vidlice s karbonovým krkem - jak "zarovnat"?

22 nepřečtených
  • DuffMan

    Ahoj,

    koupil jsem vidli s karbonovým krkem (nejaky Cannondale)a v místě kde krk vidlice přechází v nohy, čili v místě, kde sedí kónus hlavového složení, je zdá se cca 4mm na krku vrstvička tkaniny navíc ⇒ průměr krku tedy není 1 1/8" ale trošku větší, což má za následek, že kónus nezapadne do hlavového složení.

    On je ten kónus nařízlý, takže jde nasadit pohodlně rukou, krapet se roztáhne, ale již nepasuje do spodku hlávka…

    No a mě by zajímalo co s tím? Lehce obrousit šmirglem, dokud to nebude pasovat? Ta vrstva vypadá, že je tam vážně navíc – přesah tkaniny odspoda.

    BTW nemá tam být nějaká duralová podložka? Takhle totiž ten kónus sedí rovnou na karbonu, což ve mně nevyvolává moc důvěru, zvlášť když je to ten „nařízlý“ typ kónusu.

    IMHO se s tím při výrobě zrovna neserou…

    0 0
    • Jery01  

      Zkus udělat foto a dát to sem, takhle se to blbě představuje :o)

      0 0
    • DuffMan  

      Ok, tady je obrázek, vkládám poprvé, tak snad jsem odhadl velikost.

      0 0
    • felix.org  

      „Nařízlej konus“ zřejmě nebude patřit na vidlici…

      0 0
    • Jakobo  

      My tu mame jenom odborniky. Vezmi supleru, zmer na desetinu prumer a napis to sem, jinak se nedomluvime.

      0 0
      • DuffMan  

        No tak já teda do toho sklepa se šuplerou kvůli vám dojdu, no :D

        0 0
    • DuffMan  

      Takže přeměřeno

      trubka (všude jinde) má 28,7 – 28,8 mm

      v tom širším místě dole má 30,1 – 30,2 mm

      Jinak ano – nařízlé jsou oba konusy. Hlávko BBB BHP-50.

      Co je ovšem zajímavější je to, že ne zcela úplné „zasunutí“ trubky a „nesednutí“ vidlice do hlávka asi nezpůsobuje větší průměr, ale dolní kónus, který ani sám, při zmenšení (jak je nařízlej, tak ho stlačím a tím zmenším tu mezírku) nezapadne do hlávka, když ho tam jen tak rukou tlačím.

      Je mi jasné, že to nemá být až na doraz, nicméně ta „rezerva“ je tam solidní + jak je dole ten větší průměr krku a kónus je tím pádem roztáhlejší, čouhá to ještě víc. Tzn. je větší mezírka mezi vidlí a hlávkem.

      Na funkčnost to ale asi vliv nemá, jelikož se zdá, že kónus tlačí na ložiska v pohodě – šikmá hrana na šikmou.

      Prostě tam bude asi 1,5 mm mezera. Kónus samotný má asi 1mm mezeru od hlávka.

      Je to normální? Pamatuji si, že jsem někde četl, že lidem se stává, že mají dole u hlávka mezeru mezi vidlicí a rámem(hlávkem).

      A k tomu průměru – to mají všechny „nerozšířené“ vidlice dole u krku větší průměr? Všiml jsem si, že některé celokarbonové vidlice mají i duralovou podložku pod dolní kónus a tím pádem i větší průměr v těchto místech.

      BTW – to tam vážně mohu dát nařízlý kónus bez obav přímo na karbon? Neprořeže se? Přeci jen malinkatá vůle tam bude vždy a ta hrana je poměrně ostrá (už jsem krk lehce při nasazování kónusu škrábnul).

      0 0
      • joudys  

        Rozšíření krku vidlice je v pořádku, má zajistit aby se spodní konus nehýbal a pokud bude ložisko fungovat jak má, pak se hýbat taky nebude. Některé vidlice s karbonovým krkem už mají konus integrovaný (např. co dělal Spešl), ale pak může být problém s použitím kompatibilních ložisek. Naříznutý konus je taky v pořádku, až ho budeš jednou sundávat tak budeš ještě rád. Co se týče mezery, ta je taky ok, má vymezit bezpečný volný pohyb mezi spodní miskou řízení a vidlicí.

        0 0
      • Patar  

        Rozříznutý konus hlavového složení s ložisky řeší pouze rozdíly v lícovacích skupinách H7 a P6 , t. j. v řádu cca 0,06mm. Bez dokonalé znalosti servisních úkonů a nářadí to nezvládneš. Dopručuji kvalitní servis.

        0 0
        • JakeF  

          Ty ses minul povoláním, jsi měl dělat v NASA, na stavbu kol mi tvá preciznost přijde dost promarněná… Chtěl bych vidět, jak by ses tvářil, kdybys viděl mojí Foxku, kam jsem místo spodního konusu vyříznul plastovej proužek z víčka od flašky :D.

          0 0
        • DuffMan  

          Tomu ne zcela rozumím, mohu poprosit o vysvětlení?

          Ten rozřízlý kónus je rozřízlý již z výroby a je součástí hlavového složení (kompletu BBB BHP-50). Proč by tedy neměl být kompatibilní se zbytkem hlávka?

          0 0
          • Vilém  

            Spis narazi na prumer krku vidle a jeho slicovani s nariznutym krouzkem hlavoveho slozeni.

            0 0
            • DuffMan  

              Takže ani bezzávitové vidlice 1 1/8" nemají dole u krku stejný průměr? A kde je nějaká standardizace? :D

              0 0
              • Vilém  

                Meli by mit. Otazkou je, jestli nemas nejaky nepovedeny kousek. Dole, na krku vidlice, by mel byt prumer 30,0 mm. Pokud je tam cokoli jineho, tak je to spatne. Pokud je tam 30,0mm tak chyba musi byt ve spodnim konusu hlavoveho – treba zmetek.

                0 0
                • Patar  

                  Jmenovitý rozměr 30,00 je samozřejmě stejný. Ale přesahy jsou různé dle kombinace materiálů. Rozříznutý konus právě eliminuje tuto nutnost. Chybu vidím v neopracované korunce vidkice. Stačí použít kalibrovanou frézu.

                  Jen pro zajímavost středové BSA závity se také liší v řádech 0,01 mm a to i u jednoho výrobce a značky. Z tohoto důvodu máme trojí závitníky 1,37×24 lišící se nosnou hloubkou závitu i vnějším průměrem. Tam , kam dostaneš bez problému SH osy a misky ,nebo domečky ložisek , nenašroubuješ Alu misky KINEX.Plastové ale ano.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.