Velikost rámu Grand Canyon AL 29 2014

57 nepřečtených
  • Dreamwolk

    Ahoj,

    Chci objednat toto kolo ,ale nevim si rady s veliskotí (181cm,74kg,výška rozkroku 84cm,výška trupu 56cm,šířka ramen 46cm,délka paží 65cm) Hodně přemýšlim nad velikostí M-18,5" kterou tam nabízejí…předem díky za odpovědi

    0 0
    • Breakpain  

      Jezdíš spíše delší nebo kratší trasy?

      187/92, nohy 91

      • L hodně blbě, ale vejdu se … XL je příjemnější, mám radějídelší štreky … ale každý je jiný ;) …

      Ideálně někoho uhnat a sednout nato …

      0 0
      • Dreamwolk  

        Spíš Maratony a delší vyjížďky.Právě nevim jestli vzít tu 18,5 nechal jsem si projít svojí výšku,váhu a rozměry výrobcem a ten doporučuje 18,5 ,ale nevim nevim ,tak se radši ptám než abych to osedlal a bylo mi to malé nebo moc velké

        0 0
        • Breakpain  

          Myslíš ten kalkulátor u Canyonu? No, mně také doporučily Lko … a přitom se lépe cítím na XL (maratony …).

          Je to jednoduchý, díky nohám, jsem měl na Lku v podstatě 400mm sedlovku na maximu u risky … a říká se, že je lepší mít ještě tak 3 cm rezervu … takže jsem vzal XL. Na L by to také nějak šlo, ale měl jsem trošku strach o rám a na dlouhodobější jízdy je to příjemnější. Ta trochu obratnosti, o kterou přijdu mi nechybí, nejsem kdo-ví jaký technik.

          Ale co se týče kalkulátoru – počítá to jen a pouze podle nohou … jestli se nepletu, na 91cm to bylo L, jakmile jsem zadal 92 už mi radil XL, projeď si to, ať víš, kde je ta hranice, kdy to skočí z M na L … pokud je tam více cm, pravděpodobně to M bude oka, ale pokud to budeš mít také kolem 1–2 cm … prověřil bych to L ;) …

          0 0
          • Dreamwolk  

            Ano myslel jsme tím kalkulátor Canyonu.Opravdu je to asi jen o 2–3cm ,tak objednám tu 20" Taky nekoukám na nějakou techniku spíš jako na to pohodlí aby mě nic nebolelo při dlouhé jízdě.Lepší se svézt pohodlně než trpět a i tu nějakou technickou pasáž zvládnu ,tak bych v tom takovej rozdíl nehledal.Díky za rady :)

            0 0
          • satch  

            A jak jsi to nakonec vyřešil s tím lupajícím flashem?? Docela by mne to zajímalo. Dík moc.

            0 0
            • Breakpain  

              Mno, původně, jak to měli lepit Loctitem – nelepili …

              Takže teď zalepený ložiska, zalepený OPI (ten závit) … a ťuk, ťuk, ťuk … ticho :) …

              Takže po každém rozebrání to bude holt chtít lepit …

              0 0
    • MARIN  

      Asi budes na hrane mezi M a L. Nejlepsi bude pujcit a vyzkouset.

      Ja mam vysku 176cm, rozkrok 85cm a pri zkouseni velikosti L jsem mel problem se nad kolem postavit, takze nakonec jsem po doporuceni jejich kalkulacky par mailech a vyzkouseni objednal M a jsem spokojeny,

      0 0
      • MlokCZ  

        A on má nohy ještě o 1cm kratší. Jak píšu níže pro něj na výšku 20" naprosto nevhodná.

        0 0
    • MlokCZ  

      Co se týká délky nohou, tak ti to Breakpain jen zbytečně zamotal.

      Na 84cm nohy je 18,5" na výšku s velkou rezervou. Mám 84,5cm nohy a vozím 18" rámy a jednu 17,5" rám a na všech (včetně té 17,5") mi s ještě malou rezervou stačí 367mm sedlovky. Ty bys bral ještě o 0,5" vyšší rám a k tomu máš ještě o 0,5cm kratší nohy.

      Naopak 20" bude dost nevhodná. Ta už má standover 84cm a to je tedy opravdu už bída pro 84cm nohy (sice 1–2cm přidají boty, ale stejně je to bída takhle malá rezerva).

      Jemu to na jeho 91cm vychází i na 22" mnohem lépe, tedy s mnohem větší rezervou nad horní rámovou trubkou. Tedy naprosto odlišná situace než tvoje.

      Na výšku bych tedy bral zcela jednoznačně 18,5".

      Otázka je co délka. Mně by byla 18,5" při 182cm a 62cm ruce přesně akorát na délku. Ty máš ruce o trošku delší, ale zase extra krátký trup (ještě nepatrně kratší než já a to už je co říct).

      Na délku to už tak jednoznačné není, tam bys asi i tu 20" mít mohl.

      Srovnej délku se stávajícím kolem a budeš vědět hned více jak to vychází.

      0 0
      • MlokCZ  

        Teď ještě koukám, že 18,5" není 18,5", ale má jen 445mm sedlovou trubku, takže to je jen 17,5". Nechápu proč to zase značí takhle blbě aby to neodpovídalo.

        I tak by to na výšku mělo vyjít v pohodě pro 84cm nohy (vozím 440mm rám + 367 sedlovku a vychází ok) a stejně 20" vychází jak už bylo napsáno opravdu extra blbě kvůli místu nad horní rámovkou.

        Když ale ještě připočtu, že zadní stavba je 446mm, což nic moc pro tazatele na jeho proporce, tak bych se skoro poohlédnul po něčem úplně jiném pro něj s vhodnější geometrií (kratší zadní stavba + mírně delší rám v cca 18" velikosti).

        0 0
        • MlokCZ  

          Z jiných levnějších 29tek by mohlo být třeba toto

          http://www.bike-discount.de/…-6–1-sl.html?…

          V tuhle chvíli tedy nejsou k mání potřebné velikosti, tak by musel čekat na nové modely.

          Geometrií ale mnohem vhodnější. Na výšku reálná 18" (460mm), která má 600mm na délku, tedy malinko delší (k tomu ještě o 0,5st. větší hlavový úhel, takže dalších pár mm na délku navíc pro reálný posez oproti tomu Canyonu).

          A zadní stavba přitom o něco kratší a to 442mm.

          A k tomu jen 95mm hlava, tím vyjde hodně místa nad horní rámovou trubkou, bude to ještě o trochu lepší než u toho Canyon v 18,5".

          0 0
          • Dreamwolk  

            Poslal jsem jim mail ,tak jsem zvědavej jak se k tomu vyjádřej oni…škoda ,že už ty radony nejsou jinak bych šel asi spíš do něj…a čekat se mi bohužel nějak nechce :X

            0 0
        • korina  

          presne tohle resim taky… vysla mi velikost S, ale se svymi 173cm (rozkrok 83cm) mi to prislo divny a po konzultaci a vyzkouseni jsem vzala M. ted je mi to v terenu neprijemny, horni ramova trubka je natesno a pri padech nebo jen pri slejzani z kola to vnimam. zitra volam do canyonu, zda se to neda vymenit.

          0 0
          • Vilém  

            Nechci byt skodoliby, ale musim se smat, kdyz si vzpomenu, jak jsem ti nejen ja rikal, aby jsi vzala to Sko.

            0 0
          • kubad  

            jako si fakt myslíš že ti někdo vymění jeté kolo?

            0 0
            • borda  

              Myslim, ze konkretne ona si to opravdu mysli :-)

              Nebo ho vylesti ahalt to zkusi :-). Treba je taky muze zkusit ukecat na zpetny odkup s ponizenim ceny. Tak jako tak to nebude zadarmo.

              Navic 29er v Sku bude vrazda a jeste pekne hnusna :-)

              Jenze to jsem zase rikal ja, takze jsem byl oznacen za sovinistu :-)

              Pro trendy se zkratka musi trpet :-D

              0 0
              • ddan  

                tak nevím kámo ;(

                že bych trpěl pro trendy se fakt říct nedá. Měřím 175cm, mám krátký nohy 78cm.

                • Začal jsem na 26 ve vel.19 author revolt a to kolo mi absolutně vůbecnesedlo.
                • Vyměnil jsem jej za 29 spešl HT vel.17.5 a už to bylo lepší, alestále ještě né to pravé (mám jej doma jako druhé kolo a pro stejněvelkou manželku)
                • Více jak měsíc jsem zkoušel vrátit se zpět ke 26-tce a denně jsemjezdil Epic S-Works vel.M… čekal jsem, že to kolo bude hravější aakčnější v kopcích – jo OK, ale ztratil jsem daleko víc tím, že jsemna tom kole necítil takovou jistotu, prostě bylo míň stabilnější ahotovo. Pro mě (pro některé jedince BF opakuji „pro mě ;)“) je26 uzavřená kapitola – né mediální kampaň, chtěl jsem jít zpětz 29 na 26, ale po vyzkoušení ne. Tím neberu 1× vyjetí okolobaráku ;).
                • Měl jsem možnost srovnání 29 HT / 26 epic / 29 epic S-works2011. Ten poslední je ve vel. SM a jak píšeš „navíc 29er v Sku budevražda“ – nevím, ale vražda se nekonala ;) a jsem nadmíru spokojený.Oproti originálu mám místo 75mm představce 105mm. Díky menšímu rámu –menší hlavové výšce a více vysunuté sedlovce mám teď ideálněvyladěný posed a dokázal jsem dát sedlo nad úroveň řídítek a tak mě toi vyhovuje (na 29HT ve vel.17.5 to už tak díky krátkým nohám a vyššíhlav.trubce nedám). Navíc mě i vyhovuje kratší rozvor – vím, že jsempsal u 26 míň stabilnější a tu jdu do krátkého rozvoru, ale i tak jeto pro mě více stabilnější a hravější, což jsem požadoval když jsemzkoušel 26. Navíc u tak malých rámů jako SM, M je třeba u epicuproblém s bidonem. Do rámu dám jen 750ml a druhý díky menšímu rámu avíce vysunuté sedlovce mám na sedlovce – a je to na chlup pro 750ml aideál 500ml pro snazší vytahování. Kvůli pohybu zadní stavby bych jej navětší rám z důvodu více zasunuté sedlovky už nedal a nebo by bylokomplikovanější vytahování i pro 500ml.

                Takže takové chytráky jako ty mám opravdu rád a až budu mít trochu času, tak si toho 29-tkových epica (jak píšeš v Sku vražda a ještě pěkná hnusárna) přidám do galerie… ;) já jsem spokojený a určitě třeba nebudu říkat kámošovi co je daleko větší než já a myslím, že by mu lépe sedla 29-tka než 26-tka ve vel. L či XL nebo co jezdí (když ji chce), že na 26-tce vypadá jak…

                0 0
                • Vilém  

                  Rekl bych, ze v te reakci vubec nebyla rec o tobe, ale o jedne vsevedouci dame (slecne).

                  0 0
                  • ddan  

                    já reagoval na část příspěvku co napsal:

                    Navic 29er v Sku bude vrazda a jeste pekne hnusna :-)

                    Já právě mám 29er v Sku a líbí se mi to a vyhovuje mi to ;) a to je celý… pak jsem jen částečně rozvedl, proč mi menší rám vyhovuje více ne větší (třeba pro ostatní)

                    0 0
                    • borda  

                      Ani tvuj elaborat o tom, ze mas maly kolo, ktery je ti maly (podlozeno ovsem mnoha argumenty, ktere sis pracne vylozil presne dle potreby a v nekterych pripadech i sam pises, ze naopak, nez je u tebe obvykle :-), na tom nic nemeni :-)

                      0 0
                    • borda  

                      Ale urcite ho vystav. Kdyz uz nikdo, milvus ti ho jiste pochvali :-) :-)

                      0 0
                  • korina  

                    ja se rozhodne nepovazuju za vsevedouci, ale nechala jsem si poradit a vetsina mi rikala M, navic zadny testovaci kolo jsem nemela v esku a toto konkretni jsem zkousela a neprislo mi velky.

                    nemuzu si pomoct, ale pusobis na me jako peknej zm.d

                    0 0
                    • Vilém  

                      Diky za poklonu, ty na me jako namistrovana cubka.

                      0 0
                      • Radunak  

                        Je trapná… tady ji doporučovali velikost S..

                        http://www.bike-forum.cz/…ramu-31.html

                        0 0
                        • Vilém  

                          Zhruba si vybavuju jak ty vlakna probihaly, nejenom toto.

                          Byla o necem presvedcena a chtela to proste posvetit. Ten kdo rikal to co chtela slyset, tak toho vyslechla, ostatni byli ruzne shazovani atd.

                          Ma co chtela.

                          Cenim si akorat toho, ze priznala svoji chybu.

                          0 0
                          • borda  

                            Nepriznala. Poradili ji to prece.

                            Navic je sprosta pres caru.

                            0 0
                            • korina  

                              ja nerikala, ze je ****, jen, ze na me tak pusobi… vsechny komenty negativni a ted bude namistrovanej, pac to je voda na jeho mlejn, tak at si to uzije.

                              0 0
                        • korina  

                          ano jsem trapna kvuli tomu, ze jsem si nemohla v terenu vyzkouset kolo a chci ho vymenit za mensi. dost nechapu.

                          0 0
            • korina  

              jj, navic bez problemu ;)

              0 0
    • Neoš  

      Mám podobný dotaz ohledně velikosti biku Grand Canyon CF SL 6.9 měřím 180, nohy 82,68trup,50r­amena,64ruky. Vychází mně vel. M, ale na Mkách se cítím velkej a většinou potřebuji delší představec a sedlo co nejvíc dozadu a stejně jsem furt dle mně moc nad řidítkama a to bych už moc nechtěl.Nebo jít radši skrz geo do Scotta Scale 920? (větší sklon sedlovky) Tohle jsou asi otázky pro mistra Mloka. Se mně zdá, že jsem nějakej nedomrdlej. Dík

      0 0
      • MlokCZ  

        To máš ještě o něco horší než zakladatel vlákna. Na L to není na výšku. I když CF SL má standover 822mm (tedy o trošku méně než ten AL model ze začátku diskuze), tak máš zase o ty 2cm kratší nohy než tazatel.

        A na délku je to zase mezi, i když bys mohl mít L ještě spíše než zakladatel vlákna. Ruce máš sice o 1cm kratší, ale máš o hodně delší trup.

        Tohle je prostě obecný problém u 29" biku, že mají obecně větší standover a pak ne až tak vysokým jezdcům, kteří mají spíše kratší nohy a delší ruce velikost prostě nevychází.

        M u nich není zase až tak krátké + 74st. sedlový úhel (to znamená sedlo bude více vzadu než na rámech s menším hlavovým úhlem), takže je možné, že by to M nějak vyšlo.

        Srovnej na délku se stávajícím kolem.

        Pokud M bude na délku krátké, tak smůla a poohlédnul bych se jinde. Musel bys najít nějakou extra dlouhou 17–18" velikost.

        Případně uvažovat o snížení vidlice na 80mm. To jednak lehce sníží standover což se bude hodit a pak to navíc lehce prodlouží posez, protože půjde sedlo zase o to více dozadu (cca 1–1,5cm) díky zvětšení sedlového úhlu.

        S případným snížením zdvihu vidlice na 80mm by se dalo už asi uvaožovat i o L, pak by to zase vycházelo o něco lépe.

        Tahle úvaha se snížením zdvihu vidlice platí i pro zakladatele vlákna.

        Tady je ale zase potřeba zjistit, aby to nebylo už dlouhé zase moc. Bylo by to jak delší díky velikosti, tak ještě navýšení o těch cca 1–1,5cm posunem sedla dozadu za snížení vidlice.

        Snížení vidlice na 80mm ještě také zvýší o cca 1st. hlavový úhel, na to tam ale rezerva je, šel by ze 70st. na 71st., což je pro 29" rozumné.

        0 0
        • MlokCZ  

          A jedno srovnání ohledně místa nad horní rámovkou.

          Mám nohy 84,5cm a vozím 17,5" Scale 29". Hlavu má 115mm, ten AL model co chce zakladatel vlákna má 110mm (v M) a CF SL 100mm (v M). K tomu má Scale 29" o 5mm výše střed.

          Se 100mm vidlicí to vychází na tom Scalu tedy tak cca o 1–1,5cm hůře s hodnotou standover.

          Zase ale mám z vás nejdelší nohy, oproti zakladateli vlákna tedy už jen o 0,5cm.

          Mám to kolo už dlouho postavené s pevnou kratší vidlicí a to 470mm. To je o hodně, je to jako odpružená na 60–65mm (pro jízdu to odpovídá 80mm + sag, jenže pro místo nad horní rámovkou je potřeba brát nezatíženou vidlici tedy bez sagu).

          A takhle jsem měl nad horní rámovou trubkou místa opravdu hodně s pěknou rezervou.

          Teď jsem nahodil na chvíli Rebu na 100mm a najednou nad horní rámovkou už je místa málo. Je to ještě pořád jezditelné, ale už nic moc. A to je pro 17,5" velikost.

          0 0
          • Neoš  

            A jsem tam, kde jsem byl doteď. Takže v pr… Když mám tak krátký nohy nebude pro mě důležitá hodnota úhlu sedl.trubky? Čím menší uhel, tak bych měl být dále od řidítek, ne? Jsem zkoušel Trek Stache s úhlem 62.5°(sedlovka) a vlezl jsem se v pohodě na 17.5. Tedy snad poprvé, kdy jsem se necítil na 17.5 stísněně. Proto ta úvaha o Scott Scale. Abych řekl pravdu, tak standover jsem nikdy moc neřešil (asi to vždy nějak vyšlo)

            0 0
            • MlokCZ  

              Čím menší uhel, tak bych měl být dále od řidítek, ne?

              Ne, je to přesně naopak. Sedlo se nastavuje vždy do správné polohy vůči středu.

              Na rámu s malým sedlovým úhlem bude potřeba sedlo posunuté více dopředu pro stejnou polohu vůči středu než na rámu s větším sedlovým úhlem.

              A když budou mít oba dva uvedenou stejnou délku virtuální horní rámové trubky, tak vyjde delší posed na tom, kde bude sedlo pusnuté více vzadu, tedy na tom s větším sedlovým úhlem.

              U toho Stache si se asi upsal, sedlový úhel má 72,5st. A sedět mohl hlavně kvůli tomu, že je to spíše delší rám, má 600mm v té velikosti. Canyon CF SL je sice o 1cm kratší, ale právě díky většímu sedlovému úhlu půjde sedlo více dozadu a vyjde to pak ± nastejno (možná dokonce o nějaký ten milimetr delší posez na Canyonu).

              A jestli u Scottu nezměnili geometrii oproti Scalu 29" elite co vozím, tak ten je dlouhý přesně stejně jako Stache + stejný sedlový úhel.

              Tedy vyjde to na délku posezu ± stejně na všech těch třech kolech.

              0 0
              • MlokCZ  

                Taky jak vozím Scale 29" elite s tou výrazně kratší vidlicí, tak to dost zvedlo sedlový úhel (až někam na 74,3°). A jak mám hodně krátké ruce a spíše kratší trup, tak mi to i při 182cm vychází s jen 7,5cm představcem.

                0 0
                • Neoš  

                  Stache-uhel-jo upsal jsem se. Jinak jsem tomu porozuměl a jsem nyní trochu v obraze. Ten Stache je úplně jiný typ biku, tak jsem to tu asi neměl dávat k porovnání. Já bych to tedy viděl spíše na Canyon L(19). Standover asi na hranici (aspoň někdy pocítím, že jsem chlap), ale měl jsem Stumpjupera v 19 a tam udávají standover o nějaký mm větší a přežil jsem to. Dám na L aspoň kratší představec než jsem měl nyní na Trek Superfly 100 v 19.

                  0 0
              • MlokCZ  

                A pokud chceš srovnávat délku rámu jednodušeji a nemuset řešit sedlový úhel, tak srovnávej hodnotu reach.

                Bohužel ještě nedávno to málokdo udával, teď už je to lepší a většinou už to výrobci udávají.

                Předtím jsem se ani nepodíval u Stache a trefil jsem to dobře se započítáním sedlových úhlů:

                Stache – reach 414mm

                Canyon CF SL – reach 415mm

                Takže je ten Canyon o 1mm delší (přes sedlové úhly jsem to nepočítal přesně na milimetr, proto jsem psal ± nastejno nebo dokonce může vyjít Canyon delší).

                0 0
                • Neoš  

                  Pokud mrkneš na geo, tak co říkáš pro mě na tento bike radon Black Sin 29 8.0? Trochu delší zadní stavba, ale jinak ve vel.18 by mohlo být, ne? Reach tu myslím zrovna neudávaj, sakra. Dík

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Ten bude dlouhej v 18" až až. 615mm + 73,8st. sedlový úhel, to bude reach cca 435mm.

                    0 0
                    • Dreamwolk  

                      Nechal sem se premerit a trup mam 68cm, vyska rozkroku 86cm, delka paze 65cm…na to uz by byla vhodna velikost L" ne ?Jinak diky moc Mloku…jsem rad ze jsi se k tomu vyjadril a docela sem se u tvyho upresneni poucil.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Když máš nohy 86cm, tak to už nějak půjde (místo nad horní rámovou trubkou) i s L a vzal bych ho.

                        0 0
        • Tina  

          Mám jeden malý dotaz. Doteraz som si myslela, že čím väčší uhol sedlovej trubky, tým je sedlo viac nad stredovou osou a teda bližšie k riaditkam. Ty píšeš, že je to naopak. Ako je to vlastne. Kde sa podľa teba meria uhol sedlovej trubky?

          0 0
          • MlokCZ  

            Sedlový úhel se měří pro sedlovou trubku, jak jinak. Neřeším teď speciální konstrukce sedlových trubek, které nejsou přímé a neprochází středem. Tam se ale místo toho stejně udává virtuální sedlový úhel, aby se to dalo srovnávat.

            Očividicně jsi to nepochopila, co jsem psal. Já celou dobu beru pro jezdce to podstatné a to správně nastavené sedlo oproti středu. Ty bys brala špatně nastavené sedlo, tedy pro různé sedlové úhly stejně posunuté v zámku pro stejný offset sedlovky. Pak by to tak bylo, ovšem to je situace, která nikoho nezajímá, protože tak to vozit nebude.

            Tak tedy jeden příklad pro názornost, čísla jsou orientační pro ilustraci principu jak to funguje, nemusí tak vyjít přesně:

            Budeme mít dva rámy:

            • rám A bude mít 72,5° sedlový úhel
            • rám B bude mít 74° sedlový úhel
            • oba budou mít virtuální horní rámovku 600mm dlouhou
            • na obou rámech bude stejné sedlo, stejná sedlovka a představec

            První jednodušší případ pro jezdce, který bude mít sedlo nízko a bude vysunuté pouze do výšky, kde virtuální horní rámová trubka protíná sedlovku:

            • u rámu A nastavíme konkrétnímu jezdci dle jeho proporcí správnýpředozadní posun sedla; vzdálenost sedlo – řídítka mu vyjde dejmetomu 500mm
            • u rámu B nejprve vezme sedlovku a sedlo tak jak bylo nastavené u rámuA; tím bude posez zcela totožný, tedy sedlo – řídítka budezase 500mm
            • u rámu B bude ale tak špatně nastavené sedlo a to příliš vepředuoproti středu; provedeme tedy správné nastavení, což bude znamenat, žesedlo půjde dejme tomu o 2cm dozadu; takto má zase už správně nastavenýposez, vzdálenost sedlo – řídítka tak vyjde na 520mm aposez na rámu B s větším sedlovým úhlem bude o 2cm delší

            A teď trošku složitější situace. Ještě přidáme v praxi běžnější větší vysunutí sedla než jen na spojnici virtuální horní rámovka – sedlová trubka:

            • nejprve zase nastavíme na rámu A se správným předozadním posunemsedla pro proporce daného jezdce a dejme tomu, že vyjde tentorkát vzdálenostsedlo – řídítka 550mm
            • u rámu B nejprve vezme sedlovku a sedlo tak jak bylo nastavené u rámuA; v tomto případě bude sedlo o pár mm více vepředu díky většímusedlovému úhlu, rozdíl bude ale malý, protože půjde pouze o vliv navýšce mezi průsečíkem virtuální horní rámovky se sedlovou trubkou avytažením sedla nad tento průsečík; sedlo bude vepředu asi jen o cca2–5mm (dle toho o kolik výše bude vysunuté oproti tomu průsečíku);dejme tomu, že vezmeme klidně i těch 5mm; vzdálenost sedlo – řídítkaje tedy v tuto chvíli 545mm a zatím je to kratší pro rám B
            • jenže máme na rámu B sedlo špatně vůči středu a zase je třeba honastavit správně; V tomto případě více vysunutého sedla nepůjde dozaduo 2cm jako v předchozím příkladu, ale ještě navíc o těch 5mm a půjdedozadu tedy o 2,5cm; vzdálenost sedlo – řídítka bude570mm, tedy opět pro větší sedlový úhel vyjdedelší posez

            A pro ty kdo to nechápou, tak se udává hodnota reach :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Jinak ještě hodnota reach je nejen dobrá obecně pro rychlé srovnání, ale také eliminuje nejasné měření virtuální sedlové trubky pro nepřímé sedlové trubky (nebo pro neprocházející středem).

              Zase se ale hůře měří doma (změřit ale samozřejmě lze) a tedy hůře zjišťuje pro stávající rám pro srovnání.

              0 0
            • Tina  

              „ty berieš správne nastavené sedlo, ale ja by som brala nesprávne nastavené sedlo“ :D. A na to si ako prišiel?

              Tvoje vysvetlenie som z veľkými ťažkosťami dočítala do konca. Pekne si to zamotal. Fakt nechápem čo je na tom tak zložitého. Viď obrázok. Modrý rám má sedlovú trubku s uhlom 73° a červenou je uhol sedlovej trubky 74°. Neťahajme do toho dåžku vrchnej trubky. Bavíme sa o pozícii sedla voci stredovej ose pri rôznych uhloch sedlovej trubky. Ty tvrdíš, že čím strmší uhol sedlovej trubky, tým je sedlo viac vzdadu. Podľa nižšie uvedeného obrázku mi vychádza opak. REACH do toho nepleť. Bavíme sa o uhle sedlovej trubky. REACH je vzdialenosť stredovej osy od stredu vrchnej misky hlavového zloženia.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tím jsi jen demonstrovala, že to vlastně vůbec nechápeš a vůbec nemáš tušení o co v celé té debatě šlo a ani nechápeš co píšu.

                Jak je vidět je ztráta času cokoliv technického ti vysvětlovat, dopadlo to jako vždycky. Další vysvětlováním vzdávám, to je ztráta času.

                Ty tvrdíš, že čím strmší uhol sedlovej trubky, tým je sedlo viac vzdadu.

                Ne to netvrdím, to je právě tvůj problém s chápáním problematiky geometrie.

                Já tvrdím, že čím větší sedlový úhel, tím je potřeba posouvat v ližinách sedlo více dozadu, aby se dosáhlo stejné pozice vůči středu a to prodlouží posed. A následně pak pro stejnou délku horní rámové trubky bude delší posez.

                REACH do toho nepleť.

                Celou dobu je debata o tom, jak srovnat rámy pomocí délky virtuální horní rámové trubky + sedlového úhlu. Tzn. jak na to, když není k dispozici hodnota reach.

                Tedy přesně o tom, o čem je hodnota reach (která to udává rovnou a jasně).

                Ale zřejmě ti opět unikají souvislosti mezi hodnotou reach, délkou virtuální horní rámové trubky a sedlového úhlu.

                0 0
                • Tina  

                  Ešte raz a pomaly si prečítaj čo som napísala aby si to aj ty pochopil. Reagovala som na toto „74st. sedlový úhel (to znamená sedlo bude více vzadu než na rámech s menším hlavovým úhlem)“.

                  Nezasahovala som do debaty o vhodnosti rámu. Ja som jednoducho napísala, že čím väčší uhol sedlovej trubky rámu tým je sedlo viac vpredu. Čím menší uhol sedlovej trubky rámu, tým je sedadlo viac vzadu. Nakreslila som jednoduchý obrázok. Predpoklad je, že u oboch rámov je sedlo nastavené rovnako, t.j. nie je na jednom posunuté v lyžinách viac vzadu a druhom viac vpredu. Bavila som sa IBA o ráme a uhle sedlovej trubky a jeho vplyvu na pozíciu sedla. Žiadne ďalšie nastavenia, posunutia sedlovky a nič iné som do toho ako ty neplietla.

                  0 0
                  • Vilém  

                    vic vzadu jako vic posunute liziny v sedlovce.

                    Uz to nekolikrat popsal kolem a kolem i na nazornych prikladech.

                    To, ze to nechapes, nebo nechces pochopit, to je jina.

                    0 0
                  • michomin  

                    Týno, jsi nepoučitelná. Vysvětluješ nám abecedu a vůbec netušíš, že už se dávno probírá gramatika jestli ne už stylistika.

                    0 0
              • michomin  

                Ahoj, Týno,

                máš pravdu, že na „tvém“ červeném rámu bude sedlo blíž ke středu než na modrém rámu. Potíž je v tom, že Mlok tvojí pravdu nepopírá, ale celou dobu mluví (píše) o něčem jiném. Běžně se této situaci říká „já o voze, ty o koze“.

                Říká, že v reálu si nastavíš svou pozici sedla na KAŽDÉM kole podle svých dispozic tak, že bez ohledu na úhel sedlové trubky bude vzdálenost sedla od středu konstantní. Ať sedneš na co sedneš, tenhle „zadní rýč“ bude pořád stejný (Týnina konstanta) a to u VŠECH kol.

                A „přední rýč“ pak objektivně udává délku všech rámů bez ohledu na úhel sedlové trubky nebo její různé ohnutí apod., narozdíl od současné „efektivní délky horní rámové trubky“.

                0 0
    • apav  

      Ahoj,

      prosím tě, už je to dost stará komunikace, ale chci se jen zeptat, jaké kolo si nakonec vybral? Řeším teď absolutně stejný problém, jen jsem o 3 cm menší a výšku rozkroku menší o 1 cm.

      Díky

      0 0
      • Mad_Cat1  

        tak to už bude spíš Mko. Já bral loni na podzim Lko výška 185 a je mi ideálně, mít pod 180, bral bych M

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.