Výběr II: Trek Fuel EX 8 XT / Kellys Tyke 50 / Kona Hei Hei

29 nepřečtených
  • Tom-T45

    První výběr fulla nedopadl úplně podle mých přestav , tak řeším, co dál. Budu jezdit místní lesní a polní cesty, sem tam výlet do Jeseníků, sem tam na traily, občas si protáhnu lesem cestu z práce. Párkrát do roka pro zábavu nějaký amatérský závod. Nájezd odhad 1500 km/rok, jestli se mi to ale zalíbí a začnu na něm jezdit pravidelně do práce, tak to může být i mnohem víc. Jsem staromilec, takže 2×11, výška 190, váha 115.

    Původně jsem chtěl klasické XC zdvihy 100/100, ale to není podmínka. Hledám univerzála, se kterým dokážu vyhrabat na stejný kopec, jako na svém starém 13 kg těžkém HT, na rovinkách nebudu mít pocit, že se mi přidírají brzdy a zároveň mi to na výmolech nebude kopat do zadku a když to pustím z kopce, tak to bude zábava.

    Ve výběru, zatím jen virtuálním, jsem pokročil k těmto kouskům:

    Trek Fuel EX 8 XT 2019

    Zdvihy 130/130, cena by byla něco nad 55 tis. Moc se mi líbí, ale říkám si, jestli to na moje potřeby není už moc velký kladivo a cenově budu taky o 10 tis výš, než u původního Authora. Váha bude přes 14 kg a taky mám trochu strach ze servisních nákladů, jak čepy a ložiska, tak vidlice a tlumič od Foxu. Na druhou stranu, měl by mít doživotní záruku na rám.

    Kellys Tyke 50 2018

    Zdviny 130/120, cena 38 tis Kč. Má nejlepší poměr ceny/ výbavy a hmotnost asi taky nejnižší, ale nikde jsem na něj nenašel žádnou recenzi. Geometrie není úplně standardní, např délka řetězové vzpěry 450 mm, střed pod osami kol jen 20 mm. Design je taky trochu svérázný, ale ta cena......

    Kona Hei Hei 2019

    Zdvihy 120/100 cena cca 45 tis Kč. Krásné kolo, ale asi s nejhorší výbavou (vidlice, tlumič). Musel bych na ni dokoupit přesmykač a levé řazení, kliky budu u všech kol měnit za svoje 180 mm. Trochu se bojím funkce zadní stavby, resp. jestli bych ji svou vahou nepřetěžoval.

    Co si o tom myslíte? Do čeho byste šli? Máte nějaké z uvedených kol a jak je hodnotíte?

    0 0
    • plysovykozisek  

      Trek

      0 0
    • THORX  

      Doživotní záruka na rám? To asi nee. :)

      0 0
    • plzakj  

      Na fuelu EX jsem jezdil na testfestu a na “mistni lesni a polni cesty” je to velkej a tezkej tank. Zase dolu se na tom jede lip. Ja bych sel do ty Kony. Treba zjistis, ze das jen jinou kazetu.

      0 0
      • Tom-T45  

        Otázka je, kolik z té tankovitosti mají na svědomí 2,4" široké pláště, což by šlo aspoň vzadu jednoduše pořešit. Na letošní modely dávají dokonce 2,6" široké gumy, to už musí být ultra tank :-)

        Kona vypadá nejsubtilněji, ale je tam těžká vidlice, takže, když bych na ni nahodil přesmykač, tak se klidně můžu dostat na váhu toho Treka…

        Dvouplacku chci, teď mám 10 sp. 36/24 a kazetu 11–42 a opravdu poctivě využívám celý rozsah. Mám po operaci kolene, takže kvůli tomu co nejlehčí převod, abych výjezdy nedrtil moc na sílu.

        0 0
        • plzakj  

          Tak to jo. Treka by nemel byt problem pujcit a projet. Tak ho vyzkousej. Plaste neco udelaj. Ale na vaze 1kg rozdilu nejspis ne. Jeste je potreba pocitat s nakladnejsim provozem Fox tlumeni, o proti treba RS.

          0 0
    • ceo  

      Na Fuel ex XC závody člověk jet nechce.

      Koukni na Top Fuel.

      Do výběru bych dal Anthem, Spark, Neuron

      0 0
      • Tom-T45  

        Díky za reakci. Top Fuel je už cenově mimo, ten Fuel Ex jsem si zařadil do výběru právě kvůli velké slevě.

        Anthem 3 by mohl být, našel jsem dokonce ve své velikosti. Ale, je jen 2×10, horší vidlice, užší ráfky, …prostě zase spousta kompromisů :-)

        Sparky 960 a 970 2019 mají ještě vzadu rychloupínák 950 je jednoplacka a taky za jiný peníze.

        Neuron AL6 má stejné zdvihy i hmotnosti (tu možná ještě větší) jako Trek, ale cena je určitě příjemnější.Leda bych se smířil s jednoplackou a šel bych do AL 7, ale tam je zase vidlice a tlumič Fox… To je PEKLO…

        Já se normálně bojím, že skončím u toho Kelyše.

        0 0
        • plzakj  

          u fulla bych resil taky system pruzeni a pristupnost na servis. V tom ma anthem vyhodu. A na 2×10 vydrzi vic retezy.

          Rafky 25mm se ti zdaj uzky?

          0 0
          • Tom-T45  

            25 mm je tak na hraně. Když jsem si zkoušel RB, tak tam byly ráfky 23 mm a gumy 2,25 a neskutečně se to žvýkalo. Pak jsem si zkoušel Authora s 30 mm a ráfky rozdíl by obrovský. Při ± stejném tlaku to kolo krásně drželo. Takže kolem 30 mm považuji za ideální.

            0 0
    • Metrick  

      S tou váhou si prosím pohlídej i max tlaky na tlumiči, v nějakém vlákně se to tady řešilo, že některé (snad s evol komorou?) které jsou provozovány s vyššími tlaky bývají pro 110+kg nepoužitelné (borec s podobnou váhou řešil bandita 675 a i v RB mu řekli, že na tu váhu by foukal přes max přípustný tlak, zrovna u ostatních banditů byl jiný tlumič a na toto použitelný). Možná, pokud nespěcháš, by mohlo být zajímavé počkat na nové fully RB (zvihy byla 150/140, 130/120 a 110/100)

      0 0
      • Tom-T45  

        Díky, dobrá poznámka. Plus pro Treka, tam udávají oficiální nosnost kola do 136 kg (kolo+jezdec)

        S objednávkou RB samozřejmě počítám, tohle je jen na překlenutí doby mezi objednáním kola v RB a jeho dodáním, aby měl člověk ty 2 roky na čem jezdit.

        0 0
      • Tom-T45  

        Tak se to trochu komplikuje, Zkoumám fotky Kony a vypadá to, že má tlumič 165×38. To asi není moc vhodné na moje kila…

        0 0
        • Nutribird  

          Koukni na Radon

          0 0
          • Tom-T45  

            Díky za tip, modely z modelů 2019 bych si vybral, bohužel už nemají velikost 22". 2020 už samé jednoplacky. Spíš začínám sám sebe přesvědčovat, že by mi ten Ýgl stačil :-)

            0 0
            • Nutribird  

              Eagle je fajn, vozím a oproti předešlému 2*10 mi vychází převodový poměr kousek víc do lehka. Už si to přesně nepamatuji, ale byl to dobrý přechod.

              0 0
        • Metrick  

          To je spíš na prodejce/výrobce, tam snad budou vědět, navíc výrobci kol můžou mít tlumič na zakázku pro konkrétní model a rok. Jinak doufám, že s RB a 2 roky se mýlíš :o) (když doprodávají a už nevyrábějí bandity, tak snad se nový model blíží)

          0 0
          • Tom-T45  

            Před měsícem jsem byl ve fabrice zkoušet Bandita a ptal jsem se kočeny co mi ho předávala, kdy bude nástupce. Protočila oči a říkala, že rám je stále na výpočtech :-)

            0 0
            • Metrick  

              No uvidíme, přece jen něco produkovat musí a pokud to nebude bandit? asi ví co dělají.

              Edit: sice jiná kategorie (zdvih 150/140, 27,5"), ale ještě bývá 2×11 Trance 2 (cca a 50kKč)

              0 0
    • jerrymouse  

      Na toho Kellyse bacha. Kamarád už má pátej rám (od roku 2017, dokonce novej model). Pokaždý prasknul na stejnym místě, i po svaření (zadní stavba).

      edit: pardon, teď jsem si všiml – byla to 27.5, o 29 nic nevim, ale rám vypadá dost podobně

      0 0
      • Tom-T45  

        Tak to by bylo nejlepší, rok a půl bych pojezdil, pak by mi prasknul rám a protože Tyke 50 29 nemá nástupce, vrátili by mi peníze a já bych si koupil RB, které by už v té době bylo snad k dispozici :-)

        Vážně, Kellyš je mi sympatický i tím, že je udělaný podle popisu z AL 7005, takže v případě prasknutí jej lze jednoduše svařit. Záruka na zadní stavbu je sice jen 2 roky, ale to zas tak nevadí, protože po jejím skončení by se dal udělat nějaký redesign rámu, jak je zde u Kellysů zvykem :-)

        0 0
    • alig_cz  

      Osobne bych se vubec nebal toho Kellyse, mam Tyke 10, 2017 rok a je to celkem prijemne kolo, nemel jsem nic, co bych mu vzhledem k cene vytkl. A to jsem se zaprisahal, ze tu znacku doma nechci, jenze jsem si jednou v dobe vyprodeju sel koupit zamek, kolo me trklo do oka a prodejce jeste slevil, za 26k moc nebylo co resit:) Kellys jako znacka ma obecne dobry pomer cena/vybava a u te padesatky je to koukam stejny. Jedine, co me napada, tak ram vel. M ma vysokou sedlovou trubku, coz je pri mych 175cm a kratsich nohach problem pri montazi teleskopu, ty 2cm mi pri 100mm zdvihu chybi, tak sla dolu, ale to se te nejspis tykat nebude…

      0 0
    • Gwaihir  

      Já bych si půjčil něco jako:

      http://www.giantbrno.cz/…019-testbike

      A pak zjistil, jestli ti vyhovuje 1×12 nebo ne.

      0 0
    • garp  

      jasně trek

      0 0
    • Tom-T45  

      Tak už jsem pochopil, proč Kellys u Tyke 29 neuvádí Reach a Stack. Vykreslil jsem si geo podle fotky a ta je, diplomaticky řečeno, ne úplně běžná. Reach vychází kratší o cca 50 mm, než u stejně velkého Treku. Možná to je nějaká nová revoluční geometrie, ale Kellys to bohužel nikde nevysvětluje.

      Pro pobavení, včera jsem si v jednom eshopu objednal Konu s vyzvednutím na prodejně. Dnes mi volá chlap, jestli to jako myslím vážně. Říkám určitě, kolo bych si chtěl u Vás vyzkoušet a pokud mi sedne, tak bych si ho vzal. Chlap na to: Pane, to tak nejde, já vám to nebudu skládat, já vám to dám v krabici. Říkám mu: OK, v tom případě mi to pošlete domů, já si to doma v klidu složím, vyzkouším a pokud mi nesedne, tak vám ho pošlu zpátky. Chlap: V žádném případě, jak tu krabici otevřete, tak to už vrátit nemůžete. Nakonec jsem se nějak domluvili, ale připadal jsem si jak v Hospodě na mýtince :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.