• MikyBC

    Ahoj, chtěla bych koupit nové kolo MTB. Jezdíme často rekreačně, ale rádi v terénu. Cyklistické,ale dost i turistické cesty, šutry,šotolina, kořeny..Traily jezdit určitě nebudu, i když sjezdy na stezkách někdy vypadají podobně. Často jsme na horách,ale jezdím i na kole do práce po asfaltkách.

    Teď mám Kellys Joyce nějakých 10 let a vlastně jsem s ním spokojená. Měřím jen 150cm. Mám ted 26", možná bych zkusila 27,5". Nevim, jestli jít do jednoprevodniku 1×12 nebo dvojprevodniku. Vyhovuje mi, když můžu mít co nejlehčí převod. Často se to v terénu hodí. Také bych ráda lehke kolo. Ted mam snad kolem 11kg. Koukala jsem na kola Ahoj, chtěla bych koupit nové kolo MTB. Jezdíme sice rekreačně, ale rádi v terénu. Cyklistické,ale dost i turistické cesty, šutry,šotolina, kořeny..Traily jezdit určitě nebudu, i když sjezdy na stezkách někdy vypadají podobně. Často jsme na horách,ale jezdím i na kole do práce po asfaltkách.

    Teď mám Kellys Joyce nějakých 10 let a vlastně jsem s ním spokojená. Měřím jen 150cm. Mám ted 26", možná bych zkusila 27,5". Nevím, jestli jít do jednoprevodniku nebo dvojprevodniku. Mám ráda možnost nejlehčího převodu, často ho v terénu využívám. Koukala jsem na kola 4ever yoga light 29 lady nebo od Liv TEMPT 1 GE, případně KELLYS MYSTERY 50 27,5". Můžete mi poradit s výběrem? Výhody x nevýhody těchto kol případně nějaký jiný návrh?

    0 0
    • MikyBC  

      Ještě jednou a lépe. Nějak se mi zpráva zdvojila…

      Ahoj, chtěla bych koupit nové kolo MTB. Jezdíme často rekreačně, ale rádi v terénu. Cyklistické,ale dost i turistické cesty, šutry,šotolina, kořeny..Traily jezdit určitě nebudu, i když sjezdy na stezkách někdy vypadají podobně. Často jsme na horách,ale i na silnici se dostaneme. Jezdím na kole občas do práce a to po asfaltkách.

      Teď mám Kellys Joyce nějakých 10 let a vlastně jsem s ním spokojená. Měřím jen 150cm. Mám ted 26", možná bych zkusila 27,5". Nevím, jestli jít do jednoprevodniku nebo dvojprevodniku. Mám ráda možnost nejlehčího převodu, často ho v terénu využívám. Koukala jsem na kola 4ever yoga light 29 lady nebo od Liv TEMPT 1 GE, případně KELLYS MYSTERY 50 27,5". Můžete mi poradit s výběrem? Výhody x nevýhody těchto kol případně nějaký jiný návrh? Cena 20–35tis.

      0 1
    • pocestny  

      Nyní máš 11kg kolo? Asi to nechápu, protože zmíněná kola jsou tak asi o 1,5 až 2,5 kg těžší.

      Takže požadavek je horské kolo za 30.000–35.000 Kč pod 11 kg, na 150cm postavu… Tady bych asi šáhnul po nějaké lepší juniorské 27,5…

      0 0
      • MikyBC  

        Pozadavek neni pod 11kg, ono ma mozna 12kg. Jen ze bych nerada tahala kolo vyrazne tezsi. Takze do 13kg bych asi hledala. Sama vazim 50kg. Spíš resim prevody. V tom se vlastně vubec nevyznam,ale už jsem neco nacetla. Klidne bych byla pro 2×11, ale zas jeste musim nacist,jak je to s tema zoubkama???? Ja mam ted starou trojplacku 3×9 (11–34) Razeni mi nijak nevadí. Jen na silnici ny se mi kolikrat hodil jeste tezsi prevod,ale v krpalech jsem zas za nejlehci prevod rada.

        0 0
        • adam1  

          Kolo 13kg určitě nechceš :))1×12 čistokrevných 10–51/52 budeš ok ,dopředu 32,34z můžeš měnit /zkoušet .

          Na tvojich 50kg fakt co nejlehčí kolo 10–11kg budeš za něj ráda :)dá se i 8–9kg ale to už je ranec:))

          2 1
    • Kos_CZ  

      Papírově je rozsah jednopřevodníku takřka stejný jako u dvojpřevodníku, jen dvojpřevodník umožňuje jemnější odstupňování a pak takový vedlejší efekt a to že v případě potřeby je možné přehozením z malého převodníku na velký (či naopak) rychle změnit převod bez nutnosti přecvakávat přehazovačku přes půl kazety. Na tohle je nejlepší si kolo s jedno/dvoupře­vodníkem půjčit a vyzkoušet si to.

      0 3
    • DiXX  

      A co nevyhovuje na současném kole? Jestli má 11kg tak na lepší budeš muset přidat rozpočet. Převod 42 nebo 44×11 je celkem dost těžký převod. Třeba by stačilo jen vyměnit pláště.

      1 0
      • Slavik  

        *Ted mam snad kolem 11kg. *

        Prvně bych současné kolo převážil…

        1 0
        • MikyBC  

          Mozna jsem se prepocitala. Dle infa z netu by melo mit 12kg..

          0 0
          • Slavik  

            Takže ve skutečnosti 13.5kg :-)

            Tak malá holka (nepejorativně), by měla mít kolo max. 11–12kg, aby jí to bavilo a měla i radost z jízdy. Dvoj/trojtác s bowdeny a přesmykačem jsou další zbytečná těžítka navíc.

            0 0
            • xtonda  

              Author Ultrasonic 27,5 by mi přišel fajn, ale nemá ty rychlý převody

              0 0
              • pocestny  

                taky jsem si tak říkal třeba ultrasonic 27.5". Vůbec bych to nehrotil s větším převodníkem, když píše, že potřebuje co nejlehčí převody.

                … on šel kolem 35k sehnat i nějaký základní juniorský karbon od Ghostu, ale nevím, jak teď. Chce to trošku prolézt ty weby. Na těch juniorských kolech bývají jen průměrné díly, ale je to funkční, bývají kolem 11 kg.

                1 0
                • MikyBC  

                  Juniorské mě kvůli váze nenapadly. Kouknu. Spíš si budu muset jít případně větší vyzkoušet. To je bez debat. I co se týče převodu 1×..

                  0 0
    • xtonda  

      Poněkud chybí informace co ti na současném kole vadí a omezuje a co si slibuješ od kola nového. Třeba by stačilo dát starému kolu pořádný servis a lepší pláště. Rozsah převodu jako na starém s 1× nebo 2× prostě nebude. Jedině sehnat něco s 3×10 nebo nechat postavit, ale s uvedeným rozpočtem to bude těžší.

      0 0
      • MikyBC  

        Ono mi úplně zas nic moc nevadí. Jen mi všichni říkají, ať si už koupím nové kolo, že je tohle moc malé. Jenže já malá jsem a vlastně mi přijde na mě to moje akorát. Tak jsem se chtěla poohlédnout,co je ted na trhu, po 10 letech a asi si nakonec to moje ještě nechám. Je mi 40 let. Myslela jsem i na nové, že ho budu mít do důchodu a pak už třeba rovnou elektro.

        Každopádně všem moc děkuju za rozbor, tipy, názory. ????

        0 0
        • adam1  

          Ale proč si zas neudělat radost ?:))žijeme jen jednou :)

          Investoval bych už raději cca 40–50k ať už to stojí za to a do 75 ti poslouži a pak to elektro nooo:)))

          1 0
          • MikyBC  

            :)) A když se zeptám úplně hloupě. Nějaký konkrétní tip? I když třeba nad těch 40 tis? ???? Nebo trebas alespoň z jakých značek bych měla vybírat?

            0 0
    • pocestny  

      Již zmíněný Ultrasonic je s 11.5kg takový základ, jak by to mohlo vypadat. Funkční to je.

      ____

      Nemám kompletní přehled, co v téhle kategorii existuje. Mrkni se ještě na tohle, jestli tě to neosloví. Jde o 29" od 150cm:

      v karbonu Vpace MAXC29 s 9,3 kg / 2700€ (s odpr.vidlicí)

      v hliníku Vpace MAX29 s 10,5kg / 2000€ (s odpr.vidlicí)

      Nebo to ber jen jako referenční bajk, podle kterého budeš hledat něco podobného. Myslím, že to jsou fakt hodně povedená kola.

      0 0
      • pocestny  

        …celkem by mě zajímalo, kolik mají ty Vpacy standover, protože u toho canyonu vel.XS (výše Adam1) píšou 78cm, a to je dost, 78cm asi nechceš. A vpace to neuvádí, nebo blbě hledám.

        0 0
      • MikyBC  

        Díky, ty prachy mi doma ale neprojdou. Každopádně, jak píšeš. Kouknu kvůli srovnání. Vypada to,ze pokud chci lehké kolo, musim vzit karbon nebo juniorske. Razeni 1×.. nebo 2× musím vyzkoušet. Pak uvidim. Ja na to zas tak nespecham. Spis jsem se chtela zacit poohlížet a zrochu se zorientovat, co je na trhu. Ja jsem manželovi koupila pred 3 lety Trex X caliber 6 za 26.000,–. On teda uslape vsechno a je spokojený. Ale ja si ted nemuzu koupit kolo za 50 tis snad uz jen z principu ????

        0 0
    • Baf13  

      https://www.bike-discount.de/…actic-n-grey

      Ber dokud je, v tom XS (snad poslední kus) je 27,5" a hmotnost/osazení je velmi slušné

      2 0
      • adam1  

        Hodně slušné

        0 0
      • pocestny  

        A není to XS zas moc malé 13,5" + krátké ?

        Hlasoval bych pro S, ale to už je zase 29tka. Jinak cena je pěkná.

        0 0
        • Baf13  

          Ono bohužel v této velikosti není moc z čeho vybírat.

          Délka se dá trochu doladit výměnou představce.

          „S“ už na těch 29" bude nejspíš velké a pro takovou výšku možná i trochu neobratné.

          Nejlepší bude, když si tazatelka zkusí dát své míry do kalkulačky (i když to není vůbec směrodatné) a alespoň ji to nasměruje.

          https://www.cube.eu/…-grey/626200

          0 0
          • pocestny  

            jj, vyzkoušet předem bude lepší

            Já jen vycházím z toho, že děcko 140cm+ mi jezdí na větším kole než ten Cube/XS, a nemá to velké. I dětské bajky od Vpace (150+) jsou větší/delší skoro o 5cm

            Takže sem si z toho udělal skromný závěr, že ten Cube/XS bude vhodný na 140+. Koupí si to, a bude to mít menší, než to, co má teď? Existuje něco menšího než tohle? A teď si vem, že tazatelka výše píše v 17:00 „okolí mi říká, že si mám koupit větší kolo“. Rozumí v jejím okolí někdo kolům?

            0 0
            • MikyBC  

              :)) okolí úplně právě kolům nerozumí a já taky ne, proto jsem se obrátila na toto forum. Ještě k velikosti. Já mám teď rám vel 16". Mám i dost krátké nohy. Rozkrok od země 68cm… Zas mam tendence poposedavat pri jizde na sedle vice vzad. Mize byt samozřejmě nastavenim sedla.. Musim vyrazit s vyzkouset. Abych mela predstavu. Na jinem kole, nez mam, jsem nesedela.

              0 0
              • Baf13  

                Určitě máš vel. 16", co jsem se díval tak Kellys Joyce se dělal ve velikostech 15,17,19"?

                S tak nízkým rozkrokem bych 29" vyloučil, ale určitě si zajdi kola vyzkoušet.

                1 0
                • MikyBC  

                  Pravda… no to se teda musim pak doma podivat. Mam celou dobu za to,ze mam 16"…

                  0 0
                  • MikyBC  

                    Tak mam teď od Kellys vel. 17"????

                    0 0
                    • pocestny  

                      To je mazec. 17" je na 150cm příliš, nechápu jak ti může někdo doporučovat koupi „většího“ kola

                      2 0
                      • Baf13  

                        Taky si to nedokážu moc představit.

                        Chtěl bych vidět foto s nastavením na tu výšku 150cm.

                        0 0
                    • xtonda  

                      Radši to pořádně změř, 17" na 150 cm je fakt nesmysl

                      0 0
                    • černápole  

                      Fotka z boku by taky pomohla

                      0 0
                      • MikyBC  

                        Foto z mého kola. Ale mně přijde velikostne úplně v poho. Zkusim najit nekde moji foto na kole…

                        0 0
                        • MikyBC  

                          Jsem ta ruzova… My se na kole za jizdy moc nefotime????

                          0 0
                          • MikyBC  

                            Jeste tyto, lepsi foto nenajdu…

                            0 0
                            • Gru  

                              Je to velké, neznamená ale nepohodlné. Ruce napnuté(mají být mírně pokrčené v loktech) , zápěstí zalomené. Určitě ti ale k tomu tady někdo napíše víc

                              0 0
                            • RichP  

                              Řeším doma v podstatě stejný hlavolam. Manželka se 158cm výšky jezdí 17" rám na 26" kolech asi posledních 20 let. Řídítka asi 58cm, takže vybrat něco modernějšího na čem by se cítila dobře bez delší „aklimatizace“ je lehce nadlidský úkol. Exceeda v XS jsme vraceli. (moc krátké a cítila se na tom stísněně). Zvažuju ještě zkusit toto https://www.bike24.com/p2470073.html nebo Neurona v Sku.

                              0 0
                              • RichP  

                                To BMC je osazením celkem bída a je to zas 29". Na její výšku by se mi líbilo spíš něco s 27,5 koly, ať to není takový autobus. Nakonec ji ale na tom starém kole prý nic neomezuje, tak ji nechci tlačit do změny za každou cenu a tazatelce bych asi doporučil taky zvážit, jestli si chce zvykat na nové nebo jí to stávající vyhovuje. Cokoliv novějšího totiž bude asi dost radikální změna ;)

                                0 0
                                • Gru  

                                  Nevim ale má žena se 158 cm jezdí normálně kola 29" nijak ji to neomezuje ani nelimituje a pochvaluje si to. Ale nejezdí žádné divoké prasárny.

                                  0 0
                                  • RichP  

                                    Jasně, netvrdím, že to nejde, ale 27,5 mi prostě na ta menší kola přijdou obratnější. Co má žena za kolo? Pro inspiraci…

                                    0 0
                                    • Gru  

                                      Orbea Alma. A teď ti nepovim model. Ale kupovalo se to kolem covidu kdy fakt nic nebylo. Je to na SLX, brzdy základ hydraulické a vidle Judyna. Předtím měla kolo z Dekáče na 26"

                                      0 0
                                • MikyBC  

                                  Přesně. Mě totiž taky nic neomezuje a vlastně se mi jezdí dobře. A čím vic tu debatujete, tim vic se ujistuju, ze si ho asi jeste necham :))

                                  0 0
                                  • Gru  

                                    Je taky možné že si myslíš že se ti jezdí dobře, i já si to myslel, než jsem šel na akci Treku se přesvědčit otom že kolo je prostě kolo. No a po pár šlápnutích do pedálu jsem byl úplně vyřízený, jak to kolo proti mému jelo za každým šlápnutím s takovou lehkostí atd. V noci jsem z toho ani nespal, sledoval akce a za měsíc bylo doma. Teď po pár měsícech už mi to nepřipadá. Ale ten první pocit svezení byl neskutečný a mé kolo do té doby nejlepší na Světě jsem chtěl hodit rovnou do křoví. Že až takovej rozdíl proti mému Cube to bude jsem si ani ve snu nemyslel.

                                    1 0
                                  • DaSnail  

                                    Ja by som si toho kelysa nechal. Nový bicykel by ti mohol priniest menší rozsah prevodov, takže by si prišla o nejaké lahké a/alebo tažké prevody, a jak bonus vyššiu hmotnost.

                                    Vymenil by som gumy za nejaké lepšie a širšie, a kratší predstavec bez podložiek aby sa riaditká dostali bližšie a nižšie. V prípade že sú kolesá moc tažké, tak vymenit aj tie.

                                    Jasne že 3×9 aji 26" už vyšli z módy, ale pre drobnú ženu ktorá chce velký rozsah je to stále fajn.

                                    1 0
                                • enjoy  

                                  To BMC je osazením papírově bída, to s tebou souhlasím. Ale ve výsledku to kolo funguje neskutečně skvěle, vlastně mu vůbec nic nechybí. Mám ho týden a to jak sedne do ruky, jak jede do kopce(27% stoupání na kašpárka se nezvedá na zadní) s kopce jede jako když se nic neděje. Úplně věřím tomu, že kdybych tyhle komponenty pověsil na nějaký 4Ever nebo Author, tak bych byl akorát rozmrzelý, ale tohle prostě funguje.

                                  Šel bych do něj, asi v Sku. Pro mě je na 180cm v L přesně akorát.

                                  0 0
                                  • Gru  

                                    BMC je prostě dlouhé kolo oproti jiným výrobcům, obávám se že na něm bude natažená. Něco jiného by bylo kdyby měla třebas o 10 cm víc. Tam by už sedělo určitě

                                    0 0
      • MikyBC  

        Vypadá dobře, díky, určitě zvážím

        0 0
      • Gru  

        Xs nebrat, dcera ho jezdí a má 137 cm. Můžu poslat fotku k nastavení posedu. Ale na 150 cm už bude malé

        1 0
        • yetti  

          ono děti jsou obecně takové pavoukoidní s dlouhýma nohama a rukama a proto většinou v pohodě snesou větší rám než odpovídá jejich výšce. Zatímco malá ženská má většinou nohy a i ruce krátké a potřebuje nízký rám.

          Takže bez detailů o parametrech postavy (hlavně výšky rozkroku) bych to XS nezatracoval

          1 0
    • tompca  

      Nezatracoval bych toho Ultrasonica, za ty peníze? Vyměnit kliky za kratší.

      https://www.axit.cz/…_27-5/59-14/?…

      1 0
    • pocestny  

      Na té fotce Kellysu je REBA… To asi nebylo úplně špatné kolo tehdy.

      Nemáš to tak velké, jak jsem čekal. To je nějaký kratší dámský Kellys. Sedlovku máš vytaženou jen tak 12 cm. Nižší rám by byl lepší. Ale délka mi přijde okay.

      0 0
    • pocestny  

      Doporučuju ti teď udělat jednu věc. Zajdi si do obchodu, vyzkoušej si tam nějaký 29er s 15"-16" rámem, jaký z toho budeš mít pocit. Jestli třeba není horní rámová trubka příliš vysoko, nebo řídítka příliš vysoko. Možná tím definitivně vyloučíš všechny 29tky z výběru.

      Mezi sériovkama by měl sedět spíš nějaký juniorský model 27.5" 16", jak už zaznělo. Pokud nic vhodného nenajdeš, určitě by stálo za úvahu oslovit někoho, kdo se živí stavbou kol na zakázku – možná ti sami napíšou soukromou zprávu, pokud si to zde přečtou. Jde o to, že výrobci se nezabývají takovýma okrajovýma velikostma, 150cm prostě vybočuje z průměru. Na kole na míru si můžeš vybrat nejen rozměr rámu, ale i délku klik, představce, řídítek, …atd.

      A v poslední řadě: Můžeš řešit, jak zlepšit stávající kolo, aby to jezdilo lehčeji a rychleji? Stručně řečeno by nejvíc pomohlo nechat zaplést lehká kola, řekněme něco za 10–12k a koupit lehké pláště. Kolo tím zrychlí. Ale má to smysl pouze v případě, že zbytek kola za to stojí. A to bohužel, si myslím, není ten případ – kromě odpružené vidlice to kolo vypadá jako šunka…

      1 0
    • Sinpa  

      Skoč se někam podívat na toho Treka, to S by tě mělo sedět a za 35k je to na dnešní poměry slušně osazené kolo.

      https://www.staneksport.cz/…tory-orange/

      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.