Výběr XC kola 40-60K vel. XL-XXL

50 nepřečtených
  • Jackeso

    Ahojte,

    po dlouhé době bych se rád vrátil ke kolu a proto bych si přes podzim a zimu rád na příští sezónu pořídil nové XC kolo.

    • Vzhledem k tomu, že neplánuju jezdit traily, ale spíše cyklostezky, lesy, polňačky + občas silnice, myslím, že HT je pro mě lepší volba, než celopéro. Předpokládám ale, že když bych na nějaký trail chuť dostal, tak se to s HT dá užít taky ne? :)
    • Měřím asi 198cm a vážím do 105kg, takže velikostí ideálně XXL. V krajních mezích by asi stačilo i XL, ale určitě bych si před koupí šel kolo vyzkoušet.
    • Žádné závody neplánuji. Spíše rodinné nebo sólo výlety. První důležitá otázka a prosba o radu – máte zkušenosti se sedačkami pro děti takovéhoto typu? https://cz.origos.eu/…ram-3076-cs/?… Myslíte, že by to bylo v mém případě vyhovující (myslím hlavně váhu a zatížení vidlice)? Jeví se mi to jako nejlepší možnost, protože za zády a nebo v takovém tom kočárku připevněném za kolem bych ho fakt vozit nechtěl.
    • Ideální rozpočet by byl okolo 40K, nicméně co jsem tady pročítal, pochopil jsem, že v této ceně to bývá často opravdu základ. Proto když by byla nějaká super nabídka i za vyšší cenu (ale max. do 60K), asi bych byl ochoten ty peníze do toho vrazit.
    • Jsem z Brna, takže by bylo super, kdyby se nějaký obchod našel tady a mohl bych si tak kolo jít rovnou vyzkoušet, nicméně podmínka to není. Docela mě zaujal obchod elementstore s koly TREK a prvkem IsoSpeed: https://www.elementstore.cz/ nicméně opravdu si rád nechám poradit ať už ohledně značky kol, jeho výbavy, obchodu, servisu a všeho okolo.

    Díky moc!

    0 0
    • jirkaPog  

      ahoj, koupil bych kolobezku a usetrene penize propil

      0 6
    • šlapatko  

      Mrkni na Scott scale a meridu big nine. Obojí dělají v xxl. Kolo určitě vyzkoušej.

      0 0
      • Jackeso  

        Díky! Na Scotty jsem Koukal úplně zezačátku, ale když jsem tady projížděl fórum, tak jsem na ně téměř nenarazil, což mě trošku znejistilo ????

        0 0
        • šlapatko  

          Tady jde většina po vyváženém celku. Scott a jiné značky budou mít horší osazení za danou cenu. U tebe je problém že potřebuješ rám XXL, 22–23. Důležitá je i délka nohou. Při svých 193cm, mám nohy cca 93cm. U rámu XL mám sedlovku vytaženou 26cm. Zkus se poměřit a uvidíš.

          0 0
        • Kakobot  

          Scotta se neboj, mám Scott Scale 940 2021 a je to fakt dobře udělaný kolo, mohu doporučit. Známý si pořídil letošní model Scale 940 už s novou geometrií. Je to pěkný kolo s geometrií odpovídající moderním trendům XC a moc si ho chválí. Ale jak už psali u Scotta a dalších značek je docela mizerný poměr cena/výbava.

          0 0
    • Edwin  

      Gratuluju, máš stejně dokonalou postavu jako já, jen mám ještě malinko těžší kosti :) Pár XL jsem vyzkoušel a je to dost na hraně. Spíš bych se díval po trailovych kolech, páč jsou delší a mají příznivější drop než XC. Koupil jsem mladýmu qayrona XL a párkrát jsem se na tom projel. Kdybych ho měl pro sebe, tak dám delší představec a je to cajk. Zkus na něj mrknout. Na foto nastaveno na mých 198 cm.

      0 0
      • Jackeso  

        Ahoj, díky za tip! Qayron jsem vůbec neznal. Mrknu na ně!

        Myslíš kdyžtak trailové celopéro? Nenadřel bych se na tom zbytečně na normálních projížďkách?

        0 0
        • Edwin  

          Celopero nemyslim, to je o jiných penězích. Měl jsem na mysli to HT, co je na fotkách.

          https://qayron.com/kola/xc--c5

          Mají to značené jako XC, ale ta geo je modernější více do trailu. Ale toho se vůbec neboj. Jede to moc hezky. Jen se to blbě shání.

          0 0
    • Azmir  

      Většina značek končí na XL, tam je výběr velký, pokud trváš na XXL, bude to horší.

      V Elemenstoru by měli mít o víkendu 20% extra slevu. To by pak Procaliber 9.6 vyšel na nějakých 48k, pokud je možné ty slevy sečíst https://www.elementstore.cz/…aw-carbon-P/ o 9.5 bych neuvažoval kvůli vidlici, vzhledem k tvé hmotnosti – musel bys ji vyměnit.

      0 0
      • Jackeso  

        Díky za tip! Přesně na tohle kolo jsem se díval a moc se mi líbilo. Asi zkusím za chlapama zajít a poptat se na něj :) super, že mají u tohohle modelu právě i XXL velikost!

        0 0
      • alapli  

        To už bych volil 9.7. Dá se sehnat za 67 000.

        0 0
    • Fran-tic  

      Je kolo a kolo, mám 194 a třeba se pěkne poskladam na tohle XL Norco. Ale zas na nějaké jinaci je to úplně bez šance :). Jinac sedačku vozim MacRide a je to na pohodu, malýmu se to děsně líbí. Tahal jsem za tím sle občas i thulecko s dalším juniorem

      0 0
      • kalimer0  

        Jsem rád, že vidím konečně normální, pohodlná, řídítka, ne jenom ty rovné klacky. :-)

        2 2
      • Jackeso  

        Ahoj díky za tip na sedačku a zkušenost s kolem Norco. Jak se ti s tím Thulečkem jezdilo a jaké s tím máš zkušenosti? Já bych z toho měl poměrně strach ????

        0 0
    • Vojtas  

      Řeším po letech stejný téma, 195kg, nohy 96 a 90 kg. Trek xcaliber v XL mi byl malý, trošku se i rozmýšlím jestli nejít do jetého. Konkrétně Trek Procaliber 9.6 z roku 2021. nájezd 2500km, výměna řetězu před tisícem km.

      Ten Quayron nevypadá špatně ani na těch 198 cm.

      Ale třeba Merida XXL je fakt hrozný lešení.

      0 0
      • Vojtas  

        Vždycky se mi líbil Superior, ale tam dělaj v XXL jen model XP 919 a ten je pro letošek asi vyprodanej.

        Ještě Rock Machine dělá XXL verzi Torrentu 50–29.

        Jenže sem měl samozřejmě představy jako boost osy a aspoň Deore, což většina těch dostupnejch kol nesplňuje

        ( Torrent má zádní náboj Altus s RU)

        https://rockmachinebikes.com/…t-50-29/1267

        Pak ještě Stevens dělá XXL verzi, zas jen u jednoho rámu, ale s tou výbavou je to podobný.

        https://www.supshop.cz/…il-29-cerna/

        Představu sem měl tak 30–40 kč, kdybych se rozhodnul pro celopero tak klidne 50, ale na to moje jezdeni po lesnich cestach a obcas nejaka pesina, jinak asi cyklostezky, je to nejspis zbytecny a FULL by v ty cene za moc nestal.

        0 0
      • Jackeso  

        Ahoj, opravdu Ti byl malý? Kamarád říkal, že i v mém případě by se XL nebál a případné nedostatky by řešil představcem a offsetem sedlovky.. Procaliber teď šel s cenou trošku dolů.

        Jinak docela se mi líbí kola Canyon:

        Akorát teda tady je maximálně ta velikost XL.

        1 0
        • Vojtas  

          No už si nejsem jistej jestli to nebyl Marlin, ale spíš ne, protože sem měl pocit jestli sem ho neměl vzít když to jakž takž ušlo, ale zas sem nechtěl vzít to první na který sem se podíval, bylo to už z jara, mohl sem celý léto jezdit :-D

          Asi by stačilo, ale větší lepší, řeším že mě bolí za krkem, tak abych měl víc pohodlí.

          0 0
        • Velomiwookie  

          canyon to ma cely posunuty, xl je na 200cm uplne v pohode.

          1 0
          • jonti  

            Canyon to ma model od modelu, vetsinou jsou novejsi vetsi. Novy Lux WC je velky, stejne i Exceed, ale kdyz se divam na geometrii Grand Canyon nebo Neuron, tak to moc neplati.

            0 0
            • Velomiwookie  

              jo sorry, ja mam zkusenost exceed/lux… a ultimate/endurace

              kazdopadne zdejsi obsese oznacenim XXL je uplne mimo, kazdy vyrobce to ma jinak.

              0 0
          • Vojtas  

            Máš pravdu, ale Grand canyon XL ma sedlovou trubku stejně dlouhou jako ten procaliber xxl, všechno ostatní má menší. Ale neni kde vyzlouset. Plusem urcite je teleskopka v zakladu a lepsi vidle.

            0 0
    • Erda  

      Ahoj, díky za toto téma! Řeším to samé 196cm/90kg a celý život mi přijde, že je mi všechno malé, proto jsem se rozhodl jít do XXL, přestože to velice limituje výběr.

      Ve starších tématech jsem objevil odkazy na Cyklo Němčík kde se mi rámy Skull líbí jednak barevně a jednak tím, že se vyrábí v ČR. Přestože to jsou modely 2021, má i velikosti 23'' (XXL) tak můžeš mrknout.

      Jen občas se mi zdá, že tam má osazené i starší komponenty, viz např. https://www.cyklonemcik.cz/…1-new21-reba

      Co si o tom myslíte, Reba + XT super, akorát že 1×11, je to dealbreaker? Za stejnou cenu tam má i Reba + SLX 1×12, co je podle vás lepší?

      0 0
      • Vojtas  

        Němčíkovi sem volal a vypadá to určitě zajímavě, ale je to tak tam nejlíp zajet. Cenově to teď nedokážu posoudit, uplně jsem z toho vypadl.

        0 0
      • Azmir  

        Za 44k noname čínský, ještě k tomu jenom hliníkový rám, stará sada a jenom Reba? Že to je klasicky oholené na brzdách, kazetě a bižuterii ani radši nemluvit. O tom snad ani nemůžete uvažovat.

        0 0
        • Erda  

          Nevím proč se to jmenuje skull, ale jsou to rámy RB, což je česká výroba, pro mě velký plus ne z hlediska kvality, nýbrž z pseoudo-etických důvodů. Kazety sunrace je škoda, brzdy podle mě ok a bižuteri nenosím (čti nevím co tím myslíš)

          Bohužel těch XXL kol opravdu není velký výběr, například Merida za 46k lepší kazeta, lepší brzdy, ale taky vyšší cena a Thaiwan.

          Co ty převody 1×11 vs 1×12, je v tom zásadní rozdíl? V tuto chvíli jezdím na stařičkém 3×9 :)

          0 0
          • gregorus  

            Pokud máš standardní postavu (ruce, nohy) na těch 196cm, tak není důvod, proč by ti XL HT kola měla být malá. Mám 194cm, měl jsem XL procalibra, teď XL exceed a rozhodně nejsem na hraně velikosti. Půjč si někde XL procalibra a uvidíš. Kupovat divně osazený hliník za 43 kkč nemá vůbec smysl při dnešních cenách.

            1 0
          • jeniiiik  

            Jsou to rámy RB které se vyrobily v Číně, RB je nemohlo udat na svých poskládaných kolech (chybějící díky během covidu) tak je prodalo dál. No a Němčík si na to hodil svoji nálepku. Je to jedno z horších období RB. Pohledej vlákna o RB, všechno tam je. ;) Pseudo etické důvody mě spíš sraly, jak pořád RB na stránkách uvádělo vyrobeno v ČR, ale skutečnost byla jiná a potvrzená. Viz třeba přesně vyřazené výrobní čísla. (RB má ruční raznice, tam ty čísla vždycky trošku lítají…atd.).

            0 0
            • Tomcat  

              Wanna be RB Skully byly už před covidem , tedy krapet výmluva na výmluvu.

              0 0
      • Erda  

        Pro případ, že zakladatel tohodle vlákna ještě není vlastníkem nového bicyklu, dávám echo, že já ano. Šel jsem do toho XXL Skullu od Němčíka. Komunikace výborná, kolo jsem si jel vyzvednout do M Třebové (asi hoďka a půl autem), takže jsem si ho před platbou projel a sedlo skvěle. Moje rada – s tvými 198cm do XL nechoď. Více info https://www.bike-forum.cz/…-nemcik-2021

        1 0
        • Tomcat  

          Koupit tohle , za tu cenu hmm… 8-|

          0 0
          • Sigina  

            Nevím kolik měříš, ale se svými 193cm jsem si prošel podobnou cestou a sehnat XXL rám není jednoduché. Takze za mě úplně vporadku

            0 0
            • Tomcat  

              Bez ohledu na velikost to není kolo hodnoty +40k . Vyhozený prachy to jste měl raději novější bazar.

              0 0
        • Vojtas  

          Díky za příspěvek, vypadá to pěkně.

          0 0
    • petyn  

      Ted prodávám svoje HT osazené Sram AXS X01, vidle SID ultimate 120mm, karbon řidítka, sedlovka karbon Canyon VCSL 2, kola Mavic Crossmax bezduše, hliníkový rám, brzdy Sh XT br m 785, kliky XT a střed BSA. Stavěl jsem si to sám na svoji výšku 198 cm. Cena 50 tis. Když tak SZ

      0 0
    • Salomon-premium  

      https://www.cube-store.cz/…e--n--black/?…

      Tohle jsem si sám koupil a za mě rozhodně nejlepší, mimo kompromisů na klikách, kazetách atd skvělé kolo.

      0 0
    • scoty  

      Do ht bych už dneska nechodil. Rozbije ti zadek i záda, zvlášť v levném provedení…

      Uvažoval bych něco takového:

      https://www.rosebikes.com/…ol-2-2702035?…

      Slušný osazení a XL mají do 203cm. Navíc Rose v Bocholtu využívá dopravu Küene & Nagel, která má v Brně na Černovické terase pobočku. Letos jsem od nich bral dvě kola, jedno karbon. Nechali mně to v hale před převzetím prohlédnout. Obě byla bez škrábnutí. Nebo ti to dovezou až domů na adresu.

      0 2
    • Vojtas  

      Tak já mám vyřešeno. V podstate kdyz sem vyradil kola bez pevných os a zaroveň sedlovku 27,2 kvuli tepeskopce kterou chci. Tak zustal TREK Procaliber 9.5 a jeste Merida ve 24", a to sem nechtel.

      Nicméně Superior XXL rámy už v nový kolekci prý neplánuje,

      Tak že sem jen na zkušenou do Cyklo Erben v Mělníku, super testovací okruh v hale. Zkoušeli jsme ješte novej Procaliber 6 XL s hlinikovym ramem, podobnou geometrii jako ten procaliber. Ale 450mm teleskopka stejne na max, tak ze resit vymenu, delsi predstavec, novy sedlo mi nesedelo, furt jsem se na kole pri jizde posouval dozadu.

      Tak ze nebylo o čem, navíc ho měli v akci za 34k. Tak že Procaliber 9.5 XXL je doma a je to raketa.

      Stejně tam na mě všichni koukali divně jak to mám vysoko, ale takhle mi to prostě vyhovuje. Akorát dám větši převodník, 30 zubů je fakt málo, a představec s úhlem nebo vyšší vlaštovky.

      Jo a karbon a Iso speed asi fakt funguje

      Výška 196 cm, 97 nohy…87 dávám vysoko sedlo.

      https://www.cykloerben.cz/…k--vel--xxl/

      0 0
      • TK75  

        Bych místo vyšších riditek spíš dal pořádnou vidlici a třeba 110 nebo 120,hlavně 34/35 nohy…ta Judy ma jen 30.Pro většího chlapa určitě přínos a měl bys i ten předek vys

        0 0
        • Vojtas  

          A to bys doporučil co? ještě byl za 40K 9.6 s Reconem, ale tolik už sem dát nechtěl…když bych připočítal ještě tu teleskopku…

          0 0
          • TK75  

            Sid 35 120 nebo Marzochi Bomber se dela i jen 100 kdybych nechtěl 120.Nebo tu SUNTOUR AXON34 WERX-F taky 100 nebo 120

            Ale bral bych z německa…ceny jsou pekny

            1 0
      • Tomcat  

        Pro XC použití řídítka nezvedat.

        Nebude problém tak hlouhá teleskopka? Tedy že nebude?

        Judy možná má pevnou osu, ale tuhá moc není. Klidně SR Suntour

        Jo 30z může být na XC málo

        Nechci to bourat ,ale první co mě napadne i přes označení XXL malý rám…

        0 0
        • Vojtas  

          Uvidím co na to záda a krk až to porádně projedu.

          Teleskopka sem koukal že jsou i 470mm, tak to by problem byt neměl.

          Co se velikosti týče na sedlovce rezerva je.

          Na porovnávání geometrie mám šílenou tabulku a největší po Meridě vychází toto. Když nebudu počítat ty různý specialy Duratec nebo i ten Skull. Meridu sem prostě nechtěl.

          0 0
          • Tomcat  

            Skull je speciál asi jako Crusiss… :)

            Mě přijde že řídítka sou děsně vysoko, ten komín po představcem. Možná bych zkusil už tu navrhnutý AXON34 a dát ten komín trochu dolu , nebo otočit představec.

            Jinak nezáleží jakou celkovou délku sedlovky, ale kolik muže být max vysunutá . XC Foxy mají třeba minimum 80mm v rámu.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.