Early Rider Seeker 14"

Přidat foto

Kolo pro dceru k jejím 3 narozeninám. Původně jsem chtěl Belter, ale Seeker vyšel s ohledem na poštovné levněji. Nakonec jsem za to rád. Belter a Seeker jsou skro stejná kola, liší se jen v pár drobnostech – pláště, pedály, sedlová objímka, barva sedla. Až na ty pláště mě to přijde lepší. Pláště jsem už koupil 2" Schwalbe Big Apple, ale uvidím kdy a jestli je nasadím. Do Early rideru jsem šel kvůli ceně, kvalitě zpracování a také kvůli tomu, že už máme doma early rider odrážedlo.

Teď už jen naučit dceru jezdit :-). Zeptám se zkušenějších jak jste na to šli? Četl jsem a viděl jsem hodně návodu a dost často si protiřečí – s kolečka nebo bez, torpédo nebo volnoběžka. Na odrážedle nemá problém, ale neumí šlapat. Točí nohama dozadu místo dopředu a nevím jak jí to vysvětlit :-).

(vloženo 11.11.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
rybička
rybička

14.11.23 07:20

Jo, tak jsem to měl, aby ze sedla dosáhl pohodlně na zem nebál se. Teď postupně zvedám.

Reagovat
DDDD
DDDD

13.11.23 16:11

@rybička Na začátek je dobrý mít sedlo níž než by mělo být Dítě na tom bude mít větší jistotu a rychle se naučí rozjezd. Pak teprve zvednout na ideální výšku

Reagovat
Kremen
Kremen

13.11.23 14:02

Za mě krok číslo jedna je ji na to posadit a uvidí se jak si stojí. Pokud to bude používat jako odrážedlo tak pedály odmontovat a nechat drandit. Až si na to krapet zvykne tak tam ty pedály vrátit a uvidí se jestli to do sebe už zapadlo nebo ještě ne. Toť moje zkušenost.

Reagovat
rybička
rybička

13.11.23 13:46

Osobně jsem začal odrážedlem od Rascalu (Punk, kola 14'' a 12). Prcek na to párkrát sednul a moc ho to nebavilo. A pak jednoho dne na to sednul a ujel 5 km jen tak. Pak jsem koupil ER Belter 16 a šlapání pochopil velice rychle. Musel jsem ho vždycky roztlačit a ze začátku i chytat. Zastavovat se naučil rychle, rozjíždění zabralo pár měsíců, ale teď už jezdí krásně sám. Teď ho učím správně používat brzdy, jezdit ve stoje atd. Nemá smysl zbytečně tlačit na pilu, až bude prcek chtít, značně jezdit sám, když uvidí, že jezdí rodiče.

Reagovat
mr.nikdo
mr.nikdo

13.11.23 11:20

Raf: oba zacali na Firstbike. Na povel brzdi/brzda.

Na kole – starsi rychleji, mladsi pomaleji. Potom doladeni pribrzdovani.

Reagovat
Raf
Raf

12.11.23 22:55

Když vidím ty brzdy, kdy Vám je děti začaly používat? Na Woomu 1 odrážedle jsem je raději sundal, protože mlaďoch pořád zkoumal co to je… Síla pružiny byla obrovská a prstíčky má krátký.

Reagovat
trpaslik72
trpaslik72

12.11.23 16:27

Dcerka se perfektně naučila během covidu, kdy jsem byl na HomeOffice a mohl s ní často na zdravotní procházky. Neměla problém s balancem a díky šlapací tříkolce ani se šlapáním. Takže pár procházek, několik hodin na asfaltový ploše a jezdila jako fík.

Synátor měl problém se šlapáním. Nenaučil se to na tříkolce, zato balanc měl řekl bych lepší než sestra. Ale prostě šlapání ne a ne pochopit. Nakonec jsme s ženou odjeli na víkend bez dětí a když jsme se vrátili, uměl šlapat od babičky a dědy. Prostě změna prospěla.

Oba se naučili na 14" decathlonu, viz níže. A ikdyž jím spousta lidí pohrdá kvůli váze a vzhledu, tak za mě TOP kolo na naučení.

Jinak jak už tu asi bylo zmíneno, žádný kolečka. Chodit s prcem, jistit za záda, za krk, případně lehce korigovat ruce. A hlavně vytrvat a nesrovnávat s ostatníma :))

Reagovat
DDDD
DDDD

12.11.23 14:44

@plachtak Já naopak zjistil, že dobrý kolo u nás byl základ. Obě holky hubený a podobný křáp starší od babičky dostala. V podstatě na tom nechtěla jezdit, protože to ani s pomocí poradně neušlapala. Na Woom 2 sedla a za chvíli sama jezdila. Tady jsem viděl, že gramaření má u dětí dost význam. Stejně starý bratranci sice to kolo ušlapali ale jak se svezli na woomu už ho nechtěli :)

Reagovat
plachťák
plachťák

12.11.23 14:32

Řešil jsem to stejné s dcerkama. Na 16" kole se cítily nejistě.

Nakonec jsem koupil 14" kolo z Dekáče na začátek (bo motivace – těžkotonážní růžové s jednorožcem prostě jede líp než lehoučký stříbrný Early Rider), vyhodil jsem kolečka a přidělal samodomosviňastyl „tyč“ (viz foto). Pro trénink rozjíždění a zastavování, pro větší jistotu to bylo skvělé. Sice jsem se naběhal, ale jezdily. Když začaly závodit a já už nezvládal sprintovat, musely se naučit samy brzdit a zastavovat. Motivace v podobě polomrtvého uhnaného otce jim za to stála. Obě začaly samy jezdit kolem 3 roků. Od 3,5 roku na 16" Early Rideru. Kdybys chtěl, za pár korun celé kolo přenechám.

Reagovat
mr.nikdo
mr.nikdo

12.11.23 09:50

Jeste jeden tip – dej tam ty hladke plaste a ucte se na betonu/asfaltu s hodne mistem. Ci hooodne velkem plose ze zamkove dlazby.

Ti prcci maji na zacatku problem uslapnout vzorek + teren.

Prvni – problem – pomohl traktor, jak jsem psal.

Druhy uz od 1 roku chtel sedet na kole, jako bracha…

Reagovat
jeniiiik
jeniiiik

12.11.23 08:35

Malá ségra litala na odrážedle. Koupil jsem jí kolo, to jsme vzali na dvůr, dvakrát jsem s ní ten dvůr obešel a držel ji a pak jezdila sama. Fakt pohoda za půl hodinky.

Teď na jaro nás to čeká s dcerkou, má early odrážedlo a budu kupovat 14" Earlyho, přesně jak ty. Když jsem ji posadil na kolo s koleckama, vůbec nevěděla o co jde, tak uvidíme. ;)

Reagovat
my_dudesty
my_dudesty

11.11.23 23:49

U nás se taky obě děti rozjezdily na Early riderech bez koleček – ale moje záda to trochu odnesly ;) ale bylo to ve finále jen pár odpolední běhání za něma a jemných korekcí. Hlavně mladší ségra chce urputně ve všem dohnat bráchu, takže s tou to bylo docela jednoduché.. Pak už jen lehká pomoc při rozjezdu a za chvíli se rozjížděli taky sami. Jinak od začátku volnoběžka, brzdy na pákách, na Early 20" už i přehazovačka pro 5 letého a zvládá to bez problémů.

Reagovat
DDDD
DDDD

11.11.23 22:56

První dcera jezdi od 3 let, druhá sama od 2 let a měsíce, jen jsem ji musel chytat, neuměla ještě brzdit (woom2), ale ona je dost urputná a chce ve všem dohnat starší sestru. Obě bez koleček (podle mě slepá větev) a jiných blbostí (třeba tyč co přiděláš na sedlovku). Chce to trpělivost a rovinu. Posadit na kolo, chytit za krkem aby nespadla a pár dní vydržet a netlačit na pilu. Výsledky nejsou hned, ale jakmile se to zlomí (pochopí šlapání a držení balancu) jde to rychle dopředu. To držení za krkem mi před lety poradila nějaká stará bába, když viděla jak ji ohnutý držím. Nebolí z toho záda a perfektně to drží balanc.

A dítě musí chtít, dcery obě chtěly, ale někdy vidím ambiciózní rodiče a brečící dítě, tak to my moc ok nepřijde.

A podle mě je jedno, na jakým z lehkých kol jezdi, z toho má radost max tatínek :)

Reagovat
plostice

11.11.23 22:17

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat
H88
H88

11.11.23 21:50

Orm: Nechtěla kolečka, tak jsem je sundal. Samozřejmě hned pád a nebo jsem za ni musel běhat. Vyměnil jsem shit kolo za Early ridera a následně jak píšu :)

Reagovat
orm
orm

11.11.23 21:36

@H88: Asi to tak skonci. Odrazedlo jsme doma meli take par mesicu a pak najednou sama chtela. Nutit ji do toho nebudu, ale budu se ji ptat, zda to nechce zkusit.

@Alojs01: Na to uz je ted velka :-).

Reagovat
H88
H88

11.11.23 21:34

Nech ji :) Až bude čas, přijde. Já chtěl naši stále pomáhat a stejně to bylo k ničemu. Pak stačilo, aby sousedka začala jezdit na kole. Najednou bez předchozí zkušenosti nasedla a začala jezdit jak drak :)

Reagovat
Alojs01
Alojs01

11.11.23 21:24

Na nauceni slapani obyc trikolku s furtoslapem. :-)

Reagovat
orm
orm

11.11.23 21:21

Casto s ni jezdim do decathlonu, kde ji posadim na kolo s koleckama, ale ikdyz ji to vysvetluji, tak to proste nejde. Zacinam se smirovat, ze to bude chtit hodne casu, trpelivosti a bolavejch zad :-). Synovi asi koupim slapaci trojkolku. Dcera celkem rychle presla na odrazedlo a trojkolku jsme preskocili.

Reagovat
LM
LM

11.11.23 21:14

Co hodit kolo do stojanu a ukázat jí, že při točení správným směrem se točí i zadní kolo? :-)

Reagovat
mr.nikdo
mr.nikdo

11.11.23 21:13

Slapaci traktor na pochopeni konceptu slapani.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Livina 35
Reyinstashot 32
gemini 7
Doyle 19
Atilla 46
kubajs mtb 10