• MartinXC

    Jak nastavujete sklon sedla ? Podle většiny doporučení by to mělo být cca vodorovně. U tvrdé vidle je to jasné. Jak je to ale u odpružené vidle ? Platí „vodorovně“ v nezatíženém stavu (bez jezdce) nebo s jezdcem ?

    0 0
    • mastihuba  

      no ja ho mam rovně, podle voka tak abych nesjižděl ani dopředu ani dozadu, ale jak přijdu dom tak si to změřím.

      0 0
    • Darius  

      zalezi prece aby se ti sedelo dobre, abys nikam neujizdel a neboleo te moc pozadi… takze at si kazdy nastavi sklon jak je libo

      0 0
    • scret  

      Presne tak, nehledej v tom vedu, proste to nasteluj tak, aby se ti sedelo dobre. Nektery zavodnici (treba Tinker) vozej spicku nahoru, aby se mohli do sedla zaprit, no jo ale deti mit asi nechtej:-)

      0 0
    • MartinXC  

      No, to nastavení podle pocitu není špatný přístup, to se dá aplikovat samozřejmě skoro na všecko v životě v rámci přijatelných hranic. (Moje žena nesolí, já rád slané, tak si dosolím že ? Moje tělo chce sůl, tak mu ji dám. Ale je to tak OK ? V krátkém i dlouhém horizontu?)

      Viděl jsem různě (až nezdravě) nastavená sedla i u profíků a nemyslím, že by zrovna posed nastavovali „podle pocitu“. A to je to co mě zajímá v tomto případě: po nasednutí jde 100mm vidle tak o 20mm dolů a tím se hne (krom celé geometrie) i špice sedla a posed se předklání.

      0 0
      • scret  

        Myslim, ze ikdyz si vidle sedne o 20mm, tak to moc znat na sedle neni, vozil jsem 100mm Blacka, navic ten je docela mekkej a zadny problemy s nastavenim sedla jsem teda necitil. A stejne to sedlo castecne pruzi v lyzinach.

        0 0
        • Lišák  

          Já, když sem přešel ze 60 na 100. tak jsem musel trochu posunout špičku dolů, protože mě to tlačilo. Docela dost :-)

          0 0
          • Lišák  

            Tak sem to přeměřil: Při nezatíženým kole mám sedlo o 3/4 bubliny ve vodováze špičkou nahoru :-)

            0 0
      • Žanek  

        Já ho nastavoval tak, že jsem ho dal vodorovně a během vyjížďky se sklonem laboroval. Ale stejně sedlo nakonec ve vodorovně pozici zůstalo. Myslím si, že sebevětší zdvih vpředu má na sedlo minimální vliv. Osa otáčení při pružení vidlice je v zadním náboji a úhel mezi trupem a nohama se přece nemění! Je pravda, že se špička sedla pohybuje dolů, ale tvoje pozadí s ní. Takže zůstává na sedle v konstantní pozici.

        0 0
        • BB  

          no jo, ale sedlo jde spici dolu a potom z neho muzes klouzat dolu a zapiras se rukama a boli te za krkem. Nastav to tak, aby po ponoru vidle bylo sedlo vodorovně, to znamená, že podlož zadní kolo o tvůj ponor a pouzij vodováhu. Zvyknes si i na sibenici, ale proc, kdyz to jde nastavit.

          0 0
          • MartinXC  

            Tož tohle jsem udělal, ale nejsem si jistý, jestli obecné rady nemluví o vodorovné poloze s vidlí odlehčenou. Neboli, jestli spravný posed na biku nemá být trochu víc na rukách (na rozdíl od silnice)… Kdyz uvážím třeba posed při výjezdu, tam se špice dolů docela hodí. Proto tohle téma

            0 0
            • Žanek  

              To máš jak s posedem. Existuje spousta metod jak ho stanovit, ale žádná není stoprocentní. Pokud ti vyhovuje sedlo špicí lehce dolů, tak nevidím důvod, proč ho tak nevozit. Pokud vodorovně, proč ne?? Je to hlavně pocitová záležitost, chce to zkoušet.

              0 0
              • MartinXC  

                Intuitivní a pocitovou metodu při nastavení kola nerozporuju, ale když profikům spočítají kliky na mm přesně nebo když ti navrhnou rám na míru a na něm navrhnou posed na míru, určitě se pak výsledek neumocní umístění sedla „jen tak podle dojmu“. U seriových kol je to horší v tom, že mají jakousi typizovanou geometrii, takže je potřeba ji doladit. (Moje žena s proporcemi na kliky 160mm šlape do 175mm klik a je spokojená, ale jen proto, že kratší kliky nikdy ani neviděla. Přitom do kopce jí to dá pěkně zabrat). Řekl bych, že při formulování pravidel na nastavení základního (nebo neutrálního?) sklonu sedla má dominantní vliv odpružená vidlice. Ale docela mě zajímá názor vzorku bikerské komunity a díky za diskusi

                0 0
                • ravo  

                  Jediné, co na to má vliv, je to, jak se ti sedí!

                  0 0
                • scret  

                  Tak jezdi bez sedla.

                  0 0
                • Vsara  

                  Se sklonem sedla mám dost problémů. Když si jej dám vodorovně a nebo mírně dolu, tlačí mne do přirození. Když jej mám skloněné více, sedí se mi sice pohodlně, ale mám víc zatížené ruce a zápěstí mne bolí. Několik týdnů jsem to neustále štelovala nahoru a dolu a přijatelnější je bolest v zápěstí, než bolest na stydké kosti a měkkém okolí.

                  Ať jsem koukala po internetu a nebo v obchodech, žádné se mi od oka nezdálo, že by takový problémek mohlo řešit. …

                  Měla jste některá stejný problém? … Jak jste řešila?

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Stejný problém jsem měla po prosedění starýho levnýho sedla. Projevovalo se to otlačením až odřením do krve s nemožností po dlouhý jízdě bezbolestně čůrat.

                    Ale obecně je to problém nevyhovujícího sedla. Pánové řeší jen bolavý zadek, my, dámy, musíme brát ohledy i na nářadíčko, na kterým si na nevhodném sedle sedíme.

                    Takže podle mě je jediný řešení výměna sedla. Najít to správné sedlo je většinou docela drahý špás. Každýmu vyhovuje jiný, u ženskej se výběr ještě komplikuje právě o pohodlí předku. Nejlepší by bylo dohodnout si vypůjčení a testaci. Umožňují to i některé obchody, spíše jen stálým a dobrým klientům. Ještě lepší by pro Tebe bylo domluvit se s nějakou bikerkou.

                    Obecně si hodně bikerek pochvaluje Fizik Vitesse. Mně nevyhovoval, tlačení jsem cítila brzy.

                    Dále dámské Specialized, nabízí více modelů, některé v různých šířkách. Na určení šířky používají speciální gelový polštář. Mám od letoška Specialized Ariel SL a nemůžu si je vynachválit, dala jsem je na obě kola.

                    Slyšela jsem i chválu na dámský Pells. S ním zkušenosti nemám.

                    Na kole při koupi jsem měla Author ASL v nejdražší verzi, která je stále mnohem levnější než výše zmiňovaný Vitesse a Ariel SL. Bylo to dobrý sedlo, ale prosedělo se už asi po 10 tisících km. Což vzhledem k ceně není hrozný.

                    Pokud zůstaneš u stávajícího sedla a bolesti se budeš vyhýbat přílišným naklopením sedla dolů, můžeš si přivodit i další bolesti než jen bolest zápěstí. Nabíczí se hlavně bolest páteře v oblasti krku a lopatek, ramen.

                    Přeju Ti hodně štěstí při výběru.

                    0 0
                  • Lenka.05  

                    Jj, přesně:-) Otlačenin inkriminovaných míst jsem si užila dost. Mně pomohla vcelku radikální změna – koupila jsem si menší rám:-)) plus jiné sedlo – mám Fizik Rondine woman se špičkou mírně dolů (vidle 80mm) a konečně spokojenost. Celodenní vyjížďky bez následků;-)

                    0 0
                  • Bully  

                    Zkus se treba poptat i po firme SQLab, ale nevim, kde to v CR sezenes. Delaji sedla tusim ve 3 sirkach, navic je zadni cast vyvysena, aby se predeslo tlaku prave na mekke partie pred sedacimi kostmi.

                    0 0
    • Staenly  

      No ve vsech navodech co sem kdy cetl psali, ze sedlo by melo vodorovne, nebo mirne dolu…

      0 0
      • marhi  

        Tak s tím souhlasím stoprocentně. Měl jsem jednou opak a cestou do Brna mě to pěkně vytrestalo. Vodorovně se nedá nic zkazit.

        0 0
      • fotis  

        presne tak to vyzera aj u mna. spicka je mierne naklonena dole.

        0 0
    • MartinXC  

      Tak jsem to nastavení otestoval na vidli 80mm s různými typy sedel:

      • klasika (Rolls) – podélně rovné, příčně oblé
      • moderna (Gipiemme) – vybrání podélné a podélné profilování do položeného S

      FYI:

      • u klasiky: vodorovně nebo mírný sklon špice dolů. Podélně rovné sedlo má stejný posed v celé délce.

      Když bylo špicí „vodorovně+“, bylo to docela nepříjemné a nedalo se najít dobrý posed, až po změně na mírně dolů.

      • moderna: spíš špicí mírně nahoru (podložit zadní kolo o sag vidlice). Podélné profilování sedla umožňuje měnit posed po délce sedla. Když bylo „vodorovně-“, po rovině i do kopce posed klouzal dopředu.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.