Mongoose Fireball 2013

Přidat foto

První reprodukovatelná fotka - po výměně předního kola a řídítek, ještě s původními koženými gripy. Sice byly lock-on, ale kroužky, ze kterých byly omotávky, se protáčely okolo plastového středu.

Kabely by šly určitě vyřešit lépe, ale tahle "klícka" trošku pomáhá, aby vedení nebouchalo o rám.

Plastové piny originálních pedálů nedržely, tohle účel plní.

Dvě brzdové páky a přehazovačka, nic jiného výhledu nepřekáží.

Zkoušel jsem jezdit bez napínáku, zkoušel jsem to s horní kladkou, se spodním vodítkem a nikdy to nefungovalo bezpečně. Zatím tedy takhle. Všimněte si roztrženého úchytu, který prosvítá skrz bashguard, vůbec nechápu, jak jsem to dokázal.

Speciální snímek pro módní policii bez reflexních pásek.

Levné, ale funkční gripy.

Běžná jízdní výbava. Na sedlovku blikačku nedám a po městě si neviditelně jezdit netroufám, tak aspoň pásky ladí k helmě.

Odkládal jsem to dlouho. Jednou kvůli čekání na nové komponenty, podruhé kvůli zahnojení od bahna. Po roce, kdy tenhle Mongoose Fireball jezdím, mi došlo, že se bude vyvíjet dlouhodobě a není tedy, na co čekat.

Původně bylo tohle kolo ekonomickým doplňkem k XC na blbnutí, nakonec se stalo tím nejpoužívanějším. Absolvovalo se ctí Smrk i Točnou, na bikrosce se cítí jako ryba ve vodě a když je vůle, i 60 km se na tom odjet dá, byť ne pohodlně. A jak je z fotek patrné, důstojně odolává i mým amatérským pokusům o servis a údržbu.

Pokud to vezmu chronologicky, první úpravou originální výbavy byla řídítka. 68 cm mi na blbnutí v lese přišlo málo, současných 78 cm vyhovuje. Apartní kožené gripy se sice všem spolujezdcům líbily, ale protáčely se – tedy i ty musely stroj opustit. Další výměna už byla nedobrovolná, odskákal ji ráfek a náboj předního kola. Následovala výměna přední mechanické kotoučovky za hydrauliku, časem se asi rozloučím i s tou zadní. Bystrému zraku neunikne ani zbastlený napínák – netuším, jak je to možné, ale přetrhnul jsem ho, aktuální provizorium ale slouží, byť estéti pohrdnou.

Suma sumárum Fireball účel plní. Nesežere moc peněz, jezdí se na něm zábavně a aspoň na něm zjišťuju, na co klást důraz v budoucnosti. Jako třeba na vidlici RST Dirt T, která pruží, ale netlumí:-)

(vloženo 7.7.17)

Salkrikaltor Salkrikaltor
Ohodnoť bajk: (4.4  / 19 hlasujících)
Značka Mongoose
Model Fireball
Modelový rok 2013
Hmotnost 14
Rám hliník 6061, svislé patky, matná černá
Vidlice RST Dirt-T
Hlavové složení Threadless 1 1/8"
Kliky SR Suntour Duro
Středové složení Shimano ES 25 Octalink
Měnič Sram X4
Řazení Sram X4
Kazeta Shimano HG30, 11 – 32 zubů, 8 koleček
Řetěz KMC Z72
Náboj zadní Alex QR Disc 36 děr
Brzda přední Shimano M395, 160 mm kotouč
Brzda zadní Tektro Novela, 160 mm kotouč
Brzdové páky Shimano M396/Promax
Ráfek přední Remerx Masterdisc
Ráfek zadní Alex TD25, dvoustěnný
Dráty 14C
Pedály Longus
Řídítka Force Team Flight 780 mm
Představec Alloy DJ, 31,8 mm, délka 40 mm
Sedlovka 27,2 mm
Pláště Kenda k-Rad 26 × 2,3"/Kenda Nevegal 2,5"

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
přejetá_veverka
přejetá_veverka

7.7.17 20:51

Ja měl podobného mongoose.

Reagovat
Strakááč
Strakááč

7.7.17 16:19

Přesně tak.. jak rikam jezdina tom jak to máš jezdit se s tím da jako sevsim ale kdybys pak chtěl něco lepšího tak pořídit cokoliv bazarovyho na luxusní vidlici, kolech, kokpitu, klikach atd klidně na prasklým rámu, kterej bys koupil novej.. to by bylo fajn.. nebo malo jety, no.. :)

Reagovat
Salkrikaltor
Salkrikaltor

7.7.17 14:11

@Strakááč: Souhlas. Minimálně bych koukal po něčem, co se dá přestavět na singl-speed abych neohýbal patku, asi i tapered hlava by se mi líbila, i když tady s tím taky problém nemám.

@Tulipanek: Pokud by to bylo čistě na dirt, mohla by jít do pryč přední brzda, chránič převodníku, přehazka s kazetou a hned by to bylo o kus lehčí. Ale zatím to nechávám v podobě, na které jsem schopen i někam odjet. Praha zrovna rovinatá není a 29er sice hezky jezdí, ale zábava je s ním poloviční.

Reagovat
Tulipanek

7.7.17 13:51

LoL to je nejaky trochu tezsi pevnak ne? Odlehceni planujes do budoucna? Kolem 12kg a byla by to top raketa na dirty :-)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

7.7.17 12:53

Na blbnutí kolo cajk :D kdybys jezdil jen blbiny.. a chtěl novou vidlu a zadní brzdu atd atd.. tak to bych radši našetřil víc na komplet novej bajk na slušnější celkovej výbavě a tohle prodal :D na bazaru bys sehnal i slušnej bajk v ceně nový slušný vidlice.. :D

Reagovat

Další galerie z kategorie

Mican_1 1
MCS 6
mirdanb 4
pumpy 5
vlkuc 1
Skream 7