XT Shimano chrastí při šlapání

15 nepřečtených
  • mcsatek

    Ahojte,

    zkuste mi prosím poradit, i když chápu, že je to takto na dálku těžké.

    Mám přehazovačku XT 11 rychlostí, kazeta sunrace, 1 převodník. Pravidelně se mi stává, že na prvních třech až čtyřech nejmenších pastorcích, pouze při šlapání a jízdě po hrbolaté cestě (např. kostkovici), jdou od přehazky chrastivé zvuky. Připomíná mi to chrastítko nebo takovou tichou řehtačku.

    V servisu mi na první garanční prohlídce technik řekl, že to bude řetězem, který naráží na nejmenším pastorku do rámu. To je ale podle mě nesmysl. Osobně jsem to sledoval a řetěz do ničeho nenaráží a kdyby narážel, tak by to dělalo pouze na nejmenším pastorku, ale dělá to jak jsem psal na prvních čtyřech.

    Osobně jsem měl podezření na kladku přehazovačky, ale zdá se, že je dotažená dost. Řetěz o nic nedrhne.

    Zajímavé je, že když jedu po kostkovici a nešlapu, je ticho. Stačí lehce protočit pedály a chrastění se v momentě ozve.

    Nevíte, čím by to mohlo být. Setkali jste se někdo z vás bikerů s něčím podobným a podařilo se vám to odstranit? Budu moc rád za vaše rady.

    Díky

    0 0
    • novas752  

      Srovnal bych patku, zkontroloval pro jistotu že je správně provlečený řetěz ramínkem (nedrhne o přepážku) a pokud je směrový tak že je správně nasazený (strana bez nápisů směřuje k výpletu) a neni moc dlouhý, že je správně utažená kazeta.

      0 0
    • mcsatek  

      Ahoj Tak už jsem asi přišel, čím to je. Chrastí zřejmě ramínko přehazovačky. Začalo to totiž dělat i na stojanu, takže jsem zkoušel přidržovat a přihýbat tlakem různé části a nechrastí to tehdy, když zezadu zatlačím na ramínko.

      Jakoby ho zpevním s pevnou částí přehazovačky. Kromě dvou imbusů u kladek ale netuším, kde bych mohl to ramínko víc připevnit k přehazovačce. Netušíte jak na to?

      0 0
    • sebarom  

      Mám převody 2/11. Po dobu 3/4 roku jsem měl klid, pak z ničeho nic započalo prapodivné chození řetězu při určitých stupních řazení, někdy drobné, jindy silné ševelení až chrastění řetězu. Patka přehazovačky je dotažena, hazka je seřízená, jak by měla být.Dotahování ani povolování napětí lanka u řazení nepomohlo.Nejsem si vědom toho, že bych do hazky u kola dostal nějakou ránu.Koupil jsem rovnač patky přehazovačky, tak uvidíme…

      0 0
    • mcsatek  

      Neprijde vam to raminko ohle?

      0 0
      • petrun  

        Vyfoť to rovně vůči pastorkům. A z dálky se zoomem aby to nezkreslovalo. Z tohoto nikdo nic nepozná.

        0 0
    • mcsatek  

      Tak jsem se posunul dale. Melo by to byt tim jak retez v raminku pri vibracich narazi na tu plosku v nem. Kdyz dam na ni kousek papirku je klid. Ale jak docilit toho aby retez na nejmensim pastorku do toho nenarazel? Napnutim retezu nebo je snad jiz vadny? Je to nove kolo a najeto cca 600 km. Zkousel jsem pootacet imbusem a raminko se zvedalo nebo klesalo ale to nepomohlo. Kdyz je to na vetsich pastorcich tak to neklepe protoze na to nepusobi tolik gravitace a retez nema do plosky jak narazet.

      0 0
      • novas752  

        Vyfoť zboku kolo s přwvodama nejmenší + nejmenší kolečko a naopak největší a největší.

        0 0
        • mcsatek  

          Mam 1×11… resili to i na jinem foru.udajne spatne dany retez. Jak to poznam?

          0 0
          • mcsatek  

            Řetěz je to KMC X11 – je nesměrový, takže špatně daný být nemůže. Údajně má mít tišší chod, ale zejména na poslední tři největší pastorky to moc tiché řazení není.

            0 0
            • mcsatek  

              A ještě mě napadlo, jestli to nemůže dělat vlnící kazeta sunrace 11. Když se jako vlní, jestli se nepodílí na vibraci toho řetězu, který pak naráží na tu plošku v ramínku. Servisák mi řekl, že se kazety vlní běžně a moc s tím nejde co dělat.

              0 0
    • milan.v  

      Tak aby mi v servisu při garanční prohlídce mechanik řekl, že vlastně dost závažně zfušoval nastavení kola před prodejem… Řetěz by musel poškodit minimálně viditelně lak… :o/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.