• Espen

    Prosím o zhodnocení a dovysvětlení dat z Wattmetru(favero assioma duo). Mám ho krátce a přesně nevím, co si z toho vzít a na co si dát při šlapání pozor atd.

    0 0
    • Pikaču  

      Mas tov garminu napsane v dynamika jizdy- napoveda.

      Jinak:

      https://www.bike-forum.cz/…tmetr-favero

      0 0
    • JFtryall  

      Posunuti zakladny na Faveru nefunguje to je jen pro Garmin pedaly. Sleduj hlavne vyvazeni a silovou fazi. Zkusil bych napojit zaber trosku driv, abys mel zacatek silove faze nekde na 340°. V kopci klidne i driv.

      0 0
      • Espen  

        Ok, díky za radu. To mě právě zajímalo. Co vlastně ty data vůbec říkají :-D. Jinak ostatní data jsou v pořádku?

        0 0
        • JFtryall  

          V podstate zobrazi, jakou cast kruhu zabiras a jak efektivni to je. Dost lidi slape do zeli a silovou fazi maji hodne kratkou. Typicky na to maji vliv naslapne pedaly nebo hodne mekke tretry. Kdyz umis zabirat, tak se silova faze prodluzuje a dava ti to moznost kvalitni kontroly nad intenzitou v zaberu, umozni ti to lepe davkovat silu do pedalu a zabiraji i jine svalove partie, vic vyuzivas achillovku. Obzvlast dulezite je to ve vykonech kolem sweetspotu, kdy clovek s dobrou technikou slapani vydrzi mnohem dele, jeho styl je efektivnejsi a lepe kontroluje zatez. Typicky Kristian Hynek. Ze silnicaru treba De Gendt, Carapaz, Bernal namatkou maji krasny efektivni styl. Sice to neznamena automaticky, ze pokazde vyhraje, ale je videt ta precizni kontrola, kazdy by tohle mel zvladat, pokud to mysli s treninkem vazne. Je dulezite to dostat do noh a uklidnit to, trenuje to i dost hlavu a koordinaci.

          0 0
          • Espen  

            Ten termín sweetpot už jsem tu zachytil a zkoušel googlit, co to v cyklistice znamená. Bohužel pro mě vše anglicky.

            Budu se tedy více soustředit na šlapání dokola :-).

            Nijak cíleně netrénuju, jen se tak vozím, abych nebyl tlustej. Ale potěšilo, že nějak extrémně nešlapu zelí :-D.

            0 0
            • Krejza  

              Hledej v kategorii tréninky.

              Základním pojmem je FTP – functional threshhold power – hodnota, kterou jsi teoreticky či prakticky schopen udržet po dobu jedné hodiny. Existuje na to několik různých testů.

              Z ní se potom podle % určují zóny výkonu, sweetspot je jednou z nich.

              0 0
          • Espen  

            Tak jsem si to dnes trochu hlídal.

            0 0
    • odwar  

      Jaká lezou data z jednostraného wattmetru? Je mi jasné že tam nebude vyvážení levá pravá ale zajímá mě jestli to ukáže silovou fázi a efektivitu. Jde mi konkrétně o řešení na klice od Inpeak.

      0 0
      • rdx  

        inpeak na klice ukazuje jen procenta pro levou nohu, pravou mam na 100% :)

        0 0
      • capo  

        Já mám 4iiii na levé klice a měří pouze výkon levé nohy který násobí dvěma aby ukázal celkový. Ta silová fáze je podle mě pouze doménou pedálů (mám i oboustranný wattmetr na klikách od Giant a nic takového neumí).

        0 0
        • milan.v  

          Přesně tak, je to specifikum těch pedálů – Favero Assioma Duo + Garmin Vector.

          0 0
          • JFtryall  

            Silovou fazi umi i jednostranny Stages.

            0 0
            • milan.v  

              Aha, to jsem nevěděl a to ho v gen. 3 měl kamarád…

              0 0
            • Smazaný účet  

              Tak muj stages gen 3. silovou fazi teda nezobrazuje. Odpoledne se podivam do nastaveni v Garmin edge, ale moc tomu neverim. U Favera ji samozrejme vidim.

              0 0
    • jirkaRS  

      Když jsme u těch wattů, jak lze vyjádřit to, že pneu GP5000TL má při tlaku 5.5 baru valivý odpor 10W a Pirelli Cinturato má při tlaku 5.5 baru a valivý odpor 19W při stejném rozměru pneu při rychlosti 29km/h. Jde mi o to, jak moc to jako hobík poznám, díky :-)

      0 0
      • milan.v  

        To má k wattmetru celkem daleko… Tedy pokud nevezmeme ten údaj k odporu pneumatik, že ho někdo musí ušlápnout, tedy překonávat svými watty…

        0 0
        • jirkaRS  

          Myslel jsem to tak, že pokud měřím watty při šlapání, tak jak velkou roli hrají pneumatiky s valivým odporem 10 nebo 20 wattů. Já wattmetr nemám a nedokážu si pořádně představit, o jak moc síly musím vyvinout abych při 29km/h překonal 10 wattů (pneu GP5000TL 10W a Pirelli Cinturato 20W). Jestli je to vůbec měřitelné nebo se jedná jen o nějaké údaje z laboratoře, který běžný smrtelník nepostřehne.

          0 0
          • JFtryall  

            29km/h jedes na dobre silnicce cca 180W v bezvetri pri 70kg jezdci. 10W rozdil je cca mezi tim, kdyz vezes rozevlatou bundu nebo aero dres, rozdil to je celkem vyrazny, ale moc tomu v realu neverim. Je to takove strileni od boku, protoze bezny aero testovaci protokol se dela ve 45km/h nebo ja pouzivam 300W kdyz se testuje v kopci nebo rozmanitem profilu. Jinak bezny smrtelnik je rad, kdyz se pri slapani vejde do rozptylu 20W, kdo na to neni zvykly, tomu ten vykon strasne skace, protoze nedokaze udrzet rovnomerne davkovani sily.

            0 0
      • JFtryall  

        No je to odpor na nejakem laboratornim bubnu a v realite je tohle meritelne opravdu spatne. Staci ruzne povrchy, ruzny smer vetru, jine zaplety, ruzne tlaky a vysledky muzou byt uplne jine. Kazdopadne zadny TLR plast nejede spatne a zalezi spis na osobnich preferencich. Do spicky patri Vittorka, Conti a Schwalbe. Jinak 9W rozdil je celkem velky u silnicnich pneu a to uz by znat bylo, ale moc tomu v realu venku neverim. To by chtelo si dat spoustu opakovani na kopci a casovkach a i tak by se to velmi tezko vyhodnocovalo

        0 0
      • Marskatin  

        rozdíl bude pravděpodobně v reálu menší než 1km/h.

        0 0
        • jirkaRS  

          Ok, díky za info, takže hledat plášť podle odporu na silnici nemusím :-)

          0 0
          • JFtryall  

            Pokud nejezdis pravidelne 40 po rovinach, nezavodis, tak nema moc cenu resit tyhle veci. Spis je dobry brat obecne kvalitni obuti. Kvalitni grip, poddajny a pohodlny casing, rozumna odolnost. V modernich plastich vyssi kategorie je uz standart hodne vysoko.

            0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Smazaný účet  

      U těch grafů je tlačítko s otazníkem, které ti k tomu vše prozradí …

      0 0
    • J.e.n.i.k.82  

      Ahoj,

      jaký trénink mi pomůže sjednotit, resp. vyrovnat silovou fázi a vyvážení? Vždycky jsem si myslel, že mám silnější pravou stranu (horní polovina těla tak je, jsem pravák), ale po pořízení wattmetru mě překvapilo, že mám víc na levé noze. Při zastavení téměř vždy vycvaknu pravou nohu, takže levá zabírá na rozjezd, ale to mi asi takový rozdíl neudělá. Děkuji

      0 0
      • milan.v  

        Z jakého to je wattmetru ten výstup?

        Jinak vyvážení stran nikdo neřeší, mění se to dle různých proměnných, zátěž, způsob jízdy, předchozí zranění, fáze při tréninkovém plánu a tak by se dalo pokračovat…

        0 0
        • J.e.n.i.k.82  

          Favero Assioma Duo-Shi v Garmin Connectu.

          Nejezdím závody, ale baví mě čísla. Překvapilo mě, jaký je rozdíl ve vyvážení L/P a zvlášť, že je silnější levá noha. Měl jsem pár zvrtnutých kotníků, jinak nic. A také jsem si myslel, že rozdíl by neměl/nemusel být tak velký, resp. je to velký rozdíl?

          0 0
          • milan.v  

            Tak to budou ta data velmi kvalitní a konzistentní.

            Je to mezi těmi většími, ale pořád to není nic závratného… Sledoval bych ta čísla po delší dobu a dával si to do souvislostí, teprve pak to má smysl… Jedna jízda, jeden trénink není nic, nevypovídá to o ničem nijak zásadně…

            Jinak výstupy z Favero Assioma jsme řešili také ve vlákně k nim…

            https://www.bike-forum.cz/…tmetr-favero

            https://www.bike-forum.cz/…-assioma-duo

            0 0
            • J.e.n.i.k.82  

              Mám to teprve týden, takže spíš zjišťuji, co si z toho můžu vzít. Zkusím víc sledovat jak šlapu, třeba na něco přijdu. Každopádně děkuji.

              Kdyby někde byl tutoriál, jak data z wattmetru číst a jak s nima pracovat, alespoň v nějaké základní obecné formě, tak budu rád za nasměrování.

              0 0
              • JachymP  

                Jak píše Milan, je tam spousta proměnných, to ti nikdo neřekne, proč to tak je.

                Řešil jsem to samé při běhu, měl jsem někdy až 53/47 (delší doba kontaktu se zemí na pravé noze). Mám pocit, že u mě roli hraje kvalita regenerace resp. protažení po tréninku. Jen jednou jsem měl 50/50 a to bylo po týdnu u moře. Ale nakonec jsem pochopil, že to je jen číslo a nemá cenu nad tím nějak hloubat. Nakonec, stres to číslo určitě zhoršuje ;)

                0 0
        • Cryzyy  

          „nikdo neřeší“ – odvážné tvrzení

          0 0
      • jonti  

        Pravak ma vetsinou odrazovou levou nohu – leva noha je silnejsi. Proto je normalni.

        Pri disbalanci pomaha cvicit samostatne cviky pro levou a pravou nohu a celkove zesilit.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.