• marszy

    Hodně se tu mluví o kvalitě prodeje .Stále se jen kritizuje a hází špína na kameňáky.Rozebírá či přímo určuje jakou si mají obchodníci učtovat marži jak se mají chovat k zákazníkům.Jak musí! zákazníky nosit na rukou a plnit jim modré z nebe.Takže jeden takový zážitek se zákazníkem Vám povím.Zákazník cca 40let sportovní postavy příjmově střední třida .Pán projevil zájem o silniční kolo v ceně cca 30 000kč.Zákazníka se ujal můj kolega.Ukázal mu vše co souvisí se silniční kolem , probral velikost , materiál, Shimano versus Campa, nabídl možnost projíždky na svém carbonovém kole,seznámil zákazníka uplně o všem , po cca 2 hodinách  vzájemné konverzace (né monologu obchodníka) došli k modelu xxxyyy u kterého zůstali.Kolo bylo fyzicky v obchodě.Zákazník projevil zájem o výměnu pláštů a sedla na novém kole  což u nás není žadný problém.Na konci kolega nabídl i slevu cca 10%.Na netu je kolo stále za doporučenou MOC , je to model 2009.Zákazník odchází s tím ,že se rozmyslí.Po cca týdnu se zákazník vrátil s papírem v ruce.Očekával jsem nějaký výprodejový model s netu dnes ůplně normální věc.Zdání ,ale klame na papíře byl vytištěn inzerát na ojeté kolo cca 2 roky staré s jiným rámem ,ale totožnou výbavou   za cca polovinu ceny nového kola.Zákazník se dožaduje recenze na ojeté kolo v porovnání s novým kolem na obchodě.Zákazníka se ujal  kolega protože už věděl jaké představy má a jednal s ním při prvním kontaktu.Velice klidně s ním probral výhody a nevýhody ojetého kola což zabralo cca 1.5 hodinu.Zákazník opět odešel , že si vše rozmyslí.Po  cca týdnu se vrátil do obchodu .Myslel jsem si ,že pro nové kolo , ale jaké bylo mé překvapení když v ruce měl své cca 9let staré MTB a požadoval namontování  1" pláštů.O silniční kolo  už neměl zájem.Zákazníkovi bylo vyhověno .Stržili jsme cca 750kč.Což je zisk cca 220kč.Nechci tady brečet nad tím jaký je zákazník haj..... to určitě né.Chtěl bych vidět jak by se zachoval prodejce Audi  když si zákazník nechá předvézt auto do nejmenších detailů a pak přinese na papíře ojetinu Fabie a chce po něm recenzi a ve finále koupí potahy do Š120.Dnes musí být obchodník velice zdatný psycholog .Musí odhadnout zákazníka už mezi dveřmi.Kolega se zákazníkovi věnoval cca 3,5hod velice kvalitní a odborné diskuze.Určitě namítnete 750kč doma taky dobré,ale kdo nám zaplatí ty ztracené cca 3,5hod?

      
    0 0
    • Scully  

      Tohle podle mě není hajzlovina. Prostě si to rozmyslel a zatím nový kolo nechce. Hajzlovina podle mě je, tahat rozumy v kameňaku a pak běžet dom obědnat přes net.

      0 0
    • tomfree  

      Co říci,asi by mne to příliš nemotivovalo a další zákazník by sklidil plody tohoto,ale myslím,že to je celkový problém,u nás nejsou lidi zvyklí platit za práci,zkušenos­ti,duševní vlastnictví,každý vždycky hledá možnost jak s tím vy…t a když je v p…i tak jde k odborníkům,vím o čem to je mám autoservis.

      0 0
    • StuntJ  

      Jojo, to je mi povědomé, typicky český zákazník ..... S takovýma se setkávám dnes a denně, bohužel :(

      0 0
    • Wojtek  

      to je  smutné

      0 0
    • Smazaný účet  

      Osobně jakékoli zkušenosti z druhé strany barikády vítám. Když už jdu otravovat do obchodu-na čumendu, nebo za něčím konkrétním, tak mívám trochu blbý pocit, že si nic neodnáším(taky si blbinky na kolo kupuju děsně rád). Takže pokud s sebou mám pěníze, tak většinou něco koupim-kousek nářadí, špalky, duši,…

      0 0
      • DaSnail  

        no jako historka je to pekná, ale tak už to asi v obchode chodí

        to či predáš alebo nepredáš nemusí byť priamo úmerné vynaloženej snahe

        ale v princípe platí, že ochotný a príjemný predavač predá viac ako neochotný a nepríjemný

        a inak sa snaží predavač ktorý má nejaké percentá z tržby ako ten, ktorý dostane rovnako či niečo predá alebo sa tam tých osem hodín len nejako premotá

        0 0
        • DaSnail  

          vedla. zase…8o/

          bolo to na marszy

          0 0
          • marszy  

            Kolega je majitel obchodu.

            0 0
            • DaSnail  

              potom presne platí všetko čo som napísal

              a nejak nechápem tie stratené 3,5 hodiny. to jako vám medzi tým odišli zákazníci, ktorí by si niečo kúpili ale nemal ich kto obslúžiť? alebo stála robota v servise?

              keď ste tam dvaja, tak to musíte zvládnuť. a keď tam máte tak plno, že vám občas niekto proste odíde, tak to zas až tak nebolí.

              0 0
    • R:o)man1  

      Reakce za mě osobně: na jednu stranu takových obchodů a trpělivých obchodníků naštěstí přibývá (naštěstí pro zákazníky i poctivé majitele obchodů). Na druhou stranu myslím, že zde brečíš sice dobře, ale asi tak o min. 20 let opožděn…

      Jsem obchodníkem celý život, nikoli s produkty, ale se službami. Týdně vypracovávám x-desítek nabídek, nad kterými trávím hodiny a hodiny času i mimo „pracovní“ dobu, stejně tak konají mí zaměstnanci. Krom své pracovní doby do toho investujeme mnoho stovek km ježdění, shánění materiálů na vzorky (za své), posílání kurýrů (za své), protože je na trhu hold taková situace… A z těchto x-desítek nabídek vyjde týdně max. jedna, která se po bezpočtu dalších jednání a mailování srazí na tak nízkou cenovou úroveň, že zakázku realizujeme snad už jen pro prestiž a pro „třeba se k nám zákazník někdy vrátí a někdy se nám to vrátí“…

      Myslíš, že mě někdy napadlo, kdo mi výše uvedené mzdy, nafty, kurýry, materiály zaplatí..?? Napadlo, ale hned mě to přešlo. Protože to tak dneska prostě je! Je tu kapitalizmus a konkurenční prostředí! Ten prodavač je přeci zaměstnancem, který jen splnil dobře své pracovní povinnosti a za to bude zaplacen.. Nebo je přímo majitelem (to nevím, nepíšeš) a dělá to pro sebe a „třeba mu to vyjde“, ne? Tak o co jde?? Chceš snad vyvěsit na obchod ceduli – „ptejte se a kupte nebo táhněte“..?!?

       
      0 0
      • StuntJ  

        Každá mince má dvě strany .....

        0 0
      • marszy  

        Chápu tvůj názor .Jen sem chtěl napsat ,že i ti na druhé straně pultu to nemají jednoduché .

        0 0
      • gumid  

        Ona je asi jiná situace u služeb a jiná u zboží. Jasně, teorie velí prodat zboží i doplňkovými službami… jenže lidé u nás ještě nějak nevzali v potaz, že odborně fundované pora­denství prodavače je zboží jako každé jiné a že za vědomosti a poznatky nenabyl ležením na kavalci. Konec­konců, je možné se na situaci podívat i z jiného úhlu pohledu a konstatovat, nejen že neuzavřel obchod, navíc ztratil cca 3,5 hodiny diskusemi, aniž vyděla Kč. Někdo namítne, že to je ryze „komerční“ přístup…že „zákazník,náš pán“ = ale jistě, jenže všeho s mírou. A pokud zákazník nemá dost soudnosti, prodavač je tím člověkem, který by měl stanovit míru. Ono slovo PRODAVAČ není od slova diskutér. A´pracuji v branži, která je plná „sběratelů informací“, kteří pak neváhají bez mrknutí oka skvěle nakoupit na netu a při návštěve ( servisu ) se Vám pochlubit, jak parádně nakoupili a požadovat slevy na montážní práce. A nejlepší na konec… drtivá většina zákazníků „tak nějak“ předpokládá, že prodavač je slouha, který se přece „postará“… klasikou je defekt pneu… „jak se mi to mohlo stát, vždyť jsou to nové pneu?“ – nějak zapomíná, že jeszdí on a ne prodavač… Ono bývá asi nejlepší se řídit tím, že nemám dělat ostatním to, co nechci, aby ostatní dělali mě.

        0 0
        • kudlanka32  

          no zrovna s tou pneu to vidim jinak, jak je asi zakaznikovi kdyz svou novou super-duper-drahou-pneu rozpare na treti vyjizdce tak ze ji muze vyhodit? A pak i tu druhou… a pak si koupi jiny a jezdi na nic dva roky bez problemu…

          0 0
          • marszy  

            Koupíš Audi TT a za rohem se rozflákáš o strom vlastní vinou.Pak jdes kopit Škodu HTP a s tou jezdíš 2 roky bez nehody.Je to vina prodejce?

            0 0
            • kudlanka32  

              jak vlastni vinou, co to placas?…pokud tereni plast neprezije brzdeni na sotoline tak nevim proc ma tereni vzorek a neni to slick. Kdybych znicil ten plast na nejakym brutalnim kamenitym sjezdu tak ani neceknu…

              0 0
        • Michell  

          Poradenství je zboží? Může člověk reklamovat špatnou radu? Leda tak ve snu.

          Za celej život jsem potkal tak 3 prodavače, který mi někdy s něčím poradili. Většina jen blbě žvaní, nebo recituje verše z katalogu.

          0 0
          • marszy  

            3 mi stačí .Jeden na auta druhy na elektro a třetí je tchýně ,ale tami naštěstí do života nekafrá vůbec:-))))

            0 0
          • drtyc  

            jj. krom toho nechapu cloveka co si jde pokecat do obchodu na hodinu… leda pokud je pritulka vedle v kadernickym salonu? pak mozna jo.

            0 0
    • mr.antik  

      asi to řek doma manželce :-)

       

      Ještě asni netušíš, ale třeba jste na něj udělali dobrý dojem, ale prostě pro spoustu lidí jsou tyhle peníze celkem dost (asi tak, jako když  si němec vybírá kolo za 100.000) To že to takhle skončilo, ještě neznamená, že to bylo k ničemu, třeba se časem vrátí (zjistí že na mtb to není ono) nebo řekně o nabídce někomu známému, takže uplně špatně to nebylo.

      Jen nechápu 2 hodiny vysvětlování, tomu řikám nervy :-)

      0 0
      • marszy  

        Zákazník byl pole neorané.Moc o silničkách nevěděl.Proto ty 2 hodiny.

        0 0
      • zichis  

        asi tak. Zákazník přišel k rozumu a zjistil že mu starej repas udělá srovnatelnou službu za neporovnatelně nižší peníze. Kdo klidně vylpázne 30 litrů (zisk pro obchodníka 8k8Kč) jen na základě půldruhé hodinky plkání s prodavačem je buď nesvéprávnej, nebo si prachy vydělává roztahováním nohou. Komu se nelíbí že občas radí zákazníkům zbytečně a penízky se z něj nevysypou, ať si teda zařídí internetový obchod. Má možnost.

        0 0
    • Michell  

      Tak jste si místo válení šunek pokecali. Jste placení od hodiny, tak nevím, co tu řešíš. Jestli máte prémie za nadprůměrnou tržbu, tak tahle příhoda asi nepotěší, ale je to snad důvod tu brečet?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Možná mu nejde jenom o svůj píseček, ale o investované úsilí(kolegy), bez zjevného návratu.

        0 0
      • marszy  

        Myslíš si , že v sezoně si válíme šunky?

        0 0
        • Michell  

          Nemyslím. Bejvalka prodávala ve velkým bajkshopu a v sezóně měli práce nad hlavu. Vím jak to na krámě chodí a storek o vypečených zákaznících jsem slyšel milion. Nakonec se na to milá holka vybodla a radši si šla dodělat vejšku. :-)

          Holt vám chybí ta schopnost prodat pánovi člun a kompletní rybářské vybavení, když původně žádá jen dámské vložky. :-)

          No ale stejně – kdybys byl majitel obchodu, tak to bych tu stížnost chápal. Ale od prodavače jí nechápu. Leda, že by sis stěžoval, že Ti kolega místo kecání se zákazníkem nepomohl třídit nové zásilky, nebo montovat kolo.

          0 0
          • goofy  

            Znam takovy jeden obchod, kde clovek pomalu prichazi pro brzdove gumicky a odchazi s novym kolem :-D

            0 0
            • Michell  

              Jsou dva druhy obchodů. Do jednoho si jdeš koupit kolo a odcházíš s gumami a do toho druhého si jdeš koupit brzdové gumičky a odcházíš s kolem.

              Ještě jiný příklad z praxe. Chlapík, co u nás prodává Kubánce. Běžně k němu chodí zákazníci s žádostí, aby jim sehnal kolo levněji, než ve výprodeji v Bavorsku. A ty ceny z Bavorska jsou někdy tak neuvěřitelný, že se jeden diví, jak na tom může ještě obchodník vydělat. A milý chapík si napíše zákazníkův telefon a do 14 dnů je na krámě nový Kubánec s cenou podle přání zákazníka. A spokojenost je na všech frontách.

              0 0
            • Mirek1  

              Já znám i obchod, kde si zdaleka nechci povídat já, ale prodavač :-) A když nikdo další nepřijde, tak seš lapen. Ale zase nutno říct, že je to zajímavý. Jen je blbý, když někam spěchám, tak si přijdu skoro jako hulvát, že jsme nedokončili debatu :-))))

              0 0
              • Wojtek  

                jn,jednou sem takhle přijel do Elemu,v zimě,sa­mozřejmě ani noha,jen já :-) tak sem se tam asi 1h zakecal

                0 0
                • jIrI___  

                  jj, v Elemu není vůbec problém se zakecat. Je to snad jediný obchod, kde jsem se „zakecal“ dýl než 10 min, zrovna jsem vybíral rám :)

                  0 0
                  • Wojtek  

                    a jaký si koupil?

                    já se tam dokážu zakecat aji u obyčejného bowdenu(vysvětloval mi,jak se liší brzdový a řadící,a od té doby kupuje jen brzdové,aji na řazení

                    0 0
                    • jIrI___  

                      No kvůli tomu rámu jsem se tam zakecal před 3-mi lety a nakonec jsem koupil Pellse co mám v profilu. Od té doby jsem tam byl kupovat jen drobnosti (pláště, lanka, olej,…) když jsem měl náhodou cestu kolem, Zlín je pro mě trošku z ruky :)

                      0 0
                    • kafac  

                      Tak to ti asi spatne vysvetlil. Kdyz das brzdovej bowden na razeni, tak z neho za chvilu zacnou vylejzat ty podelny lanka a dela to neplechu. Na razeni jedine XTR radici bowdeny ;)

                      0 0
                      • Vilém  

                        Z brzdoveho podelny lanka? ja mel za to, ze takto je delanej radici:)na mechanickejch kotoucich jsem mlade dal obycejny radici bovden a pokud to jednou za rok vymenim, tak podelne praskani nehrozi. Tvrdost brzdy je mnohem vetsi, nez pri obycejnem brzdovem bovdenu.

                        0 0
                        • kafac  

                          Origo radici bowden ma 4mm, takze na brzdu ho asi nedas…

                          0 0
                          • Vilém  

                            Jsou dve tloustky radicich bovdenu a ruzne prumery brzdovych lanek:)

                            0 0
                            • Vilém  

                              melo byt 2 prumery bovdenu, ale myslim, ze je to pochopitelne

                               
                              0 0
                              • kafac  

                                No v podstate sice jo, ale takovej zabehlej standart je razeni bowden 4mm/lanko 1,2mm

                                Brzdy bowden 5mm/ lanko 1,5mm

                                A na razeni pouzivam uz jedine bowdeny XTR s origo koncovkama (je v nich O-krouzek) a to nema chybu. Kdyz jsem mel Jagwire, Aligatory tak jsem je musel porad menit…

                                0 0
                                • Vilém  

                                  Jj, xtr bowdeny a koncovky jsou bezva. Jednou jsem koupil ty nejdrazsi alligatory a to me tak znechutilo, ze od te doby pouzivam obycejnej tlustej radici a brzdovej bowden se zatesnenejma koncovkama.

                                  0 0
                          • Wojtek  

                            jj,řadící sou užší,a prodávaj se na ně i užší koncovky

                            0 0
                          • Vilém  

                            Stejne teda nechapu jaks to myslel s tema lankama?

                            0 0
                      • Wojtek  

                        jezdím ma nich asi 2 roky a nic mi nevylézá,ani tam není co vylézt,brzdová bowden je točen závitově,a ten řadící  se podélně,takže při větším ohnutí se to tam skřípne

                        0 0
                        • kafac  

                          S tim zavitovym tocenim mas castecne pravdu, ale dnes spousta brzdovejch bowdenu dela bud jen s podelnejma vlaknama, nebo v kombinaci s obojim.

                          Proste na razeni patri 4mm bowdeny a na brzdy tlakovy hadice ;)

                          0 0
      • Vondra  

        Přesně tak, pokud je na place prodavac, tak je jedno jestli sedi na netu u kasy nebo plka s potencionalnim zakaznikem…kdyz jsem chtel radu je, tak jsem mel zkusenost ze jsem mel problem odejit, prodejce me drzel na udici a porad presvedcoval a nabizel, takze 2,5 hodiny mozna nebude jednostranna akce

        0 0
    • mates555  

      Nic zvláštního…

      K nám chodila jedna pani asi půl roku…po půl roce vybírání a několaka ztrávených hodin u nás na krámě vybrala letos loňské kolo author zenith se slevou asi 2500kč … na kolo si poručila namontovat blatníky,nosič,svě­týlka a takový ty obvyklý zbytečnosti…asi půl hodiny práce…Ráno objednala na večír si měla přijít…po týdnu přijela na kole od konkurence s tím,že objednávku ruší,protože se jí kolo zdálo moc tmavé a bála se aby ji někdo na silnici nesejmul…a když už je tady tak jestli by se jí někdo nemohl kouknout an zadní kolo,že se jí zdá že trochu šmajdá…

      Nezlobte se,ale od nás to nemáte…je to v záruce tak si s tím jděte kde jste to koupila

      • ALe já vám to zaplatím

      Nezlobte se…já Vám tohle kolo opravovat nebudu…mám dost práce s kolama zakoupenýma u nás…navíc to máte v záruce jinde

      • No když myslíte…chtěla jsem Vám dát vydělat…(a nasraně odešla…:-))

      Děkuji a nashledanou…

      jěště teď se divím,že sem ji neposlal do prde.e … ale copak si to můžu dovolit…:-)

      No kolo jsem dal do původního stavu a za týden bylo pryč…:-)

      0 0
      • Wojtek  

        bych jí to kolo hodil na hlavu a nechal zaplatit 1H práce(0.5hodiny tam,a 0.5H dolu)

        0 0
        • Michell  

          hrdino :-) teď se Ti to machruje

          0 0
          • Wojtek  

            tojo,jako prodavači nezbývá nic jiného,neš sklopit hlavu a se zatáhlým ocasem se vrátit za pult

            0 0
            • Michell  

              Přesně tak. Pro Zora mstitele tu není místo.

              0 0
              • drtyc  

                hele zoro, normalne jsem to tu s tema dreadama o posedu cetl jako zivot z druhe strany pytlu, takze kdo tu bude za otlacenou kulku v tomhle pripade?

                0 0
      • marszy  

        Taky super .Jen čekám kdy se nám tohle stane taky:-))

        0 0
      • KAPLIS  

        Když už si zákazník nechá kolo upravit před prodejem montáží doplňků a podobně je lepší si vzít (třeba drobnou) zálohu…

        0 0
        • marszy  

          Na to někdy není čas v tom frmolu.

          0 0
          • KAPLIS  

            Hmmm, ale času na to namontovat blatníky, blikačky, nosič atd a potom to zase sundávat je habakuk. Vím, že je těžké lidi odhadnout. Tady v tom případě si myslím, že paní měla špatné svědomí a chtěla to částečně napravit tím že příjde na servis.

            0 0
            • mates555  

              Ono to kolo ještě nebylo ve velikosti na krámě…tak sem ještě jel přes město (asi 3km tam a 3km zpět..kvůli jednomu kolu..obvykle se to nechává až se toho nahromadí víc…:-)) takže to bylo dopoledne zabitý…

              Ale jak píšeš…do toho nevlezeš…a jestli je takovej zákak dvakrát…třikrát do roka tak se to dá přežít…

              Ono toh je víc…když jsem si dovolil upozornit zákazníka aby necvakal na „sucho“ s řazením,že pokud má o kolo zájem tak mu ho dám do stojanu a může si vyzkoušet co chce…a on mě na to řekne vo co ti de vole…já tady kupuju kolo za padesát litrů tak vevím co tě sere…to se potom musí člověk zapřít aby ho neposlal do Prde.e…atd. atd…:-)ale už sem si na to tak nějak zvyknul a stejně mám tu práci rád…-)

              0 0
        • mates555  

          Zálohy se u nás nikdy nevedli…navíc v tom objemu je to kapka v moři a nemá to cenu nějak vážně řešit…

          0 0
    • KAPLIS  

      Tento příběh mívá i pokračování. Příště přijede s bajkem na servis další hodina debaty o tom jakou kazetu, potom zase něco a zase  něco… Nakonec si ho obchodník „vychová“ a ten člověk už se neptá hodiny ale seriózně nakupuje a servisuje u tebe nejen své, ale i kola celé rodiny. Prostě zlatý důl.

      0 0
      • gumid  

        To platí, ale ne vždy. vytvořit si stálou klientelu je docela fuška a práce na několik let a hodně nervů. Pak je z Vás „rodinný“ staratel se vším všudy. Jenže než ta doba nastane, nějak se musíte uživit.

        0 0
    • padlos  

      Možná jste se ho měli zeptat jak se nakonec rozmyslel. Je chyba, že jste se nezeptali, alespoň by jste se pro příště poučili kde byla chyba.

      0 0
      • marszy  

        Když zákazník držel to staré MTB tak jasně řekl ,že o tu silničku už nemá zájem.

        0 0
    • Barak  

      Neviděl bych na tom nic zvláštního. Taky pracuju v obchodu a týdně udělám x nabídek zákazníkům, protelefonuju x peněz, případně investuju čas do osobních schůzek atd. a vyjde jen třeba jedna z deseti. O tom je prostě obchod, někdo koupí, jiný ne, ale práce ze strany obchodníka musí být vždy odvedena dobře.

      0 0
      • gumid  

        Tak máš asi takový byznys, že ti stačí k pokrytí výloh + odměna za práci se všemi odvody právě jen ta jedna „předražená“ nabídka. To samozřejmě, pokud ti to funguje, není špatně. Jen bych chtěl poukázat na „výkřiky do tmy“, které se pozastavují nad nepřiměřeně veklkými maržemi obchodníků.

        0 0
        • Barak  

          Trochu mi uniká co jsi tím chtěl říct. Jsem zaměstnanec a rozhodně neobchodujeme v komoditě, kde by byly plus minus 30% marže jako v cyklokrámech. Snažil jsem se říct, že to, co popisuje zakladatel vlákna denně zažívají snad všichni obchodníci.

          0 0
          • marszy  

            Ale nepíše o tom tady.

            0 0
          • marszy  

            Chtěl ti říct , že ti stačí 1akce z 10.Když prodáme 1 kolo za 30 000kč tak nám to bohužel nestačí ani na provoz.

            0 0
            • Barak  

              Vždyť to je úplně jedno. Ano, někomu stačí 1 obchod z 10, jinému každý 3 atd. Ale jde přeci jen o to, že každý obchodní případ prostě nedopadne uzavřením obchodu a toto se děje snad v každém byznysu . Někdy prostě investuješ prostředky, čas a úsilí zbytečně. Je jedno jestli prodáváš kola nebo letadla.

              0 0
              • gumid  

                S tím nelze než nesouhlasit – tedy v obecné rovině. Vždy však záleží na firmě, pro kterou ty „obchody“ uzavíráš = pravidla bývají nastavena různě. Jsou jistě firmy, kde lze uzavřít jeden obchod z deseti a „přežiješ“, jsou však i firmy, kde i ten každý třetí uzavřený obchod je málo na přežití. A troufám si tvrdit, že tak výrazně sezonní byznys, jako kolařina a i vzhledem k velikosti drtivé většiny obchodů patří do skupiny druhé. Té skupiny, kde jede o každý třetí. A používá-li se zde příměr o maržích venku a u nás = je potřeba mít v patrnosti, že cena zboží je poměrně nízká – tudíž výdělek asi musí být ve službě. A pochybuji, že venku si většina bastlí věci doma – aby ušetřili a nedali tak vydělat „svému“ kolokrámu. Spíš je to tak, že u něj nakupují, dávají mu věci na servis – a on se strará, jedou u toho na nějakém „věrnostním programu“ a JEZDÍ...... Pak jsou relativně spokojení všichni.

                0 0
                • Vondra  

                  proč bych měl dávat někomu vydelat kdyz to vetsinou udelám sám lip, neoseru to a jeste me to bavi

                  0 0
                  • Honza729  

                    Jenze ty porad vychazis z toho, z ceho obchodnik zasadne nevychazi: a to z predpokladu, ze na svete existuji jen bikeri-hobbysti. Ne. Prodejnu a servis zivi predevsim masa, verejnost.

                    0 0
        • Mirek1  

          Žádná nabídka není předražená. Jsou jen nabídky, které na trhu uspějí a nabídky, které na trhu neuspějí, nabídka je předražená pouze v porovnání s nabídkami ostatních nikoliv tím, že prostě podle někoho je 100% marže moc. Osobně naprosto nesnáším pojem „přiměřený zisk“ nebo „přiměřená marže“. Když jsem schopnej něco prodat za trojnásobek ceny, tak jsem prostě dobrej a nikdo mi to nemá právo vyčítat.

          0 0
          • Honza729  

            Presne tak. A protoze jsou Cesi ovce, tak porad budou kupovat zbozi za ceny, se kterymi by je nemecky/anglicky spotrebitel vyhnal klackem do more :-) Prumerny Cech proste sklopi usi, koupi za cenu ktera je, hlavne ze vec ma. U nas zatim zakaznik neni panem pri tvorbe ceny.

            0 0
          • tassajara  

            Osobně naprosto nesnáším pojem „přiměřený zisk“ nebo „přiměřená marže“.

            Toto je pristup obvykly u ludi ktori su este stale dezorientovani tou zmenou rezimu pred 20 rokmi a nemaju vedomost o tom ze aj v kapitalistickom podnikani existuje nejaka etika. Ludia ako ty si obchod predstavuju ako dzunglu kde urvem co muzu, a preto nas obchod (a tym nemyslim predajnu) vyzera tak ako vyzera a preto s oblubou nakupujem niekde mimo vychodnu Europu, kde o elementarnych mravoch poniektori zjavne nepoculi.

            0 0
            • Volf  

              vyjímečně s tebou souhlasím. tomu já říkám obchodování ,, na prasáka ,,. Velké nadnárodní firmy se tomu snaží zabránit tím, že začínají vydávat oficiální ceníky.

              0 0
              • Honza729  

                Ne.

                Volfe prosim te pis o tom cemu rozumis, prosim.....

                0 0
                • Volf  

                  To jsem jen popsal typickou nenažranost českého podnikatele. V Německu mu musí stačit cca 10%, u nás je i 50% málo. Zeptej se někoho třeba ve stavebnictví na cenotvorbu. Jinak na tebe už vážně reagovat nebudu, protože od té doby co jsem si dovolil kritizovat tvoji geniální čembu se vůči mě chováš jako čuně a to vážně nemám zapotřebí. Takže na mě už prosím nereaguj. Přece ve své velikosti nebudeš utrácet svůj drahocený a osvícený čas s takovým primitivním a hloupým plebejcem jako jsem já.

                  0 0
                  • Barak  

                    Nevim teda kam na ty čísla chodíš nebo z čeho čerpáš, ale rozhodně se to nedá takhle paušalizovat. Třeba v našem oboru nám zahraniční dodavatel na jednáních vždycky říká, že u nich jsou na stejném zboží 2× větší marže než u nás a že nechápe, proč se tady všichni podhazujou a ku*věj si trh.

                    0 0
                    • Volf  

                      Dobře tak jinak. V DE stejná věc za cca 2 /3 české ceny za situace, že mají přibližně stejné vstupy pouze s rozdílem, že za zaměstnancům platí cca 4 x více jako zde. Tak v čem je ten zakopaný pes?

                      0 0
                      • jaroh  

                        Napriklad v obrate.

                        0 0
                      • jaroh  

                        Možno aj v odvodoch, v nižšej cene peňazí a v mnohých ďalších objektívnych a subjektívnych faktoroch … ažko porovnávať, nemôžeš napísať „v Nemecku“, ale kde v Nemecku – veľké mesto? malé mesto? vidiek? supermarket? malá predajnička za rohom?

                        0 0
                        • Volf  

                          No polemizovat s tebou nebudu, protože více jak 4 násobný plat v Německu nevyváží nižší odvody nebo zdanění, notabene ve chvíli, kdy spíše my máme zdanění a odvody velmi podobné. Chceš vědět čím to je. Rozjeď se po kraji a podívej se po malých obchodech a mylých firmách. V Evropě drobný podnikatel podniká, aby byl nezávislý na nějakém zaměstnavateli. Když vejdeš někde v západní Evropě do malého obchodu, tak tam narazíš na obsluhu, která je zároveň majitelem a pomáhá mu jeho manželka. Zde v Česku si často majitel podobného obchodu jen chodí ppro tržbu a má tam dvě špatně placené prodavačky. U nás na majitele, který zároveň stojí za pultem, nebo jinak pracuje v rámci své ho podnikání jen tak nenajdeš. A to je ten rozdíl. Obrat je pouze jenom blud, protože pokud máš v oblasti s X obyvateli Y obchodů, tak pokud navýšíš X, automaticky se navýší i Y.

                          0 0
                          • Tyboo  

                            blbost!!!

                            0 0
                          • jaroh  

                            Ja s tebou samozrejme súhlasím že je to o prístupe majiteľov, zamestnávateľov, (ne), ich nažranosti, nezávislosti, vyspelosti zákazníkov a pod., konieckoncom som o tom písal niekde nižšie. Ale samozrejme že obrat hrá svoju úlohu a to dôležitú. Keď budem mať 1000 zákazníkov za týždeň, tak môžem dať nižšie ceny (maržu) ako keď mám 50 zákazníkov za týždeň. To je nielen teoreticka matika, ale aj overená prax :-) Tvoj predpoklad s priamou úmerou X a Y neplatí, dosť pochybujem, že by mala Viedeň štyrikrát viac bicyklových obchodov ako Bratislava či 25-krát viac ako Banská Bystrica… :-)

                            0 0
                          • tassajara  

                            Najlepsie je, ked nejaky tunajsi obchodnik zacne este zdovodnovat, ze ma nizky obrat tak musi mat vysoke ceny… :D Tito „podnikatelia-amateri“ ktori zanedbavaju elementarne zakony logiky ziju v tom zacarovanom kruhu, v beznadejnom ocakavani, ze raz pride den, obrat nejakym kuzlom narastie, a oni konecne urobia to v co tajne dufaju a na co cakaju: budu moct znizit ceny! :DDD

                            Prosto si niekto zamiena pricinu a nasledok: asi treba najprv znizit ceny, potom sa da pri priaznivych okolnostiach ocakavat, ze po urcitom case narastie aj ten obrat......

                            0 0
                            • jaroh  

                              Chlapci, iba teoretizujete. Marketing a predaj je alchýmia, nič iné než alchýmia. Zásadné trvdenia, že čo ako funguje a čo nefunguje, nie sú nič iným, len prejavom nedostatku praxe :-) Ako povedal svojim synom ten starý Žid na smrteľnej posteli: „Všetko je inak!“ :-)

                              0 0
                            • Neil100  

                              Tobě s tím slovem „elemntární“ někdy někdo asi hodně ublížil vid?

                              Já jen, že snad není tvůj post, kde bych ho od tebe nečetl :-)

                              0 0
                              • Honza729  

                                Tak zas to zni svetacky, ne ?

                                kdyby napsal Zakladni, tak to tak nevyzni…

                                U nas v praci taky chodime na meetingy, ne na schuzky, prochazime navrhy printu, ne tisku, nase produkty promujeme, nepropagujeme­.........nekdy mam chut rict tem mladikum tesne po skole, ati si jdou kissnout svou ass s timhle slangem… :)

                                0 0
                                • tassajara  

                                  A ked budem pisat „zakladne“ namiesto „elementarne“, tak mi potom budete vycitat ze zas prilis pouzivam slovo „zakladne“? No tak sa to prave preto snazim striedat. Kvoli takym rejpalom ako vy dvaja. Ale nestacilo ako vidim… musim asi najst este tretie synonymum :o))) Toto je nejak stylisticky abnormalne naorcne forum :D

                                  0 0
                          • mr.antik  

                            zrovna v dobrých obchodem co znám (kola, autdor) majitel přímo pracuje.

                            Přiklánim se k tý verzi s obratem, obchodů na počet obyvatel je moc

                            0 0
                          • Honza729  

                            ty jsi uplne mimo.....to snad ani neni mozny. Ty opravdu myslis sva tvrzeni vazne ? Opravdu si myslis, ze vsichni ti drobni podnikatele (potraviny, remesla, apod.) vydelaji tolik, ze si muzou pausalne dovolit mit vzdy prodavace a jen „si chodit pro trzbu“ ???

                            Volfe, uz podruhe ti pisu, pis prosim te o tom cemu rozumis. O lesich, o kolech, o cestickach, ale tyhle veci prenech tem, kteri maji aspon zakladni anunk o tom jak funguje ekonomika… Neber to osobne, jen jako radu :)

                            0 0
                            • tassajara  

                              Podla mna Volf vie co pise. Presne tento postreh som pocul od cloveka co dosiel z dovolenky z Norska (a to je jedna z krajin s top 5 zivotnou urovnou) – zivnostnik musi vela obskakat sam, nie jeden zamestnanec na to, druhy na ine a pan podnikatel chodi do banky a k uctarke.

                              0 0
                              • Barak  

                                To snad nemyslíš vážně. Nevím jak u vás na slovensku, ale dovolím si trvrdit, že v čechách drživá většina živnostníků a majitelů menších firem rozhodně nedochází jenom pro tržby. Nebo alespoň já nikoho takového neznám.

                                0 0
                              • Honza729  

                                Podle me Volf vubec netusi o cem pise.

                                0 0
                      • Schoscha  

                        velikost trhu ?

                        kupní síla ?

                        všechno hraje roli

                        0 0
                      • Barak  

                        Opět podle mě záleží na konkrétní věci. Pokud jde např. o potraviny, myslím, že je to v tom, že německý zemědělec dostane od EU větší dotace než český. Má tedy nižší vstupy a při stejné marži může prodávat levněji.

                        0 0
                  • Honza729  

                    No, Volfe.....tvoje sproste invektivy nebudu komentovat. Ale prohlasit mne, MNE, ze je MOJE CeMBA genialni, to je vtip dne, mozna tydne. :-)))))))  Na Cembe ted maji z tebe srandu uplne nejvetsi a ja se jim ani nedivim…Ptas se proc ? Vylistuj si thready s Cembou a sleduj o cem tam pisu :)))))))

                     

                    Jsi fakt vtipnej panáček :)

                    0 0
                    •  

                      kam se podívám samá Čemba, nechcete si jít plkat na to Vaše uzavřený fórum?, a nechat těm co maj čembu u ****** trochu klidu a nevnucovat jim tu „Vaši svatou pravdu“

                      0 0
                      • Vilém  

                        ja bych rek, ze Honza729 nema s cembou cokoli spolecneho, pokud si pamatuju tak clenem taky neni, takze na jejich foru bude tezko debatovat. To ze v tom ma Volf uz zmatek a vsude vidi strasaky z cemby ci cehokoli jineho, je spis uz nejaka pocinajici diagnoza.

                        0 0
                      • Honza729  

                        Dalsi.....

                        prosim te nez zacnes neco psat, nechces si to nejdriv promyslet ? Poradim ti to same co Volfovi: najdi si thread s Cembou a precti si o cem tam pisu, pak si dej 2 + 2 dohromady…

                        Teda v Cembe musej z vas mit dneska srandu na entou. Povazovat mne, ktery jsem tu vedl spory o smysluplnosti Cemby nakonec za jejiho clena, to chce slusnou davku.....ted nevim ceho, nechci byt neslusny :-))))))))))))

                        Jste fakt vtipní :)

                        0 0
                        • mr.antik  

                          na dredy s Cembou nemá nikdo z normálních lidí žaludek a nervy…

                          0 0
              • mastihuba  

                no já ti nevim, mi to přijde jako kdybys záviděl někomu to že si z marží je schopnej koupit bavoráka a tytřeba jenom fábku. Je prostě rozdíl v sortimentu. V oboru co jsem dělal tak byla potřeba 20–30% marže abys vubec dal zaměstnancům 15kk hrubýho a přežil. Pokud bys chtěl slušně platit to jest 25kk, tak už musíš jít s marží vejš a přestáváš být konkurenceschopnej. Potom když kapneš na zboží na který se dá narazit třeba 500% a jde to  tak to s přehledem uděláš, protože dělat to za 20%, když to prodáš za 500% nahoru je čistý idiotsví, bo z těch 500% máš výrazně větší možnost zkvalitňovat služby, vejplaty.....

                0 0
                • tassajara  

                  :D Toto bol hlod! Fakt super for.

                  Uz to vidim, ako zo zisku dobrovolne zvysujes zamestnancom platy z 15 na 25K. Mozno ked ti mavaju vsetci kolektivne vypovedami pred nosom a vies ze nikoho ineho podobneho rychlo nezozenies… inac tomu neverim ani nahodou.

                  Co podnikatel zarobi najradsej strovi sam. Vidim na ulici kazdy den. Vo vychodnej Europe je to tak, ze som podnikatel= 1.) potrebujem velke nove auto 2.) potrebujem velky novy dom.

                  0 0
                  • mastihuba  

                    jasně moc jich taky neznám ale jsou takoví a díky za ně.

                    0 0
                  • Honza729  

                    Kluci, vidite to moc cernobile. Oprqavdu to neni hlod, takove veci se stavaji. Pred par mesici jsem podepisoval za banku uver jednomu zivnostnikovi. Kdyz jsem s nim rozebiral jeho ek.situaci, vysledovky, apod., zarazilo me, ze v dnesni dobe pridava na platech, proto jsem se ho zeptal. Odpoved byla logicka, sucha a jasna:

                    Pane Honza, ja tam mam lidi, kteri jsou mistri ve svem remesle. Pro me jsou zlato a chci si je udrzet. Jak jinak nez penezi a tim, ze jim vytvorim i timto uverem na novou zakazku jistotu dalsich tri let prace ?

                    A bylo po ptani. Ale jak rikam, prijde na situaci, tohle nejde brat plosne.

                    0 0
                    • tassajara  

                      ano ano, presne tak – uz hore som pisal: „ked ti mavaju vsetci kolektivne vypovedami pred nosom a vies ze nikoho ineho podobneho rychlo nezozenies“ :D

                      0 0
                    • mastihuba  

                      Hele já vim že existuje obor personalistika a 80% firem jede podle stejnejch tabulek, ale jsem rád že je pár vyjímek, který se jich nedrží a zaplatí tě podle odvedenýho výkonu.

                      0 0
                      • Honza729  

                        Ano, ale to slucujes jablka a hrusky. Existuje statni sektor – tabulkove platy. Pak soukromy sektor – platy smluvni, resp. dane v ramci hierarchie firmy plus bonusy. A pak platy tzv. na ruku podle odvedene prace, tzn. i seda ekonomika. No a pak socialni davky.

                        0 0
                        • mastihuba  

                          nene tabulkový platy jsem na mysli neměl viz níže. mám na mysli jakousi regionální kartelovou dohodu, aby firmy nedávali lidem zbytečně moc peněz. Mne nejvíc zarazilo že se to takhle učí už ve škole.

                          0 0
                          • Honza729  

                            Jo takhle…tak to je samozrejme spatne.

                            0 0
                          • Vilém  

                            Pravda, ze takto to nekde funguje. Kdyz jsem delal ve vetsi firme v okresnim meste, tak clovek proste nemel sanci vydelat. Na vse byly tabulky, zamestnavatele se domlouvali mezi sebou na vysi platu. Kdyz jsem si sel stezovat na pracak, tak mi rekli, ze o tom vi, ale nic proti tomu nehodlaji delat, jednalo se totiz o vyznamne zamestnavatele v nasem okrese. No tak jsem to po par letech zabalil a sel do brna do soukrome firmy. Tady uz jsem spokojen.

                            0 0
                    • mastihuba  

                      jo a když jsem jednou nakouknul do skript na výuku personalistiky a viděl tam červeně zatrhnutý věty o striktním se držení mezd na uzdě, aby lidi v regionech a v jednotlivejch oborech v zásadě neměli možnost odejít za lepším, tak z toho mi bylo fakt na blití.

                      0 0
                      • Honza729  

                        No jo, ale to uz mluvis o tom, co k zakladnim principum dodal tzv. cesky vychcany element. :-))

                        0 0
                        • mastihuba  

                          když sem po škole dělal ve firmě o 3000 zaměstnanců tak jsem měl strop jakýhosi tabulkovýho platu, pak jsem šel do firmy kde už bylo jen 150 lidí a já byl defakto ve 3–4 lajně a šéf z druhé mi řek že na jižní moravě mám strop. Abych dostal víc, tak bych musel o třídu vejš to znamená na vedoucího slévárny(nad ním už jen majitel) Nebo se z technické části přesunout do obchodní.

                          No a pak už sem došel k závěru že této hierarchii nechci fungovat. (i když to je utopie) :)

                          0 0
    • bagr84  

      Hm, no a pak prijde zakaznik, chvili se rozhlizi a koupi kolo za 40.000, k tomu hadry a dalsi blbosti za 10. A jak k tomu ten obchod prijde, vzdyt se prodavac nemusel ani moc snazit?

       

      Tim chci rict, obcas padne pecenej holub do huby a obcas zas pristane hovno na hlave. To je proste zivot a chodi to tak v kazde branzi.

      0 0
    • Honza729  

      Ja tedy, s dovolenim, mam zkusenosti celkem siroke prave v prodeji aut (mezi lety 1993–1999 nejdrive jako prodejce, pak vedouci prodeje, pak prodej korporatum-flotily). Vsiml jsem si na sobe, ale i na tech co tam byli se mnou, ze po case clovek proste otupi a kouka na lidi uplne jinak nez jak by se melo a jak pravi teorie. Ne nahodou existuji tzv. rotace, kdy se prodejci meni (treba ze Skody prejde na Seat, apod.), aby se predeslo provozni slepote. Proto kdyz udelam zkusenost, kterou tady zakladatel vlakna popisuje, nedelam z toho vedu. kolem obchodu, jeho technik, apod. se motam uz dost dlouho na to, abych vedel, ze je sice krasne mit idealy (jako jedna z bikerek v threadu o brnenskem Hobbysportu), ale ze i prodavaci jsou lidi.

      Na zaver jen takovou poznamku: Jsou i obchody, ktere si sve klienty vybiraji, a nekterym proste neprodaji. :) Jak by se na to tvarili mistni teoretici ? :-)))

      0 0
      • marszy  

        Jak máme rotovat když jsme v obchodě dva?

        0 0
        • Honza729  

          Nevim a je mi to jedno :) Ber to puze jako jeden z nastroju, jak se zbavit zabehlych stereotypu...­...dalsi moznosti je treba zmenit firmu, jit na par tydnu delat servis, vymyslet nejakou prodejni akci,  atd., atd…vse je na invenci.

          0 0
      • R:o)man1  

        Nic omezujícího, schvaluju. Je volnost podnikání a je jen na mě, jak svého profitu dosáhnu. Čím víc budu omezovat, tím se mi možná ztenčí okruh zákazníků, ale dost možná rozšíří okruh těch movitějších/vý­jimečnějších, kteří mi tam nechají v konečné fázi víc, protože se budou ve své výjimečnosti cítit výjimečně :o)

        Dnes ta omezení jsou běžná – v lídlu nekoupím dobrý rohlík, protože tam prodávají pouze smrsklý shit za 0,90 Kč a tím mě omezují – prostě se rozhodli vydělat na masovosti lidí, kteří hledají jenom rohlík za co nejmíň a nikoli na kvalitě…(to je pouze velmi malý příklad z globálního mnohem složitějšího hlediska..).

        0 0
      • Mirek1  

        Předpokládám, že nejsem v kategorii „místních teoretiků“, ale já s tím výběrem zákazníků naprosto souhlasím! Zákazník si vybírá obchodníka a obchodník zákazníka. Pokud se jedná o dlouhodobý vztah, tak jiná možnost vlasně není, když si nevyhovují, nemohou spolupracovat.

        0 0
        • tassajara  

          tak s touto hlaskou v obdobi tesne pred vrcholom recesie a prebytkom ponuky posobis vyslovene ako teoretik…

          0 0
          • McBlacky  

            vrchol recese teprve přijde. Domácnosti zpotřebují volné prostředky, které nyní zainvestují v mediální vidině „konce krize“ na šrotovném a jiných vychytávkách. Následně se spotřeba propadne ještě hlouběji. Tohle lze velmi dobře odvodit z vývoje platů a nezaměstnanosti. Pokud platy stagnují, nebo klesají a nezaměstnanost roste, krize se prohlubuje. Nastartování ekonomiky ve smyslu HPD na hlavu se projeví s určitým zpožděním po tom co tyto ukazatele vykážou růst.

            0 0
            • Honza729  

              Ano, vidim to podobne a vsechny mne dostupne rozbory podle kterych jede nase firma, tomu odpovidaji.

              0 0
              • tassajara  

                A kvoli firmam ako ta vasa ktore idu podla nejakych rozborov z toho mierneho recesistickeho vykyvu moze byt skutocna kriza. Lebo kolotoc davovej psychozy a paniky tunajsi podnikatelia ktori konaju na zaklade toho co si precitaju v novinach a co vidia v TV kvalitne roztocili.

                0 0
                • Honza729  

                  Placas voloviny, promin. Cisla mluvi jasne a pokud chce banka fungovat dal, nemuze mnozit rizikove uvery..... Ty bys pujcil ze sveho nekomu, o kom vis, ze brzo ztrati praci ? Odpovim za tebe: Ne. A podobne se chovaji banky (samozrejme hodne zjednodusuji)

                  0 0
                  • tassajara  

                    no ved tie cisla vznikli tak, ze pred nejakou dobou si niekto nieco precital co sa vselico deje v USA a ako nas to zasiahne, a uz preventivne urobil nejake opatrenia… a kedze to nebol len jeden taky, tak sa to nazbieralo, a to co to sposobilo mas teraz v tych tvojich cislach. Dnesna situacia = 15% realny vplyv hospodarskeho diania na inom kontinente + 85% panika rozsirena tu niekde u nas, podporena mediami.

                    Zial rad by som sa mylil, ale nemylim sa. Dokonca v samotnych USA existuje nejaka studia alebo clanok, ktora vyhodnotila vplyv pocetnosti vyskytu slova „kriza“ a jeho synonym v ktoromsi dolezitom ekonomickom periodiku na hospodarske ukazovatele krajiny.....

                    0 0
                    • Honza729  

                      Podivej se, neni tu dost mista ani casu, abych se ti pokusil vse vysvetlit podrobne, nicmene je potreba si uvedomit, ze uz hezkych par let existuje takova provazanost ekonomiky a jejich principu, ze otres na jedne strane planety muze zpusobit otres na strane druhe. Tuto krizi primarne zpusobily vztahy mezi Cinou a Amerikou a dalsi operace nekryte hotovosti, atd., atd…je toho vic.

                      Mas pravdu v jedne veci, a to je to, ze ve svete se sirila panika. Sirila, protoze dnes uz slovo krize znamena prosty fakt a lidi (bezne)uz tolik nevzrusuje. Coz je ale velmi nebezpecne, protoze v okamziku, kdy slovo krize prestane plnit prvni stranky novin, tak teprve opravdu uderi. A na tu chvili musi byt ekonomika a jeji soucasti pripravene. Proc myslis, ze CNB provedla zatezove testy v techto dnech ? Tady hledej odpovedi.....

                      Nepreju nam cokoliv zleho, ale spatne jeste bude. Pokud se budu mylit a budu pak za vola, budu stastnej :-))))

                      0 0
                      • tassajara  

                        ak su vsetci taki labilni pesimisti ako ty tak urcite ano a vyjde ti to.

                        0 0
                        • Honza729  

                          Vis, ja jsem jen optimista, co se dostal k informacim :-))))

                          0 0
                          • tassajara  

                            skor by si len nim chcel byt :o)))

                            0 0
                            • Honza729  

                              Chci byt optimista, ale nemohu, protoze mam zdravy rozum :) Znas preci to o tom , kdo je optimista a kdo pesimista, ne ?

                              0 0
                              • tassajara  

                                samozrejme ze poznam, ale aj tak si nejak odporujes, nehladiac na to ze formovat svoj svetonazor na zaklade anekdoty – trochu extravagantne…

                                0 0
                              • hribik A1  

                                pesimista vidi dlhy tmavy tunel

                                optimista vidi svetlo na konci tunela

                                realista vidi svetla tri

                                rusnovodic vidi troch debilov v tuneli na kolajnicach

                                myslel si toto?

                                0 0
                    • hribik A1  

                      s tymto s tebou vynimocne suhlasim…

                      0 0
                • R:o)man1  

                  Kdyby představitelé našeho státu a států okolo za něco stáli, byli to skuteční mistři ve svém oboru (tzn. pouzí skuteční „hospodáři“) a ne jen lehkoživkové a své ego si posilující ubožáci, nedovolili by nikdy sami sobě, svým kolegům a v první řadě(!) médiím rozpoutat tu nesmyslnou masáž o „krizi“, která ovlivnila ty, kteří ji nejvíce ovlivňují – každého z nás, tj. spotřebitele!

                  Bohužel si za to ale částečně můžeme i my všichni sami - svojí sledovaností a koupěchtivostí podporujeme mediální bulvár místo seriózních plátků či stanic, čteme aha a podobný s.ačky a ve 20h čumíme na zprávy novy… A proč??! Protože jsme lační senzací, krve a neštěstí!! A právě proto se těmto médiím „vyplatí“ (finančně) uvěřejnit zprávu, že „sklárna propustila 1500 zaměstnanců“, škodovka vyrábí jen 3 dny v týdnu, nezaměstnanost vzrostla o 10%…atd. – protože to chceme číst a slyšet, protože na to čumíme jak zjara a proto právě díky té naší vysoké sledovanosti/čte­nosti cpou sponzoři prachy právě do těchto s.aček..!!!

                  Kde se dozvíme zprávu, že škodovka zvýšila nedávno kapacitu výroby fábií na 7 dnů v týdnu a 3 směny? Že podnikatel v xy městě zaměstnal ze skláren vyhozené lidi ve své firmě, které se daří export? Že jediné východisko z „krize “ je to, že lidi začnou „přemýšlet logicky“ a né „šrotovně“ a začnou utrácet za to, co skutečně potřebují (ne chtějí) a přestanou si cpát peníze do polštáře?? – NIKDE, protože to není „mediální tahák“, my všichni se neumíme radovat z úspěchu někoho, ale právě škodolibě z neúspěchu někoho, anebo se to dočteme na malých solidních netových serverech někde po proklikání se na poslední stránku, možná v malinkém článku na konci seriózního plátku a v televizi vůbec ne a to ani ve veřejnoprávní..!!!

                  Až začneme všichni (vč. těch nejvyšších) „myslet“ a chovat se jako „hospodáři“ – sami u sebe doma, podnikatelé ve firmách a státníci v našem státě, tak pak bude teprve konec té „krize“. Okrádáním, hamouněním, logickým nepřemýšlením, podporováním bulváru a utrácením za pí..viny se z toho nedostaneme ani za 150 let…:o(

                  0 0
                  • Honza729  

                    Ježiši..... opravdu chces aby politici veleli novinarum, co maji psat ???? No nazdar…

                     
                    0 0
                    • tassajara  

                      ti z novy a aha, tym ty hovoris „novinari“?? To sa ti skutocni teraz museli zdvihnut zo stoliciek :D

                      0 0
                    • R:o)man1  

                      Takhle jsem to nemyslel, nejsem úplnej pablb… Ti politici jim svými rozhodnutími a následnými prohlášeními dávají živnou půdu k bulvarizmu, tak jsem to myslel!

                      Kdyby politici drželi hubu, makali pro stát (a ne pro sebe) a pak teprve vydávali prohlášení relevantní dané situaci a bez hnutím prstu nespekulovali, jestli krize jo nebo ne, aby byli před senzacechtivým národem populární, krize by tu nebyla nebo ne v takové míře.

                      0 0
                      • Barak  

                        To je přece nereálné. Přece víš, že ta krize nepřišla ze dne na den. Mělo to nějaký vývoj. V US začali padat postupně banky, podniky, pak to postupně přešlo dál atd. Média průběžně informovala o jednotlivých událostech, které jsou, jak se později ukázalo, v celkovém obrazu globální ekonomická krize. Nebo snad myslíš, že jeden den bylo všechno v pohodě, další den ráno byla krize a v tu chvíli se mělo médiím zakazat o tom informovat?

                        0 0
                        • R:o)man1  

                          To je napsané od Tebe moc extrémně – samozřejmě, že vím, že situace nenastala ze dne na den… 

                          Je to prachobyčejný zákon padajícího hovna, nic víc. Jdu postupně „od zadu“…chtěli jsme EU, máme jí. Ti naši mocipáni pouze papouškují EU mocipány, kteří jsou vys.aní z USA mocipánů… A to je všechno! Bankéři jistě namítnou, že naše banky (resp. EU banky, protože „naše“ už nejsou žádné) měly půjčeno od USA bank, které jsou nejmocnější na světě a které zkrachovaly a tím to spadlo i na nás. To připouštím – částečně. Ale současně se tedy těch „nejchytřejších ekonomů“ ptám, proč tedy když obchodujeme v jiných komoditách např. s Afrikou, kde je hladomor a každé druhé čerstvě narozené dítě tam umírá na běžnou dětskou nemoc, proč není i u nás hladomor a děti neumírají?? No protože jsme jak nesvéprávní pitomci, neustále papouškující a poslouchající toho „největšího“, kteří se drží tý americký sukně, jak slepice flusu nebo jako kdysi ČSSR – SSSR a když se teď pose.ou američani, tak se hold pose.eme taky…

                          Nejsem ani ekonom, ani bankéř, ani politik (navíc v dnešní době bych se za to spíš styděl..). Ale pouhý logicky, pragmaticky a podnikatelsky uvažující obyčejný člověk. Jestliže jsem schopen držet dlouhodobě svojí rodinu v plusu a uživit jí, jestliže jsem schopen dlouhodobě schopen držet svojí firmu o x-lidech a uživit jí, proč bych neměl být schopen udržet v plusu a živit další a další větší jednotku…potažmo stát?? (teď nemyslím na sebe, ale v principu obecně). KDYBY se náš stát..Německo­..Evropa chovaly jako ten nejmenší v kladných číslech podnikající/ži­jící „hospodář“, jak jsem psal výše, nedošlo by k tomu, čemu došlo. Jenže jsme dali moc „ekonomům“ a „politikům“ a jejich nenažraným a neustále astronomicky rostoucím ziskuchtivým a spekulativním hypotézám a chymérám a máme to..!!!:o)

                          To je fakt na moc dlouhý rozebírání a v mnohem širším kontextu....... A přitom je to tak jednoduchý!!

                           
                          0 0
                          • Honza729  

                            Jen se zeptam: V jake firme pracujes, ze nejsi sam tlacen k zisku ? :)

                            0 0
                            • R:o)man1  

                              ..nerozumím druhé části otázky..ale asi chápu, jak to jako bankéř myslíš..:o) Pokud narážíš na mnou uvedené „nesmyslné“ zisky a chyméry, za tím si stojím!! Pracuju resp. tvořím firmu, která nemá za svůj cíl jít přes spekulace a mrtvoly k bambiliónovým ziskům, která má za cíl bez spekulací a pouze za pomoci pragmatického uvažování a s reálnými nástroji tvořit „přiměřený“ zisk takový, který mně a zaměstnancům za­jistí slušnou obživu a firmě „přiměřený“ růst.

                              Půjčuju si (já jako člověk i jako firma) jen tolik, co jsem reálně schopen vrátit, pouštím se pouze do takového rizika, které jsem schopen v případě neúspěchu beztrestně ustát (to znamená např. reálně vrátit splácením do konce svého života). Toď vše. A v tom je ta mnou zmiňovaná „jednoduchost“­. Kdyby se totiž takhle chovali i ostatní lidi, firmičky, podniky, konglomeráty…státy, nedošlo by k tomu, čemu došlo, dochází a dojde......

                              0 0
                              • Honza729  

                                Samozrejme, mas naprosto pravdu a to jak ridis firmu je jiste spravne. Jenze: Aby jsi ty (tedy pokud mas nejaky uver) mohl financovat rozjezd, banka ti pujci penize. Aby ti mohla pujcit penize, musi nejak vydelat. A to „nejak“ znamena celou skalu, od rozdilu mezi tim za kolik si banka pujcuje a tim za kolik pujcuje, pres poplatky az po ruzne financni operace, investice, atd., atd. A to jsou samozrejme vysoce rizikove obchody, ktere proste narostly do obrich rozmeru. Mas jiste cast pravdy v tom, ze to zavinilo i nezrizene planovani vysokych zisku, ale to byla pouze cast pricin.......navic v te krizi nejely jen banky. Pripada mi ponekud nefer celou krizi svalovat jen a jen na bankere v privatnich bankach. Vina je i na strane centralnich bank, nadnaodnich firem, developeru, apod.

                                0 0
                                • R:o)man1  

                                  S poslední větou naprosto souhlasím! Nemyslel jsem to zle na vás (teď se omlouvám – malé bankéře). Myslím to na bankovní lobby.

                                  0 0
                          • Barak  

                            Do debaty o příčinách vzniku krize atd. bych se nerad pouštěl. Přemýšlení o tom, že nenažraní bankéři s vidinou vyššího zisku rozpučovali co mohli a komu mohli, vlády tomu postupným uvolňováním bankovního trhu pod tlakem bankéřů napomohly atd. mi jenom zbytečně zvyšuje tep.:-) Přesně jak jsi psal, taky nejsem ekonom, takže některé makroekonomické souvislosti mi unikají. No jak je ale vidět tak i některým politikům. :-) Fakttem taky je, že v takovém globálním průseru ani není žádný ověřený recept jak z toho ven. Podle kroků jednotlivých vlád je vidět, že možných cest je několik a každý zkouší něco trochu jiného. Jo a jednoznačně souhlasím s tím, cos napsal o státu jako o hospodáři. Kdybych se choval jako on, mám dávno všechno oblepené exekutorem a žiju pod mostem.

                            0 0
                            • R:o)man1  

                              …táák a o tom to přesně je!! Jenže já ani Ty jako jedinci se za svá rozhodnutí, své hypotézy a chyméry neschováme. Kdežto „stát“, resp. ti co ho řídí, schovají. A stejně tak i bankéři, kteří jen za vidinou zavděčení se majitelům a předehnání konkurence taky…

                              A pokud mi tu bankéři a ekonomové budou argumentovat, že jsem jen nevzdělanec a prostý člověk ničemu nerozumící, pak jim ušetřím práci a rovnou se zeptám - ve kterém roce byly naposledy světové finance (peníze) a potažmo vydané peníze států a národů kryty něčím jiným (zlatem, diamanty…), ale nikoli spekula­tivními bezcennými papíry..???

                              Vraťme se milí bankéři „v mé jednoduchosti“ – např. do prvobytněpospolné společnosti.. Najdu pěkný kamínek, vyleštím ho a jelikož už jeden doma mám, chci ho s někým směnit. A teď otázka – půjdu za Kopčemem, který mi za něj chce nabídnout kopí nebo za Veverčákem, který mi na pergamen nakreslí obrázek a ujistí mě, že za ten obrázek si jednou koupím větší jeskyni..?? Já, jako pračlověk Roman, jsem ten, který kamínek vymění za kopí. Bankéři a ekonomové jsou ti, kteří kamínek vymění za nakreslený obrázek, podložený „pouhým ujištěním“, že určitě za to dostanou jeskyni a jako bonus Veveřici..:o))

                              Nezlehčuju to, ale tak to prostě je!

                              0 0
                              • Honza729  

                                OK. Pokud to takto beres, pak tedy budes zit ve state, kde ti banky nepujci ani korunu, nebudes moci ukladat penize na dlouhodoba konta s dobrym urokem, nebudes moci mit stavebni sporeni, penzijni pojisteni, obchodovat na burzach, komoditnich trzich a i tu blbou kreditni kartu, kterou jiste vlastnis si das nakonec za ramecek.

                                Pokud tak chces zit, tak OK. Ekonomika ma ale jine zakonitosti.

                                Nechci tvuj nazor nijak zlehcovat, ale takto to proste je.

                                0 0
                                • Honza729  

                                  …a dale: nebudes moci nakupovat v obchodech, ktere jinak jedou na provozni uvery, nebudes tankovat naftu ani benzin, protoze benzinek tolik nebude, jen ty statni, nebude fungovat konkurencni trh, atd., atd.....

                                  0 0
                                  • R:o)man1  

                                    Taky máš pravdu, ale stojím si za svým názorem, že tohle všechno vzniklo HLAVNĚ nenažraností konglomerátů, globálních sítí, bank a států. A normální lidi do toho spadli především díky těmto institucím – díky jejich marketingu! A i když je dnes moderní říkat, jak to roztočili normální lidi, kteří neměli na splácení úvěrů, hypoték…, tak to sice ano, ale ty lidi do tohohle „letadla“ vmasíroval právě marketing bank, globálních molochů a za tiché pomoci států.

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      No ale da se na to take pohlizet z druhe strany logikou Kde neni poptavka, neni nabidka. Lide chteji mit svuj „Americky sen“ v podobe auta za mega a RD za sest mega 10 km za Prahou, Brnem, apod. No tak jim v tom proste banky a dalsi zucastnene firmy proste vysly vstric, protoze kdo neco chce, da se na nem slusne vydelat. Suche, pragmaticke a jasne.

                                      No a podobne, o nekolik radu vys je to i v globalnim smyslu.

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        To je sice pravda, ale v případě půjčky musí proběhnout nějaké vyhodnocení rizika. A pokud je to nastavené tak, že za účelem vyššího zisku, půjčku dostane skoro každý, pak se to dostane tam, kam se to dostalo. A nejhorší na tom je to, že bankéři volají celá léta po tom, aby stát vytvořil co nejliberálnější prostředí. Aby finanční ústavy byly co nejméně svazovány regulacemi státu. Takže lobby jelo, a ono to vycházelo, stát jim vyhověl, bankám z toho plynuly super zisky, dokud se dařilo. Ale v momentu, kdy přestaly firmy a občané, kteří by na úvěr/hypotéku za rozumných podmínek nedosáhli, přestali splácet, pač na to prostě neměli, tak banky najednou volají po tom, aby jim stát pomohl. Takže ty, já a všichni daňový poplatníci budeme platit nějakým šmejdům za to, že se chtěli napakovat a prostě jim to nevyšlo. Děkuju pěkně.

                                        0 0
                                        • tassajara  

                                          barak prosim ta co histercis, ty si obcas USA? :D

                                          0 0
                                          • Barak  

                                            Zkus se zamyslet, kdo nebo spíš jaké finanční kruhy stojí u vzniku této krize a na čí vrub budou připsány náklady na řešení.

                                            0 0
                                            • tassajara  

                                              akoze mam tomu rozumiet, ze za vsechno muzou cesi?!? :D

                                              0 0
                                              • Barak  

                                                Sorry, ale teď trochu nechápu… Nikde jsem o češích nepsal. Všechno co jsem napsal jsem samozřejmě myslel v celosvětovém měřítku.

                                                0 0
                                                • tassajara  

                                                  Tak jak mam asi vediet co / koho si myslel? :D

                                                  0 0
                                                  • Barak  

                                                    ok, myslel jsem banky, vlády atd. prostě v globálu :-)

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    odla mna skor za problemy moze nezvladany konzum – aj tu na BF to vidis, pozeri co si zakladaju na tom ze v profile maju 5 fullov, titanove starinarstvo a podobne, pritom sa da uspesne pochybovat o ich cykjlistickych schopnostiach a zdatnosti…

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Svým způsobem máš pravdu. Ono je ale fakt, že ten konzum je do značné míry uměle vyvolaný. Když si uvědomíš jak nás ze všech stran bombardují banky levnými úvěry, spotřebitelskými půjčkami, automaticky chodí poštou kreditní karty, tak někteří lidé prostě nedokážou odolat, pak nedokážou splácet a dál už to známe …

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    A to, že má někdo x kol a třeba jezdí málo bych neviděl až tak černě. Když na to někdo má a baví ho to tak proč ne.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tohle mi zní malinko jako závist. Když se něčemu věnuješ a je to pro tebe vším nevidím problém. Osobně znám dost lídí co mají 3–10 kol v cenách od 50tisíc výše a rozhodně bych o nich neřekl, že jsou pozéři, nebo neumí jezdit. V klídku si natočí svých 6–15 tisíc ročně a jezdí za bikingem i do ciziny a to několikrát ročně. Někteří z nich ani kola na BF nemaj, kdyby jsi je viděl to by jsi se teprve posral závistí.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    mozes sa spolahnut ze zavist to nebude, sam mam dostatok kol co potrebujem, hlavne aby som mal cas a chut jazdit, a aby zdravie fungovalo. Takze ohladom tohto mozes byt kluvny. No nechapem co cloveka vedie k tomu mat 5 alebo viac bicyklov, pripadne ich pchat sem na BF…

                                                    A existenciu tych pozerov nemas sancu popriet – vsetci ich pozname a vsetci sme ich videli. A nielen tych cyklistickych…(te­raz pozeram ze mas v profile tiez 9 ks – tak sa snad necitis nejak dotknuty… ci trafena husa? :D

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tak to ja se teda bez muceni priznam, ze zavidim :-))) Ale tak nejak normalne, protoze nemam problem si ta kola koupit, ale pro me jsou to vyhozene penize, pac bych moznosti tak draheho kola proste nevyuzil…druhym to ale preju !!

                                                    0 0
                                                  • Darius  

                                                    a kdo tvrdi, ze vsechna kola uvedena v profilu dany user vlastni soucasne? ne kazdy si tu zaklada  co 2 mesice novy nick… naopak je tam videt historie a urcity vyvoj

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    no ved ja netvrdim ze ich vlastni sucasne, ale kazdopadne sa tu vyskytuju jedinci ktori vlastnia sucasne tolko kol ze ich sotva stihaju vsetky obskakat, kedze v jednom momente sa pokial viem maximalne da jazdit len na jednom kole ;) (no dobre, este jedno sa da tlacit) A ked je hlavnym zmyslom kola vlastnit ho, zacina to byt take pochybne…

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    jeste muzes jet bez drzeni riditek a v kazdy ruce tlacit jedno kolo. na jednom sedet a na tyc zahaknout dalsi.

                                                    takze muzes pouzit az ctyri kola o osmi kolech pokud si chces zamachrovat.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    nejvíc pozérů znám co mají jedno kolo. Naopak kdo jich má víc, je spíš fanda a ví, že když jede na silnici potřebuje silničku, když v zimě tak zimáka, aby si nekurvil letňáka. Na závody HT, na těžký závody XC full a na blbnutí po lese a do hor AM full. Kdo pak je ostřejší může mít i Endurko, DH, dirta atd.

                                                    máš to jako s autama. Kdybys měl prachy tak na víkendy v létě Cabrio, na zimu 4kolku, na akce a dovču obytnou dodávku, do města smarta atd.

                                                    když se podíváš do profilu, tak ne všechny vlastním, navíc to není ani aktuální. Kolům se věnuji hodně a pozér rozhodně nejsem, spíš nadšený biker a o víkendech závodník :)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A sakra.......tak jsem chtel koupit domu novou mycku a varnou desku a koukam, ze budu muse tkoupit jeste jedno kolo, abych nebyl za pozera....... No co, aspon tim pomuzu ekonomice EU a nejen ji. :-) Ted jen resim, zda ho koupit v eshopu nebo v kamenaku…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    …a samozrejme resim, jestli na me bude prodavac v tom kamenaku dost prijemnej.

                                                    Timto prispevkem jsem ucinil zadost tomu, abych byl obvinen z off-topic v tomto threadu, to je elementarni.

                                                    Prelozim: pisu k veci. :-)))

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tak to každopádně :)kup si radši rovnou dvě. Jedno Eshop, druhý kameňák ať nemáš dilema volby.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    Ale ved to neslo o teba :o)) Ale co ked ma niekto 5 fulov, alebo 5 titanovych jednej znacky? To je podla mna pozer na entu (piatu v tomto pripade) :o))))))

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    a nebo je dostal od sponzora?

                                                    0 0
                                                  • Lacker  

                                                    Sběratel nemusí být nutně pozér… A naopak :-)

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    nezabudaj ale, ze statny danovy uradnik ma radsej takych, co maju 5 drahych fullov a titanove starinarstvo ™, pricom sa da uspesne pochybovat o ich cykljistickych schopnostiach a zdatnosti ™, a maju drahu prevadzku, pretoze prinesu do statnej kasy ovela vyse dane, aj ked houby najazdia, nez takych, co furt zavadzaju na ceste, motaju sa v lese, a pritom prevadzkuju dva lacne shity, a dane je z toho kde nic, tu nic…

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    hribik hribik, ale ty zabudas ze zmyslom bicyklizmu ™ nie je potecha statého štátneho uradnika, ale potecha moja osobna, a ja to mam tak nejak v krvi ze mam najvacsejsu radost uplne najsamvacsejsiu ked je ten pomer cena-vykon maximalizuvany, cize ked na altuse dobyvam vrcholy stvortisicoviek, alebo tak volaco :o))))

                                                    Ci nie, teraz je to uz pre to urobenie dobre tomu uradnikovi na danovak, toto cele velodianie? Som v tom pripade volaco prehliadol.

                                                    ;)

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    musis predsa myslet na dobro nas vsetkych, predovsetkym potom veskerych papalasoch (vz. tank), prezidentoch, ministroch, predsedoch stran, poslancoch ci vyssie postavenych uradnikoch :-)

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    :DDD Toto bolo dobre!! (Mam obavy ze bratia Cesi toto nedokazu ocenit… Ale fakt for :o)))

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    Ako sa ti dari na tvojich dlhych strekach? Teraz hlasia tyzden skaredo, tak asi ziadna slava, ale kade jazdievas? Stale cosi nove, alebo mas aj pravidelne trasy kde premavas? :o)

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    prakticky nahodnym vyberom, a skoro nic neplanujem dopredu. idem tam, kam mam chut ist, a trebars som tam uz dlhsie nebol. ked sa ochladi, bude to len dobre, staci aby moc neprsalo

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    no to mam obavy ze prsat bude a nie zrovna malo. Ale pockaj na stredu a stvrtok, to bude asi ine toooco co sa dazda tyka.

                                                    0 0
                                      • Barak  

                                        To je sice pravda, ale v případě půjčky musí proběhnout nějaké vyhodnocení rizika. A pokud je to nastavené tak, že za účelem vyššího zisku, půjčku dostane skoro každý, pak se to dostane tam, kam se to dostalo. A nejhorší na tom je to, že bankéři volají celá léta po tom, aby stát vytvořil co nejliberálnější prostředí. Aby finanční ústavy byly co nejméně svazovány regulacemi státu. Takže lobby jelo, a ono to vycházelo, stát jim vyhověl, bankám z toho plynuly super zisky, dokud se dařilo. Ale v momentu, kdy přestaly firmy a občané, kteří by na úvěr/hypotéku za rozumných podmínek nedosáhli, přestali splácet, pač na to prostě neměli, tak banky najednou volají po tom, aby jim stát pomohl. Takže ty, já a všichni daňový poplatníci budeme platit nějakým šmejdům za to, že se chtěli napakovat a prostě jim to nevyšlo. Děkuju pěkně.

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          No, to co pises o riziku je pravda, ale to popisujes posledni clanek v retezci (mimochodem banky nyni pravidla pro poskytovani uveru spise utahuji). Ten retezec zacina tam, kde si pujcuji banky na sve uvery a dalsi obchody. Jednoduse receno: Aby banka mohla pujcit, musi si na to nejdriv pujcit. A aby bylo tem bankam co pujcovat, provadeji se ruzne operace po celem svete, z nichz nekolik proste zvadlo tim, ze nekdo udelal bublinu tam kde neni…

                                          0 0
                                          • pepek  

                                            Je to prý všechno jedna velká bublina

                                            0 0
                                          • Barak  

                                            Ano, to je pravda, nechtěl jsem to zas tolik rozepisovat, obyčejné půjčky, úvěry a hypotéky jsou až poslední v řetězci. Všechno to ale souvisí s peněžními operacemi, kterými to banky prostě přestřelily.

                                            0 0
                                            • Volf  

                                              Je otázkou zda je to jen tím, že banky přestřelily. Můj názor je, že se společnost založená na obrátce zboží a na konzumu přesytila a nabídka výrazně převyšuje poptávku. Vem si americký hypoteční trh a jejich hypotéky 27 + 3 nebo 28 + 2. Dlouhá hypotéka na 30 let kdy první dva nebo tři roky vlastně neplatíš vůbec nic. To byl začátek americké hypoteční krize, protože hypotéky dostaly lidé, kteří by na ni jinak nedosáhli a hlavně to byly nemovitosti, u kterých se nadhodnocovala jejich cena. Možná se někdo bude smát, ale já když byl ještě malej, tak mít dluh bylo považováno za ostudu. Moje babička ještě říkávala kupuj si jen to na co más peníze. Nebudu teď mluvit o podnikání, kde prostě potřebuješ provozní úúvěry, kontokorentní účty atd. V domácnostech se začalo nakupovat na kreditky, brali se spotřebitelské úvěry a vesele stoupaly malobchodní tržby a všichni byli šťastní. Banky se začaly chovat jako úschovny peněz, protože když si vezmeš do balíčku 100 000Kč a dáš je na rok do banky nebo do úschovny na nádraží, tak tě to ve finále vyjde nastejno. No a teď praskla celá ta bublina virtuální reality a nikdo neví co bude dál, protože dno je kdoví kde a hlavně my zde teprve tu ránu dostaneme, protože pokud dneska někdo tvrdí, že je zle, tak to teprve bude, protože teď jsem viděl a dělal si nějaké statisiky pro svůj další vývoj a oproti loňsku klesla spotřeba sice jen o cca 4 % / jíst se holt musí /, tak průmyslová výroba má pokles kolem 27 %, ale co je nejhorší tak skutečnost, že investice poklesly o 60 %. A jak to říkal nedávno jeden ekonom. Člověk má obecně pouze 4 možnosti co bude dělat. Můžeš vyrábět potraviny, můžeš vyrábět průmyslové komodity, můžeš pracovat ve službách a můžeš sedět doma jako nezaměstnaný a brát podporu. A pokud v prvních třech skupinách ubývá, tak roste ta čtvrtá, která jen odčerpává peníze státu a nic mu nevrací ve formě spotřeby a daní. Takže stát si půjčuje a teď od koho, když hlavní ekonomiky v EU mají procentuální zadluženost větší než my, protože pokud to vztáhneš k HDP, tak my se budeme pohybovat se státním dluhem na úrovni cca 65 % HDP, kdežto Německo, Francie a další jsou na tom výrazně hůře. A je otázkou, kde si zadlužené státy budou půjčovat v budoucnu? Nebo se sejdou a oddluží se, jak se to občas dělá s některými africkými státy? A je to dáno jen tím, že od určité pozice jak ve velké firmě, nebo v bance nebo ve státní správě přestává existovat taková ta obecná osobní odpovědnost za svoji práci, respektive se přenese na nižší pozici. Asi před 10 roky jsem četl článek s nějakým německým ekonomem / nemůžu to nikde najít / a ten doslova řekl, že vidí jako velkou hrozbu mamutí nadnárodní společnosti, protože mají velký vliv na státy ve kterých působí, ale hlavně tvrdil, že podnik který má více jak 500 zaměstnanců se nedá efektivně řídit a je jen otázkou času, kdy se systém začne hroutit. No a asi na to něco je, protože ekonomiku neohrožuje nějaký Pepa Novák se svými 5 zaměstnanci, ale krachy velkých firem jsou tím největším nebezpečím.

                                              0 0
                                              • tassajara  

                                                Teraz celkom nechapem – ten stav umeleho boomu povazujes za normal? Lebo ja nie, a je prirodzene, ze ked sa z toho neprijatelneho umele vyvolaneho stavu ma dostat spolocnost a hospodarstvo na nejaku realnu hodnotu produkcie, tak sa tam dostane vdaka tomu poklesu. Co ma byt? Ved tak to je spravne a prirodzene… Hospodarstvo nemoze stale rast o 4% rocne donekonecna. Kto mal take ocakavania tak to odhadol zle.

                                                0 0
                                              • McBlacky  

                                                souhlas, s tou osobní zodpovědností je to přesný.

                                                bohužel lidem, kteří nerozumí makroekonomickým souvislostem stačí nabulíkovat údaje o spotřebě a oni si řeknou, jaká krize, pár % to ustojíme. Mnohem důležitější údaje se nekomunikují, hlavně proto, že jim masa nerozumí = zbytečná ztráta prostoru v mediích. Stále platí čemu nerozumím to mě nezajímá :)

                                                0 0
                                              • R:o)man1  

                                                dobře napsané a pochopitelné i pro nemakroekonoma!

                                                Jediné, co mě na téhle světové situaci holedbá je, že zas nejsem tak úplně blbej, i když nejsem ekonom a odborník a bankéř a prezident… – když jsem tvrdil, že vstup do molochu EU je stejná kokotina, jako podílení se na neřízené globalizaci… Pokud jsem to řekl nahlas, byl jsem tenkrát mimo a debil a ten, co do toho nemá co kafrat se svýma zpátečnickýma myšlenkama. A jak dlouho trvalo a jsme (resp. brzy budeme) v těch mnou předpovídaných s­.ačkách..??:o(

                                                Proč není v EU Švýcarsko?? No protože má (pro ně samotné!!) takovou ekonomiku, která jim prostě a jednoduše tak stačí, silnou (jejich) banku, které si na tom svém písečku to své stádo dovede uhlídat a prostě nepotřebují rádobymilodary a socialistický systém řízení…

                                                A proč má tak eminentní zájem EU na vstupu zemí typu Bulharsko, Rumunsko, bývalé jugoše a sssr, atd…, když jsou na tom tak, jak jsou?? No protože buďto je potřebuje (jako nás) jako tranzitní bezcelní zemi pro vývoz své nadprodukce dál na východ anebo prostě a jednoduše ví, že těm „chudákům“ teď pár let bude sypat jako nejmocnější „evropská banka“, oni budou s otevřenýma papulama a ještě otevřenějšíma očima zobat, ale za pár let se jim to vrátí buď v podobě x-násobného úroku a když na to ti „chudáci“ hold budou mít, tak v podobě poroby a levné pracovní síly – docela fér obchod, ne..??

                                                Už slyším ty názory – co bychom byli, kdybychom do EU nevstoupili..a jak bychom se měli špatně…to se nenamáhejte psát. Vím, že můžeme přejet hranice bez půlhodinového čekání na nich a že jednou ročně na dovolenou nemusím chodit rozměňovat dvakrát peníze do rozměňoven (ale jednou..) Ještě nějaká výhoda pro „normálního smrtelníka“…???

                                                A o to jde – o nás „normální smrtelníky“, kteří (pokud legálně pracují) drží každou ekonomiku nad vodou!! NIKOLI konglomeráty, které vzniknou a pak krachnou, ty těm ekonomikám narozdíl od každého z nás nepřinášejí NIC (ok, chvilkové zaměstnání/vydírání lidí) - ale nejdřív daňový prázdniny, pak jakoby „ekonomický problémy“ a nakonec dluhy, odchod ze země směrem na východ a zanechání rozestavěných megabaráků na poli, kde by ten jeden človíček mohl pěstovat kukuřici třeba pro celou vesnici..... A pokud přežijí, tak se spojí ve větší a větší konglomeráty a jejich kartelové dohody, mající za jediný zájem – zlikvidovat malé a střední soukromníky a nastolit vládu diktátu!

                                                Já vím, že to kecama a tlacháním tady nezměním, protože je jen málo loutkářů na světě, kteří si nás jak loutky vodí a dělají to, co oni potřebují. Ale budeme-li se chovat neustále jak stádo, místo vlastního selskýho rozumu papouškovat po někom „atraktivním/sil­ným/rádobychy­trým“, budeme mít jen to, co nám někdo „poradí“ a ne to, co je pro nás správné. V této době a dobách minulých jsme si nechali poradit pouhé s.ačky, nic víc!!

                                                Tohle všechno berte JENOM jako můj soukromý názor, taky nic víc.

                                                0 0
                                                • tassajara  

                                                  hanit clenstvo v EU a tym padom odstranovanie barier obchodu a spolupraci – to nechapem, promin. Viac ti sedelo ked sa protekcionisticky na vsetok tovar co sa doviezol uvalilo clo, najlepsie take aby ta presla chut nieco dovezene si kupit? Preco potom nejazdis na velamose? :o)

                                                  0 0
                                                  • tassajara  

                                                    A este neclenstvo krajin ako Svajciarsko a Norsko – uvedomuju si, ze pre ne by clenstvo znamenalo byt cistym prispievatelom, cize vyhody by neprevysili nevyhody – je to ich specificky pripad ako bohatych krajin. Avsak to ze zakladnu myslienku (nielen) ekono­mickej integracie na ktorej EU je zalozena, prijimaju aj tieto krajiny si mozes vsimnut na tom, ze sa ekonomickej integracie zucastnuju, avsak v inych, volnejsich zdruzeniach, co je pre tento druh krajin prosto menej zavazujuce a vyhodnejsie.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    vacsina kritikov eu neni proti ekonomickej spolupraci, ale kvoli vselijakym tym socialistickym picovinam, co s ekonomikou nemaju nic spolocne, a nariadeniam, ktore su v prospech urcitych clenov na ukor inych

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    Bez tzv. nariadeni, ktore su v prospech urcitych clenov na ukor inych by sa rozdiely prehlbovali, a tato spolupraca ma viest k prospechu vsetkych – budme prave my Slovaci vdacni za to, ze to takto funguje, ze na nas svojim sposobom beru ohlad a viac zatial dostavame, nez davame. A nikto dufam necaka ze stale budeme len brat, pride chvila ked budeme aj my musiet prispiet tym slabsim.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    napriklad by bez nariadeni o zakriveni bananoch (vz. tank) nebolo mozno ucinit trh spravodlivym voci tym spriatelenym francuzskym exkoloniam, ze?

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    no ted uz mate ojro, ale dokud ste to ojro nemeli, tak podle jakyho kurzu ste dostavali a podle jakyho kurzu ste davali?

                                                    0 0
                                                  • R:o)man1  

                                                    trochu se pleteš – nikdo z nás, ani v ČR, ani v SR, nebudeme jednou „jenom“ přispívat na slabší. MY BUDEME MUSET nejdřív vrátit to, co jsme za těch x-let „dostali“ a K TOMU ještě BU­DEME MUSET jako ostatní členové přispívat na rozvoj slabších – diametrální rozdíl!!!

                                                    A je to o tom, co jsem tu už psal – „MY se teď nemáme nějakou krátkou dobu špatně, protože máme podpory a dotace“ na rozvoj – od „banky“ – EU. Ale jak se budou mít naše děti a děti našich dětí, až to budou mět za nás vracet, protože MY jsme si „užívali“ a my jsme to tak chtěli???!!

                                                    Proberte se všichni zaslepenci EUroeldorádem už jednou a pochopte, že nám NIKDO NIC NEDÁVÁ!!! Všechno jsou to JENOM půjčky s ******** lichvářským úrokem!!!!

                                                     
                                                    0 0
                                                • Barak  

                                                  Uf, zkusím zareagovat, ale asi to nemá cenu, protože máme diametrálně odlišné názory.

                                                  Srovnávat nás a Švýcarsko je dost úsměvné. Nemůžeš přece srovnávat dvě země s naprosto jinou historií, hospodářským vývojem a naprosto jinou současnou hospodářskou pozicí.

                                                  Když píšeš o tranzitu a clu. Ty myslíš, že je výhodnější nebýt v hospodářském uskupení typu EU, kde je mezi členskými zeměmi umožněna snažší výměna zboží a služeb bez takových omezení jako je clo? To budeš raději kupovat všechno z číny a z Taiwanu? Jako by nestačilo, že už teď je tady toho mraky. To raději zavedeš clo, aby např. slovenský nebo český podnik na xxx krachnul kvůli tomu, že když k jejich ceně připočítáš clo, tak už je 2× dražší než podobný výrobek z Číny, kde je např. kvůli otřesným pracovním podmínkám, zaměstnávání dětí atd. mnohem nižší výrobní cena a tudíž nebude mít odbyt? Zkus se zamyslet nad výhodami, které nejsou na první pohled vidět jako třeba, že na hranicích nemusíš zastavovat. Jedná se především o hospodářské výhody, je potřeba konkurovat silným východním trhům a to nedocílíš tím, když každý bude kopat sám za sebe. Je jasný, že třeba takovému truhláři je to úplně jedno, ten  nikam nic vyvážet nepotřebuje. Takový je prostě svět, ty s tím nic neuděláš a já taky ne, ale určitě vím, že plavat proti proudu je konečná stanice.

                                                  EU má zájem na vstupu dalších států samozřejmě, aby se rozšířil společný trh. Získají přece jak původní členské země, tak i noví členové.

                                                  A ještě se zeptám, zdá se ti, že je pro nás členství v EU nevýhodné, že se máš hůř? A dodám ještě, že nejsem nějaký zaslepenec EU, mám k tomu taky své výhrady.

                                                  0 0
                                                  • Volf  

                                                    To sice je pravda, ale musíš vzít v potaz ještě skutečnost, že společná výhodnost ještě neznamená stejnou výhodu pro obě strany. My jako postsocialistické země jsme vstupem do EU dostali do vínku jednodušší cestování, větší svobudu a EU dostala další bezcelné odbytiště pro svoji nadvýrobu. Jinak dokud nemáš euro, tak členství v EU není zase až tak ideální, protože národní měna slouží ke spekulacím a zneklidňuje případné investory. Na druhou stranu celkem dlouho jsme plnili Mastrichtská kritéria a stejně Euro nemáme. Je docela možné, že zde euro nebude až do doby než se podaří vyprat miliardy černých korun z privatizace, protože dneska když budeš mít černých několik miliard, tak je snad už ani nemůžeš nijak udat.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No tak predevsim je ted nase ekonomika tim, ze Euro nemame, chranena ponekud vice nez s Eurem, to za prve. Za druhe: Ja osobne jsem se s EU neztotoznil a asi uz neztotoznim. Naprosto souhlasim s Klausem, totiz ze vytvareni superstatu s nejakou nadnarodni politikou a ustavou je proste nesmysl. Dokud totiz EU fungovalo vyhradne jen na ekonomicke spolupraci (EHS) a neplaetla se do toho politika, bylo vse OK. Euro je predevsim politicka vec, ne ekonomicka nutnost. To je potreba si uvedomit.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    To jo. Koneckonců jsi z ranku, ale oni někdy ty úvahy o nemožnosti vyprat českou měnu ve chvíli kdyby skončila mají také něco do sebe. Jinak s Klausem souhlasím ve spoustě věcech a sám považuji EU za reminiscenci RVHP. Jen čekám kdy přijde nějaká moudrá hlava a začne řešit, co který stát bude bude vyrábět. Oni ty slavné kvóty jsou jen předzvěst. Vstup do EU jsem ale vítal, protože ji beru hlavně jako bezpečnostní pojistku. Je jen otázkou, jakou daň za to ve finále budeme platit.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    a ja som za tie ich predpisyu vdacny! Konecne aj u nas ludia tusia, ze rum neni vypaleny zo zemiakov :o))

                                                    A ze clenstvo nieco stoji-a co ma byt? Zadarmo ti nikto nic neda, ked to ma pozitiva tak nech to nieco stoji, to je snad normalne.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    no, toto je typicky priklad europicoviny, lebo myslim ze zrovna s tym rumom, kazdy vedel, ze ten, co je za sto korun flaska, je zo zemiakov, a ten pravy sa pozna podla toho, ze pri pohlade na cenu sa dotycnemu picovi* pretocia panenky. jedine, co ja som z toho celeho mal, je, ze ked som robil v obchode, tak som musel strycom a tetkam, co si prisli kupit rum do kolaca, vysvetlovat, ze rum maju hladat pod nazvami ako „trenciansky tuzemsky tmavy“, „um“, „ru“ a podobne. uplne by stacilo, aby na rume zo zemiakov bolo jasne napisane ze je to tuzemsky rum, ked uz tuzemak (ces. zdebrambor) nam cesi vyfukli

                                                    *pravil takto jeden nas profesor na prednaske: „moj kamarat o mne hovori, ze ja som nepic, lebo ja nepijem, a on ze je pic, lebo on pije. zaujimalo by ma, co je potom jeho zena, lebo ta tiez pije, ale to mi uz nepovedal“

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    s tymto by si si uzil v chorvatsku a spol. Stojime na semafore a tam je na stlpe nalepeny for: velkym cervenym avizo na podnik s lacnymi napjmi Discount pica :D

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ty jsi za ty jejich predpisy vdecny ???? No tak to bude asi tim, ze s nimi nepracujes a nesledujes je.

                                                    Ty chces, aby kdyz kamkoliv po Evrope prijedes, aby vse chutnalo stejne, abys pil stejne chutnajici vino, limonady, apod.??? Aby ti nejaky urednik diktoval, ze halusky maji mit velikost xy a ze je smis prodavat jen tam a tam ??? Verim ze to nechces a ze jsi jen neinformovany…

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Některý předpisy jsou dobrý, jiný ne. To samé jako zákony a předpisy, které dělá naše vláda, kraje, obce. Prostě něco se povede, něco je byrokracie a výplod tupých úřednických hlav. Spoustu nesmyslných nařízení máš i vpráci, pokud děláš v bance.

                                                    0 0
                                                  • autor_trek  

                                                    Až na to, že poměr dobrých a paskvilů je asi 1 : 100.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Asi je máš všechny prostudované a vedeš si nějakou statistiku. To já ne, takže v jakém je to poměru fakt nevím.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Sice jsem byl poslan do ******, nicmene se pokusim reagovat:

                                                    RVHP mela rozdeleny staty pohledem: CSSR – tezky prumysl, auta, NDR – auta, chemie, Polsko – auta, lode, atd… EU je spolek velkych statu, ktere dobyvaji uzemi pro sve narodni a privatni firmy. V tom je rozdil.

                                                    Blbě je obojí.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    no sice jsi taky nebyl zrovna příklad cnosti, ale je fakt, že jsem zaměnil čemba za politický názor a to se musím omluvit, protože jsem se do toho nějak zamotal a omylem tě označil za příznivce čemy a přitom náš spor byl veskrze politcký:-). Takže pokud ti to nebude vadit a nechceš mě stáhnout z kůže, navrhnul bych zakopat válečnou sekeru a pohádat se zase až někdy jindy:-))

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    OK, tohle je fer.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    Euro je predevsim politicka vec, ne ekonomicka nutnost.

                                                    o tomto sa da teda dost pochybovat (a to nepisem preto ze v SR uz euro mame)

                                                    A ze v Europe nema cenu nejaka politicka koordinacia, to si tiez nemyslim – ten babylon co tu bol je celkom zmysluplne nejak nasmerovat nech to niekam vedie. Akurat jedno je podstatne, a to aby pri kormidle neboli nejaki mamlasi, takze treba chodit pekne k volbam. U nas maximalna hanba ta ucast. Ale zas ked pozriem koho my mame doma vo vlade, tak mozno dobre ze taki volici ani volit nechodia.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    OK, tak pochybuj nahlas, rad si doplnim informace. Diky.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    nezda sa ti sikovnejsi medzinarodny obchod ked je jedna spolocna mena? Ked nic ine, cisto z pohladu podnikatela to zefektivnuje (setri cas i peniaze) medzinarodne operacie. Teda setri sa na bankovych poplatkoch – chapem ze tebe zrovna toto asi nevyhovuje :o)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A no tak jiste, ze pro firmy je to urcita vyhoda. Jenze to predpoklada stabilitu trhu, stabilitu zejmena politickou a pravni. A to presne se v CR, ale ani v EU nedeje.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    key sa to skutocne nedialo, tak mas teraz trochu iny kurz usd/eur. Ale jasne, nic nie je dokonale a stale sa najdu zastanci jedneho aj druheho riesenia. Mne teda ale slovenska koruna fakt nechyba. Jedine ma zerie ze este euro nemaju v chorvatsku, a tesim sa ked ho budete mat aj vy, nebudem sa musiet orientovat v 4 menach. Potom este Madari a bude to parada, ziadne sledovanie kurzov a behanie do zmenarne.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Jak jsem ti psal vcera: Hlavne abys mel vubec za co jezdit do Chorvatska nebo k nam…Euro vam ted dela sluzbu spis medvedi.

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    akoze nezlacnieme tak ako keby sme mali krounu – euro neklesne natolko ako by klesla koruna – tak si to myslel? Tak v tom pripade sa mylis ze to je medvedia sluzba. Cesta nevedie tadial byt lacna pracovna sila. S eurom sa dostaneme do nejakych realnych pomerov, bude pokles, ale nevidim to nejako extra cierne. Len ti co uz nevedeli co od ekonomickeho optimizmu robit teraz dostali taku malu facku a budu sa musiet zmestit do koze a respektovat ekonomicke „fyzikalne“ zakony.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    tak třeba:

                                                    kdo tu jednotnou měnu bude tisknout?

                                                    následuje otázka – proč zrovna on?

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    OMG

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    na většinu tvých reakcí platí takovápoučka: „bav se s blbcem, když nemáš klacek v ruce…“

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    Tym si co chcel povedat, ze si mam ist ako tu teraz niekde zhanat bakulu? A nevies kde asi?? :D

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    ked sa bude ta politicka koordinacia robit takymto sposobom, tak to nakonec skonci tak, ze sa staty pohadaju tak, az sa pomlatia. v lepsom pripade to skonci ako sovietsky svaz

                                                    0 0
                                                • Ruprt2  

                                                  Já tak nějak všemu co jsi napsal rozumím a v zásadě se s tím ztotožňuju. Kromě jediného. Já do EU chtěl a jsem rád, že v ní jsem. Ty negativní její negativní dopady resp. mizivé pozitivní dopady vidím taky a taky je kritizuji a nelíbí se mi.  Ale mě teda, zřejmě na rozdíl od největších kritiků současných i minulých, bylo jasné, že se to tak nějak bude. Nečekal jsem, že se budeme za 2–3 roky mít nějak výrazně lépe díky unii. Já jsem pro EU, mám malé děti a ty z toho jednou budou těžit. kdyby se mě synek za dvacet let zeptal proč jsme do EU vlastně nevstoupili, tak bych se styděl. Těším se na euro, přesto že to má svá negativa a nemalá. Těším se na to co z toho bude plynout pro obyčejného člověka. těším se, že nás i díky euru  přestane levice zadlužovat. 

                                                  Těším se, že budeme za těch 20let možná 30, to fakt nevím, součástí Evropy, že nebudeme země postkomunistická nebo satelitní nebo z východní Evropy nebo součástí čertví jakého bloku. 

                                                  Líbí se mi, že vstup do EU byla naše volba a nikdo nás k tomu nedonutil, protože má lěpší zbraně víc lidí, peněz nebo půdy.

                                                  A nutno říct, že EU mě neuvěřitelně sere. A to v tolika věcech, že se to tu ani nevleze, ale jiná možnost bohužel snad ani není.

                                                  Co byste si dali na kolo, kdyby bylo jenom Shimano a žádný Sram? 

                                                  0 0
                                                  • karliner  

                                                    nevím, jestli ti děti poděkují, za to, že jsme schválili Lisabonskou smlouvu a tímpádem z nich udělali evropské untermensche…

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    zařadím to pod tebe, když už se tady tak filozofuje, tak stejně současný světový a ekonomický vývoj spěje k tomu, aby vznikla jedna celosvětová unie… a je jedno jak k tomu dojde. Buď dobrovolným spojením do unií a pod. a nebo násilně

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    spolahni sa, toho sa nedozijeme :o)

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    na tej myslienke nieco bude – z takych snah kuka vojna, cimzto padom sa toho mnohi nedoziju

                                                    0 0
                                                  • jan 2  

                                                    ne, vse vzeslo z chaosu a naprostym chaosem to take skonci, sleduju ze jsme na nejlepsi ceste

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Blbost. EU je druhoplanove taky takovy trucpodnik k USA.

                                                    Pokud mluvis o ekon. unii, tak jeste dlouho bude platit, ze ekonomiky musi byt rozdeleny. Globalizace ekonomik prinasi v soucasne dobe obrovske problemy, viz. provazanost Ciny a USA vs. zbytek sveta.

                                                    0 0
                                                  • R:o)man1  

                                                    Mě jenom mrzí, že je TADY, na tomhle malym fóru, takové množství logicky uvažujících a jistě vzdělaných lidí, kteří mají svůj v jádru správný názor na dění ve městě, ve státě, v EU, na světě a jaktože to tu jde celý do p.dele – u nás ve městě, ve státě, v EU..???!!! Vždyť těch chytře uvažujících lidí je tolik „jenom“ kolem bicyklů…další jsou na fórech kvůli něčemu jinýmu a těch fór je tolik....... Tak mi vysvětlete, proč to u nás vypadá jak vypadá, proč se krade už i to, co ukrást nelze, proč lezeme do p.dele nějakým globálním ideologiím, které nemají se selským rozumem co společného…proč nám i po 20 letech vládnou socokomouši a když náhodou ne, tak ti nesocokomouši to tu všechno ruku v ruce se socokomoušema rozkradou??? A aby se schovali, tak se spaktují s nějakou ideologií EU, Lisabonu atd…

                                                    Jestli oni v tom Švýcarsku a Norsku náhodou jen diametrálně míň nekradou a diametrálně víc nepřemýšlejí selským rozumem, že se mají líp i jako svébytné společnosti........

                                                    Nechápu nic........

                                                    PS: nejsem agitátor žádné politické strany, proto to nepíšu. Píšu to ze zlosti nad tím vším!!!

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    Jestli oni v tom Švýcarsku a Norsku náhodou jen diametrálně míň nekradou a diametrálně víc nepřemýšlejí selským rozumem, že se mají líp i jako svébytné společnosti..­......

                                                    Veru dobry postreh! :o))

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    U nas to vypada tak jak to vypada protoze jde opet o masy. (ja jen cekam, kdy me za ty masy o kterych tu porad pisu nekdo zmasti :-)))  ). Ale ono to tak opravdu je. Podivej se, i kdyz je mi jasny, ze tim co ted napisu udelam radost majitelum BF, protoze okamzite rozpoutam flame, tak to reknu na rovinu:

                                                    Masa lidi se vzdy ridi vetsinovym nazorem, ktery mu kdosi obratne vnuti. No a ta masa masove, cti vetsinove, podporuje to, co je jim vnuceno. Proto je mase predhazovano, ze napriklad CSSD je jedina moznost budoucnosti, ze progresivni dan je to prave, apod, aby ten vychytraly (neplest s chytrym!!!) politik/strana vyhrala. To plati v politice, v obchode, ve vsech moznych oblastech. Pokud pochopis a prijmes tento odveky princip, nebudes se divit nicemu. Stejne je to i s toleranci vuci kradeni, ktere tu je: Masa otupela, mase se predhodilo par zoufalcu, co nebyli pohodlni a nechteli se delit (Svoboda, Snopkova) a masa je spokojena. A volfove, pardon vlci, zerou a mlaskaj.....bez skrupuli. :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No, jestli oni v tom Svycarsku se spis nebojej otevreni nedoresenych majetkovych sporu v souvislosti s nakradenym majetkem Zidu za IIWW fasisty, na kterych tamni banky do jiste miry zalozily svuj kapital......jestli oni se nebojej otevreni archivu o roli Svycarska v teto valce.....

                                                     

                                                    Tady bych hledal duvody, ne v moralce Svycaru…

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Přesně, všemu špatnýmu se v Evropě Švýcaři nejen vyhli, ale ještě na tom vydělali.

                                                    0 0
                                                  • Volf  

                                                    Ono je s podivem ještě i něco jiného. Tebou zmíněné státy sice neprošly ,, peklem ,, socialismu, ale mají za sebou také období divokého kapitalismu se všemi negativnémi dlsledky, ale mají dnes náskok a prostě jsou polidštěny. My měli obrovskou možnost se těchto chyb vyvarovat právě díky minulosti těchto zavedených ekonomik. A otázka je naprosto jednoduchá. Proč k tomu nedošlo? Domnívám se, že by jsme se mohli ptát napříč politickým spektrem, protože mají na hlavě máslo všichni stejně jako naducanou prkenici. Já si myslím, že naši zástupci znesvářených stran stejně kooperují, protože česká politika je jen zdroj výdělků a jak si mohou smočit zobák, tak jsou vedle sebe u lizu strana nestrana ideologie neideologie. Občas někde pustí hromy blesky na protistranu aby dali lidem chléb a hry a tím o končí. Proto jak jsem již někde psal sice souhlasím v lecčem s Klausem, ale je jasné že spousta obav z EU pramení právě ze strachu před pořádkem.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    EU je vsechno jen ne poradek. Pobav se s nekym, kdo ma pracovni styk s unii. Priprav se na velmi emotivni rozhovor plny sprostych slov, z nichz to nejjemnejsi bude „zkurvenej bordel“.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    tak abych slyšel slovní spojení „zkurvenej bordel“, stačí něco řešit s jakýmkoliv podnikem nad +/- 100 zaměstnanců, včetně tvojí finanční instituce…

                                                    i když netuším, která to je :-)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Rozdil ale sviti na mile daleko:

                                                    Zatimco banku si vybrat muzes, zivot v EU ne. Tedy pokud nemas v planu odjet mimo EU, USA, Blizky vychod, Asii. Takze celkem slusne misto pro zivot najdes v Gronsku, Antarktide a na souostrovi Maledivy, ale to vse je trochu z ruky a podnebi byva rozmanite. :-)

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko, Chorvatsko, Srbsko, Monako, Izrael…

                                                    Škoda že jsi po svém zemitém dědovi nepobral trochu toho životního nadhledu ;-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Tak ti s nadhledem rikam, ze v tech tebou uvadenych statech tak jedine Norsko. Vsude jinde se mi to bud nelibi nebo se bojim :-)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Nj, ale myslet si, že v tak velkém molochu nebude byrokracie je trochu utopistický pohled.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    švýcaři nakradli do roku 1945 tolik, že už nemusí…

                                                    a stejně fungujou jako světový peněžní laundromat dále…

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    co se týče Norska – kdyby je jejich praotec Nor zavedl do Česka a náš praotec by to otočil někam, kde jsou takřka neytěžitelné zásoby ropy a plynu, tak by to asi vypadalo trochu jinak, nemyslíš?

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Kdyby byly v prdeli ryby, nemusely by byt rybniky. Rikaval deda, on byl takovej lidskej..... a vetsinou dodal: Kdyby bylo hovno cukr, tak se sere rovnou do kafe.

                                                    Pritomnym damam, slecnam, citlivejsim osobam a zejmena adminovi se omlouvam, jde o citaty.

                                                    0 0
                                                  • R:o)man1  

                                                    Sdružování obecně je prospěšné jen do určité míry, která je nutna vždy přesně definovat a zanalizovat – co od toho očekávám a co mi to přinese. Ale hlavně – zda je to prospěšné pro všechny zúčastněné strany! A ty strany by se měly svobodně a na základě PRAVDIVÝCH informací rozhodnout, zda do sdružení chtějí nebo ne. Náš vstup do EU byl JEN o mediální masírce, zkreslených informacích, nevědomosti a zastírání. A taky dělání si těch nejvyšších co chtějí – NAPROSTO STEJNÉ, jako u Lisabonské smlouvy!!! A masíruje se proto, protože se mocipáni bojí právě toho selskýho rozumu, který by po přečtení smlouvy pochopil, co je to za žvást.....

                                                    Myslet si, že teď dostáváme od EU dotace na firmy a na školení a na silnice a na rozvoj, že se máme líp – NEMÁME! Resp. možná my teď chvíli jo, ale právě naše děti nám za to „poděkují“! Protože ony a jejich děti a děti jejich dětí to BUDOU VRACET. A kdo si myslí, že existuje nějaká půjčka na světě, která se vracet nemusí, je idealista největšího kalibru!!

                                                    A argument potřeby sdružování EU proti Číně?? K smíchu – opět pouhá mediální masírka bez rozumného domyšlení důsledků. Čím nás prosím vás Čína do vzniku EU ohrožovala??? Vždyť z té Číny se sem tahá JENOM nadprodukce nás Evropanů a Američanů – kdo tam založil své výrobny, kdo tam vykořisťuje ty místní lidi, kdo tam pumpuje prachy?? Evropa a Amerika!! Pokud by to tak nebylo, Čína by nás svými „přebytky“ rozhodně nikdy neohrožovala!! A kdyby EU a USA tak vadila Čína, proč by si neschválily jednoduchá opatření proti levnému braku..?? No protože ten brak není čínský, ale evropský a americký!!! Otevřete už konečně oči a neposlouchejte tupě, co se chce, abychom poslouchali..­..........

                                                    Ach jo, zaslepenost nás lidí je bezbřehá… Na řízení domácnosti, firmy, země, Evropy a světa fakt není zapotřebí ekonomických ideologií, na to stačí selský rozum a potlačení nenažranosti, nic víc!!

                                                    Ekonomické chyméry a znalosti a ideologie a „zákony“ jsou jen pouhou a prachsprostou metodou „pokus/omyl“. Ničím jiným - právě proto krize přichází v periodách vždycky!! Někdy za 60 let, někdy za 80, ale přijde!! Pouze se to někdy podaří udržet při životě jednou dýl, jednou kratší dobu. Myslet si, že to je něco dogmatického, je nesmysl. Jediné dogma může být newtonův nebo archimedův zákon, který prostě platí, protože to tak na světě prostě je. Ale ekonomické chytrosti…?? Pouhá zkouška, jak dlouho to bude fungovat!!!

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ukapla mi slza.

                                                    Vidis to, promin, dost naivne…ale prosim, respektuju nazor. jen se zkus nekdy pobavit s nekym , kdo prichazi do styku s urady EU, kdo zada o granty, zpracovava podklady, apod. Kazdy, opakuji Kazdy (slovy:kazdy) ti rekne neco ve smyslu: jdetevsichnido­prdelesuniito­papirovanijehor­sinezzakomunis­tulepsijeoprachy­zadatsoukrome­firmy. Nebo neco v tom smyslu.

                                                     

                                                    :-)

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    Pochop, že ze dne na den nemůžeš mít dokonalou instituci. Já věřím, že to nebude navždy stejné. Má to ťři logické konce. Buď jde o porodní bolesti a za x desítek let to bude výrazně lepší a neustále se přibližovat ideálu- Za druhé dostane se to do fáze, kdy už to prostě nepůjde dál EU se rozpadne nebo zanikne s ostudou. Za třetí tak jako v minulosti vznikne z EU nebo na jejich základech nová a snad i lepší instituce. Za mě: Něco by to chtělo. Máme na výběr dvě možnosti. Zkurvenou EU nebo nic.

                                                    Představ si, že budeš chtít jít na kolo buď můžeš jít pěšky nebo na Meridě za 8 litrů co si vybereš? Já pojedu na Meridě a budu doufat, že na ní časem všechno vyměním a bude z ní slušné kolo, popř. Merida vymyslí nové kolečko na slušné úrovni, které budu mít šanci si pořídit.

                                                    Ono řvát, že je na hovno umí každý. Ale řekni mi nějakou alternativu. Kri­tizovat není až tak složité. Řeči o Norsku a Švýcarsku vidím ve své, jak jsi napsal, „naivitě“ natolik úsměvné, že ani nebudu reagovat.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ty reci o Svycarsku jsou bohuzel pravdive. Nastuduj si novodobou historii Svycarska a razem zmenis svuj idealisticky pohled na tento stat, ze ktereho, podle meho nazoru, jeste casem vyhrezne spousty spiny a zla ulozeneho v archivech.....

                                                    0 0
                                                  • tassajara  

                                                    nestuduj historiu ale chod tam stravit aspon tyzden, verim ze si vsimnes iste rozdiely.

                                                    Kazdy z nas mame v historii nieco, za co by sme sa mohli hanbit a niekomu sa ospravedlnovat, a mozno je aj dobre ze to tak je, pokial sme si toho vedomi a premyslame tym padom o malu chvilku dlhsie o tom co a preco cinime…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    To je marna diskuze. Ty o voze, ja o koze. Ty o lidech, ja o historii.....

                                                    Zkus pecliveji cist.

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    Co to do mě pumpuješ. Teď nevím jestli jsme se nerozumněli, protože tu v tom začíná být fakt maglajz, ale někdo tu vykřikoval buď mě jako Švýcarsko.

                                                    To mi přijde k smíchu a rozhodně s tím nesouhlasím. Tak předpokládám, že si jenom nerozumíme.

                                                    Ale jakmile mi někdo začne ještě k tomu adresně psát nastuduj si to a to, tak je to tak povýšenecké chování, že mě to vytáčí. Opět doufám, že je to jen momentální náladou při sledování tohoto threadu. Ale jestli ne, tak to musí být nějaký všeználek z Prahy, který dělá v nějaké podřadné finanční instituci a vnucuje své produkty buranům z venkova. Honzo už kolem sebe nějak moc kopeš.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    A jeee, zase utoky na to kde bydlim.....a opet od nekoho, kdo nebydli v Praze. Presne jak jsem tu nekde psal, vzdycky s tim zacne venkovan.

                                                     

                                                    No nic, mne to je jedno, nevadi mi to.

                                                    Podivej se, to ze ti napisu aby sis neco nastudoval neni mineno ani povysenecky, ani zle, ani nijak jinak. Proc tam hledas neco co tam neni ? Predjimas uz to, ze kdyz bydlim v Praze, jsem a priori namyslenej debil a nemam pravo ti rici ze neco nevis a doporucit ti studioum ? Vzdyt me tady kazdou chvili nekdo rekne, ze necemu nerozumim a pokud me presvedci, tak prvni co udelam, ze si informace sezenu a nastuduju. Ale vubec by me nenapadlo dotycnemu napsat: Ty ..... z mesta XY, chovas se povysene a prehanis to. Neni totiz duvod. proste mi ukazal, kde mam mezery, to je cely.

                                                     

                                                    Zkus si zvyknout, ze ne kazdy se smeje tomu kde bydlis, ze ne kazdy ti tim, ze ti napise Nastuduj si…tim mysli ze jsi nevzdelanec......

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    No já myslím, že když si tu ostatní přečtou co jsi napsal, tak bude jasno. Reagovat na tebe už nebudu, že by jsi to sám pochopil opravdu neočekávám.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No, kdyz mas potrebu to takto hrotit, tak prosim, ja to ale nijak zle nemyslel.

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    Já nemůžu vědět jak jsi to myslel, já si pouze čtu co jsi napsal.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Bude ti to opet pripadat nadrazene, ale napisu ti: Tak u toho premyslej a nehledej v tom neco co v tom neni.

                                                     

                                                    :) peace

                                                    0 0
                  • tassajara  

                    Romane – mudro napisane.

                    Mali ste to urobit rafinovane ako my: 4 najvacsich vidriduchov sme dali na 4 najvyssie statne posty, cize ked aj robia neplechu aspon su ako-tak na ociach, a my ostatni sa mozeme nerusene venovat zveladovaniu nasej rise :D

                    0 0
                    • Honza729  

                      No vy jste predevsim nemeli spechat na Euro…

                      0 0
                      • tassajara  

                        ?? By si nas videl radsej tam kde je teraz Madarsko? Takto otvorene nam zelat zle, neviem, verim ze mozno Slovakov nemozes citit, ale takto otvorene to pisat na BF – sa trochu ovladaj.

                        :D

                        0 0
                        • Honza729  

                          Boze muj, kde jsem psal takove veci, muzes mi to ukazat ?

                           

                          Jen opet vychazim z cisel (pokud to nejak sezenu do podoby, kterou sem muzu povesit, tak to udelam), ktera rikaji, ze Slovensko tim ze ma Euro je ted v horsi situaci. Pomerne dobre je to popsano tady.

                          0 0
                          • tassajara  

                            Je to na dlhu polemiku ci to bolo priskoro (ano) alebo nie, a ci mame teraz v tej krize s eurom stastie (ano) alebo smolu… Ale rozhodne je lepsia menova stabilita za cenu vyraznejsieho hospodarskeho poklesu, nez by bolo s korunou, nez naopak, aspon podla mna.

                            Jeden vyborny clanok o eure na Slovensku bol niekde na sme.sk ale zial ti to takto rychlo nevylovim. Prosto mamlasi co su teraz u nas pri kormidle mozu v klude robit neplechu a prepad meny ich v tom teraz uz nezastavi, pricom keby sme mali zvrchovatu korunu tak ta by im svojimi prepadmi rychlo davala najavo co mozu a co nie, a brzdila ich v ich „rozlete“… To je asi hlavna chyba toho eura u nas. Teda este okrem takej drobnosti, ze 6 mesiacov po smrti SKK este stale pocitame vsetci v hlave v korunach, ale to je najmenej… :o)

                            0 0
                            • Honza729  

                              Jasne, je jeste brzo. Nicmene uz ted se vi, ze zafixovani meny neni dobre a hlavne cisla leti dolu......

                              Pokud to nakonec vse dobre dopadne, tak tim lip, osobne si ale myslim, ze nas i vas cekaji dva, tri velmi tezke roky. My jsme na te lepsi z tech spatnych cest.

                              0 0
                              • tassajara  

                                To je pohoda – ja som niekde cital ze 15. Keby aj, nic sa nedeje, ludia prezili aj horsie a prosto museli byt statocni.

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Tak podle Mayu a jejich kalendare stejne svet skonci v roce 2012, takze je to vpodstate jedno, ne ? :-)

                                  0 0
                                  • tassajara  

                                    no super, tak to este uvidime modely 2011 s elektro­nickym radenim :DD

                                    0 0
                                    • Vrci  

                                      ne, uvidíme modely 2013 a někteří si je i koncem roku 2012 koupí, někteří i v létě 2012 :-)

                                      0 0
                                      • tassajara  

                                        to radenie dufam pustia skor nez par mesiacov pred skoncenim sveta :D

                                        0 0
                        • Honza729  

                          Jinak k tomu Slovensku: Na nej mi nesahej, mam tam cast rodiny, obdivuju prirodu a mam tam mraky znamych a tady v praci i kolegu.

                          0 0
    • Vrci  

      U mě se objeví týdně několik zájemců o nabídku, ze kterých už předem kouká, že jim jde jen o to vzít ji a ukázat svému dodavateli, aby srazili jeho cenu se skutečným zájmem to nemá nic společného.

      0 0
    • antoda  

      Myslím si, že byste si s kolegou měli sednout a trochu tenhle případ rozebrat, zkusit se zamyslet v kterém bodě se to zlomilo.. Já si totiš myslím, že zákazníkovi bylo sděleno přespříliš informací. Zkusil bych se držet takové té obehrané formulky „méně je někdy více.“ Tohle je totiš přesně ten případ. Zákazník si s vámi popovídal, dostal přespříliš informací. Kdyby jich dostal o něco málo méně, jsem přesvědčen, že by nákup uskutečnil. navíc po třech hodinách povídání bych si taky asi nic nekoupil, ač bych si pokecal sebelíp…

      0 0
      • marszy  

        A kde je ta hranice?

        0 0
        • DaSnail  

          no keď to nevieš, tak sa nečuduj

          0 0
          • marszy  

            Super odpověd:-((

            0 0
            • DaSnail  

              a jakú odpoveď by si chcel na otázku A kde je ta hranice?

              proste v určitom momente už ďalšie vysvetlovanie a debatovanie nemá moc zmysel

              a kde je tá hranica, to ti asi nikto cez internet neporadí. ste tam dvaja, aspoň jeden z vás by to vidieť mohol.

              a keď aj aj urobíš úplne všetko úplne správne, aj tak to neznamená, že určite predáš.

              keď chceš mať prácu, kde budeš mať presne ohodnotenú svoju námahu, tak skús ručné kopanie kanálov. vieš kolko dostaneš za meter a vykopeš tolko metrov, kolko chceš zarobiť… 8o)

                
              0 0
              • antuch  

                a jak nastavíš tu hranici, když se tě zákazník ptá pořád a je jako nezadržitelná smršť?

                0 0
                • mr.antik  

                  řekneš mu třeba , že na spoustu detailních věcí přide časem praxí a že je to pak úžasná věc všechno ladit do nejmenších detailů…

                  Asi to chce i nějaký psychologický čtení a školení, ale viděl jsem jak lidi koupili během 1hodinové prezentace předražený zdravotní matrace a deky asi za 60tisíc (po slevě za 30 samozřejmě) a na splátky, chce to asi jen brnkat na správný struny. I když v tomhle případě stačilo říc pár klíčových slov – bolavá záda (kdo by neměl, že), budoucí další problémy od páteře (to je logický že), sleva (ale právě teď), výhodně nízké splátky bez úroku (takže v podstatě dobrá investice)…

                  Věřim, že u prodeje kol to funguje podobně, i když ne tak jednoduše, protože tak blbý lidi snad na kole nejezděj :-)

                  0 0
                  • antuch  

                    tento zákazník byl asi dost zvídavý…osbně mám taky pár takových zkušeností. Tříhodinové rozhovory už jsem absolvoval několikrát. Ti lidé mají kolikrát neobyčejně všetečné dotazy a ptají se na maličkosti…občas mi připadá, že zkouší, co vydržíme:-D

                    Nákup matrací je navíc masová akce podepřená nějakou studií a hlavně ti tam daj nažrat:-D

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Taky tady to byl podomní prodej bez jídla. Ale s dárkem samozřejmě :-) Já jsem se docela bavil.

                      Mám taky jednoho známého, starší chlap, dřív si ladil kolo víc než jezdil (strojař konstruktér), a jak on řeší různý věci typu proč je tady na přehazce tady ten výčnělek a debatuje hodinu o tom v čem je asi lepší deorko než lx, tak si to docela dovedu představit :-)

                      0 0
                      • antuch  

                        jooooo, to je ono. To je přesně ono. Takových lidí je hafo a tyhle lidi řeší píčoviny. A teď bych chtěl vidět DaSnaila, co by dělal on v takovým případě. Ono je totiž jednoduchý od počítače něco tvrdit, ale praxe a zkušenost je jiná. Některých lidí se prostě nedá zbavit tím, že jim řekneš, že to je o zkušenostech atd…

                        Nejlepší hlášky:

                        A má to taky to deodore?

                        A soused mi říkal, že mám mít zamykatelnou vidlice. Tak se chci zeptat, jak se to dá zámknout ke stojanu? Pač já už jeden zámek mám…

                        Já chci kolo tak do 8000, aby to mělo deore a zamykatelnou vidlici.

                        Já bych chtěl nějaký kolo, ale nevím, kolik do toho chci dát, nevím, jesli silniční nebo trekingový nebo horský. Tak mi nějaký doporučte.

                        Máte taky ty trečingový kola?

                        Co ste mi to prodal za šmejd? Ty brzdový destičky vydržely jen 2000km…

                        Sram je nejvetší sračka, shimano je nejlepší…

                        prostě je toho fakt mraky…tak se snad taky trochu zasmějete

                         
                        0 0
                        • tassajara  

                          ja len k tym uzamykatelnym vidliciam – neviem ci si to ludia nepletu so zamykanim riadenia ktore poznaju z motoriek…

                          0 0
                        • DaSnail  

                          praxe a skúseností asi nemám tolko čo ty, v obchode som bol len tri a pol roka. rok a pol ako predavač a dva roky ako vedúci predajne.

                          nepredával som bicykle, ale na tom možno úplne až tak nezáleží. je to skoro všetko podobné.

                          keď nedokážeš zvládnuť zákazníka, ktorý tomu síce moc nerozumie, ale niečo kúpiť chce, tak asi nebudeš nejlepší obchodník na svete obchodník na svete. bez urážky.

                          0 0
                          • antuch  

                            Beru to, každej na to má svůj názor…jen mi nejde ten odkaz:-D

                            Tady u nás je hlavně problém v tom, že většinou seš na obchodě sám. A to je pak těžký se zákazníka zbavit. Ano´, můžeš mu přesta sálodlouze odpovídat a začít odsekávat. Můžeš mu naznačovat, že tam máš i jiné lidi a že se mu nemůžeš tak věnovat. Ale existuje určitá skupina lidí, která toto prostě nepochopí.

                            Já osobně nemám problém někomu říct, že na něj nemám čas, jen prostě chci poukázat na to, že ani nejlepší prodavač roku někdy nemusí zvládnout zákazníka tak, jak to vidíš ty.

                            0 0
                            • DaSnail  

                              až mi je to divné, ale vo všetkom s tebou súhlasím 8o)

                              no tak keď si tam sám, tak to je potom samozrejme oveľa ťažšie sa niekoho zbaviť tak, aby si z toho vyšiel bez ztráty kytičky.

                              ano, existuje určitá skupina ľudí ktorí si nič nekúpia

                              ten odkaz bol na knižku, ktorú si určite čítal. a keď nie tak si ju aspoň prelistuj.

                              0 0
                            • tassajara  

                              asi sam najlepsie vidis, ze urobis patrne velmi dobre, ak si to zariadis tak aby si na obchode nebyval sam, aspon nie vtedy ked je premavka :o)

                              0 0
                        • mates555  

                          K nám teď chodí lidi od konkurence a ptají se jestli to má ty zapouzdřený ložiskový náboje a že prej jsou ty zamykací vydlice nějaký lepší a horší a co že je to za typ na tomhle kole za 8000kč…:-) co jim na to má člověk říct…:-)

                          0 0
                          • Frostty  

                            Tak jim to prostě vysvětli. Taky občas bředím z otazky LCD nebo plazma, ale tohle prostě k obchodu patří.

                            0 0
                • DaSnail  

                  keď už nejaký čas v obchode robíš, tak by si mal rozoznať kedy sa už začínajú riešiť nepodstatné blbosti

                  predavač je tiež len človek, môže mať akurát blbý deň a zrovna môže naraziť na zákazníka, ktorý je mimoriadne otravný. to ale nieje dôvod ho poslať ho do ******, ten malý hajzlík ti môže pomôcť zaplatiť zloženky…

                  keď ste v obchode aspoň dvaja, tak ti príde kolega na pomoc a vystriedate sa. velakrát sa stalo, že hodinová akurát najlepšie rozbehnutá debata sa ukončila po piatich minutách a zákazník mal ešte aj velmi dobrý pocit z nadštandardnej starostlivosti. a že v ten deň nekúpil nevadí. dobrý dojem zostáva a keď bude chcieť naozaj kúpiť, alebo sa ho bude niekto pýtať kde je dobrý obchod, tak má jasno.

                  0 0
        • antoda  

          Jako prodejce bys měl právě z těchto situací vytěžit maximum. Neúspěch by ti měl být motivací k zlepšení. Chápu to, jeden čas jsem byl taky tak trochu „prodejce“. Moc úspěchu jsem však nesklidil, ale teď už třeba vím kde jsem chyboval. Při prvotním kontaktu se zákazníkem je jasným cílem zjistit potřeby a nastínit mu nějaké vhodné řešení pro něj. Ne však hned vyřknout ortel. To ale určitě víš. Není třeba ho nutit k nákupu hned. Ať si to rozmyslí, ale snaž se mu ukázat, že tvůj čas je také drahý a nemůžeš s ním strávit odpoledne. Pokud mu podáš přesné informace, ne však příliš obsáhlé, musí se dostavit úspěch. Čím víc info zákazník má, tím více přemýšlí, kombinuje a z obchodu nakonec sejde.

          0 0
    • R:o)man1  

      Kromě konkurenčního prostředí, které jsem tu už zmínil a i se ho trochu zastával, musím uvést i smutný fakt, který by měl ve slušné společnosti převážit, že nám – jako lidem (a dovolím si říct že alarmujícně hlavně v ČR), jsou ve většině naprosto cizí pojmy jako etika, empatie a slušnost. V obchodě, na ulici, v autě v koloně, nakonec i doma… A o tom to asi je nejvíc!

      0 0
      • Michell  

        To, že nic nevědí o etice bych jim nevyčítal. Etika je nauka o morálce a ne každý je v tomto směru studovaný. A označit nějaké chování jako neetické je proto naprostý nesmysl.

        0 0
        • marszy  

          Na to aby se člověk slušně choval se musí studovat?

          0 0
          • R:o)man1  

            dnes už je to běžné učivo na 2. stupni – naštěstí. Tak snad naši potomci budou „lepší“ než my – husákovi děti..:o?

            0 0
            • Michell  

              Ano, ti co dávali pozor ve škole to vědí. A fakt, že ty pojmy používá tak strašná spousta lidí špatně jen naznačuje, že většina pozor nedávala.

              0 0
          • Michell  

            Tys to nepochopil.

            Říkám, že lidi říkají „etika“ a „etický“ na místech, kde je správné říkat „morálka“ a „morální“.

            Etika není morálka. Je to tak těžké pobrat?

            0 0
      • tassajara  

        R:o)man 16/6 22:55 – VELKA PRAVDA!

        0 0
    • Vilém  

      Neplac, tak to proste byva. Vydelate na jinym zakaznikovi.

      0 0
      • marszy  

        Vždyt já nepláču.Jen mě to posledni dobou   mrzí jak si s náma zákazníci vytírají prdel a hodně mě to uráží.A nemůžeš nic protože pak nebudeš mít na chleba.

        0 0
        • Barak  

          nj, tak tohle si říkáme den co den v práci taky. :-(

          0 0
        • marszy  

          A pak píše tady na BF  jeden tupoň ,že na závit v rámu mu stačí drátěný kartáček.Se mi pak lidi diví ,že jsem nasranej:-)))

          0 0
        • Michell  

          Lidi sami nemaj na chleba a šetří. Jaký vytírání ****** máš na mysli?

          0 0
          • marszy  

            Když nemáš na chleba tak nemůžeš nic ušetřit.

            0 0
            • Michell  

              Lidi šetří. Jaký vytírání ****** máš na mysli?

              0 0
              • marszy  

                Oba víme o čem je řeč .Nebudu se s tebou tady přetahovat o kuličkuz skleňenku jak malej kluk.

                0 0
                • Michell  

                  Prostě si pod pojmem vytírání ****** představuju něco jinýho no. To, že si někdo místo kola koupí gumy, mi nepřipadá jako vytírání ******.

                  Peace :-)

                  0 0
                  • marszy  

                    Bral bych to pokud by zákazník řekl všechny připomínky hned .Nové kolo, ojetinu, výměnu gum.Potom  si člověk udělá trošku obrázek a představě a směru myšlení zákazníka .

                    0 0
                    • Michell  

                      Dobře, tak vás ten týpek zmátl. Ale sedinku si s vámi nevytřel, páč to byste pak vypadali jinak – jak bych to nejlépe vyjádřil – posraně.  :-) Dobrou noc!

                      0 0
                • R:o)man1  

                  Kdybych byl majitelem obchodu a dozvěděl se, že můj prodavač si myslí o kupujícím (a klidně v tomto vašem případě), že si s námi „vytřel prdel“, už by u mě neprodával… Proto třeba já nevím, „o čem ta řeč“ je…?!

                  Copak není normální, že jdeš pro něco do obchodu a prostě a jednoduše si rozmyslíš (a je jedno z jakých důvodů a kdy), že nic nekoupíš? Nebo že koupíš něco jiného, než pro cos šel? Nebo že u nich nic nekoupíš, ale budeš u nich jen servisovat? Nebo že chceš koupit původně Audi TT, ale koupíš si zatím jen klíčenku?? A třeba právě proto, abys viděl, jak se na Tebe budou prodávající tvářit a jestli jim tam ty prachy za TT zítra necháš???

                  Není nic horšího, než když zákazník odchází z obchodu a než zavře dveře, slyší od prodavačů cosi o čů..kovi, de..lovi, „kterej se přišel jen pobavit a zdržovat je“… To samé, jako když se ohlídneš při odchodu a vidíš posunky mezi dvěma prodavači a zdvižený prostředníky…

                  A tohle se mi prozatím v civilizované „morální“ Evropě nestalo a u nás už mockrát!!!

                   
                  0 0
                  • marszy  

                    A na  jakém zakladě vyhodíš toho prodavače ?Pro neschopnost prodat nebo neslušné chování?

                    0 0
                    • R:o)man1  

                      ..když odmyslím právní stránku věci, tak pro neslušné chování k zákazníkovi, tj. k tomu, který živí mě jako majitele a mojí rodinu a i toho neslušného a nevychovaného prodavače a jeho rodinu… Nejdřív by dostal poučení, že kvůli takové maličkosti není nikdo „****“, pokud by to uznal a pochopil, tak by šel na školení obchodníků a když ani to ne, tak červená karta!

                      0 0
                    • Michell  

                      Ono je to jedno s druhým spjaté. Neznám úspěšného prodavače, co by fakoval zákazníky. Ty znáš?

                      0 0
                    • Michell  

                      Ono je to jedno s druhým spjaté. Neznám úspěšného prodavače, co by fakoval zákazníky. Ty znáš?

                      0 0
        • Vilém  

          Na druhou stranu chapu tve narky. Net je velka konkurence. Ja v servisu a semtam za pultem delal asi 5 let bokem. To byla pohoda. Ale jakmile jsem zacal delat na plny uvazek, tak jsem zjistil, ze ac me to bavi moc, tak se tim proste neuzivim, tak jak bych si predstavoval.

          0 0
    • R:o)man1  

      …a za sebe a pak už howgh – taky sháním už měsíc kolo. Jako naprostý amatér se vyptávám, združuju informace, porovnávám – logicky v mnoha obchodech a třeba i opakovaně, protože chci mít informace co nejúplnější. Protože nechci investovat (pro mě) malé peníze a ani nejsem ryba, co si jde koupit kolo, protože je zelený.

      A jelikož v sobě nějakou tu slušnost mám, vím, že nakonec u někoho z těch, které jsem „otravoval“, to kolo koupím – a doufám, že je logické, že ne u všech..:o) Určitě neudělám to, že vytahám informace a objednám přes net, takový nejsem. A i když se řadím mezi „smlouvače“, neb mě to celý život živí, stojím nohama na zemi a vím, že ten obchod má režii, náklady a že z něčeho žít musí.

      Ale taky vím, že za tu mojí slevu (a i těm ostatním, co se ke mně chovali slušně..!), jim udělám takovej marketing, že se jim moje sleva (a u těch ostatních jejich slušnost) vrátí několikanásobně.

      Takže, co myslíš – vyplatí se tento postup nakonec těm, co na mě byli milí a nejmilejší a nejochotnější a strávili se mnou mnoho hodin nebo těm, co měli křivou hubu, nedostal jsem z nich nic a když, tak bláboly???

      0 0
      • Tyboo  

        pokud je to tak jak říkáš, tak si férový chlap. je důležité si informace sehnat stejně jako za ně zaplatit( u jednoho koupí kola, u druhého tím že se u známých zmíníš který obchod je fajn a kde nakoupit)

        0 0
        • marszy  

          Pán asi studoval tu etiku ve škole:-))))))))))

          0 0
          • tassajara  

            ked ta nieco tohto typu nenaucia doma, tak v skole nemaju sancu ti to vstepit

            0 0
        • R:o)man1  

          ..no tak ještě se zapojím:o) – mé mnohatýdenní pátrání, běhání, vyptávání a shánění informací vlastně už má 1. jistého zákazníka „mým/va­ším“ marketingem sehnaného a to jsem ještě nekoupil kolo ani já – můj kámoš, který na tohle shánění informací není, si např. koupí nové kolo (+ oblečení, helmu, boty, pláště, lahev…servis!) tam, co mu řeknu, kde bylo dobře…

          A o tom to hlavně je, marszy… Tak, jako se lavinovitě roznese kvalita, ochota a vstřícnost, stejnou geometrickou řadou se roznesou obchodníci – kyselí xichti. Tak na to nezapomínej a nelituj, když se budete někomu věnovat půl dne a on nic nekoupí. Nevíš, co právě tento (pro Tebe zatím prudič) kde a před kým řekne a ten to řekne dalšímu a ten dalšímu......

          0 0
          • goofy  

            Tak tak.. Taky se rad vracim do jednoho obchodu u nas.. Doporucil jsem a koupil tam se znamyma uz X-kol.. A co stacilo? Vstricnost. Ikdyz pokazde si tam neco nekoupim, jsou ochotni sehnat nemozne, poradit, vstricni k zakaznikovi, a tim uz si dostali plno znamych..

             

            marszy: to ze nekoupil kolo za 30000 neni nic spatneho.. Co vis co mu do toho vlezlo? Kor ted v te krizi, kde se platy ze dne na den zkrouhavaji na polovinu? Ja osobne uz jsem taky parkrat vybiral kolo, a nakonec z toho nic nebylo, protoze se neco vysralo a penize musely jit jinde.. Tohle je zivot a nepripada mi to nijak zvlastni..

            0 0
      • favorit.  

        zrovna slusny chovani vuci zakaznikovi, klientovi bych povazoval za samozrejmost. Kdyz se ke mne nekde nechovaj slusne, tak holt nic nekoupim, nikdy uz neprijdu a ani nedoporusim ostatnim.

        Pro me je slusnost a vlidnost zaklad!

        Jinak teda, chvili jsem byl v ramci brigady v dilne a v zime ucim na lyzich. Sice zadny velky jednani, ale taky je treba se na lidi usmat a byt prijemnej :-)

        0 0
    • drtyc  

      no podle me to neni hajzlovina. proste pochopil, ze za ty penize mu to nestoji.

      0 0
    • M_ishak  

      Nerozumím, kde se berou takoví pesimisté. Myslíš si, že za 3,5 hodiny odborných rad jste dostali zaplaceno 220 Kč ve formě výměny plášťů. Jenže ty ani nevíš, že ten, nad kterým se tu rozčiluješ, se zmínil u táboráku před svými známými (které neminula vlna probíhající cyklománie), jak jste ochotní a odborně na výši. Známí se zmínili známým a aniž byste tušili, ten proklýnaný „****“ vám tímto způsobem udělal obrat 100 000 Kč ⇒ 30 000 Kč pro vás za třeba 15 hodin času kecání se zákazníky, kteří by jinak než na doporučení nepřišli. + servis do budoucna.

      Co se týká konkurence e-shopů, co konkrétně vám brání koupit si nějaký systém na provoz internetového obchodu?

      Ale suma sumárum je dobré, že zde uvádíš i pohled z opačné strany barikády. Těch vláken kritizujících obchodníky bylo na B-F jak much.

      0 0
      • marszy  

        Třeba máš pravdu.Uvidíme časem.

        0 0
        • tassajara  

          inac nechapem co mu vysvetloval take 3.5 hodiny… podstatne sa da zhrnut do 15 minut, a dalej to bolo na vasom uvazeni ci budete rozoberat veci do absulutnych detailov, alebo nie.

          Ten prvy prispevok je klasicky priklad kratkozrakeho zmys­lania vychodoeuropskeho exsocialistickeho obchodnika – porovnaj s pristupom R:o)mana a jeho doraz na dlhodobost vztahu obchodnik-zakaznik.

          V podnikani je to tak, najprv musis investovat (tentokrat napriklad ten cas), az potom mozes cakat ze ak si nikde neurobil chybu, bude nejaky zisk. Toto zatial niektori ludia v biznise nechcu chapat.

          0 0
    • Volf  

      To co popisuješ je celkem běžná záležitost v obchodě obecně. Pokud jste podle svého svědomí udělali co jsi mohl tak to prostě hoďte za hlavu, protože na jednom kaufu nestojí život. Třeba to byl jen od začátku fligna, mohl nrazit na někho kdo ho přesvědčil o tom, že vyhazuje zbytečně peníze, třeba jste v něm vyvolali dojem, že potřebujete prodat. Toho může být spousta člověk by se zbláznil, kdyby to měl nějak důsledně zkoumat. Ti co prodávají vědí o čem to je, no a ti co si myslí, že když k tobě přijdou, tak jsi jejich slouha, ty to stejně nikdy nepochopí.

      0 0
    • Hejdik  

      Jo to je holt riziko podnikání,ale takových lidí víc,tak to by bylo fakt dost špatný.

      0 0
      • Hejdik  

        Trošku chápu tvoje rozčarování,protože nedávno se jeden můj kámoš sháněl po novém kole.Tak jsem mu s čistým srdcem doporučil ,kde si kolo může koupit.(nezas­tírám,že jsem dohazoval kšeft svému kamárádovi s cykloobchodem)Tak domluvil schůzku v obchodě,zajeli jsme tam a asi za hodinu konverzace  mu spočítal různé varianty výbavy tak aby to bylo pro něho výhodné,samozřejmě se slevou.Projel se na testovacím kole,na rámu který chtěl koupit atd.No hrozně nadšenej z přístupu.Pak nakonec prohlásil že si to ještě promyslí.Původně chtěl kolo do 35000.Asi po týdnu jsem se ho ptal,jestli se už rozmyslel a on mi řekl,že už má z internetu objednané kolo za 40000.Nasranej nebyl jenom kámoš z prodejny,ale i já,protože ze mě udělal takovýho vola…Takže jak říkám ,chápu tvůj postoj a i kupující by měli mít na mysli,že i když zákazník náš pán,tak dělat voly z těch za pultem asi není to pravé.Navíc,když si člověk koupí kolo z netu,tak kam si ho jde servisovat?

        0 0
        • Volf  

          No to neděláš dobře s těmi sirkami Jaromíre :-) teď tady dostaneš školení od teoretiků jak si mají vážit toho, že tam přijde na servis nebo si nechat namontovat díl, který si prohlédl a vyzkoušel na pultě a pak ho koupil na netu od spekulanta s OEM díly.

          0 0
          • Hejdik  

            Ať si klidně šklolení dostanu,to je mi u zadku:-)

            0 0
            • Volf  

              Někteří chytráci zde ti budou tvrdit, že dokud mu neporadíš, aby koupil na netu, nepůjčíš díl ze svého kola a neuděláš mu práci zadara, tak jsi špatný obchodník.

              0 0
              • Hejdik  

                No pro ty případné chytráky mám jednu odpověď:Ten kdo si koupí kolo přes net,ať si ho koupí,na tom není nic špatného,ale aby se za chvilku všichni nedivili tomu,že jednoho krásného dne přijdou do obchodu a tam jim řeknou,že jenom na servisu se neuživí,zvlášť když musí ztrácet hodiny nad podobnými vykuky a že dělají servis pouze u kol u nich koupených(protože dotace za školení cyklistů EU neproplácí)I ten můj kámoš říkal:„já to tady zavřu,a budu dělat překupníka přez net,za min. náklady,kde si lidi budou dělat servis to je na nich a když to tak udělají všichni,tak jsem zvědavej,kde to zkončí“.Servisy se zavřou,protože si na sebe nevydělají a těch pár co zbydeč bude totálně přehlceno.Takže aby pozor na to,aby jsme si sami s tím internetem pod sebou neřezali příslovečnou větev.

                0 0
                • Hejdik  

                  Ježiši sorry za ty překlepy,dneska mi to teda „píše“ :-)

                  0 0
                • Volf  

                  Skončí to tam, kde už to začíná být. Kromě pár ,, bohatejch ,, obchodů ve lekým městě se cykloshopy začínají orientovat na klientelu ve třídě Alivio a tomu odpovídají i tržby a pak také možné mzdy. To znamená, že se tam za pultem a v dílně objevují míň kvalitní lidé a to se zase odráží na spokojenosti těch pár z high vrstvy co zde píšou. Za chvíli nebudeš mít kam dát do servisu slušnou vidlici, protože ji ten špatně placený rádobymechanik uvidí možná poprvé v životě. Jezdím pracovně po republice a když mám čas tak zajdu do ,, venkovských ,, koloshopů a tento trend se už začíná projevovat. Zeptáš se na slušné sedlo  dozvíš se, že pro ně je to v cenovce do max. 500Kč, vidlici vidíš tak Suntourku do 3 000 litrů atd.

                  0 0
                  •  

                    mě zase sere, že když přijdu do cykloobchodu a vidím tam řetěz kterej na netu maji za 330 Kč a na krámě ho prodávaj za 680 Kč, Epicona co se dá sehnat za 3 500Kč a oni ho maj za 6200 Kč, XT přehazku 990Kč a na krámu 1800 Kč a tak bych mohl pokračovat. V těchto případech ať takový obchody klidně zavřou. Určitě se dá sehnat někdo kdo udělá kvalitní servis za rozumnej peníz a bude prodávat za rozumný ceny

                    0 0
                    • drtyc  

                      jj. ale ti zustanou v kameni maximalne tak v okresnim meste nebo v necem regionalne centralnim, kde je vetsi pohyb lidi a budou k tomu potrebovat jeste naplnenej eshop, protoze ne kazdej bude mit cas se jim vlacet do obchodu…

                      0 0
                    • Volf  

                      Byly doby kde mě to také to co píšeš, ale jen do doby než jsem zjistil, že se zde vesele prodávají OEM díly za ceny za které ani ofiko nenakupuješ.  Neházej všechno na neschopnost nebo nenažranost majitele kaměňáku. Jestli koupím od oficiální distributora a pak tady někdo prodává za skoro třetinové ceny tak je to dost žalostný stav.

                      0 0
                      •  

                        mě je celkem jedno od koho to majitel kameňáku nakupuje, to je jeho problém že to nedokáže sehnat levněji než třeba konkurence na netu či v jiným kameňáku. Mě jako zákazníka zajímá nakoupit co nejvýhodněji, raději bych nakupoval v kameňáku, ale když vidím ty jejich ceny tak bohužel nebo bohudík že se to dá sehnat až o 100% jinde levněji

                        0 0
                        • Volf  

                          To je tvoje výsostné právo. Jen se musíš modlit aby jsi jednou nenarazil na podobnou politiku ve svém ranku. Jinak nic.

                          0 0
                          •  

                            naražím na to celkem často, dělám ve firmě která se zabývá dodáváním dílů,celků do automobilovýho průmyslu a tam tě automobilky tlačej s cenou tak dolů, že každou chvíli se někdo slabší položí.Holt zákony trhu a volného podnikání.

                            0 0
                            • Volf  

                              slovy maminky z Pelíšků ,, A skláři nebudou mít co žrát ,, prostě až všechnu výrobu převedeme do Číny tak se zde budeme na podporách bavit o tom, jestli někdo neví o nějakém dodavateli někde v amazonském pralese, protože ten bude ještě levnější. Se zákony trhu máš pravdu, ale s volným podnikáním ne, protože nic takového neexistuje. Vždycky narazíš na nějaké dotace, šrotovné, velkoodběratelské rabaty a podobně. volné podnikání je možné za naprosto rovných vstupních podmínek. Pokud bude třeba Čína dotovat svoje podniky aby udržela komunistické právo na práci, tak se můžeš postavit klidně na hlavu a nebudeš mít šanci.

                              0 0
                            • Hejdik  

                              Docela by mě zajímalo,jak bys dopadl,kdybys byl dejme tomu nějakej obchodní nákupčí firmy,a jezdil bys po dodavatelích a tahal z nich informace ohledně výrobků a výroby a nikdy bys od nich nic nekoupil,i přes to ,že konkurence by to zboží měla levnější.Typoval bych to tak ,že za chvilku by tě v žádné firmě nechtěli ani vidět a poslali by tě asi slušně"někam"

                              0 0
                  • antuch  

                    a ty by sis vzal na triko v dnešní době mít na krámu třeba sedlo za 2 litry??? Nebo třeba Rebu?

                    Já vás chápu, my provinční prodejny jsem pro vás možná krámy třetí cenové skupiny, ale uvědom si, že kde není zákazník, není důvod mít tak drahé zboží. A v dnešní době, kdy máš díl do druhého dne na krámu už vůbec.

                     
                    0 0
                    • Volf  

                      Pokud ta otázka míří za mnou, tak ti odpovím, že rozhodně ne a ani se nedivím obchodům v oblasti, že je tam nemají. To jen kluci a holky z Prahy nedokážou pochopit, že za Horními Počernicemi končí jejich Matrix.

                      0 0
                      • Honza729  

                        Proc mas komplex z Prahy a jejich obyvatel ?

                        0 0
                        • Volf  

                          Honzo to není komplex ale realita kterou vy v Praze prostě nechcete vidět. Není to nic proti lidem, ale proti celému stavu věci, kdy vy opravdu kolikrát ani netušíte o čem je život mimo váš Matrix. A nevím proč se snažíš moji naprosto realistickou popisku stavu věcí zesměšnit nějakám komplexem. Znovu ti říkám, že jezdím po celé republice a Praha je prostě stát ve státě. Ano mohl bych se do Pahy přestěhovat, ale nechci, protože si neumím představit nemít za zády les, dýchat ten smrad z aut a žít v tom mraveništi, ale na druhou stranu bych také rád viděl trochu snahy o pochopení nás od jinud. A neber to tak, že pražák rovná se něco špatného. Tak já svět nevidím.

                          0 0
                          • Krys  

                            Ale prosím ťa. Polka Prahy sú náplavky z vesnic, takže si snáď pamätajú, aké to je nežiť v Prahe. :)

                            0 0
                            • Volf  

                              U něktzerých je ta paměť stejně krátká jako rychle neumí česky některé české pseudomodelky po dvou letech v Americe :-)

                              0 0
                          • Honza729  

                            Vis, ja moc dobre vim, ze zivot mimo Prahu (ale uz tady je problem ve tvem videni, protoze nejde jen o fenomen Prahy, ale o fenomen jakehokoliv velkeho mesta) je jiny. Pracovne jezdim do regionu a vidim podminky zivota, znam sociodemograficka data, protoze s nimi pri sve praci prichazim do styku. Co je ale take fakt, a to vy „nepratele“ Prahy nechcete vedet, jsou zivotni naklady. Musis proste prijmout fakt, ze v Praze lide ziji kolikrat na stejne i horsi urovni jako na vesnici. My tu v Praze sice mame vysoke platy, ale take vysoke najmy, astronomicke ceny bytu, proste jine ceny vseho. Nemame moznost, kterou maji vesnicane si cokoliv vypestovat, vymenit za jine jidlo, jako tomu chodi bezne na vesnici. A tak bych mohl pokracovat dal a dal a dal.......

                            A na zaver jeste jednu poznamku: Nikdy, ale opravdu nikdy jsem se nesetkal s tim, ze by se prazak jakkoliv vyvysoval nad lidi z venkova. Tyhle debaty vzdy zacinaji lide mimoprazsti..­.....o cem to asi vypovida ?

                            0 0
                            • tassajara  

                              pre teba asi bude prekvapujuci fakt, ze cca 70% medziludskej komunikacie je neverbalnej povahy :DD

                              0 0
                              • Honza729  

                                trochu mi unika co tim chces rici…na co reagujes, prosim ?

                                Diky

                                0 0
                                • tassajara  

                                  Na toto: „Nikdy, ale opravdu nikdy jsem se nesetkal s tim, ze by se prazak jakkoliv vyvysoval nad lidi z venkova.“

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    Aha. Ne, neprekvapuje. Ale proste jsem se s tim nesetkal. To je cele.

                                    0 0
                              • karliner  

                                tak kvůli tomu, že jedu občas na vesnici si přece nebudu pořizovat omlácenýho favorita s nerez koncovkou výfuku a neobleču se do špinavých montérek a kloboučku s nápisem Zetor, aby nějakej vesnickej balík neměl pocit, že se nad něj neverbálně vytahuju…

                                0 0
                                • tassajara  

                                  to ten pojem neverbalna komunikacia chapes dost zle

                                  0 0
                                • Krys  

                                  Ak by si to všetko tak urobil, ešte by si musel zmeniť aj ŠPZtku. Inak by to mohli vnímať ako provokáciu. :)

                                  0 0
                                  • karliner  

                                    kdybych si nechal pražskou – nonverbálně bych jim naznačil, že si z jejich buranství dělám ještě vetší legraci, než kdy zažili :-)

                                    0 0
                                • Honza729  

                                  Jseš inženýr Králík...... :-)))))

                                   

                                  (Vrchní prchni)

                                  0 0
                            • antuch  

                              a já už několikrát to vyvyšování zažil. A taky musím reagovat na to tvoje pěstování a směňování věcí…teď to vyznělo, že český venkov srovnáváš s Rumunskem bo čím. Bydlím na vesnici a v životě jsem nic nepěstoval ani nic nesměňoval:-D

                              0 0
                            • Michell  

                              To já už to zažil.

                              0 0
                            • Manas  

                              Heh, ja jsem naplavenina a mnohokrat jsem zazil jak lidi pochazejici z Prahy se ne zrovna pochvalne vyjadrovali o venkove/jinych mestech.

                              Asi mas stesti na lidi.

                              0 0
                            • Barak  

                              Tak to asi chodíš s klapkama na očích a na uších.

                              0 0
                            • JSt  

                              evidentne jsi neprijel do prahy na babete :-))

                              0 0
                              • Honza729  

                                Povesim to za tebe…

                                Ano, podobne reakce jsem cekal.

                                Je to i o tom, s kym se stykas. Jiste, kdyz prijedu svym autem nekam na vesnici, budu se tam chovat jak debil, ukazovat co vsechno mam, tak je jasny, ze budu za blbyho prazaka. A to jsem jeste slusnej. Je to ale i o tom, ze kdyz prijede „vesnican“ (prosim nechytejte me za slovo, neni to pejorativni) pracovat do Prahy a prvni co udela je ze zacne nadavat na vsechno kolem, tak si o nem taky myslim svy.

                                Co tim vsim chci rict: Lidi se deli na dobry a spatny. Ne na prazaky a ostatni. To by si meli uvedomit vsichni a zejmena ti, kdo zacinaji podobne debaty Prazak/neprazak, Matrix apod. Je to zbytecny a nikam to nevede.

                                Tady v Praze mame taky svy problemy, stejne jako mate vy na mensich mestech problemy svy. Jen proste kazdy zijeme jinym stylem. Je to o volbe.

                                 

                                Konec hlaseni :-)))

                                0 0
                                • JSt  

                                  nedalo mi to, babeta je celkem proflakla ;-).

                                  ono ten blbej prazak budes pro plno lidi apriori stejne tak jako pro plno cajzlu :-)) je mimoprazak apriori buran. rikat, ze to neexistuje, protoze jsem se s tim nesetkal je hloupost. taky nereknu, ze zadny valky nejsou, pac jsem se s zadnou primo nesetkal ;-).

                                  0 0
                            • Volf  

                              to je hezké jaké máš představy o životě mimo Prahu. Ony nejsou jen vesnice, ale je spousta měst kolem 15 000 obyvytewl, kde máš malé platy, velkou nezaměstnanost, vysoké nájmy a astronomické ceny bydlení a nemáš možnost si vypěstovat nebo dokonce vyměnit jídlo / to je jako nějaký kmenový rituál /. A to je to co vy v Praze ani netušíte. Že pokud nějaký chytrák uvede průměrný plat 25 000 Kč, tak na oblasti je s bídou poloviční., že když přijedu do Prahy, tak zjistím, že máte mimo hospod levněji jako u nás na Vysočině co se týká jídla a tak podobně. Že každé to malé město mělo za bolševika jednu nebo dvě fabriky a ty dávaly obživu celému okolí. Dneska buď nejsou, nebo se rozkradly a ten neprodejný zbytek je naprosto nefunkční, nebo to, že na rozdíl od Prahy je nezaměstnanost cca 5 x větší. Že nemáš možnost jít dělat někam jinam, protože ve vedlejším městě ti možná nabídnou stejnej plat, ale 2 000 Kč projezdíš a strávíš cestováním i s čekáním na spoj tak 3 hodiny každý den. Nevím kolik znáš v Praze lidí co dělají za 13 000 brutto, ale já jich při své práci potkávám dost. No a pár statistických údajů. V našem regionu se pohybuje nájemné bez inkasa za tří pokojový byt kolem 8 500 Kč při průměrném platě cca 14 800 Kč a nezaměstnanost se pohyboval před krizí kolem 9 %.

                              0 0
                              • jonti  

                                V Prahe bezne 3pokojovy bez bez inkasa 14000Kc. Prumerny plat 29000Kc, jestli se nepletu. Nezamestnanost nevim, ale cena kol tu bude stejna nebo o neco nizsi.

                                0 0
                                • drtyc  

                                  enzamestnanost pred krizi mensi nez 3% ?

                                  0 0
                                • drtyc  

                                  hmm. tak najem stejne jak v brne. jinak prumerak brna jsem nenasek, ale cely region ma 20kkc, takze snad se to ve meste bude blizit aspon tem 25

                                  0 0
                              • Honza729  

                                Tou astronomickou cenou myslis 420tis za 2+1 ? Napr. tady ? Ve srovnani s timto ? Nebo abychom se pohybovali v bezne rovine v Praze, tak timto ?

                                Ne, Volfe, ty proste nechces videt, ze Prazak nerovna se bohaty clovek......

                                0 0
                                • jIrI___  

                                  Třeba takový Rožnov p. R. zas nemá ceny bytů o ""moc" levnější":http://www.sreality.cz/…m-1977467792 než Praha a průměrný plat přitom bude někde hoooodně jinde. Přitom nezaměstnanost taky nebude nejnižší (holt ještě po tom, co se pomalu ale jistě rozpadají fabriky sídlící v bývalé Tesle), hodně lidí dojíždí za prací např. do Kopřivnice (Brose, Erich Jaeger,…)

                                  0 0
                                  • drtyc  

                                    a nezapomen na zakladni vydaje, ktere jsou na malomeste vzdy vyssi, takze z toho kuloveho usetris o dost min.

                                    0 0
                                    • jIrI___  

                                      To je taky pravda. Když jsem přišel do Brna, tak jsem byl úplně nadšený, jak se tu dá snad všechno levně sehnat (ve srovnání s Rožnovem) :)

                                      0 0
                                  • drtyc  

                                    no a dost lidi treba takova rozvedena matka s jednim potomkem a hypo nakonec stejne musi „prechodne“ do prahy do najmu za praci a pronajimat to v roznove, protoze to proste z tamniho platu nejde utahnout.

                                    0 0
                                • drtyc  

                                  a videl si jak vypada byt pod milion? hajzly mas na chodbe spolecny. kuchyn neexistuje pokud si ji nepostavis. a topeni mas na kamna na tuhy paliva.

                                  nevim jestli je to pripad zrovna litvinova, ale kdyz tam tak vykrikujes, tak si obcas do tech levnych bytu zajdi. neni to ani druha kategorie bydleni.

                                  0 0
                                  • drtyc  

                                    kazdopadne u toho litvinova poznamka: „nova kamna“

                                    takze to asi bude stejny pripad.

                                    0 0
                                  • Honza729  

                                    Ale ano, videl. Pak mas samozrejme volbu jit jinam, za praci. Coz je ve svete absolutne bezne, u nas ne. Nic, ale opravdu nic ti nebrani, tedy za predpokladu ze CHCES, jit hledat praci do Prahy nebo ven. Ruku na srdce: kdyz se nad vsim, co te tzv. drzi ve tvem regionu, zamyslis, tak nakonec zjistis, ze se vzdycky da resit odchod a stehovani jinam. Par takovych kolegu tady vedle me sedi, tatove od rodin, z bruntalska, opavska. Proste si rekli dost, sli na rok makat sem do Prahy, vzali si hypoteku na byt, prestehovali sem rodinu a jdou za svym cilem dal.

                                    Samozrejme cekam odezvy typu Jsi mimo, ****** prazskej, Nemuzu od rodiny, mam tu barak, apod......ale na to jsem zvykly. Dokonce jsou na tyto nadavky zvykli i ti mi kolegove, kteri si svuj odchod z regionu taky pekne slizli od svych mene schopnych nebo bezcilnych „kamaradu“

                                    0 0
                                    • tassajara  

                                      Pokial zhrnanie prachov, karieru a s tym spojenu moznu maximalizaciu spotreby povazujes za „cil“ tak ok, ti ostatni su „mene schopni“ a bezcilni"

                                      Ale kopa ludi vidi ten ciel inde – radsej dokazat vyj­st z menej penazi, no mat les 200metrov za domom, byt v pracovny den o 16.00 doma a o 16.15 v sedle na oblubenom lesnom chodniku, vychovavat deti blizko prirody na relativne cistom vzduchu, mimo kriminalitu, anonymitu, konzum velkomiest… To je taky alternativny zivotny ciel, taky co sa da tazsie kupit :D

                                      0 0
                                      • Frostty  

                                        Kápl si na to.

                                        0 0
                                      • Honza729  

                                        Naprosto souhlasim. Pokud to vsechno neni na dluh, pak nezbyva nez gratulovat a mozna zavidet nebo lepe spis pracovat tak, abych ten les mel aspon taky tak blizko.

                                         

                                        Rec je ale o necem jinem: Pisete tu (ted nevim jestli ty osobne), ze na oblastech lide tzv. „ryjou drzkou v zemi“. Ja pisu, ze valna cast tech lidi ma tu moc s tim neco udelat, staci jen malo: chtit. A to jsem ukazal na prikladu tady kolegy, ktery sice ten les mel taky kilometr od baraku, ale sve dve deti, zenu na materske, rezii baraku, proste neutahl, tak si zvysil vzdelani a odstehoval se do Prahy. Nic vic, nic min, at si kazdy prebere svy moznosti a cile.

                                        0 0
                                        • drtyc  

                                          no ja sem se chytl toho posledniho prizpevku, kde to vypadalo, ze akorat v praze jsou lidi bohaci a nebo totalni chudaci a vsude jinde se zije „prumer“. je na kazdym, aby si spocital co je pro nej vyhodny a co je ochoten vymenit za co. nekomu se bude lip zit v praze nekomu v horni dolni – v prumeru budou oba spokojeni, ale kdyz nekdo zacne vykrikovat, jak se jinde zije lip, jako ten prispevek s tema bytama, tak bych se te zeptal: a proc se neprestehujes?

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            Ja ? Proc ?

                                            0 0
                                            • drtyc  

                                              ty si tu vytahl litvinov 2+1 za 470tis, jako by to bylo tvoje vysneny bydleni.

                                              0 0
                                              • Honza729  

                                                Vysneny ??? Proboha kam na tyhle argumenty chodis ??? :-))) Byla tu nejaka souvislost, na tu jsem reagoval, proc v tom hledas neco, co tam neni ?

                                                0 0
                                        • tassajara  

                                          ano, zena a deti su luxusny tovar, tak si velmi dobre treba vopred rozmysliet, kolko si toho mozes nalozit na plecia aby si to utiahol…

                                          0 0
                                          • tassajara  

                                            …a ti co to nedokazu vcas rozumne odhadnut, musia sa potom musia za trest odstahovat do velkomesta a posielat domov zene vyplatu :D

                                            0 0
                                      • jIrI___  

                                        No, přidám trochu zkušeností z vesnice:

                                        1)  mat les 200metrov za domom – souhlas, ale i v Praze se dá bydlet u lesa a v dosahu MHD :)

                                        1. byt v pracovny den o 16.00 doma – utopie, rodiče vstávají v 5:30 a z práce přijedou nejdřív kolem 17h a v některé dny ještě později. Velkou část z toho zabere dojíždění

                                        3) vychovavat deti blizko prirody na relativne cistom vzduchu, mimo kriminalitu - čerstvý vzduch tu je, stejně tak kriminalita je všude… K dítěti si cestu najde stejně jako ve městě, tak i na vesnici. Tohle je hlavně na přístupu rodičů.

                                        1. …mimo anonymitu – a věřil bys tomu, že mi třeba neskutečně vadí to, že se všichni na vesnici znají? Drby tu vznikají tak neskutečně snadno, že se tomu nedá ani věřit… Zlatá anonymní města :)

                                        Takže závěr mi z toho plyne takový, že je rozhodně lepší vyrůstat na vesnici a v pozdějším věku se odstěhovat do města, ideálně do nějakého satelitu :)

                                         
                                        0 0
                                        • hribik A1  

                                          „Velkou část z toho zabere dojíždění“

                                          zalezi od toho, o ake dochadzanie ide. zatialco preplneny autobus, a predovsetkym mhd, je ubijajuce, tak taky prijemny vecerny vlacik sa da obcas povazovat aj za oddych. ja som napriklad vacsinu letneho semestra dochadzal 80 km, peknou prirodou, a pokial som nemal smolu na blby vlak (to bolo len parkrat), tak som cestoval vcelku rad, ale pokial niekto ide stejnu dobu nejakou mhd-ckou s dvomi prestupmi, tak je to poriadna otrava

                                          mat les 200metrov za domom

                                          mesto, ktore ma 20 km na dlzku, by mi vadilo, ale typicky slovenske mesta 50–100tisicove, mi aj po tejto stranke pridu celkom ok. bratislava mi uz trebars nijak extra sympaticka neni, a siel by som tam leda keby nebolo ineho zbytia

                                          0 0
                                          • jIrI___  

                                            Cestování může někoho bavit, to je pravda. Já osobně ale cestování a všechen čas strávený sezením ve vlaku/autobuse/autě nebo čekáním na nádraží považuju za zbytečně promrhaný. Když jedu vlakem, udělám si na notebooku aspoň nějaké úkoly. Když člověk jede autem a řídí, stihne si tak maximálně poslechnout pár žvástů v rádiu…

                                            0 0
                                    • drtyc  

                                      proc bys cekal tyhle odezvy? taky jsem z jednoho regionu pryc, protoze bych se tam pohrbil za ziva, ale zase by tam byly jiny kvality zivota akorat by se nedostavaly nektery zakladni nezbytnosti…

                                      0 0
                                      • Volf  

                                        Nech ho on ve svém Matrixu stejně neuzná nic než svoji stokrát opakovanou lež. Dnes se přestěhovat někam  jinam znamená pokud nejsi svobodný a bez závazku následující: Sehnat práci pro sebe a pro svoji ženu, dětem sehnat školku nebo školu nebo hlídání, platit většinou dál hypotéku na původní bydlení někde jinde, získat hypotéku na nové bydlení. To se ti povede tak za cca půl roku. Do té doby budeš na podnájmu, přijdeš o přátele, děti vykořeníš z jejich prostředí, ale to je přeci normální protože poblázněnej odeesák prostě stále dokola mele tyto plky. Nevím kde vyjma poblázněné Ameriky je běžné se stěhovat tak moc za prací, ale v Evropě se za hodnoty považuje rodný kraj, rodné město, patriotizmus k tomu kde jsi vyrostl. Takže honzíku klidně si procestuj celej život za prací, zkaz svým dětem život tím, že nebudou nikam patřit, ale necpi to tady pořád jako zákon. Tvoje černobílé vidění světa je již trapné. A můžeš zase uboze spustit o komplexu z Prahy nebo o tom, čemu zase nerozumím.

                                        0 0
                                        • Honza729  

                                          Volfe, tyhle tvy blaboly fakt nezaslouzej reakci. Taky bych ti mohl napsat, ze svy deti tim padem odsoudis byt stejne malomestacky, jako jsi ty, protoze jim neotevres obzory sirsi nez ve tve „Rodne hroude“

                                           

                                          Moje deti malomestaci nebudou. Povedu je k tomu, aby poznali rub a lic vseho:jak venkova, tak mesta, jak CR tak Evropy, sveta. Jen doufam, ze jim v tom nezabrani sily jake predstavujes ty, totiz sily ktere brani lidem ve svobodnem projevu, ve svobode rozhodovani o sobe samych.

                                          proboha te prosim, hlavne nechod do politiky.

                                           

                                          Diky

                                          0 0
                                          • Volf  

                                            Už jsem tě jednou slušně poprosil, aby jsi na moji osobu nereagoval. Slušnost na tebe neplatí, takže se svýma poučkama, který ti někdo nalil do hlavy a s tím jak víš o životě kulový se nedá reagovat jinak: za moji osobu jdi prostě  do ******…

                                            0 0
                                        • drtyc  

                                          WOW. Kouknul jsem do profilu na vek a uz je mi to jasny. Slusne se tomu rika generacni propast. Asi bych se dal uz tohodle flame nezucastnoval. Koukam, kazdy mate svoji pravdu, takze stastnou cestu a malo defektu. Ja zase kroutil nohama na prazdny zadni a to uz mam zpatky odpruzenou sedlovku… asi uz ten marathon bude kaput a je cas z nej udelat vlozku…

                                          0 0
                                          • drtyc  

                                            jinak k tomu patriotizmu cca 10% lidi to vidi jinak z generace, co zazila revoluci ve 4. tride zakladky…

                                            jeden borecek vlastni nabytkarskou firmu v GB.

                                            jedna divcina dela praktickou lekarku v Lisabonu.

                                            dalsi divcina uz pracovne zije nekde u Indie patym rokem a nevypada to, ze se bude vracet.

                                            dalsi divcina se provdala za louzi a bylo by ostudou, kdyby pracovala, kazdopadne rodinny podnik v CR rozsirila a managuje z domacnosti za louzi.

                                            a tak by se dalo pokracovat jeste na par radku, ale tam uz by mozna byly nepresnosti proti aktialni krizove realite.

                                            0 0
                                            • drtyc  

                                              pro upresneni… posledni husakovy deti… my co mame zacit tim, ze si koupime bydleni za 85 az 105 prumernych platu nebo pujdem bydlet za nastupni plat do trzniho najemneho.

                                              dekrety na regulovany najem se zacaly objevovat az 7 let po skonceni stredni, takze s regulovcikama za 3/4tis tady prosim neoperujte. myslim tim nastupni platu VS v oboru co zrovna neni z tech extremnich nebo uspesneho SS.

                                              spousta lidi si proste spocitala, ze v tech srackach tady se nebude investovat.

                                              0 0
                              • Vondra  

                                Proc teda nejdes do prahy a becis?

                                0 0
                          • mr.antik  

                            Má pravdu předsedo. Třeba nejbližší solidní servis (kromě přímo žitnýho), kterýmu bych svěřil třeba Pika na nějakou opravu je v Praze. Ale nestěžuju si, neni to tak daleko, ale některý věci bejvaj problém, hlavně s dražšíma věcma (vidlice, tlumiče)

                            0 0
                      • antuch  

                        to mělo být na Romana II…

                        Hold my kuci z vesnic asi neumíme dost prodávat, když nemáma na krámu dražší věci:-D

                        0 0
                        •  

                          já jsem nic o tom, že na vesnici nemaj dražší věci/komponenta nic nepsal, já sem vlastně ani nikdy někde na vesnici malám městě s jedním cykloobchodem nic nenakupoval, kolem sebe mám plno cykloobchodů, ale moc tam nenakupuju, nebudu vyhazovat peníze do luftu jenom proto abych podpořil místního prodejce

                          0 0
                          • antuch  

                            já vím, už sem si toho všimnul…Promiň. Takže znova, měla to být reakce na Volf, ale on to už vysvtělil, takže se omlouvám i jemu za trochu hustší reakci:-D

                            0 0
                            • Volf  

                              v pohodě:-)

                              0 0
                              • antuch  

                                jde o to, že se v cyklobranži pohybuju od svých 15. Prošel jsem si vším. Dělal jsem mechanika, holu pro všechno a teď dělám zástupce prodejny. A celou tu dobu v Trutnově…což je málé podhorské městečko:-D

                                Takže si troufám tvrdit, že už nějaký ty zkušenosti mám.

                                Bohužel chápu, že spusty lidí neakceptují ceny v kamenných krámech, ale my zas nemůžem akceptovat ceny eshopů. Je těžké prodávat zboží za určitou cenu, když eshopy prodávají za takové peníze, za které my ani nekoupíme.

                                Mohla by se tu o tom rozhořet debata, ale cílem tohoto vlákna je něco jiného, takže jsem to uvedl jen na okraj.

                                  
                                0 0
                                • Michell  

                                  A proč tomu tak je? To nemůžete nakupovat levněji? Jiní to umí, proč vy ne?

                                  0 0
                                  • antuch  

                                    dneska to není tak jednoznačný…spousta eshopů už nakupuje tady, hlavně z důvodů reklamací. Rozdíl je v tom, že oni nakupují v jiných obratech. Tudíž mají třeba slevy za ten obrat. No a ta sleva jim prostě stačí jako marže.

                                    A tvůj argument chápu, ale já osobně neznám nikoho, kdo by mi poradil, kde nakoupit levněji. A vzhledem k obratům se nám nevyplatí jezdit třeba za hranice pro OEM díly, když si totiž spočteš náklady na cestu a následný objem prodejů, tak seš zase na začátku. Možná si řekneš, že pak si nemám stěžovat. A já si ani nestěžuju, jen to prostě konstatuju. Mohli bychom si zařídit Eshop, ale touto cestou se rozhodně ubírat nechceme, protože šéf je ze staré školy a pro nás je lepší osobní kontakt a přístup. Navíc eshopů je dneska tuna. Vzhledem k tomu, že za kopcem máme kupkolo.cz, tak by to bylo vážně zbytečný.

                                    0 0
                                    • Michell  

                                      Jasný, už to vidím jasněji. Hele a kupkolo má taky kameňák? Protože třeba bikesport má a slyšel jsem, že v kameňáku bikesportu jsou jiný ceny (vyšší), než na v jejich eshopu.

                                      Další věc. Nevyplatí se tedy u vás některé věci kupovat v eshopech za maloobchodku a prodávat dál? Když říkáš, že některé ceny jsou lepší než vaše nákupky? :-)

                                      0 0
                                      • antuch  

                                        nakupovat přes eshop by asi byl problém, ne? Já tomu moc nerozumím, ale eshop by musel mít živnost velkoobchod kůli účetnictví:-D

                                        0 0
                                        • Michell  

                                          Né :-) já myslel to brát za MOC a pak prodávat dál :-) Jako co by to udělalo s účetnictví nemám páru. Možná by to byl průkak.

                                          0 0
                                          • antuch  

                                            já nevím…tomuhle nerozumím…:-D

                                            Já jen občas jezdím na kole a sleduju péčko:-D

                                            0 0
                                •  

                                  nevím za jaký ceny nakupujete, jak jsem již zmiňoval třeba řetěz Sram PC971, na netu se dá sehnat za 330 Kč, u nás stojí 680 Kč, tohle je podle mě normální sprostota, kdyby byla cena kolem 400–420 Kč, to bych bral a i za tu cenu nakoupil v kameňáku ale 680 Kč??? Stejně když nakupuju po netu tak zase platím poštovný takže za rozumý peníz bych si raději zašel do kameňáku jinak budu i nadále kupovat přes net.

                                  0 0
                                  • tassajara  

                                    sak nekupim 1 retaz ale 4, a potom je to postovne v pohode

                                    0 0
                                    •  

                                      to poštovný moc neřeším, většinou kupuju víc součástek najednou a tam mi to poštovný nevadí, nejde mi pořád do hlavy proč " kameňáci (někteří) prodávají za tak nehorázný ceny (marže)

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Pretože obchodník predáva za najvyššiu cenu, za ktorú sú zákazníci ochotní daný tovar kupovať v požadovanom množstve.

                                        0 0
                                        •  

                                          jestliže je to takhle, tak za chvíli nebudou mít komu prodávat

                                          0 0
                                          • Krys  

                                            Tak skúsim ešte raz a obšírnejšie.

                                            Vo všeobecnosti (prosím neuvádzajte mi protipríklady typu luxusný tovar, umelecké diela a podobne): Predávajúci má za cieľ predať za čo najvyššiu cenu. Kupujúci ma za cieľ kúpiť za čo najnižšiu cenu.

                                            V prípade, že k nejakému obchodu dôjde (teda kupujúci kúpi od predávajúceho) tak obe strany vlastne vyjadrili súhlas s cenou. Obaja sa môžu posťažovať kamarátom, že tá cena mohla byť predsa len o trochu vyššia/nižšia, ale v konečnom dôsledku s tou cenou obaja súhlasia. V opačnom prípade obchod neprebehne. Predávajúci nemá žiaden dôvod cenu znižovať, kým sa nájde dostatočné množstvo ľudí, ktorí si ten tovar u neho za jeho cenu kúpia. Zníži ju až potom, keď nebude spokojný s objemom predaja toho tovaru. A presne podľa tohoto princípu si kupujúci nekúpi tovar za vyššiu cenu, ak si dokáže požadovaný tovar zabezpečiť za cenu nižšiu. Obe strany sa takto chovajú úplne prirodzene a ich ekonomické správanie nemusí byť nikým vynucované ani riadene. Funguje to samo.

                                            Tak to je a bude to tak vždy, pokiaľ bude existovať trh. A obzvlášť pri tovare, ktorý človek nepotrebuje nevyhnutne k životu.

                                            0 0
                                            • DaSnail  

                                              súhlas, ale myslím že to platí aj pre luxusný tovar

                                              0 0
                                            • tassajara  

                                              tato stat je tak na urovni osmaka, co zodpoveda priemernym znalostiam slovenskeho obchodnika..... preto to tu tak aj vyzera :D

                                              0 0
                                            • drtyc  

                                              prodavajici prodat musi, jinak to muze zabalit.

                                              kde beres tu jistotu, ze kupujici koupit musi?

                                              0 0
                                              • drtyc  

                                                beru zpet to s tou jistotou… ja to nejak necetl do te pulky, a reagoval na to, ze „ma za cil“ a vzal to tak jak sem to vzal…

                                                0 0
                                              • Krys  

                                                Nájdi mi tam slovo musí. Alebo nejaký ekvivalent. Stačí logická konštrukcia, ktorá to tvrdí.

                                                A ešte raz: Keď sa nájde dostatočné množstvo zákazníkov, ktorí tovar za jeho cenu kúpia, nemusí predávajúci cenu znižovať a ani to nemusí zabaliť. V opačnom prípade cenu zníži.

                                                0 0
                                  • antuch  

                                    VOC řetězu PC 971 i nejmenovaného dovozce je 380,–

                                    Tudíž MOC by mělo být 570,–

                                    Konkértně u Sramu je to dost problém všeobecně. Ale je pravda, že díky tomu Žítný alespoň trochu zlevnil.

                                    0 0
                • tassajara  

                  A preco sa nezameria neikto cisto na servis? Tie kola z e-shopov treba servisovat, cize ako zivnost by to mohlo skvelo frcat… Alebo je tam moc prace v porovnani s tym ze ked predas kolo za 15000 tak mas zarobene 3000 takmer bez hnutia prsta?

                  0 0
                  • Hejdik  

                    Otázka je ,jestli si dokáže cyklobchod vydělat pouze na servisu.

                    0 0
                    • Honza729  

                      Stejne jako autosalony. Ziji jen ze servisu. Prodej je v drtive vetsine jen jako doplnek.

                      0 0
                      • Hejdik  

                        Ovšem jaký je rozdíl v ceně práce v autoservisu a cykloservisu-ptám se…

                        0 0
                        • Honza729  

                          A ja se ptam jaka je rezie autoservisu/cy­kloservisu :-)

                          0 0
                          • gumid  

                            To jsou sice různá čísla, asi stejně různá, jako prodeje nových vozů (všichni musí na prohlídky dle intervalu )  a prodej nových kol.  Ješzě jsem neslyšel o tom, že by padla záruka na kolo, pokud jej nedáš na pravidelnou prohlídku po cca xx km (opakovaně, s limitem 2 let nebo xx km ). A např. komerční vějička koncernu VW o proměnném servisním intervalu… leda kšeft pro „olejáře“-dolévat se musí a pak se stejně vymění…

                            0 0
                            • Honza729  

                              Resis neco jineho. problem znel, zda cykloshopy maji/nemaji, vyplati/nevyplati delat servis kolum koupenym pres internet. Ja tvrdim, ze se jim to zakonite vyplatit musi. A to ze dvou duvodu: Prvni je ten, ze servis neco stoji a tech, kteri si nic na kole sami neudelaji je v populaci vetsina. Za druhe si takovy clovek zpravidla neco pri navsteve servisu koupi a uz vubec nemluvim o tom, ze si pravidelne kupuje spotrebni material. (znovu pripominam, ze mluvim o mase, ne o vas, fajnsmekrech) A za treti takovy klient, pokud je spokojeny, si priste kolo MUZE koupit prave v tedane prodejne, pripadne tam privede nove zakazniky.

                               

                              Pokud je tu nejaky majitel cykloshopu v jakemkoliv vetsim meste, prosim o potvrzeni/do­plneni/vyvrace­ni mych fantazírungů :-))

                               

                              Díkes

                              0 0
                              • gumid  

                                OK, možná řeším něco jiného… a ne jen s ohledem na „větší města“ – oni lidé žijí i jinde než ve větších městech.  Nevím, jakou máš praxi v oboru, který se potýká s prodejem zboží přes internet. Tvrzení, že se cykloshopu zákonitě vyplácí (MUSÍ) servis na kola z netu bez samotného prodeje kol cykloshopem – tak asi jak kde.  

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Z titulu sve prace podepisuju penize na uvery pro podnikatele a vidim vysledovky i eshopu.

                                  Ja netvrdim, ze MUSI jako ze na beton, proto jsem taky vyzval mistni majitele, aby mi to bud potvrdili, doplnili nebo vyvratili. Rad si doplnim/opravim znalosti…

                                  0 0
                            • kycis  

                              Napriklad Trek – podminkou zaruky je absolvovani garancni prohlidky (ano, ta je zdarma), podminkou prodlouzene 5ti lete zaruky na ram je obsolvovani jeste jedna prohlidky 1 rok od koupe. Ta uz je placena.

                              0 0
                        • C-ampari  

                          To by mne taky zajímalo. U štěrby jsem koukal, že servisní práce 570,– (nebo 520,– už si nejsem jisty) za hodinu. Ten rozdíl moc nevidím.

                          0 0
                    • tassajara  

                      v danej konstelacii by som povedal ze je velmi pravdepodobne ze ano… priaznivejsie podmienky si ani neviem predstavit.

                      0 0
                      • Hejdik  

                        No jenomže dnes se dost ukazuje ten  trend,že spoustu lidí si nakoupí kdovíjaké zmetky,a když se jim to podělá,tak s tím jdou do servisu,kde servisman až při podrobnějším ohledání zjistí,že ta která část je nadobro v prd…li a čas kterej stráví jen tím aby na to přišel je v podstatě ztracenej,protože si asi těžko může zinkasovat něco ,co neopravil.A ta­kových případů je čím dál víc.Ono se na tuhle problematiku dá dívat ze spousty pohledů a debata by to byla nejmíň na měsíc.

                        Smyslem tohoto vlákna ,tak jak jsem to já pochopil je spíš to,že dost lidí si prostě usnadní život tím,že natahají spoustu info od prodejců,vpodstatě využívají jejich know-how a pak si zboží radostně na netu. Ano je to běžné,normální a to je prostě trh a konkurence,ale trošku mi v tom chybí trošku slušnosti a fér jednání.A to už je prostě v lidech.

                        0 0
                        • DaSnail  

                          možno stačí len dať do sadzobníka položku zistenie závady

                          v servise, kde som mal mobil, to tak majú. proste to otvorí, pozrie dovnútra a potom ti zavolá kolko to bude stať a či chceš aby to robil.

                          to zistenie závady je tiež práca, keď musí niečo rozmontovať aby videl či to stačí premazať, alebo to treba vymeniť, alebo celé zahodiť…

                          0 0
                        • drtyc  

                          no a pak zvedne telefon zavola zakaznikovi. vysvetli mu situaci a nabidne mit po telefonu, ze mu to do tehdy a tehdy vymeni za tolik a tolik s pouzitim nove soucastky. bud se dohodnou nebo ne, ale cekat az prijde zakaznik v ocekavani spraveneho kola do servisu a tam s nim resit tuhle situaci mi prijde jako doba pred revoluci nebo za marie terezie…

                          0 0
                • goofy  

                  Otazkou spis je sehnatelnost nekterych veci na krame, a stejne musis pak kupovat pres net vicemene jeste od dovozce, protoze nektere min masove znacky stejne nikdo na krame nema, a jestli, tak je to par nekde v Praze a okoli..

                  0 0
    • Sobi  

      No taky trochu dělám do obchodu, jak do VZ tak teď  i jako vedoucí přípravy stavební divize do ostatních věcí. Dělám jak nabídky tak i poptávky, telefony, mejly, spousta času a ježdění. Mo je zkušenost je taková že z poptávek odpoví cca 75% z toho použitelných je cca třetina. A z nabídek vyjde tak cca 5–10%. Veškerý čas strávený na nevyhraných akcích se musí počítat do režie, tak to prostě je a bude. Pokud toto nepřijmeš jako fakt, tak prostě nemá cenu v tom oboru dělat…

      Vzpomínám si na naše rozhovory ohledně kvality servisu… No a mám z toho všeho pocit, že to asi není práce pro tebe, protože si pořád stěžuješ jako zemědělci, buď málo prší, nebo je sucho, nebo nikdo nechce mlíko… prostě ty věci takhle jsou a pokud se to někomu nelíbí nebo s tím nesouhlasí, tak může podnikat v jiném oboru, nikdo ho tu nenutí to dělat.

      A závěrem, znám nějaký ten bikeshop kde, mají frmol, pořád tam někdo je jak na servis tak na prodej, prostě si na to že si každý kdo tam přijde a nekoupí si kolo si nestěžují, prostě jim to funguje…

      0 0
      • Volf  

        Přesně tak. Obchod je o neúspěších, které jsou čas od času odměněny úspěchem. člověk většinu poptávek nepromění v úspěch. To je úděl obchodníka.

        0 0
        • Sobi  

          Ikdyž mě to štvě, tak to prostě takhle je… Pořád mám možnost odejít z profese a jít dělat jinam. Zatím ale o tom neuvažuji… protože jsem právě získal zakázku! ;-)

          0 0
          • Volf  

            Já si ji jedu právě podepsat:-)

            0 0
            • Sobi  

              Neděláš do stavařiny? Třeba by nějaká spoluprácička!? ;-)

              0 0
              • Volf  

                strojař

                0 0
                • Volf  

                  respektive strojař, který po 9 letech odešel z automobilové branže.

                  0 0
                  • Sobi  

                    A co konkrétně? Poptávám zrovna zámečnické výrobky na dvě haly. :-)

                    0 0
                    • Volf  

                      technologické celky v obrábění…

                      0 0
                      • Sobi  

                        Aha tak to je jiná, kdybych dělal nějakou novou halu pro kovovýrobu tak se ti ozvu! :-)

                        0 0
                        • Volf  

                          klidně můžeme ,, kooperovat ,, Až narazím na zájem o stavbu nové haly / a pár už jich bylo / tak se ozvu…

                          0 0
      • Sobi  

        Ještě bych doplnil jednu věc. Pokud si chceš něco koupit, tak si uděláš určitý průzkum trhu. Tzn. že se podíváš po obchodech, projdeš je necháš si představit a předvést výrobky a třeba navštívíš i prodejny prodávající stejný typ, třeba by mohli mít něco v akci, nebo nějakou zajímavou nabídku. Když třeba navštívíš 10 prodejen, nakonec si koupíš výrobek jen v jednom obchodě ( což je logické ), tzn. že 9 prodejců si může stěžovat že jsi si nic nekoupil (!?) Ale ve výsledku je to tak že ti bylo předloženo 9 horších nabídek, takže problém není v tom kdo si vybírá, ale v tom co mu bylo předloženo a nabídnuto což je věc prodejce!

        0 0
        • Hejdik  

          No v tomhle máš samozřejmě pravdu,ale mylím,že pophled na tuhle debatu by měl být trochu od jinud a to asi takto:Modelová situace:do obchodu přijde zákazník a v obchodě je více jiných potencionálních zákazníků.Prodavač za ním přijde a zeptá se co si přeje,načeš zákazník projeví určitý zájem o jisté zboží.Začne se na něho vyptávat do spousty detailů a prodavač vidí zákazníkův zájem.A protože chce prodat,tak se zákazníkem debatuje a třeba i hodinu.Zákazník se ptá na tohle ,támhle to a tohle a tohle…Prodávající vidí zájem a tak se o „svého zákazníka“ stará jak může a snaží se mu vyhovět ve všem.A až zákazník vše zjistí,tak se otočí na patě a jde pryč.

          Jiná situace:zákazník přijde do prodejny a žekne prodavači"Nemám zájuem o koupi zboží,ale jen se chci na něco informovat.Pro­dávající má v tu chvíli relevantní možnost sám se v danou chvíli rozhodnout,jak se k tomuto "zákazníkovi"zacho­vá ,zda mu svůj drahocený čas věnuje na oltář image firmy,nebo se rozhodne k jinému přístupu k tomuto zákazníkovi a třeba mu svým časem a radami ukáže,že s ním počítá jako s potencionálním zákazníkem do budoucna.

          Prostě je to o tom jak fér a správně se chovíáme i my – zákazníci,zda jako vychcaní hajzlíčci,nebo jako féroví hráči.Ruku na srdce,myslím si,že pokud by se lidi v pozici zákazníků chovali jako ten v prvním příkladu,tak ve vyšší svéře trhu(mám tím na mysli například "zákazník jako větší fyrma-čili velkoodběratel)tak by dle mě jako zákazník příliš dlouho na trhu nemohl existovat.

          0 0
    • Alibaba  

      Evidentně je vidět, že nejsi spokojen se svým zaměstnáním. Obchodník má přímo povinnost, postarat se tím nejlepším způsobem o svého (byť jen zdánlivého) zákazníka. A to né jen kvůli zákazníkovi, ale především kvůli sobě ! Chceš prodat ? Jakou můžeš nabídnout výhodu ? Ceny jsou srovnatelné ? Musíš nabídnout lepší prezentaci a přístup k zákazníkovy – tak máš šanci prodat a tím i přežít.

      Já dělám v obchodě a ve službách dvacet let, ano zákazníci mně rovněž štvali a štvou. Pokud bych s nima seděl v hospodě, rovnou bych jim nakopal do řiti. Ale tady jsem ve mnou vybrané pracovní pozici a jesli chci nakrmit děti, tak jí musím dělat jak nejlépe dovedu.

      Až tohle pochopí většina zainteresovaných lidí, tak budeme moci zapomenaout na naše „české kulturní dědictví“ !

      0 0
    • jaroh  

      V tejto debate patrím medzi tých, čo si myslia, že opisovaný jav nie je chyba zákazníka, ale predajcu. Ale keďže sa tiež živím službami, tak som sa na chvíľu vcítil do role predajcu bicyklov (ktorým nie som) a aj jeho zákazníka (ktorým som) a tiež som si pospomínal na dlhú debatu pri pive s majiteľov bikového obchodu pri San Franciscu pred pár rokmi. Tu sú nejaké moje tipy (nepredávam bicykle, ale v inej branži podobné tipy dosť fungujú), neberte ich ako poučovanie, ale skôr ako pohľad zákazníka:

      - Predajca musí jazdiť, to je základná vec. Viem, času je málo, ale skrátka ten človek musí mať odjazdené nejaké kilometre, aby vedel, o čom hovorí, aby mal skúsenosti z prvej ruky. Optimálne je, keď je cyklistika jeho hobby. Predajca by mal v nejakej miere robiť aj mechanika – aby vedel, čo predáva a ako to funguje, ako ťažko ide niečo vymeniť a ako sa prejaví takéto nastavenie na vlastnostiach a pod… Napríklad v dobrých malých cestovkách ľudia na hotlines a na zákazníckych mailoch robia aj sprievodcov a potom maju skúsenosti z prvej ruky a je to na komunikácii s nimi citiť. 

      - Organizácia práce. V tom americkom obchode, kde robilo tuším šesť ľudí, pričom na chod obchodu a servisu bolo treba najmenej štyroch. No a mali to spravené tak, že niektorí boli na „rýchloobrátkových“ zákazníkov, ktorí si len prišli kúpiť novú dušu a tak nemuseli čakať, iní boli na dlhé debaty o bicykloch, o živote a tak. Vzájomne to točili a ešte stíhali aj servis a ešte nám stihli spraviť aj sprievodcu na dva dni … nejako to išlo, neviem ako, ale išlo to. V mojom mestečku to v bikovom obchode majú podobné – jeden predáva a druhý servisuje a pritom debatuje so zákazníkmi (servisný stojan má priamo v predajni). Je pravda, že servis im tam aj preto trvá dlhšie, ale sú na place len dvaja (celkovo vo firme traja), tak to zákazníci chápu. 

      - Záujem, úsmev, ochota – čo ako nemožne to znie, bez toho sa skrátka úspešne predávať nedá. Ak niekoho nebaví byť 10 hodín pozitívne naladený voči zákazníkovi, mal by si hľadať iné miesto a uvoľniť flek tým, ktorí sú schopní.

      - Prehľad o problematike a schopnosť debaty o nej – znie to síce samozrejme, ale faktom je, že ľudkovia za pultom majú až príliš často mizerné znalosti, majú naučené odpovede a nie sú schopní diskutovať. Bicykle nie sú chleba, bicykle (podobne ako množstvo iného tovaru) sa kupujú a predávajú na základe rozhovoru, debaty, porovnávania, špekulovania…

      - CRM – aspoň základný customer relations management. Treba od zákazníkov získavať čo najviac kontaktov (najlepšie e-mail) a z času na čas sa ako obchod pripomínať (sviatky, „výhodné“ ponuky, newslettre, pozvánky na akcie a pod.). Dobré je mať nejaký systém loajality – zákaznícke karty, vernostné zľavy, alebo aspoň pamäť na tváre a/alebo mená … U mňa (aj keď robím v inej branži) funguje, keď relatívne bežnú vec (dokonca to môže byť len rada, odporúčanie, tip) ponúknem ako špeciálnu ponuku len pre naozaj dobrých klientov („keďže ste nás dobrý zákazník, tak vám poradím, že … … ale prosím nikomu to nehovorte, lebo nám klesnú kšefty“).

      - Dobrý web – toto považujem sa veľmi dôležité, ja napríklad veľa cestujem po Slovensku a keď potrebujem niečo kúpiť, tak si obchod vyberám aj podľa jeho stránky. Mimochodom, nenáročnou vecou je linkovanie stránok so svojimi zákazníkmi – ak je zákazník podnikateľ, tak si s ním zlinkujem stránku, aj keď ide o úplne inú branžu… nič to nestojí a možno to pomôže :-)

      - Sociálne siete – inteligentne skrytá reklama v internetových debatách, facebook, cyklistické servery a pod… Kontextová reklama, tématicky a/alebo geograficky cielená… 

      - Fungujúci systém nezáväzných objednávok. Viem, že je to ťažké, ale ak to v niektorých obchodoch ide, tak to musí byť možné aj v iných: ak nemám to, čo zákazník požaduje, tak sa s ním dohodnem a objednám to, pričom nebudem zákazníka nútiť, aby si to kúpil, ak sa mu to nakoniec nebude hodiť. Toto je mimochodom rozhodujúca vec pre mňa. Ak odo mňa chcú záväznú objednávkú a dokonca zálohu, tak sa otočím na podpätku. Bicykle kupujem tam, kde nič také nechcú a bicykel mi dovezú bez akýchkoľvek podmienok. Ja si bicykel nekúpim bez toho, aby som si na ňom aspoň pár minút nezajazdil. Za ostatné dva roky som kupoval päť bicyklov v dvoch obchodoch, vždy som mal podmienku vyskúšania pred kúpou, ktorú predajca akceptoval a všetkých päť som potom kúpil. Keby ju neakceptoval, idem inde. To isté platí napríklad o oblečení – nekúpim si dobrú bundu za 5 tácov bez toho, aby som si ju nevyskúšal. 

      - Ak je niekto schopný kombinovať vyššie uvedené danosti, tak mne ako zákazníkovi (stredná trieda, živnostník) je potom oveľa blbšie kúpiť si ten tovar na nete. Nie že by som to neurobil, ale skrátka sa cítim trápne, keď „otravujem“ predajcu polhodiny a potom si ten istý tovar kúpim inde. Možno treba ten pocit „trápnosti“ čo najviac vyvolávať (samozrejme nie priamočiaro, ale práve vyššie uvedenými vecami). 

      - Asertívne (ale slušné) pravidlá vzťahu k tovaru, kúpenému inde. Vyššie ceny za servis, dlhšie čakacie lehoty… je to citlivá a možno aj trochu riskantná politika, ale normálny zákazník to chápe a ak ide o kvalitný servis, tak nabudúce to už môže byť čiastková motivácia na kúpu v obchode, nie cez net. 

      - Dobrá partia v obchode – toto sa asi dosahuje ťažko, ale skrátka je vidieť, keď je v predajni dobrý kolektív. Spoločné výjazdy (viem, v nedeľu :-), guláše, pivo … Mimochodom otázka času je dosť dôležitá a opäť je tu jednoznačná voľba: ak nemáš ako predajca čas na to, aby si jazdil, surfoval na nete, čítal a učil sa, tak to je blbé. Viem, o čom hovorím – trávim vo svojej branži celý deň okrem spánku, celé týždne okrem dovoleniek … . Našťastie ma to baví a viem si predstaviť, aké to musí byť, ak by ma to nebavilo, ale skrátka bez toho to nejde … No a s časom súvisí aj to, že dobrého zákazníka si nevyrobím za týždeň, ale za roky. Lenže ak si za tie roky vyrobím veľa dobrých zákazníkov, tak ma potom živia a tak sa oplatí tie roky pretrpieť :-)

      - A ja mám ešte jedno pravidlo: pre mňa je dobrým zákazníkom každý, kto mi nespôsobuje škodu, pričom „zisk“ nemusí byť len finančný zisk, ale aj iný – nielen prosté vykrytie nákladov, ale aj dobré meno a imidž, reklama, ba dokonca aj dobrý pocit, pohoda či len prostý pohľad do výstrihu :-) 

       

      Prosím neberte to ako naivné poučovanie, ale ako snahu byť dobrým zákazníkom dobrého predajcu :-))) Ja sa vo svojej branži (turizmus) snažím uplatňovať podobné princípy a žije sa mi celkom dobre … 

       

       
      0 0
      • Sobi  

        Tak jsme se zasnili a zpátky na zem! :-(

        Souhlas.

        0 0
      • jaroh  

        A ešte jedna vec ma napadla, ktorá zase fungovala v obchode v Nemecku, kde kamoš brigádoval: mali tam kreslá, stolík, kávovar (áno, káva zdarma), vodu, časopisy … stále tam niekto sedel, kecalo sa tam, porovnávalo, nikto nikoho nevyhadzoval, skrátka pohoda.

        0 0
      • drtyc  

        dlhšie čakacie lehoty

        garantuji ti, ze normalni zakaznik, ktery ti zavola a zepta se, kdy mas termin nepochopi, proc ma dovizt kolo tehdy a tehdy, aby ti stalo dva dny opreny o zed.

        0 0
      • R:o)man1  

        Ač dlouhé příspěvky čtu na přeskáčku, tohle jsem pohltil slovo od slova a vyloudilo mi to úsměv na tváři – upřímný, nikoli ironický! Popsal jsi to výborně a mluvíš mi z duše. Já takové zahraniční zkušenosti nemám, ale tento způsob prodeje mám tak asi vrozen, nevím. A když to tluču do hlavy zaměstnancům (skutečně tluču a neustále opakuju..už x-let a pořád dokola), diví se (pořád dokola), co po nich chci, i že to pak nakonec funguje (pořád dokola).....

        Je to prostě v nás, v povaze, v bývalých strukturách - pohodlí, nekreativita, neochota, neudělání ničeho navíc, nejlépe si něco ulít za nehet…a když náhodou už je někdo ochotný, tak místo názoru - „jé, to jsem udělal dobře, že jsem tomu zákazníkovi dobře poradil a udělal maximum pro svůj obchod“, ale přesně to české „čů..k jeden, co tu otravoval“…:o( 

        Je mi z nás smutno a nevím, jak to obecně změnit…

        Jaroh – sháním takového obchodníka, nemáš zájem??:o) Takovému „ideálu“ jsem schopen nabídnout i podíl ve firmě…hmm??:o)

        0 0
      • McBlacky  

        solidní výcuc z praktik sales a marketingu. Akorát bych už dneska vynechal link building. Spíše to návštěvníky webů mate pokud je mimo obor a pro SEO už to není až tak důležité jak bývalo.

        promo na sociálních sítích – k tomu říkám jen tolik, že pokud je perfektně zmáknuté CRM, PR, WEB, vyškolené prodejce a help line, pak můžeme jít na sociální sítě. Do té doby můžeme jinde zlepšovat s větším efektem.

        navíc bych přidal pořádání pravidelných akcí pro potenciální zákazníky. V případě shopů test akce, vyjíždky, programy pro celou rodinu. Tohle se ve finále vyplácí obrovsky.

        0 0
        • drtyc  

          no ten link-building neni ani tak pro navstevniky ani pro SEO, ale pro ty dva co se zlinkuji, aby meli dobrej pocit

          0 0
          • Barak  

            Myslim, že to má na SEO docela dost velkej vliv.

            0 0
            • McBlacky  

              pokud to není oborově příbuzný tak skoro nula. Dřív to mělo váhu, postupem času to kleslo ve prospěch jiných kriterií. Ovšem vzhledem k tomu, že nikdo seznam a váhu kriterií neuvolní, nedokážu říci kolik to dnes je.

              velký význam to má stále u katalogů. Ale tam jsou spíš celé profily, než jen klasika logo+link/text+link

              0 0
              • Barak  

                No nevím jak moc do hloubky se tím zabýváš. Mě se převážně pomocí zpětných odkazů podařilo dostat naše stránky na první pozice u celkem vyhledávaných slov a slovních spojení. Třeba seznam.cz dává zpětným odkazům v algoritmu větší váhu než google, ale všeobecně je to v tuto chvíli jeden z nejlepších nástrojů jak svůj web dostat výš.

                0 0
                • McBlacky  

                  neživím se přímo optimalizací, ale v rámci mojí práce mám mimo jiné na starost 3 weby s důrazem jednak na konverzi /objednávky/ jednak na to být vidět.

                  to, že se zobrazuješ na klíčová slova a spojení záleží nejvíce na tom jaké máš texty, tagy, metatagy, formátování toho textu, strukturu nadpisů, dokonce i změní url atd. To, že se pak zobrazuješ výše je daný celkovou kvalitou a výkonem stránky, ke který link building také přispívá /celkově tam je cca 150 faktorů/. Ono vyhledávače indexují v dost velkých intervalech, G například 5–6× do roka, tedy po uveřejnění stránky to trvá dost dlouho, než se usadí její pozice, navíc page rank se mění podle změn a tak to není nikdy daný napořád

                  0 0
                  • Barak  

                    S tím co jsi napsal stopro souhlasím. Jen z mé zkušenosti můžu říct, že metatagy pomůžou hlavně v případě, že se chceš dostat před weby, které tohle nemají zmáklé vůbec nebo velmi málo. Jakmile už chceš být na zajímavých pozicích u slov, která jsou dost hledaná a tudíž už musíš přeskočit firmy, které tohle mají dobře udělané, link building je pak rozhodující.

                    0 0
    • walter.n  

      Čerstvá zkušenost zákazníka (aby prodejce měl představu, ač plně chápu jeho, také jsem z obchodní rodiny, prostředí je mi velmi blízké):

       

      Tak já jsem kupříkladu šel před nedávnem domluvit/objednat servis kola do prodejny, kde jsem ho i pořizoval. Mimochodem jsem zmínil, že bych ho dost možná klidně i nahradil něčím novým, pokud by mi padlo nějaké fajn do oka. Potkal jsem tam zrovna majitele, byl velice ochotný, fajn, věnoval se mi osobně, strávil jsem tam něco notně přes hodinu. Limit částky (35 tis.) jsem po návštěvě přehodnotil a navýšil na 50 tis. (původně jsem za tuto cenu chtěl pořídit vzhledem k výhodnosti spíše něco z Německa, nějaký konkrétní Canyon, ale známé průtahy s dodávkami…). Nabídl mi bike za dobrou cenu (loňský), navíc přihodil menší osobní slevu, že pokud si rozmyslím (celá debata byla vedena v duchu „potencionální“ nákup, šel jsem jen „servisovat“), můžu brnknout, bude moje, když se prodá mezitím, nabídka byla i na jiné, v podobné kvalitě i výhodné ceně, sežene, tak jsem nekoumal, poděkoval, rozloučil. Odešel jsem s tím, že pokud něco pořídím, tak jistě a jedině u nich, díky solidnosti a velké ochotě, takřka přátelské, od majitele.

       

      Druhý den jsem „rozmýšlení“ nabídky nevydržel, zavolal a domluvil jsem se, navíc požádal, zdali by mi bike „nepodrželi“ ještě 14 dní. Na dobré slovo se tak stalo, já po onom termínu přišel, zaplatil.

       

      Je to více jak dva měsíce od zaplacení, ono skladové kolo, které jsem tam i zkoušel, nemám pořád doma (prodejna od bydliště 7 km)… Zaplatil jsem jednomu zaměstnanci, ten si vzal číslo, adresu, že mi jej dovezou, jestli bych nepočkal týden, že mají fofr, staví kola, je sezóna (já bych stejně neměl čas ho projet, tak jsem i řekl, nespěchám, v pohodě) – domluveno, stačí zavolat příští týden a dovézt. Po 14 dnech nic, 3 týdny nic, po 4 týdnech jsem se přestal těšit…

       

      Po dvou měsících „absolutního ticha po pěšině“ (nikdo mě vůbec nekontaktoval) jsem se naštval (řekl bych to i jinak) a zašel osobně do prodejny. Prodavač s úsměvem kalí vodu a říká, že kolega, jemuž to dal na starost mi asi zapomněl zavolat a domluvit se (prý údajně i čekali, jaké si vyberu pedály, přitom o nákupu pedálů nebyla žádná řeč, já jsem je nepožadoval, měl jsem možnost si vyzkoušet od známého dva typy, tak jsem i původně řekl, nebyla to otázka dne, později)… Tak jsem tedy s povzdechem objednal zrovna i ne nutné pedály (které jsem nepotřeboval v tuto chvíli, na druhou stranu už je nebudu muset později shánět, dobrá). Nebyly skladem, museli je objednat, poštovné zaplatím rád, to je samozřejmé. Velkoobchodník s komponenty pedály měl také skladem, pošle je. Nevím, kdy je (pedály) onen velkoobchodík poslal, ale běžně není problém zaslat zásilku do tří dnů poštou… Je to další týden a nic… Přijde mi to celé trapné, takto (s prominutím) sr*t na zákazníka. Nevím, jak by se to majiteli líbilo (pokud to ví…). Jestli si to přečtou v oné prodejně, doufám, že se alespoň chytnou za nos… A to jsem tam chtěl kupovat (velmi si rozmyslím, možná z principu sám nakoupím jinde, i kdybych měl „další rok čekat“…) po dovezení kola tretry, funkční prádlo, ony pedály, dres, přilbu, pumpičky atd., takřka půl arzenálu k udržení kola při životě, samozřejmě servisovat (i další kola v rodině)… Váhám, kroutím hlavou, v duchu nadávám, připadám si jak osel…

       

      Toliko ve zkratce jeden malý pohled ze strany před kasou

      0 0
      • Michell  

        Tak promiň, ale to sis spoustu problémů udělal sám svojí naivitou. Jakmile o hodinu překročí dohodnutý rámec, tak jim musíš jít okamžitě po krku. Zákazník co v sezóně na nic nespěchá = ideální oběť (protože na takovém se praktikuje maňána). Příště ale budeš určitě chytřejší.

        0 0
        • walter.n  

          Ale jasně že si za to můžu sám…

          Je mi jasné, že v obchodě to není žádná sranda (znám z rodiny obdobné prostředí, ač moje profese spadá spíše do státních služeb), je to boj o zákazníka i v pravdě, někdy ne za každou cenu, o jeho udržení.

          Ač se člověk pozastavuje nad nesolidním přístupem některých zákazníků, chápu to, ale takový ojeb, jaký jsem teď zažil právě jako zákazník (stále situace trvá), mě unavuje…

          Přitom jsem původně díky dobré komunikaci s majitelem nabyl přesvědčení, že nic nekoupím přes e-shop, ani jinde, těch „pár“ stovek rozdílu oproti jiným nabídkám jsem viděl jako investici v radách, možnosti vyzkoušení, jeho času mi věnovaném atd. Ale zaměstnanec (-i) není (tady dost pravděpodoběn) na stejné „notě“ jako majitel… Navíc, jak jsem zmínil výše, pokud spočítám další investice v minimáloních/zá­kladních položkách/cenách mnou preferovaných jako např. tretry (3 500), pedály (2 500), prádlo a dres (cca 3 000), pumpičky (cca 2 000), další hovadiny, servisy atd. atd., je jasné, že pouze částka za bike nemohla být během jednoho měsíce konečná, chtěl jsem se stát skutečně spokojeným zákazníkem (nakonec jsem tam dřívě pořizoval nejen minulý bike, ale i jiné potřeby). Nemám rád změny, dám přednost pohodovému přátelskému jednání se známými lidmi… Teď se to nějak v zásadě nepovedlo a mrzí mě (lidsky) takové jednání vůči mně… Připadám si jak „papír na oné místnosti“ (ač nejde o konec světa, stanou se jistě horší věci…).

          Ano, čekám, až mi narostou uši do oslích rozměrů… Fakt mě to na***lo a to nemluvím sprostě na veřejnosti.

          0 0
    • trew.x  

      ten tvuj postoj který tu v celém vlákně obhajuješ mě tak trochu mate.  Mě je 24, svoje první lepší kolo jsem si koupil v 22. Před tím jsem rok jezdil na brachově trekovým kole a chtěl sem svý pořádný horský.

      Pro mě jako zákazníka bylo strašně hloupý, se jít do nějakýho obchodu podívat, protože jsem věděl, že o kolech moc nevím, a tušil jsem že když tam příjdu, tak semnou bude muset prodavač ztrácet čas a já si tam to kolo stejně hned nekoupím, protože jaká je pravděpodobnost, že zrovna v tomhle obchodě pro mě budou mít ideální kolo? Když už tedy jsem chtěl koupit kolo v kameným obchodě, jak jinak má člověk zjisti kde jsou jaký, kola za jaký ceny a s jakým přístupem? Jedině tak, že projdu všechny obchody v okolí a potom v jednom z nich koupím kolo. Což se stalo.

      z toho vyplývá, že jsem v 9 obchodech jen otravoval prodavače a v 10 koupil. Pokud vy z kamených obchodů chcete kola prodávat, musíte počítat s tím, že když tam člověk přijde, řene že chce kolo do 25 a vy tam takovyý budete mít, tak ho autiomaticky koupí. A nemlžete bejt nějak dotčený.

      Pokud chcete po lidech aby nakupovali v kamených obchodech, jak jinak mají zjistit, kde je pro ně nákup nejvýhodnější, než tím že v každém obchodě stráví nějký čas? Pokud vám to bude vadit, pak se nedivte že člověk potom porovná 20 internetovejch cen, do nějakýho obchodu se zjde na ybraný kolo podívat a osahat tak aby neotravoval obchodníka tak řekne že se jen dívá a koupí ho přes net.

      0 0
      • trew.x  

        v druhém odstavci má být „nemůžete počítat s tím“

        0 0
      • Michell  

        A tos ještě neměl tu odvahu vytisknout si ty nejlepší nabídky z netu a chtít v kameňáku lepší cenu. :-)

        Kupodivu to někdy funguje. Neříkám, že vždy a u všeho, ale možná by byl někdo překvapený.

        0 0
        • trew.x  

          Takovou odvahu a drzost bych asi nemel, v rodine jsme meli dva obchody (ne s kolama) a vím, jak je to náročný takový obchod uživit…

          0 0
          • Michell  

            Drzost? To spíš líná huba je holý neštěstí, kamaráde.

            0 0
            • trew.x  

              No ja kupoval kolo na podzim 2007, kdo s kolama tehdy mel docineni, tak vý jak to ten rok bylo… kor na podzim..tzn ja koupil meridu mats 900 D slevnenou z 34 na 26 000. Coz me prislo celkem pekny. A o nejakou dalsi slevu sem nestal. Ono tehdy tech kol bylo tak strasne malo .. vsechno v ythle cenovy kategorii bylo pryc..bud byli kola za 15 nebo za 40 000.

              0 0
              • Michell  

                Dobře, ale o tom není řeč. Jde o to, že požádat o lepší cenu není drzost. Dobře, je těžký uživit obchod. Ale to neznamená, že je mou povinností na takový obchody přispívat. To je prostě otázka nabídky a poptávky. Nedáš levněji? Smůla pro Tebe.

                0 0
                • trew.x  

                  ja to chapu… na druhou starnu chapu ze v kamenym obchode to nutne musi vyjit draz..samosebou ze kvuli tomu ze je to kamenej obchod nedam za kolo o 5000 vic, ale s trochu vyssi cenou pocitam a nevadi mi.

                  0 0
      • jaroh  

        Ak dobre chápem debatu, tak predajcovia nevidia až taký problem v tom, že zabijú so zákazníkom čas a on kúpi v inom kamennom obchode. Konkurencia je normálna, želaná a dobrá vec, s tým musí každý počítať a ak sa to obchodu stáva často, tak buď zanikne alebo sa k našej spokojnosti zlepší.

        Problém, o ktorom sa tu píše, je iný – kameňák vs. internet.

        0 0
        • trew.x  

          Já to pochopil tak, že zakladatel si stěžuje na to, že se někomu 3 hodiny věnoval a pak si dotyčný přivezl jiné kolo a koupil jenom pláště. Bylo starý..to mohlo být klidně jeho a místo silničky se prostě rozhodl že mu stačí užší pláště a nebude ho to stát tolik a nato so potřebuje to bude stačit. Proto nechápu to rozčarování.

          0 0
    • jecnak  

      Popravde nechapu na co si stezujes. Mel bys odhadnout, kdo kolo opravdu chce koupit a kdo ne a podle toho s nim i ve vsi slusnosti jednat. Na druhou stranu mozna prave tenhle clovek vam posle dalsi zakazniky, protoze mel pocit, ze jste se mu venovali a poradili mu. Sam mam dobrou zkusenost s jednim kramem a posilam tam lidi, protoze vim, ze jim tam poradi a ze je nebudou chtit sedrit z kuze. Uz se tam koupily tri kola od 20–60CZK a rad tam budu posilat zname dal. (Cykloadam) Upozornuju, ze ja sam jsem tam kolo nekoupil, respektive ne primo, ale pres ne jako dovozce v jinem shopu. Pak jsou obchody, kam chodit nemusim a je to vetsinou kvuli obsluze a cenam. Vetsinou je to kombinace obojiho, protoze arogantni obsluha a premrstene ceny to uz je moc. Naopak dokazu prekousnout pokud absentuje jedna z tech veci a druha je ok.

      Docela me ted pobavilo, jak me pri nakupu kola pro znamou presvedcoval mechanik, ze ona prece nepotrebuje bikove kliky, trekove ji i do terenu staci. I kdyby mel pravdu, nechapu, ze zakaznikovi nechtel vyhovet. Skoro jsme se sebrali a odesli koupit jinam, az na to otocil.

      0 0
      • Dubys  

        vidim to taky tak. tam kde se mnou jednali ferove a  ne s cilem ze me vytahnout za kazdou cenu co nejvic, tem se to v dlouhodobym horizontu vyplaci …

        kdyz me jinde na otazku, jestli mi pri koupi kola vymeni slx kliky za xt, zacnou presvedcovat, ze mezi nima neni prakticky zadnej rozdil, tak dekuju nemam zajem …

        0 0
        • Smazaný účet  

          vedle je o slx a xt klikách vlákno a co jsem tak vyčetl tak je tam rozdíl 40g a 1000 Kč :) takže zas takovej rozdíl v nich myslím není…

          0 0
          • Dubys  

            chtel sem tam jeste dopsat, ze mi je jedno, jestli mezi nima je nebo neni rozdil, ale neudelal sem to:) … proste sem z nej jasne citil, ze se chce te vymene vyhnout, ale dost mozna, ze mate oba pravdu … na bf je proste hranice mezi lx a xt, ta ktera oddeluje zrno od plev:)

            0 0
          • jecnak  

            Jasne, rict, ze v tom neni moc velkej rozdil je ok, ale pul hodiny te presvedcovat a delat z tebe pomalu blbce, tak na to moc lidi neni zvedavych. Uz jsem takove situace taky zazil a otocil se na podpadku a odesel. Maximalne muze doporucit nejaky Truvativy, FSA a nebo ja nevim co, ale ne se blbe vymlouvat, protoze je nema zrovna na krame.

            0 0
      • McBlacky  

        tak tak, osobně /stejně jako ty/nakupuju většinou za VOC, případně Ebay nebo eshopy. Ale do krámů, kde vím, že to v pohodě posílám kamarády. Dokážu jim dohodnout ještě nějakou slevu a všichni jsou spokojený.

        na druhou stranu, před těmi co nejsou v pohodě důrazně varuju :)

        0 0
    • Krys  

      Na to sa musí úplne inak :)

      Veliký, obrovský mnohopodlažní supermarket v USA, ve kterém dostanete všechno. Šéf přijímá nového prodavače s tím, že jej vezme na den na zkušební dobu, aby viděl, jak se osvědčí. Po zavírací hodině si jej zavolá do kanceláře: „Tak kolik jste dnes udělal obchodů?“ „Jeden, šéfe.“ „Cože!? Jeden? Naši prodavači udělají průměrně šedesát až sedmdesát obchodu denně! Co jste celý den dělal!? A kolik jste vlastně utržil?“ „Třísta osmdesát tisíc dolarů.“ Šéfovi došla řeč. „Tři sta osmdesát tisíc? Proboha, co jste prodal?“ „No, první jsem prodal malinký háček na ryby…“ „Háček na ryby? Za třísta osmdesát tisíc?“ „… pak jsem zákazníka přesvědčil, že by si mohl vzít ještě i střední a velký háček. Pak jsem ho přesvědčil, že by si měl vzít i nějaký vlasec, prodal jsem mu tři pruty – malý, střední a veliký. Dal jsem se s ním do řeči, zeptal jsem se, kde bude rybařit. Povídal, že na mysu dvacet mil na sever. Tak jsem mu prodal ještě pořádnou větrovku, nepromokavé kalhoty a gumáky, protože tam dost fouká. Přesvědčil jsem ho, že na pobřeží neberou, tak jsme šli vybrat motorový člun. Pak jsem se ho zeptal, co má za auto – vylezlo z něj, že dost malé, člun by na něm nemohl odvézt. Tak jsem mu prodal ještě přívěs…“ „A tohle všechno jste prodal člověku, který si přišel koupit jediný háček na ryby!?“ „Ne. On původně přišel koupit vložky pro svoji ženu. Tak jsem mu navrhnul, že když si teda o víkendu neužije, že by si mohl zajít aspoň na ryby…“

      0 0
    • Smazaný účet  

      buďte rádi, že si u Vás koupil alespoň ty pláště, mohl si je taky objdenat na internetu :)

      0 0
      • petrbw  

        Taky pracuji na druhé starně pultu, i když ne u kol.Bohužel je to práce s lidma a internet je konkurence všude.Pokud chceš prodávat a vydělávat, musíš se lidem věnovat a to opravdu na úrovni.Taky je důležitý odhad zákazníka.Musíš nabízet nejen zboží, ale hlavně lidský přístup, profi rady a služby  a tak máš šanci uspět.I když někdy neprodáš.Arogantní zaměstnanci v obchodech vyhánějí zákazníky, kteří se už nevrátí.(jsem zaměstnanec, ne majitel)

        0 0
    • Karkulka  

      A: „Dobrý den. Potřeboval bych nějakou přilbu na kolo, můžete mi nějaké ukázat?“

      B: „Máte představu, v jaké cenové relaci by se měla pohybovat, abychom zúžili výběr?“

      A: „Noo, tak to do té tisícovky..?“

      B..vytáhne dva modely za 800,– 900,–

      A: „Jé to je drahé, to já vlastně nepotřebuju tak drahou přilbu. Něco levnějšího by nebylo?“

      B: ..vytáhne modely za 700,– – stejná reakce…600,– -stejná reakce…500,– taktéž…

      A:   „Mně se to nezdá, fakt nemáte ještě něco levnějšího, v Tescu maj i za 2 stovky?“

      B: ..už drží nervy na uzdě, ale stále s ledovým klidem řiká: „Tak víte co? Kupte si zmijovku, vycpěte si ji vatou a prokáže vám stejnou službu“

      :o)))

       
      0 0
      • Medunka  

        :-)

        0 0
      • Manas  

        To me dostalo.

        Kdysi kluci v Liberci vozili misto helmy kulichy s fleece vlozkou.

        0 0
      • gumid  

        Teď v nastupujícím létě by mohla být  hitem plně ekologicky odbouratelná přilba s cenou vztaženou ke Kg, dle velikosti „glodzny“ – MELOUN!!!

        0 0
    • mastihuba  

      mám taky jeden dobrej. :) Přišel za mnou obchoďák že mám změnit dodavatele hajzlpapíru. Ten stávající mu prej pouští chlupky když s ním utírá mastný plechy. Dyž mu říkám aby použil průmyslový ručníky, tak mty prej sou zas moc drahý. Tož tak.

      0 0
    • drtyc  

      btw… dvoji cny za servis jsou OK, akorat si uvedte do ceniku oboje nebo ty drazsi a formulaci o sleve… nevim, jak by se nekteri tvarili na uvadeni nizsich cen a formulaci o prirazce – to uz zavani pruserem:

      Prodávající může v rámci své podnikatelské činnosti a smluvní volnosti ke svým jednotlivým službám stanovit různé ceny např. v závislosti na tom, zda se jedná o výrobek či opravu výrobku zakoupeného od něj nebo od jiného prodávajícího. 

      Dle ust. § 12 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, je však prodávající povinen spotřebitele informovat v souladu s cenovými předpisy spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobků cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. 

      0 0
    • Šlapátor  

      Poměrně jednoduchý recept aplikuju ve firmě já (neprodáváme kola, ale profesionální audio techniku). Přijde-li zákazník a chce 10–15 minut pokec a  pár informací o produktu, není problém. Chce-li něco řešit 1,5h, zdvořile oznámím, že je to už nad rámec běžné konzultace, nabídnu placenou konzultaci se sazbou 300 Kč/hodinu a pokud si na základě této konzultace něco koupí, bude mu celá konzulatce odečtena z ceny zboží. Jak prosté a kupodivu mně ještě nikdo neposlal do pr…

      0 0
    • Mirek1  

      A co je špatně? Ten člověk nic špatně neudělal. Dal vám šanci vydělat a vám se ji nepodařilo proměnit. Asi bych ho nepodezíral z toho, že by s váma prokecal 3,5 hodiny jen tak pro zábavu ani z toho, že ty prachy neměl. Prostě argumenty byly slabý, tak usoudil, že úzký pláště na starym biku mu poskytnou řešení s lepším poměrem cena/výkon. To prostě k obchodu patří.

      0 0
    • šlapatko  

      Už jsem odkecal tolik hodina zbytečné to nebylo.Kolo jsem neprodal,ale vrátili se pro inline brusle,taky lyže a jině věci.Semtam potěší když slyším zákazníka jak říká (Počkám si na kolegu až příjde z přestávky).Dost zákazníků se dá vychovat,chce to jen klídek.Na druhou stranu jsem zažil nezvladatelné lidi co mě posílali doprdele.Lidi co vybírali 2 až 3 hodiny inline a nakonec odešli že jim nesedí. Donesl jsem jim snad 20 párů.Asi zkoušeli kolik vydržím.Často se takoví zvednou a odchází se slovy.jejda to nám to uteklo za 15 minut začíná kyno:-( Co s nimi? Naštěstí je jich minimum.

      0 0
    • Veprovak  

      Aha, takze kdyz se prijdu do obchodu na neco zeptat nebo zjistit v souvislosti s uvahou o koupi kola a pak se treba kvuli cene rozhodnu pro jinou variantu, tak jsem hajzl. Dobre vedet! Jeste bych chtel vedet, kde delas, abych se tomu kseftu obloukem vyhnul…

      0 0
      • Bafoon  

        mám z toho podobný pocit :-)

        mno a k marszymu:

        tedy z toho co tu píše nebyl jsem u toho že. Jinak moc nechápu smysl tohohle vlákna tedu tu obžalobu zákazníka co se přišel zeptat. Neříkám že to je úplně košér strávit několika hodinovým výkladem tolik času vzhledem k výsledku ale to se dá řešit i jinak (viz výše jak někdo psal o zpoplatněném poradenství – to je rozumné) takže tohle vidím tak 50/50

        mno a „nechci brečet nad tím jaký je zákazník haj.. " to je celkem špína. Víš prdlačku jestli se vám ta časová investice nevrátí v podobě dobrých doporučení a tlupy jeho známých kteří na jeho dop. přijdou nakoupit "jo hele tam běž – suprově ti poradí, nejsi za idiota, .. “

        0 0
    • goofy  

      Jako ze se mi to tu uz vuuuubec nechce cist ten pelmel, ale vzniknul z toho zase hooodne slusny flame!!! :-D

       

      Jo a 100 :-P

      0 0
    • dancing dog  

      Před lety jsem nějakou dobu vypomáhal o prázdninách v jinym městě( u nás  kde mě znají bych si to asi netrouf..)kama­rádovi v cykloshopu, když si zlomil kotník a neměl nikoho jiného, prodával jsem jen, servisoval jen úplný základy( výměna duše apod. – musím říci, že od té doby jsem až na vyjímky na straně obchodníků, než zákazníků, tehdy bylo tak 20% zákazníků prudíčů. Dorazil mě jeden, který si zkoušel tretry, nekecám celý týden asi 2 hodiny, rozbalil jsem většinu krabic, různý typy, různý velikosti, hrabal sem někde ve skladu dávno zapomenutý modely…nakonec si vybral jedny od Shimana,chodil v nich po prodejně asi 2 hodiny, ať mu je shovám, že se pro ně určitě staví příští týden. A nic. po nějaký době si přijel na kole vycentrovat kolo a v těch botech, že je měli na netu o třista lacinější…od té doby centruje a nakupuje nejspíše někde jinde, ujeli mi nervy. Pak tam byl jeden, kterej si koupil kolo, a za 2 týdny ho vrátil dost poničený, že mu nesedí velikost a chce peníze zpátky..až po letech sem zjistil, že toto udělal v dalších shopech…

      Tím nechci obhajovat prodejce či prodavače, kteří sou arogantní, ztrapňujou a/nebo se snaží prodat cokoliv apod. .. ale prostě to taky nemají lehký s náma zákazníkama…

      Obecně díky kontaktům preferuju kamenný obchody, z netu jen vyjímečně, je pravda, že nemusím zatim narozdíl od některých jiných počítat každou korunu (naštěstí, Bohu díky) + mam většinou slevu…

      0 0
      • goboloco  

        Bohužel i tací jsou zákazníci. Arogance může být na obou stranách…

        0 0
        • dancing dog  

          Právě to chci říct, nečetl sem všechno, ale zaznamenal sem nahoře nějaké výčitky prodejcům, že zákazník může všechno, je pán..prdlajs, vše má své meze a slušnost a solidnost by měla být na obou stranách, skoro v rovnováze,  sa­mozejmě o něco víc na straně za pultem…a to sem už léta jen zákazník..sám se tak snažím chovat a nejen co se kol aspol. týče…

          Vidím to občas u nás, město plný Rusáků, když vidím, jak se v obchodech velmi často příslušníci tohoto primitivního pronároda chovaj, tak se úplně stydim, když někde vidim našince, co se chová srovnatelně s nima :(

          na druhou stranu- jasně, prodavač-vyloženě **** mě taky dovede pěkně na.rat

          0 0
    • Andrzej  

      nebudu cist celou diskuzi, kazdopadne to co jsi popsal se mi stalo v zivote mockrat (delal jsem taky v oboru), nektere pripady byly az vtipne. a dokonce parkrat i na novem zelandu, proste to patri k obchodovani…

      0 0
      • McBlacky  

        to bys měl ono je to už úplně jiná diskuze :)

        0 0
        • Andrzej  

          hehe, no vidim tu zname firmy z cembathreadu a spoustu mladych, to mne uz prestava bavit :) a navic jsem v praci, tak ctu jenom to nutnejsi…

          0 0
    • Franca  

      Riziko povolání…

      0 0
    • spita  

      Tak tomu se dá předejít tím, že každý zákazník, který bude chtít mluvit s prodavačem, bude muset nejprve složit finanční kauci, která mu propadne, pokud si nic nekoupí.

      Druhá možnost je vybrat takový druh podnikání, kde není potřeba s nikým komuni­kovat.

      0 0
      • Honza729  

        Pohrebnictvi.

        0 0
        • drtyc  

          umm ee. to spis betonarstvi v pohrebnictvi.

          0 0
        • hribik A1  

          to by som netvrdil, ze zrovna v pohrebnictve nepotrebujes s nikym komunikovat. hoci teda s neboztikom nie

          0 0
        • Lenka.05  

          V pohrebnictvi potrebujes umet velmi dobre komunikovat. Primlouvam se spis za ty betonare :-)

          0 0
    • meikyq  

      No prostě to byl nějákej *****, mě by to teda fakt nas…- hlavně teda jadna věc-nechat si dát na vybrané kolo nové pláště a pod. – to snad člověk řeší až když je 100% rozhodlej ho koupit.. a ne to nechat vymazlit jak chci a pak říct sorry, už se mi nelíbí.. :-D žalostný

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.