Záměna převodníků z 2 na 1 u klik Shimano XT FC-M8000

76 nepřečtených
  • zdenekhubner

    Ahoj všem! Mám trochu mezeru ve znalostech nových sad od Shimana, proto prosím o radu. Mám objednané kolo s klikami Shimano XT FC-M8000 ve verzi se 2 převodníky 26 a 36 z. I když jsem si přečetl kladné recenze na nový XT přesmykač, vím, že chci pouze 1 převodník. Loni jsem jezdil 2 placky a malý převodník zařadil za celou sezónu snad dvakrát. Otázka ale zní, zda u zmíněných klik mohu jen tak sundat 2 převodníky a koupit samostatný 1 převodník Narrow Wide nebo bude v něčem zádrhel? Napadá mě např. jiná řetězová linka u verze klik s 1 převodníkem. Také prosím o radu do jakého počtu zubů jít, zda doporučujete náhradu za 34 nebo 32 z. Díky!

    0 0
    • Vilém  

      Kdyz si koupis prevodnik na tu jejich novou roztec, tak proc ne.

      0 0
    • figur  

      Já bych tedy hned sundal a prodal kliky s dvojplackou + smyk + řadící páčku a z výnosu bych koupil kliky s jednoplackou. Vyhneš se šachům s řetězovou linkou a bude to origonáhrada bez ztráty květinky.

      0 0
      • zdenekhubner  

        Tuhle operaci bych realizoval nerad, pokud jsou kliky úplně stejné. To bych právě potřeboval zjistit.

        0 0
        • michomin  

          Ten prodej rozhodně není blbý nápad. Když se ti podaří z dvouplacky udělat jednoplacku, tak ti zůstane nepotřebné řazení, smyk a převodníky, navíc utratíš peníze za nový (é) převodnik (y). Ekonomicky je to špatně.

          Řetězová linka jke jeden z nemnoha údajů, který Shimano na svých stránkách uvádí, stačí se podívat.

          0 0
          • zdenekhubner  

            No ale neprodělám na prodeji klik. Smyk budu prodávat tak i tak, stejně tak páčku a můžu zkusit prodat i převodníky. Náklady tedy budou jen pořízení nového převodníky kontra k zmíněnému prodeji.

            0 0
    • Chlebovnik  

      Přesně tohle mě taky zajímalo a prý je u obou jiná řetězová linka viz diskuze pod článkem: http://www.bikeandride.cz/…predstaveni/

      Doporučuji tedy kliky prodat a koupit jiné přímo určené pro 1×. Ohledně toho počtu zubů si to musíš spočítat sám, šlapat za tebe taky nikdo nebude: http://gears.mtbcrosscountry.com/

      0 0
      • zdenekhubner  

        Ok, ale není řetězová linka daná tvarem převodníku? U dvojplacky mi připadá více prolisovaný. Podle jednoho nejmenovaného eshopu je řetězová linka u jednoplacky 50,3 a u dvojplacky 48,8 mm. Pokud je tedy rozdíl v řetězové lince 1,5 mm, to proboha v praxi nemůže být nijak znát. Nerad bych kupoval kvůli 1,5 mm nové kliky za skoro 4 000. Otázka je taky, zda by někdo koupil ty dvojplacky a za kolik.

        0 0
        • tomxxx  

          Hele, tak samotná klika je stejná, líší se jen převodník a pak ten jejich speciální šroub na převodníky (krytka), kterou fakt nevim jestli vůbec seženeš. Tady máš odkaz na nákres. „Nevýhoda“ shimana (sám sem je viděl jen na obrázku, páč to nikdo v okolí s nejdnopřevodníkem nemá, tak nevim jestli je to skutečně nevýhoda) je, že to nemá klasický NW převodníky, ale prostě jen širší zuby, ale všechny stejné, takže je otázka jestli to padá nebo ne. Další nevýhoda je, že momentálně dělá převodník jen shimano, časem, pokud na to nemaj patent, asi někdo něco udělá.

          Osobně bych zkusil sehnat ty jejich krytky, převodník seženeš v pohodě. Když neseženeš, tak nevidim problém vše co sundáš (přesmyk, řazení, kliky) prodat a koupit jiný kliky a koupil bych něco na NW převodník, nejlépe spiderless kliky a převodník, páč je to pěkně lehoučký.

          0 0
      • Vilém  

        Nemel jsem ty kliky v ruce, ale kdyz se podivam pouze na foto, tak bych tipnul, ze rozdil v lince u 1× a 2× je dany spis vyosenim zubu na prevodniku a taky tim, ze u 2× verze se pocita linka na stred mezi dva prevodniky.

        U 2× verze uvadi 48,8mm, u 1× verze 50,4mm.

        0 0
        • kubad  

          V rozpadu klik podle čísel půdě identifikovat jestli jsou stejně nebo existují různé pro verze 1× a 2×

          0 0
          • zdenekhubner  

            Myslíš výrobní číslo? Teď moc nerozumím.

            0 0
            • kubad  

              To bylo na Viléma a ten určité pochopil a ví :)

              Já na mobilu nebudu hledat rozpady klik na stránkách shimana

              0 0
          • Vilém  

            No na to jsem se dival a v rozpadu prave kliky neuvadeji, jen leve:)

            Podle fotek, co jsem pohledal, tipuju, ze klika je stejna pro 1× i 2×.

            0 0
          • zdenekhubner  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
    • Milan  

      Jsou stejné. Pokud budeš brát jednoplacku ze stejné sady pak stačí pořídit příslušný převodník plus kratší šrouby. Zuby fakt neporadíme-chybí i jen info na jakej bike. A pak stejně rozhodne milion jinejch faktorů – Tvojí jízdy.

      0 0
      • Milan  

        Doplním že řetězovou linku řeší ta jednoplacka. Vilém tedy trefa už jen od pohledu.

        0 0
      • zdenekhubner  

        Super, díky moc. Kratší šrouby snad nebudou problém. Převodník bych asi koupil originál. Uvažuju o 34 z., z čeho vycházet moc nemám, doposud jsem vozil 3 × 9 s 32 z. vzadu, takže půjdu do střední varianty a uvidíme.

        0 0
        • Milan  

          Já bych skoro čekal, že ty kratší šrouby budou v setu s tím jednopřevodníkem, poptej se až budeš objednávat.

          0 0
      • zdenekhubner  

        Tak to vypadá, že každý z převodníků má svoje šrouby, takže kratší šrouby také nebudou potřeba.

        0 0
        • Milan  

          Asi budou. Místo 8×9 4ks u 2×11 co máš dáš 8×11,4 4ks k 1×11. Sorry – tedy delší.

          0 0
    • zdenekhubner  

      Tak to vypadá, že otázka je rozluštěna. Po dnešním pátrání a s vaší pomocí jsem dospěl k závěru, že klika pro 1 i 2 převodníky je totožná. Stačí tedy sundat malý převodník a vyměnit velký. Zde http://forums.mtbr.com/…63163-3.html pán koupil kliky ve verzi 1 převodníky a mají úchyty (díry) pro převodník 2. Je to i logické, Shimanu by se moc nevyplatilo kvůli ušetřeným 10 g výrabět zcela jiný tvar pravé kliky.

      0 0
      • skobic  

        Ano přesně tak, místo velkého převodníku nasadíš jinak profilovaný převodník pro 1×11. Kromě origo Shimano je spousta dalších a hlavně lehčích možností – Absoluteblack, Wolftooth, Garbaruk, OneUp. Šrouby určitě půjdou použít původní.

        0 0
        • zdenekhubner  

          Upřímně, abych šetřil váhu na hliníkovém 32 převodníku, to zase ne. Mám rád originální věci, takže půjdu asi do originálu. Leda by existovala výrazně levnější varianta

          0 0
          • Singlespeed  

            Z praxe můžu říct, že výdrž originálního ocelového XT převodníku mně překvapila, hliníkové jsou proti tomu docela bláto, takže bych taky bral Fe originál.

            0 0
          • skobic  

            Cena origo převodníku je na KK 1290,– a nic levnějšího jsem zatím nezaregistroval.

            0 0
            • tonik666  

              Levnejsi je superstar, a to i bez slevy. Po sleve je vyrazne levnejsi. Ale zase je to hlinik, takze jestli je shimano ocel, tak bych se do shimana

              0 0
    • jarouš2  

      Kde se dá koupit ten superstar? Nemůžu to nikde najít. Díky

      0 0
    • kucka7  

      Zdravím,

      mám dotaz, který sem patří i nepatří. Jde sehnat převodník 38z nebo 39z na kliky výše zmiňované? Všichni shání menší, ale pokud zůstanu u dvou placky tak mi je 36z malá.

      Nedaří se mi žádný najít.

      Díky

      0 0
      • Jenda  

        budeš mít pravděpodobně problém s přesmykem, je dělanej na rozdíl 10z. Asi by ho šlo nahradit slx přesmykem kterej má rozdíl 14 zubů. Jinak taky jsem nepochopil, proč šli cestou 36/26 a ne třeba 40/26. Procentuálně je ten skok menší jak u klasiky 36/22 a rozsah by byl prakticky stejnej jak u 3×10

        0 0
        • kucka7  

          To jsi mě nepotěšil, tohle mi nějak uniklo.

          Někde jsem zahlédl že dělají i kliky s 38–28z, ale nedaří se mi najít samostatný převodník.

          0 0
          • Jenda  

            ještě můžeš zkusit nejdřív koupit SLX side wing přesmyk jestli ti pobere 11s, ten má adaptér že funguje na 10 i 14 zubů rozdíl. Řešilo se to tu poměrně komplexně ve vedlejším vlákně. Pokud ti bude na 11sp fungovat, tak zainvestuješ do větší placky.

            0 0
            • kucka7  

              ten přesmyk bych ani řešit nemusel, mě by ani nevadilo mít 38–28, ale jde o to kde je sehnat, na tuhle rozteč, mimo nw převodníků jsem nic nenašel

              0 0
        • StanleyGoodspeed  

          počty zubů o 10 jsou kvůli tomu, když by si někdo pořídil Di2 řazení, protože tam je sladěný pohyb přesmykače a přehazovačky. Přesmykač ze sady XT M8000 jde poštelovat i když nebudou zuby o 10.

          0 0
          • Milan  

            A dal by 14 zubů? 38 /24?

            0 0
            • Forester  

              14 nevím, 12 dá. Vozím 38/26 nebo 36/24 s kazetou 11–42, vše XT8000 a běhá to.

              0 0
          • beranek666  

            A proč je 10z rozdíl u sady SLX? Přesmykač M8000 moc poštelovat na více zubový rozdíl právě moc nejde…

            0 0
            • stan.zak  

              Mám jinou zkušenost: nestačil jsem točit nohama, takže jsem na jaře sundal 36z a místo něj dal originální Shimano 38z; koupil jsem ho na hibike.de za 37,90€ + nějaké drobné za dopravu, ale kupoval jsem toho víc. Přesmykač jsem nastavil dle většího převodníku – nebo-li posunul nahoru, a řadí bezchybně.

              Omezení ncm. existuje. Tkví v tom, že při zařazeném malém převodníku 26z a 11z (a zřejmě i 12z, ale to si nejsem jist, musel bych zkusit) na kazetě, řetěz jede po spodní části vodítka přesmykače. Ta je osazena plastem, a není to tedy zvlášť slyšet, ale tuto kombinaci neřadím – jezdím pro radost a nikam nespěchám.

              Na první foto původní 26z/36z; na druhé 26z/38z je vidět, že místo na posunutí přesmykače (nahoru) pro ještě vyšší počet zubů je dostatečné.

              Jinak malý převodník musí taky z klik, ale s trochou trpělivosti můžou kliky při výměně převodníku na kole zůstat.

              0 0
    • pižmoň  

      Retezove lince to neublizi…kdyby jsi jezdil 2 placky v originalu, tak spanela muzes bezne pouzivat a nicemu tim neuskodis kdyz pojedes velka vepredu-velka vzadu. Pokud bys to hnal do detailu muzes pod prevodnik hodit 2mm podlozku (koupis v zelezarstvi),ale je to zbytecne..Prevodnik s asymetrickou rozteci sezenes i u nas, dokonce za lepsi peniz jako z UK. Na foto jsou tvoje kliky (puvodne 2placka) s prevodnickem 30z od JS Components a nasledne i s 34z od stejneho vyrobce.

      0 0
    • kucka7  

      Lze sehnat nw převodník 36z, ale ne oval, na XT8000. Nedaří se mi nic najít.

      0 0
    • bio  

      Us

      0 0
    • hfx9  

      Řešila se tady stejnost pravé kliky, kde se došlo k závěru, že je stejná 1× vs 2×, ale co klika levá? Je taky stejná? Předpokládám, že ano, ale člověk nikdy neví.

      0 0
    • Pan F.  

      Zeptám se tady, jde na kliky XT M8000 s origo převodníky 34/24 dát převodníky 36/22? Převodník 36z není problém, ale asymetrický 22z jsem našel jen pro trojpřevodník. Smyk neřešte, mám na 10z i 14z.

      Díky.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nevím jak teď, ale u některých smyků 22z nefungovalo korektně.

        0 0
        • Pan F.  

          Smyk by mel byt v pohode. Ale nevim, jestli 9sp prevodnik bude ok na 11sp klikach, ktere budu pouzivat na 2×10:)

          A nevim, jestli se da nekde sehnat jiny asymetricky prevodnik 22z pro 2×10 nebo 2×11.

          0 0
    • Chudlick  

      Ahoj, mám dotaz na zkušené kolegy. Na dětské kolo potřebuji z 2×11 FC-M8000 udělat 1×9.

      Nový převodník uvažuji o tomto:

      Sada řazení 1×9 bude od microshiftu tato:

      Bude to fungovat? bude ten převodník ok na 9sp řetěz? Nába je klasická neboost, tzn. řetězová linka by měla být taky ok?

      je to na toto kolo:

      Moc díky za postřehy…

      0 0
      • tonik666  

        Mělo by to fungovat.

        Řetězová linka by také měla být ok, kdyžtak se dá i vypodložit převodník aby byl více u středu. Předpokládám teda, že máš verzi M8000 co není boost. (jezdím na pevňáku kliky M675 na 1×10 a funguje v pohodě – toto by mělo být v podstatě stejné).

        Obával bych se jen jestli jezdec zvládne převody.

        1 0
        • Chudlick  

          Ono kazeta bude 46, včetně hazky co to pobere. Délka klik je 170, což ovšem taky není ideál, ale vyzkoušíme. Díky za info.

          0 0
          • tonik666  

            Delku klik jsem nehodnotil, to si vyhodnot sam:))

            Resil jsem jen funkcnost systemu, jestli to bude slapat a radit

            0 0
          • tompca  

            Ten Miscroshift Advent v odkazu má kazetu 11–42 a to je na 27.5" dětské kolo málo, nejlehčí budeš mít 32/42. Za 3.000 (114€) koupíš Deore 1×11 s kazetou 11–50.

            Kliky sundej a prodej (budeš je muset převodník podložit, aby vyšla řetězová linka) a kup buď od Patrycka ty 160mm LDK (mám je na dětských 27.5" také, viz. profil) nebo na Ali Cruz.

            0 0
            • PatRyck  

              Microshift Advent (9 rychl.) zvládne kazetu s max 46 zuby. Miscroshift Advent X (10 rychl.) až 48 zubů. Na juniorských kolech pro MTB použití bych nedal horší pohon (z pohledu rozsahu a počtu rychlostí) než Advent X, protože souhlasím, že 42 zubů je málo a při kombinaci 46 zubů a 9 rychlostí musí být ty skoky fakt brutal.

              Když jsem použil Advent X, tak byl o dost levnější než Deore M5100. Jakkoliv ten Advent X funguje bezvadně, tak dnes už bych si ho asi nezdůvodnil a bral Deore M5100.

              Kliky délky 170 mm jsou podle toho, co jsem si odsledoval na rodině, pro výšku postavy min 160 cm.

              0 0
              • Chudlick  

                Ok, díky. Ono obecně nejde o závodnici, ale o rekreační ježdění. Ta 9sp sada mi přišla právě pro juniorku na cyklostezku s občasným kopcem fajn. Nemusí tolik řadit a pobere to většinu. Nicméně máš pravdu že ty skoky asi nebudou úplně příjemný. Kouknu po tom deorku a mělo by to pokrýt snad vše :)

                170mm kliky by měli být ok. Má aktuálně 162cm a ještě poroste.

                0 0
      • PatRyck  

        S podlozkami pod převodníky to fungovat sice bude, ale stejně je to cele špatně, pokud mají opravdu kliky délku 175 mm. Nabízím v bazaru fungl nové 165 mm…

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.