měřiče tepu - vliv na výkonnost

55 nepřečtených
  • nemo

    Máte někdo zkušenosti s používáním sporttesterů?Zlep­šila se vám na základě jeho používání výkonnost? Uvažuji o koupi, ale nejsem si jist, zda to pro mne bude mít nějaký hmatatelný přínos pro zlepšení hlavně vytrvalosti(jezdím tak asi 5k km za rok – MTB)

    0 0
    • kungpao  

      Výkonnos? sa ti zlepší jedine tréningom. Ale keď máš sportester, možeš si sledova? ako trénova?. Napríklad ja som si kúpil minulý rok Sigmu za cca 2tis. SKK, má asi 10 základných funkcií (akt., priem. a max. tepovka, čas pod, v a nad stanoveným intervalom, hodinky, stopky, počítadlo kalórii a spáleného tuku) a možem to doporuči? každému. Ja trénujem tak, že z jari nabehám tak 1000 km po cestách, teraz si už viem sledova?, že tá tepovka by mala by? tak max. okolo 150, potom vyrážam do kopcov. A až teraz som pochopil, že keď mám na začiatku kopca tepovku 185, tak mi ten tréning dlho nevydržím a mám z toho akorát hovno. Tak som sa naučil chodi? kopce na 160–170, na začiatku som síce pomalší ale aspoň mám istotu, že za pol hodiny neupadnem do bezvedomia od vyčerpania. Kedysi mi bývalo veľmi zle pri kopcoch, furt som zosadal, robil prestávky, a nikam som sa s výkonnos?ou nedostal. Teraz už aj na maratóny chodím, a tom som na strednej škole nemohol chodi? na telesnú, lebo som nebol zdravotne sposobilý. Tak som začal cez výšku na sebe maka? a teraz som na tom celkom gut. Ale ešte raz opakujem, samotný tester ti formu neprinesie, to dosiahneš len tréningom. Vzhľadom na tie km čo jazdíš za rok by ti tester mohol pomoc?, lebo jazdíš toľko čo ja a mne to pomohlo aby som sa naučil, ako trénova?. Howgh.

      0 0
      • nemo  

        O.K.Díky – právě Sigmu jsem měl na mysli – jde ji přidělat na řidítka?

        0 0
        • kungpao  

          Ale hej, k tomu dostaneš taký bazmek, ktorý si najmontuješ na rajdy (ide to rukou) a naň pripneš tie hodinky, inak ja som si vytvoril trochu lepší držiak, vystrihol som z vodárenskej izolácie kus (hrubý O-krúžok) podobný tomu, čo používa Ciclosport a naň pripínam tie hodinky. Odolnejšie, ľahšie a s tlmením otrasov.

          0 0
    • Daf  

      Je to dobrej nastroj pro trening. Pokud buses mit dobrej treningovej plan tak neni problem zlepsit vykonnost. Zlepsis se ale diky systematickemu treningu ne diky tepaku. Napriklad pokud budes chtit zlepsit vytrvalost musis jezdit dlouhe trasy nejlepe na silnici v nizkych tepech. Tepak ti poslouzi jen k ohlidani toho aby si zbytecne nejezdil ve vyssim tepovem pasmu a tim si zbytecne snizoval zasoby energie. Chce to ale podstoupit vysetreni a nechat si udelat laktatovou krivku a mit dostatek casu na trening jinak se nezlepsis a zbytecne vyhodis penize za drahy pristroj.

      0 0
    • J.A.V.  

      Je to velmi dobrý prostředek pro sledování intenzity, asi jako otáčkoměr u auta. Určitě se moje výkonost zlepšila od té doby co ho používám, ale je to také tím že ho používám od doby kdy jsem se začal více zajímat o trénink (jak, kdy atd.) a také mnohem více trénovat. Díky pulsmetru je ale ten trénink lépe strukturovaný a kvalitnější. Je to asi tak, že tepák ti prostě pomůže lépe poznat to jak funguje tvoje tělo při zátěži – to co se profík učil od mala. Třeba už dávno poznám i bez tepáku že jsem se dostal přes Aerobní práh atd.

      Jinak pokud bys to chtěl vyzkoušet a nechce se ti do toho dávat moc peněz, tak já sem trochu upgradoval a zbyl mi doma Ciclosport CP8, tak se kdyžtak ozvi na email. (ostatním se omlouvám za inzerci ale zdá se mi blbý tady psát, tak se podívej na můj inzerát tam a tam..)

      0 0
    • Ceslo  

      Jak bylo napsano vyse, tepat ti vykonost nezlepsi, ale je to fakt dost dobrej nastroj ke sledovani a vyhodnocovani treninku.

      Ja jsem resil v zari stejny problem, koupil jsem si Sigmu PC1300 za cca 1800,– a musim poctive uznat, ze je za toho pul roku citi, ze se mi vykonost lehce zvysila. Na zavodech jsem jej zatim pouzil asi 5× pouze pri behu (10 km) a vzdy to byla docela pohoda, kdyz vys, jak tvoje telo pracuje, kolik si toho jeste muzes dovolit, popr, ze by jsi mel pribrzdit. Jeste jeden postreh. Dost se mi osvecilo si vest neco jako Treninkovy dennik, kam jsem si psal cas, delku, AVG tep, MAX tep … Da se podle toho vysledovat trend, popr se to hodilo pred zavodama, kdyz jsem vedel v jake forme se prave nachazim.

      0 0
    • BB  

      jeste jedna pripominka, je dobre si nechat udelat laktatovou krivku, abys znal rozmezi, ve kterem mas trenovat. To, co ti napisou v navode ke sporttesteru nemusi odpovidat. Koupil jsem si sportester a nasadil to podle veku a jezdil pul roku. Celkem to odpovidalo tomu, co jsem jezdil pred tim. Potom jsem si nechal zmerit laktaty a zjistil, ze se moc honim do kopcu a flakam po rovinach a tim malo trenuji ve vytvalostni zone.

      0 0
      • Joe_Black  

        Co je laktatová zkouška a kde ti ji můžou udělat (v nemocnici)??? P.S. Právě zvažuju koupi Sigmy 1300 a nebo jsem našel v Author katalogu sporttester za podobnou cenu ale vypadá namáklejší :o)

        0 0
        • BB  

          test laktatove krivky ti da intervaly tepove frekvence, kdy na kole relaxujes, kdy ziskavas vytrvalost a jedes na tuky, kdy trenujes vykon a jedes na cukry a interval, do ktereho by ses v trenigu moc dostavat nemel. Jde o aerobni a anaerobní práh. V navodu ke sportesteru ti to daji, ale je to na zaklade veku a ne na zaklade mereni laktatu v krvi. U me namerene tepove frekvence byly proti navodu o 20 tepu nizsi, coz je dost. Laktaty meri specielni laboratore zamerene na sportovni medicinu, kdyz pujdes na google a zadas „měření laktátové křivky“, tak neco určitě najdeš.

          0 0
          • Daf  

            Jen jeste doplnim ze v laboratori ti take zmeri vykon na prazich. To je pro tebe jediny obektivni ukazeatel toho jestli se zlepsujes. Ale zjistis to pouze opakovanymi navstevami laboratore ze.

            0 0
            • MARIN  

              a ja doplnim jeste to misto treba www.casry.cz

              0 0
            • orca  

              Mám dotaz a v Plzni je podobné zařízení pro měření také ? Pokud víte dejte prosím odkaz na web nebo adresu . Na netu marně hledám a nic jsem nenašel.. Díky. Dan

              0 0
              • XCkar  

                Taky. Myslim ze na netu sem taky nic nenasel, ale testy provadi na Lochotine-ul. Lidicka(myslim č.p.6) nejlepsi bude kdyz tam zavolas a domluvis se na termin(377593209, nebo 377593200)popr. detaily, myslim ze to ma nastarost pani Hnatikova.

                0 0
            • Darkson  

              mimochodem, je hodnota AP a ANP(nemám na mysli výkon) závislá např. na trénovanosti? Nebo na čem případně?

              0 0
              • McBlacky  

                hlavně na trénovanosti a ještě navíc i na typu tréninku :( takže když se hodně drtíš v intervalech roste ANP, když najíždíš objemy v zóně intenzivní a extenzivní vytrvalosti tak ti roste AP. Maximálka se podle mě trénovat nedá, leda tak operací srdce :)

                0 0
                • Darkson  

                  já byl totiž na testech a mám nějak nesmyslně vysoký prahy. tak jen doufám, že z toho nemůžu mít nějaký zdravotní problém, mám totiž vyšší tlak…

                  0 0
                  • McBlacky  

                    kolik máš? MAX, ANP, AP, klidovku

                    0 0
                    • Darkson  

                      měřili mi jen AP a ANP, podle laktátu(2 a 4 mmol/l) – 171 a 188

                      0 0
                      • McBlacky  

                        bud jsi cyborg nebo to je divný v tvým věku :) ale já tomu zase tolik nerozumím

                        0 0
                      • vlk  

                        a to jsem si myslel, že mám nějak moc ten nevím a 180.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          mě teda u Darksona spíš zarazilo to že má rozdíl mezi AP a ANP tak málo, teda na to jak trénuje…

                          0 0
                          • Darkson  

                            víš prd, jak trénuju:-)))

                            0 0
                            • McBlacky  

                              hele sorry, ale to mě přijde jako hodnoty někoho kdo fakt dře přes 10tkm ročně, a to jsem měl dojem že ty nejsi, ale třeba jsi mě tím ACčkem dokonale obelstil :)

                              0 0
                              • Darkson  

                                v pohodě, jen že vyxtrvalost nemusim trénovat jen na biku:)

                                0 0
                      • Daf  

                        Kdyz jsem byl na svem prvnim testu. Dopadl jsem skoro stejne, ale vykon stal za prd. S postupnym treninkem se mi prahy sice snizily, ale vykon sel nahoru. V lednu jsem byl na hodnotach AP 166 a AnP 185. V sezone mivam AP 170 a AnP 180. Chce to na ty testy chodit aspon 2× do roka.

                        0 0
        • Beeda  

          Cau tady v Praze vim o dvou – www.casri.cz http://www.ftvs.cuni.cz/katedry/biolab/

          Zrovna vcera jsem byl na ftvs, vyseteni stoji 600kc.

          0 0
    • Eila  

      ja verim ze to pomuze, ale moje zkusenost je ze bych to po par dnech radeji hodila do pangejtu, protoze se to proste neda…:-(

      0 0
      • McBlacky  

        tak tak venku je nádherně, máš chu? do toho šlápnout a jet co to dá, jenže zrovna jedeš trénink vytrvalosti a tak se dál jen plazíš po rovince a přemýšlíš o blbostech…

        0 0
        • Eila  

          jo a pak te nejdnou predjede sportovnejsi rodinka v teplacich a s decekm na stangli a v tu chvili jde trenink stranou a zacina boj o cyklistickou cest:-)

          0 0
      • Honzis  

        Mám podobnej názor. Pár dní mám budík Hac4, ale tepy neřeším a že tam je 180. No tak a? je, jezdím furt tak ňák podobně. Radši si tam dám teploměr nebo údaj o nadm. výšce. Na to se líp kouká :-)

        0 0
        • Eila  

          ja resim az kdyz mi spolujezdci nadavaji na to varovaci pipani… to je nekde u 200, to to proste sundam:-D a hned se jede lip:-)

          0 0
          • martt  

            na to je tam taky cudlik. Stlacis a nepipe.

            0 0
          • vlk  

            ty máš anp na 200 to je teda něco.A ty dáváš tepovku nad 200 -to seš fakt dobrá.

            0 0
            • martt  

              moj syn v rovnakom veku ako eila dal na cyklokrose priemer 198 a to isiel hodinu. Prvych desat minut sa setril na 190, potom uz siel naplno, furt cez 200. Deti vela vydrzia.

              Zaujimave, ze jeho ANP z vysetrenia je nejak 175 a maximalka 190 :-)

              0 0
              • McBlacky  

                takže buď tepák nebo vyšetření stojí za prd…

                0 0
                • martt  

                  tepak funguje spolahlivo, o tom vysetreni mam svoje pochybnosti. Vraj sa v tej maske dusil a nemohol tahat naplno. Okrem toho mu nesedela vyska sedla.

                  0 0
              • Eila  

                maximalku mam nekde u 215 ale slo by to i vis… jen to pry nemam delat. a kdyz videli klidovku na 39 tak si pry mam udelat krizek na rakev:-D

                0 0
                • McBlacky  

                  v tvým věku jsem mohl mít něco podobnýho :) dneska mám max. 201 a klidovku 45–50, takže taky rakev :(

                  0 0
                  • Eila  

                    bych to tak nebrala, znam i horsi pripady:-D jen nemaji takove rozpeti…

                    0 0
                  • Pá-dlista1  

                    To je spatne? Ja kdyz jsem sportoval, tak jsem mel klidovku i pod 40 a maximalku nad 200. Jsem myslel, ze to je dobre. Ze se treninkem ty hodnoty vzdaluji.

                    0 0
                    • wraftler  

                      myslim si ze treningom by ti nemala as tak rast maximalka ale skor objem srdca nie? resp mnozstvo krvy ktore pri jednom tepe vytlaci…

                      0 0
                      • karf  

                        Podle me by trenovany srdce prave melo umet v klidu odpocivat (tzn. hodne nizka klidovka) a pri zatezi umet zamakat do vysokejch hodnot (vysoka maximalka).

                        0 0
                        • Daf  

                          Maximalka se treninkem vubec neda ovlivnit. To ze ma nekdo maximalku treba 210 vubec nemusi znamenat zema lepsi fyzicku nez borec s maximalkou na 175. Klidovou tepovku muzes treninkem ovlivnit, ale podobne jako hodnota maximalky o nicem nevypovida.

                          0 0
                          • karf  

                            nevite nehodou, co znamena ta hodnota RECOVERY, vim co to je, ale kdyz se to srdce preci vraci pokazdy z jiny frekvence, taky mi nic nerika ta hodnota napr. R-146 :-(((

                            0 0
                        • Beeda  

                          wraftler ma pravdu, dlouhodobym treninkem prechazi srdce z frekvencniho rezimu do objemoveho, cili i ta maximalka se snizi. adt atd.. B

                          0 0
                  • Ruprecht  

                    kecy, žádná rakev, Lance má maximálku 202 a klidovku pod 40 a žije :-))))

                    0 0
        • Martin  

          To jsme na tom stejně (mě ho přines Ježíšek). A Fousáč mě nařknul, že jsem chrt!!!

          0 0
          • cabbage  

            to rika kazdymu na potkani, pritom ma nachrtino (skoro)nejvic ze vsech

            0 0
            • Luka  

              Neni Fous nahodou jeden z tech co sice prudej, ale sam na zapesti tu prisernost nosi denodenne??? :/

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.