Jak jsme kdysi svítíli

Přidat foto

Mám nějaké světla, zámky, které mi leží doma a už to těžko budu někam montovat, tak to teď posílám dál, ale aspoň jsem bliknul pár fotek.

Musí tu být pořád dost těch, kteří pamatují bzučící a prokluzující dynamo, spálené žárovky, na rolně odtřižek gumové hadice, v brašně pod sedlem pár klíčů a tak všelijak.

(vloženo 6.12.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Jakobo
Jakobo

8.12.21 16:01

Jo, tenhle „plastak“ jsem myslel. Sam jsem jej mel na kole. Vypada odpudive, ale sviti hezky. Kdyz k nam do Otrokovic nekdy v 90. letech pronikl downhill jako nova disciplina, vznikla parta nadsencu – silencu, kteri sjizdeli kopce na upati Chribu a prave tyhle svetla si montovali na kola na jejich nocni sjezdy. Tehdy fakt moc nic jineho nebylo! Myslim, ze co sjezd to nova zarovka :-)

Reagovat
bara2
bara2

8.12.21 12:13

Jakobo, jo, tohle fakt svítí pěkně. Předtím jsem měla nějakou repliku starého světla a toto staré je mnohem lepší.

Reagovat
bara2
bara2

8.12.21 12:06

Na ježdění po městě a na nákupy jsou ta světla optimální. Je to napevno přidělaný na kole a nikdo to nemá tendenci ukrást před krámem. S ledkama to svítí dostatečně..

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

8.12.21 11:24

Tato stará světla používám, mám nich LED „žárovičky“, myslím E10 a poháním je alternátorem v náboji. Sice to bliká při pomalejší jízdě, ale po městě do práce je to použitelné řešení.

Reagovat
mikymik
mikymik

8.12.21 10:28

Největší frajeřina je ale karbidka.

Reagovat
Jakobo
Jakobo

7.12.21 22:34

Nektere svetla mely blbou optiku, ale tento plastak svitil fakt dobre i s dynamem https://sport.bazos.cz/…e-plasty.php hledal jsem podle obrazku a vybafl na me az tento inzerat.

Ty plytke kulate svetla, co se montovaly v 90. letech s radoby ochrannou mrizkou (akorat zhorsovala svit) staly za prd.

Dynamo mam jeste na jednom kole v profilu (DBS), na kterem drandim, kdyz jsem doma v CR, jsem za to celkem rad, je to bezudrzbove a na pomalou jizdu je to dostatecne.

Reagovat
nooski
nooski

7.12.21 21:40

miky: nezažil, naštěstí. Mé výlety do tmy byly vždy spojené s bateriovým zdrojem energie. Na druhou stranu, dnešní nábojová dynama mi na zimáka či šichťáka rozhodně dávají smysl.

Reagovat
André Vebr
André Vebr

7.12.21 17:25

My si vyráběli tzv. „kladívko“. Klasická kovová ruční svítilna na dva 1,5V buřty, vršek s optikou demontovaný a napříč přidělaná trubka z novoduru, vpředu bílé sklo, vzadu červené. To se pomocí řemínků přidělalo na levé lýtko. No peklo :))

Reagovat
Jakobo
Jakobo

7.12.21 15:54

Ja jsem jeste v posledni fazi pouzivani dynam navrhl obvod, ktery se vmontoval mezi drat od dynama a zarovku. Vlezlo se to primo do zadniho svetla, zarovka ve svetle zustala a docela slusne to blikalo. Zarovka byla mene namahana a nepalila se. Cele to bylo postavene na pomerne odolnem regulatoru LM317, tak i ted po letech, kdy jedno kolo lezi roky v garazi se zarovka po zatoceni kola rozblika. Dynamosvetlo to klasicke s flaskovym dynamem a zarovkou samozrejme ne, to uz je davna historie. Ale mel jsme jden cas na kole dynamo v nabe a LEDkove svetlu B&M a to byla parada. Uz srovnatelne s 18650 svitilnama (na nejakem strednim modu). Akorat jsem s nim jezdil v mrazech na severu Norska, dovnitr se mou blbosti dostala voda, ta tam zmrzla a roztrhala vinuti nebo co. Jeste jsem to nerozdelal, naba se toci porad stejne, ale elektrika je kaput.

Reagovat
bara2
bara2

7.12.21 13:07

Dala jsem do toho ledky a svítí to na baterii, ta zadní má i integrovanou odrazku :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

7.12.21 12:57

TVL, dynamo na Favoritce byl mazec, jak to v kopci zkomíralo, ale zase, kdo jezdil po večerech autem, skoro nikdo ;-)

Reagovat
mikymik
mikymik

7.12.21 11:16

A dynamo jsi, Jardo, také zažil? ;)

Reagovat
nooski
nooski

7.12.21 06:23

Zažil jsem přechod z žárovky ve světle, kterou napájely 4 tužkovky, přes první ledky, které udělaly na silnici jen světlejší flek až po nástup moderních LED. Pro bezpečné dojíždění do práce na delší vzdálenost to považuji za jeden z nejlepších vynálezů v cyklistice.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Reyinstashot 28
gemini 7
Doyle 17
Atilla 45
kubajs mtb 10
Tobyfree 18