jak čistíte řetěz-tedy čím

56 nepřečtených
  • vlk

    Zrovna včera jsem měl celej řetěz takovej jakejsi zalepenej mazlavým bahnem a kartáčem to vůbec nešlo vyčistit, furt se to na tom řetězu drželo jako tmel nebo lepidlo. Nějak mě už přestává favit čistit řetěz kartáčkem používáte na to něco automatického?Někde jsem slyšel že existuje nějaká věc so se na řetěz nasadí, pak se to jen párkrát protočí a je vyčištěno.Nevíte někdo něco o něčem takovém?nechci to mýt pernamentně na rámu ale jen na očištění, něo co lze jednoduše nasadit a zase jednoduše a rychle sundat.

    0 0
    • Fidla  

      Samo, ze neco takovyho existuje – rika se tomu pracka na retez a maji ji v kazdym kseftu. Nejlevnejsi za asi 150 penez. Ja osobne do ni leju benzin, nebo podobny zverstva.

      1 0
    • RomanH  

      Jo, pracka retezu. Nejdriv jsem si ji pral, ale pak jsem ji pouzil snad jen 2×. Tece z toho cerna spina na ram, rafky, plaste a hlavne na zem. Vzhledem k tomu, ze kolo cistim v 99% pripadech na balkone, je to pro me dost nepouzitelne. Ja na retez nejdrive striknu nejaky ridsi olej, pak poradne otiram hadrou do sucha. Totey i s kazetou a prevodniky. Pokud je hodne retez hodne spinavy uvnitr clanku, vypichuji bordel uzkym kartackem.

      0 0
      • Fidla  

        Kdyz ma retez 114 clanku, tak musis 114× pichnout. To te bavi?

        1 0
        • RomanH  

          Si proste rad zapicham :o)

          Ne, vazne, retez mi vydrzi v prumeru 2500km, kazeta 13 tkm, na prevodnikach mam najeto 25tkm, tak si myslim, ze se tech 5 minut navic vyplati.

          0 0
          • Fidla  

            Ja to taky kdysi zkousel tady tou sexy metodou, ale pak jsem poridil pracku a myslim, ze je to 300% lepsi. Bordelu z toho je sice dost, ale piplat se s kazdym clankem se mi fakt nechce. A kdyz na to nemas prostor treba v garazi, tak pred barakem bys vypadal jako exot, nebo co?

            0 0
            • RomanH  

              Garaz mam jednu zastavku od baraku. Jsou to podzemni garaze a misto tam mam akorat na auto a nahradni pneumatiky. No a bydlim ve 12-ti patrovem panelaku, takze udrzba pred domem nic moc – kazdej Te ocumuje. Takhle si alespon pustim nahlas Black Sabbath, Iron Maiden ci Sepulturu a na balkone to odsejpa :o)

              0 0
              • rock  

                Tahle hudba puštěná nahlas na balkon? Hmm, sídliště se svíjí v rytmu Roots Bloody Roots, zajímavá představa, jsi určitě oblíbený u sousedů :-) … já si taky myslel, že udržuji hlasitost na přijatelné úrovni, než jsem si pokusem ověřil, že docela slušně rozeznávám jednotlivé songy – stojíce na návsi naší dědinky, o 200 m vzdušnou čarou dál :-) …

                1 0
                • RomanH  

                  Sepulturu mam radeji tu starsi – Schizopfrenia, Arise, Chaos A.D. Jinak, sousedi na me ani jednou neprisli (tedna jednou jo, ale na manzelku, kdyz poslouchala Bruce Sprinsteena. Ale ja jsem sousedovi vysvetlil, ze jsem na nej taky nesel, kdyz se ve tri rano smali na balkone. On se mi omlouval a rikal, ze by take nesel, ale ze ma doma 3 zensky a byl vyslan. V tu chvili jsem nevedl, jestli mu mam nalit panaka ci co :o)

                  1 0
                  • wroum  

                    … i chlapi maji sve dny :-)

                    1 0
                  • rock  

                    Toho panáka jsi mu měl nalít, byl v tom, chudák, nevinně … ke mně (prý) zvonili, ale nějak jsem to přeslech …

                    0 0
    • marapara  

      Ja nastříkám řetěz cyklostarem, rozšudlím to stětcem a jedu na wapku 1,5 km. Do té doby se to pěkně rozpatlá, ošpricuju to a řetěz je jako nový. Nechám uschnout, namažu a jezdím dál.

      0 0
      • MartinX  

        Já na tuhle technologii přešel teprve v sobotu a při nejmeším upatlání rukou nejlepší výsledek! Jen místo vapky půl kýble vlažné vody. :-)

        0 0
    • x-mass  

      jo, pracka je dobra vec. mam ji od park toolu. to s tou tekouci spinou jsem vyresil dvema hadry pod retezem. za by to strikalo na rafek a ram? to se mi jeste nepovedlo. leju do toho normalni jar na nadobi zredeny vodou (takova hodne jarova voda). po prani osusim hadrem a necham jeste chvili oschnout. pak na to napatlam chain star a tradaaa…

      0 0
    • MartinXC  

      Funguje i zahradní hadice a voda na vyšší tlak a párkrát proprat nad plackami. Pak ale musíš hned mazat nějakým dobře vzlínavým mazadlem, aby to nezrezlo. Nejlepší je ale rozpojit, vymáchat v benzínu či terpentýnu, Motorexu, apod., vysušit, uvařit ve vazelíně, utřít a nasadit.

      1 0
      • Fido  

        …uvařit ve vazelině???? to fakt děláš???? pravidelně???? pls napiš jak to provádíš…a nelepí se ti na to potom ještě více bordelu???

        0 0
        • MartinXC  

          Nestačí jeden otazník ? :-) Nedělám to, ale dělat budu, je to nejtrvanlivější způsob namazání. Vezmi plechový hrnek, dej do něj krabičku vazelíny (klasika – žlutá nebo vínová – ale tady jsou i různé tajné recepty), postav na el.sporák na dobře větraném místě, hoď do toho ČISTÝ řetěz, nechej tak 30minut povařit (no spíš pod 90st.), vytáhni, nechej bezpečně okapat, pak to párkrát protáhni hadrou, nasaď na bika, párkrát protoč a přitom otírej hadrem (na placce nebo u ramínka), pak utři tu placku pastorek, kladky – a máš namazáno tak na 400km (obdobně jako z fabriky). Stačí jen po jízdě utírat. Podle kvality vazelíny to odolává vodě nebo ne. Vazelínu v hrnku můžeš nechat pro příště.

          1 0
          • vlk  

            tak jak to zkusíš nezapomeň se tu podělit s ostatními jak dlouho to pak vydrží namazané.

            0 0
          • Fido  

            ja pane :-), sorry za tolik otazníků, ale přesně to jsem si představil, co hodláš provádět, ale myslím, že to uděláš jednou a konec, tedy soudím tak dle sebe, samozřejmě…jinak se vždycky snažím z nového řetězu tu impregnační lepkavou hmotu z výroby sundat, nebo? strašně lepí bordel, a myslím, že slouží jen ke skladování, aby řetezy nerezly, ale k provozu jsou tu jiné maziva…vždycky vyperu řetěž v benzínu a pak mažu svým oblíbeným TF 2 a vytřu do sucha – výdrž tak 1500 km… fakt Ti fandím (myslím to úpřimně ale úpřimně) a jsem zvědavý na výsledek…zdarec

            0 0
            • RomanH  

              No vidis, a v tom se nazory lisi. Ja zase lehce otiram puvodni mazivo (vazelinu) z retezu, aby mi tam vydrzela 200–300 km. Az je retez hodne spinavej, tak to teprve strhnu.

              0 0
              • Volf  

                Taky se snažím tam tu původní vazelínu nechat co nejdýl. Jinak dřív se strojní řetězy vyvářely v grafitové vazelíně právě pro delší životnost. Jinak po letech praxe řetěz neperu, jen otírám hadrem a mažu spíš míň než víc / ne že bych ho nechal vrzat, ale je to fakt slyšet když už je potřeba namazat / a životnost je spíš delší.

                0 0
            • MartinXC  

              Tak to jen otři hadrem namočeným lehce v benzínu a máš špičkově namazáno a utěsněné čepy na minimálně 300km (za sucha i víc).

              0 0
    • Daf  

      Take jsem kdysi pouzival pracku. Prijde mi ale ze je s tim pak vic prace nez normalne pri otreni hadrem. Nerad venuju moc casu tomu co na kole vydrzi tak malo. Radeji pouzivam mazadla ktera toho na sebe moc nenalepi a veskera udrzba spociva v otreni stareho maziva hadrem a nastrikani dalsi vrstvy maziva. Prace na 2 minuty a bez smradu z rozpoustedel a spiny vsude okolo co tece z pracky a retezu.

      1 0
      • vlk  

        no jo jenže třeba včera jsem měl řetěz zamatlaný takovým lepivým pahnem to samé pastorky.Skoro nebylo vidět ani zuby.Tak ten řetěz putřu hadrem jen po povrchu a v těch okách mi to stále zůstane.To jsem čistil kartáčkem.Tak asi koupím tu pračku-doufám že to bude čistit i nás mají jen jeden typ a u toho nevypadá, že by těch štětin měl moc nebo je měl hustě.To jsem tedy zvědav jak to bude fungovat.Asi to budu čistit petrolejem a pak něčím namažu.

        0 0
        • kovar  

          A proč ten nebohý řetěz tak zapapláváš? Spíš než nad naprosto zbytečným pořizováním pračky bych se zamyslel nad způsobem mazání.

          0 0
          • vlk  

            jednak se omlouvám za chyby, asi si už budu muset vyměnit klávesnici.A jednak řetěz zapaplám na vyjíždce. Doteď jsem používal mazivo konkord- s teflonem.Ale asi se budu muset podívat po něčem jiném, jenže co psali ve velu tak nejlépe dopadt len v-lub, který ale nikde nemohu sehnat.Ty ostatní podle toho co o nich psali jsou ještě horší než ten konkord.A zapatlá se to vždy tím byhnem.Prostě tam kde jezdím je nějaký blbý lepavý hnus.

            0 0
            • kovar  

              tak to musíš jezdit na ropných polích u Hodonína nebo Kostelan v Chřibech. JAk říká Roman, pokud řetěz sám nezaplácáš mazivem, kde ho vůbec není třeba, tak ani pak nechytá tolik šmíru.

              0 0
        • RomanH  

          Presne jak pise Kovar – mene oleje, po namazani nechat zachnout a pak povrch lehce otrit hadrem. Takhle ****** retez se mi povede jen pri destivo-blativych maratonech, kde si ho nechavam domazavat. Jinak doporucuji mazat spise mene a casteji. Pokud neni mokro, tak co nejridsim mazadlem.

          0 0
          • vlk  

            mažu před každou vyjížďkou.Ošistím řetěz hadýrkem+ kartáčkem nastříkám konkordem co se používá na zbraně-ten s teflonem.Nechám to chvíli tak.Pak to utřu hadýrkem na povrchu hadýrkem.Vyjedu a sem tam v blátivém terénu se mi podaří že se vřátím s nalepeným bahnem na řetězu.

            0 0
            • RomanH  

              Mazu vetsinou tak, aby mel olej cas alespon pul dne trosku zaschnout, pak lehce otiram. Nevim, jakej je Konkord, ja pouzivam vetsinou TF2 a pokud je destivo, tak Racing Wax Extrem od Yarroline. Kartacek nepouzivam.

              0 0
            • kovar  

              bahno až zaschne, tak opadá samo, ne?

              0 0
              • vlk  

                hele, přestaň mě citovat.Jenže když namažu tak z oschlého je zase mokré.

                0 0
                • kovar  

                  No místo mazání bahna by jsi mohl někdy zkusit namazat i řetěz :-)

                  0 0
                  • vlk  

                    jako vtip dobrý,no.Zkusím tu pračku na čištění, že jsem se na to vůbec ptal.Mažu vždy až čistý řetěz.

                    0 0
                    • kovar  

                      TAk jo, zkus pračku. Ale já si raději dám trochu více práce s mazáním – tudíž se mi na řetěz bordelu chytá velmi málo, a? mažu čím chci, a z bahnité vyjížďky zaschlé bahno po protočení řetězu samo opadá nebo mu pomůžu vodou z hadice – než abych se paplal s pračkou, z toho už jsem vyrostl. Doma mám dvě pračky řetězovité, které leží ladem.

                      1 0
                      • vlk  

                        jo po uschnutí to opadaá, ale když já chtěl ještě někam jet a nebylo to mahno uschlé, tak mi vadio, protože to nešlo očistit.No ještě si to nechám projít hlavou jestli bych to tak často tu pračku zase využil.většinou jak říkáš to nechám uschnout-tak uvidím.

                        0 0
            • Daf  

              Ja mazu nejcasteji GT85. Mazu to vzdy aspon den pred vyjizdkou, aby stacil zaschnout. Retez sice neni tak tichej jako s nejakym hustsim mazivem, zato se na nej nelepi spina a tak i podstatne dyl vydrzi. Radeji jedu na suchym retezu, nez na dokonale namazanym ktery je polepeny spinou.

              0 0
            • marapara  

              Mažu kapátkem Chainstarem. Mažu jen čepy a bahno a prach se opravdu tak nechytá jako dřív, když jsem měl srej Chainstar. Ten zastříkal celý řetěz. Sice jsem jej utřel hadrem, ale byl za chvíli špinavý. S kapátkem nemám problém.

              0 0
        • K2  

          Čistím a mažu najednou WD40 po aplikaci otřu hadrem. Není to dlouhodobé mazadlo, celodenní švih vydrží v pohodě, pokud nenarazíš na extrem sračky.

          0 0
          • K2  

            Ještě se mi osvědčil řetěz SRAM se spojkou – jde ho jednoduše sundat a vymýt v naftě, benzínu, nebo horké vodě s Jarem – co je po ruce. Nepraktukuju často.

            0 0
    • giant  

      čistil jsem ho vším možným počínaje tech.benzínem,ře­didlem,petrole­jem a cyklostarem.Minulý týden jsem si koupil spray za 170,– (sorry ale na název si nevzpomenu)a to tedy doporučuji.Má to dostatečně silný špric a špína z toho sleze okamžitě,nemusím vůbec používat vodu a jen to potom setře hadrem.Smjrdí dokonale ale účinnost je zaručena.Název ti můžu dodatečně napsat.

      0 0
    • Lada1  

      sorry, ze davam odkaz na shop ! ale tady jsou veci, kterymi cistim retez (nejenom retez) : pracka na retez, kartac Grunge Brush , a Break Clean . Ten kartac je fakt bomba, funguje jako ta pracka a navic se da ruzne na retezu pootacet, dale se s nim daji cistit prevody i. A Power Break Clean je kapitola sama pro sebe, kdo jedou zkusi uz nechce jinak :-) ,ale tece z toho moc vody, tak je lepsi to pouzivat venku, nebo nekde kde to nevadi

      0 0
    • fousek  

      ja pouzivam pracku a aceton, sice ekologove by nemeli radost, ale aceton je pomer vykon cena nejlepsi:-), ted nedavno sem si koupil mazadla od motorexu primo pro kola, jedno na sucho jedno na mokro a zatim spinavej retez nemam

      1 0
    • evilzone  

      Jsem v péči o kolo začátečník. Vzhledem k ceně mejch předchozích kol to nemělo smysl. Teď mám rok cross Genesis Sprinter a rozhod sem se, že bych se o něj moh postarat. Pročet sem celý fórum a poskládánim několika rad sem vymyslel následující postup:

      1.umejt řetěz arvou (nebo cyklostarem, já ho doma nemám) nejlíp asi v pračče (tu taky nemám, ale koupim) ale určite je to vní best, protože když se to dělá štětečkem tak se z toho dostane jenom minimum těch nečistot 2.postříkat WD-40 3.nechat chvíli stát (2 hodiny) aby wd-40 rozežrala všechny zbylý sajrajty který arva neodstranila (mikroskopický rezi apod.) 4.znova umejt.Zase nejlíp v pračce aby se to všecko vyš?ouralo a zustal vopravdu jenom čistej řetěz 5.něčim namazat, jezdim v suchu po silnici (většinou) nebo prašný cestě, takže bych dal přednost nějakýmu suchýmu vosku apod… (ale eště sem ho nezkoušel – musim koupit). A nebo zase WD-40. A i když tady spousta lidí řiká, že to nemaže, tak kecaj. Bezpečně vim, že WD-40 je mazadlo a nevim jestli na řetěz ideální, ale každopádně na použití ne do bahna je dostačující. Maže se s tim kde co, tak proč ne řetěz. Jenom se to smejvá, takže po dešti to chce přimazat..

      To je asi všecko. Teď mě zastřelte, jestli je to podle vás postup na hovno.

      0 0
      • wroum  

        jestli budes tuhle ptakovinu dal kopirovat do vsech threadu o retezu, tak si tu ranu z milosti fakt zaslouzis.

        1 0
      • pened  

        kdyz das do pracky napr. cyklostar, protahnes tim retez, nechas to pusobit cca 5.min, potom do pracky nalejes teplou vodu a parkrat protahnes retez tou vodou, vyprskas potom tu vodu ven, zbytek vytres hadrou, potom namaznes retez, tak ti to cele zabere asi 30 – 40 min.

        0 0
        • wroum  

          a neni kravina vyplacat 40 minut jenom proto, abys pak jel prvnich 10 km s cistym retezem? me staci tak 2 minuty (utrit a namazat) a po pul hodine jizdy nepoznas rozdil.

          0 0
      • MartinXC  

        Hele, to čtu už asi počtvrtý pokaždý v jiným threadu… Budu ti dělat čárky za každý výskyt ;-)

        1 0
    • norman  

      Můj kolotechnik, kterej „dělá“ zároveň i motokrosový motorky, tvrdí: nikdy nemejt a jen mazat,mazat a zase mazat.

      1 0
      • vlk  

        jo zastávám stejný názor nemejt.Kdyžtak přejet hadrou, kartáčky, ale vodou ne.Stačí ta co to propláchne na brodech.

        0 0
    • Spajky  

      Pri prani se dostavaji male necistoty prave dovnitr, ja hoobcas preletim jen wabkou a jinak furt mazu…

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce