
                • kovar  

                  měnič je složitější zapojení, které zvyšuje vložené stejnosměrné napětí. Jinak oněch 3,6V resp 4,5V – vadilo by to, kdyby se luxeon pripojil přímo na tato napětí – dříve či později by se zničil, protože by jím procházel veliký proud. Musí tam být třeba omezovací odpor nebo jednoduché zapojení s tanzistorem , na kterých se napětí srazí na požadované a které zajistí, že proud nepřesáhne oněch maximálních 350mA.

                  Pozn: ODpor nebo onen tranzistor fungují zvláště při použití 4 alkalických článků jako ninitopidla, stálo by za to uvážit, zda s nimi nevytápět třeba rukavice:-)

                  0 0
                  • Paja  

                    Takze technicky by se teoreticky ten luxeon pomoci toho menice dal zivit i 3V? Ale proc cpat do baterky dalsi zarizeni, kdyz staci pridat baterii, to je celkem logicky.

                    0 0
                    • kovar  

                      jo. dal by se živit i jedím 1,2 V accu. viz http://www.belza.cz/…ght/maxl.htm

                      0 0
                      • Paja  

                        Diky za zevrubne informace:)

                        0 0
                        • martt  

                          Tu mas hotove menice s ucinnostou vraj 90%

                          http://www.led-shop24.de/…97304391.htm?…

                          lenze to uz dost ide do penez

                          0 0
                          • Paja  

                            Ja su spis ten typ co jde a koupi si hotovou baterku:o) Jeste otazecku, nemate nekdo porovnani svitivosti luxeon diody a nejake te normalni diody co se dava do ostatnich baterek (napr. te v 1. prispevku zminene bateria slany). A jeste kolik luxeon, resp. normalni dioda zere za hodinu?

                            0 0
                            • Lister  

                              podle toho co jsem četl tak má svítit tolik co 30 diod. A mozná bych tomu i věřil, protože je o dost silnější než 12 diodová čelovky co mám doma. Ale není dioda jako dioda

                              0 0
                              • BiSon  

                                hele, muzes sem napsat (a nejlip i s fotkama) jak sviti ta celovka a ten luxeon cos koupil? A vubec, jaky je provedeni jak jsi zatim sokojenej a tak.

                                Ad spotreba diody/luxeonu

                                • diodou by mel protikat max proud 50mA, luxeonem (pokud vim) nekde kolem 350mA. Odhadnout teoretickou dobu vydrze by nemelo byt uz tak tezke :-)
                                0 0
                                • Paja  

                                  Takze spotreba 7 diodove baterky by mela byt na urovni luxeonu? Baterky „pohanene“ 3×AAA mivaji uvedeno dobu sviceni na 7 diod cca 4,5hod a luxeonem 1W cca 1hod., coz by neodpovidalo(ty casy jsou z udaju f.Jinoli)

                                  0 0
                                  • BiSon  

                                    to je fakt :-( tak bud mam nekde chybu, nebo ma nezanedbatelnou spotrebu i elektronika, ktera k luxeonu patri jeste je moznost, ze luxeon zhasne pri napeti, kdy diody jeste „sviti“

                                    0 0
                                    • jizby  

                                      standartní bílé ledky o průměru 5 mm jsou většinou na 20mA a kvalita se projeví v účinnosti. Existujou sice výkonnější, ale do světel, kda je ledek víc se dávaj hlavně ty obyč. Při napájení z AAA je navíc pravidlem to ještě přiškrtit na 10 mA kvůli výdrži baterek. Při použití luxeonu tenhle argument padá a jde se na plný přikon, protože vzhledem k ceně luxeonu se nevyplatí ho škrtit.

                                      0 0
                                • Lister  

                                  Tak dneska jsem s tím dal první pořádnů večerní bajking a můžu říct že pokud jede oboje naplno tak se v pohodě dá jezdit. Na nějaké závody v DH by to nebylo, ale na pohodové ježdění po známých cestách v pohodě. Po lesní cestě jsem si to valil odhadem 35–40km v hodině (fakt odhad, tacháč už nevozím) a nebyl to větší problém. Tahle kombinace slušně osvítí terén tak do vzdálenosti kolem 10m. Velmi nemile mě ale překvapilo kolik žere ta čelovka. měl jsem strach z Luxeonu, ale po hodině svícení jsem si nevšiml, že by vadnul. Svítí v ostře ohraničeném kruhu a upřestřed je malá plocha kde je svit ještě výrazně silnější. je to blbou optikou, když ji sundám tak svítí hezky homogenně. Ale na dojetí v pomalém temu to jde – dnes vyzkoušeno, prtože čelovka v půlce umřela. V čelovce jsem měl plně nabité 2×850 mAh a po 40 minutách tma. Takže jediné řešení ja koupit hodně silné baterky – s 2×2500 už by to mohlo udělat něco kolem 1,5–2 hodin a pokud si člověk vezme do kapsy druhý pár tak by to mělo být vpoho. Měl jsem v plánu ještě dokoupit na řidítka 26 diodové světlo, ale to by asi po 20 minutách padlo, takže to asi nerisku. Můžu říct že s jedním světlem to není ono. Kombinace čelovka + světlo na řidítkách je mnohem lepší než jen na rodlech – posvítíte si nejen do boku, ale můžete si v připadě potřeby světlem ošahat i vzdálenější terén. Kdybych si kupoval výkoné světlo, tak bych dal přednost slabší čelovce než magasilnému světlu na rodla.

                                  Dnes jsem sebou netáhl fo?ák, ale brzo to napravím, až někde vyhrabu stativ :o)

                                  0 0
                                  •  

                                    a neni lepsi investovat do kloudny celovky ? kdyz to tak ctu tak bych si spis udelal celovku, nez na riditka, ale zas to chce neco do ceho to pujde dobre dat.

                                    0 0
                                  • BiSon  

                                    //Svítí v ostře ohraničeném kruhu a upřestřed je malá plocha kde je svit ještě výrazně silnější… // Ted mluvis o te celovce nebo o luxeonu? Cekal jsem vydrz o neco lepsi (okolo 4 hod s 2000mAh), to se snad prezije. A vubec, jak jses spokojenej, koupil bys tu celovku jeste jednou nebo uz bys bral jenom toho luxeona? Kdyby uz byly fotky, bylo by to super :-)

                                    0 0
                                    • Lister  

                                      Ta první věta je o luxeonu. Právě že maxímální svit je jen v té malé plošce, kdyby byl více rozprostřený tak by se jezdilo mnohem líp – svítí slušně, ale chtělo by to lepší optiku. Pokud ale sežemu na SportLifu za nějaký rozumný prachy Trelock 600 tak půjde na řídítka ten. Pokud bych ho musel koupit za plný peníz a k tomu ještě dokupovat baterky a nabíječku tak si radši koupím Sigmu s 5w halogenem.

                                      Čelovka je za ty prachy vpohodě a asi bych ji bral znova. Přikoupím jen 4 pořádný baterky a bude to myslím v klidu.

                                      Fotky už skoro byly. Fakt jsem se snažil, na displeji fotáku to vypadalo hodně dobře, ale v kompu jen tma. Zkusím to vyfotit ještě jednou.

                                      0 0
                                      • wroum  

                                        zkus to vyfotit s bleskem :-P

                                        0 0
                                        • Lister  

                                          …a to pak budete všichni valit bulvy jak jsem dobře nakoupil :oD

                                          Fotil jsem to na stativu, uzávěrka 1s, clona úplně otevřená, ISO 200. Zkusím dát 2s a uvidímme třeba se to tentokrát povede.

                                          0 0
                                      • náčelník  

                                        Černá fotka? To jsi to nechal moc dlouho ve vývojce :)

                                        0 0
                                  • Paja  

                                    K te 12 diodove celovce:

                                    • jaky je rozdil ve svetelnem vykonu pokud svitis 12diodami vs. mensim poctem ev. 1diodou? Ja mam 7 diodovou celovku a rozdil 1 vs. 7 diod neni zas tak dramaticky (mozna ani ne dvojnasobny, coz se neda rict o spotrebe), takze jestli je 12 diod o moc velke zlepseni?!
                                    • jake je srovnani svitivosti s luxeonem?
                                    • a co vydrz s 2,5 Ah aku, 2 hod., vic?
                                    0 0
                                    • Lister  

                                      Na většinu otázek nemůžu sloužit, protože má jen režim plného svitu, nezle zapnout jen některé diody, baterky používám jen 850mAh a 1100mAh, ale zatím jsem toho moc neodjezdil, abych mohl říct kolik žere. Ty akumulátory už dlouho nidko nepoužíval, tak by možná potřebovali pořádně naformátovat, aby se vzpamatovali a pak to bude lepší. Jinak platí to, že naporvé mi vydržela na 2×850mAh asi 45–50 minut, ale byla kosa – asi 10st. V porovnání s tím luxeonem mají mnohem širší pole s maximálním svitem, ale ten je v porovnání se středem luxeonu o dost méně jasný. Můj luxeon svítí stejně jako ten co je teď ve Fotech (odkaz tady někde v diskusy). Čelovka ještě svítí i dost do boku, takže když to zapnu tak nemám problém číst data na pulsáku na rodlech a přitom mířit před kolo – což je rozhodně velká výhodě čelovky – nejen že si posvítíš do zatáčky, ale navíc máš i přehledně osvícený kokpit – vidíš převody tacháč a tak. Dohromady se na tom dá jezdit v pohodě na nenáročných lesních cestách, už jsem zkoušel i drsný terén, kde mám dost i ve dne a to bylo už dost na hraně – chtělo by to rozhodně něco výkonějšího, hodně vážně uvažuju o Mirage s oběma světlomety.

                                      0 0
                                      • Paja  

                                        Aha tak nejak jsem predpokladal, ze tyhle baterky maji 2–3 moznosti ruznych poctu diod, napr. na sviceni vecer ve stanu neni treba plny vykon. Jinak nepouzivany aku by mely po nekolika cyklech dosahnout vyssi kapacity.

                                        0 0
                                      • Paja  

                                        Ze vytahuju tento vousaty prispevek. Jaky jsou po mesici zkusenosti s vydrzi baterek v celovce?

                                        0 0
                              • Paja  

                                To jak sviti cela baterka jeste mozna zalezi na kvalite odrazove plochy a tom, ze 1 dioda ji muze lip vyuzit, nez napr 7 nebo 12, ktere zabiraji misto, kde by jinde byla ta odrazna plocha,ne?

                                0 0
                            • kovar  

                              za hodinu sežere přibližně 7,64 × 10 na dvacátou první elektronů

                              0 0
    • pepino  

      Jinak mě teď zaujala ve Velu ta dobíjecí třídiodovka s výkonem 20W,ale za 9600,– slibuju,že si jí nekoupim.

      0 0
      • RomanH  

        Ani si ji nekupuj, test v nemecky Biku nedopadl nic moc. Vubec nepochopim, proc u tak drahyho svetla (ktere se vlastne sklada ze tri samostatnych), nedali prepinac intenzity.

        0 0
    • martt  

      takze moja samodomo luxeon prilbova lampa je tu: http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

      obavam sa, ze som dosihol asi na bednu co sa tyka ohavnosti samodomo lampiciek. Funguje to ale dobre, uz tyzden s tym jazdim.

      0 0
      • martt  

        par detailov ku konstrukcii:

        • luxeon start LXHL-MW1D, biela, 1 Watt, vyzarovanie lambertian, namontovany na hlinikovom plosnom spoji (rozhodne doporucujem Star a nie len samostatny chip, ktory sa na chladic dava velmi zle). Kupene v Conrad SCS tusim za 11,–
        • Kolimatoroptik 18 stupnov, priemer 36mm, Artikel-Nr.: 175075 – 62, poslane z conrad.de (inde to zatial nemaju) do Conrad SCS, stalo to 3.95,–. Je pri nom napisane, ze je na lambertian, ale mne sa zda, ze popis je zle a v skutocnosti je na batwing
        • primitivna elektronika, NPN tranzistor prisroubovany na chladic a odpor do baze doladeny tak aby pri 5V tieklo luxeonom 380mA
        • chladic je kus Al plechu, plocha 14cm2, hrubka 2mm. K nemu je LEDka prisroubovana dvoma M3 a tranzistor jednym M3 a vsetko ostatne prilepene nejakym epoxydom od Loctite, silikonovou gumou a heisskleberom (horuci polypropylen). Takze je to nadobro nerozobratelne.
        • je to velmi lahke, na prilbe necitim ziaden rozdiel.
        • privodne droty 2×0.15mm2 Cu
        • zdroj 4×AA, Sanyo 2100mAh

        Svieti to sice asi do 18 stupnov ale s VELMI zvyraznenym stredom. Takze fakt jasny je bod s uhlom pod 5 stupnov. Na prilbu idealne, da sa posvietit presne kam treba. Na riaditkach mam este Sigmu Elipsoid, ta svieti urcite lepsie (ma 2.4W s velmi dobrou ziarovkou HS3)

        0 0
        •  

          ja bych se zeptal na par veci:

          • jak dlouho to vydrzi svitit ??
            • pri slabych baterkach to zhasne nebo je to tzv. bludicka
          • dalo by se jezdit jenom s timto na prilbe nebo je vhodnejsi kombinace se svetlem na rydlech i kdyz mene vykonym?
          • nebylo by lepsi pouzit vice wattovy luxeon ??
          • mohl bys udelat fotku jak to sviti ?

          dik :)

          0 0
          • martt  

            >- jak dlouho to vydrzi svitit ?? podla akumulatorov, so Sanyo 2100mAh tak 5–6 hodin

            >- pri slabych baterkach to zhasne nebo je to tzv. bludicka je to bludicka, tecie par mA a ty nic nevidis. S tym mojim regulatorom tecie este pri 3.6V asi 200mA, to skoro nevidis rozdiel oproti 350mA (je to skoro rovnako silne)

            >- dalo by se jezdit jenom s timto na prilbe nebo je vhodnejsi kombinace se svetlem na rydlech i kdyz mene vykonym? Rozhodne doporucujem aj nieco na riditkach kvoli zakonu. Inac sa da jazdit v pohode len s tym luxeonom (po ceste, v lese by som sa bal) >- nebylo by lepsi pouzit vice wattovy luxeon ?? urcite by bolo lepsie. Inac od aprila maju tie jednowattove luxeony 40lm namiesto 25. Oznacenie sa ale nezmenilo a ja neviem, ci mam ten starsi alebo novsi ;-(. Kupoval som ho teraz.

            >- mohl bys udelat fotku jak to sviti ? takze porovnania, vsetky asi z dvoch metrov na bielu stenu, nastavenie bielej na denne svetlo, ISO 80, cas 1/6, clona 3.5:

            http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?… porovnanie s Author XENON dual power ale vylepseny , je v nom namiesto povodnej xenonovej obycajnej ziarovky halogenka Osram 5.2V/0.85A, troch podzhavena asi na 4,8V. Tu je Luxeon ovela silnejsi.

            http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?… porovnanie s Sigma Elipsoid. Tato ma vynikajucu optiku, vynikajucu ziarovku HS3 6V/0.4A. Sigma ma asi viac lumenov, osvieti vacsiu plochu jasnym svetlom. Luxeon je jasnejsi bodovo, ako lampa na helme vyborny. Ta Sigma je imho najlepsia z malych a lacnych lamp na riaditka. Jazdim s touto kombinaciou.

            http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?… takto to mam namontovane na prilbe. Pod lampou je kusok sucheho zipsu a cele je to oviazane paskou.

            0 0
            •  

              diky za vycerpavajici odpoved :) este by se mozna hodilo videt jak to sviti v terenu, myslim do dalky a tak, jestli bys to nekdy mohl blejsknout na nakej ceste, to by bylo super, aby bylo videt jakym svetlem a s jakym rozptylem to sviti :D

              0 0
            • Lister  

              Se mi líbí jak svítí ta Sigma. Kolik je tam baterek a kolik to vydrží svítit. Jsem se díval že se už nedělá, jen model Cubelight, což by mělo být to samé – má tedy aspoň stejnou žárovku.

              0 0
              • Pebe  

                CO si pamatuju, tak 5×AA baterka, na 1850mAh vydržela cca 6 hodin. Ale po přechodu na oversize řidítka jsem jí tam už nedostal :-(

                0 0
                • Lister  

                  A dalo se s tím jezdit, ta fotka vypadá optimisticky, když si vezmu jak svítí můj Luxeon. Pokud by to stálo za to, tak bych o ni přemýšlel jako dárek pro bráchu na vánoce.

                  0 0
                  • Pebe  

                    Dá se s tim jezdit celkem v pohodě, taky jsem jí věnoval bráchovi.

                    0 0
                    • Lister  

                      Jo jo taky bych chtěl být svým mladším bráchou, většinu věcí, které po čase zavrhnu zdědí on :o)

                      0 0
    • martt  

      Nechcete niekto LUXEON LED Star LXHL-MWEC za 350,–SKK ale iba s osobnym odberom v Bratislave? Je to ten novy model, co ma 40 lumenov (stary mal 25). Vyzarovanie batwing (potrebuje teda reflektor). Namontovany na podlozke star – jednoducho sa pripevnuje na chladic.

      Chcem ho vyskusat, ale minimalne mnozstvo na objednavku je 5 kusov a to mi je trochu vela. Ak sa niekto prida, tak ich objednam.

      0 0
    • martt  

      Es te som nasiel jeden odkaz na dobre premyslenu celovku. Na bike je to ale skor nevhodne, ten chladic je pre trvaly vacsi vykon prilis maly. Ako univerzalna celovka na prechadzky do lesa ale super.

      http://www.svetoutdooru.cz/…y/clanek.asp?…

      Zaujimave je ako pocitaju dobu svietenia. Z troch tuzkovych clankov pri odbere 370mA je vraj doba svietenia 70 hodin! Pekna vtakovina!

      0 0
    • martt  

      Dalsi zaujimavy clanok – porovnanie viacerych celoviek s LED je tu:

      http://www.svetoutdooru.cz/…y/clanek.asp?…

      0 0
      • Paja  

        Bez popisku bych nerekl, ze v tom Lucidu je slabsi Luxeon, cenu u vsech ale taky luxusni. Zajimalo by me, za jak dlouho se objevi levny celovky s Luxeonem (kdyz ta nerezova baterka s 1W Luxeonem nestoji ani 400Kc)

        0 0
        • martt  

          existuje aj nejaky „non luxeon“ (snad napodobenina?) chip, mozno je lacnejsi a ma rovnaky vykon. Pozri tu: http://www.flashlightreviews.com/…lux_123a.htm

          0 0
          • martt  

            Tu je este jedna za 11.99,–USD

            http://store.advancedmart.com/…ledflg3.html

            0 0
          • Paja  

            A kolik ma stat orig. luxeon? Baterku jsem myslel tuhle, co ma Lister http://www.volny.cz/…tilna1w.html

            0 0
            • martt  

              ked pozries na ten obrazok, zistis, ze je to presne ta ista, ktoru som ja nasiel ako „non luxeon“ :-)

              Lister by to mohol rozobrat a zreferovat.

              Luxeony stoja velmi rozne – v Conradovi asi 12,–EUR za 1 wattovy, pre velkoodberatelov ale len velmi maly zlomok tej sumy. Takze realne by sa asi dala skonstruovat pomerne lacna lampa.

              Tie kopie vobec ale nemusia byt horsie.

              Napr korejci robia „z-power“ a podla papierov su lepsie ako Luxeon (viac lumenov na watt pri rovnakom vykone). Akurat som sa k nim nedostal.

              Zaroven este podobne LEDky ako Luxeony vyraba aj Osram, Nichia a vraj aj HP. Luxeony su najpopularnejsie lebo uz existuju strasne dlho.

              V kazdom pripade nam ako zakaznikom trocha konkurencie pomoze.

              0 0
              • Paja  

                Takze celovka s „luxeonem“ nebo nejakou srovnatelnou diodou do petikila neni nic nemozneho.

                0 0
    • Motyll  

      Me se jako celovka osvedcila Sigma Mirage EVO 5W. Ma adapter primo na prilbu. Vydrz cca 4,5 hod na jedno nabiti. Vyhodu vidim i ve stejne barevne teplote jakou maji svetla na riditkach (Mirage X set). Pri jezdeni v lese (a tak jezdim ja) bych si to uz bez celovky nedokazal predstavit. Ovsem pokud snezi nebo je mlha je celovka k nicemu.

      0 0
    • evilzone  

      Protože už je jaro, rozhod sem se, že si taky zbouchnu nějakou tu čelovku na kolo… Tak sem zašel do GME koupil 1W luxeon a pár součástek, trochu sem kutil a zapojení mám hotový.. Sem fajnšmekr:-) tak to řídim procesorem kvůli tomu abych moh přepínat 4 intenzity osvětlení.(ale neni to tak vostrý jak to zní – ,,procesor" je malej osminožičkovej atmel ATtiny15L co stojí 35 korun takže žádná velká věda). Jinak ten proudovej obvod pro luxeon je normálně s tranzistorem, kterej má do báze zavedenej pevnej odpor(trimr) nastavenej tak aby při plnym výkonu a nabitejch baterkách (4.2V) teklo do luxeonu cca 340–350mA. a intenzity řídim změnou střídy v pwm. Nakonec sem se rozhod řídit tu diodu takle jedoduše a ne nějakym dc/dc měničem, protože by to bylo moc drahý. Doma mám dva starý baterry packy do alcatelu (3×AAA ni-mh 600mAh) čimž se mi výroba eště o nákup 6ti mikrotužek zlevnila. Vydrží to s každym z nich na plnej výkon svítit asi 2 hodiny což bohatě stačí. Na menší výkony sem dobu neměřil. Teď to jenom do něčeho namontovat aby to vypadalo lidsky a můžu vyrazit. Barva světla je sice od žárovky dost odlišná, ale to už se tu řešilo…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.