• mosquito

    prosim nejake „hodne majitele“ :) o radu – jaky ram byste mi doporucili pri vysce 187cm na Meridu Race 905 – L nebo XL ?

    http://www.merida-bike.cz/…e-905-com-08

    optal sem se prodejce v Merida store – spis byl pro XL, koukal jsem po tabulkach (ale nejsem si jistej ze ta tabulka je zcela univerzalni pro silnicni i MTB kola a tam to vychazelo spis taky na XL) a poslal jsem dotaz i primo z webu Meridy kde mi doporucili L :( zkusit si obe kola je asi neresitelny problem .. kdyz sem bral MTB od GT tak to bylo podobne .. nakonec sem vzal XL a mozna bych v klidu snesl i to L jenze silnicka je asi lepsi delsi – tod dilema

    dik

    Anketa: jakou velikost myslite?

    2x
    25%
    0x
    0%
    2x
    25%
    4x
    50%
    0 0
    • mosquito  

      tady je jeste tabulka doporucenych velikosti (ale odpoved z Meridy ji primo odporovala)

      http://www.merida-bike.cz/clanek/273

      výška postavy v cm

      výška rámu

      do 165 cm

      15", 16", S, do 44 cm

      160–170 cm

      17", 18", M, do 48 cm

      170–185 cm

      19", 20", L, do 52 cm

      185–200 cm

      21", 22", XL, do 55 cm

      nad 195 cm

      23", 24", 58 – 61 cm

       
      0 0
    • jecnak  

      Vyzkouset a nebo pouzij fit calculator.

      0 0
      • mosquito  

        dik, fit calculator sem si pustil

        • horni ramova trubka 56.5–57.0
        • sedlova trubka mezi stredy 51.8–52.3
        • hlavova trubka 11.6–12.2

        podle horni trubky je to teda XL, sedlova trubka je o 1 cm zanedbatelne kratsi, jen to ma podstatne delsi krk 19,5 misto 12 cm … to je ve vysledku dobry nebo zly? .. kurna proc mi ten chlapek z meridy napsal jen L

        0 0
        • kubad  

          no není ta míra 11,6–12,2 náhodou délka představce?

           
          0 0
        • jecnak  

          Jeste dodatek – kalkulator ti vypocte klasickou geometrii bez slopingu, takze to je treba zohlednit. Doporucil bych ti i pres to vsechno zkusit kolo na zivo. Osobne bych tomu kalkulatoru duveroval a treba i primo podle nej vybiral silnicku podle te geometrie. Kdybych ja mel vybirat, tak jdu spis podle Eddy Mercxe, protoze podle meho nemaj predstavce kolem 120 a vic na silnicce co delat.

          Ten chlapek z Meridy proste strilel od boku, ono je to ve vysledku pouzitelne oboji, na oboji si zvyknes, zvlast kdyz je to zrejme tvoje prvni silnicka. Jak rikam, nekam zajdi a zkus si to, nejlip s nekym zkusenym, ktery ti rekne, ze na tom sedis moc stisnene a nebo natazene, protoze pokud je to tva prvni silnicka, tak prd poznas.

          0 0
          • Mug  

            Proč je 120mm představec moc? Mě to přijde OK. Profíci to tak taky vozej a i Bettini, kterej nemá ani 170cm má 120. A velký chlapy vozej 130mm. Jasně, že není profík, ale podle mě jsou delší představce na silničce vpohodě.

            0 0
            • jecnak  

              Zalezi od geometrie. Pokud mas kratky ram, pak je samozrejme 120 a vic nutnost jinak bys v kopci kopal kolenama do beranu. Jen rikam, ze ja bych radsi delsi ram a kratsi predstavec. Tod vse.

              0 0
            • obda  

              Ale vždyť to přesně vychází na „competitive fit“. Z čehož vyplývá, že fit calculator se shoduje v competitive fit s tím, jak jezdí profíci. To je fajn :-) Mně se ale ten Eddy posed líbí taky víc.

              0 0
        • kámen úrazu1  

          To AH je skutečná délka horní trubky nebo efektivní? Zdá se mně, že úsečka na obrázku vede vodorovně (teda udává efektivní délku), ale nečetla jsem k tomu vysvětlivky. Pokud by tomu tak bylo, tak pak by výsledkům z kalkulátoru spíše odpovídalo elko s 575 mm…?

          0 0
        • kámen úrazu1  

          Já na to šla porovnáváním délky padnoucího horáka s chtěnou silničkou.

          http://www.bike-forum.cz/…0/forum.html#…

          Úvaha, že když je posed na silničce delší, že má být i delší rám, mně žiletkářobikeři :-) vyvrátili. nakonec jsem dle rad odhadla správnou velikost silničky.

          0 0
          • stihac  

            tak to si mozes byt na beton ista ze na silnici mas dlhsi posed, lebo v terene asi moc casto neslapes 35 km h a nepotrebujes vobec nejako extra uvazovat so znizovanim odporu vzduchu, a na ceste zas nepotrebujes dostat zadok za sedlo v zjazde alebo dvihat predne koleso pri prejazde prekazky do vysky 20 cm alebo viac.

            Ako sa u nas v Krupine hovori: Form follows function.

            :))

            0 0
            • stihac  

              ale ked hovorim ze posed je dlhsi tak to neznamena ze ma byt dlhsi ram (moze / nemusi) lebo na mtb predpokladam nevozis barany a ergopowere ;)

              0 0
            • kámen úrazu1  

              ?

              A co tím chtěl básník říct?

              0 0
              • stihac  

                ale nic.

                (este je aj opacny pripad ze niekto si chce preniest posed zo silnicky na mtb… to konci uz uplne zle, ale to uz tu netreba rozpisovat)

                0 0
        • obda  

          Vono podle výšky je vybírání loterie. A většina tabulek výrobců je podle výšky. Díval jsem se na tvoji tabulku z fit calculatoru, a ackoliv mam jen 180cm (tj. o 7cm min), mam inseam tuším 88cm (tj. o 8cm víc) A to mám menší délky stehna a lýtka (oboje tak o 3cm) – holt lordóza je svinstvo.  Zato mám kratší ruce. Tak a teď nám dvěma vybírej kolo podle jedné tabulky v závislosti na výšce :)

          Ta horní tryubka Ti vychází na L! (AH=575). Podle těch tabulek jsi u Eddy i competitive fitu spíš L než XL, takže se nediv, že ti někdo Lko navrhl. Ale zase je to slopingovej rám … Budeš to muset holt vyzkoušet, nebo to risknout. BTW stem je představec, krk se řekne head tube.

          0 0
    • Mug  

      Souhlas s vyzkoušením. I když jsi na hraně tak mi to přijde spiš na Lko a doladit sedlovkou a představcem. Kratši kolo je ovladatelnější.

      0 0
      • jecnak  

        Delsi predstavec mu naopak zkriplovati ovladatelnost, taktez ladit neco sedlovkou je nesmysl kvuli spravnemu posedu.

        0 0
    • stihac  

      takze aby som predisiel zvade ako bola vcera o rame author, tak najprv par udajov: som vysoky presne ako ty a mam ram s hornou (vodorovnou trubkou) dlhou 575 mm (cize ako ta merida vel. L) a pouzivam predstavec dlhy 120 mm. Keby som na sucasnom svojom kole mohol nieco zmenit, tak presne ten rozmer 575 na asi zrovna tych 590 mm (mozno viac).

      Takze KEBY ta merida bola PRE MNA tak urcite beriem XL. Ale samozrejme zalezi ako si stavany, lebo ked sme rovanko vysoki neznamena ze mame rovnake pomery trup/koncatiny, dalej rovnake navyky a pod. Ja by som vzal XL a podla skusenosti dodatocne doladil dlzku predstavca. Rozdiely mozu totiz sposobit aj rozne tvarovane riadidla a to v rozsahu par cm (vynesenie obluka silnicnych riadidiel v smere pozdlznej osi bicykla voci ich uchyteniu)

      V tabukle s geometriu som nenasiel ze by tam udavali aky dlhy predstavec ma ktora velkost. Ak vezmes Lko tiez to prezijes, ale to kolo co mam je dost vratke, vyzduje pozornost pri jazde, aj ked reaguje zase bleskovo, ale ak jazdis dlhsie trasy kludnym tempom, alebo kopce a nie kriteria, XL bude lepsie nez L. Moj nazor.

      Skus napisat alebo aspon porovnat na com jazdis teraz, ake to ma rozmery, aj to totiz hra rolu.

      0 0
      • kubad  

        :-)

        dnes s tebou souhlasím

        0 0
      • mosquito  

        diky za vycerpavaji praktickou odpoved .. posledni silnicku sem mel pred 10ti lety a to nejobycejnejsiho favorita .. od te doby jen MTB (Author 21" a ted GT XL)

        0 0
        • stihac  

          uvidis ked zacnes jazdit silnicu, aky obrovsky prinos to ma. Ked chces vaznejsie jazdit mtb tak bez treningu na ceste je to marna snaha. Ked jazdis len v terene tak to v tebe casom uplne zabije aj zbytky rychlostnych schopnosti, preto je to vhodne doplnit cestou. A da sa tam trenovat ovela systematickejsie a presnejsie davkovat zatazenie, ani chrbtica a klby tak netrpia, len treba zit niekde kde su aj malo frekventovane cesty aby to cloveku nekazili plechovkari :))

          A vybral si si teda paradnu! Ultegra, to budes mat na dlhe roky, mam par dielov predchodcu Shimano 60 z 1.polovice 90. rokov. Trochu zavidim :)

          Kupit cestaka – spravne rozhodnutie. Prajem dobry vyber a vela km bez nehody ;)

          0 0
        • Zdenda CUBE  

          Merida je proti Authoru o dost menší, vzhledem k tvé výšce bych pravděpodobně volil XL, ale za testovací jízdu nic nedáš :-)

          0 0
          • stihac  

            asi si myslel kratsia, nie mensia.

            K testovacej jazde: ak je problem zrovna tieto mat obe k dispozicii, tak vyskusaj niekde najst aspon silnicne L a XL od Meridy s rovnakou geometriou, aj to ti pomoze (nemusi to byt uplne presne ten typ co si si vybral, pri posede tie komponenty radenia a pod rolu nehraju, aj ked vyssie modely mozu mat dlhsie predstavce a pod.)

            0 0
            • Zdenda CUBE  

              Když napíšu VŠEOBECNĚ menší, tak tím pochopitelně myslím MENŠÍ. V tomto případě nejde jenom o efektivní délku rámu ale i o celkovou výšku, hlavně v sedlové trubce. Je to opak toho o čem jsme se dohadovali u Authora. Merida má ve stejné uváděné velikosti zhruba díky své geometrii o 4 cm kratší sedlovou trubku a na rozdíl od Authora i sloping a tím je celé to kolo kratší a nižší.

              0 0
      • yetti  

        Netusim jak jsi prisel na to, ze s o jedno cislo vetsim ramem se Ti nejak vyrazne zlepsi ovladatelnost kola. Na ovladatelnost a jak Ty pises vratkost jizdy ma zasadni vliv konstrukce a tedy geometrie daneho modelu ramu, ktera se mezi dvema sousedicimi velikostmi meni naprosto nepodstatne. Nehledal jsem to, ale myslim, ze uhel hlavove trubky, sedlove trubky i delka zadni stavby bude pro obe velikosti stejna a ty ramy se budou lisit pouze o par mm na rozvoru – coz prakticky pri jizde nepoznas. Co ale naopak ma vliv docela zasadni je delka predstavce, ale presne opacne nez pises. Kdyz das na silnicku predstavec kratsi nez 100mm tak teprve poznas jak dokaze byt silnicka vratka. Takze ja osobne doporucuju, kdyz je cyklista na pomezi dvou velikosti brat tu mensi, protoze se optimalni posed mnohem snaze doladuje nez, kdyz je ram velky.

        0 0
        • stihac  
          1. najdi si to a uvidis ako sa tam menia uhly. No medzi L a XL je zmena len pri uhle sedlovej trubky a to 0.5 st. (takmer zanedbatelne. Ale ja by som radsej tych 73 nez 73.5, a este radsej trochu menej, ale to je fakt detail)
          2. podla mna plati ze ked mas konstantnu dlzku rozmeru (v sucte) horna ramova trubka + predstavec – to aby sa zachoval posed, tak plati, ze s dlhsim predstavcom a teda s kratsou hornou ramovou trubkou a tym padom aj s kratsim razvorom, je kolo obratnejsie, da sa povedat vratkejsie. Naopak kratsi predstavec – dlhsia horna ramova trubka – dlhsi razvor → stabilnejsie kolo. Zalezi od poziadaviek jazdca a charakteru vyuzitia co je lepsie. Tento konkretny pytajuci sa mozno este ani sam nevie co by uprednostnil, a ak vie tak si vyberie.

          Ked pouzivas pojem ZLEPSI SA OVLADATELNOST tak s tym opatrne lebo to moze pre jedneho znamenat jedno a pre druheho druhe. Je to nepresne a zavadzajuce.

          1. Dovolim si tvrdit ze 15 mm rozdiel na dlzke hornej ramovej trubky pri rovnakom predstavci pri dlhej jazde rozoznam. Razvor sa lisi medzi tym L a XL len o 10 mm, tych 5 mm zjedol ten iny uhol sedlovej trubky :)
          2. s tou zasadou ze ked si na pomedzi tak brat mensiu velkost ramu, tak to som uz niekde v ramci MTB pisal ze je to riadny blud (fyzikalne uplna hlupost ale uz to nejdem druhykrat zdovodnovat, ked chces hladaj) ale zato 1000× zopakovany, takze vdaka nemu ma kopa ludi mensie ramy nez by bolo optimalne, ale smrtelne to zas nie je… Pri slinickach je to ako som uz hore pisal vec preferencii, urcite sa da usposobit aj L aj XL tak aby mu sedelo a co by som si vybral ja som napisal aj zdovodnil.

          Neviem ci si vlastne chcel aby som to ozrejmoval takto rozsiahlo, alebo si si chcel len rypnut… :)

          0 0
    • Attila  

      Vem rozhodně XL. Já mám 178cm a měl jsem L a sedlovku vytaženou 21cm.

      0 0
    • stihac  

      a hlavne nevyberaj velkost na zaklade vysledku hlasovania!! Ovela dolezitejsie su tvoje pocity pri pripadnej skusobnej jazde, alebo predosle navyky a skusenosti. Mozes tiez cakat, ze ci vyberies jeden alebo druhy, po nejakych stovkach km mozno este nieco doladis, sklon predstavca, tvar riadidiel a pod. Toto su seriovo stavane kola a necakaj ze jedna alebo druha velkost ti ma padnut ako uliata rovno z obchodu. (ved to poznas z mtb)

      0 0
    • Karaya  

      Kdybys byl z Brna, tak te na XL klidne necham svezt. Jinak ohledne velikosti ramu se rada na foru dat neda, dost zalezi na typu postavy – delka nohou trupu a tak..

      0 0
    • wbiker  

      Zdravím. Řeším teď tutéž geometrii, rám Merida Road Race 903. Podle tabulky bych měl mít L (52,5), kde efektivní délka horní trubky je 575 mm. Jezdím MTB Merida velikost 20", kde efektivné délka rámu je 605 mm, k tomu mám 90 mm představec a cítím, že by to mohlo být o kousek kratší. Nevím, jestli se i z tohohle dá odvozovat délka silničního rámu. Zkoušel jsem i fit-calculator pro silničku, výsledek je zde:

      Measurements

      Inseam: 84

      Trunk: 65

      Forearm: 33

      Arm: 64

      Thigh: 59

      Lower Leg: 54

      Sternal Notch: 147

      Total Body Height: 181

      The Competitive Fit (cm)

      Seat tube range c-c: 54.4 – 54.9

      Seat tube range c-t: 56.1 – 56.6

      Top tube length: 53.6 – 54.0

      Stem Length: 11.2 – 11.8

      BB-Saddle Position: 75.1 – 77.1

      Saddle-Handlebar: 52.2 – 52.8

      Saddle Setback: 5.1 – 5.5

      The Eddy Fit (cm)

      Seat tube range c-c: 55.6 – 56.1

      Seat tube range c-t: 57.3 – 57.8

      Top tube length: 53.6 – 54.0

      Stem Length: 10.1 – 10.7

      BB-Saddle Position: 74.3 – 76.3

      Saddle-Handlebar: 53.0 – 53.6

      Saddle Setback: 6.3 – 6.7

      The French Fit (cm)

      Seat tube range c-c: 57.3 – 57.8

      Seat tube range c-t: 59.0 – 59.5

      Top tube length: 54.8 – 55.2

      Stem Length: 10.3 – 10.9

      BB-Saddle Position: 72.6 – 74.6

      Saddle-Handlebar: 54.7 – 55.3

      Saddle Setback: 5.8 – 6.2

      V ideálním případě bych chtěl obě varianty vyzkoušet v reálu, ale procházel jsem teď pár brněnských obchodů a meridy nikde nemají. Proto díky za každou radu

      0 0
      • mosquito  

        ahoj,

        ja nakonec vzal L-ko bez vyzkouseni :( a velikost mi ve vysledku neprijde uplne spatna, ikdyz samo XL bych urcite mit mohl tez, jestli sem dobre videl ze mas 181cm (jen podle vysky se to merit neda), tak se Lka bat nemusis, a jestli by ti sedelo XL ti nepovim

        tom

        0 0
        • kubad  

          XL by mu nesedelo urcite. Uz to L bude spis delsi ale asi sedne na jeho miry.

          0 0
          • wbiker  

            Docela mě zarazil tabulkový rozptyl, Šírer pro moji velikost doporučuje rám s efektivní délkou horní trubky 542 mm, Merida mi tabulkově vychází s délkou 575. Podobně je na tom i Author, taky kolem těch 570. To jsou tři centimetry rozdíl, což už mi přijde hodně velký skok. V historii jsem našel „poučku“, že silniní rám by měl být kratší zhruba o 4 až 5 cm orpoti horskému. Tomu by nahrával víc Šírer, než Merida. Asi nezbyde, než to někde přece jen vyzkoušet. Ale jsem vůbec jako začátečník na silničce schopný poznat, co je pro mě správné?

            0 0
            • kubad  

              57cm uz je na tve miry opravdu dost dlouhe, ale posez se da poladit delkou predstavce a pripadne tvarem riditek.

              Jinak ja mam 183cm a silnicku s delkou 56,5cm a 100mm predstavcem

              Nahore nade mnou ti mosqito psal ze s vyskou 187cm vzal L ko a je spokojeny.

              0 0
            • bluma  

              Měřím 182cm a loni jsem jezdil Lko se 100mm představcem, nebylo to špatný, ale teď mám rám dlouhý 56+10cm představec a zpátky bych neměnil. Zkus pouvažovat i o tom jejich Mku.

              0 0
              • wbiker  

                M by mi nejspíš bylo délkově, ale bojím se, že díky slopingu budu řešit stejný problém jako DoomHammer tady . Zkusil jsem to načrtnout, a při použití jedné centimetrové podložky pod představcem bych měl výškový rozdíl mezi řidítky a sedlem zhruba 12 cm. Není to moc? Navíc sedlovku bych měl vytaženou zhruba 200 mm.

                0 0
                • kubad  

                  bohužel geometrie Meridy je taková jaká je, rám je na svou délku poměrně nízký, pokud sedí informace z geometrie.

                  takže buď o 2–3cm víc vysunutá sedlovka proti jiným rámům, nebo hledej jinde.

                  Jinak 20cm vysunutá sedlovka rozhodně není problém :-)

                  0 0
                • bluma  

                  Chápu, Doomův stroj hrůzy bych taky nechtěl. Nohy mám 86cm a na tom Lku jsem měl sedlovku 350mm vysunutou 9cm nad minimální zasunutí, takže těch 2,5cm (rozdíl mezi M a L) by se mi tam v pohodě vlezlo. Jinak jak píše Kubad, pokud chceš délku kolem 56 a vadí ti sloping, pak hledej jinde.

                  0 0
              • wbiker  

                Můžete mi poradit ještě co se týče výšky mezi řidítky a sedlem? Na biku mám řidítka o zhruba pět centimetrů níž než sedlo, nebude těch dvanáct cm na silničce moc? I kdybych to stáhl podložkama, pořád to bude minimálně deset cm.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.