Velikost rámu Specialized FSR XC Pro

28 nepřečtených
  • Jarman

    Zdravím všechny,

    chtěl jsem se poradit, nebo tedy spíš znát váš názor. Koupil jsem si Specialized FSR XC Pro a nejsem spokojen s velikostí. Měřím 177cm a nakonec po delším rozhodování a po vyzkoušení obou velikostí M a L jsem si vzal eMko. Cítím se na něm lépe než na eLku, ale není to prostě ono. Připadá mě krátké. Mám tam sedlovku s hokejkou a 10cm představec. Problém je, že Specialized má na mě pouze velikosti M, což je 17,5 a L,což je 19 palců. Pro mě optimální velikost je cca 18,5 palců. Máte nějaké typy, jak kolo ještě vyladit, tak aby mě nepřipadalo krátký? Představec již prodlužovat nechci.

    Díky

    Jarman

    0 0
    • mastihuba  

      to je zajimavy, měřim 179 a L mi přijde docela dlouhý a velký :)

      0 0
    • kubad  

      na 177cm je M ko rozumná volba, nevím na čem jezdils předtím, ale prostě posez na takovemhle fullu je prostě kratší a vzpřímenější

      Chtělo by to foto kola jak to máš nastavené

      0 0
    • Jarman  

      Předtím jsem měl Meridu HTcko vel 20 palců a pravda bylo na mě velký, tak jsem musel hodně zkracovat posed. Přikládám fotku, tak to schválně omrkněte. Sedlovku mám vysunutou 24cm od zámku, což snad je v normálu.

      0 0
      • kubad  

        ta poloha sedla je hrozná, máš to zhruba nastaveno podle odkazu?

        http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/

        0 0
        • Jarman  

          Díky za užitečný odkaz. Namátkou jsem si zkontroloval nastavení sedla. Všechno podle mě sedí, akorát možná sedlo by mohlo být trochu více vpředu, ale to bych zase zkrátil posed, což nechci…

          0 0
          • kubad  

            Jen to sedlo posun jak patri to je dulezitejsi nez delka posedu

            na tu si zvyknes, ale posed kvuli slapani ma byt presne.

            0 0
    • michals1  

      Rozměr představce 10cm bych považoval za velmi krátký. 11 nebo 12cm představec by šel určitě bez problému použít.

      Je to určitě rozumnější řešení než kupovat větší a zároveň těžší velikost rámu.

      0 0
      • mastihuba  

        bych votočil forbes zpět nahoru tak jak byl a normálně si zvyknul. 11–12cm představec bych označil jako zvěrstvo. Zbytečně z toho děláš autobus.

        0 0
        • kubad  

          přesně tak na tenhle typ kola je 100mm max

          0 0
          • Jarman  

            Souhlas, originál představec na kole byl 90mm…více než 100mm mě nepřijde přirozené, to mě tahá jaksi moc za řídítka, ale možná je to subjektivní pocit…

            0 0
            • mastihuba  

              ono mě přijde že všeci kdo přechází ze staršího HT na fula mají tendenci dávat řidítka víc dolů a natahovat posed.(dělal jsem to taky) Čím jsem starší tak jej zkracuju a napřimuju. Na rychlost to kupodivu extra vliv nemá a kolo se stává pohodlnějším a hravějším.

              0 0
    • BB  

      Na délku posedu ma vliv šířka řídítek. O pět centimetrů širší řídítka prodlouží posed cca o centimetr. Na tohle kolo bych klidně dal řídítka 27 palců, což je 685 mm. Tak pokud tam máš užší, tak to zkus.

      0 0
      • Jarman  

        Díky za tip, jsou tam řídítka 640 mm. Už jsem o tom přemýšlel, jelikož mám furt tendenci chytat se za kraje a ne za celé rukojeti..pokud by mě to ještě prodloužilo posed cca o 1cm, tak by to bylo super..

        0 0
        • BB  

          budeš překvapený, jak to funguje a jak se zlepší ovládání kola. Nechápu, proč se ve specifikacích kol neuvádí délka představce, šířka řídítek a offset sedlovky. Všude je pouze efektivní délka horní trubky a to je pro posouzení, délky posedu strašně málo.

          0 0
          • TomasJ  

            Zrovna Specialized tyto udaje uvadi spolu s geometrii ramu. Bohuzel vsak plati, ze pokud se nekoupi vylozene top model, tak je stejne vymena techto komponentu nutna, protoze jsou tezke a nekvalitni.

            0 0
            • McBlacky  

              v porovnání k úrovni osazení myslím váhově adekvátní. Mám SJ FRS comp a SJ carbon expert, něco jsem i vážil. o nekvalitě bych polemizoval. Naopak povrchová úprava a začištění hran, závitů atd mi přijde naprůměrné.

              0 0
    • rexa  

      Mám opačnej problém :) Měřím 176 cm, koupil jsem FSR XC rám Lko a zdá se mi na mě dlouhej. Tak uvažuju, že ho zkusím prodat a pořídit Mko.

      0 0
      • Jarman  

        No objektivně na výšku 176cm je eLko od Spešla velký. Ale určitě platí, že záleží na subjektivním pocitu. Já jsem vyzkoušel obě velikosti a vím, že eLko bych prostě mít nemohl. Ladil jsem to jak to šlo (představec, sedlovka, sedlo) a ta velikost mě prostě nesedla. Bylo na mě dlouhý.

        Určitě si nechám eMko, které na sebe snad nějak doladím. Chtělo by to něco mezi eMkem a eLkem:-), tak 18,5palců.

        0 0
        • Pedro RB  

          Píše se to tady pořád, ale zřejmě málo: z ladění délky posedu sedlovku a sedlo vynech – správná pozice sedla je jen jedna! Natahovat/zkracovat můžeš jen vepředu výšku + délku představce a zdvih + šířku řidítek.

          0 0
          • Jarman  

            No,musím trochu nesouhlasit. Myslel jsem ladit sedlovku volba zámku, přímo na sedlovce a nebo různá délka hokejky. Tím se snad nějaké milimetry dají získat…no a sedlo jde taky posunout (vpřed/vzad) cca o 10mm, Proč by na lyžinách sedla byly jinak vyznačeny meze…

            0 0
            • Pedro RB  

              Viz:

              http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/

              Hlavně bod 7!

              0 0
            • kubad  

              Opakuji znovu sedlem a sedlovkou se nic ladit neda poloha je jednoznacne dana a musis si ji nastavit idealne navod sem ti uz vlozil.

              Tahle poloha je dana z pohledu efektivity slapani atd… Polohu si sice muzes trochu posunout podle idealnich potreb, ale uz jen minimalnim rozsahu tak do 1cm

              ruzne sedlovky se vyrabi proto aby tato poloha sedla byla idealni nejen pro tebe ale i pro sedlo a sedlovku proto ruzne ofsety.

              Uz sem to taky psal full neni silnicka a neni zadouci abys na nem lezel jak

              na tvem predchozim HT na ktery posez sis zvykl.

              0 0
              • Pedro RB  

                Ajo, ty už jsi ho na tohle naváděl. Zjevně bez úspěchu..

                0 0
              • kubad  

                Edit:

                ne idealnich potreb, ale individuelnich potreb :-)

                0 0
              • Jarman  

                Dobře, máte pravdu. Článek jsem si přečetl a posed mám nastaven správně. Ještě zkusím koupit širší řídítka a uvidím, co to udělá…

                0 0
                • Pedro RB  

                  V poho.. Taky jsem si prošel něčím podobným jako ty: Posed na HT jsem dělal podle silničky a na fula už to naroubovat nešlo. Ale zkus uvěřit, že trochu vzpřímenější posed tě skoro nezpomalí ani ve vláčku po asfaltu na „maratonku“ typu Spořitelní 50.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    no zkus si tahat hák 35+km/h a uvidíš jak ti vzpřímený posed nebude vadit

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.