Jen taková menší bezohlednost...

Přidat foto

…na kterou jsem dnes narazil.

Když pominu, že řidič je pí*ča, nejedou i ti cyklisti moc blízko středové lajně?

https://www.ladbible.com/…sts-20220424?…

(vloženo 25.4.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Georrge
Georrge

27.4.22 13:45

„Prece nebudu pocitat ze me bude chtit zabit“

Řekl bych, že u většiny smrtelných nehod nebyl záměr někoho zabít, přesto se stalo. Takže počítat s tím, že tě někdo chce vyloženě zabít? To asi nemusíš. Počítat s tím, že druhá strana může udělat chybu (či záměr) kterou tvůj život ohrozí? No to bys sakra měl, pokud máš svůj život rád.

Reagovat
miťo
miťo

27.4.22 09:09

Honzo, tady přeci nechtěl nikdo nikoho zabít. Jak pravil Singlespeed, řidič jen něco (výchovně) naznačil. Na to má bezesporu něco jako svaté právo. Co na tom, že byl od nich jen pár centimetrů, ona si to ta pakáž na kolech pak bude lépe pamatovat, né? Někdy pro posílení vjemu použijí svěcenou vodu náplně do ostřikovačů. Amen.

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

27.4.22 08:49

„Prece nebudu pocitat ze me bude chtit zabit“

Někdy takové očekávání může pomoct…

Reagovat
Athy
Athy

26.4.22 21:46

To se resi dobry hovna. Nevim jak se nad tim muze nekdo pozastavit. Kdybych jel autem tak zastavim, pockam a pak objedu prekazku. Ale kdyz se tam na kole vejdu a mam jeste mraky mista ve svym pruhu, tak ani nebudu premejslet jestli nahodou v proti smeru jede auto. Jako budu si ho ockem hlidat, ale to je tak cely. Prece nebudu pocitat ze me bude chtit zabit, to bych na tu silnici nemohl vubec vyject. Ba co, ani do lesa, protoze ve krovi ceka divocak nebo srnka, a ty by me taky radi sundali z kola. To asi radeji nejezdit, podle zdejsich nazoru :D

Reagovat
bara2
bara2

26.4.22 18:38

Tak já si myslím, že bylo věcí cyklistů, posoudit, jak dalece si připadají bezpečně a není žádná norma na to, jak úzkým profilem si můžou dovolit jet. Vyhodnotili si to tak, že tam mají místa dost. Já bych zpomalila a nechala auto nejdřív projet, ale oni usoudili, že tam mají místa dost, aby se cítili bezpečně. Protijedoucí auto jim vjelo do pruhu a tím je ohrozilo, měli nečekaně méně místa, než důvodně předpokládali. Zcela správně dostalo to auto flastr. Určitě by ale protijedoucí auto nemělo dávat přednost, jak správně někdo psal, překážka byla na straně cyklistů.

Reagovat
theedge
theedge

26.4.22 15:54

https://www.youtube.com/watch?…

lidi na kolech dokážou neuvěřitelná věci :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 21:42

Fazzy: auto mu zůstalo, tak že dobrý :-D

Reagovat
Fazzy
Fazzy

25.4.22 21:17

psbiker: koukal sem na to jen na mobilu a nedokážu to z toho posoudit. Samozřejmě nevylučuju, že to udělal schválně. Jen se snažím říct, že to tak nemusí bejt vždycky. Lidi automaticky hledaj za vším agresivitu (často právem), ale neméně často lidi prostě jen špatně ovládaji auto.

Georrge: jasně, vždycky se dá něco udělat líp. Ale tady bych úplně zlej nebyl. Neměnili směr nějak zbrkle, zůstali s přehledem ve svým pruhu a měli racionální důvod to auto objet víc zeširoka. A všechno dobře dopadlo :)

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 20:55

Fazzy: ano, je dost možné, že se potkal nezkušený cyklista s nezkušeným řidičem (ačkoli tady to spíše tipuju na zmrda). Řidič dostal pokutu oprávněně. Vždy je ale dobré se z takových „těsnotek“ poučit, abys mohl takovým situacím předcházet (a předcházet nehodám, kde dopadneš špatně ty, tak nějak k pudu sebezáchovy patří).

A mohl ten cyklista jet lépe? Ano, mohl. Už jsem to psal dole, já v takové situaci zpomaluju, buď bych nechal auto projet a nebo bych objel zaparkované auto mnohem těsněji, přičemž bych koukal co se v zaparkovaném autě děje (skrz okna a zpětné zrcátko spolujezdce). Dá se takto celkem dobře odhadnout, jestli z auta někdo poleze nebo ne. Dělám to běžně i při řízení auta.

Reagovat
psbiker
psbiker

25.4.22 20:39

Fazzy: Nemá úmysl vychovávat :) Tipuji, že úmysl vychovávat nebo zastrašovat vznikl právě kvůli té ‚variabilní‘ stopě. Na úrovni cyklisty v záběru je na čáře, na úrovni cyklisty s kamerou je už min. 30 cm přes, div že nedošlo ke kontaktu. Nakonec policie to zhodnotila a ocenila, jako úmyslné chování a hrozí mu zabavení vozidla.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

25.4.22 20:14

Georrge: Tohle není o pudu sebezáchovy. Pud sebezáchovy by většině lidí řekl – hele divně zaparkovaný auto, možná někdo neplánovaně zastavil a mohl by otevřít dveře. Málokdo si řekne, raději to auto objedu těsně, kdyby náhodou protijedoucí řidič přejel do protisměru. Jistě pokud to auto proti jelo v protisměru dlouhou dobu, pak by se o tom dalo mluvit, ale to z videa neni vidět.

Tady se podle mě sešla vcelku běžná kombinace svátečního cyklisty s trochu variabilní stopou jízdy a špatnej řidič. Nemyslím si, že chtěl přímo vychovávat. Spíš bych si tipl, že možná ani netuší, že jede trochu v protisměru. Auta sou čim dál větší, je z nich vidět čím dál hůř, ale lidi sou velký pořád stejně. A z praxe můžu říct, že spousta menších lidí s tím má problém a nedokáže odhadnout, kde má okraje auta. Proto jedou, pro jistotu, co nejvíc uprostřed, což na užší silnici (pruhu) může vézt až k jízdě v protisměru.

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 19:55

xtonda: to jsem nevěděl, že člověk s pudem sebezáchovy je bezcharakterní jedinec na morálním dně :)

Reagovat
orm
orm

25.4.22 19:36

@scortis: Jak mohl, pro auta snad neplati, ze maji jezdit pri prave strane? Coz podle ridicu aut znamena kolama na bile care.

Reagovat
xtonda
xtonda

25.4.22 19:34

Cyklista objíždí odstavené vozidlo tak, aby nedostal od otevřených dveří, při tom se stále drží na své polovině, zato řidič auta přejel do protisměru a najíždí na cyklistu, na své své straně přitom má spoustu místa. Video začíná po zahájení předjíždějícího manévru a tedy nelze posoudit jestli cyklista ukázal.

Nechápu jak někdo může cyklistu kritizovat, to musí být zcela bezcharakterní jedinec, úplné morální dno.

Reagovat
scortis
scortis

25.4.22 18:05

Nevím ta silnice není moc široká, cyklisti tam neměli takhle najíždět, ten s autem naproti se zas mohl držet blíž krajnici, tak jako tak by to bylo dost natěsno a vzhledem k tomu že překážka byla na straně těch cyklistů, tak se tam neměli ***** a počkat, jestli jim nebylo pohodlný se takhle natěsno vyhýbat. Jestli měl někdo dostat pokutu tak ten debil co tam takhle zaparkoval …

Reagovat
Fazzy
Fazzy

25.4.22 16:15

Na silnicích vznikaj občas situace nejasný a komplikovaný, ale zrovna tady je všechno jasný a není co řešit. Řidič přejel částí vozidla do protisměru ve chvíli, kdy proti jelo vozidlo-cyklista a tudíž ho ohrozil. Hotovo. Podle všeho adekvátně vyřešeno policií, tak neni co rozebírat.

Jestli by cyklisti měli jet tam či onde v týhle situaci nehraje roli – objížděli překážku bezpečným způsobem. Že si dobrovolně zmenšili odstup od vozidel v protisměru je fakt, nicméně málokdo čeká, že proti pojede někdo částečně v jejich pruhu. Pokud by jel ve svým a středem, nic zvláštního by na videu nebylo. V takovým případě nevadí ani odstup menší než 1,5 metru, páč se řidiči vzájemně vidí, což je zásadní rozdíl oproti předjíždění ve stejným směru.

Reagovat
James.Sniper
James.Sniper

25.4.22 15:54

psbiker: souhlas. Přejel do protisměru a ohrozil ostatní účastníky provozu. K tomu není co dodat.

Reagovat
Pista.Wassermann
Pista.Wassermann

25.4.22 15:25

Pánové mám takový dojem, že mentalita Česká jaksi nechápe. Což je patrno i z mnoha příspěvků níže. Tady jde o to co si dovolím z článku vypíchnout.

"The driver didn’t just endanger one cyclist, he was also too close to those following. He would have seen a group of bikes in a line, and chose to accelerate to a speed increasing the danger to all of them

Cyklisti mohou pro mne za mne jezdit od pangejtu k pangejtu a mít trojku v žílye, ale tady jde o ty 2 tuny plechu, který se na ně řítí. Řidič úmyslně přílil do ohně a navýšil nebezpečí.

. Přece nemohu někoho vyučovat jak se chovat a jít špatným příkladem. Mohu cyklisty naprášit třeba kamerovým záznamem, který zanesu na policii apod. Ale ne takto…Fakt mne zaráží, že tady toto vnímání oko za oko je i zde na bike fóru v podobných tématech stále patrné. A teď do mě…

Reagovat
psbiker
psbiker

25.4.22 15:23

„The driver didn’t just endanger one cyclist, he was also too close to those following. He would have seen a group of bikes in a line, and chose to accelerate to a speed increasing the danger to all of them and swerve over the white lines towards them.“

ůmyslné ohrožení, pokutička + body, v pořádku

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 15:06

Kratter: takže pro bezpečnost provozu je podstatná jen mezera, když tě předjíždí auto, ale když ty míjíš auto v protisměru, tak už podstatná není? Takže situace na obrázku je nebezpečná jen tím, že auto jede lehce za čárou? A vůbec to nesouvisí s tím, že mezi autem a kolem je malá mezera?

Reagovat
Kratter
Kratter

25.4.22 14:22

Georrge: ne promiň to jsem nepochopil. Ale prostě nemůžeš srovnávat ani jako příkladem předjíždění a normální míjení se protijedoucích vozidel.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 14:22

Georrge: v podstatě nevyžaduju od nikoho nic, ale zároveň pokud jede protijedoucí auto v mém pruhu, tak se rozhodně necítím viníkem ;-)

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 14:18

Kratter, dolomiti: pánové, pochopili jste doufám, že s tím 1,5m to byl jen příklad? Aby bylo jasné že auto / auto je jiná situace, než cyklista / auto? Mimochodem chcete mi tvrdit, že od řidičů vyžadujete dodržování bezpečného rozestupu, ale pokud si za bezpečný rozestup v provozu zodopovídáte sami, tak to máte na háku?

Reagovat
Kratter
Kratter

25.4.22 14:04

Georrge: zákon ale v tomto případě nerozlišuje, kdo se s kým míjí.

Jenže to se bavíš o předjíždění, tenhle odstup neplatí ani když jede cyklista ve vyhrazeném pruhu pro cyklisty nebo pokud jede v jiném pruhu při souběžné jízdě. Natož pokud jedou proti sobě. A proč? Protože se neprotínají jejich vzájemné „trajektorie“ (nevím jakým jiným slovem než trajektorií to lépe popsat, ale prostě nemusí vozidlo jedoucí za cyklistou nemusí vybočit ze svého směru jízdy)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 14:02

Georrge: hele jen tak naokraj ;-) Neplatí těch 1,5 m pouze při předjíždějí viz: „Řidič motorového vozidla je při !!předjíždění cyklisty!! povinen dodržet bezpečný boční odstup nejméně 1,5 m. Tímto odstupem se rozumí vzdálenost mezi okrajem motorového vozidla, přípojného vozidla nebo nákladu a jízdního kola, přívěsného vozíku nebo cyklisty.“

Navíc nikde se v tom zákoně nepíše, že stejnou povinnost má i cyklista ;-)

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 13:50

Kratter: dvě auta jsou něco jiného než auto a cyklista. Z tohoto důvodu taky neexistuje pravidlo že při předjíždění auta autem musíš nechat mezeru 1,5m a víc :) a mezi autem a cyklistou takové pravidlo už máme, proč asi?

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 13:48

dolomiti: jojo, píšou v tom článku něco ve smyslu „pokud by řidič zůstal ve svém pruhu, nebyl by problém“. S tím trochu nesouhlasím, protože pořád by mezera mezi nimi nebyla moc velká (řekl bych nedostatečná). Další píše něco ve smyslu „řidič měl nechat cyklisty projet a pak pokračovat“. A s tím absolutně nesouhlasím. Řidič (podle všeho) neměl ve svém pruhu překážku, pokud by se tedy udržel ve svém pruhu, není pro něj žádný důvod někoho pouštět. Naopak jsou to cyklisti, kteří měli zpomalit a nechat auto projet.

Pokutu (řekl bych právem) dostal řidič, protože jak píšeš, zbytečně ohrozil zranitelné účastníky provozu. Ale jsou to právě ti zranitelní účastníci provozu, kterým jde o zdraví a rozumné je tedy nechat šílence projet a pak si v klidu objet zaparkované auto.

Reagovat
Kratter
Kratter

25.4.22 13:45

Georrge: podle tebe se podle silničního zákonu dvě protijedoucí auta, která jedou ve svém pruhu, navzájem ohrožují?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 13:18

Goerrge: nevím jak to máte v ČR, ale na celý situaci je nejpodstatnější tohle: „Pokud se lidé rozhodnou ohrozit !!zranitelné účastníky silničního provozu!! špatnou jízdou“ ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 13:13

Georrge: aha, začínám se trochu orientovat ;-) Kdyby do protisměru nezasahoval, tak nikdo nic neřešil ;-) Je to v tom článku jasně od policie vysvětlený. U nás bys s vinou dopadl stejně :-)

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 13:03

dolomiti: ano, je to tak. Vem si pokud by ten pežot jel o 10cm (možná ani ne) víc u kraje, do protisměru by nezasahoval, přesto by rozestup mezi ním a cyklistou nebyl dostatečný. Byla by tedy chyba cyklisty, že během objíždění překážky ohrozil sám sebe (auto reálně asi moc neohrozil, ale z pohledu zákona ano). Pežot samozřejmě situaci zhoršil svým neopodstatněným vyjetím za čáru, takže vinu nesou obě strany.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

25.4.22 12:56

@midlander Moc dík za úpravu, teď už to chápu krapet lépe :-D Já bych s největší pravděpodobností zastavil za tím stojícím autem a v klidu počkal, až protijedoucí auto projede, život máme jen jeden a nevidím tam nějaký extra provoz a důvod k úprku.

@singl Cyklista v momentě záběru sic neukazuje změnu směru jízdy, ale jestli není důvodem to protijedoucí auto, vždyť by mu tu pracku zlámal ;-)

Reagovat
JSt
JSt

25.4.22 12:50

tak vono i kdy to auto bylo levyma kolama ve skarpe, nemelo by od cyklisty, ktery jede, kde jede dostatecny odstup. nicmene cyklistovi to evidentne vubec nevadi a zcela neohrozene jeste smeruje protijedoucimu autu v ustrety navzdory faktu, ze ma spoustu prostoru, kam se uklidit. proto bych v tom nevidel zadny zasadnejsi problem, jen se proste minuli dva ofenzivni ridici. ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 12:37

Singlspeed, jirl: tím, že jeli ve svým pruhu, tak omezili auto jedoucí v druhém pruhu? :-O Hustý :-D

Reagovat
jIrI___
jIrI___

25.4.22 12:34

Singlespeed: Taková B-F klasika, situaci zanalyzuješ z pohledu předpisů a dostaneš za to zjebáno, jako bonus s dovětkem „já žasnu“ :D

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

25.4.22 12:29

Dolomiti: U nás je podobná situace jednoznačně řešena vyhláškou:

§ 16 Objíždění

Řidič, který při objíždění vozidla, jež zastavilo nebo stojí, nebo při objíždění překážky provozu na pozemních komunikacích anebo chodce vybočuje ze směru své jízdy, nesmí ohrozit ani omezit protijedoucí řidiče a ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy.

Dle našeho zákona cyklisté nejen omezili automobil v protisměru, ale i ohrozili sami sebe a navíc nedávali znamení o změně směru jízdy.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 12:26

Adu: Taky jsem se na to diletanství nemoh koukat. Lepší?

Reagovat
miťo
miťo

25.4.22 12:07

Tvl tady se zase odkope lidí :D

Reagovat
esmo
esmo

25.4.22 11:31

Nebreč Viléme :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 11:30

Singlespeed: konečně jsi mi vysvětlil proč mě lidi v ČR sprchujou ostřikovačema :-D

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

25.4.22 11:23

Cyklisté objížděli překážku nebezpečným způsobem a omezili automobil v protisměru, který jim to naznačil lehkým vybočením z pruhu. Navíc cyklisté vůbec neukazovali změnu směru při odbočování. Asi mají v Anglii trošku jiné předpisy než u nás. Předpokládám, že to byli nějací cykloaktivisté.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

25.4.22 11:15

Ahá, to je Anglie, já byl z toho obrázku úplně zmatenej a dezorientovanej, všichni na špatný straně :-D

Reagovat
Micey
Micey

25.4.22 11:06

Nevim no, jako nic příjemnýho, ale úplnou suprprasárnu taky nevidim, nemám pocit, že by to bylo něco výjimečnýho. Cyklisti jedou normálně, řidič o pár centimetrů přes lajnu, spíš jestli nejede moc rychle, vypadá to na vesnici.

Reagovat
JSt
JSt

25.4.22 11:06

dyt se vubec nic nestalo. ;-)

Reagovat
Vilém
Vilém

25.4.22 10:58

Ze sem nekdo dava svoje uplakana videa, jak ho odhrozilo zle auto, to uz jsem si zvykl, ale toto je teda vyssi level.

Reagovat
bara2
bara2

25.4.22 10:58

Mě se předevčírem stalo, že řidič v protisměru na úplně prázdné silnici jel metr přes plnou čáru proti mě. Jsem přemýšlela, jestli není třeba nějak mimo a nejet raděj do protisměru, vpravo bylo svodidlo, ale pak se vzpamatoval a prosvištěl ani ne metr kolem mé levé ruky. Lidé jsou různí…

Reagovat
roud
roud

25.4.22 10:34

Za mě jeli cyklisti dobře také bych si dával pozor abych od zaparkované auta nedostal dveřmi navíc pořád jsou ve svém pruhu za mě cyklisti ok řidič auta trochu mimo ;)

Reagovat
Coural
Coural

25.4.22 10:33

Líbí se mi ten trest. Ne ta pokuta, ale to, že v případě dalšího nebezpečného chování mu bude zabaveno auto. To může být docela výchovné.

Reagovat
Georrge
Georrge

25.4.22 10:29

Proč jel pežot přes čáru nevím, prasárna to samozřejmě je (a to i za předpokladu, že se chystal objíždět či předjíždět na své straně). Ale že se cyklisti mohli v takové situaci držet blíže k zaparkovanému autu? Ano, mohli, a já bych to tak udělal, než se zbytečně přibližovat k autu v protisměru. Argument s náhlým otevřením dveří u zaparkovaného auta je samozřejmě pochopitelný, ale v takové situaci raději zpomalím a koukám do auta (a do jeho zpětného zrcátka), jestli se v autě děje něco co by v takovéto otevření dveří mohlo vyústit (dělám to často pokud jedu okolo zaparkovaných aut).

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

25.4.22 10:22

já myslim že cyklisti jedou v protisměru a pežot se jim prostě chtěl vyhnout, tak musel přejet taky doleva, teď už se vrací zpátky do svého pruhu. ;-)

Reagovat
Kratter
Kratter

25.4.22 10:00

jIrI___: takže kdyby tam žádné auto neparkovalo, místo cyklistů si tam jel autem a protijedoucí řidič ti trefí zrcátko protože se nedokáže udržet ve svém pruhu, tak je to tvoje chyba protože si se neměl cpát do svého pruhu?! Já žasnu

Reagovat
jIrI___
jIrI___

25.4.22 09:48

Asi si na B-F přečetli, že nejbezpečnější je jezdit co nejdál od středové čáry :). Každopádně objížděli překážku, takže chybu bych viděl spíše na straně cyklistů. Kdyby se člověk do této situace dostal v autě, tak se snad taky nebude cpát vedle odstaveného auta, ale přibrzdí si, nechá projet protijedoucí auto a až pak předjede odstavené auto. Ale je pravda, že to protijedoucí auto se taky mohlo držet o kousek více na své polovině.

Reagovat
Kratter
Kratter

25.4.22 09:46

Za co jako protijedoucí auto nemůže?! To „zaparkované“ auto s celou situací nemá skoro nic společného, krom toho, že je to důvod proč cyklisté nejedou při levém okraji, ale tak jako tak jedou ve svém pruhu. Stříbrnej peugeot přejede do protisměru a jednoznačně je ohrozí.

Jak v takovéhle situaci můžeš vinit hlavně zaparkované auto? :O

Reagovat
Honza03
Honza03

25.4.22 09:32

No překážka je na straně cyklistů takže protijedoucí auto za to úplně nemůže i když je pravda že jede za čárou což je trochu zvláštní a proto ta pokuta hádám. Problém zaparkovaných aut je že mají dveře a vypadá to že cyklisti jedou zbytečně daleko od zaparkovaného auta, ale často souvisí s tím že chceš mezeru kdyby někdo ty dveře otevřel.

Podle mě by, ale měl dostat pokutu hlavně parkující auto, které tam nenechalo dostatek místa pro bezpečný průjezd.

Reagovat
esmo
esmo

25.4.22 09:25

KRoser: Ano, video jsem viděl. Fotku jsem stáhl z Twitteru, dám sem jinou, ať to není zavádějící.

Reagovat
KRoser
KRoser

25.4.22 09:19

Nevím jestli si obrázek v náhledu dělal ty nebo to takhle ustřihlo BF, ale krásně je vystřihnuté zaparkované auto na kraji kterému se cyklisti vyhýbají, mrkni do článku. Není o čem diskutovat chyba plně na straně auta.

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 30
Jarda636 24
MichaelSimek 20
lukash_82 3
lukash_82 4
lukash_82 5