• Mr.Duck

    Zaplet sem uz nejeden vyplet, ale ted se poprvy chystam plyst kola z plastu, a zajimalo by me, co si muzu dovolit?

    Zajima me, jak je to s alu niplema, jestli je tam problem s korozi? Kdesi, uz nevim kde, sem cet ze nejak hur prezivaj v karbonovych rafcich, tak jestli se jim vyhnout?

    Rad bych pouzil vazelinu mezi nipl a rafek, a spoke prep mezi drat a nipl, jen se bojim, aby mi vazelina rafek nesezrala. Park tool pise, ze jejich PPL-1 karbon nezere, ale ma nekdo nejaky zkusenosti?

    A posledni me zajima, jak s vypnutim dratu? Nemam tenzometr, a u rafku pisou, ze maj vydrzet min. 180kgf, coz je prej jako hodne. True precision ale pisou u svych rafku, ze je lepsi pouzivat nizsi pnuti pro zachovani trochu pruznosti, a tim trochu lepsi odolnosti kol. Stejne tak v interview s jakymsi wheelbuilderem vypravel, ze je lepsi karbonovy kola tolik nedotahovat, ze to pak moc drnca.

    Delal to tu nekdo nekdy, a doved by mi neco z toho priblizit? :)

    Dik!

    0 0
    • Vilém  

      Osobne bych se do takovych kol, a vseobecne lehcich rafku, bez tenzometru nepoustel.

      0 0
    • vit  

      .

      0 0
    • TJK  

      vyplest..srovnat a nechat jen dotahnout v servise tenzometrem?

      0 0
      • Patar  

        Často to potom bývá pracnější a zdlouhavější.

        0 0
        • TJK  

          aha.. no ja to myslel tak ze pokud je to vypleteny rovne na vejsku i do boku a nedotazeny.. tak to staci jen dotahnout.. kdyz to ma spravnou geometrii tak jsem mel za to ze tam vc prace neni… ale kola jsem nikdy nepletl tak jen tak premyslim nahlas :-)

          0 0
          • Vilém  

            To ze to ve stolici nehazi nikam, to vubec neznamena, ze jsou draty stejnomerne napnuty.

            Takze pak to stejne musis vsechno povolit a zacit znova.

            0 0
            • TJK  

              aha… to pak jo

              0 0
            • kubad  

              tak tak, ideál je to nechat úplně volné, všechny stejně našroubované

              0 0
              • alinceb  

                Tak to taky dělám, po jedné zkušenosti, kdy bylo servisákovi zatěžko to lehce povolit a při přetahování mu ruply 3 niple…

                0 0
          • Patar  

            Každý má jiný způsob stahování výpletu.O podrob­nostech nemá smysl se zmiňovat.Důležitým faktorem pro správné napnutí paprsků je asymetrie přírub náboje. Toto se musí při tahování zohlednit, tedy ráfek nesmí být před dotažením v symetrii.Pokud se má vytvořit antikorozní ochrana. ta se provádí před stahováním.

            0 0
      • Mr.Duck  

        To stoji hrozny prachy :) Ten tenzometr bude stat tak jak 3, 4 vypleteni kola.

        0 0
        • kubad  

          cca 70 dolarů se běžně na e-bay fláká, nevím jestli se ti to vyplatí nebo ne to se musíš rozhodnout sám, myslím že jo

          0 0
    • JakeF  

      Do čeho jdeš? Taky zvažuju nějaký vyzkoušet…

      Jinak když budeš výplet průběžně promačkávat a dáš tam třeba ProLock niple, tak se to obejde i bez vazelíny a lepidla, ne? (samotnýho by mě to zajímalo, zkušenost nemám)

      0 0
      • Mr.Duck  

        ProLock sem nikdy neslysel, ted na ne koukam, a nejak nerozumim, jak to funguje – to je neco jako spoke prep v nich? S tim sestihranem na hlavicce bych se mozna ani nebal, ze mi zustanou kulaty na drate.

        Spis me ale trapi to rozhrani mezi rafkem a niplem – vyrobce pise, ze podlozky nejsou potreba, ale jestli necemu vadi, to nevim, ja mam nejlepsi zkusenost s tou vazelinou. Bojim se, ze se jim na konci dotahovani nebude chtit kdyz to bude jen hlina na karbonu.

        Zkusim ty 38mm light-bicycle v DH provedeni, tak snad neco vydrzi. Sice staly o ctvrtinu min kdyz sem se pro ne rozhod (protoze pomer CAD/USD sel posledniho ctvrt roku na 10lety minimum :'( ), ale uz sou objednany, tak snad neco vydrzi :)

        0 0
        • kubad  

          zrovna 2 páry zaplétám, a jak píšu dávám podložky, všechny karbonové kola co sem měl v ruce měli podložky, podle mě se líp rozloží síla a netočíš to přímo na carbonu

          0 0
          • Mr.Duck  

            No oni tam vykladaj, jak je to uplne jedno, ze to ma stenu dost silnou na to aby mu to bylo jedno, a ze na protazeni niple rafkem se vztahuje zaruka. Takze mi jde ciste jen o to, aby se to hladce tocilo (coz mi dost pomuze to rovnomerne vypnout), nez o rozlozeni sily.

            Protoze gramy!

            0 0
          • Mr.Duck  

            A koukam, ze ty gramy sou oba dva..tak to asi obetuju :) Ale cet sem, ze se nemusi vejit do diry (jako ze nemusi jit protahnout tou „horni“ dirou), uz si to zkusil?

            0 0
        • logoman  

          Neleti tam ted u Vas derby rims? Aspon to jsem vypozoroval z US/CAD for. U LB a ENVE kazdy rozjebe patky …

          0 0
          • kubad  

            derby je 2× dražší než LB

            0 0
          • Mr.Duck  

            Hele studoval sem to dost, byl sem naklonenej Derby, ale ty novy 38mm LB maj o neco silnejsi patku, tak sem se rozhod jim dat sanci.

            Derby taky stoji 2× tolik, a ENVE uplnej nesmysl, a kdyz sem je[enve] videl uplne novy po mensi hrance prasknout, tak si rikam ze kdyz uz mam zkouset karbonovej rafek, nedam za nej talir :)

            0 0
        • JakeF  

          Nj, teď koukám, že píšou fakt jenom nějaký lepidlo… Já původně myslel, že maj nějak „zdeformovanej“ závit, tak to buď dělá Sapim nebo si to pamatuju blbě.

          Já zvažuju zkusit tuhle Čínu, o LB jsem někde zahlíd, že celkem umí prasknout…

          0 0
          • Mr.Duck  

            Procet sem vsechno co sem na google nasel, a nedosel sem k tomu, ze by praskaly nejak vic nez ostatni. Par prasklin sem videl v patce, kterou od ty doby vylepsili.. Uvidime, sem trochu skeptickej, ale chci to zkusit :)

            0 0
            • JakeF  

              No je fakt, že ty LB by podle rozměrů měly mít patky 3,2mm, zatímco ty co jsem dával maj jen 2,5mm… Ale cenově vychází o kus dráž a to by se mi pomalu vyplatilo koupit karbon Rovaly…

              0 0
              • Mr.Duck  

                Uz asi 3× sem nekde cet, ze Rovaly dela prave LB. Nemam ale overenej zdroj, nicmene bych se vubec nedivil, ono kdyz clovek vyhleda tu fabriku (zkousel sem se presvedcit, ze to nevyrabej otroci :)), tak odtamtud leze spousta rafku pod ruznym jmenem. Mam pocit ze i „kanadskej“ Nobl.

                Me prave tech 3.2mm presvedcilo, Derby ma 3mm, ostatni snad i min.

                0 0
                • JakeF  

                  Já myslel, že akorát od Rovalů okopírovali tvar, ale klidně je možný, že to je opačně… Ono co jsem slyšel, tak samotný ráfky na Rovaly jako náhradní díl se pohybujou ± stejně.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Tezko rict, ja mel za to, ze Spesl dela vsecko v Taiwanu, ale mozna jen ramy. To tu asi nevyspekulujem :)

                    0 0
          • JFtryall  

            28 der only? Uff…ta problematika tech podlozek nas taky zajima. Myslite ze je spatny to tam rvat naprimo? Budeme delat tri pary, tak by to mozna stalo za uvahu…

            0 0
            • kubad  

              hele ta podložka váží prd, stojí prd a myslím že jen prospěje

              je trochu vetší než hlava niple,

              0 0
            • JakeF  

              Karbec Rovaly jsou taky 28d a ještě vepředu způlky radiál… A prej to stačí :D. I když taky bych radši 32d.

              Co jsi bral ty?

              0 0
              • JFtryall  

                Spis jde o tu jednu fatalni ranu, tam se hodi kazdej drat. Tovarni zaplety na zavody v mem pripade NE. :-) jinak jsme brali Yishun, tak uvidime co to snese. Dva pary 35mm Hookles kolem 400 gramu a jeden DH Hookles 35mm cca 450g. Ty podlozky jsou Sapim nebo tak neco? Draty budu davat na DH klasiku dvojky+mosaz a na Enduro DT 2–1.8+ Pillar Alu osvedcenej. Naboje Fireeye osvedcena zalezitost.

                0 0
    • Mr.Duck  

      A co ty niple? Alu nebo ne? Pude to na DH, ale snad nikdy sem niple neoddelal, ani na kolech co sem mel od Hnoje od chvile co sem poridil prvniho fulla az do letoska, tak se moc nebojim ze by nevydrzely, muze s nima bejt nakej problem, kdyz teda predejdu zatuhnuti v rafku?

      0 0
      • Mr.Duck  
        • jelikoz pisou, ze ten rafek ma tu „spodni“ stenu tlustou, je potrebabrat delsi nez 12mm? Chtel bych zapletat nez mi dorazi, tak bych rad objednalvsechno predem :(

        (protoze sehnat tu v kamenaku ztencovany cerny draty je prekvapive narocny :O )

        0 0
        • kubad  

          dej 14mm je to lepší ten carbon má fakt silnější stěnu

          0 0
        • carlos1  

          asi bych si pockal, az ty rafky prijdou, nebot prej dost casto nesedi udavany ERD, osobne jsem radsi vzal Nextie, ty LB me dost odradily polepama, uz je mam na ceste a uvidime, jak rychle to projde postou, BTW tenzometr urcite jo, bral jsem ho z CRC a vysel o litra levneji, nez v Cechach :)

          0 0
          • Mr.Duck  

            No ja bral bez polepu :) Ackoliv ten novej design se mi docela libi. Na Nextie sem nasel dost malo zkusenosti, tak me nepresvedcily.

            ERD psali nekde na pinkbike ci co, tak si to este overim. Objednavat po tom co prijdou rafky by mohlo taky znamenat 2 tydny navic bez kola, to ani nahodou :)

            0 0
            • carlos1  

              u tech nextie mi prisel lepsi profil rafku s tou malou hranou, ktera je stejna, jako na mavic ust rafkach, u nas je mraky snehu, takze si stejne nezajezdim, vzal jsem 650b, nebot bude novej ram a uz je pouze na vetsi kola

              0 0
              • Mr.Duck  

                To uz maji ty 38mm LB taky, docela mi to pomohlo si vybrat (bez toho bych mozna vzal Derby). No snad to bude fungovat :)

                0 0
          • Radek Broz  

            Mně zrovna ty polepy přijdou mnohem lepší, než samolepka na Enve nebo Ibisech, navíc ti udělaj jakýkoliv nebo to necháš holý. I jsem čuměl, že Číňani byli schopný trefit tu barvu, v což jsem ani nedoufal – v čem vidíš problém?

            0 0
            • carlos1  

              nu popravde mi prijde lepsi pouze leskly cerny napis nextie, na matnym rafku, nez LB, ale to je jen vec vkusi, vim, ze pro tebe neni cerna barva barvou :) , a popravde se mi i vic libil ten profil toho rafku

              0 0
              • Radek Broz  

                Jak říkám – nápis si tam můžeš dát, jakej chceš. A třeba Ibis s těma barevnejma polepama se mi fakt líběj, ale ty starší jen s tím malym proužkem, mi přijdou fakt hnusný:)

                0 0
                • carlos1  

                  uvidime az prijdou

                  0 0
                  • kubad  

                    LB sou defaultně bez log a popisů, jen když tam nějaké chceš tak ti je udělají, v podstatě cokoli

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      Nechal jsem tam dát loga ve VitaminP barvě.

                      0 0
                      • kubad  

                        fajne jinak u mě cca 1,5mesíce od zaplacení až domů celnice cca týden zdržení a to v tom byly vánoce :D

                        0 0
                        • Radek Broz  

                          To mi ani neříkej, já se s celnicí (či spíš ČP) přetahoval 7 měsíců a i Číňanům to trvalo dýl, než tvrdili.

                          0 0
                          • Mr.Duck  

                            7 ceho?! To je dost sileny, doufam ze me to projde rychlejc :)

                            Po zaplaceni me hned napsali, ze nevi jestli to stihnou pred jejich novym rokem (coz je nekdy kolem pulky unora), ze to mozna poslou az 1.3…tak doufam ze to nebude trvat dyl nez to.

                            @kubad: jak dlouho trvalo poslani? Me pisou 4–7 dni, prijde mi to nejaky kratky na postu z ciny :)

                            0 0
                            • kubad  

                              já v tom měl vánoce, takže se to nedá posoudit

                              0 0
                              • Radek Broz  

                                Podle mě to Vánoce jedině urychlily, jinak by to tam hnilo ještě teď. Řekl bych, že v tom návalu propustili nakonec kde co.

                                0 0
                                • kubad  

                                  to né :D pošta to vezla přes vánoce, proclení začalo někdy kolem 20.ledna

                                  0 0
                            • Radek Broz  

                              Zaplaceno 26. března, odesláno 7. května, 12. 5. v Praze (byl v tom víkend) následně přetahování s deklaranty z České Píčy, kteří mají dobu odpovědi namail tak 2 týdny, dodáno 9. 12.

                              Dodávám, že jsem to nechal v pominutí smyslů rovnou zaplíst, vož znamená, že objednaj náboje z CRC a celou výrobu to asi dost prodloužilo a hlavně prodražilo.

                              0 0
                              • Mr.Duck  

                                Husty. Hodne husty! No tady mi vetsinou proste prijde listek ze to mam na poste, nebo postak s platebnim terminalem, ja vyplacnu clo a je to, tak doufam, ze se to nikde nesekne, jiny kola nemam :( Na druhou stranu posledne mi na Saint brzdy dali 12%, i kdyz bikovy veci by mely bejt 5, to bych celkem nerad..ale cekat kuli tomu dyl, to asi nedam..

                                0 0
                                • Radek Broz  

                                  Někde jsem to popisoval podrobněji. Probíhalo to stylem „pošlete fakturu“… po pár týdnech … „pošlete ještě výpis platby.“… „Vyplňte tohle“… 2 týdny… „Ne, nemůžete to poslat takhle mailem, pošlete nám to poštou“ … (pár týdnů) -… „vyplňte tohle“ (znovu, to, co měli už pár týdnů papírově) … "vlastně to neposílejte nám, pošlete to celníkům v místě bydliště a potvrzený nám poštou… Všechno jsem jim obratem poslal v řádu max hodin, většinou třeba pár minut po jejich mailu s nějakými dotazy, na který zareagovali až za pár dní.

                                  Párkrát jsem měl sepsaný celkem dlouhý maily ve stylu „Umí u vás někdo číst? Už jste někdy někoho v celním řízení zastupovali? Bavíte se dobře?“, ale vždycky jsem to smazal a trpělivě dodal, co chtěli.

                                  Naprostý nasrání střídala frustace, nakonec jsem totálně rezignoval s tím, že ať si ty kola narvou třeba do… a po pár měsících to přišlo. Nedovoláš se nikomu, telefon na sebe ti nedaj, kontakty na nadřízený taky ne a na všechno odpovídaj po 2–3 týdnech. Nakonec mi dali jen dph + asi těch 5% (zaplatil jsem ČR cca 6.500CZK), ale původně chtěli napálit 50% antidumping. Příště si zaletim pro Enve do Moabu, bude to jen o malinko dražší a mnohem příjemnější;)

                                  0 0
                                  • Mr.Duck  

                                    Hustý, hustý, hustý. Obdivuju tvou trpělivost, já teda nevím jak bych se k tomu postavil.

                                    To bych asi neměl zmiňovat, že je mám 11 dní po odeslání doma a bez daně co? :-)

                                    0 0
                                  • Tina  

                                    T.j. tak to je fakt strašné. Ale na toto by som nemala trpezlivosť. Ja už tam pri najmenšej komplikácii radšej telefonujem. Je to síce trochu problém pretože je o cez spojovateľku, ale na začiatku si vždy vyžiadam priamu linku alebo mobil na človeka čo má zásielku na starosti.

                                    Tiež sa mi stalo, že som mala zásielku v Prahe mesiac. A to mám s ČP uzavretú zmluvu o colnom odbavení. Majú tam všetky potrebné doklady (Eori, DIČ, ŽŘ, …). Maximálne by ma mali požiadať o faktúru k zásielke a doklad o platbe. Ale aj tak odo mňa vždy žiadajú všetky doklady a ja im vždy odpíšem, že všetko už majú, nech nie sú leniví pohľadať v systéme. Raz mi takto držali zásielku mesiac keď nedokázali pochopiť, že EORI môže byť aj iné ako DIČ. Stále tvrdili, že od colnice majú pokyny, že to musí byť rovnaké. Nakoniec som ich presvedčila, že nemusí pretože mám tie čísla iné. Potom som im ešte napísala, že to že zásielka o nich ležala tak dlho je ich vina a dúfam, že mi nebudú účtovať žiadne skladné. Ani neúčtovali.

                                    0 0
                                  • Dejv94  

                                    Masakr, to bych asi nedal, objednas kola, celou sezonu cekas a na Vanoce mas mozna darek ke kolu co uz treba ani nemas.

                                    0 0
                              • kubad  

                                mě tuším 20.1 došel dopis že mám doložit doklady potřebné k vyřízení.

                                ty sem poslal za 2 dny , den na to avízo že to předali celníkům, a asi za 5 dní to pak bylo doma

                                0 0
                      • JakeF  

                        Nahození bezduší v pohodě?

                        0 0
                        • Radek Broz  

                          To jsem ještě nezkoušel, protože jsem doma neměl delší ust ventilky. Teď tam jsou duše a nahození plášťů jako takovejch je dost porod. Už se těším, až to budu muset dělat v lese. Zase předpokládám, že bezduše to bude těsnit perfektně.

                          0 0
                          • Mr.Duck  

                            Nasazovals nejaky novejsi Spanky? Zajima me, jestli to de podobne, nobrz to me poprvy trvalo snad 3 hodiny… (bez pak, s nima to pochopitelne jde, ale ja sem tvrdohlavej)

                            0 0
                            • Radek Broz  

                              Spanky jsem nikdy nezkoušel, ale tohle bys bez pák nenandal ani náhodou. Povedlo se to až po namazání silikonem.

                              0 0
                        • Mr.Duck  

                          Podle pinkbike by mely sedet minimalne Maxxisy dost dobre, co sem tak googlil kolem, tak obecne na nahazovani plastu bez dusi sou samy pozitivni odezvy.

                          Snad se o tom brzo sam presvedcim..

                          0 0
                          • JakeF  

                            Tak Maxxisy… Novej Minion DHF jde na ráfek snad nejhůř ze všech plášťů, co jsem kdy měl v ruce a to včetně drátovýho 1,4" slicku :D. Takže to musí těsnit samo…

                            0 0
                      • alinceb  

                        Já myslel, že to je standardní design a teď koukám, že ty sis na to tu hrůzu nechal dát naschvál…!!! :D Ty mi tak něco povídej o polepech…;)

                        0 0
                        • Radek Broz  

                          Je to standartní design v mojí barvě. Ty tvý polepy jsou fakt děs, ale chápu – taky jsem někdy na základce dával na vidlici něco podobnýho. Koukám, že jsem ti šlápl na kuří oko, takže sorry.

                          0 0
                          • alinceb  

                            Jestli ono to nebude podobně i u tebe. Za mě polepy na kola nepatří…

                            0 0
      • kubad  

        já tam na AM ježdění ty Alu dal

        Sapim CX Ray + Sapim Alu 14mm niple s tím jejich systemem proti povolování

        0 0
        • mastihuba  

          dobře si to nacvič. Až opravim barák a začnu zase jezdit na kole, tak budeme přeplítat. Času na to máš hromadu. :)

          0 0
    • Lada,s  

      Letos bych rád pořídil nějaký karbony a jak jsem to začal sledovat tak jsem narazil na zapletení „Straight Pull“. V čem se to liší a jaké jsou výhody/nevýhody oproti běžnému zápletu:

      konkrétně:

      http://www.spinollo.cz/…inollo-50mm/

      http://www.spinollo.cz/…raight-pull/

      0 0
      • žvejk  

        Drát nepruží v tom ohybu, protože žádný nemá, tak že, je výplet pevnější. Pak taky ohyb u běžného drátu je vlastně deformace kde může být drát náchylnější na prasknutí.

        0 0
      • mr.antik  

        taky drát je kratší takže lehčí

        0 0
        • žvejk  

          jo no o 5g na obou výpletech. Na stejný ráfek potřebuješ trošku delší drát tak se to docela srovná…

          0 0
        • Vilém  

          Nebyl bych si jist, ze je drat kratsi.

          Ony zase priruby maji mensi prumer, takze nekdy to muze vyjit nastejno, nekdy o kousicek kratsi.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.