• dvoris

    Ahoj,

    měl bych dotaz. Mám na předním kole pevnou boost osu a při dotažení na moment (13 Nm) mám malou vůli. Osu musím ještě trochu dotáhnout, abych vůli vymezil, moment je ale pak cca 16 – 18 Nm. Při dotažení bez vůle se kolo točí hezky bez odporu. Vyčistil a namazal jsem pro jistotu ložiska a beze změny. Otázka tedy je, jestli je to takto v pohodě, jestli s tím máte někdo zkušenost. Pokud to případně problém je, co to způsobuje a jak to řešit. Díky moc.¨

    Honza

    0 0
    • novas752  

      Bohužel ani v křišťálové kouli nevidím co máš za náboj, vidlici a osu.

      0 0
    • Vrci  

      Kdys nechal naposledy kalibrovat momenťák?

      1 0
      • dvoris  

        Momenťak je dva měsíce starý. Spíš bych čekal, že se vůle vymezí už při lehčím dotažení, jako to mám třeba na silničce a následné dotažení na moment už je spíš pojistka.

        0 0
    • Čipera  

      A proč to teda nedotáhneš víc? Doporučený moment přece není zeď a nikdy by mě nenapadlo pevnou osu utahovat momenťákem. Pokud se po dotažení točí kolo jak má, tak neřeš. Doporučený moment je jen a pouze ochrana výrobce, třeba při případné reklamaci a v mnoha případech různě na kole doporučený moment dotažení nemusí vůbec stačit a nebo není vůbec důležitý a nutný ho dodržet.

      0 0
      • dvoris  

        Něco takového jsem chtěl slyšet, díky. Dotáhl jsem.

        0 0
      • kubad  

        ne že bys asi neměl pravdu – ale taky to může rupnout – ten moment tam z nějakého důvodu je

        a v předním kole nemá co mít vůli pokud nejsou v háji ložiska

        0 0
        • Čipera  

          Nikdy sem osu podle momentaku nedotahoval a nikdy nic neruplo ani mě a ani nikomu jinymu, tak nějak mě ani nenapadá co by v takové přední ose rupnout mohlo. A jak sem psal spoustu doporučených utahovacich momentů na kole je jen ochrana výrobce a spoustu z nich je i nesmyslných a nebo je prakticky není třeba vůbec dodržovat jako v tomto případě.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.