Výměna kazety 11s MTB za silniční

44 nepřečtených
  • pakun

    Potřebuji vyměnit kazetu z:

    Shimano SLX, 11s, SH CS-M7000, rozsah 11–42z,

    za kazetu s menším rozsahem 11–34z. Našel jsem jedině tuto silniční:

    Shimano Ultegra, 11s, CS-HG800, rozsah 11–34z

    Nebude tam někde problém? (podložky, tzv. různé technologie HG-EV, HG-X11, DYNA-SYS11…)

    Přehazka je Shimano Deore XT, SH RD-M8000, Long cage,11 Speed

    a řetěz je Shimano CN-HG601, 11s.

    Díky.

    0 0
    • novas752  

      Nepůjde to, silniční 11spd kazety jsou na širší ořech a největší pastorek (o dost menší než 42z) může kolidovat s výpletem.

      Od Shimana tam půjde mtb kazeta 11–40z. Možná někdo vyrábí i menší 11spd mtb kazety.

      0 0
    • xtonda  

      Další věc je, jak se s kazetou 11–34 bude chovat přehazovačka dělaná pro kazety s největším pastorkem v rozsahu 40 – 46.

      0 0
    • chyna.cz  

      nechápu důvod, proč by to nemělo jít. sám mám stejný náboj a na jednom 11–46 a na druhým 11–34 kazetu 11sp. stačí jen poštelovat B šroub na přehazce, aby nebyla tak daleko od kazety

      0 0
      • pakun  

        Což to věřím, ale pokud je jiná rozteč pastorků tak to je na nic…

        Zajímavé je, že Shimano tu rozteč neudává. Viz odkaz výše od DoomHammer.

        0 0
        • tromboonen  

          Někde na Shimanu nebo na netu bude dlouhej a podrobnej dokument o kompatibilitě jednotlivých dílů a jejich verzí (asi podle kódu nebo data výroby?). Někde tady se jich pár odkazovalo a je tam jejich oficiál kompatibilita (pokud tam záleží třeba na patce házky na rámu atd, nebo je to někdy jo někdy ne, tak tam dají ofiko ne, ale dost lidí tady i na zahr fórech reportovalo, že nějaká kombinace jim funguje). Pokud tohle někdo jezdí s Tvou nebo podobnou MTB házkou, máš vyhráno, hledej tady, jinak ve světě a klidně od nuly, tedy 11 sp casettes for MTB a rozsahy plus mínus, zkus třeba i 12–34, nebo víc, prostě aby to mělao přirozený rozdíly mezi rychlostma, pak může bejt klidně i s větším nahoře, na těžko jakože rychlost z kopce prej nejezdíš, tak když tak pak vyřešíš výměnou za větší převodník?

          Tady mimo jiné, ale viděl jsem i podrobnější… a jde o to jak je starej. hledej pro svou házku i tuhle kazetu podle produktového čísla.

          0 0
          • xtonda  

            Shimano schemata kompatibility jsou tady

            http://productinfo.shimano.com/#…

            Je to tam i ke stažení v PDF

            Nicméně tam nic nenajdeš, absolutní hodnoty posunu lanka ani vzdálenosti pastorků tam nejsou. Je tam obrázek z kterého plyne, že kazety CS-HG800 a CS-HG700 se dají dát na MTB ořech a s podložkou i na silniční 11sp ořech. Ale to znamená jen to, že můžeš použít MTB rám a kola dát na to silniční 11sp sadu. Pokud jde o kompatibilitu řazení x přehazka x kazeta, tak MTB a silnice jsou oddělené světy a Shimano neuvádí kompatibilitu mezi silnicí a MTB ani tam, kde reálně je.

            0 0
            • Petr L2  

              Reálně je kde? max v řetězech ne?

              0 0
              • xtonda  

                Reálně je u Shimana kompatibilní všechno až po 9sp, jak MTB x silnice tak mezi rychlostmi a s tím i silnice 10sp kromě Tiagra 4700. 10sp MTB je jinak – má delší chod lanka a bohužel u 11sp MTB chod ještě prodloužili, takže to zase nesedí s 10sp MTB. 11sp silnice má tah lanka někde mezi starým a novým MTB, takže je to nekompatibilní s 10/11sp MTB a navíc se u 11sp začala lišit rozteč pastorků, Tiagra 4700 by měla být kompatibilní s 11sp silnicí.

                0 0
          • cupik  

            Tady odkaz na kompatibilitu jednotlivých systému mezi sebou. Teoreticky 11sp. silniční a MTB mezi sebou nefunguje, ale dost lidí potvrzuje že to v praxi problém nedělá.

            0 0
    • Edwin  

      Vytáhl jsem starý kola Fulcrum Red Power 29 xl, hodil na ně gravelovy pláště, že je hodím na tribana se silniční sadou 105 a ejhle, nejde nasadit silniční 11sp kazeta Microshift. Už jsem tedy zjistil proč. Existuje nějaké elegantní řešení? Dá se třeba vyměnit jen ořech?

      0 0
      • novas752  

        Nedá, tělo náboje pro silniční 11spd ořech je užší než pro 11spd mtb ořech.

        Šlo by použít větší kazetu, která používá mtb šířku a k tomu GRX 600 nebo 800 přehazovačku, která tu kazetu zvládne.

        0 0
        • gersa  

          Ještě jde vyhodit jeden pastorek z kazety, spacer co je mezi pastorky dát na ořech jako první (mezi výplet a kazetu) a používat kazetu jako desetipolohovou s 11s řazením

          0 0
    • kamaro  

      Ahoj, dám dotaz sem.

      Na připravovanou silnici/gravel bych si rád připravil dva záplety. Silniční záplety s plášti 622×30 a kazeta 9–39 a gravel záplety 650bx45 a kazeta 11–46. Převodník mi potom vychází na cca 38z.

      Náboje budou DT 350 12×142 na kterých je HG road ořech – https://www.bike24.com/p2210707.html

      Obsluhovat by to mělo GRX Di2, akorát místo GRX hazky (max. 42z) bych použil XT hazku (max. 46z).

      Shimano GRX i XT je kompatibilní s MTB kazetami, čili z hlediska kompatibility kazeta/hazka nevidím problém. Nevím ale jak je to s kompatibilitou MTB 11s kazety s HG road ořechem. Silniční kazeta je širší, čili pod MTB kazetu dám podložku která je přibalena k náboji?

      Na silniční záplety bych rád použil tuto kazetu s rozsahem 9–39, která je na XDR ořech. Tady bych na náboji vyměnil ořech za XDR.

      Je rozdíl v odstupech pastorků na MTB a ROAD 11s kazetách?

      Budou poté sedět převody z hlediska rozestupů mezi jednotlivými pastorky a z hlediska jejich pozic?

      Díky moc

      0 0
      • kubad  

        fungovat to bude, ale je to otázka celkové polohy kazety vůči přehazovačce, mohlo by to znamenat vždy komplet přeštělování, a to nevím jestli chceš

        0 0
        • kamaro  

          Děkuji. Co se týče celkové polohy kazety tak tam předpokládám, že s tou kazetou na XDR nehnu. Ale na gravel zápletech s HG ořechem by byla použita podložka, se kterou bych si mohl pohrát. Standardně má 1,85mm a dává se pod kazetu. Mohl bych si ale na soustruhu vytočit jinou tloušťku podložky (třeba 1mm) a pod stahovací matici to pořešit také doplněnou podložkou. Možná by se mi to podařilo takto jemně doladit.

          0 0
          • kubad  

            jj tak nějak bylo myšleno + se dá trochu hrát i s koncovkou náboje u ořechu

            0 0
            • kamaro  

              Ještě jednou děkuji.

              Z hlediska kompatibility řazení GRX Di2 a XT Di2 hazky jsem našel, že by to mělo pracovat. Nemáš s tím zkušenost, tuším že jsi takovou kombinaci kdysi vozil. Nebo se pletu?

              0 0
              • kubad  

                je to bez problémů Dura/Ultegra páky + XTR na dvou kolech

                tomu systému je to fuk funguje to měl sem to s 10–42 Sram kazetou

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.