Nalehko, nebo natěžko?

Přidat foto

Kvetou lesy...

...i pole.

Mže.

Hornický skanzen na okraji města Stříbra

Město stříbro, pohled na náměstí, radnici.

Mariánský, morový sloup. Náměstí Stříbro

Vyhlídka s křížkem nad Svojšínem.

Vyhlídka s křížkem nad Svojšínem.

Mže.

Voda nejasného původu.

Fotoherní téma.

Sv. Hubert.

A výhled od něj.

Tiny house.

Prvosenka jarní, neboli Petrklíč.

Pohled k vrcholu.

Večerní výhledy.

Spaní, večeře, káva...

...pohoda.

Ranní rozbřesk.

Ranní ohřev večerní kávy.

Vyhlídka zvaná Goethovo sedátko.

Pomník padlým v 1. světové.

Pomník padlým v 1. světové.

Hovězí. :o)

Kostel Kšice.

Butovský vodopád - 1. kaskáda.

Butovský vodopád - 2. kaskáda.

Pňovanský železniční most.

Právě projížděla lokálka.

Kostel v Jezné.

Kaplička v Plešnicích.

*** Předem se omlouvám, trochu více jsem se rozepsal. Čteš-li nerad, nevěnuj níže uvedenému výblitku pozornost. Navíc po tom, co sem dává Pepa a spol., se za to nic skoro stydím. ;o) ***

Takže, nalehko, nebo natěžko?

To je jedno, hlavně někam na chvíli vypadnout a vyčistit si hlavu, začala se mi vkrádat myšlenka v průběhu čtvrtka. Času příliš není, páteční odpoledne a větší část soboty. Poté rodinné povinnosti. Vnukl jsem si myšlenku na otestování nového letního spacáku Warmpeace. Konečně! Začínám v rychlosti balit. Jsem tak natěšen, nad tím příliš nepřemýšlím. Spacák a karitaťka do řídítkového držáku od Orgoně, to je jasný. Do podsedlovky pár lehkých kousků oblečení na převlečení do sucha, tenkou péřovečku od Pepy Rakoncaje, na kterou nedám dopustit. Potud by to šlo. Aby to ale nebylo moc nalehko, celé dovažuji jedním kilem Blatenského kohouta (polotmavý ležák), jedním párkem špekáčků, třemi kaiserkami a jedním kouskem mazacího sýra. Jíst se musí. A taky půllitrem vody, pro případ nouze. V bidónu na rámu další tři čtvrtě litr vody. Po cestě by měla být studánka, ne? Do rámové brašničky müsli a raw tyčku na cestu zpět a pár drobných propriet jako pap. kapesníky, antihistaminika, nůž a sirky. Hlavně nezapomenout sirky! Ještě jsem přihodil nějaký doklad, pro případ identifikace, kdyby mě sežrali divočáci. :o) Sbaleno! A co kafe? Bez něj ne! Přidávám Bialettku na řídítka. Mno, už to tak lehký není. :oD Ale jedu bez batohu!

Vyrážím! Směr je jasný, město Stříbro, stále poblíž řeky Mže. Dále prohlubujícím se údolím řeky po červené turistické značce k soutoku Mže a Kosího potoka. Stezka je to skalnatá a divoká. Po cestě se rozhodnu, zda budu nocovat v údolí „Kosáku“, nebo vystoupám na Vlčí horu, odkud jsou překrásné výhledy do kraje. Vjíždím do obce Svojšín a rozhlížím se, abych se zorientoval a všimnu se vysoké skály s křížkem. Jak to, že jsem si jí dříve nevšiml. Tam musím. Stojí to za to, výhled je famózní. To mě taky nakonec přesvědčuje o místě dnešního noclehu. Vlčí hora. A tak poté co se doplahočím k rozcestníku U Mže poblíž železniční zastávky Ošelín a doplním vodu nejasného původu (potůček s pramenem kdesi v lese), začínám líně a pomalu vzlínat kopcem k vrcholu. Po cestě je mnoho padlých stromů, obtěžkané kolo se přenáší blbě! Začíná mi píchat v levém koleni, ještě že už to není nahoru tak daleko. Zastavuji u tvrziště Záhoří, fotím plastiku sv. Huberta, chvilku odpočívám a kochám se nekončícími výhledy. Popojedu, popotlačím, míjím zříceninu hradu Volfštejn a třešňovým sadem, kde přibyl nový Tiny house, stoupám k vrcholu. Jsem zde.

Rychle se převléci do suchého, nanosit nějaký otop, než padne tma. Pak už jen užívat klidu. Rozbaluji spaní, ať se péřový spacák (300g peří) nadechne. Rozdělávám oheň, sbírám odpadky kolem ohniště, které tady nějaký dobytek zanechal. Vozím kvůli tomu vždy nějaký ten igelitový pytlík navíc. Zítra je odvezu do koše v Černošíně, bude to cestou. Usedám k ohni, opékám buřty, vařím kávu. Za odměnu a na dobrou noc otvírám Kohouta z Blatné. Zanedlouho ulehám a pozoruji hvězdnou oblohu. Občas sleduji družice, kterými se to na nebi hemží. Spím jako nemluvně. Ráno je zdánlivě za chvíli. Budíček kolem páté zajišťuje probouzející se les. Nadržené ptactvo vyluzuje úplné symfónie. Stejně už se vrtím a začínám pociťovat lehký chlad. Je 5°C. Bude to pro mně nejspíše hranice komfortu spaní s tomto spacím sáčku. Rychle vstávám, hodím na sebe péřovku a běžím na východní část hory, kde je široký výhled. Škoda, je oblačno, přesto fotím úsvit. Prohrábnu hluboké ohniště, pod vrstvou bělavého popela jsou stále řeřavé uhlíky. Ohřívám zbytek kávy z večera a zalévám uhlíky vodou nejasného původu. Kaiserka se sýrem, hlt kávy a rychle se sbalit. Začínají mi mrznout nohy v tretrách. To jsem nedomyslel. Sedám na kolo a sjíždím úzkou pěšinkou pár desítek výškových metrů na vyhlídku zvanou Goethovo sedátko. Opět daleký rozhled, opět rychlé foto. Nyní dlouhý sjezd do obce Černošín, míjím památník padlým v 1. světové, v obci se zbavuji posbíraných odpadků.

Cestu domů volím rychlejší, mezi poli, mezi lesy, skrz či kolem zapadlých vesniček. Začíná být teplo, zastavuji, svlíkám péřovku. Pozoruje mě při tom pasoucí se hovězí. Mňam, večer by to šlo! :o) Opodál hlídají svou snůšku labutě. Jedu dál, v Kšicích mou pozornost upoutává hezký kostel, který se se svým okolím odráží na vodní hladině přilehlého rybníka. Domov se blíží, jsem oproti plánu výrazně napřed, a tak se jedu podívat na Butovské vodopády, které se skládají ze dvou kaskád. Krásně to šumí. Po modré TZ na nový Pňovanský železniční most, stojící na původních pilířích. Právě projíždí lokálka. Dále kousek po asfaltu místního významu přes obec Jezná s krásným kostelem a obec Plešnice s kapličkou, do lesa nade Mží a na Plzeň. Domů přijíždím po desáté hodině.

Po obědě vyrážíme se ženou a kamarády na blízké touškovské traily. V podvečer již zmíněné rodinné setkání.

Celkem necelých 133 Km.

Spacák – WARMPEACE Viking 300

Karitaťka – DECATHLON Forclaz MT500 Air XL –195 × 60 cm

(vloženo 2.5.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
hubert.d
hubert.d

5.5.22 13:48

CHKO není problém, když člověk dodržuje pravidla. Ale do Moravského krasu už je to trochu z ruky. :o)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

4.5.22 14:14

I když u nás v CHKO to asi nebude úplně bikepacking friendly :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

4.5.22 14:13

Přijeďte na Moravu, ať se mužem pozdravit ;-)

Reagovat
hubert.d
hubert.d

4.5.22 10:12

Mamko, děkuju! A ano, to je ten správný výraz. Je to opravdu očistný. :o)

Jinak za mě by víkend 21. 5. šel. :o)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

3.5.22 19:11

Huberte, krásná akce, romantika za sto bodů :-) Popis parádní, trubka, kdo to nedočte až do konce! Je to očistný, vyměnit ty zástupné starosti všedního života za ty podstatné, tj. jak se zahřát, nasytit a vyspat, viď?

Už jsem zase zpět a trochu jsem přemýšlela o trase.. Těším se a doufám, že nás pár vyjede. Zatím bych to viděla na 21.5. ;-)

Reagovat
hubert.d
hubert.d

3.5.22 12:55

V prvé řadě děkuji všem!

Pepo, co si budem povídat, ona tady žádná velká divočina není a to spaní je úplně bez námahy, to není obdivu hodné. Na rozdíl od Vás všech, kteří tady předvádí ohromné výkony, že? :o)

jIrI_, stejná odpověď jako u Pepy a pivko bylo příjemně chladné, chtěl jsem jen to světlo ohně, ale to Ty víš. ;o)

člene, ještě mám do sady Vikinga 600, holt slušnej poměr cena / výkon.

Lazzo, ona je ta nafukovačka hlavně pohodlná, to je jasný. Trochu to na ní klouzalo. Asi by byla lepší nějaká zateplená, mám vyhlídnutou Klymitku Insulated Static V Lite, ale vzhledem kolik toho venku naspím a dnes už v mínusový teplotách vůbec, tak to vlastně nemá cenu. :o)

Adule, jsem si toho vědom, ale nějak mi to nešlo zkrátit. Polepším se. No a mamka je, prostě mamka. Drsná to žena. ;o)

báro, ani se mi tam odsud nechtělo, ale musel jsem splnit, co jsem si vymyslel. :o)

Aleši, na více dní bych ji asi taky netahal.

soraku, jo, brašnu mám na teleskopce. Pořídil jsem si i obyč sedlovku, právě kvůli těmto akcím, ale pak jsem zjistil, že mi sem tam chybí. Když někde najdu pěkný sjezdík, traily, nebo prostě lákavou techniku, neváhám sundat bagáž a chvíli si zablbnout. A teleskopce to nijak neškodí. Na 2 – 3 noci úplně v pohodě, pokud to bude bez možnosti zásobování, volil bych navrch batoh. Pokud je možnost nákupu potravin, tak se vejdu jen do brašen (tady jsem měl jídla minimum). V každém případě bych si asi odpustil mokka konviču, naopak bych přidal ešus, do kterého pasuje malá PB kartuše a vařič. A kvůli vodě bych bral filtr. Oblečení stejně a pro zvýšení tepelného komfortu či případnou nepřízeň počasí buď ždárák, nebo spíš lehký tarp. Neměl jsem s sebou nic, co bych nevyužil. ;o)

Mikeši, byla to klasická užívačka, výkonu méně. Spíš ten klid, být chvíli sám se sebou a utříbit si myšlenky. Most se povedl, i když pochybuju, že tento svařovaný vydrží déle než původní nýtovaný z poloviny roku 1901. Zajímavá byla i montáž nového mostu. :o)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

3.5.22 10:37

Fajný popis, pěkný fotky s vyloženě fotogenickými místy. Rád čtu, tyhle příběhy, ten report získává jiný rozměr a jako by měl svojí duši. Večerní romatinka u ohně je super, k Pňovanskému mostu asi není co dodat, je to krásná stavba, asi nedokážu vypíchnout top fotku. Tohle je hodně vysoké level ;)

Reagovat
sorak
sorak

3.5.22 09:16

Moc pěkný! Jak foto, tak hlavně popis, omlouvat či stydět se za to rozhodně nemusíš :)

Pár dotazů – tu podsedlovou brašnu máš připnutou na teleskopce? :o) Co by sis příště vzal navíc nebo naopak nechal doma? Dokážeš si takto představit 2 nebo 3 přespání?

Také nemám s takovým přespáváním na divoko zkušenost, ale po přečtení mě to láká :)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

2.5.22 22:31

Taky jsem to dočetl do konce. Kafe musí bejt, i když konvičku bych se tahat nedonutil. Moc hezký výlet.

Reagovat
bara2
bara2

2.5.22 21:05

Krásný výlet. A osmá fotka se mi líbí nejvíc. Nově objevený křížek stál za výjezd.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

2.5.22 20:37

Velká paráda, supr zážitek, jen jsem se bál, že text pod fotogalerií nedočtu, nakonec to bylo celkem čtivé ;-)

Ale bez krosny to není ten správnej punk, jak by řekla MAMKA :-D

Reagovat
Enron
Enron

2.5.22 20:07

Pěkný výlet.

Reagovat
kofejn
kofejn

2.5.22 20:01

Ty si ale požitkář! :)

Reagovat
miťo
miťo

2.5.22 19:33

Krásně čtivý report a super fotky! Díky. Libilo.

Reagovat
lazza
lazza

2.5.22 19:30

Spis obdivuju ten spanek na nafukovacce – zkusil sem parkrat, mam teda asi mizernejsi, bylo teda vetsi kosa (kolem nuly), ale zas sem mel 800g perak. A ten chlad byl odspodu docela citit…

Jinak zavidim ten ohnicek, pivo i kavu.. a vubec zes byl schopen bejt do deseti druhyho dne doma :)

Reagovat
člen
člen

2.5.22 19:15

Hezké fotky i report. Chvalím. PS Vikinga 300 mám taky, do 7 C je to v pohodě, což na léto stačí.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

2.5.22 19:13

Pepa je Pepa, ale tys taky podal výkon.

Reagovat
jIrI___
jIrI___

2.5.22 19:03

Pivko ohřáté ohněm musela být šmakuláda :). Jinak klobouk dolů, obdivuju každého, kdo je schopen usnout (a vyspat se) mimo čtyři zdi a střechu.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

2.5.22 18:32

Za plnej počet, GJ.

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

2.5.22 18:08

Nádherné fotky. Veliký obdiv za přespání v divoké přírodě. ( to jsem s bajkem ještě nedal ) Krásný relaxační výlet jsi měl.

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 4
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15
bara2 34