• quiq

    Nepouzivate nekdo zdravou lahev? (viz www.zdravalahev.cz)

    Vyznate se nekdo ve znaceni plastu?

    Ptam se proto, ze manzelka koupila diteti (i mne :) prave tu zdravou lahev, a zarazilo me, ze je krome barvy a potisku zcela shodna s mou o vice nez polovinu levnejsi lahvi od pells. I vylisovane znacky na plastu jsou zcela totozne (trojuhelnik s textem „PP“ vedle nej, text „R&B FreeWater“). (to ze jde o polypropylen jsem si vcetne popisu jeho vlastnosti dokazal uz dohledat ;)

    Jen na pells-ce je vylisovane cislo „3“ (pullitrovka) a na zdrave lahvi „1“(pullitrovka) a „2“ (litrovka), ale to bude asi jen nejake vyrobni znaceni.

    Zda se, ze vyrobcem obou lahvi je http://rbmedilek.cz/

    Je tedy zdrava lahev necim lepsi nez o vice nez polovinu levnejsi klasicka lahev na kolo?

    Na zdravi deti nehodlam nijak (extra) setrit, ale zase se mi ze sebe nechce platit jen za marketingove kecy o:)

    Za rozumne reakce diky

    0 0
    • Rychlej turista  

      Tak kup sklo. Kdysi z toho lidi a hlavně děti pili a neřešili, bo nebylo co. Každý plast se rozkládá – je to jen otázka času, teploty a tlaku.

      0 0
    • Mig_all  

      Co vím tak ty zdravé lahve už jsou druhá generace, ta první byla vyjimačná v tom že měla obsahovat stříbro, jenže tyhle povlaky nano-stříbra začínají být dost kontroverzním tématem, to by bylo na delší a odbornější diskuzi a tak asi ta firma co to vyrábí přistoupila k jiné strategii a vyrobek změnila, ted by prý měla být z lékařského silikonu… Jaké zpecifika ma lekařský silikon teda netusim a co je napsáno na te lahvi také nevím, každopádně ty čísla v šípkovém logu znamenají typ materiálu, 1 je PET 2 PET vysoké hustoty 3 je PVC atd. proč tam vyrobce do toho loga napíše i číslo i zkratku materiálu netuším :-D

      0 0
    • Pijer  

      Něco je na jejich webu R&B Mědílek

      Jak poznám lahev od firmy R&B Mědílek s.r.o?

      Všechny lahve vyrobené ve firmě R&B Mědílek s.r.o. poznáte podle vyznačeného symbolu R&B na dně lahve. (obrázek)

      Kolekci Zdravé lahve (vyrobené z medicínského PP) poznáte podle charakteristického logotypu Zdravé lahve – srdíčka s kapkou.(obrázek) a svislého nápisu „Zdravá lahev“ natištěného na lahvi. Pouze Zdravé lahve jsou standardně dodávány v papírové krabičce.

      Hokejové lahve jsou vyráběny pouze ve velikosti 1,0l a jako jediné jsou vyrobeny z polyetylenu (označení PE na dně lahve), který nejlépe vyhovuje nízkým teplotám u ledové plochy. Hokejové lahve jsou obvykle opatřeny hubicí – prodlouženým pítkem. Hokejové lahve potiskujeme jak vlastními designy tak i potiskujeme na zakázku logy dle přání zákazníků

      Všechny ostatní lahve s vyznačeným symbolem R&B na dně lahve jsou vyrobeny ze standardního zdravotně nezávadného PP a jsou realizovány s potiskem na zakázku pro různé zákazníky.

      0 0
    • vasek80  

      Boha jeho, jednou za čas, když se začnou objevovat na dvě černé flíčky, nalejt do obyč bidonu polévkovou lžíci sava a je zase na čas klid.

      Co je nezdravé na troše bakteriích a plísní z lahve? Děti vyrůstající ve sterilních prostředích jsou akorát chcípáci a cikáňata hrající si v loužích a žumpách a chlemtající vodu pomalu z hajzlů nic neskolí.

      Pijeme z kohoutku sterilní vodu a když vyrazíme do Egypta, kde je ve vodě něco bakteriíí, tak z toho půl dovolené proserem. Egypťani to chlemtaj, zdravé lahve neznaje a žijou.

      Tohle je deviace.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jde spíš o ten „výluh“ z plastu, kór, když to naleptáš chlorem…

        0 0
        • vasek80  

          No a to v těle zůstane, nebo to tělo vyloučí? Nemyslím si, že by se v nás plast usazoval. Navíc v potravinách z marketů do sebe sypem daleko víc šrotu, než z bidonu.

          0 0
        • ovčák  

          vem si třeba takovou petku coca-coly – ta je sama o sobě (cola) dost agresivní, a od výroby přes sklad po spotřebu se v té lahvi louhuje třeba několik měsíců. a pořád to projde hygienickejma testama. co je proti tomu bidon, do kterého něco natočíš a za 2 hodinky máš vypité…

          tím netvrdím, že jsou pet či jiné polymery inertní, ale nedělal bych z komára velblouda

          na okraj – nejvíc chemie se z petky do obsahu (myslím) vyrazí uv zářením, přesto to je třeba v chudých zemích nejjednoduší způsob částečné desinfekce vody – hodit někde v bolívii na střechu z vlnitého plechu petku s vodou eliminuje značnou část bakterií. stopové množství ftalátů ve vodě je určitě lepší než tropická sračka. koneckonců tento způsob primitivní desinfekce schvaluje i who.

          0 0
      • vasek80  

        A až teď jsem dočetl konec. Pokud chceš mít zdravé děti, tak se na nějakou zdravou lahev s klidem vykašli. Za nás nic takové nebylo. Normálně na vyjížďkách okolo Čerchova piju vodu z potůčků a studánek a nezkoumám jestli o 50 metrů výše není v tůni chcíplej ježek. Jako malej na rybách jsem se občas napil i z rybníka, při potápění si vyplachuju vodou z přehrad pusu také často, když vyschne v krku. Nepředpokládám, že by mi to zkracovalo život.

        Spíš se umře na přehnanou hygienu.

        PS: po hajzlu si ruce meju, na veřejných hajzlících se kliky nedotýkám, v práci na PC pro všechny si po práci s myší meju ruce a na místa kam hrabou všichni nerad sahám, ale jen pro pocit, né že bych se bál o zdraví.

        0 0
    • JakeF  

      Měl jsem Purist od Spešlu, ve fešný růžový barvě… Bohužel než jsem stihnul pořádně otestovat funkci (ne)znečišťování, tak jsem jí vyklepal :(.

      0 0
    • Nexie  

      Například zrovna již zmiňovaný Nalgene – http://nalgene.com/ se snaží prosadit že nemá BPA. Zkus najít na netu. Víc informací jsem našla třeba tady: http://www.greenpeace.org/…cisteni/BPA/ , ale určitě je víc zdrojů. Jiným způsobem zase dělá „zdravé lahve“ třeba SIGG. Každopádně Nalgene nestojí tolik – cca 250kč 1L ( podle typu) a má hodně využití. Já si do ní dělám třeba čaj, protože jí nevadí horká voda. Necítíš z toho plast. Dá se krásně vymýt… Popřípadě do té s širokým hrdlem dát ovoce, led atd. Mají i dětské. Navíc mají výbornou odolnost a spoustu typů, barev… Já je kupuju i jako dárky, když nevím co :). Mají je u nás v HUDY sportu, ale určitě se dají sehnat i jinde.

      0 0
    • Modelar  

      Já dvě koupil tak před 1,5 rokem (vydrželi max tři měsíce), s tím Ag povlakem, po měsíci zplesnivěli obě (vymývání zanedbáno nebylo) a jedna se prodřela o košík , druhá praskla při pádu z kola. Flašek o cca 100 Kč levnějších mám asi 5 a rozhodně mechanicky vydrží víc.

      0 0
    • quiq  

      jelikoz me rozdil opravdu zajimal, tak jsem si napsal vyrobci a pokud to nekoho jeste zajima, pak zde je odpoved:

      „firma Pells má lahve s vlastním logem, které jsou vyrobeny naší firmou. Ale nejedná se o Zdravé lahve, protože jsou vyrobeny z jiného materiálu.

      Zdravé lahve a lahve s vlastním potiskem jsou dvě hlavní výrobní větvě naší produkce. Jelikož technologie výroby je identická, tak lahve vypadá fyzicky naprosto stejně, přestože jsou v materiálech rozdílné.

      Všechny materiály ve firmě používané jsou zdravotně nezávadné a atestované pro styk s potravinami.

      Základní rozdíl je, že Zdravé lahve jsou vyrobeny z medicínského polypropylenu, který lze vyvařovat na 100?C.

      Ostatní lahve tuto možnost nemají.“

      Takže se zdá, že stejné značky na plastu asi ještě nemusí znamenat stejný materiál …

      kdyby toto vlákno někdy četl někdo, kdo tomu značení rozumí, rád si přečtu jak to tedy je… :)

      0 0
      • pocestny  

        No to by tu musel být někdo například z Fakulty chemie VUT. Polypropylen má milion možných modifikací a každá má různou odolnost v teple, jinak mění svou strukturu … a BPA je svině (např. neplodnost, rakovina). Hliníkové láhve (usazuje se v mozku) ani postříbřené láhve bych taky nechtěl.

        0 0
    • pocestny  

      Tvrzení (vasek80), že „za našeho mládí nebyl problém, tak proč se dnes všechno tolik řeší…“ považuji za naivní.

      @VASEK: Je to otázka tvého přístupu. Nechci ti nic vnucovat. To, že pijeme z horských pramenů je relativně v pořádku ve srovnání s tím, jak extrémně se člověk vystavuje působení plastů a těžkých kovů 1000× denně. Máš pravdu. Ale určitě je v pořádku, že se tady někdo alespoň snaží koupit si „zdravou lahev“. Je to lepší než nedělat nic.

      Těch plastů máme okolo sebe 1000× víc než před 30 lety. A tehdy poznatky vědy vůbec nebyla tehdy na takové úrovni jako dnes. Nikdo netušil, jaký vliv budou mít jednotlivé chemické látky na člověka v dlouhodobém horizontu. A asi není úplně náhoda, že za posledních 30 let extrémně narostly výskyty rakovin, alergií, astmatu, hyperaktivity, demence a neplodnosti.

      Já bych taky nechtěl, aby moje děcka kvůli zkurveným výrobcům plastových sraček nemohly mít vlastní děti.

      Ovlivnit se dá ledacos:

      pěnové hračky do bazénu vs. PVC hračky

      vlněné koberce vs. polypropylenové

      dřevěné hračky vs. plastové

      nelakované dřevo vs. lakované dřevo

      bavlněné oblečení vs. PE/PP

      skleněné sklenice vs. plastové kelímky

      značkový nerez vs. čínský nerez

      …a v neposlední řadě

      certifikované láhve vs. necertifikované

      Hodně z toho je jen VÍRA v lepší kvalitu, protože si to jako normální smrtelníci nemůžeme ověřit. Ale vždycky je to lepší, než nic.

      0 0
      • pepek  

        nezapomeň na z. pastu bez fluoru

        0 0
        • pocestny  

          Jo, je toho fakt hodně.

          Hodně věcem je celkem snadné se vyhnout, třeba i Fluoridu v pastě. :)

          0 0
          • K2  

            Co dělá ten Flor v pastě kromě toho, že ničí zubní kaz?

            0 0
            • pocestny  

              Cituji Wiki: „…tzv. chronická otrava fluoridy, která se projevuje bolestmi a poškozením kostí a poškozením zubů (bílé skvrny na zubech způsobené nadměrným užíváním dentálních fluoridových přípravků, jako jsou tablety nebo gely).“ (dále popisuje problémy při akutní otravě).

              Další info nebo googluj Fluoridázu.

              Ten pozitivní vliv fluoridu na zubní sklovinu se prý přeceňuje (vliv je prý mizerný) + zmíněné negativní vlivy (viz Wiki). Takže je asi dobře, že se nedává fluor do vodovodní vody a pastu si můžu zvolit bez něj.

              Pamatuju si, že jsem sežral jako děcko půlku Tuti-Fruti a nic se mi nestalo ;) Ale to je jedno. Si myslím, že dospělý člověk pastu vyplivne a žádný problém nemá. Tohle se týká spíš malých dětí, které neumí plivat. Měly s tím problém děti od švagrové (společně s genetickou dispozicí, a mají teď zuby úplně zničené). A protože jsem zatím nenašel dětskou pastu bez fluoridu, tak moje děti pastu raději zatím nepoužívají.

              0 0
      • Ossis  

        „A asi není úplně náhoda, že za posledních 30 let extrémně narostly výskyty rakovin, alergií, astmatu, hyperaktivity, demence a neplodnosti.“

        U tohohle výroku by mě zajímalo, kolik z těch dnešních nálezů bylo tehdejšími metodami vůbec diagnostikovatelné.

        0 0
    • Richi  

      Marketingová šaškárna.

      Kupuješ potraviny v plastových obalech nebo obalech potažených plasty vyrobenými v Číně, když nejsou plastové jsou třeba papírové a nabarvené, a s nikým to ani nehne.

      Proč zrovna nějaká jedna konkrétní lahev by v tom množství srágor, co se ti dostane do těla, měla nějak zásadně ochránit tvé zdraví?

      0 0
      • pocestny  

        částečně je to marketing a byznys – jako všechno ostatní. Ale nedíval bych se na to z pohledu „jak JEDNA LAHEV může něco zásadně změnit“.

        Člověk jako Quiq podle mě nebude hledat v jedné láhvi zásadní změnu. Není blbej. Ale z principu bude u všech výrobků hledat ty, které o sobě tvrdí nebo se zdají, že mají minimum BPA, ftalátů, DDT, olova, rtuti, hliníku, cholesterolu, glutamátu, aspartamu, a podobných lahůdek.

        0 0
    • Róča  

      mně přijde tahle láhev super… koupil sem sedmičku za kilčo a nemůžu si jí vynachválit… rozhodně lepší než třeba enervitka, která mi sice lépe sedne do košíku… a stojí páďo…

      ale Mědílkova flaška mě baví :-) fakt

      0 0
    • Jones  

      Nesedi mi v nekolika kosikach na kolo. Nenapadlo by me, ze je to potreba otestovat.

      0 0
      • vsn  

        to je pravda, že RB láhve jsou o něco větší … stejně jako Enervit menší

        0 0
    • AlenaVal  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • HonzaG  

      A co nerez?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.