• Menfis

    Ahoj. Prosím vás, řeším výšku řidítek u svého horského kola. Jak má být vysoko sedlo, jak má být posunuto a nakloněno jsem dohledal snadno. Ale co se týče řidítek tak tam ty informace zase tak jasné nejsou. Vím, že bych je měl držet tak, aby se mi ruce nelámaly v zápěstí a mám trošku pocit, že bych je snesl výše, protože mám pocit, jako bych byl moc předkloněný a o ruce se moc opíral. Někde jsem četl, že vyšší řidítka jsou pohodlnější, nižší zase přináší lepší „výkon“. Jinde psali, aby rozdíl mezi sedlem a řidítky byl 0 – 5 cm. Mně jde spíš o tu zdravotní stránku, tělo si asi za čas řekne, že je něco špatně, ale rád bych se tomu pokusil předejít, tak se chci radši zeptat podle čeho jste si výšku nastavovali vy. Děkuji vám.

    0 0
    • novas752  

      To takhle obecně nelze říct.

      Je potřeba do toho zahrnout nějaké disproporce (kratší nebo naopak delší nohy i ruce apod.), délku posedu, šířku řídítek, typ a použití kola…

      S tim pohodlim je to taky sporné – vyšší řídítka = vzpřímenější posez = vypadá to pohodlně, ale všechny otřesy jdou přímo ze sedla do páteře.

      Já mám trochu delší nohy a na horskym kole mám drop (řídítka níže o) asi 5cm a považuji to za extra pohodlné a výš bych to nechtěl, protože to zaprvé zhorší ovladatelnost a zadruhé bych na tom nikam nedojel.

      Na silničce mám asi 7cm a taky je to spíš pohodlnější posed.

      0 0
    • Ondraj  

      Čím víc budeš jezdit, tím víc budeš mít tendenci závodnějšího posedu. Nohy a břišní svaly pak budou kompenzovat tlak na ruce. Takže pro každého je to jinak a všeobecné návody jsou jen vodítko. Nevyhneš se asi tomu, že posed budeš měnit a pak se to s výkonem někde ustálí.

      0 0
    • JFtryall  

      Dobry je vychazet z toho jaky teren budes jezdit nejcasteji, jakou mas geometrii a na jake ses urovni. Obecne pro delsi trasy a nenarocne pouziti se nastavuje posed pohodlny na dlouhe hodiny, uvolneny, da se vychazet z podobne vysky riditek a sedla. Cim technictejsi je teren, tim vetsinou zkracujes predstavec az najdes idealni kompromis. A kdyz potrebujes posed do prudkych kopcu, dobrou aerodynamiku a zamereni spis na efektivitu, tak uchop posunujes niz. Ne vzdycky je to ale idealni a je potreba si nalezt svuj kompromis, ktery neomezuje pri pohodove jizde a naopak to nedrzis jak na chopperu. Jinak to lamani zapesti je dost individualni vec, ja to lamu a plno lidi taky a nicemu to moc nevadi.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ještě záleží na proporcích jezdce (krom Tebou zmíněného a krom vlivu celkové mobility v kloubech). Obecně vyšší lidé s delšími končetinami a kratším trupem tíhnou jaksi samovolně k větším finálním dropům a považují je dokonce za pohodlné, na silnici v kombinaci s kompaktními řídítky. Naopak menší jezdci s relativně kratšími končetinami směřují spíš k natahování posedu horizontálně, s malým dropem a na silnici třeba v kombinaci s hlubšími oblouky beranů.

        0 0
    • Menfis  

      Tak kolo mam po garancce, behem ktere jsem servisaka tedy pozadal o zvyseni tech riditek. BTwin ma nejaky svuj predstavec, se dvema podlozkama, takze tam ted mam +15mm. Chtel jsem puvodne jen jednu, coz by bylo +7.5mm, ale ukecal me na obe, tak uvidim. Zatim jsem z toho mel komfortnejsi pocit, ale mozna jsem mel trvat jen na te jedne.

      0 0
    • okam_z_brna  

      Aero is everything, takže forbec do negativu a rodla co nejníž!

      Ber to trochu s rezervou, ale třeba já na 26 kole jsem vozil řidítka hodně nízko a drop mezi výškou sedla a řidítkama jsem měl hodně. Teď mám bika 29 a tam tak velkej drop nemám. Ale když přes zimu jezdím na starým kole, tak si řidítka dám víc nahoru. Přeci jen v zimě se jezdí na pohodu a nemusím tam být „zalehlej“. S tímhle člověk laboruje až najde nějakou dobrou polohu. Nelze říct obecnou poučku.

      0 0
      • Menfis  

        Jasný chápu. Nejsem nešikovný hovado, už jsem i koukal na systém upevnění řidítek a měl bych snad být schopný to utáhnout bez vůle, ale presto volně. Teď jsou ve stejné výšce možná lehce pod. Jen takový dotaz, nikdo asi nevozí řidítks výš než sedlo že. :D

        0 0
        • scoty  

          150cm vodovahu polož jednim koncem na nejvysšší bod sedla a druhym nad grip… a vidiš rozdil. Ja to vozim kolem 2cm

          0 0
          • Menfis  

            Tak jasne, nejsem idiot. :D

            0 0
            • scoty  

              Věřím že ne:), ale u montáže řidítek jde tak trochu o zdraví že…:) Utáhnout, nepřetáhnout, pastovat, nepastovat atd.

              0 0
              • Menfis  

                Proto jsem to nechal na tu garančku a nedrbal do toho. Monentak samozrejme nemam, a vuli v rizeni doufam dokazu kdyztak primerene dotahnout.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.