Nějaké resty

Přidat foto

Z chladného Údolí jsem vyjela na kopec u Radostic, kde mě zaujal stromek úplně obsypaný špendlíkama...

... takto vypadal letos najaře.

Pro pořádek jsem vzala Kapli svatého Antonína nad Kounicema i ze směru příjezdu od Mělčan.

Hrozny už dostávají barvu. Krásný pohled na vinohrady u Trboušan

Vedrovice jsem opouštěla ještě v návlekách :-)

Židovský hřbitov v Moravském Krumlově.

Elektrárnu nemůžu nevyfotit.

sv.Florián v parku v Dukovanech

Zámek v Dukovanech

Zámecká zahrádka měla ještě zavřeno...

... tak jsem posvačila z vlastních zásob a uvolňovala endorfíny na odpočívadle na stezce podél v.n. Mohelno

Messner a budky pro letadla (?) na letišti u Náměšti nad Oslavou

Přistávací zarážka? Asi, k čemu by to jinak mohlo být?

Žádná létadla tam nebyla, venku parkovali jen vrtulníci

Krásná cesta bez provozu z Hartvíkovic k letišti

Umělá jezera u Vícenic za Náměští krásně obrůstají a vypadají už úplně přirozeně.

Zase pěkná silnice od jezer do Ocmanic

I na Vysočině už jsou žně v plném proudu

rozhledna v Ocmanicích

V týdnu jsem v čekárně u doktora potkala kamínek, tak jsem ho odvezla na rozhlednu

Řeka Oslava v Naloučanech

Kaštanová alej mezi Hlubokým a Újezdem napadená klíněnkou

Léto vrcholí, tráva už tak rychle neroste, stačilo posekat a do září už to vydrží. Sklenice se úspěšně plní, tak jsem si udělala volný víkend, vždyť za chvílu bude podzim a zima! Z minulých výletů mi zůstaly resty a vyjela jsem některé dotáhnout. V Krumlově jsem se onehdá nestihla podívat na židovský hřbitov, co je tam minimálně už od sedmnáctého století, a při minulé cestě kolem JEDu jsem vynechala Dukovanský zámek a letiště v Náměšti. Spojila jsem to do okruhu po víceméně známých cestách, a aby bylo něco nového, a když je takové horko, zařadila jsem do programu Vedrovice. I když jsem váhala jestli nejet raději přes Krumlovský les, tam se mi líbilo, ale Vedrovice je potřeba mít sjeté, co nadělám…

Aby mi nebylo horko, vyjela jsem s východem slunce a vzala to nejdřív na Jižní Moravu, ještě před oteplením se přesunula na příjemnější Vysočinu a domů se vracela s kopce, aby mě ofukoval vítr. Lokál na zámku v Dukovanech dopoledne ještě nepremával, profláknutý Dalešický pivovar jsem do itineráře nezahrnula a na stokilometrové cestě jsem nakonec nepotkala jedinou otevřenou občerstvovnu ani zmrzlinárnu! Vodu do bidonu jsem vyprosila od hodných lidí v Naloučanech a odjela to na vlastní zásobu kafe a krabičku (od čaje) cukroví. Cyklistů jsem potkala, že by se dali na prstech spočítat. Prostě můj oblíbený klidný kraj a bylo tam hezky.

https://mapy.cz/s/cugarahebe

(vloženo 15.8.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
bara2
bara2

18.8.21 11:46

pepku, ti to ještě museí poladit, zarážka má být strmější a dráha kratší.

babičáku, tak tohle už je pěkný. Jde to dokonce i bez zarážky :-)

Reagovat
babicak
babicak

18.8.21 09:32

pepek
pepek

18.8.21 07:38

Imperialističtí soudruzi už to vyřešili dávno, není třeba nic vymýšlet

Reagovat
bara2
bara2

18.8.21 00:50

Pepku, zní to zajímavě. Tak by se dalo startovat i bez dráhy a umístění tomu odpovídá :-)

Tommy P3, tys nám do toho hodil vidle. Prej na motorovou zkoušku… No, kdyžs tam sloužil, tak to asi budeš vědět, co naděláme. Na přehradu jsem se jezdívala koupat, už je tam na mě moc studená voda, ale hezky je tam pořád.

vpáčko, 90+ na Vysočině vydá za kilo, jen to hvízdne. Ale regulérní kilo letos určitě dáš, už se lepší počasí, nebude takové horko a dny jsou pořád ještě dlouhé.

la-da, děkuji. A je vidět, že taky patříš k zasvěceným. No, ale musíš uznat, že teorie laiků mají svůj půvab, a kdyby se to dotáhlo, tak nepotřebujou žádnou dráhu a stačí jim ta zarážka…

Reagovat
la-da
la-da

16.8.21 17:40

Parádní výlet i fotky!

Jak psali ostatní, zarážka je na odklánění výfukových plynů z letadel, na plnej plyn to odfoukne auto jako nic. A ten úl je typická vojenská zkratka pro úkryt letounu :-)

Reagovat
vpa007
vpa007

16.8.21 15:02

Uff, krásný kilečko! To mě letos ještě furt čeká! Teď jsem sice týden s klukama lítal na horákách po Vysočině a 3× z toho bylo 90+, ale kilečko… na to budu muset se vyhecovat a vytáhnout silničku. Fakt moc pěkný, pěkně nás tu (některý) hecuješ, Báro! :)

Reagovat
TommyP3
TommyP3

16.8.21 08:35

Krásné fotky a vzpomínka, v Náměšti jsem byl na vojně, ve Vícenicích byla fajn hospoda, na Harťálu fajn koupání. Zarážka jak psal babičák, na předstartovou přípravu, u téhle stěny dělaly Su-22 motorovou zkoušku, před startem k ní najely, zaklínovaly se kola a musely se pustit motory na určitou dobu a výkon, ta stěna odclonila horko a splodiny nahoru, byl to fest kravál, když byl člověk na stráži.

Reagovat
pepek
pepek

16.8.21 07:39

Zarážka je evidentně startovací, nejsou na ní přece ty nárazníky, jak na vagónku. Letadlo se rozjede, zvedne nos do manuálu, najede na tu rampu a beton ho nasměruje do vzduchu.

Reagovat
bara2
bara2

16.8.21 01:20

babičáku, já tušila, že mi ta zarážka neprojde :-) Když u toho seš, je to velký jak kráva a působí to, že by to i letadlo zastavilo. Asi je to, jak píšeš, ale není to na začátku startovací dráhy, je to tak úplně bokem, ještě před „parkovištěm vrtulníků“, dráha je až za vrtulníkama. A nenapadá mě, jak by k tomu to letadlo dostali, když by ho startovali až u toho. Dotáhli? Nevím, jsem to nikdy neviděla. Ale kdysi jsem tam viděla ty Grippeny.

Kožíšku, ségru mám, ale rozměrově i vzledem zcela odlišnou a bydlí úplně někde jinde. Ale jo, za mlada si nás dokázali splést.

Koubo, děkuji. A určitě z té oblasti něco bude, tam ráda jezdím.

Zoidbergu, rozhledna je roztomile maličká a fakt pěkná, taková sympatická. Do té oblasti je potřeba se nějak dostat a je tam plno silniček, po kterých se dá jezdit, minimální provoz. Čím hlouběji do Vysočiny, tím víc.

Petře, od tebe pochvala potěší a na to odpočívadlo jsi mě upozornil. V jezírku moc vody není, ale nějaká ryba tam šplouchla, tak ke dnu ještě nějaký ten metr bude, můžeš vykoukávat. Na Bíteš teď nemám morál, Zastávka-Zbraslav i Marientál-Litostrov jsou moc brzo a moc strmý, vyjedu nahoru a už bych jela zpátky. Radostice to po večerech jistí, to je po rovině a klidně to otočím dvakrát. Asfalt ve směru od Zbraslavi na Zastávce je moc fajn, už jsem párkrát oběma směry jela a zaujalo mě, že tam nejsou kanály… Budu muset zajet úsek Zastávka-Zbýšov zkontrolovat.

Kocoure, mě se tam líbí. No, Žďársko to není, ale zas tam nejsou takové kopce, je to v dojezdové vzdálenosti a nefouká tam, jak na druhé straně.

tome888, alej je vysázená nová. Stromečky jsou na fotce, ale jsou to zatím takové proutky, že nejsou moc vidět.

Mum, není, má akorát pěknej lak a konvenční tvar. Už aspoň rozměrově/pocitově odpovídá, ale je hlučnej. Ani Arab nehučí a je tichej. Prostě smeták, a ne, že by nedostával příležitost.

Aduldinho, jsem si na tebe vzpoměla.Umím si prostě vybrat lepší počasí :-)

.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.8.21 22:52

Klobouček, parádní kilíčko a závidím ti, žes měla ve Vedrovicich ještě návleky, já tam minule neměl ani rukávy a i tak mi bylo neskutečně vedroooo :-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

15.8.21 22:18

Moc hezké, ty cesty (16 a 18). Pěkně Báro, dobře ti to jezdí. Škoda, že ten messner pořád „není tvůj“, jak tady někde píšeš.

Reagovat
tom888
tom888

15.8.21 22:13

Vedrovice znám :) A tu alej nad obcí pamatuju ještě po obou stranách. Hezká vzpomínka…

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.8.21 21:57

Bára se s tím nemaže, někdo skončí u plánů, někdo plány realizuje, kdo jtotiž ednou vyzkouší oblast, kudy jezdí, už nechce nikdy jinak ;). Báro, moc pěkné kilčo, zajímavá místa a super výkon!

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

15.8.21 21:38

Trasa, kiláky, report, foto, vše bezvadné. Na lavici, která je na 12. fotu mám již vysezený důlek a vody ve vedlejším jezírku je čím dál méně, prostě ji vykoukávám. :) Klidný kraj a opravdu hezky tam je. Osobně teď spíš jezdím směr Bíteš, Tišnov a cyklistů tam potkávám i v týdnu, k večeru, docela dost. Před pár dny u Březí, na odlehlé silnici, též čtyři černokněžníky z Dukly.

Před pár týdny jsem zde psal, že když opravují asfalt v Zastávce, tak by v tom mohli pokračovat. A byl jsem vyslyšen. Již natahují nový směrem na Zbýšov.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.8.21 21:24

Hodně se mi líbí ta rozhledna v Ocmanicích. To je poklona architektovi. Sám nevím, jak často tím směrem zamířím. Provoz mě posledně „nepotěšil“.

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

15.8.21 21:15

Báro, opět parádní výlet a super kilometry! Fotoreport tradičně skvělý! Těším se na další fotky z lokalit mého mládí. Děkuji.

babicak : když já byl v Náměšti, to bylo 1994, tak tam byly převážně stíhačky Suchoj, takže pozůstatek

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

15.8.21 20:37

Dnes jsem byl na kole pasivní- sekal jsem trávu sekačkou

((Báro nemusíte odpovídat: Nemáte sestru, když jsem jel ve čtvrtek z Brna výlukovým autobusem, jela jedna osoba, zhruba ve Vašich letech s malým klukem a vystupovala v Rosicích, jako by Vám z oka vypadla))). Já ten svůj kamínek se srdíčkem pořád mám lásku mě to zatím nepřineslo, ale není všem dnům konec.

Reagovat
babicak
babicak

15.8.21 20:33

Pěkně Ty :-). Krásný výlet, s tím vyjetim brzy ráno jsi udělala dobře, když jsem se dnes vracel kolem poledne domů, bylo již ke 30. Budky pro letadla jsou tzv. úly a ten beton spíše bude pro start, aby plameny neslehaly, kam nemají. Letiště v Náměšti je primárně vrtulníková základna, letadla jsou tam jen sporadicky.

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 5
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15
bara2 34