Výběr velikosti silničního kola

18 nepřečtených
  • Maros5

    Dobrý den.

    Po nějaké době ježdění na HT (Trek Xcaliber 9) jsem zatoužil po rychlejším doplňku v podobě silničního kola. Moje postava je 178, rozkrok 84 a ruce 60 cm. Padl mi do oka Giant TCR, který jsem si měl možnost vyzkoušet. Bohužel je skladová situace kol taková, jaká je, tedy jsem si vyzkoušel M/L (177–187). Ten byl trochu delší, ale bylo to především představcem o délce 110 mm, i když se mi zdála i horní trubka dlouhá… možná jen pocit. Ještě jsem neseděl na tak agresivní geometrii. Velikost M (171–181) si bohužel nemůžu vyzkoušet, protože jsou vyprodány nebo nejsou.

    Podobně jsem na tom u Scott Addict, který jsem zkoušel v L, jenže je to téměř stejná situace… jen jsou rozmezí velikostí o 1 mm menší.

    Proto bych Vás chtěl poprosit o radu, zda vzít v obchodě M/L a změnil si představec, nebo tedy počkat, až bude velikost M.

    Děkuji.

    0 0
    • Coural  

      Ne, představcem se velikost silničky neřeší. Když dáš moc krátký, kolo se bude chovat nervózně a bude to nepříjemné hlavně při delších jízdách. Je lepší mít menší rám, kde se dá hodně se dá zachránit sedlovkou a představcem.

      0 0
      • skaj  

        „představcem se velikost silničky neřeší“ vs „kde se dá hodně se dá zachránit sedlovkou a představcem“ Tak jak to je teda s tim predstavcem? Neco se s tim hasi a neco ne????? Primarne se hlavne velikost neresi sedlovkou. Tam je to jasne dane…

        Pro tazatele – M ma ram o 5mm kratsi a o 10mm kratsi predstavec. Ale take je o 17mm nizsi (coz take natahne posed a jeste se budes muset vice ohnout). Takze sice budes mit kratsi kolo, ale v podstate o tu samou hodnotu riditka nize viz https://geometrygeeks.bike/…isc-2022-ml/

        Takze pokud bys chtel kratsi, ale pritom takhle vysoke kolo, uplne v pohode bych dal o 1cm kratsi predstavec (o moc kratsi predstavc na silnicnim kole nechces, v tom ma Coural pravdu). Ale jestli je to kolo pro tebe vhodne nevim, to se takhle rict neda…

        0 0
        • kubad  

          M je o 15mm kratší 550/565 + o10mm kratší představec

          ale to je uhlem sedlovky , Reach je rozdíl jen 5mm souhlas

          0 0
          • skaj  

            Sedlo musis mit na obou kolech ve stejne predozadni poloze vuci stredu, tudiz te delka TT v tomhle pripade porovnani vubec nezajima (a ani pri porovnani s jinymi koly). Ta je zajimava jen abys poznal, zda sedlo dostanes do mezi pro tebe vhodnych, popr. budes potrebovat sedlovku s offsetem apod.

            Ale jasne, ta formulace “ram je kratsi” mela byt “ram je kratsi, kde te to zajima”:)

            0 0
        • Coural  

          Tak pro pomalejší: Velký rám kratším představcem a zasunutou sedlovkou tak, že koule bude šoupat po horní trubce nezachrání. Malý rám delším představcem a vysunutější sedlovkou do určité míry ano.

          0 0
    • PLATYPUS3  

      Počkej na emko nebo zkus jiný kolo až který bude pasovat, pocit je důležitej.

      0 0
    • kubad  

      domluv se s prodejcem ať ti tam na to M/L dá 100mm představec, menší už není ideál a otestuj, mohl by to sednout

      0 0
    • gersa  

      Zajed si do Lysy, nejake Mka jsou skladem

      https://www.7art.cz/…rovozovatel/

      0 0
    • Maros5  

      Děkuji všem za odpovědi. Inu, z toho pocitu, když jsem na tom seděl bych si dokázal představit tam mít 70, max. 80 představec. Mám dlouhé ruce, vzhledem k postavě.

      Právě nyní se obavám, že než se do Lysy dostanu, budou pryč…

      Prodejce, když mi nastavovat posez, říkal, že by i M/L šlo, avšak také zmínil představec. Podobný pocit jsem měl i na Tarmac SL6 se 120 představcem. A to má ten model kratší horní trubku než TCR.

      0 0
    • Maros5  

      Děkuji všem za odpovědi. Inu, z toho pocitu, když jsem na tom seděl bych si dokázal představit tam mít 70, max. 80 představec. Mám dlouhé ruce, vzhledem k postavě.

      Právě nyní se obavám, že než se do Lysy dostanu, budou pryč…

      Prodejce, když mi nastavovat posez, říkal, že by i M/L šlo, avšak také zmínil představec. Podobný pocit jsem měl i na Tarmac SL6 se 120 představcem. A to má ten model kratší horní trubku než TCR.

      0 0
      • skaj  

        To je divny, predstavec 70 a 110 je rozdil vesmiru. Tedy nejenom, ze to na silnicnim kole urcite nechces, ale i bych si troufnul rozporovat tvuj odhad. Nemyslim to zle, ale to kolo pak bude hooodne kratky, i pro mnohem mensiho cloveka. Se 70 predstavcem bude o 1cm kratsi nez ten samy model v S (horizontalne). Mas zkusenosti se silnicnima kolama?

        0 0
      • milan.v  

        Jakou velikost Tarmaca jsi zkoušel?

        Tarmac je jedno z nejlepších kol, na kterém jsem kdy seděl a jezdil…

        https://www.bike-forum.cz/…zed-tarmac-6

        0 0
    • Doyle  

      Samozřejmě je nejlepší si velikost pokud je to možné osobně vyzkoušet. V žádné případě se nenech ukecat na větší rám. To raději menší a doladit přestavcem a případně offsetem sedlovky. Můj názor, moje zkušenost, ať se to někomu líbí nebo ne.

      0 0
      • milan.v  

        Dost často lidé, kteří tomu nerozumí (včetně nezkušených lidí v cyklobranži!), vnucují lidem větší kola + staromilci natažených Eddy Merckx posezů pár desítek let zpátky… Většina lidí, co zde řeší velikost kola a dají sem fotky, tak si přivezli z prodejny větší kolo, než měli mít… Naopak je minimum případů…

        2 0
    • Maros5  

      Děkuji za rady!

      Rozumím, s tou velikostí představce je to čistě můj odhad.

      Velikost Tarmaca jsem měl 56.

      Ano, je tomu tak. Trochu se o to zajímám, avšak nemám praktické zkušenosti. Především z tohoto důvodu se ptám právě Vás, zkušených.

      0 0
      • Maros5  

        Taktéž mám problém i s výběrem u Canyonu. Velikost M je na postavu 177–184. Na S, které je 170–177 bych si asi přišel, jako na dětském kole..

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.