Dlouhé Stráně

Přidat foto

Sem jsem zajela omylem :-)

řeka Desná

vysmátá nahoře

z vyhlídky u Horní nádrže

z vyhlídky u Horní nádrže

Kopec s Horní nádrží z altánu u Rysí skály

Spodní nádrž. Když jsem jela nahoru, bylo tam dvakrát tolik vody.

U zámku v Loučné jsem se musela převlíct do letního. Nahoře foukalo, ve sjezdu bylo chladno, ale dole bylo až horko.

Kostel Českých bratří v Hrabové se mi moc líbil.

jezero u Mohelnice

jezero u Mohelnice

vlakem domů

Pohodová vyjížďka většinou z kopce :-)

Itinerář jsem měla delší dobu připravený a Miťa mě utvrdil v „dámské“ verzi výstupu z Koutů kolem Dolní nádrže. Z Loučné je to kratší cesta a větší převýšení, to by bylo na mě moc. Do Koutů jsem dojela vlakem. Ač vede nahoru značená cesta, tak jsem se rozhlížela po okolí, na jediné křižovatce neodbočila a najela jsem málem až do turbíny v elektrárně. No co už, aspoň jsem se podívala k elektrárně, tam každý nejezdí. Musela jsem se kus vrátit dolů, ale pak už jsem to vyjela na jeden zátah až k hornímu jezeru. Cestu zpátky jsem si zpestřila zajížďkou k vyhlídce Rysí skála. Odtud jsem se vrátila k přístřešku pod Horní nádrží a sjela mezi koloběžkama do Koutů.

Když pominu obvyklé trable se značením cyklotrasy u Losin a ve Vikýřovicích, projela jsem zbytek cesty víceméně z kopce až do Mohelnice. U nádraží v Mohelnici mi do stovky chybělo pár kilometrů a měla jsem do odjezdu vlaku časovou rezervu, tak jsem se ještě vrátila k jezeru u Moravy udělat pár fotek. Na koupání už ale čas nezbyl, škoda, bylo hezky a teplo.

https://mapy.cz/s/honakarada

(vloženo 30.8.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

2.9.22 08:11

Tak paráda Báro, je tam pěkně viď? Fotečky pěkné, GJ.

Reagovat
bara2
bara2

30.8.22 22:23

Adu, Praděd-Dlouhé Stráně jsem zavrhla. Po té modré je to mimo silnici jen 3km a shora dolů (Štarkov jsem šla s Růženkou nahoru), ale je to o 550 metrů níž (=sklon 18%), to je i na pěší procházku moc! A hlavně k tomu Pradědu nejezdí vlak a dva velké kopce bych stejně nevyjela :-)

Kožíšku, děkuji za info, uvidím, jestli letos ještě do Vídně pojedu.

Tomíku, uvažovala jsem i o variantě z/do Šumperka, ale vyhrál to kopec hned na začátku a dlouhej sjezd!

dedku, děkuji za pochvalu.

Kocoure, já jsem jezdila přes třicet let do práce vlakem a nemám s tím problém. Každý volí, co mu vyhovuje.

Melvine, původně jsem uvažovala o rozhledně ještě o kus níž, ale je u ní hospoda a neměl by mi kdo hlídat kolo, když bych šla nahoru. A musela bych se vracet delší kus do prudkého kopce. Rysí skála je od asfaltu kousek (400m) a většina cesty byla sjízdná, je to skoro po vrstevnici. Asi třetinu jsem vedla, bylo tam kamení, jinak ušlapaná hlína, sem tam tráva, po tom se dalo jet.. Na skálu jsem nelezla, byla jsem jen na té vyhlídce se zábradlím. Přikládám výhled na Praděd a fotku Rysí skály z toho můstku..

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

30.8.22 21:29

Báro, asi máš pravdu, teda co asi, určitě! Ale já jsem k tomu prostě nedozrál a pochybuju, že se to někdy změní. Vlakem jsem jel naposled před dvaceti lety, nedokázal bych otevřít ani dveře, jsem prostě v tomhle směru divnej ;)

Reagovat
Melvin
Melvin

30.8.22 19:34

Dobře, že jsi nevynechala tu Rysí skálu. Je z ní hezký výhled, obvzlášť pokud člověk vyleze až na tu skalku, kde je to zábradlí. I když já bych tam na silnici asi nejel.

Reagovat
dedek55
dedek55

30.8.22 18:40

Báro jsi Borkyně .-)

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

30.8.22 16:04

Pěknej vejšlap ;-).Kdysi za mého mládí,jsme se přiblížili vláčkem ještě o něco blíž,z Přerova do Šumperka a odtud směr Dlouhé stráně a zpět.A to ještě byla nádrž bez vody :-( Budu tam muset zajet a snad bude plná až po okraj :-D

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

30.8.22 15:20

Podobný výlet jsem plánoval k jiné vodní nádrži, dojet si tam vlakem a projet si okolí, když jsem měl 2.týden v srpnu týdenní dovolenou, nebyl jaksi čas.

Jo od září je změna otevírací doby k kafíčkárně ve Vídni. Třeba se ti tato informace bude hodit Báro

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

30.8.22 14:16

Tam už jsem taky byl dokonce po své ose s kamarádem, tehdá jsme jeli z KH a jeho napadlo jet k tej nádrži, že tam nikdá nebyl, akurát pak vymyslel pěší přesun na Praděd, přezůvky jsme naštěstí měly, ale byl to mega prďák samej šutr a kořen a vláčet sebou ještě kolo, to byl fakt zážitek, ještě teď na to vzpomínám ;-)

https://aduldinho.rajce.idnes.cz/…7/1199870873

Baru, GJ! A přibližování vláčkem schvaluju, mám to tak stejně! Samozřejmě by to šlo ujet na otočku, ale prostě někdy je lepší si tu cestu nějak pokrátit, ať už z časového či fyzického hlediska ;-)

Reagovat
bara2
bara2

30.8.22 13:51

Kocoure, to pak třeba závodníci mají úplně jinej „druh cyklistiky“. Ti jezdí od závodu k závodu autem, často i létadlem! Když chceš na kole projet vzdálenější oblast, tak máš dvě možnosti, buď si vzít půl roku dovolenou a dojet tam, nebo se do dané destinace nějak přiblížit. Auto má tu nevýhodu, že se k němu musíš vrátit. Nebo se taky můžeš někde ubytovat a jezdit po okolí, to máš zas na týden dovolené. Ale nevidím jako dehonestující popojet vlakem a ty kilometry si odjezdit tam, kde se chci podívat. U nás je hustá vlaková síť a můžeš nasednout do vlaku kde ti vyhovuje. Použila jsem celodenní jízdenky IDSJmK, IDSOk a celodenní kolo ČD a mohla jsem operativně nastoupit a vystoupit kdekoliv v Jihomoravském či Olomouckém kraji. I delší výlety si plánuju tak, abych měla v případě potřeby (únava, rozbité kolo…) místa, kde můžu nasednout na vlak a dojet domů.

Aleši, určitě stojí za to se tam podívat. Je to atrakce a už dlouho jsem se tam chtěla zajet. Má to technickou i estetickou hodnotu a je to v krásném kraji.

Reagovat
bara2
bara2

30.8.22 13:23

Udělala jsem si dokumentaci značení cyklotrasy.

Značka je umístěný tady: https://mapy.cz/s/gorejocaho

Na značce je vyznačena situace (obr. 1) a správně se má jet tak, jak je na obrázku 2.

Teprve po tom, co jsem si to namalovala, mi došlo, že mají tu značku na druhé straně mostku, než má být! No, jezděte podle toho… to se fakt nedá :-/

Reagovat
Ales007
Ales007

30.8.22 12:59

Super, tam bych se také někdy chtěl podívat. Jinak výkon jako vždy úctyhodný, moc gratuluji! :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

30.8.22 12:32

Báro tleskám a smekám klobouk ;) Za sebe nevím, jestli někdy dozraju k tomuto druhu cyklistiky (přesuny někam, jinak než po vlastní ose). Vyhlídka od Horní nádrže, je super fotka ;)

Reagovat
bara2
bara2

30.8.22 12:25

Miťo, jsem moc ráda, žes mi svým reportem v podstatě doporučil cestu z Koutů Tam je to stoupání plynulé a na hraně pro mých pár trvalých wattů. Být nějaký kousek strmější, tak to nedám. Bylo to jen o tom, kolik usedím. Jela jsem to dvě a půl hodiny, dole se dalo pár kilometrů celkem najet, ale pak už jsem měla jen vytlačené dva důlky do zadku. Dvakrát mě předjížděl pár na horákách, dělali si pauzy :-)

Petyne, původně jsem chtěla jet dolů do Loučné, ale pak jsem si říkala, že mírnější klesání je určitě pro sjezd příjemnější zážitek. Musela bych jet pořád s brzdama a nemohla se kochat. Na počasí jsem trpělivě čekala, vyšlo výborně, nahoru nebylo horko, dolů jsem navlíkla vestu, rukavice a návleky. Akorát viditelnost mohla být ještě lepší do dálky, ale i tak byla hezká vyhlídka.

Vapesi, já to mám taky daleko, tak jsem si pomohla vlakem a byl to celodenní výlet. Vyjížděla jsem z domu o půl čtvrté a vrátila se před desátou večer. V Koutech jsem byla po deváté a shora odjížděla v poledne. Aby to byl celodenní výlet, zajela jsem ještě na Rysí skálu (tam jsem kousek šla pěšky) a sjela to až do Mohelnice. Škoda, že nevyšlo i koupání, plavky jsem si vezla, ale zadrbala jsem se na těch cyklotrasách a už jsem to nestihla. Chyběla mi půlhodinka…

Pepo, bylo tam hezky. Pro mě ideální, většinu cesty jsem jela z kopce nebo po rovině a stoupání bylo plynulé. Takové „rychlostí chůze“ trénuju lesem na Hínu! Musím dnes zajet „vytočit nohy“ na ostružiny, je jich v lese plno..

Nimrode, děkuji.

Reagovat
Nimrod
Nimrod

30.8.22 10:31

supr, gratuluju :-)

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

30.8.22 09:23

Parádní výlet .

Reagovat
vapes
vapes

30.8.22 06:16

Moc pěkné, škoda, že to mám daleko.

Reagovat
petyn
petyn

30.8.22 06:11

Také jsme si to s kamošem ve středu vyšlápli. Jen počasí bylo trochu jiné :( Ve sjezdu do Loučné mu to na silničce po tom mokrém asfaltu dost klouzalo.

Reagovat
miťo
miťo

30.8.22 05:13

Gratulace Báro! Stává se z tebe vrchařka. Dobrá práce!

Reagovat

Další galerie z kategorie

FOSA 14
hawrda 23
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8
Tomik_S 6