• Mr.Voza

    Pro většinu tady to bude asi přitroublej dotaz, ale chci se ujistit, abych něco neobjednal zbytečně špatně. Mám kolo Alpina Eco M20 a vzadu 7-mikolečko 14–34 zubů

    http://www.koloasport.cz/…MFTZ31-14-34

    Začíná mě vadit ta velká „díra“ mezi nejlehčím a druhým nejlehčím převodem – je tam rozdíl 10 zubů (24–34). Můžu jenom prostě vyměnit 7-mikolečko za tohle 14–28 zubů aniž bych měnil něco jinýho? Přehazovačka je Shimano Acera M360, myslím.

    http://www.koloasport.cz/…x-str-balene

    Je mě jasný, že příjdu o ten uplně nejlehčí převod, ale na jeho úkor dostanu plynulejší řazení v horní části 7-mikolečka.

    Případně ještě doplňující otázky:

    Můsím objednat i ten klíč na povolení původního 7-mikolečka, nebo se to dá nějak povolit i bez něj?

    Kdybych to chtěl předělat na 8-mikolečko, co všechno bych musel povyměňovat? Dalo by se to vůbec?

    0 0
    • Vilém  

      Ano, vymenit to jde. Stahovak potrebujes. Taky by to chtelo pokratit retez.

      0 0
    • oddie  

      Pokud je to to šroubovací, vyměnit to klidně můžeš. Možná než kupovat klíč je lepší nechat si to povolit v servisu… 8-kolečko šroubovací taky existuje, pak bys musel dokoupit ještě osmičkové řazení.

      0 0
    • Čipera  

      Ano můžeš to bezproblémů vyměnit. A ano budeš potřebovat ten stahovák stojí asi 30 korun. Předělání na 8 kolečko by bylo složitější. To znamená přeplést zadní kolo na kazetovou nábu, kazeta 8s, šatlr, páčky řazení, lanka, bowdeny. Jinak řečeno takto investovat do starého kola, abych si zvýšil roszah o jeden pastorek nemá vůbec žádnou cenu.

      0 0
      • Bruca  

        než přeplétat na nový náboj, tak radši koupit nové zapletené :)

        zbytek se dá pořídit levně většinou tady v bazaru, ale druhá věc je ten poměr cena/přínos

        0 0
        • Čipera  

          Taky se dá, ale stejně to co to bude stát koupí v bazaru už rovnou s 8-mi kolečkem celý kolo a beru v potaz, když by kupoval nové komponenty na tu výměnu.

          0 0
    • novas752  

      7kolečko vyměnit můžeš, bude dobrý o ten rozdíl zubů/článků zkrátit řetěz. Akorát počítej se zmenšenim rozsahu ( oproti aktuálnim trendum 11–46 nebo 10–50 :D ) = nejlehčí převod bude těžší, ale to ti asi došlo.

      Na výměnu za 8 nebo i 9 převodů bys potřeboval novou kazetu, řetěz, zadní náboj a zadní řazení. Přehazovačka by to měla zvládnout. Takže investice cca 350–500 náboj, asi 300 řetěz, nová kazeta jak je libo 400–1200, řazení tak 650 za obě páčky (přední/zadní), přepletení kola cca 300, takže nejlevněji na 9spd to vyjde na cca 2000, možná 1700, když seženeš jen zadní řadící páčky.

      0 0
    • Mr.Voza  

      Dik za odpovedi. Akorat co se tyka ty moznosti s 8mikoleckem, nemyslel jsem predelavat to na kazetovou nabu koupi novyho zadniho kola nebo jeho prepletenim, coz je me jasny, ze by se nevyplatilo, ale nasel jsem tohle 8mikolecko, ktery by melo bejt sroubovaci – tak jsem to myslel.

      www.koloasport.cz/…x-pro-e-bike

      Slo by to jednoduse vymenit za to moje 7mikolecko? Pisou tam, ze je pro e-bike, co to znamena? Chapu to spravne, ze bude z lepsiho materialu, aby vydrzelo silu elektromotoru? Stacilo by ho vymenit a k tomu samozrejme 8mickovou packu na riditka? Nebo jeste neco k tomu, treba delsi osu zadniho kola, nebo co ja vim? Co by to obnaselo, pokud by to vubec slo?

      0 0
      • Čipera  

        Tak to jo ale furt to máš páčky řazení a šaltr a nějaký věci okolo. Vyjde to cca 2000 a to mě prostě stejně připadá jako zbytečná investice.

        0 0
        • Mr.Voza  

          8mikolečko – 473 Kč

          http://www.koloasport.cz/…x-pro-e-bike

          Páčka řazení pro 8sp. – 260 Kč

          http://www.cyklonemcik.cz/…310-8s-prava

          To je 733 Kč + jedno poštovný (v Koloasport si to vyzvednu osobně) = nějakejch 850 Kč. Co dalšího k tomu budu potřebovat? Myslel jsem, že takhle by mě to stačilo.

          0 0
          • Čipera  
            • osmičkovej šaltr ten co tam máš jestli je to na to kolo v profilu to rozhodně nedá + pokud budeš chtít aby to vypadalo budeš potřebovat i druhou páčku aby byli stejné + lanka, bovdeny, koncovky i když lanka asi budou u páček. a jak na to koukám tam to má řadící páčky s brzdovejma pákama takže eště brzdový páky.
            0 0
            • oddie  

              Kdyby sis ty svoje nesmyslné bláboly aspoň zkusil zadat do googlu, když už o tom víš naprosto kulový, viď? Přehazovačka Acera M360 je samozřejmě určena i pro 8s.

              0 0
              • Čipera  

                Tak to jsme si nejspíš nerozuměli. Já měl za to že to má být na toho authora v profilu tak nějak jsem opoměl že nahoře udává tu Alpinu. V tom případě se omlouvám je to tak jak řikáte.

                0 0
                • Mr.Voza  

                  Tak hlavně, že se to vyjasnilo. Tu páčku na 8sp. jsem právě hledal takovou, aby byla stejná s tou co tam mám.

                  0 0
      • oddie  

        Ano, jak jsem psal výše, stačí ti dát tohle 8-kolo a osmičkovou páčku.To, že je pro e-kolo se projevuje spíš tak, že se bytelnější a tím pádem i težší.

        0 0
        • Mr.Voza  

          Takhle jsem si to nějak představoval, no. Má to jenom o nějakejch 50 gramů víc, to něřeším. Přehazka by 8 koleček měla umět, podle specifikací uváděnejch na netu. Řetěz snad taky – mám YBN S52, ten je podle infa na netu určenej taky i pro 8sp.

          Co na to dýlka osy zadníko kola, nebo šířka rámu? Vejde se to tam? Nebude s tím problém?

          0 0
          • oddie  

            Náboj má standardní šířku 135mm, tam by problém být neměl. V úplně nejhorším by to kdyžtak řešila nějaká podložka.

            0 0
            • Mr.Voza  

              Kam myslíš tu podložku dát, kdyby bylo potřeba zístkat trochu místa?

              0 0
              • oddie  

                Pod koncovou matici na ose, ale to neřeš, pravděpodobně to nebude potřeba.

                0 0
    • Mr.Voza  

      Teď jsem pár dní neměl vůbec čas řešit kolo, ani na něm jezdit. Až dneska jsem mrknul na to moje sedmikolečko, jak to bude s tou výměnou za osmikolečko. Mám trochu strach aby se mě tam 8mi kolečko vešlo – mezi nejmenším pastorkem součastnýho 7mikolečka a rámem je celkem málo místa – viz fotky.

      Jakej je velikostní rozdíl mezi 7mi a 8mi kolečkem? 8mi kolečko je proti 7mikolečku o ten jeden pastorek širší, v tom případě bych moch mít problém, že by se tam to další kolečko navíc nemuselo vejít? Nebo je to tak, že 7mi a 8mi kolečko maj stejnou šířku, ale přehazovačka dělá na 8mi kolečku menší kroky? Půjde mi to tam v tomhle případně, když je tam tak málo místa?

      0 0
      • oddie  

        To osmi bude mít pravděpodobně velký pastorek posunutý blíž k ose, takže to není tak, že by se jen přidalo další kolečko ven. Ale najisto to samozřejmě budeš vědět až když to zkusíš. Jinak úplně přesně stejnou rozteč nemají, je v tom drobný rozdíl.

        0 0
        • Vašur  

          Já když jsem tohle dělal, tak jsem nejdřív vyměnil starý vymletý 3×7 gripshift za 3×8 Alivio, tedy jen řazení a dorazem jsem nastavil rozsah jen těch 7 pastorků. Takže rozteče pastorků jsou stejné. Později jsem pak při výměně zadního kola koupil náboj s ořechem na osmičkovou kazetu, který je širší. Na tom osmičkovém ořechu je asi kazeta umístěná dál od kraje, protože u patky není problém. Takto už na tom jezdím 9 let. Jo a šířka řetězu pro 7 a 8 je stejná. Kolo je 23 let starý Superior, ocelový, nezničitelný. Pro jízdy natěžko skvělý.

          0 0
          • oddie  

            Nejsou stejné. Viz http://sheldonbrown.com/…spacing.html – 7sp Shimano má rozteč 5mm, 8sp Shimano má 4,8mm, oboje měřeno střed – střed.Sice se to dá seřídit, ale ideální to není.

            0 0
            • Vašur  

              Mě to chodilo úplně spolehlivě. Jen jsem nastavil doraz na největším pastorku na poslední krok páčky a druhý doraz na nejmenším pastorku. Takže když bych odřadil ještě jednou, už by se jen uvolnilo lanko. A v tom rozsahu 7 pastorků nebyl problém. Ale rozteče jsem neměřil ani nehledal, myslím, že jsem byl v obchodě ujištěný, že to bude fungovat. Pokud se lišily jak píšeš, tak se ten rozdíl vůbec neprojevil. U mě to tedy ideální bylo.

              0 0
    • Mr.Voza  

      Tak poslušně hlásím, že vyměněno za to 8-mikolečko. Vešlo se to přesně, nikde nic nedrhne, všechno funguje naprosto OK. Díky všem za cenný rady a zkušenosti.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.