adaptace řazení Saint na I-SPEC EV

Přidat foto

Zadáním byla bezproblémová instalace řazení Saint na objímku brzdové páky řady Shimano BL-Mx100, tedy I-SPEC EV. Možnost, že bych zkoušel napasovat toto řazení ve verzi s uchycením na objímku, které bylo dizajnované pro brzdové páky předchozí řady (BL-Mx000), jsem předem zamítl.

Kroky řešení:

  • koupím řazení Saint SL-M820 s uchycením na objímku, nikoliv I-SPEC B.
  • z řazení odmontuji kryt a ten díl pod ním, co končí objímkou
  • seženu si horní díl z řazení SL-M6100 (alt. asi může být i z SL-M4100, SL-M5100 nebo SL-M7100), který zajišťuje uchycení I-SPEC EV (jsou to části číslo Y0GV98050, Y0L898040, Y0L801000).
  • zjistím, že tento díl úplně přesně na řazení Saint nepasuje, zejména o kousek nelícují otvory pro šroubek, který tyto díly fixuje k řazení zespod. Naštěstí ten díl pro I-SPEC EV uchycení pasuje na ten větší a důležitější šroub, který jde středem mechanismu řazení. Taky je ten úchyt zespod tvarovaný tak, že na řazení nedoléhá úplně přesně.
  • tvarová nekompatibilita je řešitelná zbroušením, ale co s tím fixačním šroubem, který brání tomu, aby se to řazení nemělo tendenci na úchytu otáčet?
  • uvědomím si, že ten odmontovatelný díl uchycení I-SPEC EV je na vyšších řadách řazení (XT a XTR) vytvarován jako součást horní poloviny „skořápky“ ve které je mechanismus řazení uložený a nemusí tedy být nezbytně oddělitelný od řazení jako takového.
  • následuje broušení pilníkem a následné přilepení úchytu k tělu řazení, přičemž jak pro přilepení tak pro zatmelení nerovností, přes které by mohla proniknout voda použiji lepidlo & tmel Pattex One for All Crystal
  • poslední krok je nahrazení příliš dlouhého origo šroubu z řazení Saint o kousek kratším (přičemž ten z řazení SL-M6100 je jak na potvoru příliš krátký).

Výsledek je na fotkách. Zatím to instalované a vyzkoušené nebylo, ale vypadá to sto pro funkční. Vzhled neřeším, nebude to prakticky vidět

(vloženo 11.10.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
scalar
scalar

14.10.23 19:35

No, je to hnusné a zbytečné, ale hlavní je, že to dělá radost :-)

Reagovat
Filippo
Filippo

12.10.23 20:48

Je to tak jak píšeš. Vždy dochází ke objemové kontrakci, ale ta není ve všech osách stejná. Tady v tom případě se to musí experimentálně vyzkoušet vždy pro každý model, tak aby deformace byla kompenzována. Surové to pak nevypadá ideálně, pro dokonalost je potřeba nějaký postprocesing – broušení, plnič, lak…

Nosič tu je vždy organická látka a ta pojí částice kovu, které se v peci spečou do sebe a orgainika vyhoří…

Případ keramiky jsou speciální dentální aplikace, třeba vím, že TUL v Libereci si dělali vlastní filament pro tiskáry plněný keramikou. Skutečné profesionálně dělané „zuby“ se dělají úplně jinak :)

Reagovat
Ukrutony
Ukrutony

12.10.23 15:10

@ Filippo: To bych se bál, protože tady ty matroše po slinutí zmenší objem, a asi tam bude docházet i k nějakým deformacím. Z toho tak udělat nějaký polotovar na doobrobení… Co si pamatuju, máš nějaký „nosič“ a v něm částečky kovu/keramiky, ten nosič se ti vypeče a částečky se spojí, ale musíš teda navrhovat všechno větší (teď o kolik že?) … Ikdyž ty to asi víš, to píšu spíš pro veřejnost. Nebo už mám zastaralé znalosti? Tady ten obor se vyvíjí dost rychle mi přijde. By to fakt chtělo radu někoho zkušeného, samotného mě zajímá jak takovým způsobem jdou vyrábět jakžtakž „přesné“ díly. Určitě se pak poděl až budeš mít nějaký výsledek/pozna­tek :)

Reagovat
Filippo
Filippo

12.10.23 14:11

Pro tebe je nejjednodušší vzít to řazení a ten bazmek EV a v CADu si za současného poměřování těch dílů posuvkou namodelovat svůj díl. Pak vytisknout prototypy na klasické plastové 3d tiskárně (což ti udělá dnes už kde kdo – třeba někdo v doma nebo v práci) a když vše bude pasovat tak buď vytisknout na této tiskárně plně funkční finální díl z nějakého odolného plastu PET či Polyamid plněný uhlíkovými vlákny :)

Zajímavou alternativou by pak bylo vytištění ze speciálního filamentu s obsahem kovu a následném vysušení a slinutí v peci – to mám v plánu, ale ještě jsem to nezkoušel (tiskárnu, sušárnu i pec mám, ale filament musím koupit – stojí asi 10000 Kč :) Profesionální řešení typu SLS vynechávám, protože je to mimo možnosti většiny z nás (tiskárny za několik milionů)…

Reagovat
PatRyck
PatRyck

12.10.23 13:51

Tak to bych bral! 3D tisk mě v jednu zoufalou chvíli taky napadl, ale s tím nemám pražádné zkušenosti. Podle mě je totiž úzké místo 3D řešení ten návrh. Vůbec nemám ponětí, jak by se to dělalo. Ve skupině máme firmu, co si 3D skenuje vozítka, na které něco montují. Tak by mohli naskenovat i to řazení Saint, ne? A podle toho by pak někdo navrhl to uchycení.

Tak třeba si tuhle diskuzi někdo takový přečte a pak nám dá vědět, jak to dopadlo. Já už jsme na tom dosáhl svého osobního maxima.

Reagovat
Filippo
Filippo

12.10.23 13:41

Dobrý, tak co navrhnout a vytisknout na 3D tiskárně přesně kompatibilní díl? :) Dá se i z kovu, existují kovové-pryskyřičné filamenty i pro FDM tiskárny a pak se to slinuje v peci (stačí keramická na hrnky), kdy výsledkem je plně kovový výtisk.

Reagovat
PatRyck
PatRyck

12.10.23 13:34

@Filippo: Ano mohli jsme nainstalovat páky BL-M6000, které se snad i dokonce někde v dílně válí, ale my jsme řekli: NE!. To by totiž pak byla konfekce, která zabíjí kreativitu. Nebyl by žádný zážitek a zajímavý příběh. Zbyla by jen nuda a šeď.

Reagovat
Filippo
Filippo

12.10.23 13:26

Mé srdce bastlíře nad tímto zaplesá, ale nebylo jednodušší koupit páky Mx000 a tyto prodat? :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

vrabec_obecny 21
Peslezedirou 5
mikš 22
funkatron 3
Lister 22
vaclaw 7