20" dětské kolo s odpruženou vidlicí?

46 nepřečtených
  • TPK

    Ahoj, k narozeninám plánuji koupit pro syna nové 20" kolo. Líbí se mi modely od giantu

    "Giant XTC JR Team 20"":http://www.giant-bicycles.com/…/3318/34677/

    nebo

    "Giant XTC JR Lite 20"":http://www.giant-bicycles.com/…/3318/36171/

    A teď  k mému dotazu. Má smysl kupovat pro 20kg vážící dítě kolo s odpruženou vidlicí? Je u 20" kol vidlice vůbec funkční? Předplokládám, že je u těchto vidlic řešeno jen pružení, ale né tlumení. A využije dítě dvojpřevodník? Nebude mít zmatek v řazení?

    Jaké jsou vaše zkušenosti?

    Díky za radu.

    Anketa: Pro 5 leté dítě bych raději volil :

    0 0
    • Carloss  

      odpružená vidle je podle mě zbytečnost.. těžko bude dítě 5–7let jezdit něco kde by ji potřebovalo.. na rozbité okrsky a chodníky by byla stejně k ničemu..:) jestli můžu svůj názor, tak je kolo v této cenové kategorii pro 5–7leté dítě zbytečnost.. (samo co se týká bezpečnosti a výdrže, tak je to možná lepší..)

      0 0
    •  

      pro takhle malý děti tak těžký kolo,12kg a víc je strašně moc,jednoznačně do neodpruženého a s váhou max.10 kg, jeden příklad

      http://www.superior.cz/…or/bike.html?…

      0 0
      • TPK  

        Toho SUPa znám, doporučoval jsem ho sestře pro synovce. Jsou s ním nadmíru spokojení. Myslím si, že neodpružená verze od Giantu na tom bude váhově velmi podobně. Podle zástupce prodejce váží ta odpružená verze 11,4 kg a zdvih vidlice je cca 3cm.

        0 0
        •  

          ve specifikaci v tom testu píšou váha 12kg,tohle bych dětem neudělal

          0 0
      • lenochod  

        Toho supa jezdí syn, jen má problémy s řazením na větší pastorky. Jde to dost fest. Dolů to řadí OK.  Když se tomu upustí dostatečně kola, tak je to i pohodlný a neodskakuje to při najetí na nerovnost. Volil jsem mezi Cosmicem ale měl vysoký rám.

        0 0
    • Treker  

      Ahoj

      Mám dva kluky 5 a 7 let. Koupil jsem tomu staršímu loni KONA makena s vidlou. To že je to nesmysl bych neřekl. Celkem si to užívá a vymete každou díru, kořen a bouli. Váží 20 kg a vidlice funguje. Takže argument že nebude jezdit takový terén aby to užil atd neberu. Drásala z fleku asi nepojede, to je jasný…

      Jediný argument je váha, to je pravda a to kolo je šíleně težký…a to jakýkoliv, mimo kol za 20 litrů…ale to mi zase přijde na dva roky docela vyhozenej peníz…

      0 0
    • Subu  

      Mám dvojčata 6 let, syn má XTC JR TEAM a holka XTC JR LITE (kvůli barvě, protože barva přece jezdí......). A moje (vlastně jejich) zkušenost: ne že by byla vidle nějak super citlivá ale když syn vymete co se dá, tak alespoň nedostane celou ránu do zápěstí. Navíc s postupem času mám pocit, že vidle se trochu „zajela“ a je citlivější. Je to vidět při jízdě do kopce, kdy je aktivní. A holka? Ta pro tu mám již objednanou 20" vidli na dovybavení kola, protože i když je XTC JR LITE lehčí, pocitově se ji prý jezdí na bráškově XTC JR TEAM lépe. Hmotnostní rozdíl v neprospěch XTC JR TEAM je v tomto případě cca 1,2 kg a jestli děti trochu na kole jezdí, tak to není takový zásadní problém. Shrnuto: synek má pocit, že má plnohodnotné kolo jako taťka a mamka a užívá si jízdu kde se dá. Holčina bude mít vidlici snad už tento týden a pak už je asi neuhlídáme. Zároveň si říkám, že si oba již od mala „zvykají“ na práci vidlice. Ještě k 2 převodníku: zprvu měl z toho syn hokej ale jakmile zjistil jak na to, tak 2 převodník aktivně využívá.

      0 0
      • TPK  

        Hmm, tak teď nevím. Byl jsem se podíhat na XTC JR Team a vidlice mě v žádném případě nepřesvědčila. Chodila cca 3cm a byla dost tuhá. Možná koupit vidlici samostatně je lepší řešení. Kde jsi objednal? Jinak co se týká dvoupřevodníku, ten asi oželíme. Ještě mě napadlo přeplést zadní kolo na náboj s ořechem. Myslím, že se mi doma válí nějaké deorečko a na něj nasadit 8-mi kazetu 11–32. Plus vyměnit řazení za nějaký sram 5. Jen nevím jestli by se už moc nekřížil v krajních polohách řetěz. Přínos k zjemnění (zlehčení jízdy) by to určitě byl, protože originál 7-mi kažeta má odhadem tak 14–28.

        TO Subu: můžeš mi prosím spočítat zuby na malém a velkém pastorku kazety a zuby na klikách, jak jedno tak dvou převodníku? Díky.

        0 0
        • Subu  

          S řazením jsme měli trochu problém na XTC JR Lite – dcera mi to nemohla utáhnout, když řadila nahoru – je tam hodně pevná pružina ACERA tak jsem ji „poladil“ mírným natáhnutím už to chodí. Syn ten problém nemá je tam ALIVIO. Pastorky TEAM v.kolečko 14–28z, 2 převod. 34–42z. Pastorky LITE v.kolečko14–28z, 1-převod. 36z. Vidlu mi shání známy z cykloobchodu.

          0 0
          • TPK  

            Díky, díky. Tak jak jsem si to spočítal, tak při použití kazety s 8 pastorky 11–32 na tom budou převody líp jak s původní kazetou a dvojpřevodníke. Jen nevím jestli na to nemá přehazka moc krátké ramínko, ale asi ne. A druhá věc je otázka jestli to má smysl se s tím dělat a jestli to prcek ocení.

            0 0
          • TPK  

            Předpokládám, že je kazeta našroubovaná přímo na nábu a nebo je nasazená na ořechu?

            0 0
            • Subu  

              Je to vícekolečko našroubované na nábě. Já bych se do přeplétání na nábu s ořechem u 20" nepouštěl. Souhlasím, že to junior pravděpodobně neocení. U 24" to pak bude jiné kafe – tam si s tím bajkem asi „vyhraju“.

              0 0
    • KnizeAlexej  

      Můj názor tě asi neovlivní ale podle mě pro kluka v této váze a věku jsou věci jako odpružená vidlice a převodníky nepodstatné. Rozhoduje hmotnost kola. A ještě k tomu se musí líbit.

      Pořídil jsem letos Author Cosmic , nic lehčího jsem nenašel a v červené barvě je to krásný kolo. Sice dražší, ale rozhodně se vyplatí.

       
      0 0
      • Thomasis  

        Řešil jsem to samé pro kluka a má asi 22 kg. Po dlouhém rozhodování to vyhrál Apache Mustang, ale je to 24" se sníženým rámem. Nedovedeš si ani představit, jaký to je pro kluka zážitek, když nemusí z kola dolů před každým větším kopcem (před tím měl jen jeden talíř). Jezdím s ním teď i 50 km a je moc spokojený, což mě taky moc těší. Oplatilo se do kola tyto peníze investovat.

        0 0
        • Thomasis  

          Jo a tady je odkaz:

          http://www.kola-online.cz/…l-2009/d1896

          0 0
        • KnizeAlexej  

          Moc pěkný. Uvádějí 12 kg, ve 24 asi nic moc lehčího nenajdeme. Na to si mladej ještě počká. Teď jde do první, s botama a hadrama nemá ani 19 kilo:)

           
          0 0
          • Thomasis  

            Díval jsem se taky po 20", ale když je ten rám snížený, tak jsme to vyzkoušeli, na zem dosáhl (sice na špičky), ale děti jsou v tom směru daleko obratnější a velice rychle se na tom naučil a zvyknul si. A my jsme tím jedno „mezikolo“ přeskočili, tak to bude mít na dýl.

            0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Presne tak. Cosmic.

        Aspon se s pevnou vidlou nauci trochu jezdit.

        Akorat ten lak dost opryskava.

        0 0
    • nobody  

      můj favorit pro prcka je Ghost (ale jěště si chvíli počká). A myslím, že odpruženou vidlici ano. Pokud chceš vzít kluka/holku trošku do terénu, určitě ocení (hlavně jeho ruca a záda) to, že má odpruženou vidlici, i za cenu vyšší váhy.

      0 0
    • Alibaba  

      Já kupoval klukovi kolo v téhle velikosti před dvěma/třemi lety. Samo chtěl s odpruženou vidlí. Když dneska po těch letech vidím, jak se s tím kolem nadřel a jak vidle vůbec nefunguje (tuhá, malý zdvih, při synově váze vpodstatě nepracuje…) Tak je mi líto, že jsem mu „nevlepil pár facek“ a nekoupil pevňáka. U holky tu chybu už neudělám.

      Toliko moje zkušenost.

      0 0
      •  

        ano, mluvíš mi z duše, v tomhle věku je nejdůležitější aby se děti s kolem zbytečně nedřeli, takže váha rozhoduje a to jestli trpí dítěti záda a ruce z důvodu absence odpružené vidlice mě nechává chladným, alespoň děcka vypilujou pořádně techniku než tady za pár let budou místo nás řešit upravený/neupra­vený vidle.

        0 0
    • TPK  

      Díky za odpovědi a názory. Už v tom mám jasno. Určitě kupuju kolo bez odpružené vidlice a na 99% to bude Giant XTC JR Lite 20", hezčí kolo není :) Sám jsem ho před rokem jezdil a je to super bike :).

      Jediné co ještě řeším, ale to asi ukáže čas, jestli zadní kolo přeplést na jinou nábu a dát tam 8-mi kazetu 11–32 a vyměnit žazení případně sehnat 7-mi kazetu s větším rozsahem než je originál 14–28.

      Poperou se děti s páčkovím žazením a nebo zvládnou jen otočné?

      Jo a snad nejdůležitější otázka, jak dlouho 20" kolo asi vydrží než z něj klučina vyroste? Jak 12" tak 16" mu vydrželo jeden rok.

      0 0
      • Alibaba  

        Nevím kudy chceš kluka honit, ale našemu ta nabízená verze docela stačí. Kolikrát na něj musím hulákat přehoď si na lehčí, nebo naopak, stejně si tak nějak jezdí po svym. 11 bude určitě zbytečnejch, to prostě neurve. Otočný řazení (bych řekl) je lepší, páčkový by muselo být jemný a hlavně jak dítě jede, má na práci spoustu věcí a řešit která páčka je ta správná…

        Můj kluk má „dvacku“ tři sezóny a letos jí počítám jezdí naposled.

        0 0
        • TPK  

          Je fakt, že když jedeme teď tak si to z kopce sviští na 16" i kolem 20–25 km/hod. Při 15–20 km/hod je stavu si ještě přišlápnout ale už hodně kmitá nožkama a docela se na tom kroutí. Ale 20" bude převodama a hlavně průměrem kol jinde. Uvidíme.

          0 0
          • Alibaba  

            Člověče, teď jsem mrknul na tvůj „nejhezčí junior“ a nevím, jestli zkreslují fotky, ale geometrie se mi zdá dost připosražená. Rám enormě krátký (krátká vzdálenost řidítka sedlo), navíc je to myslím ahead představec, takže ho nezvedneš! Jak kluk poroste, budeš ho šoupat vejš, ale začne si kopat kolenama do loktů – určitě to znáš z menších velikostí. Já bych volil něco delšího a s „vlajdama“. na začátku dáš sedlo víc dopředu a řidítka přihneš a jak se potomek zvětšuje, tak krom výšky představce a sedlovky můžeš i trochu natahovat. Zvaž to.

            0 0
    • Pijer  

      Nemáte někdo zkušenost se Mini Mesa 20 ? Někde jsem zjistil váhu 11,5kg , je to reálné?

      0 0
    • RUSH  

      Za mě – odpružená vidlice určitě ne, kolo spíše jednodušší (přesmykač není nutný), a hlavně co nejlehčí. Synovi jsem kupoval RAVO 20, váha asi 9,5 kg.

      Dneska bych asi bral ten Superior, má ho synovec a je opravdu moc pěkné.

      0 0
    • Kynio  

      sry překlik sem se..určitě neodpružený. Pro dítě je to zbytečnost. Nedávno jsem viděl na takovým kole kotoučový brzdy..no už neví jak z lidí vymlátit peníze ;)

      0 0
    • SHT  

      Ahoj,

      nemáte někdo navíc pevnou dětskou 20 vidlici 1 1/8 na ahead a V brake? Dostali jsme kolo s odpruženou a mám potřebu něco dělat s váhou. Třeba to časem vyměním zpátky, ale teď odpružená nemá smysl.

      0 0
    • Stingray  

      Koukám trochu po vidlicích na dvacítku a nic moc kloudného jsem nenašel. Nemáte někdo tip na slušnou vidli?

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.