Zapletená kola 135mm zadní stavba

15 nepřečtených
  • Crouch14

    Ahoj kluci, mám prosím dotaz ohledně zapletenych kol. Na mém silnicnim kole Merida je zadní stavba 135mm. Je to předělane kolo z fitness kola. Chtěl bych vyměnit zapletená kola a jde mi o to, že zadní náboj je všude 130 mm. Jde to nějak elegantně vyřešit ? Nebo musím shánět 135mm náboje? Díky za info Tomáš.

    0 0
    • nomecz  

      A co chces za kola ? mam tu ladem zadni kolo z grevla s 135 mm nabojem (135mm je bikovej standard, proto s nim silnicni kola nenajdes ) kdyz tak SZ

      0 0
    • Tomcat  

      Třeba si nechat naplést MTB náboj na silniční ráfky?

      Protože to bude hádám obstarožní duralový rám , tak bych se nesnažil zadní stavbu moc ohýbat.

      0 0
      • Prazak0  

        To je jedna možnost, levněji mu vyjde koupit zadní kolo pro krosová a trekingová kola, tj. náboj 135 mm a ráfek by měl být v pohodě. Na vnitří rozměr ráfku 18 mm jde obout např. 28 mm plášť, ale i užší, méně než 25mm bych nedával ani tak. Dnes silniční ráfky se dělají širší

        0 0
    • Crouch14  

      Chtěl bych prostě trochu lehčí kola. Ty stávající mají přes 2 kg. Je to předěláné na rámu Merida speeder 2015 typ 300. Teď, tam mám zadní náboj Shimano Tiagra FH-4600. Co tech 5 mm dohnat podložkami mezi rám a náboj ?

      0 0
      • oddie  

        Jako že pak nebude skoro za co opřenej v patkách? Pokud chceš lehčí kola, tak jen na náboji proti tomuhle se dá ušetřit tak 200g, bych čekal…

        0 0
      • Lišák  

        To by Ti sedělo v patkách jen na kousku osy.

        0 0
      • xtonda  

        A jak si přišel na to, že zadní stavba je 135 mm? Ve specifikaci kola je napsáno že zadní náboj je Road seal Bearing a FH-4600 je taky silniční náboj s šířkou 130mm

        0 0
        • Crouch14  

          Změřil jsem to metrem mezi patkami. Snad jsem to změřil dobře, sakra ??

          0 0
        • Crouch14  

          Takhle mám na šupleře nastaveno 130 mm. Vychází mi to tak na 132 – 133. Nevím jestli se to měří k tomu nerezu nebo jak přesně. Sory za debilní dotazy, jsem v tomhle lama ????

          0 0
          • Vilém  

            A s vyndaym kolem nameris mezi patkama kolik?

            1 0
          • Prazak0  

            Dva komentáře, za prvé, měříš to špatně, vyndej zadní kolo a měř to šuplerou z druhé strany. Tím, čím to měříš, tak to je na měření z vnějšku, např. kdybych chtěl změřit vnější průměr trubky.. Na té šupleře jsou z druhé strany takové zobáčky, těmi naopak by se změřil vnitří průměr trubky a nebo taky rozměr zadní stavby mezi těmi patkami zevnitř. Ty zobáčky na to přesně dosednou, přikládat to vedle je nepřesné, nám jde o milimetry.

            Za druhé, to není silniční kolo, rám má návarky – čepy na brzdy typu V nebo cantilever. Jestli tam jsou mini-V, nevím, dle fota spíš než cantilever. Tyto brzdy se dávaly na krosová kola nebo kola cyklokrosová. U cyklokrosových kol se někdy dělaly rámy o vzdálenosti 132,5, tam pak šlo dát obojí rozměr kol, jak 135, tak i 130 mm vzdálenost mezi patkami zevnitř. 2,5 cm přihnutí zadní stavba snese, z každé strany to je 1,25 mm. Takže vyndat zadní kolo, proměřit vzdálenost mezi patkami, zkusit se proměřit i vzdálenost na kole, kde končí ty podložky a matice, o které se opírá kolo v rámu. Jestli při vyndavání není rám trošku volný nebo naopak se nemusí lehce silou rozevřít. Dle toho bych určil rozměr u nového kola.

            Jako fitness kolo se označuje všecko možné, rovná řidítka a rám někdy podobný silničnímu, jindy obyčejný trekingový rám.

            0 0
      • Prazak0  

        Jsou dvě možnosti, k té Tiagře dát delší osu, to by jít mělo a bude nutné kolo přecentrovat. Osu, co je pro Deore, to by mělo vyhovovat. Nebo koupit nový náboj Deore a přeplést, u nového výpletu bych dal i nový ráfek. U té Tiagry nestačí jen delší osa a podložky bez přecentrování.

        0 0
      • Prazak0  

        Tu Tiagru tam máš, bude mít tedy delší osu jak pro mtb a taky podložky jak pro mtb. Pokud chce ale nový celý zadní výplet, tak bych koupil nový náboj Deore, případně nějaký mtb se zapouzdřenými ložisky jako Novatec.

        0 0
        • UHU  

          nejsnazší – pokud je to 135 – dát nějakou Shimano MTB 135osu (podložky z obou stran) a nastavit přehazovačku

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.