200Km kolem Jičína

Přidat foto

Mariánský sloup z r.1718 na náměstí v Rožďalovicích.

Rožďalovice, rodiště významného pražského tiskaře Jiřího Melantricha z Aventina (1511-1580). Na kopci mohutný barokní kostel sv. Havla.

Barokní sousoší Panny Marie se sv. Josefem a Janem Nepomuckým z r. 1720 na náměstí v Kopidlně.

Pamětní deska a kámen (v ohrádce) na okraji Kopidlna, u kterého byl sťat 14.6.1729 tajný evangelík a myslivec z Češova Tomáš Svoboda. (Jeho příběh je zpracován v románu Temno od A.Jiráska.)

Výhled na Veliš, z mohutného královského hradu nic nezbylo, byl zbořen r.1658 a kopec později rozbrázdily lomy na čedič. V 16.st tu byli po sto let uchovávány husitská kompaktáta.

Jičín, Rumcajsova ševcovna.

Zámek v Jičíně má pohnutou historii, 1. února 1620 zde došlo patrně rukou Elišky Kateřiny Smiřické, která měla zámek nedobrovolně odevzdat svojí sestře Markétě, k výbuchu zásob střelného prachu. Následky byli tragické,zahynulo 41 osob, mezi nimi sama Eliška Kateřina a manžel Markéty Salomeny Jindřich Slavata z Chlumu. V rukou Markéty Salomeny zůstal zničený zámek pouze jeden rok. Po bitvě na Bílé Hoře v roce 1621 musela uprchnout ze země a do smrti žít ve vyhnanství. Zámek získal Albrecht z Valdštejna, který ho barokně přestavěl.

Valdštejnova lipová alej .spojovala Jičín s tzv. Valdštejnskou lodžií.

A tady je, bohužel jen z boku, do zahrady jsem nechtěl zajíždět.

Valdická kartouza, založená Albrechtem z Valdštejna a zrušená r.1728 je dnes věznicí. Od r.1636 (po vraždě r.1634 pohřben ve Stříbře) do r. 1785 pohřben Albrecht z Valdštejna, jeho ostatky dnes odpočívají v Mnichově Hradišti.

Rokytnický rybník a Trosky.

Tzv. Skála loutkářů v dolní části Prachovny před zámkem Hrubá Skála.Ve skále vytesána jména přísllušníků loutkářských rodin Meiznerů a Rumlů. Proto se tato stěna Prachovny nazývá "Skála loutkářů". Nikdo už neví, jak tato tradice vznikla, zřejmě jako vděčná památka na vrchnostenskou přízeň, která loutkářům dovolovala pořádat na zámku svá představení.

Vyskeř, aktuální stav silnice do Olešnice není pro silniční kolo nejvhodnější. Gándhího dálnice je beze změny, nefotil jsem jí, bylo tam plno lidí asi probíhal kontrolní den.

Libuň, barokní toskánský pískovcový sloup z roku 1689 připomínající smrt misionáře Matěje Burnatia v roce 1629. Nápis na přední stěně hlásá: K Wěčné sláwě všemohaucímu milosrdnému dobrotiwému trojjedinému Bohu a na památku zemřelého na poli farním od jinowěrcůw pěti ranami dne 9 srpna 1620 zabitého W.P. Matějě Burnáce rozšiřowatele katolické víry z towaryšstva Ježíšova w Jičíně

Pomník na místě rodné chalupy skladatele a dirigenta J. Hamáčka- Nesvadby na Vyskři.

Pomníky z bitvy u Kosti 29.6.1866. Ty co nepadli zde, čekala za pár dní mnohem větší bitva u Sadové.

Dřevěný zdvihací most přes Klenici v Mladé Boleslavi.

Zmrzlina v Pískové Lhotě jako vždy nezklamala.

Trasa a odkaz na log: https://mapy.cz/s/nolamoheme

Konečně jsem vyrazil na delší vyjížďku, počasí bylo poměrně dusné, občas sprchlo. Projel jsem si pár míst, kde jsem dlouho nebyl a trochu se pokochal Českým Rájem. Občerstvení na Hrubé Skále nic moc, takový socialismus za tržní ceny, takže jsem si zmrzlinu dal až v Pískové Lhotě za MB. Vzal jsem to ještě lesem na Lhotu, že bych se případně vykoupal, ale za studenou vodu a zavřené stánky s občerstvením se mi nechtělo platit vstupné, takže nic a najedl jsem se až doma.

Celkem 210km, průměrná rychlost 25,3km/h a 1473m nastoupáno. A protože jsem měl v plánu zastavovat, tak jsem po nějaké době zase nasadil nesilniční SPD pedály.

Burnatiův sloup se sám zařadil nelogicky, má být po Valdicích, neumím to opravit, takže prosím o pochopení.

(vloženo 14.7.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Tomik_S
Tomik_S

15.7.22 19:23

Pěknej vejlet,GJ :-)

Reagovat
vapes
vapes

15.7.22 18:46

mum-on-bike: Děkuju, určitě je to o učiteli, vzpomínám, že když jsme se byli se školou podívat u nás na hradišti, tak to paní učitelka vyprávěla takovým způsobem, že jsem tam ty palisády fakt viděl… Nejde ani tak o přesná data, jako o souvislosti.

Cen da H: Jo Vyskeř… Moje babička se tam narodila, když se koukneš detailně na trasu, tak uvidíš, že jsem jel přes hřbitov.

Já mám ten hřbet kolem Mcel, Seletic… taky rád, jezdím tamtudy právě k Vyskři.

Reagovat
Cen da H
Cen da H

15.7.22 17:53

@vapes: za dva týdny jedu po práci na kole za kamarády z Lysé na Vyskeř, tak si do Rožďalovic zahnu, pojedu přes Loučeň tak to už je za rohem.

Mí rodiče pochází ze 2 vesnic okolo Rožďalovic, takže oblast směrem ke Křinci a Kopidlnu jsem jako kluk u babiček nažil na kole pěkně. Je tam fakt krásně, už to není úplná polabská placka a směrem k Jičínu se to krásně vlní mezi vesničkami, a co tam tak jezdím autem na dušíčky tak i nerozbité silnice bez provozu, jen teda občas řepná kampaň volá po gravelu :-). Škoda že se tam dostanu tak zřídka, ale Křivoklátsko je taky super :-)

Reagovat
PLATYPUS3
PLATYPUS3

15.7.22 11:34

Pěkné vlastivědné okénko, dobrá práce.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

15.7.22 11:24

Moc hezké, dějepis mě ve škole nikdy nebavil, ale ono je to asi hlavně o učiteli. Tvůj report jsem si prohlídla a přečetla s chutí, až mě na konci trochu překvapilo to kolo na zmrzlinové zastávce, jak mě to zaujalo :-) Elišku Kateřinu Smiřickou jsem si dohledala, hm.. chudák holka. Ale asi i dost potvora..

Jízda pěkná, a ještě s takovou dokumentací – paráda :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.7.22 08:12

No ani jsem nemusel zkoumat autora a hned mi bylo jasný odkud vítr fouká, opět bezchybný poučný fotoreport :-) Za mě je top ten zdvihací mostek ;-)

Vapsi, zase ten svůj výkon tolik nesnižuj, je fakt, že není dvoukilo jako dvoukilo, záleží na profilu, já třeba v sobotu nastoupal cca o 1200m víc a zase jsem měl horší průměr, ale i tak si myslím, že jsem si celkem mákl bez ohledu na výškové metry . Za mě je pohoda vyloženě do tej stovky, pak už to trošičku štípne, samozřejmě vše nad 200 už je celkem znát, ale každý to máme jinak, to je jasný! ;-)

Reagovat
vapes
vapes

15.7.22 05:51

Cen da H: Určitě to zkus, z Kladna to vychází akorát tam a zpět.

Ales007: Děkuji .Úctyhodné výkony jsou ale někde jinde. Dvěstě dokáže zajet každý, kdo trochu chce.

Coural: Bůh ví, jak to bylo, ale šlupka to asi byla pořádná.

Reagovat
Coural
Coural

14.7.22 21:57

Pěkný poježděníčko. Tý Káče Smiřických se, vzhledem k tomu jaký měla život, moc nedivím, že do toho hodila sirku.

Reagovat
šlapatko
šlapatko

14.7.22 20:59

Hezký kraj, už jsem tam dlouho nebyl. Občas je dobré slevit s plánů. Zítra bylo v plánu 300+ a leze na mě rýma:-(.

Reagovat
Ales007
Ales007

14.7.22 20:27

Parádní výlet a úctyhodný výkon – gratuluji k dvoukilu! :-) Jinak fotky s popiskami jsou super! :-)

Reagovat
Cen da H
Cen da H

14.7.22 20:12

Rozdalovice, kraj mych detskych letnich prazdnin u prarodicu a kazdorocni jizdy po hrobech ceskych, moc dobrou cukrosku na namesti maji.

Pekny svih a vyborne zdokumentovany, taky asi budu muset ty 2 kila nekdy prubnout, abych vedel o cem to je.

Reagovat
vapes
vapes

14.7.22 20:00

bara2: Kartouza je Kartuziánský klášter (nazvaný podle prvního takového kláštera ve Francii, Chartrouse), zvláštní tím, že mniši mají cely se zahrádkou a žijí polopoustevnickým životem. Samotný Řád byl založen r.1084 sv. Brunem . A ze zrušeného kláštera ve Valdicích udělali po nějaké době věznici.

Reagovat
bara2
bara2

14.7.22 19:48

Zase zajímavé čtení a pěkně dlouhý švih. Zaujala mě kartouza, teprve při čtení popisku mi došlo, že jsem „kartouzu“ považovala prakticky za synonymum věznice, a on to byl klášter :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

14.7.22 19:31

Vapsi, pokud píšeš, že nejhorších je těch prvních 100 km, tak to já bych trpěl celou cestu ;) Náhodou ty okénka do historie, jsou inspirativní a je fajn vědět, že jsou i místa, které jsou hezčí, než ty profláknuté, masově navštěvované turisty.

Reagovat
vapes
vapes

14.7.22 18:52

miťo: Děkuji, měl jsem ráno nápad zkusit 300, ale v Jičíně padlo rozhodnutí, že teda ne, hlavně kvůli počasí. A myslím, že jsem udělal dobře, protože bych přijel někdy touhle dobou a zmokl bych. A taky bylo docela dusno.

Kocour Mikeš: Nejhorší je těch prvních 100km, protože to jedu krajem, co znám jak své boty. Nakecal bych toho mnohem víc, ale je tu cyklistické fórum.

Pepa Hrabačov: Do Prahy radši ne, dneska jsem si vyzkoušel jak silnici 35, tak 16, to je skoro jak v Praze. Ale největšího idiota s dodávkou s masem jsem potkal v Benátkách, nepříjemně mě zavřel v debilním zúžením kvůli ostrůvku přechodu. Jo a tempo mi brutální ani nepřijde, do kopců jsem se vysloveně flákal, bylo mi vedro.

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

14.7.22 18:38

Pěkný výlet a inspirace zajet kouknout do Prahy :-) Spousta známých míst z jiného pohledu a s odborným popisem . Díky . Jo a porce km veliká a tempo brutální .

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

14.7.22 18:00

Vapsi pecka! Je vidět, že tvoje odhodlání je opravdu velké, co se týká fotek a popisu, tak to tady nemá konkurenci, je to okénko do historie a já se vždycky těším na tvůj další počin. Troufám si tvrdit, že ta třístovka, padne co nevidět, takže gratulace a ať to vyjde!

Reagovat
miťo
miťo

14.7.22 17:05

Gratulace k dvojkilu! Fotky a popis opět exkluzivní.

PS: po výbuchu střelného prachu prý lidé v okolí nacházeli kusy těl. Doslova: „tu ruka, tu noha“.

Reagovat

Další galerie z kategorie

ejdmmm 2
hawrda 5
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15