Výlet do Budapešti

Přidat foto

Vojenský hřbitov z 2. sv. války poblíž Budapešti.

Říkal někdo, že Maďarsko je jen samá rovina? :-)

Občerstvení.

Letošní pobyt na Slovensku se pomalu chýlí ke konci a tak jsem přemýšlel, na jaké zajímavé místo bych se ještě vypravil a trochu vyvětral svého Trabanta. Volba padla na Budapešť, která je odsud vzdálená cca 90 km. Vyrážím ve 4:30 ráno, abych se co nejdéle vyhnul aktuálním tropickým teplotám. Trochu mě jen znervózňuje předpověď SZ větru (směr mého návratu), který má od 9:00 zesílit a být celkem nepříjemný. No, nemůžu chtít všechno, aspoň mi to hezky pojede do Budapešti. Nebo ne? :-)

Cesta na maďarské hranice probíhá v poklidu, jen mi trochu vrtá hlavou má rychlost, která ne a ne překročit 30 km/h, i když jedu po rovině nebo z mírného kopce. Že by únava? Záhada vyřešena při první čůrací pauze – vítr totiž nemám v zádech, ale přímo v obličeji. Říkám si, kde asi udělaly soudružky rosničky chybu a modlím se, aby se se směr větru v průběhu dne neotočil.

Prvních cca 10 km maďarských silnic je lahoda – krásný hladký asfalt bez sebemenší dírky. V momentě, kdy si to uvědomím a v duchu Maďary pochválím, přijde otočka o 180°. Takový tankodrom jsem snad ještě nezažil. A co je nejhorší – je před sedmou hodinou, ranní špička začíná, krajnici odvál čas a jedním pruhem projede sotva jedno auto (o těch desítkách kamionů nemluvě). Zcela vážně uvažuji, že to odpískám, ale bylo by mi líto vzdát to cca 35 km před cílem. Navíc si říkám, že se třeba za pár metrů opět objeví ten krásný asfalt. Neobjevil :-)

Do centra města přijíždím chvíli před osmou hodinou, poté, co se mi daří projet zdejší dopravní džunglí. V samotném centru mají i cyklostezky, ale jsou dost úzké a když jsem viděl, kdo všechno se po nich pohybuje, rozhodl jsem se raději zůstat mezi auty. Udělám pár fotek Parlamentu a nejbližších památek (lanový most je bohužel celý v rekonstrukci), občerstvím se müsli tyčinkou a vyrážím na zpáteční cestu.

Vítr samozřejmě již vane podle předpovědi, ale nejde (zatím) o nic hrozného. Cesta na slovenské hranice tak probíhá kupodivu bez problémů. Po příjezdu do Štúrova nohy odmítají jet dál, takže hledám nějaké občerstvení. Na náměstí si tak dávám výborný hamburger s trhaným masem a točenou Fofolou.

Vychutnávám si tuto dobrotu venku na lavičce, když v tom si uvědomím, že nějak začalo foukat. Vítr podle předpovědi opravdu zesílil a má samozřejmě ten „správný“ směr :-) Přiznám se, že posledních 45 km je utrpení, jaké už jsem hodně dlouho nezažil. Vítr ani na chvíli neustává a okamžitě brzdí jakýkoliv pokus o rozjezd.

Naštěstí nic v životě netrvá věčně, a tak i já dojíždím po 184,4 km v čase 6h a 42 min, opět domů.

(vloženo 2.8.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Ales007
Ales007

3.8.22 08:15

Ahaa, já si říkal, že by těch 200 bylo nějak málo :))

Na profil mrknu hned doma, nezbývá mi už moc dat, tak se snažím šetřit :))

Pepo, já vím, je to taková moje obsese, které se snažím zbavit, ale moc se mi to nedaří :-/

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

3.8.22 08:10

Krásný výlet a pěkné fotky . Možná přestaň trochu hlídat průměrku a výlet si víc užiješ :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

3.8.22 07:09

Nee, z domova nee, to by byla jiná dálka, byly jsme s rodinou v Buku v lázních, všici se cachtali ve smradlavé vodě a já obrážel na kole Maďarsko a částečně Rakousko ;-)

Check out my activity on Strava: https://strava.app.link/AAnOa2mqbsb

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

3.8.22 05:26

Moc pěkný, GJ.

Reagovat
Ales007
Ales007

3.8.22 05:09

Díky, díky! :-)

Mamko, ono skoro pořád jedeš po rovině, tak se to dá. Když jsem se vrátil na slovenské hranice (rovných 140 km), měl jsem dokonce ještě průměrku téměř 30 km/h. Pak to šlo bohužel razantně dolů :-(

Přesně, Adu :-) Já původně chtěl jet přes něco méně frekventovaného, ale když jsem viděl ty názvy obcí (téměř všechny tu začínají na „Pili“ a následuje něco jako zaklínadlo z Harryho Pottera), bál jsem se, že bych místo Budapešti mohl skončit v Bukurešti :)) Tak jsem jel na jistotu po hlavním tahu.

Mimochodem – tu dvoustovku k Balatonu jsi jel z domova?

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

2.8.22 22:58

No jako vždy famózní výkon, jj, v Maďarsku to znám, taky jsem tam brázdil silnice, dokonce jsem jel na otočku k Balatonu (dvoustovečku)

Hlavni tahy peklo, horší je, že silnic nižší třídy je pomálu a vyznat se ve značení, je taky mazec, ukazatele nemají kilometrovníky, jsou pouze kilometrovníky nějaké podél silnice, ale odkud kam to počítá, nikdo neví :-D

A názvy obcí si fakt nezapamatuješ, zlatý český názvy, který si ostatně taky nepamatuju ;-)

Reagovat
bara2
bara2

2.8.22 22:08

Tos stihl Budapešť do oběda! To mě podrž…

Parádní report, jak kdybych ten vítr cítila. Nasadils pěkně vysokou laťku, bezva cíl a hezké fotky. Příjemné počtení to bylo, dík :-)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

2.8.22 20:15

Protivítr mě nemá rád větší rychlost jak 15km/h ze sebe nedostanu ani na rovině.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

2.8.22 19:56

Parádní od shora až dolů!

A probůh, srdceryvný doják, jak tě zařízl vítr sviňa, a pak pod to klidně napíšeš takový čísla?! To je přes 27 průměrka, jestli mě kalkulačka nešálí.. To nám tu nedělej, toto! :-))

Reagovat
miťo
miťo

2.8.22 18:39

Parádní švih, příběh a bezva fotky!

Reagovat
Freeky
Freeky

2.8.22 15:56

Jsi borec, bez nášlapů takové etapy. Ale super, palec nahorů ;)

Reagovat

Další galerie z kategorie

Hlousa1 4
theedge 12
bara2 23
hawrda 13
FreeBoy 7
plysovykozisek 11