• BBB

    Ahoj, tak jsem si koupil vidlici Epicon 100mm (novou přes net).Namontoval jsem ji na kolo spolu s novýma kotoučovkama a plnej radosti jsem skusil jak šlajfuje přední brzda(jen tak doma v pokojíčku) a ejhle, ucítil jsem jakoby lehký hrkání.Abych to cítil, musím brzdit přední brzdou a zároveň hýbat s kole dopředu/dozadu.Pak jsem kolo otočil vzhůru nohama a vzal jsem za nohy vidlice a pořád jsem tam cítil takový lupání.Koukal jsem na horní uložení kluzáku, ale tám vůle určitě není.Musí to být to spodní, nebo co…Proto se Vás ptám:

    1. jak identifikovat spolehlivě vůli
    2. je tato vůle reklamovatelná?
    0 0
    • navikin  

      Ještě zkus zadní kolo, tam takovou vůli necítíš,nebo nemáš?

      0 0
    • roud  

      Jestli s ní něco je reklamuj je v záruce a máš právo buď na funkční kus nebo vrácení peněz…

      0 0
    • Rolei  

      A v hlavovém to není?

      0 0
      • BBB  

        Nene, to jsem zkoušel, ale tam to asi není.Když dám ruku na nohy vidlice, cítím takový jakoby rázy, nebo jak bych to řek…

        0 0
        • roud  

          hmmm já bych taky řek že máš vůli v hlávku ale těžko radit takhle na dálku zkus s tim zajet do nakyho servisu ať ti řeknou čím to je a když ti řeknou že vidlí šup s ní na reklamačku…

          0 0
    • marapara  

      A nedělá to náhodou malý pohyb destiček při zabržděném předním kole? Já když zabrzdím přední brzdu lehce, tak se destičky trochu hýbou a tak trochu to připomíná vůli. Když zabrzdím víc, tak pohyb zmizí.

      0 0
      • BBB  

        Nene, to jsem eliminoval tím, že jsem to zkoušel bez předního kola a bral jsem jenom za nohy vidle.Ach jo, je to na houby, tohle řešit u nové vidlice… :-(

        0 0
        • marapara  

          Tak to jo. Asi bych reklamoval, respektive bych to zkusil domluvit s prodejcem.

          0 0
        • assassin  

          no nevim, myslim ze tuhle vuli najdes temer u vsech vidlic … ono kde neni vule nemuze se to hejbat…

          0 0
          • marapara  

            V podstatě máš pravdu, otázka je, jestli ta vůle není moc velká. Já koupil bika s Marunou XC 600 SL a malá vůle tam byla. Bylo mi rečeno, že je to normální. Ale třeba na RS Revelationu nebo Rebě, co mám na bajcích, vůli nemám. Nebo je tak malá, že není téměř vůbec znatelná.

            0 0
            • martt  

              ja si netrufam k tejto praktickej teme moc povedat.

              Ale z mojej skromnej skusenosti s niekolkymi XC vidlami musim povedat, ze Suntour ma bohuzial najvacsie vole. Zo zaciatku boli male vdaka hustej vazeline ale po case neumerne narastli (tym casom myslim par desiatok hodin jazdy). Osobna skusenost je s jednym Axonom, jednym Epiconom a nejakym starym Suntourom, meno neviem, bol originalne na MTB Schauff ca v roku 2001.

              0 0
              • MlokCZ  

                Epic má obecně vůle dost velké, proto taky Milan při úpravě na olejové mazání ty vůle vymezuje.

                0 0
              • assassin  

                to bude kvuli te vazeline… proto asi milanuv upgrade na mazani olejem

                0 0
            • assassin  

              no jo ale jak to poznat? mame ted doma novou MX pro eta a tuhle vuli tam najdu, a novej fox float R a je tam taky… kdyby tam nebyla tak pravdepodobne nejsou tak citlivy.. a dost mozna prave proto se tak casto treba fox servisuje… ale nedokazu porovnat jestli je to moc velka vule nebo ne… kdyz dam ruku kolem stiraku a hejbu zabrzdenym kolem dopredu – dozadu tak ji v ruce cejtim… ale jestli je to OK nebo ne taky neposoudim… moje 66 to nedela… ale taky se citlivosti vubec neda srovnat:)))

              0 0
              • MlokCZ  

                Malou vůli, pokud se rychle nezvětšuje bych vůbec neřešil.

                0 0
                • BBB  

                  Ta vůle u mojeho Epikouše není nahoře (když dám prst na horní futro, resp. stěrací kroužek, tak tam je to nafest), ale v dolním uložení.Tak teď teda nevím, jestli mám reklamovat, nebo se na to vybodnout.Nemáte někdo možnost to u nějakýho Epicona porovnat, jestli je toto u všech, nebo jestli je nemocnej jen ten můj kousek??? Jinak moc díky chlapáci

                  0 0
                  • roud  

                    Jak sem psal stav se s kolem v jakymkoli servisu a tam by ti měli bejt schopný bez zásahu do vidlice říct jestli to je normální nebo ne a když ne tak šup s ní na reklamačku :O)

                    0 0
                  • kubad  

                    nějak nerozumím tomu kde ta vůle je pokud není v pouzdrech tak kde jinde by mohla podle tebe být? nevím co to je dolní uložení.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Chapu to ze ve spodnim pouzdru.

                      0 0
                      • BBB  

                        Přesně tak, myslel jsem spodní pouzdro.Ještě asi zkusím vidli demontovat a upnout ji do svěráku za krček abych eliminoval ostatní vlivy (hl. uložení atd.)

                        0 0
                  • ropman  

                    mám na něm to samý, bral jsem to jako běžnou věc. Ale je to má první vidle tož nemám zkušenost

                    0 0
    • Evilcleaner  

      rešil jsem tento problém před pár lety když jsem koupil SR axon. nejhorší vidlice kterou jsem kdy jezdil.. aspoň nebyla moc těžká. v servisu mi na to řekli že to tak nějak je… a že to nemám řešit… na vidli jsem najel nějakých 5000km, a po pravdě řečeno, pevná by byla lepší. pokud jezdíš pohodu, soudím podle toho že ti nevadí 2kg těžká vidle, tak ti doporučuji nechat si ji vyladit od milana, sám s tím nemám zkušenost, ale věřím tomu. asi mu časem pošlu na tuning svoji rebu.

      0 0
    • BBB  

      No a nemáte někdo s podobnou reklamací zkušenosti? Aby se mnou nevyběhli, že je to normální… Díky

      0 0
      • fík  

        večer to zkusím sepsat

        0 0
      • fík  

        9.3.2001 zakoupena Z2 Light (asi model 98–99) U Tyrše v Dejvicích. 4.9.2001 po cca 800km reklamována nadměrná vůle v pouzdrech U Tyrše v Dejvicích. Ze strany prodavače snaha mne přesvědčit, že to co já považuji za vůli v pouzdrech (pohyb vnitřních nohou v předozadním směru vůči vnějším nohám měřeno těsně nad těsněním) je všechno možné jiné (vůle v hlavovém uložení, vůle v brzdách atd.) jen ne vůle v pouzdrech. Trvám na svém a odcházím s uču(i)něným zázrakem v podobě „záznamu“ o přijetí reklamace na formátu cca 90×90mm. Zhruba po týdnu jsem dostal vidlici zpět i s průvodním dopisem od RAZZO – reklamace neuznána. Dle data na průvodním dopisu zřejmě RAZZO poskytuje při reklamacích nadčasové služby (7.června 2001). Odcházím tedy do RAZZA. Poprvé v RAAZO – v jedné ruce Z2 v druhé průvodní dopis. Jeden z Vlasatých „.. na samotné vidlici vůle nelze zjistit, to lze jen když je namontována na kole…“. Rozhlížím se kam jsem to vlastně vůbec vlez a opravdu „servisní centrum Marzocchi“. Odcházím namontovat Z2 na kolo. Podruhé v RAAZO – se Z2 na kole. Stejný Vlasatý „… to je ale přece normální vůle, chcete vidět jakou vůli má tamhleta motorka …“, fík „… děkuji nechci, …od kdy je tedy vůle nenormální?“, stejný Vlasatý „… až začne unikat kolem těsnění olej z vidlice …“. Končím rozhovor o technické stránce reklamace a požaduji písemné vyjádření o řešení reklamace. Stejný Vlasatý „… to bychom tu Z2 museli poslat do Plzně k Bartoníčkovi a ti by ji zase museli poslat až do Itálie … a to by jste byl taky třeba několik měsíců bez vidlice a jak pak chcete jezdit ..“. Odjíždím demontovat Z2 z kola. 6.11.2001 předána vidlice do RAZZO k provedení výše uvedené procedury. 14.1.2002 mi je Z2 vrácena s tím, že byla vyměněna pouzdra. V průběhu reklamace jsem několikrát volal do Plzně – vidlice do Itálie samozřejmě nešla a vůle byla prý opravdu větší? Jinak mechanik p.Skala mi přiznal, že vůli vymezují vkládáním izolepy mezi pouzdra a vnější nohy. Když jsem se ptal proč nevkládají planžety „… kdo by to pane platil …“. přidaný obr. učuněný zázrak od U Tyrše

        0 0
        • Martyss  

          „Jinak mechanik p.Skala mi přiznal, že vůli vymezují vkládáním izolepy mezi pouzdra a vnější nohy. Když jsem se ptal proč nevkládají planžety „… kdo by to pane platil …“.“ Čekal bych, že když si připlatím za značku, tak se mi dostane značkového přistupu. No zřejmě tomu tak není.

          0 0
      • fík  

        průvodní dopis RAZZO

        0 0
      • fík  

        záruční list RAZZO

        0 0
    • martt  

      Najprv si precitajte cast medzi hviezdickami a nevnasajte sem prosim emocie.


      NASLEDUJUCU OTAZKU NEMYSLIM AKO FLAME ALE AKO OTAZKU NA KTORU MA UPRIMNE ZAUJIMAJU ODPOVEDE (ked uz som takpovediac v MTUG). Zaujimaju ma len odpovede ludi co taku vidlu vlastnia, resp. vlastnia neupraveny Epicon (napr. ja). Domnienky a invektivy ma nezaujimaju.

      Zaujimalo by ma aku ma volu Vas Epicon (ci uz okriginalny alebo upraveny).

      Zaujimalo by ma ci tie Epicony od Milana vobec nemaju vole alebo maju male vole alebo vole ako normalny Epicon.

      Je jasne, ze odpoved bude subjektivna. Na meranie vole puzdier sice existuje postup ale doma je tazko realizovatelny, takze aspon porovnanie s nejakou vseobecne znamou vidlou co tiez vlastnite.

      0 0
      • kubad  

        na mém upraveném Epiconu žádnou vůli v pouzdrech nepociťuji, a jsem na ni hodně alergický a vadila by mě.

        0 0
        • MlokCZ  

          Přidám se, na upraveném Epiconu, který jsem zkoušel žádná viditelná vůle nebyla.

          Neupravený Epicon jsem nezkoušel.

          0 0
          • Pekáček  

            Fakt? Když jsem se na vůle ptal Milana, napsal mi, že bych se zhrozil :o)

            0 0
            • MlokCZ  

              A nemyslel tím u neupraveného Epicona? Tam po odstranění vazelíny bude ta vůle určitě velká a pravděpodobně bude slušně cítit ještě i s tou vazelínou (ale nezkoušel, neupraveného jsem v ruce neměl). Při úpravě ty vůle vymezuje, protože jsou právě bez vazelíny hrozně velké.

              0 0
      • Lišák  

        To samé, co Kubad a Mlok. Vůli nepozoruji, neupravený jsem nezkoušel.

        0 0
        • BBB  

          Tak jsem vidli včera večer demontoval, opatrně jsem ji upnul za krček do svěráku a světe div se, vůle je pouze v pravé noze.Levé se nehne ani o desetinu.V pon­dělí to posílám k reklamaci…

          0 0
          • Lišák  

            Souhlas. To je na reklamaci.

            0 0
          • johny.h  

            Ještě vyzkoušej utáhnout horní matici, která drží vnitřní nohu ke „korunce“ nebo jaký je správný název spojnice obou nohou ke krku. Taky jsem to měl. Třeba to bude ono.

            0 0
            • Lišák  

              Ve vnitřní noze je nějaká matka? Jsem myslel, že jsou vnitřní nohy do korunky nalisované.

              0 0
              • johny.h  

                Když se na ni podíváš shora, tak ji vidíš:)

                0 0
                • Vilém  

                  Ale urcite nedrzi vnitrni nohu v korunce.

                  0 0
                • martt  

                  Nerad mu take kraviny. Zacne to utahovat, urve zavit a uz nic nevyreklamuje a vidla mu uz vobec nebude fungovat ani s vaklom.

                  Pre BBB: tie matky su zatky na vzduchovu komoru resp. tlmic. S vaklom urcite nesuvisia.

                  0 0
                  • Lišák  

                    Neboj, žádný závity trhat nebudu. Pár vidlí jsem už rozebraných měl, některý i upravil, takže neboj. ;-)

                    0 0
                    • martt  

                      nemyslel som Teba ale radu johny.b nestastnemu majitelovi toho epicona BBB.

                      By si sa cudoval kolko ludi uz odtrhlo piestnicu tlmica v skarebe lebo ma opacny zavit.

                      0 0
                      • johny.h  

                        Tak to jsem asi jedinej kdo s tím má zkušenost, ale utáhnu a vakl zmizí. Takže to asi funguje:)

                        0 0
                • Lišák  

                  Mohl by jsi tu matku, prosím vyfotit? Zajímalo by mě, co tím myslíš. Stále nechápu, kde ta matka je.

                  0 0
                  • johny.h  

                    Tady to máš.

                    0 0
                    • johny.h  

                      Ještě pro upřesnění nemám Epicona, ale Axona. Podle obrázků by to uchycení mělo být stejné. Na Axonu to funguje jak píšu a jestli si někdo u PC myslí že ne, já mu to vyvracet nebudu.

                      0 0
                    • Lišák  

                      Jen tak pro zajímavost-mrkni ke mě do profilu, co mám za vidlici na AC. Už jsem ji měl 2× rozebranou. To, co si myslíš, že je matka na držení nohou v korunce je zátka tlumiče a nemá nic společného s držením nohy v korunce.

                      0 0
                    • Lišák  

                      A ta druhá je zátka vzduchové patrony.

                      0 0
    • quellen  

      Trochu mimo. Mám zánovní (najeto cca 3000km) Manitou Sliver a taky začínám pozorovat nepříjemnou vůli. Chci se zeptat: Má smysl se doma pokoušet o výměnu kluzných pouzder nebo je to práce pro servis? A ještě k tomu Fíkovu příspěvku: Vážně je možné vůli vymezit izolepou mezi pouzdrem a vnější nohou? Jak dlouho to může vydržet?

      0 0
      • Zdyn  

        No u Manitucek je problem, pac maji lepeny pouzdra a nova se musi kalibrovat specialnim trnem, ale nevim, zda nahodou u tech levnejch vidlic to nejni jinak, ale pochybuju.

        0 0
      • martt  

        Ak na to nemas nastroje, tak to doma nepojde.

        S tou izolepou bohvie. Fakt je, ze medzi vonkajsou nohou a puzdrom nie je ziaden pohyb, takze sa to neopotrebuje. A pod pojmom izolepa si mozes predstavit aj velmi kvalitne kovove pasky solutions.3m.com/wps/por­tal/3M/en_US/3M-SpecialtyTapes/Spclty­Tape/Docs/Techni­calDataSheets/

        multimedia.mmm­.com/mws/medi­awebserver.dyn?6666660­Zjcf6lVs6EVs666czkCO­rrrrQ-

        .

        0 0
      • Zdyn  

        No jinak dost casto je vidlice vevnitr mirne konicka (zuzuje se) takze jde nekdy k odstraneni vule miárne sklepnöut pouzdra nize. S tou isolepou bych to videl pouze u starsich vidlic Marzocchi, kde bylo v kazdy noze jednou dlouhy pouzdro. to slo snadno vytahnout rukou a stejne tak ho tam vratit. a Tam takovehle reseni prichazi v uvahu.U kla­sickejch lisovanej pouzder by to taky asi slo, ale byla by to vetsi drbacka. Osobne jsem to nikdy nepouzival. Bud nova pouzdra, nebo jak jsem rikal malinko sklepnout niz.

        0 0
        • quellen  

          Pouzdro jde opravdu sklepnout dolů? Myslel jsem, že jeho poloha je nějakým způsobem fixovaná. Docela bych se bál, aby se to pouzdro nedostalo moc hluboko, protože pak by asi byl docela problém dostat ho zpátky. Máte někdo s podobným laděním Manitou vidlice zkušenosti.?

          0 0
          • Zdyn  

            Jak jsem psal u Manitucek jsou pouzdra lepena a drazsi modely maji ve vnejsich nohach osazeni, takze je poloha pouzdra jasne dana. U tech levnych nevim, ale myslim, ze to bude stejne. Pokud se pouzdra sklepava, tak se musi samozrejmne pracovat opatrne. vetsinou se posouva tak o 1–3mm

            0 0
    • hombre_71  

      Hele a není to ten pověstný SYNDROM NOVÉ VĚCI ?

      0 0
      • BBB  

        Žádnej syndrom, vůle to byla :-) !!! Čekám až mi ji pošlou zpátky a uvidím.Když to nestihnou do 30-ti dnů, seru na ně.Budu po nich chtít vrátit peníze a koupím jí buď u Milana, nebo vezmu Recona.

        0 0
    • Environmentalist  

      Mám dotaz spíše na experimentátory: má někdo zkušenost s použitím těchto nohou na staršího Epicona? Mám r.v. 2009, najeto něco přes 700 hod a vůle v nohách se začíná projevovat cvakáním, prozatím jen v terénu. Jde mi hlavně o vnitřní tvar nohou v místech uchycení tlumící patrony a té tyčky ve vzduchové části. Kdyby to pasovalo, bude to asi nejlepší řešení.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.