• tonda1

    Ahoj,

    chtěl bych si pořídit nukeproof giga a pořád váhám s velikostí. Mám 185 cm, tedy vycházím podle jejich tabulek přesně mezi, ostatně jako u většiny ostatních značek.

    Lko má reach 475, Xl má už ale 495. Současné kolo mám o něco větší 485, předchozí kola jsem měl 465 (ta mi přišla už relativně krátká)

    Těch 475 si myslím že by mi i vyhovovalo, ale nepoměrně vychází toptube, které má lko jen 609, což je o 3,1 cm kratší než u současného kola, což mi přijde poměrně hodně tak abych se potom při šlapání obrazně řečeno nekopal kolenama do řidítek . Podle čeho se ideálně orientovat-jakou velikost vybrat?

    https://nukeproof.com/…a-290-carbon

    0 0
    • ceo  

      Vyzkoušet. Každému vyhovuje něco jiného. Kratší rám prodloužit představcem a riditky s mensim backsweep. Delší máš až 15mm prostor na zkrácení a větší backsweep. Můžeš dosáhnout cca stejné pozice, ale vyvážení se bude lišit.

      Pro normální ježdění spíš xl asi. Kdo jezdí kratší trasy a víc trikuje, spíš menší

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Breakpain  

      Dlouhý noho + krátký torso? Lko

      Krátký nohy + dlouhé torso? XLko

      • zjednodušeně to platí

      Osobně jsem první případ s tím, že mám 187cm, vždy jsem jezdil XL, ale nakonec jsem zjistil, že to Lko má něco do sebe a vracím se k tomu (z 495 jdu na 478). Ale já osobně to stejně umím vyhodnotit až třeba po roce, kdy si nato zvyknu, vnímám to nějak a pak porovnávám.

      Potěším Tě tím, že i když nevybereš „správně“ na obě kola se velmi dobře adaptuješ ;-). Rozhodně to není, že by se na tom nedalo jezdit, takže peníze nevyhodíš ;-).

      0 0
      • tonda1  

        No vyzkoušet je u těhle kol většinou nereálné. Hlavně kulový jak píšeš po krátkém projetí poznám jelikož jsem jezdil vždy 27,5, ted mám poprvé 29 a je to u úplně jiné, vůbec to nejsem schopen zvednou na zadní, jestli je to tím že je to 29 er, nebo delší nevím :-D (samozřejmě mojí neschopností).

        Právě jde o to abych si nekoupil např. menší/ větší a nezjistil že se na tom blbě jezdí. Nohy mam okolo 86 cm.

        0 0
        • adam320  

          Jestli mas nohy 86 tak si rozhodne nekupuj XL

          0 0
          • Cyklofanatic  

            To prave nemusí platit. Muže mít o to delší trup a ten reach u XL muže sedět víc. To takhle od PC nerozhodneme :).

            0 0
            • adam320  

              Jasny, ja uvazuju tak, ze si to nema kde zkusit a bude objednavat na blind. To bych XL nebral ani ja, mam 193 a nohy 89

              Ale mam vyhodu, ze jsem na tom kole sedel(L)

              0 0
              • Cyklofanatic  

                Pokud jsi na tom sedel, tak samozřejmě poradíš lépe.

                0 0
                • adam320  

                  Tak to netvrdim ze poradim lip. Jen jsem na tom sedel, nic jsem na tom nesjel. Kazdej to ma jinak, ja bych sel stopro do L, taky jsem cesto mezi L a XL

                  Ale verim, ze by me treba nekdo vysvetlil, ze se mylim

                  Ja se tu pred par lety ptal na tu samou vec protoze jsem nebyl schopen si predstavit co bude lepsi. Nakonec jsem si nechal poradit XL nejen tady…byla na tom vetsinova shoda a letos kupuju temer ten samej ram v L

                  Ale jako uzil jsem si ten XL

                  1 0
      • jonti  

        Vidim to presne naopak nez pises – dlouhe nohy a kratka torso urcite XL z duvodu, ze mas vyssi teziste a stabilnejsi kolo se hodi.

        S druhou vetou s adaptaci taky souhlasim, chce to jen par jizd.

        Konkretne k NP Mega bych ale byl stejne za XL, 475mm je na 185mm reach pro XC kolo.

        0 0
    • Cyklofanatic  

      Také bývám na rozhraní velikostí. I když jsem si byl obě velikosti vyzkoušet a projet, tak mi to téměř nikdy nepomohlo v rozhodování a spíše zamotalo hlavu :). To by fakt člověk musel mít obě velikosti delší čas a zkoušet to tam kde reálně jezdí.

      Ten top tube ale už je ale docela na Lku krátký – o kolik stupňů má sedlovka na novém kole větší úhel oproti tvému současnému kolu?

      0 0
      • tonda1  

        Moje současné kolo má 76 st. Toto má 78 st.

        Ještě asi relativně důležitá poznámka je že na tom nechci moc šlapat :-D. Plánuju ho spíše do míst s lanovkou nebo vývozem kde mi to na dhčku nejede. Rozuměno že jsou tam nějaké malé přejezdy, rovinky a tak.

        0 0
        • Cyklofanatic  

          Podle toho co píše adam, tak vzhledem k jeho uvedeným mirám to Lko bude fakt asi pro tebe lepší.

          0 0
      • ceo  

        Při 178cm jezdím reach 470. (M). Zkoušel jsem stejné kolo v L (reach) 490 a od prvního metru jsem věděl, že to je moc… Nehledal bych v tom vědu. Pocit řekne.

        Na 470 jsem se adaptoval z 440 a musel jsem měnit techniku. To jsem ale věděl předem, že přijde.

        0 0
        • tonda1  

          Tak vzhledem k tomu že máš o 7 cm méně tak je jasné že reach 490 bude velký. To mají většinou kola Xl. To někdo s 195 cm by musel mít pak reach 550 což se dá říct že skoro neexistuje.

          0 0
          • ceo  

            Ono to ale bylo jezditelne a dokonce podle výrobce byla L správná velikost pro mě … Když jsem bral M, udělal jsem downsize

            0 0
    • krabica  

      Každému vyhovuje něco jiného, mně třeba sedí delší reach, který mi určí předozadní polohu, na kolech s kratším reachem jsem se cítil nesvůj, neboť se mi chvilku zdálo, že jsem moc vpředu, pak zas vzadu… Při 188 cm/90 cm mi vyhovuje cca 490 mm při 35 mm představci, nebo teď 485 mm při 40mm představci.

      0 0
      • ceo  

        Mám to stejně.

        Takze celkem 525 délka v postoji. Já mám 500 na 178cm. Ještě je k tomu třeba přidat řidítka. Letos jsem vyměnil 780 s backsweep 9 za 820 s backsweep 7 (nebo 6?) A za mě lepší. Neměl jsem letos ani jeden washout na předku. Obojí s rise 10 a podložky jsem neměnil. Těžiště mi to muselo posunout dopředu. Z kopce jsem nic negativního necítil, protože díky dlouhému reach nechodím dozadu, ale dolů a mám dost prostoru. Naopak pocitově jsem byl jistější. Malinko hůř se mi to staví na zadní. Klady ale vyhrály.

        Mnoha lidem by to ale nesedělo. Jednak jsem 820 byl připravený říznout, ale nějak mi to vyhovuje. 780 jsem často držel na úplném konci. Já u bachpressuju/kli­kuju hodně do široka. Druhou věcí je (asi spojenou s šířkou úchopu) že nesnáším backsweep. Jsem zastáncem otevřených, loktů do široka a větší backsweep minje tlačil k tělu. Zase tak i klikuju. Logicky mi pak víc sedí technika držení se uprostřed (označována vepředu). Kdo jezdí vzadu, bude to mít jinak.

        0 0
        • tonda1  

          O kolik ovlivní reach to že se kolo dá nebo nedá zvednout na zadní? Já při těch 485 na druhém kole, tím jak jsem přešel na 29 er s delší stavbou vůbec nejsem schopen :-D ale vim, jsem lemra

          0 0
          • ceo  

            Chceš jedoduchou odpověď na složitou otázku.

            Zvedání předního je zvedání páky, kde osa otáčení střed zadního kola. Délka páky je dána reachem, ale taky délkou zadní stavby. Pokud máš potíže po přechodu na 29, podíval bych se na délku řetězové vzpěry.

            Tu páku taky nezvedas na konci, ale někde kolem středu. ..

            Obecně

            Kratší CS jde na zadní lehceji

            Kratší reach jde na zadní lehceji

            Vyšší stack při stejném bb půjde líp

            Vlivem bb si nejsem jistý. Při stejném stacku a reachi větší drop bude nechávat víc váhy vzadu, takže asi lepší.

            Vidíš kolik vstupuje proměnných a to není zdaleka vše. Člověk s kratšíma nohama bude, mít větší problém…

            Údaje geo se nedají číst izolovane. Reach bez stacku a hodnoty cs neřekne skoro nic o projevu a chování. Osobně bych přidal ještě hodnotu bb dropu. A celé se to pak ještě dá posouvat představcem a řídítkama…

            0 0
            • TK75  

              Bb myslím že dělá dost…u grevlu s 80 mm bb dropem to šlo fakt blbě i s 27,5 a krátkou zadní stavbou…ale zase jsem mohl řezat zatáčky :⁠-⁠D

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.