Dolní Morava

Přidat foto

Na Lesním trailu (červený).

Začátek. Jde se na to.

Už se zase vezeme :-).

Spousta atrakcí na jednom místě.

Lesní trail.

Bobová dráha

Tak tady ty skoky jsou už trochu větší. Pokorně jsem se další jízdu vrátila na dětský (Selský) trail.

Kamínky můžu, bylo jich pomálu, ale bylo to fajn.

Tak a je to. Můžeme jet domů.

Včera jsem si zařádila na Dolní Moravě. Super ježdění. Poslední jízdy jsem i doskakovala některé lavice. Spokojenost úplně největší. Jízda jenom dolekopcem a dalo to 60 km.

(vloženo 21.8.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
enduristka
enduristka

25.8.21 09:25

Ano, souhlasím. Jsou to fotky z mobilu a při focení nebyl čas hledat správné místo, čekat na světlo. Měla jsem bojko, že mi tam někdo skočí na záda :-). Jsou to opravdu takové rychlosnímky. Chtěla jsem přiblížit, jak to tam vypadá. Zároveň jsem hlavně chtěla jezdit, jeli jsme jen na otočku a tak byl čas proti mně.

Reagovat
Polka
Polka

25.8.21 07:51

Se přidám k Ufonovi bo jsem taky čekal pěknější promyšlenou fotogalerii, protože dřív jsi vkládala fakt pěkný kousky ;-)

Reagovat
ufoncz
ufoncz

24.8.21 14:30

Je dobře, že jsi sem tu galerii dala. Je to možnost nechat vyplavat lejna na hladinu. Dozvědět se o pozadí jedné z mnoha velkých prasáren a třeba se po pročtení diskuze rozhodnout něco takového příště svým příjezdem už nepodpořit.

Kritika tu byla vesměs namířená čistě pro hrůzokomplexu na DM, kmotrech, co si to prosadili, ale já si dovolím i trochu kritiky fotogalerie. První fotka super, tam si ten poměr stran hodí a vlastně kdyby takhle „decentně“ vypadaly ty traily tam, bylo by to taky o něčem jiným. Zbytek většinou všelijak useknuté nudle, s všudypřítomným časovým razítkem (to snad stačí v EXIFu) a vesměs to vypadá všechno hodně rychle bezmyšlenkovitě cvaknuté. Když srovnám s tvou produkcí třeba v letech 2018–2019 [1] [2] [3], tak za sebe hlasuji pro návrat k tomuto stylu ;-)

[1] https://www.bike-forum.cz/…y-po-hranici

[2] https://www.bike-forum.cz/…-na-vyzadani

[3] https://www.bike-forum.cz/…binske-trasy

Reagovat
honzarb
honzarb

24.8.21 12:12

enduristka: vzdyt tady tebe nikdo nekritizuje, neber si to osobne! Naopak, ctu tady v tomto smeru jen chvalu. Kritika miri

vesmes na lokalitu, resp. na to, co tam vzniklo vs. jak to tam vypadalo drive.

Reagovat
Atilla
Atilla

24.8.21 11:16

Singlespeed: To že ty na kole neumíš, neznamená že ostatní jezdí jenom na laně. Ono točit klikama umí každý, ale ovládat všechny aspekty cyklistiky je trochu něco jiného.

Reagovat
vpa007
vpa007

24.8.21 10:50

Hezky pěkně! Jsem na to v červenci taky koukal z lanovky a stezky, když jsme tam byli s rodinkou, že tam musím taky někdy vzít kolo… Jinak super vidět, že taky někdo na kole vozí navlíklý protizhmyzí „tričko“, když jej veze na střeše a máš stejnej vkus na parádní blatníčkek ;-)

Reagovat
menex
menex

24.8.21 08:57

Singl- to se pleteš. Bikerská komunita je rozmanitá a jezdi jak z kopce tak do kopce a pochybuju že je hodně lidí kteří se striktně drží jen lana ale spíše jezdí vše.

Reagovat
zirecek
zirecek

24.8.21 08:32

enduristka: Neber si osobně nářky na DM. Ukázala si pěkné fotky a report, což je paráda. Díky, alespoň vím, co tam čekat/nečekat. Zase je dobré, že b-f je stále volná diskuze, která občas vytvoří dva tábory u ožehavých témat. Je zřejmé, že na DM jsou traily udělány profesionálně.

Reagovat
enduristka
enduristka

23.8.21 23:38

Singlespeed: Tak třeba v mém případě to neplatí. Myslím, vlastně jsem si naprosto jistá, že můj roční nájezd kilometrů na mtb rozhodně není z pouhého vození se lanovkou. Letos jsem jí využila 3×. Pouhé tři dny v roce jsem si vozila šunky. Zbytek dupu pěkně za své a i to mně kupodivu baví :-)

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

23.8.21 23:12

enduristka: Bikerská komunita která na kole ještě konzervativně šlape za své a dokonce i do kopce byla na Dolní Moravě nekompromisně vytlačena bikerskou komunitou, která pedály používá jen jako oporu pro nohy a již jimi de facto neotáčí a k pohybu využívá pouze gravitaci a lamo :-).

Reagovat
Mikikuba
Mikikuba

23.8.21 22:06

Pokud přidáš na volné forum nějaký příspěvek přece musíš čekat že budou jak kladné tak opačné názory. Každý má jiný pohled na dané téma či akci. Já zas nechápu jak na všechno jsou nadšené výkřiky jak je vše úžasné a geniální a jak jsou všichni úžasní,což tu jednou dobu probíhalo. Naopak většinou ten opačný názor člověka posune a zamyslí se třeba i nad ním.

Reagovat
kerim
kerim

23.8.21 21:24

Nojo, trochu se to tu změnilo, asi jako celkově všude. Nenech se otrávit, tvoje fotky byly vždycky pěkný , i pár míst jsem podle nich navštívil. Myslím, že to není nic proti tobě osobně, někteří si potřebujou postěžovat ale tady se stejně nic nevyřeší…

Reagovat
enduristka
enduristka

23.8.21 21:08

Mám pocit, že ať přidám jakýkoli příspěvek, bude to špatně. Kam se poděla ta bikerská komunita, která tu byla? Asi už jsem na to vše stará. Hlava mi to nebere. Je mi z toho nějak....... všelijak :-(

Reagovat
puka
puka

23.8.21 20:21

Jsem čekal, že se dočkáme ovací za přemístění nás cyklozmrdů mimo silnice a i za jízdu po vybudovaných tratích tu člověk slyší jen negativa.

DM si prožije svůj boom, za pár o ní ani pes neštěkne.

Reagovat
embi
embi

23.8.21 15:27

Cervena lajna je naprosto epesni. Clovek si moc hezky zaskace:)

Reagovat
metr-x
metr-x

23.8.21 15:04

Na DM jsem byl naposledy před cca 2 lety. Celá návštěva trvala asi 35 minut. Příjezd na přeplněné parkoviště, zhodnocení situace, okamžitý úprk zpět k autu a nabrat směr Rychlebky.

Lajny jsou tam asi teď bombovní, ale nějak mě to tam od toho posledního zážitku neláká..

Reagovat
Barak
Barak

23.8.21 12:42

Smutné čtení popisu reality od některých. Tuhle konkrétní oblast neznám. Ale obecně, pokud návštěvníci hor očekávají Disneyland, měli by zvážit, zda hory jsou to pravé místo pro ně. To, že místní podnikatelé to tak chtějí, se dá celkem pochopit. Současný mamon je alfa omega všeho. Od toho bychom tu ale měly úřady, které budou mít dlouhodobější koncepci, než je jedno volební období a budou vyvažovat ekonomické zájmy a ochranu přírody. Jsou prostě věci, které do hor nepatří.

Reagovat
honzarb
honzarb

23.8.21 09:53

Vzdycky mi prijdou vtipny komentare typu, ze psat svuj nazor na diskuzni forum je vlastne bezpredmenty a ze je teda lepsi si je nechat pro sebe! :-D

Reagovat
brtníček
brtníček

22.8.21 21:36

Sorry ale škatulkujete to vy. Nemluvím o stylu ježdění, ale o tom lunaparku a o lidech. Někteří mají rádi vdolky jiní holky. Mně jsou ti lidi vcelku fuk co tam jezdí. Jde o to co se tam za nesmysly staví.

Reagovat
enduristka
enduristka

22.8.21 21:14

Brtníček: Může to být třeba ještě úplně jinak. Co se týče životního stylu, věř, že se cyklistika opravdu nedělí pouze na milovníky lanovek, lunaparků a dalších laskominek. A silničáře. Mám ráda kolo i přírodu. Za ty dlouhé roky a je to už opravdu mnoho let, jsem prošla různými typy ježdění. Nechci se tu rozepisovat dopodrobna. Mám tu svůj profil, který ledacos prozradí. Ale vždy jsem se věnovala kolu. Pro ten pocit a radost z té volnosti. Pro tu možnost, pozorovat přírodu, zvířata. Pro tu radost z toho, že se mi podařilo něco prudkého, technického sjet, vyjet. Kolo mi dává nespočet možností jak se zlepšovat. Jak v ovládaní kola, tak díky trávení spousty volného času venku se chtě nechtě formuje i osobnost člověka. A ano, jsem přesvědčená, že díky kolu jsem takový člověk jaký jsem. Když byla řeč o tom životním stylu. Co se smířit s tou realitou, že to může být prostě jen kolo. Přece je jedno, na čem kdo z nás (cyklistů) jezdí. Taky nezatracuji silničku, jen pro to, že mně osobně neoslovila. Ať je to bmx, trial, enduro, freeride, sjezďák. Probůh....... proč se všichni tak škatulkujeme? Vždyť jen všichni děláme to co máme tak rádi. A na tom jediném záleží.

Reagovat
Pennywise
Pennywise

22.8.21 21:14

Mr.Duck: Kritika nebyla směřována na enduristku, ale na místo, ze kterého je fotoreport. Jinak vykládej zvířatům a stromům, celé flóře a fauně, která byla vyhubena ve prospěch mamonu a nenažranosti několika kreatur. Ano, jenom proto, aby se čím dál línější lidstvo mohlo pobavit. Máš pravdu, příroda si umí poradit a jednou si poradí i s námi. Stavím si traily v lesích s největší možnou ohleduplností, ale kolik nás takových je? Vážně se domníváš, že ti co navštěvují podobné atrakce, by si něco sami postavili nebo jezdili do kopců za své? Zbyla by nás tak třetina a ta by rozhodně takové škody nikdy nenadělala.

Reagovat
brtníček
brtníček

22.8.21 20:43

Mr.Duck: Vůbec jsi nepochopil co tu lidi napsali. Nejde o styl jezdeni, ale o ten obrovský zásah do krajiny . Zkoušel jsem hledat fotky z Dolní Moravy před těmi 25 lety, bohužel jsem je nenašel. Hrozně rád bych je sem dal ať je srovnání. Je to střet určitého názorového Spektra cyklistů. Někdo prostě tuto komerci miluje a je to jeho životní styl, jiný se rád toulá krajinou s historií a kusem přírody.

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

22.8.21 20:32

Nevíte, kde napsat přímo těm vlivným pánům, kteří tam dokážou podle některých cokoliv?

Já bych jim vnukl takový nápad, ať tam na vrchol zkusí navozit co nejvíce materiálů z různých severomoravskych hald, a tím kopec zvýšit co nejvíce to půjde. Nejlépe, kdyby se podařilo vytvořit i v cr 2000+ :-)

Reagovat
Atilla
Atilla

22.8.21 19:59

Nikde jinde v republice si člověk neskočí 100 skoků za jednu jízdu. Za to jsem lidem okolo bikeparku DM vděčný. Hlavně se nebojí postavit už i celkem skoky. Lunapark je to hrozný, ale červená a černá lajna jsou perfektní.

Reagovat
Mr.Duck
Mr.Duck

22.8.21 19:52

Slyšeli jste někdy „když nemáš co dobrého říct, neříkej nic“ nebo jak přesně se to říká..?

Tolik negativity jen proto že někdo jezdí něco jinýho vůbec nechápu. To je jak kdybych u každé fotky někoho na silnici komentoval že ta silnice tam nemá co dělat a že to ježdění je úplně mimo. Před pár lety tu ještě byla docela komunita lidí co jezdí v terénu, teď tu na to akorát hodně lidí zbytečně nadává, proč?

Ty všelijaký konstrukce a horský dráhy taky úplně nemusím vidět na každém kopci, ale jestli tomu dobře rozumím, je to prostě jeden kopec komercializovaný pro zábavu. ČR je dost malá země s velkou koncentrací obyvatel, podle mě je lepší mít jeden bláznivý lunapark a okolo klid než na každém kopci nějakou blbost, pak si každý může vybrat. Je tu víc fotek všech možných lidských staveb a výtvorů než ježdění na kole v přírodě, můžete komentovat rozhledny že na těch kopcích nemají co dělat. A nebo si to nechat pro sebe protože to je úplně bezpředmětné..

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

22.8.21 19:23

Na Dolní Moravě jsem byl, ale za turistikou a na tu věž, kterou jsem si pak v rámci hecu sjel tobogánem, přežil jsem! A už nikdy více, bylo mi dost blivno a na takovýchto tratích, by to bylo podobné, za mě respekt a úcta za odvahu ;)

Reagovat
Mikikuba
Mikikuba

22.8.21 18:25

Tuhle cyklistiku fakt nechápu…O tom co je tam vytvořeno ani nemluvě…

Reagovat
JEKL
JEKL

22.8.21 18:15

Jen si dovolím jeden komentář, na DM jsem byl už několikrát a shodou okolností teď v pátek a v sobotu. Sám mám rád přírodu, ale i mě fascinují stavby, rád si zajezdím na čistě přírodních enduro tratích, ale i na vyžehlených trailech. Okolnosti jak a za co se to staví nechci komentovat, to jek asi hrůza. Ale jako velkou pozitivní věc bych vyzdvihl, že ten kdo není línej a ujede půl kilometru od „lunaparku“ ocitne se v panenské přírodě bez lidí, popřípadě si vyšlápnout jeden nejmenovaný kopec (není to zadarmo :-D ) a jste opět v totální divočině :-) A jinak neměl bych strach příroda si poradí, všechny ty vybudované atrakce dokáže eliminovat. Když člověk brouzdá po Šumavě, připadá si jak v Jurském parku a nikdy bych nevěřil, že na některých místech ještě před 100 lety stály vesnice. Neberte můj příspěvek jako obhajobu, ale navození trošku pozitivní nálady :-)

Reagovat
Miles90
Miles90

22.8.21 14:22

Zlaté Rychlebky, nebo Jedovnice, kde je to sice taky uměle postavené, ale aspoň s nějakým citem a respektem k přírodě.

Reagovat
menex
menex

22.8.21 13:49

Cílem promiň to nevím, styl horská cyklistika nevím ja to neškatulkuju. Jezdím jak chci já občas park, občas singl a nejvíce jen tak v přírodě se psem a silnici. To co se tam děje rozhodně neschvaluju ale na druhou stranu využiju jejich tratě takže je bohužel i podporuju.

Reagovat
zirecek
zirecek

22.8.21 13:11

menex: Když jsi uživatel tohoto stylu ježdění – přijet autem s kolem, platit za lanovku, jídlo a každé prdnutí, jezdit dolekopcom po uměle vytvořených cestách, pak jsi správný uživatel tohoto typu „bajkingu“. Pak je tvým cílem převzít to, co tam vytvořili – mít radost ze skoku, z doskočené lavice, sjetí černé trasy, apod.

Osobně s tím problém nemám, jen mne občas točí, že si většina začíná myslet, že pouze tento styl je horská cyklistika.

Dolní Morava je byznys plán, vysavač na peníze, ukázka vlivu politiků. Osobně si raději zajedu do Rakouska, kde tento prvotní lunapark boom přešel, uklidnilo se to, někde zjistili, že něco už bylo přes čáru, tak to zmírnili.

Dolní Morava je opravdu extrémní koncentrace na malé ploše.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

22.8.21 11:25

Rulda je propojen s hejtmany ČSSD Netolickým a Martinkem. Takže za vším hledej vlivné politiky. Mikovi z Paprsku jsou zase napojeni na pana Faltýnka, špičku ANO.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

22.8.21 11:23

Singlespeed
Singlespeed

22.8.21 11:20

Singlespeed
Singlespeed

22.8.21 11:10

Jinak, hlavní investor, pan Rulíšek, onehdá hovořil o tom, že chce na Dolní Moravě proinvestovat ještě miliardu korun…

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

22.8.21 11:05

menex: Postavila to skupina místních mocných. Několikrát se kvůli nim měnil územní plán a dokonce se posouvaly hranice Národní přírodní rezervace Králický Sněžník, což svědčí o tom, že mají Ministerstvo životního prostředí ČR i Ministerstvo pro místní rozvoj obtočené kolem malíčku.

Reagovat
menex
menex

22.8.21 10:58

Promiň ale v přírodě si asi tolik nezaskáču. Z toho co tam všechno dělají taky nejsem odvazanej ale ty tratě tam postavili fakt dobrý a je tam hodně kde se zlepšovat a to ja potřebuju. Tudíž za tratě jsem pro za to ostatní co tam dělaj nema cenu se ani vyjadřovat. Az jsem si říkal jak na to všechno dostanou povolení,na takový zásahy.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

22.8.21 10:57

Já tam nikdy nebyl a asi se tam nepodívám. Takže nevím, co bych kritizoval… Možná tedy „mobilní“ formát fotek, ale jinak dobrý – líbí a Trancíkovi to tam sluší.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

22.8.21 10:16

To, že je třeba si vystát tu posranou frontu, aby si člověk mohl v lunaparku zajezdit na kole, krásně vystihuje absurditu toho šíleného místa. To už zcela popírá smysl horské cyklistiky…

Reagovat
menex
menex

22.8.21 10:04

Taky jsem tam byl v sobotu, lidí jak sraček ale červená a černá je fakt hustá,stoji to za tu posranou frontu. Enduristka palec nahoru.

Reagovat
bathed
bathed

22.8.21 09:59

Ano.

Pustevny RIP.

Reagovat
Mr.Duck
Mr.Duck

22.8.21 08:49

No ja jsem na druhou stranu rad ze tu aspon nekdo jeste poradne jezdi :)

Reagovat
enduristka
enduristka

22.8.21 08:27

No tak snad k tomu dodám jen to, že jsem ráda že nevíte kde bydlím. Mám pocit že bych byla upálena :-)

Reagovat
Pennywise
Pennywise

22.8.21 07:44

Singlespeed: Naprostý souhlas se vším, cos napsal. Pokud se budou tyto velehnusy ze strany lidí podporovat, pak se bude neustále plundrovat dál. Miles90 taky souhlas. Stačí se podívat co za mastodonty se vozí dolů. Většina z nich jsou jenom pozéři.

Reagovat
Miles90
Miles90

21.8.21 21:03

Fuck off. Lidi co netrefí do lesa dnes mají kanál na jůťůb a sjíždí „trail“ za „trailem“ a přitom neví, o čem je cyklistika. Tohle je opravdu nepěkné. Jak psal singlespeed. Většinou stačí zajet za roh a užívat si starou dobrou cyklistiku. Minulý týden jsem vyrazil k cyklostezce Bečva. Vyšlápnul k Helfštýnu a pak zadem na Huberta a Maleník. Co bych vám povídal. Nepotřebuju lanovku ani 800 m + abych se parádně svezl trailem. A úplně sám. Pak člověk sjede dolů k Rybářům a narazí na realitu, ale chvilku je úplně sám v lese. K nezaplacení.

Reagovat
Qeex
Qeex

21.8.21 20:56

Musim souhlasit se singlespeedem a odstatnimi. Sice to mam kousek, ale rekl jsem si ze tento projekt svou ucasti nepodporim.

Reagovat
brtníček
brtníček

21.8.21 19:23

Když jsem na Dolní Moravu přijel poprvé před 25 lety a šli jsme na Králíčák v plné letní sezóně potkali jsme do 20 lidi. Po hřebeni přes Sušinu a Slamník nikoho. To co se tam děje teď je neskutečný hnus. To nedokáže ani kůrovec a lesáci. To časa příroda nějak zahojí, ale tento cirkus ne. Stezka v oblacích je prasarna. Visuty most? To už jsme jak v Číně. Ach jo.

Reagovat
kovar
kovar

21.8.21 19:13

To co se děje v okolí Králičáku je k zblití.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

21.8.21 13:44

Pro mě jsou všechny fotky esencí toho, co nechci na horách vidět :-). Ale, jak píšeš, návštěvníci tam nejsou kvůli přírodě, ale kvůli lunaparku, takže stačí popojet kousek za roh a je klid. Ale zase, když už je člověk nahoře, nejde pomalu udělat pěknou fotku. Svahy jsou rozbrázděny bikeparkovými lajnami, které mají místy šířku čtyřproudové silnice, na všechny strany straší Stezka v Oblacích, všude možně trčí jeřáby, jezdí buldozery a bagry, svahy Slamníku, kdysi nejpřísněji chráněné území jsou srovnané těžkou technikou jako prkno kvůli sjezdovce, dvě obří bobové dráhy… Hnus filajovej…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.8.21 13:35

Ale na jednu stranu je možná dobře, že se tyhle lunaparky soustředí do jedněch míst a natáhnou ty „komerční“ turisty neboť se aspoň ve zbytku hor nevyskytují a člověk má možnost si vybrat. Já třeba fotku č. 10 považuji za esenci toho co nechci na horách vidět ale nemám důvod to odsuzovat když se klidně může stát, že tu infrastrukturu někdy využiji, ne vždy člověk má chuť či možnost šlapat za své, tak proč se nenechat vyvézt :-) A podporuje to ekonomiku většinou v regionech kde té práce zase tolik není a když se to nebude přehánět, tak bych to nezatracoval. Je třeba najít nějaký vyvážený stav a udržitelnost a to holt nejde bez pokusů a omylů, tomu se říká vývoj :-)

@enduristka Ale jinak respekt, já bych se tam někdy měl aspoň zajet podívat, třeba ty šutříky taky dám ale když vidím tohle (foto dole), tak vím, že tam s mými schopnostmi nemusím chodit :-)

Reagovat
o.unca
o.unca

21.8.21 13:18

Amen.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

21.8.21 13:15

Pohoří Králický Sněžník bylo vydáno napospas developerům. Dolní Moravu plundruje pan Rulíšek a jeho Sněžník a.s., Hynčice pod Sušinou a okolí zplundroval pan Juříček, nádherný kopec Větrov zmasakroval syn provozovatele chaty paprsek, Dalimil Mika, známý to exekutor, jedna z hlavních postav Faltýnkova diáře, podle kterého mu pan Falýnek přihodil cca půl miliardy korun. Tenot pán si tam postavil rozhlednu, kterou pojmenoval sám po sobě, nářez. Samotný vrchol Králického Sněžníku se plundruje taky, staví se tam ohavná rozhledna, prsty v tom má opět město Králíky, tam jsou neskuteční dacani.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

21.8.21 13:05

Dolní Morava je děsivé místo. Kdysi krásné klidné hory zničené a vybudován lunapark obřích rozměrů, všude mraky lidí. Příslušké orgány, které to vše povolily se opravdu vyznamenaly. Od Slaměnky na Chlum už se staví obří visutá lávka, v plánu je ještě golfové hřiště. Takže bude ještě hůř.

Reagovat
o.unca
o.unca

21.8.21 12:36

„Spousta atrakcí na jednom místě.“ – ano, lunaparkizace DM vlivem developerů je ostrašujícím příkladem managementu horské obce. Naštěstí v Jesenikách jsou ještě i málo zasažené mista.

Reagovat
enduristka
enduristka

21.8.21 11:48

Děkuju :-)

Reagovat
juraj.9
juraj.9

21.8.21 11:18

Moc pekny…

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 10
Aduldinho 40
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19