Zarostlý nehet - kde v Praze ošetřit?

29 nepřečtených
  • nitraq

    Poradí někdo (ideálně z vlastní zkušenosti), na koho se obrátit s ošetřením zarostlýho nehtu na palci nohy? Postupně jsem vystřídal pedikérku, když to bylo v začínající fázi a vypadalo to, že to bude stačit jen šikovně vystříhat, následně dvě návštěvy chirurgie (Vinohrady a Motol). Vždycky to vypadalo, že ten zákrok stačil, poctivě jsem koupal v manganu a pak mazal višňákem nebo betadinem, ale po posledním ošetření ve Vinohradech předminulý pátek už zase cítím, že nehet začíná zarůstat u kořene a na druhé straně se objevuje hnis. Od půlky dubna jsem prakticky nebyl na kole, takže mě to už začíná fest *****, proto budu za každou radu nesmírně vděčný. Nikdy jsem na to nijak víc netrpěl, pokaždý to vyšumnělo samo během týdne nebo dvou, až letos to je takovej problém, tak nevím, jestli jsem případ na nějaký rovnátka, co jsou trend poslední doby. Díky.

    0 0
    • MatS  

      Tak já si s tím v pubertě užil dost. Zarostlý nehet na palci asi 3× ošetřen na chirurgii stržením nehtu. Hrozná řezničina. Po čtvrté jsem toho měl už dost a pomohla mi jedna pedikérka s tím Višňákem, který vytáhne hnis a zahojí zánět. Ale prst musí být v tom sajrajtu zabalený celý den a další den vyměnit a takto minimálně týden. Nesmí se zatěžovat. Leptání dusičnanem stříbrným je nesmysl, akorát se to rozmrdá ještě víc a pak tě už stržení nehtu nemine.

      Nakonec je řešení snadné. Boty pouze z přírodních materiálů s maximálním větráním. V létě nejlépe sandále. Ponožky pravidelně měnit denně a používat čistou bavlnu. Nehet stříhat rovně a zkracovat tak, aby obuv nemohla na něj tlačit. Nenosit boty velikosti „akorát“ ale o fou větší, aby prst nebyl utlačován.

      Pokud už začneš cítit, že růžek nehtu má tendenci se zarývat do lůžka a brzo by zarostl, vymyslel jsme jednoduchou fintu, jak mu ulevit a předejít zarůstání. Stačí tento růžek nehtu podložit kouskem papírového kapesníčku tak, aby nehet nemohl rýt do lůžka. Lůžko se za den zklidní a nehet si dá taky říct. Takto už mám pokoj dlouhá léta :-)

      0 0
      • nitraq  

        Višňák jsem používal přesně, jak píšeš. Odpoledne rozbalit, očistit, namazat a zpátky zavázat, dělal jsem to týden a půl a nestačilo.

        Poslední měsíc nosím sandále, když jsem měl obvaz (buď s višňákem nebo pak betadinem), tak i ponožky, jak mi doporučili na chirurgii pro udržení nějaký čistoty. Teď kůže okolo nehtu vypadá co se týče zánětu zahojeně, ale je mi jasný, že pod povrchem to dobrý není – palec oteklý a i ta trocha hnisu. A nejvíc naprd je, že to právě není na konci nehtu, kde by to bylo špatným střižením, ale na jedné straně asi v polovině a na druhé úplně dole, kde nehet vylézá zpod kůře.

        0 0
    • atty  

      Existují na to taková speciální „perka“, která nehet rovnají a odtlačují od lůžka (samozřejmě se to musí měnit, mýt, desinfikovat atd.)

      Měl jsem s tím problémy často, stříhal jsem nehet do roviny, boty s plochou špičkou nebo sandále (aby netlačily na nehet) a několikrát u doktora, co mi chtěl strhávat nehet (to jsem zavrhnul, protože co jsem četl, moc to nepomáhá, nebo jen dočasně, za rok zase stejný problém).

      Teď na to chodím od lesa (asi to nebude nejlepší řešení, ale mně funguje) – jakmile cítím, že nehet začíná zarůstat (a kdo to zná, ví, že to cítit je), tak horkou vanu, případně nohy do kbelíku s horkou vodou alespoň na 20 minut a pak naopak zastříhávám rovnejma kleštičkama nehet až ke spodnímu lůžku v podstatě dokola. Na posledních milimetrech, kdy už se nedá stříhat dál a i tak nehet „visí“ v lůžku do strany prostě pak opatrně páčím, až ten „trojůhelník“ zarostlého nehtu vyndám (je to trošku operace, obvykle i trochu krve a bolesti – pokud už je zarostlej více a je to napuchlý – manželka jde radši něco dělat :) ), ale dá se to přežít.

      Pak samozřejmě znova očista sprchou a horkou vodou a nějakou desinfekcí a pár dní zvýšená očista a desinfekce. Mám pak zase minimálně na půl roku pokoj.

      Tohle funguje mně, základ je prostě v tom, že rovný zástřih mne nikdy nepomohl, ale naopak uškodil, od té doby, co to takhle stříhám „brutálně“ a přetrpím pak jednou, dvakrát do roka to vyndavání nehtu z lůžka, mám docela pokoj a hlavně nejsem omezen nateklým prstem (kdo to nezažil, neuvěří, jaká je bolest se pak třeba lehce do tekhle nateklého prstu kopnout :) )

      0 0
      • oberleutnant Weiss  

        Praktikuju podobnou řezničinu – jednou za čas nastřihnout kam až to jde, pak zatnout zuby a peánem „něžně vyrvat“ tu zarůstající hokejku. Pak zakápnout kysličníkem a jede se dál…

        0 0
        • zdenek  

          Za mne řezničinu udělaly boty. Když už to vypadalo, že budu muset kvůli začínajícím zarůstajícím nehtům na nějaké ošetření, přišla dovolená a na ní celodenní túra. Během ní se nějak nehty nepohodly se špičkami bot. Výsledkem byly nehty ulomené až někde uvnitř v lůžku. Po nějaké době jsem se odhodlal to dokončit a strhl jsem je úplně. Nově vyrostlé už stříhám důsledně do roviny a problém se už neopakoval. Ťuk, ťuk, ťuk…

          0 0
    • RomanF  

      Zkus tuto metodu s naplasti. https://sites.google.com/…tajicinehet/ me neskutecne pomohla. Naplast odtahne kuzi od nehtu a za par dni to prestane bolet. Pak ten kousek vystrihnes.

      0 0
    • jIrI___  

      Nevím jak moc ti ty nehty zarůstají, ale mi pomohl jednoduchý trik, který mi poradila pedikérka – pilovat nehet po celé délce uprostřed z jeho horní plochy, jakoby ho v průřezu lokálně zeslabit. Pak se začne sám vyrovnávat a přestane zarůstat.

      0 0
    • Yura  

      Byl sem dvakrat a uz bych vzivote nesel. Injekce s umrtvenim boli jak hajzl. Neskutecne rozmrdaji ten palec, kdy to boli jak prase x dni a dalsich 14 dni si nemuzes obout boty.. Stejne to odflaknou tak, ze za pul roku je problem znova. Dnes to resim sam jednou za x mesicu. U kraje nariznu ziletkou co to jde a pak vytrhnu pinzetou. Zakapnu svedskyma bylinkama a pohoda. Bolest skoro zadna a muzu bez problemu chodit v botach ihned po „zakroku“. Verim ze se najdou i doktori, kteri to udelaji poradne, ze i nariznou kuzu, aby vybrali co nejvic toho nehtu apod.. Ale kdyz uz mam vychytanou tu svou metodu, tak na to seru..

      0 0
      • MatS  

        Přesně, chirurg se choval jak řezník a když jsem při bodnutí umrtvovačky do poškozené částí tkáně málem vykřikl bolestí, tak prý nejsem chlap nebo co? ***** měl jsem chuť mu tu jehlu narvat do ******. Fakt kdo to nezažil, netuší co je to za bolest. Teď už chápu, jak probíhá mučení zajatců vrážením hřebíků pod nehty. To se nedá vydržet.

        Ale zpět k tématu. Každý si nakonec najde tu svou metodu, jak s tímto problémem co nejlépe zacházet a vyhnout se tak invazivním zákrokům, které danou věc vždy spíš zhorší. Přečetl jsem si ten článek co postnul RomanF a je tam vlastně vše co mu zde píší i ostatní, jen pěkně dohromady a polopatě popsáno, takže nezbývá než s tím souhlasit a popřát nitraqovi pevné nervy a brzké uzdravení. BTW s tou plísní to je fakt a doporučuji si zajít navíc na kožní, udělají stěr a zjistí, jakou plíseň si tam chováš a jak tě jí zbavit :-)

        0 0
        • Yura  

          Kdyby to aspon udelal poradne. Kdyz uz to tak bolelo. Sem se pak v tom prstu vrtal a videl jak vystrihl uplne zbytecne pul nehtu, ale to co me tam zarustalo a bolelo nejvic tam defakto nechal.. Ted is sam pekne vytahnut jen ten kousek u kraje, kterej je zalezlej do masa a s minimalni bolesti..

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ja odchazel se strzenym nehtem na palci v zavrenych botach.. 15 minut na tramvaj, pak 20 minut jizdy a asi 20 pesky do bytu.....ke konci mne uz sakra kroutilo, jak to zacalo procitavat…

          0 0
        • nitraq  

          Taky jsem nečekal, že to bude tak bolet, když mi píchal umrtvovací injekci. Prý „teď to bude trochu bolet“, tak jsem samozřejmě čekal nějakou bolest, ale že to bude bolet tak moc, že tam budu skoro vykřikovat, to fakt ne.

          Díky všem za radu, večer budu studovat a začnu to léčit svépomocí. Ještě snad dotaz – když už tam je hnis, tak nechat pod tou vrstvičkou vyhnisat, nebo píchnout, vymačkat a vydesinfikovat?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hnis musi ven..pokud jsi chlapik, pak ven jeste strikacku s treba upilovanou jehnou a proudem neceho cisteho misto vyplachni;)

            0 0
            • MatS  

              Jj hnis musí ven. Když ho tam necháš, zanítí se to. Bohužel místo kde byl hnis je choulostivé a musíš dát pozor aby se tam nehet nezaříznul.

              0 0
    • lunochod  

      To jsem měl v minulosti taky. Nejprve stržení, po nějaké době opět problém a následovalo vyříznutí postranní části nehtu od shora do lůžka. Po těchto zákrocích však nehet vypadá dost otřesně.

      0 0
    • kyl  

      Vždy to nějak vystřihnu.Nejhorší je v pantoflách do něčeho nechtěně kopnout.Víc mě teď ale štve,že na prstu vedle palce mi nehet trošku povyroste a začne se stáčet dolů a nakonec se otočí zpět proti prstu.

      0 0
      • MatS  

        To může být kvůli nedoléčenému nechtovému lůžku, anebo je nehet napaden plísní, nemá tu správnou pružnost a kroutí se nevhodně. Máš nehet hladký a lesklý nebo drsný a trochu do žluta jakoby takový suchý?

        0 0
        • Smazaný účet  

          kotatko na sracku.,..

          0 0
        • kyl  

          Úplně hladký není ale leskne se.Pred tím jsem na tom prstě neměl žádný problém,dělá to od podzimu.

          0 0
          • nitraq  

            Já měl loni v září zlomený palec a pak přes zimu jsem měl na nehtu malou prohlubeň ve tvaru „letokruhů“ jak roste nehet a postupně se posouvala nahoru, jak nehet rostl. Pak jsem zpětně přemýšlel, jestli to nemůže mít souvislost s tím zarůstáním, ale spíš ne, zarůstání se objevilo až ve chvíli, kdy prohlubeň byla odrostlá z nehtu pryč.

            0 0
            • RomanF  

              Fofrem tam nalep tu naplast podle clanku co jsem ti poslal a brzo budes mit pokoj od bolesti. Jen to nalep spravne a pouzij poradnou naplast co drzi. Po kazdem povoleni to okamzite nalep znova at se kuze co nejvic odtahne od nehtu. ;-) Hnis pryc. Kdysi jsem nehet i navrtaval kdyz byl hluboko. Uleva neskutecna.

              0 0
    • meris  

      Ze zvědavosti jsem si to přečetl a něco podobného mě trápilo před x lety. Ale měl jsem k tomu další problémy, jako že mi nohy smrděli a podobně. Změnil jsem kožaře. Udělal stěr a dal na výběr mezi brutální a jemnější metodou. Tu jemnější si už nepamatuji, ale ta brutální byly 3× po sobě jdou nějaký antibiotika. Dneska i po pěti letech můžu mít nohu celý zapařenou v botách a nohy nejsou cítit vůbec. Plus nehty se daly taky dohromady. Bylo nějaký načatý to lůžko.

      0 0
      • Mikikuba  

        Je to alternativa, která je hodně brutální k játrům a je to docela velké riziko. Řekla bych větší než je případně plesnivý nehet, u kterého se dají použít i další metody. Mě bylo nabízeno to samý ale už je to nějaký rok a tak třeba doba pokročila. Já to odmítla už kvůli tomu, že jsem trénovala a závodila na max a toto nepřipadalo pro mě do úvahy právě kvůli zátěži jater.

        0 0
        • meris  

          Byl jsem na to upozorněn. Bohužel pro mě to bylo už společensky naprosto neúnosné. Jít k někomu na návštěvu pro mě bylo za trest.

          0 0
    • Ascaso  

      Jak je zmíněno výše, pilnickem zbrousit nehet zhora. Opravdu pomohlo behem par týdnů

      0 0
    • horolezec  

      Syn (12 let) má problémy s nehty již několik let. Manželka mu to vždy brutálně vystřihla a pečlivě začistila (no zdravotní sestra:)) Po návštěve pedikérky před cca rokem, nám poradila tento roztok , který změkčuje nehet i lůžko a výrazně usnadňuje vystřihnutí zarůstajícího nehtu. Musím zaklepat, že od té doby jsme již neřešili žádný zánět, ale nehty nám nepřestaly zarůstat. Jejich vystřihnutí je daleko snazší, takže to jako jistá prevence určitě funguje.

      0 0
    • snílek  

      Měl jsem s tím pár let problémy. Pak jsem dostal doporučení na chirurga Petra Maška. Vypálil mi lůžko nějakym svinstvem, s umrtvením, nebolelo to. Za den jsem chodil, za týden jezdil na kole. Nehet je od té doby ok, tvar skoro původní:) Jinak doporučuju nosit boty s hodně širokou špičkou.

      0 0
    • nitraq  

      Včera jsem nastudoval teorii, zbrousil nehet, zlikvidoval hnis a vzal lihovou dezinfekcí a otejpoval z obou stran. Největší úleva přišla po vymáčknutí hnisu, teď se s tím dá celkem v pohodě chodit, tak uvidím, jak se bude vyvíjet.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.