Mohyla Míru

Přidat foto

Vyjížděla jsem za mlhy, ale už ve Zbýšově svítilo sluníčko.

trať z Ivančic do Oslavan, podél které vede cyklostezka

splav v Dolních Kounicích

V Němčičkách je v areálu bývalého JZD Pojihlaví pluh používaný pro přípravu půdy k výsadbě vinohradů

most odnikud nikam přes Litavu

Sokolnický radar

Výhled na Brno z Prackého kopce. Vyfotit to neumím, si tam musíte zajet.

Mohyla Míru

Mohyla Míru

Ve fotošopu jsem musela zaktualizovat datum konání dostihů ve Dvorskách, mají tam ještě pořád to loňské :-)

Zabrousila jsem Zoidbergovi do rajónu - Holásecká jezera

Při focení kombajnu na sklizeň zelných hlávek jsem myslela na p@xe. :-D

Krásné počasí mě motivovalo k výletu na Mohylu Míru, kde jsem byla naposledy na základní škole. Podle předpovědi foukat nemělo, tak jsem směle vyrazila přes Zbýšov, Oslavany, Ivančice a Kounice do roviny jižně od Brna. U Blučiny jsem najela na cykostezku kolem potoka Litava, která mě dovedla až do Měnína. Pěkná cesta tam je. V Měníně jsem cyklotrasu ztratila a pokračovala jsem s malým blouděním po silnici. Ač v mapy.cz jsou cyklotrasy vyznačené a měla jsem na papírku vypsané jejich čísla a názvy, v terénu žádné značení „Napoleona“ není, aspoň jsem na něj nenarazila. Se sokolnickým radarem na dohled jsem nakonec správnou silnici našla. Při tom kufrování jsem neměla čas sledovat Růženčin tachometr a až u focení radaru jsem si všimla, že už tam má 5.002km. Měla jsem ty kulatiny naplánované k Mohyle :-)

Z Prackého kopce je krásná vyhlídka na Brno, a protože z posedu na Hlíně je vidět sokolnický radar, je odsud na obzoru vidět i Hlínský kopec nad Údolím Bobravy.

Od památníku jsem jela trasou blíže k Brnu kolem dostihové dráhy a letiště na Tuřany, Holásky a přes Nebovidy domů.

Mohyla Míru 103km

https://mapy.cz/s/cudadecemu

(vloženo 13.9.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.9.21 22:25

Aduldinho: tak to by se mi udělal hrb na zádech… xD

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.9.21 20:07

Kocóre, zatažené :-D

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.9.21 18:59

Aduldinho: a ten pupek máš kde?

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.9.21 17:50

Dneska sem si parádně vyvalil pupek :-D

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.9.21 14:31

No vidíte to a to vůbec nebylo v úmyslu, měl jsem na mysli samozřejmě černý bez, jak správně Baruš rozšiřovala :-D

A pomoc bližnímu svému se mi třeba jednou vrátí ;-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.9.21 12:22

Aduldinho: TVL, tys mě doslova rozsekal xD

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.9.21 10:40

Paráda, Báro. Mnoho míst poznávám a přes některá teď takřka denně jezdím z Líšně k Novomlýnským nádržím a zpět. Zvlášť úsek Šlapanice – …ice – …ice – Měnín už se mi trochu zajídá, ale po dvou dalších …icích asi tak od Žabčic už je to zase fajn. Holásecká jezírka jsou co do focení nejzajímavější na severu – hlavně Ledárenské jezero, ale pěšina tam vedoucí bývá hodně rozbahněná a poslední dobou tam bylo i dost komárů. No a Mohylu mám rád. Jednou jsem si ji po tzv. „přímce“ dal desetkrát :)

Reagovat
bara2
bara2

15.9.21 08:20

„Ohnout bez“ mě taky zaujalo a musela jsem šifrovat :-D

https://www.zahradaweb.cz/…-608x456.jpg

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.9.21 07:32

Aduldinho: Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil formulaci „ohnout bez“. Měl bys být opatrnější při volbě slov. :-)))))

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.9.21 07:25

JJ, na jižní Mora možná, navíc mi už ty dny extra dlouhé nepřijdou, zvlášť když je člověk do večera v práci. Včera jsem toho moc nestihl, výjezd v cca půl 6, zastavila mi nějaká pani, potřebovala ohnout bez, aby si mohla ostříhat plody, pak volala drahá polovička a nakonec se mi postavila do cesty kafárna :-D

Ale neboj zatím jsem to měl vždy pod kontrolou, ale na štreky už nějak není čas a ani moc chuť a síla. A taky mi vadí ty razantní výkyvy teplot ráno a večír 7st. a odpo 25, buď bych se musel smažit a nebo jezdit s batohem :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.9.21 00:02

Báro, ten úsek mi dává něco kolem 10%,neznám to tam, ale asi to bude pěknej trhák. Já něco obdobného jezdím mezi Bítovčicema a Kamenicí, tam toho mám vždycky plný brejle, ale asi to není nic proti tomu, co vede z Číchova na Radonín, tam je to na infarkt, oboje jsem měl tu čest jet opakovaně.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

14.9.21 23:31

Báro: Ale Hlína od Bránic po II/395 je ještě horší, než tyto dva, tam už ani není provoz, ani auta tama nechtěj moc jezdit :-D – to máte určitě na mysli podle mě ten kopec, jak je pod rozhlednou Vladimíra Menšíka směrem dolů po silnici. No já se těm autům ani nedivím a ještě na konci dole je taková blbá zátočina. Dobře jsem udělal, že jsem to tenkrát sešel pěšky.

Reagovat
bara2
bara2

14.9.21 23:06

Mikeši, po II/384 se jezdit nedá, tam je moc velký provoz. Kdysi jsem párkrát tou serpentínou nahoru jela, někdy to jedu dolů, ale opravdu jen málokdy. Zjara mám jako testovací kopec ten naproti v lese, tn je trochu horší::

https://mapy.cz/s/homevesehe

Ale Hlína od Bránic po II/395 je ještě horší, než tyto dva, tam už ani není provoz, ani auta tama nechtěj moc jezdit :-D

la-do, děkuji.

Aduldinho, abys netloustl, a pak nelitoval. Dolů to jde vžycky hůř. A na středu hlásí na Jižní Moravě 28°C. Dnes k večeru jsem potkávala plno cyklistů. Dyť je na ježdění úplně ideální počasí a světo je taky ještě dost dlouho.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

14.9.21 21:23

Parádička, jako dycky, zelný stroj potěšil, ještě to tam teda slušně sázíš, Baruš, já už jen spokojeně tloustnu :-D

Reagovat
la-da
la-da

14.9.21 20:44

Na ten Pratecký kopec Napoleon právě zaútočil a rozdělil tak spojeneckou armádu na dvě části. Fotky i výlet jako obvykle super :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

14.9.21 18:41

Báro, onehdy jsme jeli s rodinkou (autem) na Buchlovice a navigace nás hnala přes Tetčice a přes II/394 zpět na I/23, ten kopec je brutus, ani autu se tam nechtělo, taky tudy někdy jezdíš?

Reagovat
bara2
bara2

14.9.21 13:56

Polka, jsem to opravila. Je fakt, že ta vesnice s ejmenuje Prace, ale nějak mi dobře zní to Pratecký.

Maciku, máš prvdu. Jk jsem viděla tu fotku na wiki, tak si ten Žuráň vybavuju, je to vidět ze staré silnice z Brna na Rousínov. To bojiště je tak rozlehlé, že i na Prckém kopci určitě někdo byl, a hlavně tam postvil tu Mohylu. :-)

Miťo, vyfotila jsem ho i relativně zblízka bez zoomu, ale proti nebi nebyl na matnici vidět a je nakřivo. By člověk nevěřil, že i koule může stát nakřivo :-D Nevíš, co to je za „síťku“ na povchu té koule? A jela jsem kolem Bratčické rozhledny/vodojemu, tak ti ju na připomínku posíám taky.

Reagovat
miťo
miťo

14.9.21 13:09

Dobrá práce Báro. U nás v Nepolisech máme podobnou bílou kuličku ;-)

Reagovat
Macik
Macik

14.9.21 11:18

Jen drobná poznámka. Napoleon řídíl bitvu ze Žuráně.

Reagovat
Polka
Polka

14.9.21 09:58

Ta odbočka ve Měníně značená je, ale je to fakt hůř vidět asi. Je to asfalt až do Telnice a pak i na Sokolnice s jen malým nevyasfaltovaným kouskem. Jinak Mohyla je Pracký kopec, ale já mu donedávna taky říkal Pratecký ;-)

Reagovat
bara2
bara2

14.9.21 09:48

Learito, to je památník padlým ve slavné bitvě císařů u Slavkova. Z toho kopce to prý Napoleon řídil. Uvnitř Mohyly jsem byla před mnoha lety, je tam žebroví klenby, které nese zvuk, v jednom rohu zašeptáš a na druhé straně je to krásně slyšet. Tam se sjíždí lidi z celého světa, včera tam byl autobus Frantíků a druhej bus s nějakou četou vojáků na výletě.

Kocoure, díky. Růženka je kolo k pomilování. Nic nechce a jede. Letos už má splněno a neměla bych servis podcenit jak loni, zaslouží si ho. Na každodenní vyjížďky bez flašek a na cesty do sta s minimem věcí je perfektní. Na delší cesty se už ta ocel přece jen proveze a s lehčím kolem vlastně vezu vodu oproti ní zadarmo.

Sheenecku, dík. Mě se tady taky líbí, je to prostě můj rodný kraj :-)

Reagovat
bara2
bara2

14.9.21 09:15

Ale fuj, Babičáku! Jsem na něj myslela v dobrém, že mu udělám radost, bo onehdá mi vyčítal, že mám nějakou posedlost kombajnama :-)

p@xi, dík za videjko. Jsem ten seriál viděla loni přes Vánoce poprvé a úplně mě překvapilo, jak je to realistické. Po těch letech to byla dobrá oddychovka a připomínka jednoho léta.

Reagovat
bara2
bara2

14.9.21 09:15

Kotewe, určitě se ti tam bude líbit, jsem ráda, že jsem ti mohla přespět pěkným cílem.

Kožíšku, dělo tam stojí, ale nenapadlo mě ho fotit. Proti Mohyle je malinké. Burčák je letos dobrej a už ho každý den jednu dvě decky popíjím.

Nooski, máte tam pěkně. Jsem těma vesnicema (Sokolnice, Telnice, Měnín…) kdysi několik let projížděla cestou do školy, ale nikdy jsem se po tom kraji nepohybovala výletně. Znala jsem to jen z okna autobusu a stejně jsem to tam vůbec nepoznávala. Prostě placka, ale pořád tam lehce profukuje a je i z malého brdku daleko vidět. Ta stezka kolem potoka je moc pěkná, až na jedno místo, kde se podjíždí po nějakou silnicí a je tam značka „cyklisto sesedni s kola“. Jsem teda jela, ale je to tam pěkně hrbolatý a při výjezdu nahoru jsem nestíhala přeřadit, musela na pár otáček ze sedla, a pak mě několik kiometrů bolel úpon v koleni. Starý most má svoje kouzlo, asi tama kdysi vedla cesta nebo vlečka do nějaké fabriky(?).

Reagovat
sheenecek
sheenecek

14.9.21 08:33

Krásy jižní Moravy, pěkně fotky :)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

13.9.21 23:08

Báro, opět parádní report. Krásný obrázky a super ujeté kiláky. Musím se podívat, kde je Mohyla míru. Gratulace k Růženčiným 5000 km, krásný číslo!

Reagovat
learita
learita

13.9.21 22:52

Pěkná vyjížďka!

Ten pluh je tedy obří. A o té mohyle jsem nikdy neslyšel.

Ve škole nám vštěpovali jen holubici míru.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.9.21 21:51

babicak
babicak

13.9.21 21:45

Krásné fotky a pěkné km. A k P&X se ty zelené hlávky hodí :-).

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

13.9.21 21:43

No, je to blbý, světla čím dál tím míň, teploty pomalu klesají, za chvíli střídání času- nevím, proč to nezruší- stejně to k ničemu není. O té mohyle jsem ani nevěděl. Teď už to na moc dlouhé vyjížďky nebude. Aspoň, že je teď ten burčák. Ještě jsem se díval u té mohyly je nějaké dělo.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

13.9.21 21:12

Tak to je paráda Baruš, ta Mohyla je fakt perfekt, díky za tip.

Reagovat
nooski
nooski

13.9.21 20:59

Hezky pekne, to jsi byla v mem rajonu. Behem jarniho protektoratu jsem vzdy po homeofficu vyrazil stoupat a klesat k mohyle. Vetsinou 5 vyjezdu za cca hodinu a neco ze 3 ruznych stran. :-) Jinak v Menine ta trasa pokracuje polnackou nevhodnou pro silnicni kolo.

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 9
Aduldinho 40
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19