• Tominec

    Zajímalo by mě, jaký je rozdíl pevností mezi sedlovkama s průměrem 27,2 mm a 31,6 mm, jestli jsou stejně odolné, nebo mají-li různou tlouštku stěn profilu atd? ? Narážím tím např na Meridu 2004 – 31,6 a 2005 – 27,2. Když sem se ptal prodejce Merid, řekl mi že to je pouze záležitost „konfekce“ na daný rok.

    0 0
    • MARIN  

      27,2 bude vis pruzna U 31,6 bude zase diky vetsimu prumeru pevnejsi spojeni horni-sedlove trubky a zadni stavby ale sedlovka diky prumeru bude min pruzit

      0 0
    • Tominec  

      No de mi o to, o kolik je odolnější 31,6 vůči ohnutí, jak 27,2?

      0 0
      • MARIN  

        Tak to bude zalezet taky na tloustce steny u kazdeho prumeru. To me jeste nikdy nenapadlo porovnat. Pokud ale bude sila steny stejna je jasny ze 31,6mm bude odolnejsi

        0 0
      • jpl  

        Myslim, ze je na vyrobci, aby to mel spocitane v obou pripadech, tzn. ze urcite neda na oba prumery stejnou silu steny, ale upravi to pro zachovani pevnosti. Jinak, obecne vetsi prumer trubky bude pravdepodobne tuzsi, tzn. ze by mohl mene pruzit (teoreticky)

        0 0
        • Tominec  

          Právě tím sem si nebyl jistej, že zmenšování průměrů sedlových trubek rámu ⇒ užší sedlovka ,vede k nižším hmotnostem na úkor nižší pevnosti.

          0 0
          • fousek  

            naopak zvetsovani prumeru se snizuje vaha protoze muze byt (daleko) mensi tloustka sneny pri stejne odolnosti, ale proc merida zmenila rozmer bych hledal v tom ze dostali lepsi nabidku na trubky s vnitrnim prumerem 27.2 nebo tak neco

            0 0
            • Tominec  

              No právě, měl sem na mysli obavu ze zmenšení průměru a snížení váhy na úkor nižší pevnosti. Preferoval bych právě klidně stejnou hmotnost ,ale větší průměr a klidně ještě vyšší pevnost. Nebo nevyrábí se aspoň nějaké zpevněné sedlovky?

              0 0
      • Ekscel  

        Vyjádříš-li tu tzv. „odolnost“ jako moment na mezi únosnosti M, tzn. pak pro jeho velikost platí: M=SigmaPi(d4-(d-2t)_4)/(32d). Sigma je napětí na mezi kluzu (při srovnání sedlovek ze stejného materiálu bude v obou případech konstantní, takže se o jeho velikost netřeba zajímat a lze zvolit Sigma=1) Pi je Ludolfovo číslo (Pi=3,14) d je vnější průměr sedlovky t je tlouš?ka stěny sedlovky Spočítej si Moment únosnosti pro obě uvažované varianty sedlovky a představu „o kolik“ je která „odolnější“ si uděláš sám.

        0 0
        • Ekscel  

          Vidím, že počítač nezvládl správně interpretovat znak mocniny. Všude, kde je ve vzorci pro výpočet M napsáno „_4“, znamená to „na čtvrtou“. Umocnit na čtvrtou se tedy musí „d“ a dále „(d-2*t)“

          0 0
          • Tominec  

            No právě tak sem uvažoval, sedlovka s větším průměrem musí mít větší moment setrvačnosti…snad­něji odolá ohnutí.

            0 0
    • jihra  

      No pánové, kdo si ještě vzpomene na školní předmět (na průmyslovce) Pevnost-Pružnost ? Já už tedy ne, ale mohl by to pro zajímavost někdo spočítat, která sedlovka je pevnější – že studenti.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.