• Sklipky

    Zdravím,

    na kole jsem poměrně nováček a i kvůli tomu jsem pravděpodobně zvolil špatnou velikost kola. Když na kole jedu, tak mi to nepřijde, protože nemám možnost porovnání, ale kamarádi mě upozorňují, že je mi kolo nejspíše malé. Měřím cca 185 cm a letos na jaře jsem si koupil Specialized Rockhopper 29 velikost rámu L. Dle fotek, je mi kolo malé ? Vím, že každému vyhovuje něco jiného, ale sedačku mam úplně vzadu a možná mam tendenci se ještě trochu šoupat dozadu (možná je to jen tvarem sedačky).

    Vyplatí se mi kolo celé prodat a koupit jiné a nebo sehnat jen větší rám ? Bojím se, že rámy specialized nejsou dostupné jen tak samotné. Mohla by mi prodejna specialized rám vyměnit za a starý odkoupit za menší částku ? Měl by jít použít i jiný rám než specialized, na kompatibilitu jakých komponentů je třeba dávat si pozor ?

    0 0
    • Dragonfly  

      Ahoj, nevypada ti to nijak zvlast male. Ale fotky kdy se drzis jednou rukou neceho nejsou prukazne. Ty dalsi nejsou uplne z boku. Posed mas nastaveny podle nejakeho navodu? Pri jizde te neco boli?

      0 0
    • Espen  

      Podle mě malý.

      0 0
    • kubad  

      L by mělo na 185cm sedět

      Z fotek je prd poznat, nemyslím že je malé

      0 0
    • couffy  

      Krátký

      0 0
    • puka  

      Mně se zdá na XC nějak krátký představec..

      0 0
    • mr.antik  

      řidítka máš asi dost stočená k sedlu, to ti zkracuje posed třeba o 3cm…

      Každopádně bych začal laděnim posedu, připadně výměnou představcé a řidítek

      0 0
    • MatS  

      Výška tvé postavy ještě neznamená, že Lko ti bude sedět. Změř si délku nohou. Podle fotek máš dlouhé nohy. Jak máš vysunutou sedlovku? Možná by ti pomohl delší představec.

      0 0
      • kubad  

        to by mu nevycházela délka sedlovky , nemám pocit z fotek že by měl problém se sedlovkou

        0 0
      • Sklipky  

        Délka od paty do rozkroku cca 88 cm. Sedačku mam posunutou úplně vzadu. Vysunutí sedlovky, teď nevím, přeměřím.

        0 0
    • creater  

      Ja merim 183cm a mel jsem stejne kolo a pro nastaveni posezu jsem vpodstate hned kupoval delsi forbec, myslim, ze 100mm, z vyroby tam byl myslim 60–70mm a ten posez byl hodne nakratko. Vyzkousel bych jako prvni, na 185cm si myslim XL bude moc…

      0 0
    • creater  

      Ano, predstavec :-D

      0 0
    • micinka  

      Ano, kolo je o cislo mensi nez by jsi potreboval. Nicmene jelikoz mas spise kratsi nohy ke sve vysce, zajdi si nekam do bike fit studia, kde ti poradi spravnou delku predstavce, kterou to muzes korigovat. Videl bych to tak o 2cm, minimalne.

      Odbornik se v tvem pripade vyplati, zvlaste pokud nemas moc zkusenosti. Na navody na internetu nehled, KOPS metoda (olovnice) je zrovna pripad sporne metodiky a jeste problematictejsi realizace.

      0 0
      • couffy  

        nebo metoda pokus omyl,koupit představec na bazaru,vyzkoušet a pak ho kdyžtak poslat dál

        0 0
        • Sklipky  

          Ten představec bude asi opravdu jediným řešením. Zkusím se poptat, kdo to měření dělá v Domažlickém okrese. Sedačku už si moc zvedat nemohu a přesto je tak nějak na úrovni řidítek, výš určitě ne.

          Další foto:

          0 0
          • couffy  

            Představec tam bude asi hodně krátkej,viděl bych to pro tebe tak cca 100–110mm,pak by ti mohla pomoci ještě sedlovka s offsetem,tam bys sis taky pomlhl.Jo a sedlo má být vodorovně.

            0 0
          • kubad  

            máš krátké nohy dlouhé tělo, podle vytažení sedlovky :D

            chce to opravdu někoho kdo tomu rozumí a s tím nastavit posez, podle mě bude L máš OK

            0 0
          • micinka  

            Jsi ukazkovy pripad, jak mas vse spatne a vysledek se projevuje napr.v zadech. Kdybys prijel do Ostravy, tak ti udelam fitting gratis vymenou za case study – ukazkovou studii ;)

            0 0
            • kubad  

              co to je úplně všechno špatně?

              jinak podle toho co píšeš v tomto vlákně je tvůj epic jednoznačně o číslo menší než bys měl měl být:D

              0 0
              • micinka  

                Delká představce, předozadní poloha sedla, sklon sedla. Výška sedla se podle fotek těžko odhaduje, ale podle té poslední bych řekl bych, že je také nízko.

                Podle čeho tak soudíš ? Podle vysunutí sedlovky ?

                0 0
                • kubad  

                  to bylo samo myšleno v kontextu toho cos tu psal, ber to jako srandu jinak sedlovka představec,

                  je mě jasné žes volil radši menší rám, jinak odhadem měříš 178–180cm?

                  a k posezu tazatele, věřím že když si nastudoval tu poučku s olovnicí, tak že tam bylo i jak nastavit výšku sedla, ale tohle těžko soudit ty fotky jsou fakt o ničem, ale jedno to říká, v klidu může i na tomto L ku o 10cm se sedlem nahoru a to si myslím nebude potřebovat, pak už je to jen o délce, a podle geometrie je tento Spešl dlouhý jak týden před výplatou 637mm, takže prostor má

                  0 0
                  • micinka  

                    Mé proporce postavy – dlouhé nohy a krátký trup jsou vždy problematické, řekl bych, že více než opačný pól zakladatelé fóra. Geometrie kol jsou dělány jinak, málokteré rámy jsou krátké a vysoké, u fullu se to ještě násobí vyšším středem, takže potom třeba kolo vypadá podívně nesouměrně. Ale tak to má být, kolo se má upravit na bikera.

                    Ale byl za poloviční cenu…:) Nicméně, máš jednu pravdu v tom, že už šel dále, vrátil jsem se k HT, kde mi geometrie sedí více.

                    0 0
            • mr.antik  

              je to celkem v pohodě a netřeba za nastavení utrácet prachy, stačí když to okoukne někdo kdo trošku víc jezdí…

              0 0
    • Sklipky  

      Tak vám všem díky za rady. Alespoň už vím, že rám netřeba měnit, což je dobrá zpráva. Zkusím prvně ten 100 mm představec a podívám se s někým i na nastavení sedla, případně pak vyzkouším jinou sedlovku ( delší a s větším offsetem, než je současných 12,5 mm).

      0 0
      • Dragonfly  

        Pokud mas vysku sedla opravdu spravne a ted mas sedlo na stejne urovni s riditky, muzes jako prvni pokus jen otocit predstavec tak aby smeroval dolu. Nekolika lidem to taky pomohlo. Ja po deseti letech presedlal na nove kolo a taky jsem hooodne dlouho ladil posed. Tak preju hodne trpelivosti:)

        0 0
      • micinka  

        Sedlovku vůbec neřeš, to že jsi posunul sedlo dozadu mělo důvod ten, že máš krátký představec…

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Ještě si překontroluj polohu kufrů na tretrách, jestli by nemohly být kousek víc vzadu. Na sedle by ses měl udržet při správném nastavení i tehdy, když bude vodorovně.

      Správnou polohu (špičky) sedla vůči středu překontroluj použitím kalkulátoru pro silniční kolo (MTB předozadní polohu sedla nepočítá).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.