Sváteční

Přidat foto

Kostel ve Lštění

Na Bělči (932m)

Lštění z Bělče

Běleč

Fyzika v kapkách vody na modřínových jehlicích

Kamenná sovička pod Věncem

Bludička :-)

Kamenné moře a výhled z Mařského vrchu

Mařský vrch

Židovský hřbitov ve Vlachově Březí

Poslední dobou mi to nějak moc nejezdí, víkendy jsou jakési zabité a v týdnu tma, zima a poslední dny i mlha už moc prodlužkám cest z práce nepřejí. Takže se ta volná středa náramně šikla, navíc mlha se konečně odlepila od zmáčených luk a vystoupala do vyšších pater, kde už je mi celkem putna. Dokonce to jednu chvilku natolik nezvládla, že jí proklouzl jeden zoufalý osamělý blauflek, který byl ovšem záhy zneškodněn.

Sebevědomý plán najet dnes nějakých 80km mě (naivku) držel ještě v půl druhé odpoledne, když jsem vyjížděla s blizzem ven, zanechávajíc doma nakrmené chlapce a uklizenou kuchyň, která bude večer vypadat opět jako po nájezdu hladových Hunů. Nevadí. Binec je věčný, na rozdíl od krátkého listopadového odpoledne, jedu!

Vybavena světly, lyžařskými rukavicemi, mnoha vrstvami funkčního oblečení, tvořícími dohromady zcela nefunkční celek, a o dvě čísla většími zimními botami našeho mladšího bobánka, byla jsem připravena téměř na jakoukoliv kombinaci zimy a tmy, jaká by mě mohla potkat. Čili je jasné, že po prvních pár kilometrech už po mně úplně bezostyšně stékal pot a nadšeně smáčel všechno to merino, mikroflís a membrány, aby mě potom při každé zastávce nebo sjezdu nutil toužebně vzpomínat na roztopená kamna doma. I tak to bylo hezké poježdění, které mi nedokázaly pokazit ani hroudy chlévské mrvy všude na cestách a následně na pláštích a dál, ani vyjeté a poté i vyšlápnuté kdoví čí h_vno u židovského hřbitova ve Březí.

Co mě uchvátilo, to je kopec Běleč nad Kosmem (na spojnici Husince a Vimperka), těžbou proměněný na krásné vyhlídkové místo. Mám ho jen kousek od domova a musím se stydět, byla jsem tam prvně. Vyhlídka tady dlouho nevydrží, všude už jsou vysázené mladé stromky, vzorně ošetřené proti okusu. Cesty jsou tu příjemně kamenité, nic obtížného, tak akorát na hátéčko. I pokračování směrem na Mojkov a Kožlí až do Vlachova Březí je fajn, sice už po asfaltu, ale jen místní silničky, na kterých jsem potkala za celou dobu dva pěšáky a ani jedno auto nebo kolo. Jinak opět moje oblíbené Lštění s malebným kostelem a Mařský vrch, kde jsem to tentokrát i přes tmu vyjela ještě kousek nad vysílač ke kamennému moři a rozhledně.

Nakonec mi to tak na pohodu hodilo maratonských 42.5km, 968m up, 155 fotek a 5:45 hodin krásného poflakování po venku :-)

(vloženo 18.11.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
mum-on-bike
mum-on-bike

21.11.21 20:59

Zoide, jak moc bych potřebovala použitelný zoom, jsem poznala dneska. Zas jen mobil a je to mizérie, sotva to jen trochu přitáhnu. A prý že do 5× je to zoom optický, bez ztráty kvality obrazu.. No, dám to sem, páč atmosféru to dnes mělo.

Percy, paradoxně se v téhle době na kole asi nejvíc zahřeju.. Mám čtyři různé stavy ohledně oblečení: suchá a v teple (prvních 100m), zpocená a v teple (100m až vrchol kopce), zpocená a kosa (pobíhání po kopci s foťákem plus první polovina sjezdu) a suchá a kosa (zbytek sjezdu), pak už se cyklicky střídají 2., 3. a 4. fáze až dom. Ale zase: co mě nezabije (dnes), to mě posílí (zabije zítra) :-D

Reagovat
perceptio
perceptio

21.11.21 00:24

Krásný opět. Co dodat, mamko :-). Jednička perfektní. A pak dýně, ta je povedená. Pobavilo mě to s tím oblékáním. Někdy ty vrstvy nakombinovat je oříšek, taky s tím bojuju. A podle toho, co píšeš, ses asi příjemně necítila. Ale konec dobrý, všechno dobré.

Reagovat
grafik
grafik

20.11.21 17:09

Dřív jsem taky nefotil, ale s kvalitním mobilem je to lákadlo, cvaknu a zastavím, kdyz cítím dobrý záběr nebo světlo. Až koupím jeste lepší mobil … : ) Taky fotograf nejsem, jen cvakam.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

20.11.21 16:33

Aduldinho, soustředím se na ty čísla taky, ale po tom co jsem zde byl před lety upozorněn, že nedělám dobře, když nekoukám kolem sebe, tak sem tam něco vyfotím, obvykle tehdy, jsou-li to místa, kde jsem ještě nebyl ;)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

20.11.21 15:02

Kocóre, mám to stejně, fotky jsou jen průvodní obraz k těm číslům, i na tůře furt víc jdu než fotím, 150 fotek udělám možná za rok, i když nepočítám nepovedený, ty hned mažu :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

20.11.21 10:25

Focení má svoje specifika, přiznám se bez mučení, já to opravdu neumím. Cvakám mobilem, nebo utrazoomem, ale o nějakých uměleckých fotkách si můžu nechat zdát. Když jedu, tak mě tlačí čas a tahat s sebou foťák, který by byl větší a těžší než mobil, si nedokážu představit, pořád mě tak nějak (při vyjížďkách) zajímají víc ty čísla, než samotný výsledek fotek a to i teď, téměř na konci sezóny. Teď už mi jde jen o to, překonat sám sebe, to ostatní je jen milý bonus. Občas se něco i povede rozhledna Mařenka u obce Štěměchy z letošního října …

Reagovat
Fazzy
Fazzy

20.11.21 09:54

Zoid: je to tak. Na pár výstavách sem získal dojem, že umělecká fotka na mobil je dneska normální disciplína (osobně sem teda hodně opatrnej čemu říkat umění) a kvalitu to opravdu může mít. Jen se člověk musí vzdát optickýho zoomu.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

19.11.21 20:08

Kačer podřimoval asi čtyři až pět metrů ode mne. Se 25× zoomem je toto pak hračka. Má výbava je velmi kompromisní – odmítám se vzdát jisté lehkosti při jízdě na kole. Sony RX10 M III vozím „bez obalu“ v nevelkém batůžku Camelbag Lobo a hmotnostně to vychází, jakoby v něm byl poloprázdný vak s vodou (a neměl bych spadnout na záda…). Ovšem vodu vozím v lahvi/lahvích na rámu. Stativ nevlastním. A protože jsem nedávno rozbil Samsung NX Mini (doma upustil), hledám šikovnou malou náhradu (nejspíš bazar…) na jízdy opravdu na lehko.

Jak občas rád říká (nejen) můj oblíbenec Mattias Burling: „Gear does not matter“. V jistém omezeném smyslu, samozřejmě. Prostě když člověk umí a má na to oko (a fotí), udělá dobrou/skvělou fotku i mobilem nebo starým kompaktem (a platí to i naopak). Ta lepší technika to jen více či méně usnadňuje.

Oldo, díky moc.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

19.11.21 17:48

Díky díky :-)

Adu, tak přeju brzké uzdravení! 155 fotek, to je jak když plivneš ;-) né, tak máš pravdu, zdržuje to hrozně. Navíc když máš v hlavě plán, kam dojet, tak je to trochu schíza, popojedeš a zas je to krásný trochu jiným způsobem, tak zase lezeš z kola dolů. Ale když přijmeš, že se teda nikam nedovlečeš, tak je to moc hezky strávený čas.

Fazzy, tentokrát bez dárečku ;-)))

Radius, Tomik, díky kluci :-)

Kotwíku, tebe by ze mě na týhle vyjížďce jeblo :-DD

Zoide, úplně se rozplývám, děkuji uctivě! Ty záda, to je mizérie, navíc kolo a zima jim opravdu nesvědčí.. tak držím palce, ať se co nejrychleji dáš zase do cajku a brzo sem zase něco pěkného přidáš. Kačera jsi vyrušil ze spánku? Krásný portrét, na kolik to bylo cca metrů? K nějaké téhle fototechnice, teleobjektivům, stativům a tak, se já nikdy nedopracuju :-/

detoxy: díky pane. Na Bělči to bylo fakt co 10m, až už jsem byla sama sobě protivná. Dokonce jsem jednou musela trochu hledat kolo, kde chudák zůstalo :-D

Honzo, kožišku, hodnocení pouze slovní v komentech ;-) Ale třeba bude inovace..

Oldo, ty se zas dáš těžko překonat v pochvalách ;-D Já jsem amatér po všech stránkách, neblbni čéče ;-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

19.11.21 10:55

Zoidbergu, mamko, ale vy dva, máte fotky na tak vysoký úrovni, že se to dá jen velmi těžko překonat ;)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

19.11.21 08:17

HonzaRez: to je fakt, taky bych to uvítal

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

19.11.21 08:14

Proč vlastně u fotek chybí možnost hodnocení? Přece na to máme právo…

Reagovat
detoxy
detoxy

19.11.21 07:18

1,8,9,10 úplně super. A má to takovou správnou podzimní atmosféru. 155 fotek to už jsi skoro víc stála, než jela! Ale znám to, když člověk chytne tu správnou náladu, tak by fotil a zastavoval co 10m.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

18.11.21 22:39

Máš na fotky oko a nechybí Ti kreativita – schopnost podívat se na svět(lo) jinak. A ty „jiné“ fotky se mi líbí asi nejvíc. Mně se po mnoha letech vrátila bolest zad a místo kilometrů na kole jsem rád i za krátkou procházku a schopnost pracovat (místo neschopenky). Když se pak i v tom s prominutím vyblitém podzimním světle a na navíc na místě, jsem byl už tolikrát nějaká ta fotka povede, potěší to dvounásob :)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

18.11.21 21:50

Prostě Mamka :-)

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

18.11.21 20:07

Opět pěkná podívaná ;-)

Reagovat
R-A-D-I-U-S
R-A-D-I-U-S

18.11.21 19:45

Kapky jsou the best !

Reagovat
Fazzy
Fazzy

18.11.21 19:28

Chválim :)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

18.11.21 18:57

Parádička, užila sis pěkně volno, já jej strávil bohužel v posteli, takže závidím každý kilometr ;-) Fotky hezký, ale nacvakat jich 155 to už je fakt posedlost :-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

18.11.21 18:48

Díky moc všem :-)

ufon: lazzovka, to je dobrý, to beru! :-D Jj, pokud by kvalita fotky byla veličina, pak „lazza“ by byla základní jednotka, hodnoty by se pohybovaly v rozmezí 0 – 1 :-)

huberte, díky a rádo se stalo :-) Sova je nejspíš reklamní, byl tam odkaz na fb Živé kameny.. takže zase ta komerce :-D Ale neva, fakt je pěkná

Pepo, to byl. Kopcovatý a ledový, ale relax :-)

Sportovče, ty nebudeš Špatný! Basumský hřeben, Běleč.. tam už to chce trochu kondice ;-))

Honza03: tyjo, já furt někde trčela s foťákem, hlavně z toho kopce jsem se nějak nemohla urvat. Ještě že pak padla tma a už se moc nedalo :-D

Radim, Coural: díky!

midlandere, v Zálezlích bylo okolo potoka snad ještě sychravěji.. A tyhle hřbitovy, to já ráda, jak tam v tomhle období po dušičkách všechno svítí.. A babka? Spíš by mě hnala! :-D https://youtu.be/2quAucycBiw

Bonde, máš recht. Ale víš co, takový kamna a svařáček… ;-)

Kofi, viď? Takové malé monitorky s obráceným obrazem.. To ten průmyslový vodovod v těch tvých Zálezlech, to je teda dost jiný kafe :-D

Kožuchu, toť, já budu mrznout a ty si budeš číst?! Navlíkneš jégrovky a povalíš taky! ;-DD

Fazzy, však jsem si dneska ty jeho boty půjčila zas, člověk nikdy neví :-D

Báro, taky se mi tam odsud nechtělo. Určitě se tam zajedu podívat někdy za slunce..

Dedku, díky pane. I za tu jedenáctku, hele, já tam lozila v těch spadaných jabkách jak tydýt. Ještě doma všelijaké výřezy a tak, byl tam na pozadí takový nehodící se dům.. No nakonec trochu plichta, těch jablek se tam moc nevlezlo, ale i tak celkem spokojenost :-)

Krajic, dík. Ty jsi přísný, takže fakt dík!

Oldo, a to to ještě není Rosa na kolejích! Díky :-)))

Doubku, dík, vzala jsem foťák, ten si s tím přeci jen poradí líp než mobil. A ten vysílač.. víš, že si na tebe taky vždycky vzpomenu? Jak tam doubek klepe kosu na namrzlé příhradovině :-D Znát tě tenkrát, tak ti tam dovezu termosku s čajem ;-)))

Reagovat
doubeq
doubeq

18.11.21 15:34

Krásný fotky, hlavně makra…

A zase ten Mařák, vždycky si vzpomenu, jaká mě tam byla jednou na podzim kláda na vysílači a vstával jsem ve 4 ráno, abych v ledovce doklouzal aspoň na desátou z Chrudimi na montáž :-D

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

18.11.21 13:04

Mamko, jako vždy parádní. To co dokáže Rosa je bomba!

Reagovat
KRAJIC
KRAJIC

18.11.21 12:54

Opět hodně dobrých.

Reagovat
dedek55
dedek55

18.11.21 12:04

Foto jedna , deset , jedenáct :-) A k tomu hezké psaní . Paráda :-)

Reagovat
bara2
bara2

18.11.21 11:06

Mně se nejvíc líbí sedmička. Tam bych vydržela stát a čučet celý odpoledne :-)

Reagovat
Fazzy
Fazzy

18.11.21 10:26

Hlasuju pro Lštění na 5ce, rosu a mrtvý kolo na 9ce. Jinak pokud člověk šlape v h_vnech, je vždycky lepší si na to půjčit boty ;)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

18.11.21 10:22

Už se těším Mamko na tvé reporty v zimě, až bude sníh, ono se na to hezky kouká, ale jezdit ve sněhu, to není žádná sranda.

Reagovat
kofejn
kofejn

18.11.21 10:02

Líbí se mi, jak ta rosa kouzlí. A Zálezly znám jiné: http://www.dolni-zalezly.cz/…e-204cs.html

Reagovat
vpa007
vpa007

18.11.21 09:46

Krásný… člověk by neřekl, jak i dušičkově laděný listopad může mít vlastně krásnou atosféru…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

18.11.21 09:07

Zálezly… raději bych někam zalezl a počkal do jara. To vlezlé sychravo mě neba, i když ho umíš zachytit tak poeticky. A na hřbitově v noci raději nestraš, ještě tam nějakou babku trefí. ;-)

Reagovat
Coural
Coural

18.11.21 09:03

Sváteční výlet je na fotkách super a povídání nemá chybu.

Reagovat
Radim193
Radim193

18.11.21 08:38

Paráda.

Reagovat
Honza03
Honza03

18.11.21 08:21

Pěkné, 155 fotek na 42 km to je solidní výkon. :D

Z fotek mě nejvíc zaujal Mařský vrch a ty orosené větvičky.

Reagovat
Špatnýsportovec
Špatnýsportovec

18.11.21 08:19

Opět krásné fotky i povídání. !Taky jsem tam na kole zabloudil,pobloudil a na Lštění se ještě jednou vratil.Zdřejmě dobrá energie na tom místě..

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

18.11.21 08:11

Krásný relax na bajku :-)

Reagovat
hubert.d
hubert.d

18.11.21 07:25

Děkuji Ti mamko za příjemné pohlazení psaným slovem. To Takhle po ránu potěší. Fotky jsou krásné, atmosférou dušičkové. A sovička je jak živá. :o)

Reagovat
ufoncz
ufoncz

18.11.21 05:56

Hned ta úvodní lazzovka se mně moc líbí.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Pepa Hrabačov 27
bara2 7
Tomik_S 6
mikš 5
ejdmmm 11
hawrda 5