Video z kola. 720fps@60fps / 1080p@30fps

37 nepřečtených
  • petaRides

    Hezké ráno všem. Jsem tu s rychlým dotazem. Pořídil jsem si tento rok akční kameru. Zvládá až 4K na 60 fps, ale po pár testech mám vyzkoušeno, že aby mi baterka vydržela tak jak potřebuju a videa nezabraly tolik místa (nejde o kartu, ale potebuju je rychle dostat do telefonu/na youtube). Bude se jednat o natáčení jak aby byli vzpomínky tak možná i něco půjde na YouTube když se mi bude znát, že kvalitní video na netu není. Po zohlednění tady koních nároku na velikost videí jsem usoudil ze mám na výběr buď nahrávat v nižším 720p60fps nebo vyšším 1080p30fps. Já v tom mám poměrně jasno a za mě teda 720p60fps. Zajímá mě ale váš názor. Na co se raději podíváte když je možnost 720p60fps nebo 1080p30fps. Díky moc za názory/odpovědi.

    Anketa: Na co raději koukáte (když jsou na výběr tyto dvě možnosti)

    4x
    31%
    9x
    69%
    0 0
    • Chlebovnik  

      Jak chybí 1080p60, video okamžitě zavírám.

      0 0
      • petaRides  

        Taky názor. Na druhou stranu ani na tom YouTube takhle moc času netrávíš. Stejně telefon/monitor v dálce a pixely nepoznáš. Kdyby si i takový gurmána Jako ty musel vybrat. Co vybere?

        0 0
        • Chlebovnik  

          Pokud je to POV video, tak 1080p30.

          0 0
          • petaRides  

            Jedno ano. Jedno ne. Jsou dvě kamery. Ta první můj pov, ta druhá parťák za mnou

            0 0
            • novas752  

              To je to samý, prostě „on board“ kamera.

              0 0
            • kOmE  

              Obojí je POV, takže se preferuje větší datový tok před frekvencí.

              0 0
        • black.horse  

          Pixely hromada lidí pozná a nejspíše i ocení, ale primárně musí zaujmout obsah, když není pro diváka zajímavý obsah, je jedno jaká je technická kvalita… jinak na mobilu na videa prakticky vůbec nekoukám, je to mrňavý a zážitek nula, takže 99% všech videí koukám na velkém 4K monitoru, kde 720 by byla slušnější poštovní známka a nezaujalo mě to. Bohužel doba se v tomhle posouvá pořád dál a lidi jsou zhýčkaní čím dál více, zda je to dobře nebo špatně, nechť každý posoudí sám:-)

          0 0
    • novas752  

      Při sledování videí na youtube bude určitě kvalitnější fullhd 30fps z násladujícího důvodu.

      Youtube všechny nahrávaná videa převede na svuj formát a podle rozlišení snímkový frekvence mu udělí bitrate (objem dat za sekundu) podle tabulky kterou teď nemůžu najít :) Tam je (resp. asi bylo, v Youtube ty stránky nápovědy nějak změnili) vidět, že při použití 60fps (dvojnásobek 30) ale nedostane dvojnásobný bitrate, ale o něco méně = jeden snímek 30fps videa bude obsahovat víc dat/detailů než 60fps videa. Takže pokud je obraz dobře stabilizovaný (ať už kamerou nebo dodatečně při editaci), 30fps je pro mě na yt vždy koukatelnější než 60fps stejného rozlišení.

      No a pak je tu vztah rozlišení vs bitrate – HD a fullHD celkově dostává bitrate hrozně nízký, což se projevuje častým rozpadem obrazu na čtverečky hlavně v místech kde se v čase hodně mění celý obraz (např rychlý průjezd úzkou stezkou v lese) a ten nízkej bitrate už to nestíhá. 2k rozlišení už dostane na YT bitrate o hodně větší, pixelizace téměř vymizí a i když si pak někdo video přehrává jen ve fullhd, je obraz o hodně kvalitnější. 4k je na tom zase ještě o něco lépe.

      Takže osobně se mi osvědčilo jako nejlepší v poměru koukatelnost/výdrž baterie nebo paměti natáčet videa pro Youtube ve 2,7k 30fps.

      0 0
      • petaRides  

        Tu možnost mám taky. Vyzkouším. Díky za vysvětlení.

        0 0
      • MirosPikos  

        Osobně dávám 2.7k 60fps když je hodně světla a 30 fps, když je ho méně. Bitrate při exportu nastavuju na těch tabulkových 24 jako cílený a maximální 35. Poslední výsledek k vidění zde.

        Přikládám výše zmiňovanou tabulku. Fakt je docela zbytečný, nastavovat bitrate jako třeba 50 mbps apod.

        0 0
        • novas752  

          No já jsem si zkoušel nahrávat několik stejných videí v různých nastaveních a vyšší bitrate mi dával trošku lepší výsledky. Ten jejich kompresní algoritmus si pak imho má z čeho vybírat a výsledek je trochu lepší. Nejlíp mi vyšel čistej soubor z kamery což je při 2,7k 30fps asi tak 60 000kbps což je skoro 4× víc než je v tý tabulce. Ale zpracování po nahrání pak trvá déle.

          0 0
        • mattew1  

          A ja nahravam 2.7k 60fps pri 80 mbps :D koukam, ze asi zbytecne.

          0 0
          • novas752  

            Neni to zbytecne, vysledne video je daleko lepsi nez kdyby mel nahravany soubor ten tabulkovej bitrate. Akorat zpracovani trva dele.

            0 0
          • allrose  

            jestli se nepletu ,tak jsou zpomalené záběry lepší a někdy nejsou od věci

            0 0
    • Smazaný účet  

      Videa s kvalitnim obrazem proste misto zabiraji. Na prehravani v mobilu kvalitu nepotrebujes. Takze bych sel cestou maximalizace dat a pro ten mobil pak predelat.

      0 0
      • petaRides  

        Rozumím, jde o to že když budu mít dvě kamery, každá prostě zabere místo. To se musí zpracovat apod. Jednoduše na to nebude čas na předělávání na telefon. Účel primární jsou videa na Instagram, případně pro přehrání na telefonu při dlouhé chvíli. Jak jsem zmínil YT je pouze když pojedu třeba bikepark kopřivná kde vím ze poradny video není, tak natočim a hodím to tam. Studuju, u toho chodím do prace a můj záměr je s tím mít co nejmíň starosti.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Kdyz si s videem nedas praci, bude stat za vylizprdel jako vechny ostatni „rychla informacni“ videa…jestli s tim nechces mit starosti, tak to nempusis resit a klidne to nataj na nizsi rozliseni s vetsima framerate…aetčt8

          0 0
    • JFtryall  

      Ja hlasuju pro evropskych 25 fps.

      https://www.instagram.com/p/BuCQ4E6o6RY/?…

      0 0
      • petaRides  

        Proč by ne. Koukatelný to je. Kamera poběží několik hodin a kdybych je měl mít ve FHD na 60, poseru se z toho přenášení.

        0 0
        • JFtryall  

          Je ale zasadni mit dobrou stabilizaci. 60 fps/50 fps bych pouzil jen na nejakou hodne rychlou akci. A stejne to pak dost lidi prevede na beznych 25/30.

          0 0
          • petaRides  

            Ta je. Gopro to dela hodně solidně + nějaký program co to zvládá stabilizovat a vypadá to fakt jak z gimbalu.

            0 0
    • mr.antik  

      Videa z helmy jsou celkem pruda, na to už snad nikdo nekouká., pokud to není něco fakt echt zajímavýho (třeba průjezd známé tratě nějakým top jezdcem, nebo nějaká sekce, crash a pod.). V takovým případě se spíš přimlouvám k 720p 60fps (co se týká výsledku)- tak bych si to pouštěl já. YT. Jakou kvalitu vstupu na to potřebuješ, tak to nevim, určitě je na to spousta návodů pro konverzi.

      Instagram neznám, to je něco pro děcka.

      0 0
      • petaRides  

        Nojo a právě konverzi nechci. Edit hlavně na ipadu apod. Video nebude z helmy ale z hrudi – můj dechatlon batoh to má pěkně vymyšlený.

        0 0
    • Breakpain  

      1080p, POV a musí to byt najizdeni nejake lajny. Defakto si delam takhle track walk dopredu. Jinak uprimne koukam jen na videa profiku, bo to toci jinym nacinim, maji to sestrihane a sladene s hudbou.

      Jestli to budes tocit stylem „nekam jedu a natocim to“, nevim jak moc velky uspech to divacky bude slavit. Pokud to tocis primarne pro sebe, tak je to cajk, nicmene to by ses tu asi neptal nato, na co se chteji lidi koukat ;)…

      0 0
      • petaRides  

        Točím to pro sebe. Jde spis o to, že to přes to YT budu sdílet s lidma když se budu ptát jestli jedou se mnou. Když někam jedu. Videa omrknu abych věděl do čeho jdu, jinak samozřejmě jak píšeš videa profíků.

        0 0
        • mr.antik  

          tak to zkus tak i tak a uvidíš co je lepší, na mobilu je to u hejbacích videí jedno. Koukatelnost dělají jiný parametry než rozlišení před kompresí.

          0 0
    • puka  

      720p60fps. Mám raději plynulost než rozostřený obraz

      0 0
      • Libores  

        jaký benefit má sledování videa v 60fps?

        0 0
        • mattew1  

          Jaky benefit ? Ja teda poznam vzdy, jestli jede video na 30fps nebo 60fps. Plynulost videa je na prvni pohled zrejma.

          0 0
      • mirorek2  

        plynulost v 30fps je stejná, když to fixne na 30 fps přece

        0 0
      • kOmE  

        60 snímků je znát hlavně ve statických záběrech na pohybující se objekty, ale u POV je potřeba co nejvíc dat na snímek, takže pokud to někam nahráváš, je lepší to udělat ve 30 snímcích. Pokud si to budeš přehrávat jen doma přímo ze záznamu, tak je to asi fuk.

        0 0
    • Eoweihar  

      Když kamera umí jak píšeš 4K na 60fps, tak ideální bude FullHD a 60fps. Pro mě je 720p i 30fps málo na dnešní dobu.

      0 0
      • petaRides  

        Jak jsem psal. 1080p 60fps je kapacitně zase jinde a už to proste není na přenesení na iPad přes wifinu apod.

        0 0
        • Eoweihar  

          Tak to je škoda. Tohle by bylo nejlepší. Pokud ale vybrat z těch dvou, tak já osobně bych šel do 1080p/30fps, ale zase při rychlé jízdě by se těch 60 fps taky hodilo.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.