• jval

    Zdravím všechny bikery. Minulý rok jsem si koupil GT Avalanche Comp 2015

    Prakticky po pár kilometrech mi brzdy při intenzivnějším stisku vibrují jako kdybych měl ABS :-D

    Dojel jsem s tím do krámu na záruku a tvrdili, že je to normální, že jsou tvrdší destičky atd.

    Minulý týden jsem to dal nehledě na záruku i do jiného servisu a po vyčištění to bylo OK asi 2 hodiny. Pak už zase to samé.

    V tom servisu mi říkal, že bohužel Tektro brzdy nejsou nic moc a že bych se s tím měl víceméně smířit a nebo pošetřit a vyměnit třeba za nějaké Shimano.

    Hlavní otázka pro mě tedy zní jestli se musí fakt měnit celé brzdy, nebo by třeba stačilo vyměnit jen kotouče. A budou třeba kotouče Shimano pasovat do Tektro třmenů, pokud budou mít 160mm a 6 děr tak jako původní Tektra? Jaké případně kotouče by jste mi doporučili.

    Předem říkám, že jsem laik a děkuji za každou radu.

    0 0
    • SloM  

      Jeste bych zkontroloval, jestli desticky nezasahuji do paprsku kotouce. To by ale v servise meli vedet.

      0 0
    • Esi  

      160mm kotouče od shimana tam půjdou. Na Tektro Auriga comp jsem najezdil na krosovém kole 20 000km a neměl jsem problém, zkus obrousit náběžné hrany těch destiček a odmastit kotouče (bud dlouhý sjezd s přibrzďováním aby se ot pořádhě ohřálo a nebo třeba sprey z auto Kelly na odměšťování brzd (bezacetonový) stojí to asi 80 kč

      Neodmašťovat benzínem ten je mastný, když už tak Isopropyl

      teď mám Deore a je to teda o něčem jiném, ale na tom krosu ty Tektra bohatě stačili

      0 0
    • 777rada  

      Pokud budeš měnit kotouče tak žádný složitý tvar, pokud možno žádné vlnky. Taky jak už někdo psal bych se podíval jestli destičky nezasahují moc do těch „loukotí“ na kotouči. Bohužel ale ty vibrace živí i malá tuhost vidlice (předpokládám, že ti to vibruje jen vpředu). Je to opravdu těžko řešitelná věc, rozklepat vidlici v určité fázi dobržďování jde i na kole s xtr brzdama a závodní vidlicí, jen to není tak zřetelné.

      0 0
    • jval  

      Děkuji za rady, tohle už jsem zkoušel:

      • Podložit třmeny aby destičky nezasahovaly do paprsků (nepomohlo)
      • Odmastit kotouče. Použil jsem speciální sprej na čištění brzd, který v dílně používáme na auta. Pomohlo to asi tak na 2 hodiny stejně jako vyčištění v servisu.

      Vibrujou mi i zadní brzdy, takže na tuhost vidlice moc nesázím.

      Zkusím tedy ještě udělat náběhy na destičkách a pak dám vědět jak jsem dopadl.

      Pokud nepomůže tak asi snad už jen výměna kotoučů. Koukal jsem na bráchovo kolo a ten u direk na kotoučích krásně sražené hrany a u těch mých je to ostré. Může to mít vliv??

      0 0
      • novas752  

        Zkus nasadit desky s tou druhou směsí (sintr/organiky), některý kotouče jsou dělaný na 1 typ.

        Ostrý dirky má většina kotoučů, ale vliv to mít může. Ale když srazíš hrany na deskách, tak tenhle vliv eliminuješ. Křivý kotouč neni?

        0 0
      • Radim193  

        Mám hodně podobný problém. Vybrují mi obě brzdy. Hlavně u přední je to fakt hodně. Zjistil jsem, že to bude nejspíš tím, že destičky mají malinkou vůli ve třmenu a koutouče jsou tak děrované, že „cukaj“ s destičkama. Brzdy jsou Shimano SLX M675 a kotouče základní MAX1.

        Sražení hran destiček ani odmaštění kotoučů nepomohlo.

        Vyřeší to také výměna kotoučů? Šli by použít pro SLX brzdy ty Avid HS1?

        0 0
        • Vilém  

          Soude podle fotek v profilu ten kotouc nesedi zrovna idealne na brzdne plose. Ty hranaty okynka v nem udelaji taky svoje. Dal bych tam nejaky co nejvic kulaty kotouc s vhodnou sirkou brzdne plochy, idealne neco od shimana.

          0 0
    • krabica  

      TRP/Tekro kotouče toto dělají, takže vyměnit.

      0 0
      • Breakpain  

        Asi jsem moc línej flegmatik :-) …

        TRP kotouče, kope to na CX do přední brzdy jako zběsilé, a než bych to měnil, říkal jsem si … „ale co, ono se to jednou sjede“ :D

        0 0
    • jIrI___  

      Zkus vyměnit kotouče za nějaké s hladší hranou. Měl jsem stejný problém s vibrováním u TRP Spyre a pomohla mi výměna originálních kotoučů za levné Avid HS1 z aliexpressu. Problémy ustaly a už se znovu neobjevily.

      0 0
    • jval  

      OK, tak náběhy na destičkách bohužel nepomohli, takže výměna kotoučů. Dali by jste raději ty Avid HS1 a nebo Shimano SM-RT56. A nebo by jste doporučili jiné?

      0 0
      • jIrI___  

        SM-RT56 určitě ne, na ten můžeš použít jen organické destičky, protože sintry ho solidně otrhají (kdesi se tu v historii válela fotka takového kotouče).

        0 0
        • jval  

          Tak jsem objednal ty Avid HS1. Za 150 z ebay to za tu zkoušku stojí, tak uvidím.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.