• lola88

    Ahoj,

    mám velkou prosbu, jsem dost silné postavy a výšky 171cm a nemůžu se rozhodnout při výběru kola na rekreační jízdy-1–2× týdně cca. Chci dámské kolo crossové nebo MTB, což je první otazník. Chci jezdit převážně po stezce, občas nějaká pěšinka, lesní cesta atd. Jízdy ze začátku okolo 20–30km. Jsem omezena rozpočtem-musí to být kolo do 10 tisíc kč. U rámu přemýšlím u crossového kola mezi 17 a 19 a nemohu se rozhodnout. Dále se chci zeptat, pokud by cross nebyl vhodný, tak u MTB na velikost a velikost kol. Další komponenty moc neřeším-nerozumím příliš kolům, ale chci začít něco dělat a myslím si, že kolo je ta správná volba.

    Děkuji moc předem všem hodným duším, které mi alespoň nějak norálně poradí.

    0 0
    • pocestny  

      rám 16,5–17,5 podle proporcí

      typ kola spíše MTB 26" – 27.5", když použiješ kvalitní rychlé a lehké pláště, tak ti kámošky na trekingu/crossu neujedou, ale bude to univerzálnější – tj. pohodlnější pro případ, že se chceš projet v lese

      Ta cenová relace je dost přísná, v této cenové relaci je to celkem jedno, a lidi spíš vybírají podle barvy, co se jim prostě líbí na pohled.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Hmmm, tak cross spíš 17", nejpevnější bude asi MTB 26" a hlavně bude mít vždycky dost lehkých převodů, protože ty budeš do začátku opravdu potřebovat. U MTB si velikost rámu musíš zkusit, menší bude většinou příjemnější, dovolí i vzpřímenější posed, čímž ulevíš rukám a zádům.

      0 0
      • lola88  

        Je velký rozdíl v pevnosti mezi crossem a MTB? Samozřejmě, je mi jasný, že v této relaci žádný kolo nebude nic extra. Jinak díky.

        0 0
        • Esi  

          v této cenové relaci bude největší rozdíl v převodech, MTB má lehčí převody. pro ježdění po stezce budou obě kola pevná dost, na horkém kole bude možnost vozit nižší tlaky v pneu, tak že to bude pohodlnější, za 10 tisíc komplet budou stát pláště na obou kolech za ..... tak že nepojede ani jedno ani druhé

          0 0
    • novas752  

      Kolo je určitě správná volba.

      Pokud nevážíš nějak nad ± 100–110kg, tak „silná postava“ limitem pro výběr kola neni.

      Jestli chceš jezdit vyloženě jen asfalt a cesty s dobrým povrchem, tak by stačilo trekové/krossové. Horské kolo je sice trošku pohodlnější (tlustší pláště lépe tlumí) a můžeš si s nim dovolit o dost víc, ale zase trochu míň jede (větší odpor tlustých plášťů).

      Rozpočet je docela problém, ale něco obyčejného by se sehnat dalo. Rovnou se vyprdni na rozlišování pánské/dámské a hledej hlavně ve starších modelech (ve světě krosových kol se dlouhodobě moc nemění), které budou levnější. Taky vynech nabídku supermarketů a v Hervisu asi taky žádný zázraky mít nebudou.

      0 0
      • lola88  

        Díky moc, no v této váhové relaci se právě pohybuji, bohužel. Ale raději se zeptám na rovinu, než to nějak obcházet, svádět na kamarádky a podobně. No pokud se nerozhodnu v základu jestli cross či MTB, nemohu rozhodovat dále, jestli mi rozumíš. Ježdění by bylo z cca 80% po stezce. Jinak Hervisy a podobně určitě ne, ale zase nechci kolo jen tak koupit přes internet.

        0 0
        • novas752  

          Tak v tom případě radši mtb – je dělané aby zvládlo jízdu v terénu, kde působí větší nárazy atd, takže je robustnější. Jako bonus mívá lehčí převody. Když si na to kolo koupíš užší pláště, pojede to podobně jako krosové.

          Trochu problém jsou extralevné pružinové vidlice, které se na takový kola dávaj – vlastně nefungujou a vážej zbytečně moc.

          Jinak MTB bych hledal stejným způsobem = starší ročníky, velikost kol klidně 26" (je teď nejlevnější). Popřemýšlej i o bazaru – najdou se lidi, co si koupí základní kolo za 15–25 000 a protože je cyklistika chytne, brzy ho prodávají a kupují si dražší, mohla by na něm být i vzduchová vidlice, která je prostě lepší než pružinová.

          0 0
    • Kelib  

      Podobné zadání měla teď kamarádka, tak jsem jí vybral kolo z bazaru. 26er, Epicon vidle, deore osazení, to vše za 10 500Kč. Přecházela právě z trekingového kola, kde se bála přejet jakýkoliv hrb, protože to kolo pod ní hrozně lítalo. Včera jsme byli na první projížďce s novým MTB a lítala po šutrech jak divá.

      Takže za mně jedině MTB.

      Velikost u MTB bych viděl na 19–20", záleží na tom jeslti máš delší nebo kratší nohy

      Takže já bych doporučil bazarovku, musíš ale být ochotná si pro to přijet klidně 200km a mít někoho, kdo tomu aspoň trochu rozumí (nemáš nějakého kamaráda?)

      0 0
      • Esi  

        ale no tak, jestli nemají dámská kola jiné číslování :-) tak 19–20" a 170cm ??? mám 21" rám na MTB a 191cm tak že na 171 cm bych to viděl na 17" jinak to bude strašně dlouhé tak že dotyčnou budou strašně bolet ruce a za krkem jak na tom bude natažená, to že by měla málo vysunuté sedlo a tím pádem při sesednutí blízko horní trubku rámu k rozkroku je na stezce asi vedlejší.

        0 0
        • Kelib  

          Ta velikost rámu je hodně ošemetná věc. Když jsem jezdil na 26er, měl jsem se svými 188cm 22" rám, a říkal jsem si že o palec víc by mi nevadilo :)

          Kamarádku jsem posadil právě na 26er 22", a to se jí hrozně líbilo. Tak jsem jí řekl že není možný, aby se jí to líbilo, a koupil jí 19", která jí prý taky vyhovuje :D :D

          Jinak druhé kamarádce, která má 172cm, jsem nechal kolo postavit (27,5er). Velikost rámu teď nevím. Co je ale důležité, že když jsem si její kolo projel, tak jsem vůbec nemusel štelovat se sedlem, protože mi jeho výška naprosto vyhovovala. Taky jsem na to čuměl jako puk. Asi má fakt dlouhý nohy

          0 0
      • pocestny  

        tu velikost rámu 19–20" pro 171cm postavu bude strašně moc!

        0 0
    • lola88  

      Jedno z těchto by teda šlo? Samozřejmě kromě bazarových, jak píšete. Chci to kolo co nejdřív.

      http://www.eurobikes.cz/…te-9-590-kc/

      http://www.mojekolo.cz/…-6.10-v-2015

      http://www.mojekolo.cz/…fialova-2016

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.