Výběr nového kola,Spectral vs. Strive

38 nepřečtených
  • Mustafa

    Ahoj,po x letech jsem se rozhoupal ke koupi nového kola (zkušenosti pouze HT)a protože si vzhledem k pokročilému věku připadám již celkem „udrncanej“, rozhodl jsem se pro fulla.Canyon se mi líbí designově, vzhledem ke sve váze (95–110 dle ročního období a četnosti nutkání nedělat vůbec nic)jsem vyloučil Nerve jakožto teoreticky nejméně „tuhé“.I tak mi zbývají dva adepti, mezi kterými se nejsem schopen rozhodnout.

    Spectal AL7 :

    http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

    prakticky nejlevnější s non-evo vidlicí

    a nejlevnější Strive AL 6

    http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

    V původním seznamu byl ještě letošní Reign ale v recenzi byl zmiňován citelný vliv geometrie na bolení za krkem a už teď si po vyjížďce na kole s"méně závodní geo" připadám jak po koncertě Dismemberu před 20ti lety + další negativa, které mu byly vyčteny zde na foru.

    Předpokládám, že důležitý parametr je „co vlastně na kole plánuji jezdit“. Střední Čechy, po příjezdu z práce v sezóně 2–3 hodinky času.Původně jsem jezdil převážně po silnici + polní cesty, vzhledem k delší pauze (8let, krabička denně) jsem se rozhodl na jaře nahnat kondici (eh…v rámci možností a velmi slabé vůle)zašitej v lese. Původní předpoklady „hele, teď je to do toho kopce peklo ale za 14dní Ti to pojede samo“ se ukázaly jako mylné až naivní…i po 4 měsících zůstal identnický kopec stejnou sračkou jako poprvé…ale to alespoň sám sobě ospravedlním věkem. Nicméně, našel jsem si tak pěknou trasu, že jsem na ní za cca 50 vyjížděk potkal souhrnem 6 cyklistů a u minimálně dvou z nich bylo patrné, že zabloudili.Vzhledem k tomu, že jsem zjistil, že podobné „prostředí“ a četnost setkání mi vyhovuje (jsem asociál…papíry na to nemám ale s přibývajícím věkem to pociťuji víc a víc), nehodlám na tom v nejbližší době nic měnit. Takže převážně lesní cesty až žádné cesty (ale toho moc není, občasné „explorer“ záchvaty většinou skončí identicky – do půlky lejtek zabořenej v kančím kališti,kopřivy po krk,na sobě půl kila komárů, totálně vyčerpanej, demoralizovanej, dehydrovanej a domů 30km…asi to znáte),skákání je pro mě skoro passé (styl pytel brambor).

    Tak které :( ? Ve prospěch Strive hovoří osazení RS oproti Foxu u Spectralu, z mého pohledu i předpokládána větší tuhost stavby. Negativem Strive jsou ofc ta dvě kila navíc + nulové zkušenosti se shapeshifterem. Dále by mě zajímalo, jak velký „*******“ je vzít o číslo větší rám, než vyhodí tabulky?Mám 180cm,předpokládám, že mi to vyhodí „M“ ale obecně mívám problém se sedlovkou (400 mívám vytaženou na doraz).A poslední dotaz,jakou nosnost má Reverb?Určitě jsem pro zjištění neudělal maximum ale udělal jsem pro to dost a nezjistil jsem to.

    0 0
    • scret  

      urcite bych byt tebou zvazil to, jestli vyuzijes naplno Strive a s tim samozrejme spojena vetsi vaha a o kurvitko navic…

      RS je mi osobne ale taky sympatictejsi…

      Velikost bych byt tebou opravdu radeji bral Mko… canyony jsou proste vetsi…

      0 0
    • logoman  

      No ja nevim, dle popisu bych to spis videl na XC kolo …, nijak jsem z toho zalibu v praseni v tezsim terenu nevypozoroval. Nicmene nemyslim, ze nerve pojede nejak vyrazne lip nez strive.

      Mne se libi strive 7EX

      Stejne se budes spis kochat tak vysokou rychlost asi nepotrebujes a dole to bude s 30T prevodnikem lehke akorat. Hlavni bonus je ale RS tlumeni.

      Pro sebe bych si rozhodne vzal spectrala

      0 0
    • pedro89  

      Kuřák a 8 let pauza. Ale vypadá to, že to máš asi v ruce, že bez vyzkoušení hned vyklopíš takovej bullshit, že je Nerve málo tuhej.

      Naopak bych ti ho doporučil na tvůj popis ježdění. Tady se to s těma zdvihama zbytečně přehání.

      Nebo si kup silničku, tam zdvihy řešit nemusíš a aspoň efektivně natrénuješ na ten tvůj kopec.

      0 0
      • Mustafa  

        To že jsem kuřák, neznamená že mě nebaví jezdit na kole a to že jezdím na kole (i když rekreačně) neznamená, že mě to donutí přestat kouřit. Tuhost Nerve jsem si nevycucal z prstu ale byla zde na foru (a myslím že více než jednou) v porovnání se Spectralem zmiňována u lehčích lidí.

        Silničku ne, díky.Zdvihy jsem vůbec nezmiňoval, je mi jasné, že vzhledem k tomu co jsem popsal, by mi dostačovalo bez problémů 120. Nicméně vycházím z předpokladu, že „robusnější“ kolo bude tolerantnější k mému metráku.

        „Můj“ kopec jsem použil jako příměr k tomu, že vzhledem k blížící se 40tce je zlepšování kondice poněkud složitější/prac­nější/beznaděj­nější než před třicátinami.

        0 0
        • MichaelSimek  

          ja si myslel buhvi kolik ti neni jak si popisoval jak si strasne starej a tobe neni ani 40, jestli se uz povazujes za takovy starika, tak to potez rakev, pulka bf bude v tvojim veku…

          0 0
          • goofy  

            +1 :-D

            0 0
          • jaja01  

            hele, me je 42 (aspon myslim :-) ) a docela me tim komentem s blizici se 40 a fyzickou, co uz nepujde nahoru nasral! :-D ja se naopak ted teprve poradne rozjel, zacalo me to bavit, objemy a rychlost stoupaji a dlouhe tahle kopce, ze kterych jsem driv mel nocni desy, tak ty ted davam s prehledem s prstem v nose … takze tak!

            0 0
            • Mustafa  

              Tak to sorry, říká se že každej je tak starej na kolik se cejtí… Já u sebe bohužel stárnutí pociťuji,když jsem si kupoval první kolo před třicítkou, kondice šla nahoru celkem znatelně rychle.Tak jsem si myslel, že se skoro desetiletým odstupem to bude stejné a není. Je mi jasný že „přestaň kouřit a zhubni“ by pomohlo ale slabou vůli jsem zmiňoval hned v prvním příspěvku…

              0 0
              • jaja01  

                chapu, to byla legrace :-) a prestat kourit a zhubnout, to dohromady nejde … prestal jsem kourit pred tremi lety a okamzite nabral 10kg a shazuju to jeste ted!

                0 0
              • scret  

                asi tak, pokud je cas a vule, tak se da velice slusne jezdit i po padesatce… Bohuzel je mi teprv 34 a diky nedostatku casu (rodina, prace) zacina moje jezdeni pripominat loudani:)

                Ale je to jen o case…

                0 0
    • MirosPikos  

      Hele, já bych se vykašlal na to říkat si, vezmu tužší kolo protože mám hodně kilo. Naopak bych téhle situace využil a zhubl bych kvůli kolu :) Ono to bude vzájemný, na kole taky něco shodíš, když se cestou z práce nastavíš na 5 kousků a uzený koleno.

      Dle tvého popisu, co si jezdil nebo chceš jezdit, bych se nehnal víc než do Spectralu. Naopak by ti mohl sednout spíš ten Nerve.

      Ale dělej jak myslíš, všechny jejich kola jsou krásný a navíc fungujou. Jde o to, který využiješ nejvíc, aby ses pak někde zbytečně nemordoval s těžkým kolem.

      Jinak já jsem kupoval Spectrala, Evolution jsem po výměně vnitřních noh celkem dobře prodal a místo toho koupil Aurona a jsem spokojen. Teď už jen brzdy, kotouče, řidítka, který jsou na cestě a víc nic kupovat nebudu. Chci tím říct, že není nutný kupovat Strive z důvodu, že je na něm tupá Evolution.

      0 0
      • MirosPikos  

        ten konec jsem trochu zkomolil. Samozřejmě Evolution je na Spectralovi.

        0 0
        • Mustafa  

          Ja nejsem zase tak rozezranej :), jen si dlouhodoby nedostatek spanku kompenzuju jednoduchejma cukrama a protoze zimu nesnasim snad jeste vic nez vitr na kole + City Elefant dohromady, tak ze sebe vzdycky pres zimu udelam Michelina…

          O vidli (funkci) se az tak nebojim, doted jsem jezdil na RS Pilot C, coz se i pod moji vahou chova podobne jako pevna, takze cokoliv bude posun k lepsimu.Bral jsem to spise z pohledu servisovatelnosti, ktere jsou u RS (pochopil-li jsem to spravne) o neco lepsi. V kazdem pripade,na mnou zvolenem Spectralu je perf. Talas,teoreticky by se melo jednat o lepsi volbu nez Evo Float.

          0 0
          • scret  

            servisovatelnost je rekl bych uplne stejna… RS nebo Fox je asi fuk… Tak jako tak se kazda vidle musi servisovat, jinak se zadre:) Jen u Foxe, pokud clovek posila ke Svecovi je ten servis o trochu drazsi diky vymenenym vecem (tesneni, stiraky atd.)

            0 0
    • Mustafa  

      V každém případě, díky všem za reakce (i když podle Pedrova bych se měl jít asi raději oběsit :) ). Verze „EX“ jsem z výběru tak nějak vypustil jednak kvůli Guide brzdám, se kterými prozatím nejsou moc zkušenosti ale vzhledem ke zkušenostem s Avidy mám pocit, že převládá skepse (což by ofc v případě totálního průseru šlo v rámci ekonomy řešení vyřešit minimálně uspokojivě Deorečkama)a nejsem si jist, zda by mi „1ד řešení sedlo.

      0 0
      • File12  

        Guidy jezdím přes měsíc a super. To jen tak pro info.

        Jinak to vidím taky max ten spectral. Strive je úplně zbytečnej. On i ten nerve jezdí super a žehlí. Mezi spectral a nerve udělá stejně nejvíc plášt a geo. Pokud bys teda chtěl bejt trochu narovnanější viděl bych to max na Spectral EX. To je kolo bez limitů. Sám mám 95–105kg a to co jsem provedl RB IQ a vydrželo tak už se nebojim.

        0 0
        • MirosPikos  

          Klidně se rozepiš o těch Guidách :) Jakej s nich máš pocit a s čím můžeš srovnat. Sice je mi to už jedno, očekávám ZEE, ale ostatním by třeba tato informace pomohla v rozhodování.

          0 0
          • MichaelSimek  

            jak si psal dole, maji super davkovani, sila taky hodne paradni, bzrzdi se me snima naprosto bez vyhrad…samozrejme vydrz nikdo moc komentovat nemuze, ale ja si myslim ze by si sram nedovolil po problemech s avidama poslat do sveta dalsi takovou, kde byl u avidu problem vi a rikaji ze to opravili, tak ja tomu budu zatim verit

            tld: super brzdy, sedi me lip jak xt

            0 0
      • Dorsiflex  

        Klidně nám napiš svoje špatné zkušenosti s Avidama. Já jsem dva roky jezdil Elixiry 5 RSL, potom jsem při držce zlomil páku a koupil si místo nich Shimana XT (chtěl jsem zkusit zase něco dalšího). XT jezdím asi 4 měsíce a musím říct, že zmíněné Elixíry byly minimálně stejně dobré. A žádné problémy jsem s nimi neměl.

        0 0
        • Mustafa  

          Sorry, v tom případě jsem měl správně napsat „vzhledem k zde na fóru často popisovanému zasekávání pístků u Avidů“. Osobní zkušenost nulová. Z toho co jsem se na fóru o Avidech dočetl, jsem dospěl k názoru,že fajn brzdy dokud nenastane zmiňovaný problém, který ve více případech nastal relativně brzy.

          0 0
      • wilda81  

        Guidu se bojis, ale shapeshifteru ne? Ja bych to mel asi opacne. Brzdy prinejhorsim vymenis, ram uz pujde hur.

        0 0
        • Mustafa  

          Ano i ne. Bral jsem v potaz,variantu že „technologie“ se třeba neujme, po záruce bude stát díl např. 10k a za pár let už třeba nebude dostupný vůbec. U Guidů jsem předjímal (pravděpodobně neoprávněně),že budou trpět podobným neduhem jaký bývá popisován u Avidů. Což by znamenalo, že kupuješ díl u kterého jsi si (možná neoprávněně) jistý, že se pokazí. U SS negativní zkušenosti nejsou (ofc. z důvodu že nejsou vůbec žádné zkušenosti…ale je tam prostě ta psychologická absence negativa).

          0 0
          • Dorsiflex  

            Guidy používají stejný třmen jako Avid Elixir trail. Zcela nová a přepracovaná je pouze páka.

            Guidy jsou v podstatě upgrade Elixirů.

            0 0
            • MirosPikos  

              Dobrá informace, hned jsem klidnější, že jsem zvolil ZEE :)

              0 0
              • MichaelSimek  

                a nebyl problem vsech avidu prave v pakach, resp v tom ze se zavzdusnovali a tak? na trmen jsem zadny stiznosti moc necetl

                0 0
                • MirosPikos  

                  Mě byl proti srsti ten plastovej pístek. Ale jak říkáš, největší problém byl asi v té páce.

                  0 0
    • MirosPikos  

      Jinak tady něco pro představu o Strive:

      http://www.pinkbike.com/…-review.html

      Jsou tam zmíněný i ty GUIDE RSC:

      Guide RSC Brakes: These are good, really good. The power is there, no doubt about it, but it's how that power is delivered that makes the new Guide stoppers so great. It comes down to modulation, with some powerful brakes giving up feel and control on low traction surfaces – sorry, that's not a great tradeoff in my books. The Guides avoid this by retaining the lever feel that their predecessors had but without any of the annoying quibbles that held those earlier brakes back from being awesome.

      0 0
    • jecnak  

      Celkem rozumim tvemu vyberu, ale z toho co jsi popsal to vypada, ze vetsinu najezdis celkem rychlym terenem a ze si od tech velkych zdvihu slibujes pohodli. Problem je, ze se zdvihy prichazi i urcita geometrie. I kdyz se vsichni vyrobci snazi omezit houpavost kola, tak presto cim vyssi zdvih, tim je kolo houpavejsi a propada se do zdvihu. Navic jestli jsi mel doted 26" hardtail, tak uz jen prechod na 29 prida pohodli. Takze bych se nenechal ovlivnovat kolem a nesel s kanonem na komara, ale vybiral kolo podle toho, kde jezdim. Klidne bych v tvem pripade zustal v oblasti do 120mm zdvihu se zamykanim vidlice i tlumice. Vyzkousel par kol a pak az se rozhodl.

      0 0
    • Tehu  

      O strive bych ani neuvazoval. Max bych sel do spectrala. Je to dobrej universal a oproti nervu pohodlnejsi posed…

      0 0
    • Kejmil  

      Můj názor jestli chceš hubnout, vem Strive.Proč ? Proto že je těžší a víc si mákneš.Druhý důvod, proto že bych ho vzal já, a třetí, kolo je nádherný sport a Strive ti pomůže posouvat limity asi trošku víc…Ale pokud chceš jezdit polňačky a lesní cesty jenom, tak si kup nějaké pevné kolo z odpruženou vidlou, bo ani na jednom nevyužiješ zdvih a zbytek peněz dej za rekonvalescenční dovolenou někde třeba v Karibiku.

      0 0
    • jakub  

      jestli řešíš mezi strive a spectralem, vezmi spectrala, je to univerzálnější kolo pro takovéto domácí ježdění ideální

      0 0
    • Jimm22  

      Dobrej dotaz, skoro jako bych ho psal já :) taky věk lehce před čtyřicítkou, taky jsem na kole začal jezdit po víc jak desetileté pauze a krábě cigár denně

      Jezdím už 3 rokem na HTčku (teď už na něm jen do práce) a právě na blbnutí v lese jsem vzal canyon strive. Chtěl jsem druhý kolo naprosto jiný než to HT, ať už odpružením, tak geometrií. Mám ročník 2013, ještě bez toho kurvítka pod tím sedlem.

      Velikost mám L-ko, měřím 178cm, ale mám docela dlouhý nohy.

      A ta kondička za ty tři roky šla pěkně nahoru, kamošům v pohodě do kopca ujedu a než se tam doplazí stíhám pivko a jednu balenou :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.