Šírer Campagnolo Veloce 9

Přidat foto

Finální stav

Poprvé doma v původním stavu.

S blatníky

Pláště jsou hodně o prsa.

V létě jsem párkrát vyzkoušel kamarádovu silničku a nechal se zlákat rychlostí. Doposud jsem jezdil pouze na horských kolech, která byla doma, nikdo se o ně moc nestaral a ani já se o ně moc nezajímal. Chtěl retro stylovku a naivně si myslel, že ušetřím, tak jsem koukal po starších kolech. Vyhlédl si jich hned několik a nejlépe mi sednul tento Šírer s kompletní Campagnolo Veloce rok by mohl být 1995–2000.

Po dovezení jsem nadšeně vyměnil řetěz, ale kazeta se vůbec nechytal a řetěz přeskakoval ozubení. Měl jsem i záměr se o kolech něco naučit, tak jsem se dal do rozkládání a postupně kupoval nářadí. Součástky jsem koupil po rozebrání, až jsem věděl co a jak. Po rozebrání nábojů bylo vidět, že nejsou v háji jen kóny, ale i věnečky. Rozebral, vyčistil, promazal a složil jsem řazení, přesmykač a přehazovačku. Rám jsem z vnějšku vyčistil a zevnitř vystříkal dutinovým voskem (až ho v létě nechám pořádně vytéct, tak bude kolo lehčí možná o 100g). Sedlovku, přednastaves a řidítka jsem bral ocelovou vlnou. Objednal jsem nová kola Miche Reflex R7, kazetu, převodníky, brzdové patky, omotávky a gumy na páky, protože ty staré lepily. Plástě mi těsně vyšly s šířkou 28 mm. Měnil jsem bowdeny a lanka, která jsem risknul nerezová od Kovys a k mému překvapení jsem neměl problém s jejich uložením v pákách.

Nakonec mi stále dělalo problém seřídit Campagnolo přehazovačku. Přišlo mi, že má vyvyklanou klec, čemuž by mohla pomoct podložka. Výměnit kladky by taky pomohlo. Místo toho jsem dle internetu riskl koupi levné přehazovačky Shimano Tiagra poslední generace 4700, která by měla mít hodně podobný převod pohybu lanka na pohyb paralelogramu jako silniční 11 sp Shimano a 11 sp Shimano byl měl odpovídal staršímu Campagnolo. Shimano přehazovačka už šla seřídit a kolo s ní jezdí pěkně.

Těžko se mi kolo srovnává, ale co jsem se byl párkrát projet, tak jezdí krásně. Nebyla to nakonec levná koupě, ale zkušenost fajn. Do budoucna uvažuji o odstranění polepů a hlavně se dostat k pravidelnému ježdění. Ohledně nálepek jsem psal do obchodu Šírer, jestli by od nich nešly koupit, ale prý nemají. Nelíbí se mi, že na kole je Šírer 10× jen ve formě samolepek. Ještě koukám po světlech a možná subtilnějších pedálech. Blatníky jsem bral jen jako možnost, nic stálého.

Nevíte někdo, jestli se gumy na páky opravdu lehce smrsknou pomocí tepla? Nesedí úplně perfektní a mě to znervózňuje. Na fotkách do budoucna zapracuji.

(vloženo 27.10.22)

LukasHK
Ohodnoť bajk: (3.8  / 11 hlasujících)
Značka Šírer
Velikost 23" 58 cm
Hmotnost 10,5
Rám Šírer Columbus Aelle
Vidlice Šírer
Hlavové složení Campagnolo Veloce
Kliky Campagnolo Veloce 175
Středové složení Shimano BB-UN300
Přesmykač Campagnolo Veloce
Měnič Shimano Tiagra 4700
Řazení Campagnolo Veloce 9 před 1997
Převodník Stronglight 53/39 135
Kazeta Miche Primato 13-26
Řetěz Shimano
Brzda přední Campagnolo Veloce
Brzda zadní Campagnolo Veloce
Řídítka Ritchey
Pláště Continental Ultra Sport 3

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Aduldinho
Aduldinho

30.10.22 19:20

Zajímavý počin za čtyři, nechť to líce! ;-)

Reagovat
miťo
miťo

28.10.22 11:11

Zajímavý stroječek. Barva je úplně ta nejlepší modrá, ta se povedla. Představec je na velikost rámu trochu kratší, ale záleží na preferencích. Jsem také velmi překvapen kompatibilitou starých pák Campa a šatru 4700. Zírám na to. Možná bys tu hazku mohl hodit do stříbrna, ať pasuje ke zbytku komponent :-)

Pár fotek pro inspiraci, taky Tiagra:

Reagovat
psbiker
psbiker

28.10.22 11:02

Ještě trošku sportovnější posed a pojede téměř jako dnešní superkola za stovky tisíc.

Reagovat
makimaki
makimaki

28.10.22 07:55

Řazení Campagnolo chodí s desítkovou Tiagrou, zajímavé. Plášte při nalepení nepořádku poškodí lak, s tím se musí počítat. Tyhle rámy byly spíše na pláště 23mm. Jen bych psal představec, vytažený je docela dost, má tam rysku a nad tu už moc ne. Jinak ten rám je hezký.

Reagovat
LukasHK
LukasHK

28.10.22 01:17

Přednastavec mám trochu výš, ale ještě si budu hrát s výškou sedla, přednastavce a úhlem řidítek. Pokud myslíš, že drží na kousku, tak opravdu ne. Když koukám na fotku z inzerátu, tak vypadá přednastavec pomalu dvakrát výš než je teď. Před fotkou původního stavu jsem ho dal dolů.

Reagovat
Vilém
Vilém

28.10.22 00:50

Myslis, ze se ten predstavec nezlomi?

Reagovat
šlapatko
šlapatko

28.10.22 00:40

Pěkný ocelák, ať slouží.

Reagovat

Další galerie z kategorie

L31 3
hrota 4
JaMull 6
Neljen 4
Luk029 6
Radimir 2