Změna převodníku, lze z dvojtácu udělat trojtác?

25 nepřečtených
  • dezolatore

    Zdravím cyklo techniky,

    pořídil jsem si toto kolo http://www.kupkolo.cz/…bila_z97098/ vzhledem k tomu, že nejezdím žádný terén, ale používám kolo na běžných cyklostezkách a horších cestách, tak jsem si říkal že by se hodil větší třetí převodník. Vzhledem k tomu, že kolo mám chvíli a postupně pronikám do problematiky věci, tak nemám představu, pokud to jde, co to obnáší, Ptám jestli to vůbec jde a jaká by byla cenová náročnost? Děkuji všem za poskytnuté informace.

    0 0
    • scalar  

      Z tohoto dvojtácu trojtác neuděláš. Můžeš změnit velikost převodníků (40/26 nebo 40/28) nebo se naučit šlapat správnou frekvencí.

      0 0
    • oddie  

      Vyměnit kliky, asi i přesmykač a levé řazení, pokud nejsou i na 3 převodníky, a řetěz (bude třeba delší).

      0 0
    • tromboonen  

      Vzhledem k aktualni mode jedno, max dvouprevodniku, Ti prevodnik nekdo urcite rad vymeni za 3×, ale budes patrne muset menit i levou paku a vude to pak vypadat a hlavne v rukach sedet blbe..

      Na jezdeni po cyklostezkach a obcas po polnacce sis mel poridit vhodnejsi kolo..

      0 0
      • jonti  

        paku menit nemusi, shimano se jen prepina mezi 2 a 3.

        0 0
        • Petr L2  

          Ne vždy, záleží na modelu!

          0 0
          • kubad  

            ne

            pleteš se bude 2+3 nebo jen 3 ale funguje samo obojí

            0 0
            • Petr L2  

              Pochopitelně, že fungují všechny, ale přepínač na 2, nebo 3 mají pouze některé a o to šlo

              0 0
    • michomin  

      Dezolatore (melodické s italským přízvukem), jsi tak dobrý, když ti na cestách nestačí převod 38/11, nebo to rveš na pomalé šlapání ? Přikláním se ke scalarovi, který ti to naznačil.

      0 0
      • dezolatore  

        Ne, dobrý nejsem :-) budu teprve s cyklistikou začínat, té frekvence jsem si vědom, dole jsem dal příspěvek pro lepší pochopení mé situace, já jsem se chtěl jen informovat, né to hned měnit, prostě si to chci zkusit s převodníkem 40 a uvidím. Taky jsem si pořídil tachometr s měřením kadence, abych co se týče té frekvence měl čeho chytit a taky si pořídil pořádné tretry, takže sám nevím.

        0 0
    • DADMTB  

      Hm…pokouším se to pochopit, hned první reakce Ti vysvětluje co lze a nelze…mne by zajímalo kolik jsi na kole najel a proč jsi si si nevybral spíše cross kolo? Nemyslím to zle ten dotaz, …sám mám na 29" HT 42/32/24…zcela mimo trend:-) …a na fullu 29" 38/24 s kazetama 11–36 a opravdu Ti nestačí na cyklostezce a polní nebo lesní cestě 38–11…jako že chceš jet rychleji? Ono to taky ovlivňuje šířka plášťů, zamknutá/nezamknutá vidlice…no jako se ptám na to proč?

      0 0
      • dezolatore  

        V pořádku, tak na kole nemám najeto nic cca 500 km na podzim. Nikdy jsem si nemyslel, že bych si pořizoval kolo, ale začalo to asi takto. Sportuji od mala a k dosažení dostatečné kondice jsem provozoval atletiku a běh po svých, jenže roky přibývají a chuť na běhání se zmenšovala a začal jsem hledat alternativu, takže cyklo. Doma mám krosové (trekkingové) kolo a jízda na něm nikdy nenadchla a ani se mi prostě ty kola nelíbí, silničním kolem bych byl omezen terénem a horák mě taky neoslovil až do chvíle kdy si otec pořídil HT 29", to kolo mě nadchlo, jak konstrukcí, komfortem jízdy, tak i výkonem na to, že je to horák. Na něm jsem právě najezdil těch pár kilometrů a rozhodl se pořídit si 29", musím říct, že ve většině případů opravdu ty převody stačí, ale jsou tu situace, kdy jedu do práce, na trénink prostě po asfaltce a v těchto situacích jsem vždy hledal další převod a už nebyl. Proto jsem založil vlákno, abych se informoval o této problematice a eventuálních možnostech, ku příkladu mě jen jako laika, napadlo přidat další větší ozubené kolo, to bylo asi přehnané. V pár případech, kde jsem hledal další převod mě ke spokojenosti chyběl jen kousek, takže opravdu ta první reakce byla dostačující a zkusím tam dát převodníky 40/26, jsem domluvený se známým v servisu na vyzkoušení, takže sám jsem zvědav :-). Možná, podle reakcí jsem tím vláknem dost lidí překvapil a přinutil k pár nechápavým pokynutím hlavy, ale vyplývá to jen z toho, že o kolech v tuto chvíli nic nevím. Netuším, jestli Vám zkušeným bikerům nepřipadám jako pomatenec :-), ale dejme tomu, nebude to poprvé a ani naposled.

        0 0
        • kyl  

          Proč pomatenec.Já u 26"kola nejdu pod 44 zubů,jeden čas jsem vozil i silniční 3tác 105 s 52 zuby.

          0 0
          • Vilém  

            No ono tech 38/11 na 29 je skoro co 44/11 na 26.

            0 0
            • Singlespeed  

              No, to ani náhodou :-). Obvod 2,25´´ pláště 29-er Racing Ralph je 231 cm, obvod 26-er 2,25´´ pláště Racing Ralph je 211 cm (oba na stejném ráfku Spank Oozy). Poměr obvodů je tedy 1,094, převodníku 38 zubů odpovídá v našem případě převodník 41,5 zubů :-).

              0 0
              • kubad  

                tech 2110mm na 26" mě moc nesedí teda :(

                0 0
                • Singlespeed  

                  Sedí nesedí, změřeno před chvílí na mých kolech stejným metrem, takže i kdyby tam byla nominální odchylka způsobená metodikou měření, poměr obvodů to nijak nezmění, ten bude pořád stejný.

                  0 0
              • Vilém  

                Mas pravdu, sypu si popel na hlavu. Pouzil jsem oblibeny kalkulator prevodu, akorat jsem tam nezadal konkretni sirky plastu, ale pouze prumer kol a rozdil mi vysel tak, jako by u 29 jel nejakych 12,5 zubu vzadu, coz mi prislo jako maly rozdil

                Po dodani sirky plaste vysel rozdil o dost vetsi.

                0 0
        • michomin  

          Nevím, jestli jsi to počítal, ale těch 40 zubů ti přidá na rychlosti pouhých 5%. Jestli to za ty peníze stojí.

          0 0
          • dezolatore  

            Já to nepočítal a ani mě to nenapadlo, ale byl jsem se informovat v servisu, říkali, že nějaký možnosti jsou, tak něco vyzkouším, nejdříve stejnak nacpu peníze do pláštů, gripů a podobně, ty převodníky podle situace. Můžeš mi prosím nastínit, jak jsi došel k těm 5 % ? díky

            0 0
            • Singlespeed  

              Nevím, jestli je v současné době povinná maturita z matematiky, ale, jak vidno, měla by být :-).

              40/38=1,052, tedy 105,2% to je málo, 42/38=1,105, to už je lepší, v praxi přibližně, jako bys shodil vzadu o jedno kolečko. (z 11 zubů na 10 zubů).

              0 0
            • michomin  

              Ne. Přijmi těch 5% a popřemýšlej o tom.

              0 0
    • jIrI___  

      .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.