Jeseníky - Vřesová Studánka ( nad Červenohorským Sedlem)

Přidat foto

Z nedělní vyjiždky

Aneb jsem jsi řekl ,že zkusim nové místo v jeseníkach (než jenom dlouhé stráně či praděd,kde už jsem byl několikrát),kde to lze ješte legálně na kole ,tak jsem se vydal na Vřesovou Studánku od červenohorského sedla,a kupodivu bylo to celkem snadné stoupani i když to bylo po lesní cestě a sem tam i dosti kamenach ,což mě i překvapilo,že to nebyl jen asfalt (aspon dle mapy.cz to je takové značení),a stálo to za to,spousta výhledu ,až na ten vítr trochu ,ale slunce to kompenzovalo ,ješte jsem se zkusil vydat za vřesovou studánkou k vyhlidce nad vřesovou studánkou a k kamennému oku,když to lze ješte legálně (dle mého zjistovani dopředu )i když teren misty trochu naročny ,ale stálo to za to

https://www.strava.com/…s/9505852282

(vloženo 24.7.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
C.A.C
C.A.C

27.7.23 07:44

Singlespeed: Přesně! A koukám, že to tady „docela“ znáš. I míň profláklý pěšinky.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

27.7.23 07:26

C.A.C Traverz pod hřebenem je super, ale úsek od Šeráku k Moricce bývá obvykle hodně podmáčený, takže nic pro leštiče :-) . Z celkového pohledu jsou Jeseníky na kolo opravdu ideál, kromě provařených míst s hospodami, lanovkami a silnicemi není nikde ani noha a po sympatizantech Konráda Henleina zůstala kvalitní lesní infrastruktura a spousta zašitých lesních chat.

Reagovat
C.A.C
C.A.C

27.7.23 07:11

Singlespeed: Jo, to máš pravdu. Neříkám, že jsem tam dřív nikdy nejel ( v opačným směru ), ale ten hřeben je docela nuda. Výhledy nádherné na obě strany, ale cesta široká, taková hřebenová dálnice. A v sezoně hafol turistů.

Co se týká Šeráku, dá se krásně jet po hranici NPR po nádherným loveckým chodníku kolem Moricky, Knížecí a Hášovy chaty až na Černou stráň. Mnohem větší zábava a nikde ani noha. Pravá divočina.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

27.7.23 06:55

C.A.C. Nezanedbatelnou část nejznámějšího úseku hlavního hřebene zaujímají národní přírodní rezervace Praděd a Šerák-Keprník. Takže tam je jízda na kole po TZ zakázaná, pokud to tedy není oficiálně vyznačená cyklotrasa. Takže třeba stará vojenská cesta z Ovčárny kolem Petrových kamenů na Vysokou Holi je tabu i když je na kole pohodlně sjízdná podobně jako navazující jezdivý hřeben k Jelení studánce. Takže je třeba se vyhýbat přísně chráněným územím.

Reagovat
C.A.C
C.A.C

26.7.23 20:00

S těma zákazama pro kola to není zase taková hrůza. Jeseníky jsou tuším největší CHKO u nás, tak počet lokalit, respektive cest, kde se nesmí, je zanedbatelný. Po TZ se může téměř všude a že těch kilometrů tady je hafol. A k tomu další stovky, možná tisíce km neznačených lesních cest a cestiček. Jsem rád, že to mám hned za barákem. Tohle nám může zbytek republiky závidět :-)

Reagovat
thomasx2016
thomasx2016

26.7.23 12:17

Tak záleži no,ale já bych to nezakazoval pro všechny stejně i když jeseniky jsou třeba omezene když je několik uzemi NPR,PR,kdežto Beskydy, které mám blizko F-M,maji jenom 2 uzemi kde cyklisti nemužou legálně zatim i když ebikeři to někteři trochu kazi

Reagovat
Dawy
Dawy

26.7.23 10:00

Pěkný to tam máte.

Malá odbočka k tomu legálnímu ježdění. S rostoucí e-bike šílenstvím se pomálu začínám přiklánět už spíše k těm zákazům pro „kolaře“. Dříve jsem s tím měl hodně velký problém, ale dnes už to vidím spíš opačně když vidím tu e-cykloturistiku po našich kopcích. Začínám z toho být smutný, slušně řečeno.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

25.7.23 08:18

To vypadá na parádní poježdění! ;-)

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

24.7.23 20:30

Na sedmé fotce jdou pěkně vidět místa zaniklých staveb. Vepředu vpravo dole stával kostelík, vzadu vlevo byl hostinec.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

24.7.23 20:16

Vřesovka je pozoruhodné místo. Na plácku dnes s křížem a oltářem stával dřevěný poutní kostelík. Nejdříve mu za války v mlze z věže shodilo kříž dezorientované letadlo (měl by to být právě ten kříž na kamenné mohyle) a rok po válce dostal zásah bleskem, vyhořel a byl zlikvidován. Naproti němu stával hostinec pro poutníky. Ten si my starší ještě pamatujeme, zlikvidován byl kvůli havarijnímu stavu někdy kolem roku 1989.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Pepa Hrabačov 7
MirosPikos 11
bara2 23
Hagner 8
Enron 18
Enron 4