Rocky Mountain Element

Přidat foto

Rocky Mountain Element

V záplavě moderních “downcountry” kol na 120 mm zdvihu je Element pořád dost odlišné kolo. Unikátní kombinace nespojitelného – geometrie all-mountain kol a odpružení, které se pocitově blíží XC světu. Rám, co je klasický horst link, váží 2,400g s tlumičem a vejdou se do něj dva 750ml bidony s rezervou. Kolo, které zvládne lehký bikepark i pořádný XC maratonský závod. Unicorn.

Technika

Element je průměrem trubek dost chrtí rám a navíc bez nějakých velkých blbin. Působí to celkem archaicky a přitom svěže v dnešním světě všeho oversize. Vedení hadic a bowdenů je tube-in-tube, a to včetně teleskopu. Protažení hadic je otázkou dvou minut – jediné, co je třeba, je uvolnit hlavní čep, aby se hadice napojily mezi hlavním a zadním trojúhelníkem. Zadní brzdu lze pak protáhnout napravo i nalevo – kdyby někdo měl chuť vozit brzdy moto-style. Patka pokus o unikát z dílen Rocky Mountain, ale dá se tam šoupnout i klasická UDH patka – takže je rám i kompatibibilní se sadou Transimission od SRAMu.

Na XC poměry je na potřebných místech celkem bohatě gumová ochrana, včetně spodní rámové trubky (tam je na vás, zda si ochranu nalepíte, nebo necháte bez). Výsledek je naprosté ticho. Asi jediná zvláštnější věc je sedlovka o průměru 30,9 mm. Její zasunutí je pak dostatečné, ale já na XLku 210 mm OneUpku celou do rámu nerval a myslím, že zůstávalo cca 2–3 cm nad zámkem – pro mě akorát, abych měl sedlo na svou délku.

Flip chip je osekaná verze Ride-9, tady je Ride-4 – podle názvu asi každému dojde, že existují čtyři různé polohy. Kdo chce, nastuduje si. Nejvíc slack poloha je zároveň nejprogresivnější a s každou další pozicí se progresivita zmenšuje. Výhoda je, že změna flip chipu je otázkou pár vteřin a použitelná je i venku – potřebujete k tomu akorát 5mm imbus.

Jak to jede nahoru?

Není to žádný pohodlný kočár a do Tallboye to má daleko, naopak Top Fuel je pohodlný o něco méně. Zamykat Element až na výjimky není třeba, ale virtual to není. Celé je to hodně progresivní, a kvůli tomu je potřeba tlumič foukat jako hovado, jinak má tendenci kinematika sedět víc ve zdvihu, než by se dalo čekat. Element jako platforma je koncipována na nějakých 20–25 % SAGu.

Jak se tomu přizpůsobí tlak, tak to začne celkem letět a Element působí dost živě, to kolo prostě jede. Kdo rád kopce, tak tady bude určitě spokojený. Pomoc se tomu dá ještě přes použití nejvíc XC pozice na flip-chipu, kdy kinematika omezuje houpání a kolo sedí méně ve zdvihu oproti jiným režimům.

Trakce je neskutečná a je jí určitě víc, než by se dalo na nepohodlnost a menší SAG čekat. I s menším vzorkem typu Wicked Will stačí šlapat a Element přejede skoro všechno. Ani v prudkých stojkách zadní kolo skoro vůbec neprokluzuje.

Ve zkratce: moje první volba na nějaký short-track závod by to určitě nebyla – na to jsou jiná kola. Bral bych Element na závod s delšími kopci. Stejně tak na celodenní ježdění v horách, vůbec všude, kde se nejezdí shuttlem a je třeba šlapat za své. Ideálka pro někoho, kdo si užívá i kopce a chce být nahoře co nejrychleji. Pro lidi, kteří chtějí něco pohodlného a je jim jedno, za jak dlouho vyjedou nahoru, existují lepší volby.

Jak to jede dolů?

Lidi na to rvou piggyback tlumiče a Lyriky. Takže na poměry své kategorie neskutečně. Geometrie je někde na úrovni all-mountain kol a na schopnostech kola je to znát. Vyšší stack oproti XC světu pomáhá se cítit jistě i v hodně prudkých věcech, kde většině downcountry kolům dochází dech. Pocitově je to víc trail bike s váhou XC kola než XC kolo s pár trail komponenty.

Přestože při jízdě nahoru působí odpružení hodně XC dojmem (speciálně proti trailbikům), tak dolů naopak rádo chodí do zdvihu a generuje dost trakce. Je to mega progresivní a tak je dost rezervy i na tvrdší terén – samozřejmě optikou konkurence na 120 mm zdvihu.

Není to extra hravé kolo a nepřišlo mi, že by mělo tendenci nabírat výšku – moc poppy není. Naopak je tam celkem opora ve středním zdvihu a generuje se dobře rychlost pumpováním.

Element je kolo, co zbožňuje rychlost – na pomalé, technické a rozbité sjezdy je trochu tvrdší projev odpružení znát. Jakmile se ale nabere rychlost, kolo si sedne do zdvihu a všechno začne parádně fungovat. Rozvor je dlouhý a stabilita je parádní.

Můj Rocky měl Foxku 34 GRIP2 a jako celek to bylo opravdu boží. Oproti Top Fuelu jsou schopnosti sjet nesmysly o pořádný kus dál. Až na hranu schopnosti nějakého komponentu – brzd, plášťů nebo ráfků… V Tatrách jsem rozsekal ráfek, protože to kolo dolů letělo i přes šutry jak hovado a neměl jsem důvod zpomalovat.

Závěr

Element je kolo kompromisů. Mix protichůdných vlastností. Carte blanche, kde si můžete z platformy vytvořit, co potřebujete pro to, co jezdíte. Element může dobře fungovat s adaptérem hlavového složení (zachovává geometrii u kratší vidlice) a 120tkou SIDkou jako maratonská střela, nebo z toho přes Float X a Dissector combo udělat skvělý trail bike.

Oboje ale posouvá pomyslnou ručičku na hranu toho, co je pro toto kolo ideální. Příliš XC komponentů a geometrie vás občas dostane do úzkých. Příliš trailové pláště a plnotučná vidlice s tlumičem zase kolo otupí a přijde o ten pocit lehkosti a akcelerace. Při správně nastaveném mixu je to ale “one bike to rule them all” a asi jediné kolo, co opravdu potřebujete.

Jen škoda, že se nedělá v nějakých zajímavých barvách. To bych si ho koupil znovu.

Insights

Focené na originálním osazení XO, potom sem prohazoval za XX. Funkčně stejné, v hospodě větší credit :) Manželka moc neocenila. Jinak Transmission je mega a vracet k lanku a hlavně patce bych se nechtěl.

Kombinace Purgatory T9 a T7 už ten rám – aspoň pro mne – celkem zabíjela. Aspoň na zadek to chtělo něco jezdivějšího a potencionál sem stejně nevyužil. Delší dobu ježděno na Schwalbe Wicked Will v nesehnatelné směsi Addix Soft a Super Race bočnících. Pro mne to byla ideálka a skvělý kompromis pro tohle kolo – gripu na mokru bylo na rozdávání.

Kolo šlo/jde o dům dál, protože velikost mi nesedla. Sem přesně na rozmezí a tohle byl pro mne autobus. Lko by bylo lepší- škoda, že sem to při statickým osahávání cejtil jinak.

(vloženo 6.6.24)

GGW GGW
Ohodnoť bajk: (4.5  / 41 hlasujících)
Značka Rocky Mountain
Model Element
Modelový rok 2023
Velikost XL
Hmotnost 12.5
Vidlice Fox 34 Factory GRIP2 130
Tlumič Fox DPS LV 190x45 Factory
Hlavové složení Cane Creek Hellbender 70 ZeroStack
Kliky SRAM XX, 170mm
Středové složení SRAM DUB
Měnič SRAM Transmission XX
Řazení SRAM Premium POD
Převodník SRAM XX 32
Kazeta SEAM XG-1299 T-Type 10-52 zubů
Řetěz SRAM Transmission XX
Brzda přední SRAM Level Stealth Silver 4P / 200
Brzda zadní SRAM Level Stealth Silver 4P / 180
Ráfek přední NEWMEN Advanced SL X.A.30
Ráfek zadní NEWMEN Advanced SL X.A.30
Pedály Shimano XTR SPD
Řídítka Rocky Mountain 35 Alu Rise 25 780
Představec Raceface 35 40mm
Sedlovka OneUp v2 210
Sedlo Fizik Volta
Pláště Schwalbe Wicked Will Addix Soft Super Race 2.4

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Ukrutony
Ukrutony

7.6.24 23:03

Dubo: Kecáš. Co třeba sedlo? :D

Jinak pěkný bike. Pár detailů mi nelahodí (kashima + oranžový sticker, pouťové logo RM, potrubí vizuálně asi až moc subtilní) ale jsou to vesměs blbiny a osobní preference, jako celek to vypadá a určitě i jezdí prima.

Reagovat
Dubo
Dubo

7.6.24 18:03

Unikátní na tom není nic a unicorn už vůbec ne.

Reagovat
JachymP
JachymP

7.6.24 15:28

GGW: máš recht, je ti velký. Mám Elementa XL se 189 cm a zhruba 83 nohy – velikost mi sice sedí, ale taky cítím, že to je těsně (představec 50, sedlo na max dopředu). I když můj koment není úplně relevantní, protože je to minulá generace, takže jiná geo ;)

Reagovat
GGW
GGW

7.6.24 11:17

wilda81: Mám 185cm, výška sedla CT je 80cm. Takže dlouhé nohy, krátky trup :) Představec mám 40mm, kratší už je pak jenom 35. Neměl sem pocit, že bych si tím pomohl tak aby to bylo nějak podstatně cítit. Celkově sem měl pocit, že mám málo váhy na předním kole a nějak sem neměl chuť s tím dál moc laborovat, když sem se na Lkách připadal lépe.

Reagovat
wilda81
wilda81

7.6.24 10:13

Kolik měříš? Podle sedlovky mi nepřijde, že bys potřeboval Lko, ale možná máš jen dlouhé nohy a krátký trup. Zkoušel jsi kratší představec, dát výš řídítka popř. s vyšším zvednutím apod? I nepatrné zvednutí ovlivní posed i reach a pocit na kole bude dost jiný. Pokud jsi na rozhraní velikostí, tak věřím, že doladěním bys měl zvládnout menší i větší rám.

Reagovat
GGW
GGW

7.6.24 09:57

Theedge: Díky moc!

Reagovat
mr.antik
mr.antik

7.6.24 08:53

Pěkný kolo, ale unikátní na tom jsou teda jen ty dva košíky nad sebou

Reagovat
MrtweyUbrus
MrtweyUbrus

6.6.24 23:08

Podpořit prodej je třeba ????

Reagovat
theedge
theedge

6.6.24 21:50

moc pěkný – mám rád rovný trubky :-)

Reagovat
squalo
squalo

6.6.24 20:22

Konečně se našel nástupce RB IQ, to zase jelo jako silnička

„Kolo, které zvládne lehký bikepark i pořádný XC maratonský závod. Unicorn.“

Reagovat
snas89
snas89

6.6.24 17:25

Pekny pohadky…aneb jak se zbavit kola:)

Reagovat
LM
LM

6.6.24 17:13

Má ho pořád na bazaru, tak mu udělal pěknou recenzi :-)

Reagovat
GGW
GGW

6.6.24 17:11

Azmir: Na váze – ale byl to setup jak je na té první fotce – tedy XX věci, lehké XC Newmen XA 30 ráfky a Wicked Will pláště. Ale váženo doma na digitální váze, žádná origo Parktool. Ale lehký to bylo :)

DePax: Psal sem já, měl sem pocit, že si to kolo zasluží něco delšího. Top Fuel sem měl na týden doma a je to jeden z konkurentů. Tak mi dávalo smysl tam pár přirovnání dát.

Reagovat
DePaX
DePaX

6.6.24 17:03

Tu recenzi jsi někde zkopčil nebo pracuješ v cyklo byznysu?

Co ty narážky na Top Fuela? :)

Reagovat
Azmir
Azmir

6.6.24 16:45

Osazení super, fotky taky, ale jako celek se mi to moc nelíbí, asi to dělá ta velikost. Těch 12,5 kg střílíš nebo si to měl na váze?

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

6.6.24 15:37

Pěkné, pět! ;-)

Reagovat
vaclaw
vaclaw

6.6.24 14:23

Jako jak se mi RM moc nelíbí, tak tohle se mi sice taky nelíbí, ale jinak :) Vypadá to tak divně poskládaný, až je to zajímavý. Jinak samozřejmě výbava v topu a určitě super bike ;)

Reagovat

Další galerie z kategorie

pavelxy 4
Dawy 10
vasek25 2
jinotaj 21
Danys89 3
D3VL3R 16